Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / Jakého psa do panelového bytu?
<< 1 ... 9 . 10 . 11 . 12 . 13 . 14 . 15 . 16 . 17 . 18 . 19 ... 20 . 21 . >>
Autor Zpráva
Sali
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2009 14:16
- Nahlásit

PeKrato
no, dělej jak umíš a Pámbu s tebou,
v městě už nebydlím 10 let, ale začínala jsem tam taky a vím, co musíš řešit,
ale dneska bych si prostě dala takovýhle štěně ve městě na flexinu, pracovala na tom, že neodpálí tam, kam se jí zachce,
a na volno pádit bych jí nechala jen tam, kde vím, že jí už přivolám bez obtíží, bez prošlápnutí zlozvyku,
rozumíš, město je velká limitace pro volnou realisaci psa, přelidněno, přepseno, každej dělá, jak umí, někdo líp, někdo hůř, tak to prostě je.

helps
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2009 14:17
- Nahlásit

Takže celá debata je vlastně k ničemu a navíc ji nastartovala jedna věta myšlená s trochou nadsázky. Psa mám jako pesjkař pro radost a jako parťáka.

Ale jak psala Sali nebo Biluška. O tom to vůbec není. Nikdo to s tebou nemyslí špatně,tím si buď jistá, ale to co říkají je fakt... Nemá cenu tady vlastně ani řešit jestli pes běží s úmyslem si pohrát nebo si kousnout. Co je podstatný, že dyž ať už já,Sali,Biluška(kdokoliv) máme psa na vodtíku, tak aby ostatní měli dostatek slušnosti a pokud neměli psa vycvičenýho, aby mu to vodítko taky šoupli. Pak není nic snažšího než dojít pomalu společně s feňulí k druhému majiteli a nechat ji "socializovat" i s cizím psem pokud majitel souhlasí. Prostě v tomhle jsou tam dvě strany a majitel má za to,co dělá jeho pes zodpovědnost tudíž by ho měl mít pod kontrolou stále. Ty máš ještě mladýho psa a je super (myšleno vážně),že se snažíš ho vést k poslušnosti( ano ani toto není samozřejmostí,někteří "pejskaři" si vystačí se sedni za pytlík piškotů), ale nějak myslím,že Sali má v tomle pravdu.. Nejsem zrovna fanda stopovačky,ale jelikož tvoje feňule je extrovert a psi potkáváš jak říkáš na každým kroku,tak myslím, že bez stopovačky nikdy 100% přivolání mít nebudeš... A to je důležitý nejen kvůli ohleduplnosti k ostatním,ale i jak říkal třeba psíček pro bezpečnost obou stran... Takže si to fakt neber špatně ;) já se na vlastní štěně teprv chystám,ale tohle můžu potvrdit i ze zkušeností s "nevlastníma" hafama....

Tchor
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2009 14:19
- Nahlásit

PeKrato
Neni takovej problem aby tu stopku stene tahalo za sebou a zkutecne do zvladnuti privolani nebylo venku bez ni. Docela rychle si na vlecenou stopku zvykne a nebude ji v podstate nijak omezovat. Podstatny je nehlidat si konec stopky ale cca jeji pulku - konec zaslapnout neztacis.

PeKrato
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2009 14:28
- Nahlásit

Sali
a zlé pryč
Takže mi asi i rozumíš, když hledám jakousi hranici, abych nezůstala se psem na flexině na pořád a mohla ji nechat vyběhat (já teda flexinu vůbec nemám, tak když už tak chodíme na klasika vodítku). Nejsem ale schopná skousnout to, že než ji to odvolání od psa při plánovaných aktivitách naučím, tak budeme odkázaní na to vodítko. V ostatních situacích jsem taky riskovala (chůze na volno u silnice apod) a zatím se mi to teda vyplatilo. Tou praxí a neustálou a důslednou korekcí jejího chování jsme se dostali do dobré ovladatelnosti bez vodítka bez velkých rušivých vlivů a teď zbývá to samé zvládnout u těch rušivých vlivů. Asi bláhově si myslím, že by to šlo zvládnout i bez stopky.

Sali
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2009 14:31
- Nahlásit

Psíček
prosímtě, na malý lehký ne nějak tryskový štěně je do města flexina ideální, s tou podmínkou, že psa nevenčí pakovikuňa a zvládne tu mechanickou část práce se samonavíječkou,
když na tom v místech nevhodných k volnému pohybu uvenčíme pádivý dobrmany, uvenčí na tom holka stafbulku taky, zvl.když říká, a budem jí to věřit, jak jí má opracovanou na plnou ovladatelnost kromě těch psoj...

Sali
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2009 14:33
- Nahlásit

PeKrato
věříš tomu polovičnímu miminu až moc. Máš tu odvahu z nezkušenosti, nebo jsi hazardér, nevím, ale do tohohle bych já jaxi nešla.

helps
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2009 14:36 - Změnil/a: helps
- Nahlásit

Asi bláhově si myslím, že by to šlo zvládnout i bez stopky.

Kdo ví ;) třeba budeš mít štěstí.... ale třeba taky ne...

no já si myslím,že i pakovikuně zvládají flexinu ne... to je dobrej nápad pokud se vyloženě brání stopovačce ...(majitelka)

Sali
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2009 14:39
- Nahlásit

helps
nevím, před třema dnama jsem šla po příjezdu dom venčit nevypáděnou Kobru s Kirou na sady, a neb je období zajičků, dala jsem si Kobru na 8m flexinu, a Kobra si na ní pádila....a ojídala se Kirunou. Měla jsem jako dost hodně co dělat, bych to uřídila.

PeKrato
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2009 14:41
- Nahlásit

Sali
Chůzi na volno po chodníku u silnice jsme ze začátku trénovali jen pozdě večer nebo na prochajdách před spaním, kdy už nebyl téměř žádný provoz (nebydlím u hlavního tahu). Takže teď do silnice nevlítne a pokud k tomu má i jen myšlenku, tak hned koriguju povelem, kterej má zafixovanej naprosto dokonale. Chodím tak minimálně 4 x denně a je to bez problémů, komplikace žádné. Taky jsem ale jako ostříž a neustále scanuju okolí a při sebemenším riziku (pes, jiná zvířata ...) jde hned na vodítko.
Ano, věřím jí ale prověřuju. Když začnu mít pochybnosti, měním taktiku.

PeKrato
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2009 14:44
- Nahlásit

helps
Tak za sebe teda raději tu stopku než flexinu flexinu nahrazuju normálním vodítkem, je mi to příjemnější.

helps
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2009 14:49 - Změnil/a: helps
- Nahlásit

Sali

no tak v takovým případě problém určitě nastat může... ale tak do toho města,jak si říkala,jen aby zabránila nevyžádaným kontaktům s pesanama a zmákla přivolání bz to myslim mohlo být ok

.ono ostatne v urcity situaci je i vrceni psovi do usmevu idealni....mozna tedy... jen zalezi na tom, kdo, co jak, proc nac a tak podobne

na tom neco bude....

Tak za sebe teda raději tu stopku než flexinu flexinu nahrazuju normálním vodítkem, je mi to příjemnější.

mno tak bys do toho měla jít ,.. neznamená to,že feňuli musíš mít upoutanou pořád... jen mít oči na šťopkách a v krizových místech,kde potkáváte ty hafy jí mít na tý stopce... a i na ní se může proběhnout... jak říkal tchor může ji za sebou vláčet a myslim,že to bude ok...

Sali
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2009 14:51 - Změnil/a: Sali
- Nahlásit

PeKrato
no, tak pak se v parku chovej jako u silnice....
mimochodem říkáš něco, co se trochu vylučuje,
jedním dechem hlásíš, že u silnice bez problémů, bez komplikací, zafixováno,....a pak napíšeš, že čuba zazatáčkou ucítí druhýho psa a běží, ani se neohlídne...
takže zafixováno nikoliv povel z5, ale jen zákaz vstupu na silnici...tak si stejným způsobem udělej zákaz odběhnutí za jiným lákadlem, myslím tu autoritu a tu mechanickou zábranu vstupu/odstupu,jak jsi jí použila tady.....
Co se stane, když mezi lákavým psem a tebou bude silnice?
Čím je to jiné, než když mezi tebou a lákavým psem bude jen trávník?

Sali
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2009 14:54
- Nahlásit

helps
jo, takový zviřátko malý se krásně uřídí, i pinzetí prckouny na tom uřídí každej, kdo má trošku postřeh a mechaniku práce s flexinou v paži.
Dospělec je něco jinýho, jde na povel v klidu a flexina je tam jen coby splnění těch pojistnejch kšand k tou kalhotovýmu pásku ovladatelnosti...u silnic a tak ani vrcholově vycvičenejm psům nevěřím, nikdy nebudu.

PeKrato
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2009 15:00
- Nahlásit

Sali
Rozdíl je v tom, že chodník je přehledný (pes je ode mě do 10ti metrů a já mám dohled 100 metrů, jiného psa registruju dřív než ona) a vzhledem k tomu, že chodíme stejné trasy, tak mám pod kontrolou krizová místa. Tam si ji přivolávám a za roh jdeme spolu. Takhle chodíme brzy ráno a pozdě večer, je klid a minimum rušivých vlivů, proto to není takové riziko. V lesoparku je to jiné, hlavně méně přehledné.

tak si stejným způsobem udělej zákaz odběhnutí za jiným lákadlem

Pracuju na tom. Rozdíl je v té přehlednosti pro mě.

