| Autor |
Zpráva |
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 2 Dub 2009 15:22
- Nahlásit
Sali
No vidíš, já za sebou tu praxi nemám a proto to ani nemám tak dokonale zmáknutý. Což mi přijde teda logický a normální a ne jako výmluva. I tak jsem s dosavadním průběhem výchovy své čubiny spokojená a prostě nečekám zázraky v jejích 5ti měsících. Když její poslušnost porovnám s podobně starýma psama ve svém okolí, je ona jak na dálkové ovládání. Jen její přehnaná přátelskost ke psům je hůř zvládnutelná. Ale není to výmluva, teda já to tak nevnímám. Konstatuju fakt.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 2 Dub 2009 15:27
- Nahlásit
PeKrato
to už je fakt jen Tvoje věc, jak si to dokážeš pořešit,
některý věci, zjm. zkušenosti, jsou těžko předatelný,
a zase: může ti to takhle v pohodě vycházet až do smrti,
nebo můžeš svinsky narazit už zejtra,
to už jsou všechno "věci ve hvězdách",
ale lidi, co už si hubu nabili, používají vodítko tam, kde ještě nemají ovladatelnost hlasem a autoritou, což je dáno nejen věkem, ale i natrénovaností psa a v neposlední řadě zkušeností psovoda,
a lidi, co si ještě hubu nenabili, říkají zhruba to, co ty....
Zkoušení různých metod: zas to samý, kdo už má nějakou praxi, má nějaký kynologický rukopis, a metody už nezkouší, už si dle naturelu psa vybere a aplikuje až do výsledku, který požaduje....
Ale to jsou věci, ke kterým se musíš dostat sama, jen jeden postřeh od těch, kteří trochu cvičí: vodítko/couračka/stopovačka je věc, která mi umožní si u mladého zvířete zajistit, že povel nebude vydám nadarmo a neprošlápne se cestička zlozvyku zvaného slyším, leč seru na to.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 2 Dub 2009 15:29
- Nahlásit
PeKrato
Řeknu ti, že máš teda odvahu. Když pominu ten samotný fakt, že ten cizí pes nemusí mít náladu na tvé štěně a prostě ho sejme tak je tady ještě spousta dalších nebezpečí. Může ti vlítnout pod auto cestou za psem. Ten druhý může mít nějakou nakažlivou nemoc, svrab, nebo co já vím za fujtajbl... majitelé někdy neřvou "chyťte si ho" jenom z nějaké hysterie, ale může to mít nějaký důvod. Můžeš narazit na hysterku, která ti štěně kopne (ve snaze zachránit svého pudlíčka, kterého tvoje bestie jde určitě sežrat) a pes bude mít nadosmrti reakci na nápřah (nebo třebas i něco zlomenýho když paní kopne fakt šikovně). A to vůbec nemluvím o tom, že prostě nikdo není povinen se s tvým psem přátelit
Hele vám pes jako štěně nikdy neutekl k jinýmu psovi??
Jo, jako štěně jo. Byli jí asi tři měsíce. V půl roce, nebo kolik to má ta tvoje už se absence výchovy nedá omlouvat slovy "je to štěně" Prvňáci už taky nečůrají do plínek a pořád ještě jsou to děti.
Prostě tak rychle jako ona neběhám
To bude ten kámen úrazu. Proč běháš ty za ní? Běhat má ona za tebou. KYNOLOGIE JE SPORT PRO JEDNU CHYTROU HLAVU A ČTYŘI RYCHLÉ NOHY - přelož si to jak chceš
Sali
Nerozčiluj se, rupne ti cévka a budeš tahat nohu
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 2 Dub 2009 15:30
- Nahlásit
Biluška
sleduješ, že jsem v naprostém klidu?????
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 2 Dub 2009 15:34
- Nahlásit
Sali
sleduješ, že jsem v naprostém klidu?????
jj, sleduju a chválím. Dala bych ti piškotek, ale když na sladký nejsi tak ti hodím balonek
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 2 Dub 2009 15:36
- Nahlásit
Jinak, když se tady motáme kolem tématu "jakého psa do paneláku",
tak můj názor je, že to je přísně individuální dle cíle psovoda a podmínek rodiny, ale obecně se dá říct malé až středně velké krátko/hladkosrsté plemeno. když ovšem čtu o zvyšující se kriminalitě těch panelových slumů, viděla bych to na dva dobře naostřené dobrmany.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 2 Dub 2009 15:38
- Nahlásit
Dala bych ti piškotek, ale když na sladký nejsi tak ti hodím balonek
Biluška
nééé, chci tu chobotnici!!!!!!! chci dělat pasta a la marinara a do nich potřebuju kromě čilipapriček a česnetku a oliváku i chobotnici, takže by mě ve vaně ani v sudu pod okapem dlouho neskomírala...ještě dneska by byla zpracovaná na chutnou krmi.
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 2 Dub 2009 15:45
- Nahlásit
Sali
Biluška
Tak jo, nebudu se s vámi zkušenými přít. Ono to stejně takhle v psaném vyzní vždycky trochu jinak než je realita a nakonec z toho vyleze ten začátečník za blba, co si psa neměl ani pořizovat.
Asi kolem sebe mám jen samé nemtudum, protože 5ti měsíční štěně nemá nikdo poslušné jak hodinky a ať si říkáte co chcete, tak si nemyslím, že někdo má.
Mám s ní opravdu jen jeden jediný problém, tu kontaktnost se psem a hned mi tady ládujete do hlavy, jak jsem svému psovi nebezpečná a netolerantní vůči ostatním a nevím co ještě.
A Biluška mi vlastně oznámila, že jsem blbá. Holky, neodsuzujte tak z placu, vždyť vy jste taky někdy začínali a potýkali se s problémama. Neznáte mě a ani psa. Navíc všichni nebudou takoví kynologové jako vy dvě, to je prostě fakt.
Zkoušení různých metod: zas to samý, kdo už má nějakou praxi, má nějaký kynologický rukopis, a metody už nezkouší,
Přímý důkaz, kdo už tu zkušenost má. Ale jak známo, se zkušeností se člověk nerodí
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 2 Dub 2009 15:46
- Nahlásit
PeKrato
Tak se k tomu vyjádřim ještě já jako nekynolog, s nevychovanym psem
Myslím, že si vedeš dobře, vím naprosto přesně jak to všechno myslíš, a i bez stopovačky a 100% poslušnosti jde vychovat fajn parťák - a třeba i to zdrhání za psama se mi podařilo pořešit dodatečně
Však i sama poznáš, kdy nastane ten problém, štěně vyroste víc, přestane se chovat a vypadat jako štěně a v té chvíli to budeš muset nějak dořešit. Asi je výchovně snazší eliminovat to už teď, na druhou stranu je fakt, že kdybych měla já psa od mimina na vodítku a stopovačce, tak se v životě nesocializuje, protože páníčci jsou povětšinou hovada, a nenechaj trochu většího psa k tomu svýmu dobrovolně ani čuchnout
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 2 Dub 2009 15:52
- Nahlásit
Dines
Děkuji ti kapitáne, že jsi se mě zastal
Jak píšeš, protože už začíná pomalu ale jistě vypadat jako dospělka, řeším intenzivně to odbíhání. Do 4 měsíců jsem to neřešila vůbec, právě kvůli socializaci. To jsem ji ale taky postupně pouštěla k psům v okolí na svolení páníčka a se všema je teď kámoška. Psů se nebojí, i když je to velice submisivní fenka a bát by se mohla. Jejím největším kámošem je velký knírač a zlaťák (ona má 12 kilo).
|
Mar
Člen |
# Zasláno: 2 Dub 2009 15:54
- Nahlásit
Biluška
Hele vám pes jako štěně nikdy neutekl k jinýmu psovi??
Jo, jako štěně jo. Byli jí asi tři měsíce.
hele tedko nechcu rejpat, bo tak neco, ale vono je trosilinku tezsi aby ti utek za psemtam u vas (eslik sem teda dobre pochopila, kde bydlis), a aby ti za psem utek v Brne Zidenicich kde je psu vic nez lidi
to je jenom tak muj postreh ---- inak ja mam psa jak Pekrato, no spis myslim, ze jeste silenejsiho
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 2 Dub 2009 15:57
- Nahlásit
Mar
aby ti za psem utek v Brne Zidenicich kde je psu vic nez lidi
Jako jo, bych ji fakt z toho vodítka nesundala a to i za cenu rizika teda podstoupím.
|
Mar
Člen |
# Zasláno: 2 Dub 2009 16:01
- Nahlásit
PeKrato
ne utika porad krom cvicaku, tam ne - tam mame zase problem s povelem VOLNO
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 2 Dub 2009 16:04
- Nahlásit
Mar
hele tedko nechcu rejpat, bo tak neco, ale vono je trosilinku tezsi aby ti utek za psemtam u vas (eslik sem teda dobre pochopila, kde bydlis), a aby ti za psem utek v Brne Zidenicich kde je psu vic nez lidi
nn, to jsme ještě žili ve městě . Od té doby co žijem tady mi štěńata za cizíma psama neutíkají, páč v reálu by to znamenalo utéct přes tři lesy, dva kopce, jednu řeku a jednu státní hranici
PeKrato
A Biluška mi vlastně oznámila, že jsem blbá.
To určitě ne. Sem ti chtěla akorát říct, abys při výchově přemýšlela a zapojila tu hlavu. Pak se ti nemůže stát, že řekneš "prostě ji nedoběhnu". Protože ji dobíhat nebudeš . Je to jedna z prvních věcí co lidi na cvičáku učím. Nikdy nejdeš ty za psem, vždycky jde pes za tebou.
protože 5ti měsíční štěně nemá nikdo poslušné jak hodinky a ať si říkáte co chcete, tak si nemyslím, že někdo má.
Jako hodinky mě neposlouchá žádný pes. Ani to po nich nechci, nejsem hodinář . Ale všichni mě poslouchají tak, abysme byli schopni normálního života bez toho, že by ohrožovali sebe, jiné a moje nervy (no dobře, ty nervy ohrožují často, ale když si před vycházkou dám tři-čtyři panáky tak to zvládnu )
Sali
tak to teda ne, chobotničku nikdo vraždit nebude Na večeři si udělejte špagety, nebo buřtguláš, chobotnička je na mazlení a rochnění se ve vaně
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 2 Dub 2009 16:04
- Nahlásit
Mar
Já jako věřím, že se nám to podaří odbourat. Musím ji přesvědčit, že o nic nepříjde, když dojde k tomu psovi s klidem a se mnou
Největší problém jsou asi kámoši, ty letí pozdravit nejintenzivněji Zase se ale nemusím bát, že jí něco udělají.
|
Mar
Člen |
# Zasláno: 2 Dub 2009 16:07
- Nahlásit
Biluška
abysme byli schopni normálního života bez toho, že by ohrožovali sebe, jiné a moje nervy
no tak moji psi my nervy vohrozujou uz jenom dyz se dou na voditkach pred barak vychcat tze ja neco hoodne pokazila
ne, hele moja taky neposlocha, a taky ju poustim..proste je to krava no co mam na to rict
ale u buldocka to trvalo 3 roky nez ma odvolani pekny a psu si vubec nevsima,tze s kelpii jeste mam 2 roky a neco do ty doby ale budu stejne uz davno na psychine...
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 2 Dub 2009 16:09
- Nahlásit
Biluška
Jako běžně za ní fakt neběhám, ale jak píšeš je to přesně naopak. Když už ale nasadí trap a neslyší a nevidí, rady typu otoč se a zavolej a běž na druhou stranu nám bohužel nefungujou. Bych mohla běžet dva kiláky, než by si uvědomila, že tam nejsem.
Lehce doklušu do chumlu psů, abych tam byla co nejdřív, kdyby něco. Nehoním ji (to je právě to psaný slovo, hned si to každej pojme po svým).
nejsem hodinář
Neslovíčkař, víš jak jsem to myslela Jistě tě takhle hned v tvých začátcích poslouchali od 4 měsíců věku, to si sáhni na nos
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 2 Dub 2009 16:12
- Nahlásit
Mar
do ty doby ale budu stejne uz davno na psychine...
se tam pak potkáme, chci postel u okna
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 2 Dub 2009 16:17
- Nahlásit
Mar
no tak moji psi my nervy vohrozujou uz jenom dyz se dou na voditkach pred barak vychcat tze ja neco hoodne pokazila
To jsme na tom naprosto stejně . V zásadě mě moji psi nenasírají jenom když spí . Bohužel se mi málokdy stane, že by spali všichni naráz
ne, hele moja taky neposlocha, a taky ju poustim..proste je to krava no co mam na to rict
no říkat nemusíš nic, zkus ji radši vychovat . Já vím, že u některých jedinců to jde hodně těžko, vzpomínám jaké nervy jsem nechala na Pumici Nebo nedejbože Lilátko, to je proti výchově naprosto rezistentní Ale aspoň na nějakou úroveň se to prostě musí
PeKrato
Když už ale nasadí trap a neslyší a nevidí, rady typu otoč se a zavolej a běž na druhou stranu nám bohužel nefungujou.
Ne, to už je fakt pozdě. Musíš tu hlavu použít dřív
Jistě tě takhle hned v tvých začátcích poslouchali od 4 měsíců věku, to si sáhni na nos
Ne. Někteří mě ve čtyřech měsících neposlouchají ani teď. Ale nedovolím si nad tím mávnout rukou a říct "ona z toho vyroste".
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 2 Dub 2009 16:25
- Nahlásit
Biluška
Jejda, jasně že pokud uvidím psa dřív já, tak řeším. Já se bavím o situaci, kdy ho ona ucítí například za zatáčkou v lesoparku a tehdy se stane neodvolatelnou. Tak jak poradíš teď?
Já nad tím snad mávla rukou? Tak to jako fakt néééé. Napsala jsem, že když už uteče, tak těm druhejm psům a pejskařům nezbyde nic jinýho, než se seznámit. To jsem napsala, ne že to neřeším a hážu na to bobek. Jako výchovu psa řeším každej den kromě doby, kdy jsem v práci pořád a nechápu, z čeho vysuzuješ, že to neřeším. Že se věkem zklidní se snad shodnem ne? Boože, nejsem nezodpovědnej debil, co nechá svýho psa dělat co se mu zlíbí. Na to přeci nemusím být x let zkušenej kynolog!
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 2 Dub 2009 16:38
- Nahlásit
PeKrato
Já se bavím o situaci, kdy ho ona ucítí například za zatáčkou v lesoparku a tehdy se stane neodvolatelnou. Tak jak poradíš teď?
Nepouštět ji tam. Pokud ji nedokážeš spolehlivě zastavit kdykoliv a kdekoliv tak ji před zatáčkou chyť a pusť zase až uvidíš, že širokodaleko nic nehrozí. Co když za tou začátkou pojede motorkář, který ji sundá? Co když tam půjde někdo kdo se psů bojí (opravdu hystericky bojí). Víš, že takový člověk se tam může z leknutí klidně i složit? Co když ten motorkář nebude chtít přejet Růženu, strhne to a zabije se o strom?
Všechno jenom proto, že ty frajersky pouštíš psa, kterého neovládneš.
Napsala jsem, že když už uteče, tak těm druhejm psům a pejskařům nezbyde nic jinýho, než se seznámit.
No tak se modli, aby se seznamovat chtěli. Věř tomu, že až tam narazíš na psa typu Saliny Kobry tak si můžeš začít shánět nové štěně. A tady pak psát srdcervoucí výlevy o hnusném zlém dobrmanovi (rotvajlerovi, picbulovi, asiatovi.....), kterého debil namachrovaný majitel neměl zabezpečeného a on zabil chuděrku malé štěňátko.
Uvědom si, že i ten druhý pes může být navolno a majitel tam nemusí stihnout včas doběhnout.
Že se věkem zklidní se snad shodnem ne?
Nezklidní se. Navíc tohle nemá se zklidňováním se nic společného.
Boože, nejsem nezodpovědnej debil, co nechá svýho psa dělat co se mu zlíbí.
Možná nejsi, ale chvílema to tak působí
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 2 Dub 2009 16:48
- Nahlásit
PeKrato
á se bavím o situaci, kdy ho ona ucítí například za zatáčkou v lesoparku a tehdy se stane neodvolatelnou. Tak jak poradíš teď?
Já poradím, ale ty musíš zvážit, jestli je to reálný a bezpečný aplikovat u tvýho psa - vem klíše, řetízkovej obojek, nebo něco cinkacího, ale přiměřeně velkýho a těžkýho velikosti psa, a švihni to po něm - základ úspěchu je se trefit, a to alespoň řekněme pětkrát za sebou (jakože při po pěti po sobě jdoucích úprcích) - pak už stačí klíčema zacinkat, a pes staví
Je to o tom, že ten pes se lekne, a koukne na tebe jaktože na něj "došáhneš" , a ty ho v tom jeho "šoku" radostně přivoláš
Dobře se to dá taky aplikovat při požírání fujtajblů - dokud jsem psa naháněla, tak to nejdřív zhltnul a pak se nechal odlovit, když jsem po něm něčim vrhla, tak humus vyplivnul, a přišel
Ale asi to taky nelze aplikovat obecně u všech psů, tak to promysli, a nech si to třeba v záloze
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 2 Dub 2009 16:51
- Nahlásit
Biluška
Je to cestička v lesíku, kde chodí buď pejskaři nebo nikdo. Dopravním prostředkům vjezd zakázán. Takže hrozí "jen" ten agresivní pes. Protože je to ale klikatý jak blázen, nedělala bych nic jinýho, než ji držela a to už si ji můžu dát rovnou na to vodítko Širokodaleko tam nehrozí. A frajeřiny v tom teda fakt není ani za mák, je vidět, že mě neznáš. Do frajera já mám daleko. Vím jen, že mi dojde na přivolání od ptáků, veverek, lidí, jen tak na 99% (což já chápu v 5ti měsících jako úspěch).
K druhýmu odstavci už fakt jen jediná poznámka, makáme na tom, aby se to zlepšilo a ano, zatím jsme měli štěstí a potkali buď nekonflitkní psy nebo když už pes nebyl přátelák, tak si ho jistil jeho páníček (když to vezmeš z druhý strany, proč by měl agresor v lesoparku lítat na volno, když je ostatním nebezpečnej? - a lítá a klidně i bez náhubku a nezmůžu nic a ty lidi to klidně u svýho psa neřeší, těm jdi vyčinit)
No nevím, 5ti měsíční třeštiprdlo a pětiletej pes je snad rozdíl ne? Tak to myslím.
Tak to mě mrzí, že to na tebe tak působí. Zkus třeba víc empatie a ne se hned začít navážet. Třeba já si opravdu nemyslím, že jsem ten nezodpovědnej majitel psa a to pak zamrzí, když slyšíš takový útoky. Nezodpovědných znám hodně. Zkus si představit tu situaci a sebe v ní. Ne teď ale před těmi 25 lety nebo jak dlouho s těma psama děláš. Možná budeš mluvit jinak.
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 2 Dub 2009 16:57
- Nahlásit
Dines
To by mohlo zafungovat, otázka jestli se trefím, hod nebyl zrovna mou nejlepší disciplínou v tělocviku Je pravda, že potřebuju nějak dost razantně upoutat její pozornost a mám vyhráno si myslím. Když už mě zavnímá, tak přijde.
Na fujtajbly mi pomáhá hodně dupat nebo jinak dělat randál a běžet směrem k ní. To to okamžitě pustí a pak už je ta pozitivní část přivolání a já naopak couvám Ale při úprku tohle nevnímá.
Zas abych něco nepokazila, je to subina. Napadla mě píšťalka nebo pískací míček, jestli by na ten zvuk nezareagovala a míček by pak navíc mohl být zároveň odměnou ve formě hry. Co ty na to?
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 2 Dub 2009 17:18
- Nahlásit
PeKrato
Myslím že ten míček by taky mohl zabrat - nedávno jsem koupila jeden, kterej vydává teda dost příšerný a dost hlasitý zvuky
Právě se to chce těma klíčema trefit , a jak píšeš že je submisivní, tak to asi vážně radši zkošej nejdřív těma neinvazivníma metodama
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 2 Dub 2009 17:22
- Nahlásit
PeKrato
Na fujtajbly mi pomáhá hodně dupat nebo jinak dělat randál a běžet směrem k ní. To to okamžitě pustí a pak už je ta pozitivní část přivolání a já naopak couvám
U současného štěnda jsem od zastrašování upustila úúúúplně, protože bull je duše citlivá, a dělám jenom přivolání, bez trestů a pod. Je žravá, takže se zatím celkem daří.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 2 Dub 2009 18:17
- Nahlásit
Biluška
Uvědom si, že i ten druhý pes může být navolno a majitel tam nemusí stihnout včas doběhnout.
Si děláš kozy,ne?Jak to,že má někdo nebezpečného psa bez přivolání na volno??? Dyš neví co je za rohem??? By chtělo ho dostat sem na diskuzi a pořádně mu vyčinit!!
já teda akorát dodám,že jedinej problém jsem já měla s čoklama(zejména čuby samo ),co byly imrvére nasraný a bez nálady,ale bohužel na volno,takže vzpomínám na jednu echt zasranou cane corso,kterou jsem musela nakopnout hned dvakrát,než pochopila,že to štěně u mejch nohou je fakt moje a že ho prostě nechá bejt a potáhne do hajzlu .Naštěstí aspon majitelka neměla moc keců bo to bysem už asi seděla na Mírově s Kájínkem nebo kde to byl
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 2 Dub 2009 18:27
- Nahlásit
Psíček
čau pane ,voni Vás exumovali?
|
hally001
Člen |
# Zasláno: 2 Dub 2009 21:46
- Nahlásit
jsem nakoukla, abych taky byla ve vobraze-o čem se tak mluví a.. . Mě teda překvapilo, že je tady dost negativních reakcí na "příliš kontaktní štěně", které běhá v parku ke psům. Já to pokládám za socializaci a myslím, že není normální, aby dospělý pes-socializovaný pes- napadl štěně. Pokud budeme ty čokly držet odmala od psů, tak si nedokážu představit, že budou schopný-v dospělosti-zapadnout "do smečky"a nebudeme nucený se ostatním psům vyhýbat. Já nepopírám, že jsem se nebála a nebojím o svý psy- hovad, který si dneska pořizujou psy je na můj vkus dost. Jinak chápu, že pro majitele, který má psa na vodítku to může být opruz....taky nikdy, pokud k nám běží pes, nenechávám psy přivázaný..pokud jsou puštěný, tak nikdy "nestartujou", na vodítku vždycky-podle mě je to logický. Neberte to jako prudění, ale mě přijde, že tohle je chování tak trochu proti "přírodě"...tak jen názor.
|
hally001
Člen |
# Zasláno: 2 Dub 2009 21:56
- Nahlásit
davidkova renata-jooo, hele teto, dyž seš taková drsná na corsa de cane, tak bych prosila -dybys teda měla ČAS A FŠECKY PSY V OKOLÍ UŽ UDUPALA-estli bys mi nenakopla Pepku..párkrát, tak maximálně 120krát .
|