| Autor |
Zpráva |
pajda222
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2010 10:23
- Nahlásit
cernej caj
u nás mám 25 pytlů na rok, takže to by měl mít každej pytel tak roční trvanlivost ne?
|
mallos
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2010 10:29
- Nahlásit
pajda222
jednou jsem koupil dvakrat za sebou orijen, ktery mel expiraci cca dva mesice.
zalezi, kdy to privezou, ale mely by mit trvanlivost 15-18 mesicu. musis pocitat dva mesice na cestu, mesic na nalozeni apod., takze pokud dostanes to nejcerstvejsi, tak to bude mit rok, mozna trochu vic, ale oni to prodavaji postupne, takze spis to bude min...
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2010 10:29
- Nahlásit
mallos
No ale právě pro mě je ten problém, že pokud vyloučím ty mnou uvedené, když nesedly, tak z těch lepších, které já znám, už mi k vyzkoušení zbývá jen ten Artemis. Je to prostě na houby.
Tak jsem myslela, jeslti nemáš tip na další značku. Mě už prostě nic nenapadá.
Jediný, co jsem vykoumala, bylo ještě Nutra Gold Holistic, ale tam je taky nějaký problém s dodávkama či co.
Mě i psům nejvíc sedl Timberwolf, jeho zrušení želím nejvíc.
Zuzana T
Bohužel nemám chs, takže tyto kluby nejsou pro mě.
pajda222
Kvalita srsti šla dolů, to jako srst zmatněla, zhrubla, začala se lámat a místo psa s krásnou hladkou načesanou srstí mám psa, co má srst krátkou olámanou a celou rozčepýřenou, na kterýho když šáhneš, tak je to jak šáhnutí na brusku, prostě děs.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2010 10:31
- Nahlásit
mallos
obecne se da rict, ze pokud ma pes problem s nejakym krmenim, prujem, zvraceni, plynatost, je potreba snizit na dva tri dny davky a pote zacit pomalu davky zvedat, ale urcite pomalu.
vetsina vyse zminenych problemu vznika z prilis vysokych davek.
Hm, tak to mě nenapadlo, možná bych mohla teda zkusit znovu Canina Caviar s menšími dávkami.
|
pajda222
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2010 10:33
- Nahlásit
Maya
hm, tak to teď nevím, jestli se nemám vrátit k RC. Ale asi to zkusím, za to nic nedám. Výstavy momentálně neplánuju, takže jestli bude srtst horší, tak to zase změním.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2010 10:35
- Nahlásit
pajda222
tj, rok by to snad vydrzet mohlo
mallos
ale to ma zase spojitost, ze kdyz se prechazi, je vhodny granule michat, at si na to pes postupne zvyka, ne?
ale teoreticky: koupim zradlo, pes zvraci, ma prujem... prvni co me napadne, ze mu nesedi gtanule, a vratim se ke starym nebo k jinym... malokoho napadne, aby mu na par dni snizil davku, protoze nechce cekat par dni, co to udela se psem.... co kdyz se to zhorsi? pro panicka taky neni prijemny sledovat kdyz hafanovi neni dobre
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2010 10:39
- Nahlásit
pajda222
Určitě to zkus, Acana je stokrát lepší než RC a můj druhý pes byl naprosto v pohodě a znám hodně psů na Acaně a jsou v pohodě, ale prostě u každé značky se najde nějaký pes, kterému ta značka nesedne, ale každému nezbývá než to zkusit.
No kdyby náhodou, tak ten Kronch fakt zabírá, krmím s ním měsíc a pes je o 100% lepší.
|
Zuzana T
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2010 10:42
- Nahlásit
Maya
Já jsem už vyzkoušela více krmviv ,vždy té vyšší řady a pokaždé jsem přecházela pomalu tak 14dní a nikdy nebyl problém se zažíváním.
Kamarádka teď dává psů Hill´s Natural best ,prý je spokojená.
Víš já jsem přestala řešit otázku ceny krmiva .Pokud nás vyjde pytel o 2-3 strovky víc,tak je to jedna návštěva kina,jedna večeře v restauraci apod.Co ušetřím na krmivu,vrazím určitě někam jinam - tedy myslím do psů .Když si vezmu,co stojí např. výstavy,cvičení - za lovecký dám i 300 za lekci,tak co.Ale chápu,obvzvláště,když má někdo více psů,že je každá korunka dobrá a hledá co nejkvalitnější krmivo za co nejmenší cenu.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2010 10:46
- Nahlásit
cernej caj
Já žádný přechody při změně granulí nedělám, prostě jeden den mají jedny, druhý den druhý, ale oni jsou od mala zvyklý žrát kdykoliv cokoliv, granule, maso, ovoce, zeleninu, prostě jak to přijde a nikdy žádný problémy s tím neměli. Takže asi záleží jak budeš mít psa naučeného, ale u štěněte bych to rozhodně míchala alespoň týden.
Jinak když pes zvrací nebo průjmuje, tak je to blbý, ale pokud to není nijak strašný a víš, že když si zvykne, bude žrát lepší, tak to i páníček vydrží. Psovi je to většinou jedno.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2010 10:51
- Nahlásit
Zuzana T
Jo, já taky na cenu moc nekoukám, dát pár stovek měsíčně navíc mě taky nezabije, když se vezmu, co dám za přípravky na klouby pro psa po operacích, operace ani nepočítaje, tak je to pakatel.
Hills se mi nezdá moc kvalitní, u nás to žerou akorát kočky, protože kocour musí mít veterinární dietu a kočka mu to pořád ujídala, když měla něco jiného, což byl průšvih, takže teď jsou spokojený oba.
No když platím za tu veterinární dietu skoro 1000 Kč za 5 kg, tak si říkám, co je vysoká cena za granule pro psy?
|
mallos
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2010 10:56
- Nahlásit
Maya
pak uz toho moc nezbyva... ale porad je to lepsi nez Proplan
byt tebou bych zkusil ten artemis nebo bych dal sanci jeste canine caviar. to zvraceni muze byt z toho prechodu. kdyz mu snizis davku, treba to pujde.
moje cesta byla takova - kdyz jsem si koupil prvniho psa, vubec jsem tomu nerozumel. krmil jsem snad vsim. nakonec jsem zakotvil na FM s tim, ze se mi zdal nejlepsi. pes ale nevypadal dobre. zmenil jsem na artemis, pejsek byl super. artemis mel vypada, dal jsem caninecaviar. naprosta spokojenost, ale sel jsem zpatky na artemis, protoze na tom vypada proste nejlip.
cernej caj
pri prechodu se vetsinou objevi problemy. malokdy to jde hladce. michat se to ma, ale zase jde o mnozstvi. je problem vetsiny prodejcu, ze nedokazi spravne poradit, jak to delat, kdyz prechazis. nicmene, ja jsem to delal tak, ze jsem cca pet dni michal a daval jsem mensi davky, pak jsem jel jen uz nove krmivo a postupne jsem davky zvysoval. nikdy se mi nestalo, ze by krmivo pes neprijmul. nicmene pokud problemy trvaji dyl nez 14 dni, je asi vhodne krmivo vymenit (myslim problemy typu prujem, zvraceni).
pajda222
pokud si prectes slozeni a vezmes v uvahu, ze kukurice je pro psa nevhodna, tak nemuzes RC nikdy uprednostnit pred acanou. a to nemluvim o chemickych konzervantech. maya ma uplnou pravdu.
|
Zuzana T
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2010 10:57
- Nahlásit
Maya
no to jo,ježiš,to je pálka
Diety přes vet.jsou vůbec pěkně mastný.
Je fakt,že moje čuby dostávají krom granulí - nepravidelně maso,zeleninu,ovoce- takové pomelo- to je delikatesa a možná i proto s přechody na jiné granule problém nemají.Většínou se po..... po fujtajblech,které najdou venku - ale to řešíme asi všichni.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2010 11:01
- Nahlásit
akorat me s orijenem porad desi ta vec s tim rychlejsim rustem, jak jsem se ptala vis... nepomohlo by na to, kdybysme granule michali a davali od kazdejch trocha?
za tu cenu nad tim pytlem mi to totiz prijde celkem zajimava volba...
No, az bude mit muz praci, tak se taky bude neco resit lip a dat za pytel 0 200 nebude problem... jenze zase ted mame 13.5 pytel na 2 mesice... az to bude zrat mesic, tak to zas bude jina...
|
mallos
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2010 11:07
- Nahlásit
cernej caj
nevim, jak to muze fungovat, ale pri tom mnozstvi bilkovin bych do toho urcite nesel, toho rychliho rustu bych se bal. to stejny u senior formule - ve strarsim veku pes uz tolik neumi stepit bilkoviny a tuky a organismus se pak strasne namaha
myslim, ze z techto krmiv vyjde celkem dobre canine caviar, pac maji udajne i 18kg baleni, myslim, ze to tady nekdo psal
ja ted kupoval ctyri baleni artemis a tam je ta cena dost vysoka, mam to ani ne na dva mesice, ale porad tam maji nejakou akci, takze to vyjde dobre, ale i tak to radsi nepocitam
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2010 11:24
- Nahlásit
cernej caj
Já bych rozhodně značky nemíchala, rozhodíš si tím poměr živin a takový rozhozený poměr vápníku a fosforu v době růstu by byl katastrofální.
mallos
Jo Artemis už je pěkná pálka a taky mi vadí, že mají jen malý pytle. Ale určitě to vyzkouším.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2010 11:55
- Nahlásit
mallos
ale v dospelosti by teda orijen problemovy byt nemel?
A dalsi vec... proc to teda vyrabi, pokud to pro psy neni vhodne?
koukala sem i na ten Kronch co ted krmi Maya a 15kg neco pod 1400... akorat to co maji pro stenata, Optimal:
Kompletní krmivo vhodné pro březí a kojící feny i štěňata, ale také pro chovné a výkonné psi
- to me zase mate, je to teda pro stenata vhodne?
Složení:
Ryby 16 % čistý losos, sušené ryby, kukuřičná mouka, celozrnný ječmen, rýžová mouka, rostlinný tuk (mj. z ječmene), zvířecí tuk (sádlo), bloson (zdroj minerálních látek), pivní kvasnice, řepná vlákna, celá vejce, lecitin, česnek, vitaminy a minerální látky.
A jeste obecne ke stenecim granulim... stenecimi krmit jak dlouho? cca do roku psa? dyl?
|
pajda222
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2010 12:06
- Nahlásit
mallos
Složení znám a vím, v čem tam je rozdíl. Ale když si pak představím, že můžu mít nádhernýho psa na RC, kterej vyhrává výstavy a pak psa, kterej je skoro černej, místo toho aby byl pálenej a tu černou má našedlou, na nějakém, jiném krmivu, byť lepším, šáhnu radši po RC. Vošklivej může bejt až půjde do důchodu.
|
mallos
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2010 12:11
- Nahlásit
cernej caj
oni si asi mysli, ze to vhodne je. ja si myslim, ze spis ne a rozhodne bych v tomhle ohledu ze svyho psa pokusnyho kralika neudelal.
ja orijenem nikdy nekrmil. nekdo rika dobre, nekdo s tim mel velke problemy. tak ci tak se mi zda tech bilkovin v orijenu hodne i pro dospeleho psa.
ke kronch, ja ti nevim, slysel jsem, ze to celkem funguje, ale je tam celkem malo masa, kukuricna moucka ten rostlinny tuk. proc nenapisi jaky konkretne?
obecne by mala mit stenata okolo 27-30% bílkovin a zhruba polovinu tuku. dale je nutny spravny pomer fosfotu a vapniku cca 1,5:1.
nicmene lide se strasne hloupe ridi velikosti a vekem pejsku pri vyberu granuli, ale rozdil mezi granulemi pro mala a velka plemena jsou velmi male, je to otazka marketingu. stejne zalezi na davce - pokud mas obsah bilkovin v krmivu 25% a das psovi 200g granulí, vyjde ti to na 50g bílkovin; pokud mu das 300g granulí, vyjde to na 75g bílkovin.
rozdil mezi granulemi pro malá a velká plemena jsou okolo 3% bílkovin, to odpovídá asi 20g granulí, skoro nikdo neřeší při dávkování 20g granulí
obecne lze rici, ze mala plemena do roku, stredni a velka klidne do 18 mesicu a obri i do dvou let. je to ale strasne individualni...
|
mallos
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2010 12:14
- Nahlásit
pajda222
ale myslim, ze se da najit krmivo, po kterym bude vypadat perfektne a budes mit cisty svedomi, ze jsi pro nej udelal maximum.
vim, ze ne kazdy ma stejny nazor jako ja, ale pro me je priorita hlavne, aby byl pes zdravy. nicmene jsem schopen akceptovat i jiny pristup.
u RC jde hlavne o to, ze platis strasny penize a pritom tam je cca 70% kukurice, ktera v tom pytli vyjde tak na 100Kc, spis na min. jde trochu i o princip
|
Roxana
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2010 12:22
- Nahlásit
ad bilkoviny v krmivu - no to je ponekud kontroverzni tema, pridam tedy jen muj osobni nazor; ja sama bych vysokoproteinovy granule nedavala psum, ktery nemaji odpovidajici aktivitu, rozhodne tedy ne pejskovi, co jde jednou denne na hodinku na prochazku
dal se tenhle typ granuli nehodi pro psy s onemocnenim ledvin
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2010 12:25
- Nahlásit
proste sou to slozitosti... to neni o tom "tohle je dobry, a tohle ne" ale hafo ruznych slozeni, ktery navic jednomu psovi jdou a druhymu ne...
proc je RC jesli chapu royal canin teda povazovano za dobre zradlo a adekvatne ocenene ve zveracich, pokud ma tolik kukurice? ze to teda lidi i tak hodne vychvalujou?
neberu tu zmineny konkretni pripad, ze ma super srst na vystavy, prestoze vi, ze by bylo kvalitnejsi krmivo...
|
pajda222
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2010 12:33
- Nahlásit
Já teda ještě přidávám maso z vetamixu a to každému psovi 0,5kg ráno a večer maj granule. Asi maj tím pádem moc bílkovin, ale myslím, že zátěž tomu odpovítá.
|
Pihatka
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2010 12:45
- Nahlásit
cernej caj
můžu se zeptat,zda ta cena 1200 za 13,5kg Orijen je k dostání i pro běžné smrtelníky(jako pro mě),nebo máš někde protekci? kupuju Orijen 7,5 kg za 1.100
My jsme přešli na Orijen právě z nové Acany, po Acaně měla čuba skoroprůjem a špatnou srst, po Orijenu krásně prospívá,srst lesklá,míň pelichá...
Jinak by mě taky zajímalo, jak je zaručena kvalita masa u Vetamixu..=otázka pro zapřísáhlé odpůrce granulí..
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2010 13:00
- Nahlásit
cernej caj
Kronch nejsou podle mě až tak kvalitní granule a za tu cenu bych je normálně nikdy nekoupila, ale byly mi doporučený na tu srst a fakt fungujou, nevím proč, jestli tou rybou nebo čím, ale to je fuk, hlavně že dělají co mají.
RC lidi vychvalujou a nabízejí ve zveráčích, protože mají dobrý marketing, jsou navíc tak předražený - adekvátní cena u nich by byla tak možná 700 kč za pytel a ne skoro 1500 - že mají tolik peněz na reklamu, že se to ostatním ani nezdá.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2010 13:02
- Nahlásit
Pihatka
http://www.ezoocentrum.cz/
tady, ale ja koukala jen po orijenu pro stenata... jak je to s cenou u ostatnich rad, to netusim
a jakou zatez ma pes? jestli nejakou vyssi, nebo takovou beznou? prave tady nektere nazory me od orijenu treba do budoucna odrazuji, prece jen bych mela strach, aby s tim pes nemel potize?
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2010 13:03
- Nahlásit
na druhou stranu acana grasland by taky nemela mit zadny obiloviny, coz z ni dela stejne potencialne nevhodne krmivo jako orijen?
nekdy je jednodussi, kdyz neni z ceho vybirat
|
mallos
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2010 13:05
- Nahlásit
cernej caj
neberu to z pohledu, jak ty granule funguji, to je individualni. to je jasny. pokud to chces brat obecne, tak musis koukat na slozeni.
vaha jednotlivych surovin je na pytlich, dle zakona, serazena sestupne. prvni suroviny je tedy nejvice, posledni nejmene, melo by se to brat v susenem stavu. z pohledu masa a obilovin je dulezitych prvnich sest mist, ta tvori cca 90% vsech surovin v krmivu. royal canin maxi adult:
Kukuřice, dehydrované drůbeží maso, kukuřičná moučka, živočišné tuky, dehydrovaný vepřový protein, kukuřičný lepek
nechapu, jak si to muze nekdo koupit a nema pocit, ze ho nekdo oje...
nicmene to slozeni neznamena, ze pes po tom nemuze vypadat nadherne, muze a sam jich par znam. vetsina lidi totiz slozeni vubec neresi.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2010 13:08
- Nahlásit
mallos
me prave zarazi, pokud to slozeni vypada takhle, co na tech granulich stoji 1500+? a proc to hodne lidi povazuje za kvalitni granule?
Nebo u nas taky stale funguje casto nazor, ze co je drahy, to je dobry?
to mi ten Happy dog, co stoji o pulku min prijde mnohem lepsi...
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2010 13:09
- Nahlásit
mallos
Jasně, znám i psy, co dobře vypadají po Pedigree, dobrý genetický základ je fakt něco, ale taky znám ty, co dopadli mnohem hůř. Kdo si to chce risknout, může.
Hodně lidí taky kupuju levnější granule - Chicopee, Eminent aspol a míchají to s masem, což ještě celkem ujde, akorát teda nechápu, když už se dělají s tím masem, tak že místo těch granulí neuvaří rejži.
|
mallos
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2010 13:10
- Nahlásit
cernej caj
muzes mit granule bez obilovin, ale zase ti tam nacpou pulku brambor, ono to s tema obilovinama je realitivni. psum celkem nesvedci vysoky obsah skrobu a v bramborach ho mas taky hodne, takze je to trochu vic marketing.
z tvyho pohledu jde spis o obsah bilkovin, koukal jsem na tu acanu a tam je 33%, coz bych rekl, ze se jeste da...
|