| Autor |
Zpráva |
Eny
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2009 11:26
- Nahlásit
GroWer
Ahoj říkáš, že cheš poradit rasu, tak OK, z těch tří tvých vyjmenovaných bych ti jako začátečníkovi nedoporučila ani jednoho a to hlavně proto, že dvě z nich jsou primitivní plemena a ty obecně jsou obtížnější na výchovu a jedno lovečák a ty jsou taky specifičtí, i když z těch tří vyjmenovaných je podle mě ten Výmarák nejmenší zlo.
Zkus se mrknout na BŠO - bílý švýcarský ovčák - je to v kostře pes podobný německému ovčáku, ale vždy je bílý a povahově je hodně tvárný, myslím že pro začátečníka naprosto vhodný (používá se i jako slepecký pes) je učenlivý a většinou neagresivní. jediné co je negativum, tak líná, ale línat ti bude každý pes a pokud ho budeš pečlivě vyčesávat, tak těch chlupů doma zase tak extrémě moc nebude. - je podobný (vzdáleně) tomu tvému haskymu
druhý pes co mě napadl je Holandský ovčák, pokud se ti líbí akita kvůli barvě je toto daleko lepší varianta, je to ovčák, takže je šlechtěný na práci a kontakt s člověkem a je tedy lépe ovlivnitelný, řekněme nemá tak moc svojí hlavu jako akita ale je menší, mrkni na něj
poslední a největší z mých tipů je Hovawart, plemeno u kterého se dají najít bezproblémové odchovy a mít ho jako kámoše, zase máš na výběr ze tří barevných variant, takže pokud by jsi nechtěl plavého (aby nevypadla jako zlatý retrívr) můžeš mít jinak barevného.
Toto jsou plemena, které v pohodě zvládají začátečníci, kteří ke mně chodí na výcvik. je samozřejmé, že velký pes hodně stojí, hodně sežere, potřebuje hodně pohybu... ale to potřebuje jakýkoliv pes.
být tebou rozhlídnu se spíš ve skupině ovčáckých psů než primitivních nebo loveckých pelemn, protože oni totiž ti naši předci co nám ty plemena šlechtili dobře věděli pro co a jaké povahové přednosti u nich vyzdvihovat.
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2009 11:45
- Nahlásit
jako po vydejchání určitejch věcí bych ráda jen ještě podotkla,že ne každý náctiletý je nezodpovědný fracek,a že se to přes net těžko pozná že....moje nejstarší hlídá nejmladší a fakt zkušeně a zodpovědně a znám i na cvičáku pár mladejch kteří tomu propadli a se psem jsou každou volnou chvilku..pokud má GroWer podporu doma není co řešit...páč pokud jako rodič kejvnu an psa počítám,že ho možná budu mít někdy na krku..stejně jako většina našich matek,až na tu mou :,počítá že bde hlídat naše děti a vůbec
|
inu
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2009 11:56
- Nahlásit
Bela
No, Huskyho právě měli sousedi: každej den s ním chodili, byl s nima prakticky všude, i na zahradě (nemaj ji vedle domu,ale jinde) a stejně jim zdrhal.. protože se cítil nevyužitej
|
Citera
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2009 12:21
- Nahlásit
GroWer
Trosku jsem to tady prolitla a hodne rad bych brala s rezervou. Kdybych se podobnym mela ridit, tak asi jeste par let cekam, az si budu moc poridit prvniho psa. Zatim mam psu docela dost a odchovane 3 vrhy. Vse ale za podpory rodicu a pritele.
V cem byla ale pravda, hodne dela plemeno a konkretni jedinec. Mam stesti, ze to moje nema problemy se prizpusobovat a je absolutne nekonfliktni, holky se mnou jezdily vlakem na vysku, cekaly v byte, dokud se nevratim nebo se mnou chodily do skoly. Kdyz se ale clovek rozhoduje o konkretnim plemeni, mel by hledat rady spis u lidi, kteri maji s danym plemenem zkusenost.
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2009 12:29 - Změnil/a: Bela
- Nahlásit
sarax
suhlas
Moj syn dostal prveho psa v 15tich - mix-haskaca a poctivo sa o neho staral, samozrejme s mojou vydatnou pomocou a asistenciou
inua stejně jim zdrhal.. protože se cítil nevyužitej
oni zdrhaju z ineho dovodu, nie alebo nielen z dovodu nevytazenosti.
severania su proste zdrhaci, ale s tym musi clovek pocitat...
u SH je skor problem v tom, ze ked nemaju dostato pohybu a vyzitia, tak maju doma devastacne sklony
ja samozrejme nechcem nikoho na SH prehovarat, skor mam tendenciu ludi odhovarat ,
ale z vlastnej skusenosti viem, ze sa to da (a to som si tiez kedysi myslela, ze SH sa mi sice pacia, ale nemam na to ani co sa podmienok ani skusenosti tyka), myslim, ze je to otazka chcenia a aj toho, ako sa clovek dokaze potrebam psa prisposobit.
Podla mna tu ide hlavne o to - a nie o prisposobovanie sa psa potrebam cloveka
inac, o SH v panelaku som parkrat nejakym tazatelom pisala, tak to, s dovolenim, skopirujem aj sem. Mozno to niekomu orientacne pomoze
takze, citujem samu seba:
"nejde o to, kde je pes byva, ale ako sa mu venujes a ci ma dostatok pobybu a inej cinnosti.Vela zavisi od individualneho pristupu majitela. Idealne je robist s huskym nejaky sport, suvisiaci s tym, na co bol husky "vyslachteny" = teda bike, skijoring, kolobku, caniscross, dogtrekking...ale uspesne zvladaju aj agility, dokonca dogdancing. My sme absovovali vycvik zakladnej poslusnosti, a mame canisterapeuticke skusky.
Faktom je, ze husky, ktory sa nudi ma destruktovne sklony a moze sa z neho stat demolator. Ale rovnako bude nudiaci sa husky demolovat zahradu.
Husky potrebuje dostatok pohybu a spolocnost ludi alebo inych psov. to su zakladne veci, musis si zvazit, ci mu to dokazes poskytnut.
Chodime s nasim casto na chalupu a tam ma moznost vybehu na dvore, ale okrem tohoto nijaky iny rozdiel medzi pobytom v byte a v dome nepozorujem. Demolator totiz dokaze byt snad kazdy pes, ktory sa nudi alebo je frustrovany.
Inac vyhodou haskaca v byte je, ze nestrazi, a teda nesteka pri kazdom sustnuti za dverami a nepokusa sa zozrat kazdu navstevu, ktora k vam pride.
Ono, kazdy musi zvazit svoje moznosti. Husky vie byt aj celkom slusny "gaucak", ale cisto gaucova kultura mu nesvedci.."
koniec citatu
|
gabi
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2009 14:02
- Nahlásit
Do akity by som nešla. Tie su príliš sebestačné a tvrdé. To ten haskáč alebo jeho kríženec je predsa len viac smečkový. A ak nemá psov, tak sa naviaže na ľudí. Aj keď čo sa týka tých túlavých topánok je fakt.
Asi by som ti poradila ísť sa pozrieť do útulku a možno tam pohľadať nejaké šťeňa.
|
GroWer
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2009 15:19
- Nahlásit
Mathea
jasné moc díky za ochotu a za nabídku, to bysme určitě mohli někdy uskutečnit..
inu
Páš pán s ním nechce chodit dvacet kilometrů denně. = pohybovej a pracovní důvod
a ty běháš nebo jezdíš každý den se svou akitou 20km?
|
ankaras
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2009 15:22 - Změnil/a: ankaras
- Nahlásit
gabi
ahoj, já mam zase opak tvrdé akity, mam taky akitu, ale mazla a hroznou citovku , pořád chce být mezi náma, ale je fakt že je hodně soběstačná a dává mi to na vycházkách dost najevo
- znám chovatelku , co má s rodinných důvodů v bytovce 3 americký akity a zvládají to v pohodě, sama bych do toho teda rozhodně nešla, ale dá se to zvládnout, když se nedá nic dělat
|
Mathea
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2009 15:31
- Nahlásit
GroWer
neni problem, ctvrtky a patky mam volny, staci se ozvat
|
GroWer
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2009 16:07
- Nahlásit
Eny
diky za doporučení docela dost mě zaujal BÍLÝ ŠVÝCARSKÝ OVČÁK
je to opravdu krásný pes a na jeho povahu a chování čtu jen samou chválu
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2009 16:13
- Nahlásit
GroWer
Mě zaujal taky a taky ho mám mezi svými favority na budoucího psa ) Kdybys stál o konkrétní informace a vlastní zkušenosti majitelů, je tady samostatný téma o bělouších a ptej se třeba Baico, ta má super psa s výbornou povahou.
|
GroWer
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2009 16:26
- Nahlásit
ok du se tam mrknout...
|
GroWer
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2009 16:30
- Nahlásit
Gerda
Nemohla bys mi sem prosím hodit odkázek nějak se mi nepodařil najít ten topic co jsi říkala
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2009 16:39
- Nahlásit
GroWer
pošoupla sem ho nahoru
|
Klárča
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2009 17:56
- Nahlásit
ahoj, taky přispěju... Psa jsem si přála odmalička, ale bydleli jsme v bytě a rodiče nechtěli povolit. Ale já aspoň každou volnou chvíli vybírala plemeno, četla tuny knížek o výchově, výcviku,... (škoda, že z knížek se nepozná jaká bude realita ) Nakonec se koupil barák, ale opravy trvaly pekelně dlouho. Plemeno jsem měla vybrané a ještě rok před stěhováním jsem už to jednoduše nemohla vydržet, naskytla se mi možnost vzít si štěně po rodičích, kteří se mi fakt líbili, moji rodiče povolili a dílo bylo hotovo. Takže ve 13,5 letech první pes- choďák. První měsíc (a to byly prázdniny) byl masakr. Ráno kolem 4 vstávat, venčit, dát jíst, venčit, pohrát si, venčit, usnout dokud to torpédo spí, venčit, jíst, hrát, jít do města socializovat.... Za ten měsíc jsem zhubla asi 4kg :-D . Chyb jsem nadělala taky spousty, stalo se, že jsem ořvala, když mi venku něco provedl... A to prosím bylo v podstatě šikovné,nekonfliktní,hodné a nic neničící (kromě plyšáků) štěně chodského psa. Mít něco jako akitu, tak by to asi dopadlo špatně. A celkově ten rok v bytě se psem byl hodně náročný. I když jsem byla jenom nemocná. Rodiče se postarali, ale pes měl energie jak atomova elektrárna, protože je neposlouchal a bez vodítka nemohl. Teď už bydlíme v baráčku, čokliskovi je 1,5 , cvičíme spolu a je to nejmilejší poslušný mijášek a i když je to šílený "žrout času", tak je to taky nejlepší věc co mě potkala. Střední mám vyřešenou-budu doma. Výška je ve hvězdách, ale nečekala bych. Stejně tak když jste dospělí, máte práci a svůj život. Něco se stane - třeba finanční kríze, ztratíme práci, musíte se přestěhovat....
GroWer
až budeš litovat a nadávat si, tak si nestěžuj ... jinak hleď (u jakéhokoliv plemene,co vybereš) na správnou výchovu a výcvik, určitě choď na cvičák a vyber si takového psa, se kterým budeš spokojený a on s tebou taky.A nehleď na o jak pes vypadá, ale jaký je. Fotky a realita jsou různé...Tj lepší hnusný pes se skvělou povahou než krásný, kterého nebudeš zvládat, ale to určitě víš . No nic, jsem sa rozepsala
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2009 19:01
- Nahlásit
Klárča
Tj lepší hnusný pes se skvělou povahou než krásný,
on existuje "hnusnej" pes?
Jinak na 1000 % souhlasím s tím, cos napsala Já když si vzpomenu, jak jsem volala na tu svoji příšeru a ona se jen "hajzlovsky" koukla s pohledem "to víš, já za tebou tak půjdu, když támhle mám ještě obrovskej výběh"... A já tam stála a věděla, že nenadělám nic (krom čekání, až se vrátí), kolikrát jsem to fakt ořvala... A ted si řikám, proč si kolikrát stěžuju, jakýho mám závisláka, když to srovnám s těma jejíma pubertálníma pokusa, tak jsem ráda, že je teď taková, jaká je
|
GroWer
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2009 19:03
- Nahlásit
Klárča
díky za radu....mno ja už jsem akitu zavrhnul kůli její dominatní povaze toho se fak bojíM a myslím že bych ji vážně neukočíroval .....teď momentálné vede jak mi poradila Eny Bílí švýcarský ovčák..... nejenom že je to krásný pes ale taky by neměl být náročný na výchovu třeba jako akita ....
|
GroWer
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2009 19:06
- Nahlásit
Gerda
jako ten topic is pošoupla
mno asi jsem dost dutý ale já ho pořád nemužu najít nejde na něj prostě hodit odkaz prosím prosím
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2009 19:07
- Nahlásit
GroWer
http://www.cz-pes.cz/diskuse/2_6323_0.html
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2009 19:08
- Nahlásit
GroWer
mno ja už jsem akitu zavrhnul kůli její dominatní povaze toho se fak bojí
prima.. správný rozhodnutí.. třeba na ní dojde za pár let
ještě mě napadl chodskej pes... vypadá velikej ale není až zas tak a je to ovčácký učenlivý plemeno
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2009 19:18
- Nahlásit
Fajka
jj, suhlas, chodaci su super
aj u nas sa mozno bude raz jeden "tmolit"
|
Klárča
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2009 19:22
- Nahlásit
Eimy
on existuje "hnusnej" pes?
Sem myslela jako pes, který se mu vzhledově zrovna nelíbí .... Máme na cvičáku křížence JRT, má to uši větší jak hlavu a packy jako 10x větší pes... Žeru ho .
Fajka
ještě mě napadl chodskej pes
No, ten by ti i mohl vyhovovat... Mrkni na něho, když tak se mě na cokoliv optej... Už su v oblasti chodské zběhlá .
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2009 19:23
- Nahlásit
Klárča
jé koukám už si ho tu psala sem si nevšimla
Bela
jj, suhlas, chodaci su super
jj máme jednoho za kamaráda a je naprosto úúúžasnej
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2009 19:24
- Nahlásit
Klárča
však já si u svojí psice dělám srandu, že tělo a uši má velký správně, jen hlava jí k nim nějak zapomněla dorůst
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2009 20:10
- Nahlásit
Chodský pes mi připadá hodně hodně hyperaktivka, pořád by to chtělo něco dělat. Navíc těch chlupů...
Přikláním se k tomu prozatímnímu vítězi - bílý švýcarský je moooc pěknej pejsek a povahově si je spousta lidí nemůže vynachválit.
Neměl bys na něm moc zkazit, máma ho zvládne, chlupy se dají, bílé barvy se neboj (mám bílou fenu jiného plemene a čistota naprosto v pohodě), psy ani lidi by ti rvát neměl...
Opravdu doporučuju.
|
drakka
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2009 20:29
- Nahlásit
GroWer
aano, prijd se podivat mezi nas bilusaky do klubu
|
GroWer
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2009 20:51
- Nahlásit
Tak jsem koukal na toho CHoďáka a víc se mi líbí určitě k švýcarákovi (prostě jsem ulítlej na bílí psy )a a jakKlárča a nejen ona psala zmiňovanej CHodskej je hyperaktivní jinak sem koukal že charakter má podobný....prostě ten ten Švýcarskej bílej ovčák se ujímá stále většího vedení ......
|
GroWer
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2009 20:53
- Nahlásit
Gerda
diky za za bílou diskusy
|
drakka
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2009 20:55
- Nahlásit