Sali
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2009 15:05
- Nahlásit

lesoparku je to jiné, hlavně méně přehledné
PeKrato
jinými slovy, ty jsi ve fázi, kdy psa ještě při rušení výše diskutovaném neotočíš na povel, musíš ho chytit a upouat dřív, než si pes všimne, za čím by se mohl vydat.
Proto ti nezbývá než nechat v nepřehledném terénu tu upoutávací šnůru na psovi viset, abys jí stihla chytit/zašlápnout i poté, co pes už zmerčil objekt a našlápnul, a současně s tvým povelem jméno a z5 aby skutečně přišel korekční drbanec a mechanický návrat psa tam, kam ho chceš dostat.
Jiná cesta te´d není.
Až budeš mít u psa vypracováno, že na zařvání Z5 se otáčí na fleku a mastí za tebou, budeš i v lesoparku konečně svobodná.
Ale bez šnůry to asi nevypracuješ, nemáš totiž jak.

PeKrato
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2009 15:06
- Nahlásit

helps
Že by to šlo jako nepopírám Jen se mi do toho jak vidno nechce Ale je dost pravděpodobný, že mi nic jinýho nezbyde.

helps
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2009 15:09 - Změnil/a: helps
- Nahlásit

jo, takový zviřátko malý se krásně uřídí, i pinzetí prckouny na tom uřídí každej, kdo má trošku postřeh a mechaniku práce s flexinou v paži.

ty mas dobrmánky? to musí bejt trochu větší obtíž ... no já si právě myslím,že to skoro každá lama zvládne... s těma menšíma pejskama a trochou ty zručnosti by to mělo jít... a dovoluji si odhadnout,že tady slečna ani lama není ... plus stejně flexinu nechce...

u silnic a tak ani vrcholově vycvičenejm psům nevěřím, nikdy nebudu.

souhlas... já nevím,ale nějak si myslím,že člověk by měl vždycky myslet dopředu a předpoklídat a počítat s tím nejhorším... tak by se mohl i vyhnout nákýmu tomu průse*u....

Že by to šlo jako nepopírám Jen se mi do toho jak vidno nechce Ale je dost pravděpodobný, že mi nic jinýho nezbyde.

No mě je to jasný,že ne.... obzvlášť když máš relativně poslušnou fenku... ale neber to tak,že dyž začneš používat stopku,že jí nějak trestáš nebo jí nějak šidíš a ubližuješ... naopak jí to může zachránit život ... a když to půjde dobře mohla by jí po nějaký době sundat... a hlavně jak tu už šici psali,neznamená to,že jí nemlžeš nikdy nechat proběhnout bez toho... ale prostě přivolání je základ no...

Sali
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2009 15:10
- Nahlásit

helps
www.pesani.cz

PeKrato
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2009 15:10
- Nahlásit

Sali
Jak píšeš, musím si ji ještě před její reakcí vyřešit, jakmile zareguje na psa, je pozdě. Není ani nutné ji chytit a držet, stačí si začít hrát balonkem a plně zaujmout hrou a pokud je druhý pes v dostatečné vzdálenosti, ani ho nezaregistruje.
Začínáte mě přesvědčovat, že bez stopky to asi fakt nedám. Chjo

PeKrato
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2009 15:13
- Nahlásit

helps
Jako u nějaký trochu víc frekventovaný silnice bych ji taky nenechala na volno, zas jako nejsem blázen Venčení na volno u silnice praktikuju opravdu jen kolem baráku, kde je to klidný a dá se to zvládnout.

PeKrato
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2009 15:15
- Nahlásit

helps
Se s tou stopkou prostě musím srovnat. Jako určitý omezení psa to chápu, ale asi to jinak nepude.

Sali
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2009 15:15
- Nahlásit

PeKrato
ano, to vše je OK,ale jak jistě víš, každý cvik má 3 fáze, 1) seznámení se s požadavkem, 2) provádění požadavku samostatně z ochoty, a 3) provedení požadavku v musu, z autority.
ty jsi na rozhraní 1-2. Ani dál být nemůžeš, máš 5 měsíční štěně.
To zaujetí hrou je ta fáze 2, nabídneš všas lepší program a štěně si ho dobrovolně zvolí, a nic jiného pak už pro tu chvíli nehledá...

Tchor
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2009 15:18
- Nahlásit

PeKrato

Mas v podstate dve moznosti:

1) udelat ze sebe stredobod psiho sveta, to znamena, ze ti da vzdy prednost pred necim jinym, a zaroven si dokazes u psa v klidu udelat takovou autoritu, ze tve rozhodnuti proste bude respektovat.

nebo
2) naucis psa i sebe pracovat s vlecenou stopovackou a v klidu ho naucis privolani. Do doby, nez ho bude mit, si situace proste zajistis, aby se nemohli vyvinout, tak jak nechces.

Ja osobne vetsinou praktikuju prvni moznost, ale neni tak jednoduchy jak to na prvni pohled vypada.

PeKrato
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2009 15:18
- Nahlásit

Sali
Ano, dál být opravdu nemůžu Těší mě, že to takhle chápeme stejně.

helps
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2009 15:21
- Nahlásit

Začínáte mě přesvědčovat, že bez stopky to asi fakt nedám. Chjo

Víš já si myslím,že bys i dala přivolání... Ale myslím,že by to nebylo 100%.. Že by ses na to nemohla spolehnout... A to je podle mě škoda,když je fenule,tak sikovna,tak by mohla mit 100% privolani... ale opravdu nevim,jak jinak nez se stopkou... taky bych asi nejdriv zkusila u svyho psa,aby sem pro nej byla tim stredobodem a co nejzajimavejsi,ale obavam se,ze treba kdyby si mel vybrat mezi harajici fenou a mnou ..... vis jak... takze bych skoro do ty stopky byt tebou sla....

Sali
jůůů máš parádní psiska.... ty dva dobrmánci poslední kobra a fernando či jak sou krasavci .... dikes za odkaz... máte teda hafo pesanů... všichni tvoji jo?

PeKrato
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2009 15:21
- Nahlásit

Tchor
Na první pohled vypadá? Jsi mě pobavil. Stát se středobodem je pro řadu lidí vyšší dívčí. Hlavně na to musíš mít buňky a schopnost najít tu správnou cestu. Což je podle mě teda doost těžký pro začátečníka. Troufnu si říct, že vztak s psinou mám hodně dobrej, ale evidentně mě jako středobod ještě nevnímá.

Tchor
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2009 15:26
- Nahlásit

PeKrato
Staci mit "cit pro psa" a prijde to "samo"

LucieS
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2009 15:27
- Nahlásit

S tou silnicí je to trochu systém "přirozený výběr aneb vořech na vesnici" - psi si běhají volně, některé auto zajede, některé jen porazí a ti si pak na auta už dávají bacha a přežijí. Na což ovšem člověk se svým pejskem nemá nervy.

Já měla to štěstí, že se mi něco podobného stalo a dopadlo to dobře - fenka vypuštěná v domečkové čtvrti prakticky bez aut (taky jsme učili chůzi na chodníku), jedno jediné auto široko daleko a blbá shoda náhod, drcnutí autem do psa... O dva roky později ji respekt k autům zachránil život, kdy mi pitomě vyběhla z branky za psem na druhé straně silnice, jelo auto a ona se na krajnici zapíchla packama do silnice, protože už věděla, co auta dělají...
Zatímco o druhého psa se velmi bojí, protože respekt k autům nemá žádný, a i když člověk dává bacha jak může, náhoda je blbec.

Sali
Člen
- Nahlásit

PeKrato
PeKrato
víš, Tchoře neber vážně, on je totiž fakt doggy person a má na to, aby dosáhl svýho, taky na to má praxi coby dlouholetý psovod a figurant...a i jemu první pes, ještě před vojnou, nevyšel, honil a ohoukával lidi, a nakonec mu ho v lese za zatáčkou cesty sundal myslivec...a že to byl pes NO z parádní pracovní krve, ale když nebylo nou-hau, nebylo ani přivolání, ani odvolání, ani pes na dohled....až s druhým psem složil celej zkušebák, a čuba zesnula v Pánu ve 13 letech na nádor.
každý se něčím učí.

PeKrato
Člen
- Nahlásit

helps
Zatím u všech cviků a povelů byla u nás důležitá opravdu důslednot a trpělivost. Dojít na správný způsob jak na ni. Pak se to zlomilo a najednou to šlo jakoby samo. Takže teď musím dojít na to, jak to zlomit a potom už by ta cesta k upevnění neměla být tak složitá. Potom už to bude zase jen o té důslednosti a trpělivosti.
V nynější fázi jsou pro nás jiní psi něco jako pro tebe háravka, ale to půjde.

<< 1 ... 9 . 10 . 11 . 12 . 13 . 14 . 15 . 16 . 17 . 18 . 19 ... 20 . 21 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání