Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / Jakého psa do panelového bytu?
<< 1 ... 9 . 10 . 11 . 12 . 13 . 14 . 15 . 16 . 17 . 18 . 19 ... 20 . 21 . >>
Autor Zpráva
PeKrato
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2009 11:04
- Nahlásit

inu
Mar

Díky ženský Jako R je fakt super psina, nemohla jsem vybrat líp Jéé, že bych se vrátila k původnímu tématu? Běž do stafbula, je to fakt super čoklík.

Mar - máte to v pohodě, psi jsou happy, ty občas taky a co chceme víc?

Mar
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2009 11:14
- Nahlásit

PeKrato
Mar - máte to v pohodě
ja mysela s tou poslusnosti

PeKrato
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2009 11:14
- Nahlásit

Mar
šak já taky

Sali
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2009 11:29
- Nahlásit

PeKrato
jenom prolítávám v pracovním maratonu: jsi na obrovském omylu, když si to vysvětluješ tak, jak sis to vysvětlila, vypovídá to jen o omezeném záběru v kynologii, což je logické, jsi začátečník,
nikdo ti neupírá schopnosti a kvalitně vedený štěně, na 5 měsíců jistě dobře opracovaný, a dobře jsi zavrhla v tuto chvíli házení řetízku,
kdybys měla zkušenosti, věděla bys, že nejdřív musíš štěně něco naučit, a za neustálé kontroly ho nechat vyspět a cvik si zažít, než můžeš takhle drasticky korigovat,
jen jediný po tobě jsem chtěla: uznej taky existenci lidí, jako jsem třeba já, Biluška nebo Eny, kteří prostě ze svých důvodů nestojíme o nevyžádané kontakty....
a uznej fakt, že tvoje osobní svoboda končí přesně tam, kde začíná osobní svoboda druhých,
kdybys to věděla, nemohla by ses obhajovat tak, jak se obhajuješ,
ale ty situace, které u štěněte samozřejmě nastávají, bys hodnotila jinak, hodnotila je jako nežádoucí, a přístup i zde tomu podřídila, bez těch obhajob na téma "ale já přece jsem dobrá, protože kromě tohoto detailu mám proti druhým parádně opracovaný štěně"....
o tom to není, každý v opracování štěněte vidíme něco jinýho, moje štěně v 5 měsících v městě bude na flexině, aby si nezažilo zlozvyky, ale bude už magor do balonku, do pešíčka, bude mít základy ohebnosti a sledovaček, bude chodit štěněcí překážky, mít rozpracovaný aport, zvedat čerstvé volně ložené stopy a mít rozdělaný revíry s vyštěkáním napřímo kdekoliv a kdykoliv,
ale přesto bude na flexině nebo vodítku tam, kde se u infantilního prcka nemůžu spolehnout, že jeho dětská hravost a zvědavost nepřevýší tu míru ovladatelnosti přiměřenou tomu jeho věku a praxi,
a skutečně nestojím o to, aby mi uteklo v hravé víře za psem, co mě ho zkrade, opere, člověk ho zažene, nebuce chtít bláto na kabátě,....cokoliv, co by mu a i mě narušilo budoucí sportovní realisaci psa s důvěrou v okolí bez zbytečných jizev na duši, o jizvách z dopravních kolapsů ani nemluvím.....
Chápeš už?

Biluška
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2009 11:42
- Nahlásit

PeKrato
Sali ti to napsala úplně přesně. Víc už k tomu není co dodat.
Je mi naprosto jedno, že tvoje oblíbená cestička v lesoparku je plná zatáček. Tak choď jinam, tam kde je ten širokodaleký rozhled. Když ne kvůli jiným, tak kvůli tomu štěněti. Renatu i jiné sice strašně překvapilo, že někdo jiný může mít agresivního psa puštěného na volno, ale on fakt může !! Ať už proto, že je to hovad-majitel co na ostatní kašle (stejně jako ty), nebo proto, že si řekl "nikdo tady není tak se teda proběhni". Nebo ten pes ani nemusí být vyloženě agresivní, ale prostě nemá náladu, je navrčený a uvítá, že si na někom může vylít zlost. Kdyby tam šla moje Pumice s balonkem v hubě a tvoje štěně jí k té hubě čuchlo tak ho taky sejme. Fyzicky by mu možná neublížila, je férová a štěňata nezabíjí, ale šrámy na duši by si odneslo slušné

