| Autor |
Zpráva |
Maya
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2010 13:12
- Nahlásit
cernej caj
proc to hodne lidi povazuje za kvalitni granule?
Protože je to drahý a je to na tom pytli přece napsaný, že jsou to ty nejlepší granule na světě.
|
mallos
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2010 13:14
- Nahlásit
Maya
tak to je, ale na to se neda moc vsazet. ted to vypada dobre a za par let...? chci mit cisty svedomi, ze jsem se snazil a udelal maximum.
taky nechapu, proc lidi pouzivaji granule jako prilohu. trochu bych se bal, ze pak cely to jidlo bude obsahovat velky mnoztvi fosforu a vapniku, nota bene, ze je to vyjde o dost draz.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2010 13:14
- Nahlásit
cernej caj
Já myslím, že trochu vyšší obsah bílkovin nevadí, protože u dlouhosrstých plemen se to i někdy doporučuje, přece jen asi vydají víc energie na obnovu srsti než krátkosrstý pes. A u štěněte tím spíš, potřebuje udělat základ na kožich.
|
Roxana
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2010 13:16
- Nahlásit
cernej caj
me prave zarazi, pokud to slozeni vypada takhle, co na tech granulich stoji 1500+? a proc to hodne lidi povazuje za kvalitni granule?
Nebo u nas taky stale funguje casto nazor, ze co je drahy, to je dobry?
prosim te a kolik znas lidi, co vubec kouknou na obal a prectou, co tam stoji psano?? a kolik z nich ma aspon nejake mlhave tuseni, co by tam asi tak vlastne melo by a co naopak vubec net?? vzdyt "to prece rekl pan veterinar a pani ve zverimexu, ze tohle jsou ty NEJ granule" ..
problemem happy dogu je, ze ze sebe dela taky neco, co neni, uplne stejne jako RC .. az na to, ze stoji o par stovek min, no .. 15kilo za 8 stovek HD tezko sezenes, coz je cena, ktera dejme tomu odpovida vstupnim surovinam .. ale - pokud jsou lidi ochotni tyhle penize za to davat, tak proc ne ..
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2010 13:17
- Nahlásit
mallos
chci mit cisty svedomi, ze jsem se snazil a udelal maximum.
Jo, tak nějak to mám taky, jediný, co by mě asi navedlo na nekvalitní granule by byla jen totální finanční nouze, protože pořád lepší pes krmený marketovkou než pes mrtvý hlady.
|
mallos
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2010 13:23
- Nahlásit
Roxana
to muzu podepsat, presne takhle to je
Maya
pokud na to clovek nema, tak se neda nic delat; to se muzes stavet na hlavu a doufat, ze ti z kapes jeste neco vypadne
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2010 13:24
- Nahlásit
Roxana
ok, 10kg za 700 a ne 15 za 800, ale slo mi o primer...
Mayamallos
takze s tema bilkovinama se to ma tak, ze jich ma byt co nejmin? jako 33% je teda hodne? (primerene pro psa se srsi jako maj vlci spicove)
se v tom nejak zacinam ztracet
takze kdyz nejsou obiloviny, (ktery delaj co presne teda a proc by tam nemeli byt?) tak tam sou brambory, ktery teda na prvni pohled vypadaj lip nez obiloviny ale sptany je to skoro stejne?
muzete mi prosim tedy vypsat seznam, bez ohledu na cenu, cim byste se urcite nebali sve psy krmit?
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2010 13:32
- Nahlásit
cernej caj
No za mě můžu říct - obiloviny tam nemají být, protože pes má žrát maso, ovoce, zeleninu, a ne krmení pro slepice, trocha kukuřice, pšenice by asi neublížila, ale takové granule nejsou, ve všech je tohoto hodně, protože to tam výrobci dávají jako levnou výplň.
Já teda až tak ty bílkoviny neřeším, ale v tom Orijenu se mi jich přece jen zdá hodně, je to neozkoušený, protože to je novinka posledních pár let a četla jsem na to hodně negativních názorů. A proto bych tím nekrmila štěně.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2010 13:35
- Nahlásit
cernej caj
Jinak můj seznam jsem tu už psala - Artemis, Canine Caviar, Canidae (to už asi nebude), Solid Gold (asi taky už není, ale fakt nevím), Acana, Orijen,
trochu horší, ale celkem slušný se mě zdají i Nutra Gold Holistic a nebo Arden Grange nebo teď to nový Dog Lover Gold, ale možná to tady taky někdo spucuje.
|
Roxana
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2010 13:39
- Nahlásit
cernej caj
co delaji obiloviny v krmivu? jsou pojivo - bez skrobu by granule nedrzela pohormade - a samozrejme zdrojem cukru, tj. energie .. nicmene pro psa je samozrejme vhodnejsi jako zdroj energie vyuzit zivocisny protein a tuk .. jenze hadej kolik stoji asi tak kilo treba kukuricny moucky a za kolik je kilo moucky kureci??
tak tam sou brambory, ktery teda na prvni pohled vypadaj lip nez obiloviny ale sptany je to skoro stejne?
to neni uplne presne receno, ale napr. brambory jsou ze vsech skrobu asi nejmin alergizujici (narozdil od soji, kukurice apod. ..)
|
Zuzana T
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2010 13:39
- Nahlásit
cernej caj
Orijen je kvalitní,znám goldenáře,co tím krmí.Jen mají někteří špatnou zkušenost s granulemi pro štěňata - moc bílkovin - pesani rostli rychleji,než měli a občas tento způsob krmení dopomohl k problémům,hl.s lokty.
Pro dospělého jedince si myslím velmi dobrá volba.Někteří majitelé tvrdili,že jsou po něm psi superaktivní .
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2010 13:42
- Nahlásit
Maya
jj, tvuj seznam sem cetla, to bylo mysleno s pis na mallose
rozhodne je to celkem podnetny na prozkoumani... ono zase jak prejde zima a nebudu muset kupovat uhli, tak muzu koupit granule trochu drazsi, ono je to jedno s druhym, ze ted v zime to proste je slozitejsi... taky proto, ze sem vyplazla 8micku za psa pred mesicem a zas nemam nasetreno nic
|
mallos
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2010 13:46
- Nahlásit
cernej caj
ja myslim, ze maya nekde vyse psala, co zkousela. z toho bych se asi nebal pouzit nic, jen pak zalezi, jak to sedne.
bilkovina je zakladni staveni prvek vsech organizmu. v krmivu rozhodne byt musi. nicmene se dale dely na zivocisne a rostlinne. pro pejsky by mely byt spise ty zivocisne, a cim vic, tim lip. nicmene obecne se muze vychazet z toho, ze 30% bilkovin je vice mene prumer.
orijen vychazi z predpokladu, ze vlk v prirode zral cca 35-40% bilkovin (jedl predevsim maso a vnitrnosti - odtud trocha obilovin, ovoce, zelenina, bylinky). nicmene bych rekl, ze si neuvedomuji, ze ten vkl nezral kazdy den, takze se bilkoviny rozprostrely do delsiho casoveho obdobi. myslim, ze vysoky podil bilkovin by mohl mit z dlouhodobeho hlediska negativni vliv na funkci ledvin
|
mallos
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2010 13:49
- Nahlásit
Roxana
ono to neni zas tak jednoznacny s tema brambora
je rada vyrobcu, kteri je vubec nedoporucuji. nicmene je asi dulezite zamyslet se, kolik stoji kilo hnede ryze a kolik stoji kg brambor. to by mohlo vest k nejakemu zaveru
co se tyka alergicke reakce, myslim, ze ve whole dog journalu jsem cetl, ze z potravin, ktere obsahuji skroby, je nejlepsi proso, snad i z pohledu stravitelnosti
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2010 13:53
- Nahlásit
Celkem zajímavá myšlenka s těmi vlky, nejlepší by bylo teda koupit Orijen a krmit jednoou za 3 dny, páníček by ušetřil, ale pejsek by asi nepoděkoval. )
Jinak k bramborám - i v době, kdy tu po granulích nebylo ani vidu ani slechu se říkalo, že se psovi brambory dávat nemají a vařilo se výhradně s rejží nebo těstovinama.
Já nevím, ale asi na tom něco bude a do granulí s velkým podílem brambor bych nešla.
|
Pihatka
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2010 13:54
- Nahlásit
cernej caj
moje čuba má zátěž běžnou,cca 2 hodiny pohybu denně-půl napůl normální chůze a běhání...taky jsem nalomená co se týče bílkovin,zda pro ni Orijen nemůže být zatěžující (ledviny)..ale ona se tváří navýsost spokojeně,akční teda je,ale jen venku,doma je kliďas a nevykazuje známky přebytečné energie..navíc jí Orijen strašně chutná-střídám 6fish a Regional red-dokonce je z nich nadšená i jako za odměnu
z výše napsaného mi jediný konkurent Orijenu vychází Artemis...
|
mallos
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2010 14:14
- Nahlásit
Maya
ja jsem trochu odpurce zazitych zvyklosti, takze pokud se rikalo, ze brambory ne, dneska to muze byt jinak.
kazdopadne je asi pravdou, ze pokud vyrobce rekne, ze ma no grain diet a vymeni ryzi za brambory, nebude to takovy hit, jak by se mohlo na prvni pohled zdat.
|
Pihatka
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2010 14:14
- Nahlásit
cernej caj
ještě jsem zapomněla připsat, že dodržuji dávkování dle Orijenu pro "méně aktivního psa"...předpokládám,že třeba nižším dávkováním lze korigovat ten vysoký příjem proteinů..
|
mallos
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2010 14:19
- Nahlásit
Pihatka
presne takhle to je; nejde o procentualni vyjadreni mnozstvi bilkovin, ale o absolutni mnozstvi, ktery pes v ty strave prijme.
nicmene je zase dulezity trochu zaludek naplnit, takze pro sporive lidi to neznamena, ze daji psovi vysokoprotein a daji mu tretinovou davku, aby usetrili a pes mel dostatek bilkovin
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2010 15:16
- Nahlásit
a neni nejakej balast, co muze pes na doplneni zaludku? ze by dostaval ten orijen a pak dva dny jen balast )
koukala sem na artemis a 13.6 kg pytel 1700... no vidim to tak, ze pokud bude prospivat na acane, tak na ni snad zustanem...
jinac arden grande puppy/junior 15kg pytel za 1400 (uchazejici)
Kuřecí moučka (30%), celozrnná bílá rýže (min.19%), celozrnná kukuřice, kuřecí tuk konzervovaný směsí tokoferolů a rozmarýnu, řepná dužnina, čerstvé kuře (min.5%), sušené pivovarské kvasnice, sušená vejce, rybí moučka, lněné semínko, rybí tuk, minerály včetně chelátů Zn, Fe a Cu, vitamíny, nukleotidy, FOS, MOS, extrakt z brusinek, chondroitin sulfát, glukosamin sulfát, MSM, extrakt z juky.
Metabolizovatelná Energie: 4160 kcal/kg
Bílkoviny 26.0%, Tuk 16.0%, Vláknina 2.5%, Popeloviny 7.0 %, Vlhkost 8.0%, Omega-6 - 3.8%, Omega-3 - 0.69%, Vitamin A 20000 m.j./kg, Vitamin D3 1350 m.j./kg, Vitamin E 135 m.j./kg, Vápník 1.40%, Fosfor 0.95%, Měď 22.00mg/kg.
- neni tam zas malo te bilkoviny? nebo to je prave dobre?
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2010 15:22
- Nahlásit
taky se přidám se zkušenostmi, krmím hlavně masem, ale když granule tak nutra gold a štěňata odchovávám na orijenu a zatím spokojenost veliká, ted´ jím krmím moji malou NO a nepřijde mi, že roste rychle, mám ho za velmi velmi výhodnou cenu.
|
Roxana
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2010 15:34
- Nahlásit
mallos
ono to neni zas tak jednoznacny s tema brambora
netvrdim, ono taky v zasade co je v zivote vlastne jednoznacna a nemenna skutecnost?
ale podle vlastni zkusenosti - muj nejlepsi recept na prujem po dietni chybe je vareny kruti maso s kasi z varenych brambor ..
proso? mozna, ale neni moc firem, ktere tuhle obilovinu pouzivaji, aspon myslim ..
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2010 07:50
- Nahlásit
jeste prosim odborniky o radu, proc treba ne proplan (Chick Rice)
Kuřecí maso (20%), rýže (15%), kukuřice, dehydrované drůbeží bílkoviny, kukuřičný lepek, pšenice, živočišný tuk (konzervován směsí tokoferolů), vedlejší živočišné výrobky, řepná dužina, sušená vejce, pivovarské kvasnice, rybí tuk, difosforečnan vápenatý, chlorid draselný, chlorid sodný, uhličitan vápenatý, minerální látky, síran měďnatý pentahydrát (měď 12 mg/kg).
Vitamín A 21000 m.j./kg, vitamín D3 1600 m.j./kg, vitamín E (alfa-tokoferol) 155 mg/kg, vitamín C (kyselina askorbová) 70 mg/kg. S antioxidantem: směs tokoferolů bohatá na extrakty přirozeného původu.
Bílkoviny 31,0%, Tuk 21,0%; Popel 7,0%, Vláknina 1,5%, Vápník 1,4%, Fosfor 1,0%; Vlhkost 8,5%
- kvuli tem casto zminovanejm psenicim a kukuricim? nebo konkretne kvuli cemu
nebo eucanuba adult premium
Složení: kuře (>24%), kukuřice, pšenice, rybí moučka, živočišný tuk, ječmen, čirok, drůbeží moučka, sušená řepná dužina, kuřecí vnitřnosti, sušená celá vejce, sušené pivovarské kvasnice, chlorid draselný, sůl, hexametafosfát sodný, lněné semínko, DL-methionin.
- vidim to tak, ze oboji je drahy, nema to soju, konzervovany to neni tim BHT/BHA teda zrejme...
co konkretne teda na tech granulich neni vyhovujici? Koukala sem na artemis, to cenove teda nic moc, arden grange je jeste o 200 levnejsi, neco pod 1500m tak to mozna vyzkousime az bude velka
|
mallos
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2010 08:23
- Nahlásit
Roxana
vypada to, ze se pomalu presuneme do filozofie, to bude taky asi zajimave
ja s bramborem zkusenost nemam, takze bych nechtel nejak polemizovat, ale myslim, ze by to nemelo byt o moc lepsi nebo horsi nez treba hneda ryze.
kazdopadne bych rekl, ze je to trochu finta vyrobcu. mame no grain diet, ale skrobu je tam vlastne porad stejne a to si myslim je to podstatny
|
mallos
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2010 08:28
- Nahlásit
cernej caj
doporucuju si precist hodnoceni casopisu whole dog journal 2010, odkaz na preklad jsem sem do ty diskuze vkladal
priparne u komercnich znacek jsou tyto problemy a ja bych to psovi nikdy nikdy nikdy nedal. kdo mu to dava, tak neni ani schopny si precist slozeni, vcetne vetu:
velmi male mnozstvi masa, velke mnozstvi obilovin, vedlejsi produkty a velmi nizka (spatna) kvalita surovin.
to posledni je z meho pohledu to nejhorsi. v tom clanku WDJ dokonce pisi, ze tyto komercni znacky pouzivaji jako tuk vypaleny olej z restauraci
takze gratuluju vsem lidem co tim krmi, ze maji jeste svoje psy v pohode...
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2010 08:28
- Nahlásit
cernej caj
Proplan - problém je že v tom je jen kukuřiče a pšenice + další hnusy - maso 20% znamená čerstvé, tedy po usušení do granulí je to -70%, tedy maso nula nula nic, dehydrované drůbeží bílkoviny je co??? vedlejší produkty jsou FUJ FUJ a v granulích nepřijatelné, živočišný tuk - jaký konkrétně? bez určení většinou smíchaný výkup z restaurací
Eukanuba je trochu lepší, ale zase maso žádné - kuře znamená celé i s kostma, po vysušení masokostní moučka místo masová, které je tam navíc zase nula nula nic, živočišný tuk viz Proplan, kuřecí vnitřnosti - nevíš co je, asi to nebudou jatýrka, to by tam napsali, snad střeva apod.? ale alespoň tam nejsou vedlejší produkty
prostě složení adekvátní poloviční ceně než za kolik se to prodává a podle mě to může koupit akorát ten, co neví co s penězma
oboje je de fakto pšenice, kukuřice oválená přepáleným tukem z restaurací, aby to psům chutnalo
to je můj názor, tak doufám, že někdo přidá svůj taky
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2010 08:33
- Nahlásit
cernej caj
Jinak pokud je Artemis pro tebe moc drahý, zkus se podívat na Canine Caviar nebo na Canidae, akorát teda upozorňuju, že Kim mi po Canidae šíleně zreznul, ale třeba Feri k tomu nemá sklony, když říkáš že zatím po Acaně nic, mě po Acaně taky reznul.
|
Pihatka
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2010 08:47
- Nahlásit
Musím říct,že po posledních příspěvcích v této diskuzi-za které děkuji!-začínám váhat,zda Orijenem teda dělám pro psa to nejlepší
mallos
vrtá mi v hlavě to co jsi napsal,že kromě bílkovin se psovi žaludek nějak zaplnit musí..je totiž fakt,že ta moje psice se furt tváří,že je nedojedená!takže tady by byly na místě i nějaký ty obiloviny..je to tak?
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2010 09:05
- Nahlásit
Pihatka
No jen bacha na to, aby ti ty obiloviny byly k něčemu, některý psiska se totiž tváří nedojezeně pořád, i kdyby sežrali denně metrák jídla, to znám, mám to taky doma.
|
mallos
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2010 09:12
- Nahlásit
Pihatka
jak pise maya, nemusi to vubec byt tim krmenim, ja mam taky porad hlad
nejak ani nejde o prilis o to, jestli ma porad hlad, ale spis, jak vypada. kazdopadne pokud ma hlad, dej ji klidne vic a uvidis. pokud ti nezacne nabirat nebo se posir..
|