PeKrato
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2009 11:54
- Nahlásit

Sali
Biluška

Ale vždýť jsem psala hned na začátku, že všichni nejsou na vaší úrovni a že to taky není možný. Kynologů jako jste vy je málo, převažují pesjkaři. Já se řadím mezi pejskaře a ač bych ráda s čubou něco dělala, tak nikdy s tak vysokými cíli jako vy. A rozhodně uznávám, že zkušenostma, přístupem atd jste jinde a tam já nikdy nebudu.
Pohybuju se ale mezi pejskařama, kteří s kontaktem s mým psem nemají nijak velký problém a řada z nich to vítá. Pořád to ale neznamená, že to neřeším! Nechtěla jsem se tady bít v prsa, jak jsem skvělá, to nejsem. Ale na té mojí úrovni jsem zatím s výsledkem spokojená, i když k vaší úrovni výchovy bych se ani nepřiblížila. Sali sama píše, že v opracování štěněte vidíme každý něco jiného.
Takže chápu, ano, nejsem kynolog jako vy a nepohybuju se mezi nima a nikdy nebudu. Takže celá debata je vlastně k ničemu a navíc ji nastartovala jedna věta myšlená s trochou nadsázky. Psa mám jako pesjkař pro radost a jako parťáka.

Sali
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2009 11:56
- Nahlásit

Psíček
a tak někomu to asi nevadí, když bude mít jeho pes hejna zlozvyků a šrámy na celým tělě i celý duši, a´t lítá kam chce, a´t ho vychovává život sám, už te´d je štěně popisováno jako subinka, tak houš´t a větší kvapky, že, někdo chce jen toho kamaráda, tak u něj asi nemusí mít zdravý sebevědomí a bezpečný návyky, na co, že, vždy´t to není pes pro óbrinšpektora, ale JEN kamarád.....

PeKrato
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2009 12:00
- Nahlásit

Sali
Zase demagogie, že nechávám psa dělat co se mu zlíbí a ať ho vychovává život sám. Fakt mě někdy takovýhle závěry překvapují. Že chci psa jako kámoše snad neznamená, že roste jak kůl v plotě ne?

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2009 12:19
- Nahlásit

Biluška
Renatu i jiné sice strašně překvapilo, že někdo jiný může mít agresivního psa puštěného na volno, ale on fakt může
mi to nepřekvapilo jaxi k tomu došla? Sem akorát myslela,že bysme mu tu mohli dát kapky třá..dyby sem teda zavítal..ten majitel jako
Sali
na co, že, vždy´t to není pes pro óbrinšpektora, ale JEN kamarád.....

Biluška
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2009 12:23
- Nahlásit

PeKrato
Já se řadím mezi pejskaře a ač bych ráda s čubou něco dělala, tak nikdy s tak vysokými cíli jako vy.
Ale tohle není o žádných vysokých cilech, proboha. Tohle je o obyčejné lidské slušnosti Copak nechápeš, že prostě NEMŮŽEŠ nechat lítat psa jak se mu zlíbí, protože někoho jiného to může obtěžovat??
A ještě si z toho dělat srandu a psát, že i když ti druzí o kontakt s tvým psem nestojí tak mají smůlu, protože on chce

Přiblížím ti to na příkladu. Máme v rodině kluka, který se čert ví proč hystericky bojí psů. Nikdy mu žádný nic neudělal, nemá žádnou osobní špatnou zkušenost, ale prostě se hrozně bojí. Když vidí na chodníku jorkšíra na jojo šňůrce tak radši přejde na protější chodník. Prostě ty psy nemá rád, holt i takoví lidi jsou mezi námi. Já taky nemám ráda motorkáře Snažím se ho naučit, že psi nejsou zlí. On je asi nikdy nebude mít rád, ale snažíme se odbourat tu jeho fobii. Umíš si představit, co by s takovým klukem udělalo, kdyby šel na procházku tím vaším lesoparkem a najednou se proti němu vyřítila tvoje Růžena navolno? Bez majitele v dohledu? Prostě trošičku elementární lidské slušnosti by to chtělo, víš?

Zany
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2009 12:31
- Nahlásit

Dines

Lidí, kteří by se mně takto zeptali moc nepotkávám, a záleželo by na situaci, jaký by to byl pes a jak se projevoval. Má dva psy a nejsou zase tak malí , abych je mohla zvedat nad hlavu,takže raději dopředu upozornuji, at si pejska laskave zavolají, protože většinou je na volno.Moji psi totiž temperamentní štěnata velkých psů moc nemusí.Do větší na volno pobíhající skupiny psů nechodím, takže nemám zkušenost, ale je jasný, že bych s tím musela počítat nebo tam nelezu.Mně spíš vadí, že lidi nejsou schopni poznat signály ostatních, když si viditelně připínám psa na vodítko, tak by jim mohlo dojít , že nestojím o kontakt nebo velmi častá situace v poslední době = více psů hrajících si na volno, paníčci stojí uprostřed chodníku , kde se nedá projít, aniž bych se vyhnula kontaktu.

PeKrato
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2009 12:33
- Nahlásit

Biluška
No a to je právě to. Ta věta byla myšlena nadneseně a v kontextu. Vy jste ji vzali a separovali a udělali ze mě neslušnýho hulváta, co svého psa nechá volně běhat kdy a kde se mu zlíbí a neřeší to a za případný přestupek psa se ani neomluví. Tak to ale není.
Příkladů asi není potřeba.

Dines
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2009 12:35
- Nahlásit

PeKrato
Dnes nějakej míček pořídím a zkusím to. Přinejhorším budeme mít novou hračku
Hele mam od týhle firmy - setjnej matroš http://obchod.hafbezobav.cz/vyr-701-202-Letajici-t alir-tvrda-guma.html a fakt ten zvuk je tak šílenej, že sem to dneska testovala a přivolání na 100%

Sali
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2009 12:35
- Nahlásit

Že chci psa jako kámoše snad neznamená, že roste jak kůl v plotě ne?
PeKrato
promiň, trochu zevšeobecnění, běžný argument lidí je právě tento, podobný, jako jsi použila,
pes je zamýšlený JEN jako kamarád, proto NEMUSÍ mít parametry, jako mají psy těch tzv. kynologů...a dále viz Biluška, dále viz Eny, dále viz Psíček,.....
jenže na to vám séře pes, že si myslíte, že jste JEN pejskaři a mY zas pomalu velkokynologové, co si hrajem se psama na ty óbrinšpektory, slušnost a ohleduplnost je opravdu pro všechny splečná,
nás k tomu přístupu nevede jen naše potřeba nenechat si psíčata náhodně opracovat životem, protože si je chcem opracovat sami do sportu, nemysli si....nás k tomu vede styl žij a nechej žít.

PeKrato
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2009 12:36
- Nahlásit

Biluška
Psa mám vždy v dohledu, jen ještě pro doplnění. Nesmí mi zmizet z očí a drží se u mě do 10ti metrů.Dál ji odejít nenechám, jen aby bylo jasno, že mi fakt není jedno, kde pes lítá.

Sali
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2009 12:40
- Nahlásit

Dines
PeKrato
pozor, míček není přivolávací objekt, míček je naučená odměna, kterou se zaplatí splnění vypracovávaného povelu,
ten jediný podnět, kterým si psa k sobě vždy přitáhnu, je šnůra, míček jako lákadlo funguje jen když má pes na to lákadlo chu´t...dostáváte se nevědomky přesně tam, kde se na blůforu řešilo jak dosáhnout svého a přitom tzv. neuplácet psa, resp. jak psa odměnit bez toho, že by si moh vybrat, zda mu kvůli odměně stojí za to přijít nebo ne...

PeKrato
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2009 12:41
- Nahlásit

Sali
Ale vždyť jste mě k té myšlence dovedly samy? Chci mít psa vychovanýho, dělám pro to docela dost a celý její život dělat budu. Když mi ale začnete mávat před ksichtem tím, že moje opracovaný a vaše opracovaný štěně je rozdíl, tak ano je

každý v opracování štěněte vidíme něco jinýho, moje štěně v 5 měsících v městě bude na flexině, aby si nezažilo zlozvyky, ale bude už magor do balonku, do pešíčka, bude mít základy ohebnosti a sledovaček, bude chodit štěněcí překážky, mít rozpracovaný aport, zvedat čerstvé volně ložené stopy a mít rozdělaný revíry s vyštěkáním napřímo kdekoliv a kdykoliv

Tohle všechno já určitě dělat nebudu, ale neznamená to přece, že budu mít nevychovanýho psa. Základní poslušnost musí zvládnout na 1 a k tomu určitě něco přidáme podle toho, co ji bude bavit. Už vidíš ten rozdíl a jak jsem k tomu došla?

Sali
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2009 12:43
- Nahlásit

PeKrato
vůz koza syndrom, kašli na to, budem se bavit ne o postojích, ale o metodikách,
to má totiž jediný cenu. Postoje/přístupy už navzájem známe, ale tím se ten konkrétní pes nevycvičí.

PeKrato
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2009 12:52
- Nahlásit

Sali
Tak nějak To bude rozumnější a míň adrenalinové.

K tomu míčku. Já potřebuju "jen" upoutat její pozornost. Nebudu to zkoušet tak, že bych ji lákala na ten míček. To zapískání ji zaujme a otočí se na mě a v tu chvíli už mám z poloviny vyhráno. Klidně už ten míček nemusím mít v ruce, když se otočí za tím zvukem.

Sali
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2009 13:01
- Nahlásit

PeKrato
k tomu míčku: to, co chceš udělat, je silně nespolehlivé, pozornost bys měla upoutat ty svým hlasem,
jméno psa a povel,
a ten míček k tomu je pomocná věc, urychlovač, něco jako koukej, co za to dostaneš, když budeš hodná, tak makej makej, a´t už to máš,
ale současně s tím jí nesmíš dát možnost si to rozmyslet a říct neé, mám lepší nápad než tebe a míček....
a řekni mě, JAK dosáhneš u pětiměsíčního štěněte toho, že se vždy otočí a nechá si zajít chu´t na pěkný lákadlo okolí a půjde k tobě?

Sali
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2009 13:06
- Nahlásit

dostáváme se k tomu, co už jsem tady někde psala.
pes, který "má přivolání" jen někdy , vlastně nemá přivolání, protže to je to samý jako být tak trochu těhotná, tohle je prostě černá bílá.
vyleze ti z toho, že máš skupinu situací, kde už to přivolání funguje, a skupinu, kde ještě nefunguje, čili je to rozpracovaný, štěně je nějak opracovaný, vše se vyvíjí v čase a jediný, co musíš udělat, je nenechat prošlapat žádnou cestičku zlozvyku, a zlouzvyk je neslyšet povel, když nechci...
no a jak to uděláš, aby se ten zlozvyk neprohluboval, když píšeš, že 2-3x za procházku k němu dojde, že štěně třeba za zatáčklu ucítí druhý psy a už běží?

PeKrato
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2009 13:08
- Nahlásit

Sali
JAK dosáhneš u pětiměsíčního štěněte toho, že se vždy otočí

No to právě řeším a vymýšlím Já chápu, že ta stopovačka je nejefektivnější. Když ji ale nechci mít na stopce pořád, musím se s někým domluvit a situaci navodit. Teda tak to vnímám já. Takže se na tom už domlouvám a vyzkouším to.
Moje zkušenost s ní je taková, že teď na ní jméno volat můžu jak chci, ale to jí hlavu neotočí. Když jsem si asi před měsícem vzala pískátko z nějaké hračky ven do kapsy, tak zvuk ji vždy zaujal a přitom to nebyl míček, hračka a otočila se ke mě a přivolání jsme dokončili. Takže pískací míček byl v mém případě myšlen tak, že by byl v kapse, neviděla by ho vůbec a jen by ji ten zvuk zaujal a otočila by se na mě. Pak už to zvládnem.

PeKrato
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2009 13:10
- Nahlásit

Sali
Jenže když utíká ode mě, tak na ni povel nevolám, právě proto, že nechci aby se naučila ho neslyšet. Zavolám jméno a teprve když se otočí a vnímá mě, přichází povel. Při běhu k psovi se ale na jméno neotočí, takže nepřichází ani povel.

PeKrato
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2009 13:12
- Nahlásit

Sali
Jinak řečeno, dokud nemám oční kontakt, neříkám povel.

verunicicka
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2009 13:19
- Nahlásit

jen tak k těm štěndům co běhaj na volno k jinejm psům. Kamarádka dostala štěndo k vánocům a "protože je to přeci štěňátko, tak mu žádnej pes neublíží" s ním chodili na volno a nechali ho běhat za jinejma čoklama. No a před měsícem jim ho zakous labouš na vodítku. Prokousnul mu plíci.

Sali
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2009 13:20
- Nahlásit

PeKrato
máš 5 měsíční štěně, proboha, nejdřív jí musíš naučit, co po ní chceš!
nepleť do toho oční kontakt, ten se dělá na ovladatelnosti u nohy a na posunkách, tady je to o ničem,
chceš funkční ovladatelnost mezi lidi, ne tu soutěžní na cvičák před rozhodčího,
srovnej si priority, a vyšlapejte to pomyslné schodiště cviku přivolání skutečně ten krok za krokem.
Rozumím, že jsi byla naučena že nesplnitelný povel se nemá vydávat, protže blablabla...ano, to je pravda,
ale ty si především musíš zajistit, že ten povel vydat můžeš, že si vynutíš jeho provedení,
nejsi na cvičáku, kde si pro psa v klidu dojdeš a opravíš si ho,
jsi naživo na VP, kde platí jiná pravidla hry,
a zase: ještě nikdo nevymyslel nic lepšího než mechanický podnět.
Dej si na psa šnůru, kterou ho budeš mít možnost kontrolovat, na vynutit si návrat k sobě, a tedy zafixovat správné řešení situace, dky zavoláš jméno a povel,
opravdu nic jiného není.

PeKrato
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2009 13:28
- Nahlásit

Sali
Blbě použitej termín, myšleno tak, že když učíme relativně novou věc tak dokud se nedívá směrem ke mě, tak povel nedávám. Ono se to fakt blbě vystihuje slovně, jak to myslím
Ano, nejdřív ji musím naučit a ukázat, co po ní chci. Takhle fungujem doposud a u přivolání od psů zkrátka nevím jak na to. Protože "ke mně" ještě nemá fixované natolik, aby ji to od psa přitáhlo ke mě i bez toho, že se ke mě podívá, nemá smysle ten povel vůbec říkat. Vyzkoušeno
Zkusím to s tou stopkou naplánovaně a uvidíme.

verunicicka
"protože je to přeci štěňátko, tak mu žádnej pes neublíží"

Tak to si rozhodně nemyslím.

Sali
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2009 13:38
- Nahlásit

PeKrato
je to 5 měsíční extrovertní a jak píšeš i submisivní štěně, ani to mít zafixované prostě nemůže,
a jde tady opravdu jen o to schodiště cviku, kdy každý schod je zvládnutí vyššího stupně rušení...
My to děláme úplně stejně, kontrolovaná práce na dlouhé šnůře,
hele to, co máš ty s druhejma psama, mám třeba já u jedný dobrmanky kolem zvěře,
a neznamená to, že jí celý dlouhý den tahám na stopovačce...
Kontrolovaně jí nechám vypádit tu čirou radost z pohybu tam, kde nic zvednout tím páděním nemůže, a tam, kde to hrozí, jí kontroluju šnůrou a cíleně pracuju na ovladatelnosti typu zvěř nevidíš, nevšímáš si jí a nepůjdeš za ní, budeš dělat přesně jen to, co ti dovolím, abys dělala,
a kdyby se mi čuba fakt rozlovila, což se i stát může, náhoda je blbec, nikdy neříkej nikdy, pořád existuje možnost elektrického obojku při pohybu v přírodě, protože si nemůžu dovolit takový luxus, abych nevěděla JAK si zařídit věci, by fungovaly po mém a ne po psím..

PeKrato
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2009 13:54
- Nahlásit

Sali
ani to mít zafixované prostě nemůže
Každopádně a je mi jasné, že k tomu vede ještě dlouhá cesta.

Proč jsem říkala, že bych jí tu stopku neodepla je proto, že tady kam se hnu, tam vždycky narazíme na nějakýho psa a to se to potom těžko dělá jen naplánovaně. A každej den s ní za město jezdit nemůžu. Místama se zvěří se vyhnout relativně dá, při každodenní pobytu ve městě se psům vyhnout nedá. Na příští týden už si něco domlouvám, tak si budu držet palce.

PeKrato
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2009 13:55
- Nahlásit

Psíček
Ti ani nevím čéče.

<< 1 ... 9 . 10 . 11 . 12 . 13 . 14 . 15 . 16 . 17 . 18 . 19 ... 20 . 21 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání