| Autor |
Zpráva |
brut
Člen |
# Zasláno: 22 Čen 2006 12:06
- Nahlásit
Jumi
Salátovku u nás schovávám...Denynka jí sbaští půlu a Brut druhou...ještě se u toho perou...takže mají kousek na příděl
Jinak mně Denyna sbaští veškerou zeleninu včetně česneku a citrónu, Brut je malinko vybíravější, ale když vidí Denču baštit, tak se nenechá zahanbit a honem žebrá taky o kousek. Sice to pak půl hodiny převaluje v tlamě, ale sbaští vše..
|
Jumi
Člen |
# Zasláno: 22 Čen 2006 13:38
- Nahlásit
brut
Thorin si právě vybírá - papriku, meloun, jahody, banám hroznové víno se mu musí rozkousnout a položit dužinou na jazyk pak ho sní - jinak nééé!Jo a syrovou cibuli to on může Ale okurka - ta nenápadně vypadne koutkem stranou...
|
brut
Člen |
# Zasláno: 22 Čen 2006 13:51
- Nahlásit
Jumi
já pořád říkám, že jsou všichni pěkně vyčůraný a s paničkama to umí....
|
modrypes
Člen |
# Zasláno: 23 Čen 2006 08:14
- Nahlásit
Ketrin
Nerášek je otesánek, schovala jsem mu tabletku do kousku kuřecího masíčka, co měl s granulema a vývarem na oběd.. Slupnul to všechno jako vždy a zas si sedl a čekal, on snad nebude mít nikdy dost...
Musím ho zvážit, kolik zas má, ale krmím podle chovatelky Purinou proplan lososovou, podle tabulky těch 90 g na den, ve čtyřech dávkách + do toho někdy bílý jogurt, někdy s vývarem, s rýží, nebo s masem, nebo jen s trochou vody.
Píšete všichni, jak si vaši pejsánci pochutnávají na zelenině a ovoci. Co můžu dávat mému prckovi v těch jeho 8 týdnech, aby neměl průjem, nebo bolení bříška?
Tedá, tak já s ním půjdu, myslela jsem, že fakt můžu jen na zahradu k našim, kde psi nechodí...tak díky.. )
No, vodítko zkoušíme denně, budu samozřaejmě pokračovat, doufám, že se ten "oslík" odsekne a půjde...))
|
modrypes
Člen |
# Zasláno: 23 Čen 2006 08:16
- Nahlásit
Ketrin
Jak se vzbudí, zvážím ho.. Ale budí se děsně brzo...kolem pěti, takže nevím, jak moc to můžu natáhnout, jestli je jen mlsný, nebo má fakt hlad, ať ho netrápím...
|
modrypes
Člen |
# Zasláno: 23 Čen 2006 08:20
- Nahlásit
brut
Dobrá dobrá, dneska si uděláme projížďku trolejbusem, jednu zastávku, aby si zvykal, doufám, že se mi tam nepočůrá...
Já jsem fakt myslela, že když mi chovatelka říkala, že ven ne, tak, že by to malému ublížilo, nebo by něco sežral a bylo by mu zle...
Vodítko budeme zkoušet dál, jsem zvědavá, kdy se dostaví první úspěchy..))
Jo a včera jsme s dcerou poprvé odešly ven na 5 minut, pak jsem si dovolila zajít pro malého do školky, a nechat Neráška samotného a dnes ráno jsem dokonce byla na kontrole u doktora a neprosila jsem mamku,aby mi přišla Nera pohlídat.. )
|
modrypes
Člen |
# Zasláno: 23 Čen 2006 08:23
- Nahlásit
brut
No, jak už jsem psala, Nero vstává kolem páté ráno, na misku se chrtí vždycky, sežrané to má snad za minutu... Nechci mít z něj prasátko, ale fakt nevím, jestli mu to dávkování granulí stačí, přesto, že se řídím horní hranicí pro daný věk do 3 měsíců, a to má jen dva,zatím..
Jo, když už jsem u toho..venku za loužičku dostává malinký kousek piškotu, ale nemůžu mu ho dávat vždy, ne? A když zkoušímm ke mně a sedni, tak mu ho dávám taky. Nezvykne si, že vždycky něco dostane? Jak dlouho se jim dávají při určitém povelu mlsky?
|
modrypes
Člen |
# Zasláno: 23 Čen 2006 08:27
- Nahlásit
Ketrin
No...hadr na hlavě už ne Od té doby, co spím skoro v kuse aspoň 4 hodiny je to fakt lepší.. Pořád se sice v něčem oťukáváme, ale už nejsem úplně tak vyplašená,abych něco nepokazila jako na začátku...a to dost díky vám všem tady, ktreří jste tak hodní a prožíváte ty začátky se mnou..
Ten hadr na zemi ale pasuje, i když dost ho pozoruju a nosíme ven na zahrádku u domu, neříkám, že vždy, ale hodně často ta loužička, nebo bobek je..
Zas ale dnes ráno, kdy jsem po noci něco utírala v kuchyni vylezl vlček z pelíšku, čučel na mně, já mu povídala dobré ráno a on začal čůrat... )Zarazila jsem ho, ale venku už ani kapka.
|
modrypes
Člen |
# Zasláno: 23 Čen 2006 08:29
- Nahlásit
Jumi
Tak jo, vyrazím, až se probudí, díky za rady, jednak jsem měla za to, že nemůžu do prostoru, jednak vodítko zatím není vůbec nacvičené, na přivolání reaguje kdy se mu zachce, takže i proto jsem měla obavy, či spíš jsem si myslela, že je venek za plotem pro nás tabu...
Taveňák může taky?
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 23 Čen 2006 08:30
- Nahlásit
Můžeš mu třeba nastrouhat do krmení trochu mrkve. A až půjdete k rodičům na zahradu, tak to se neboj on se obslouží, třeba jim sklidí jahody.
Zas to s těma naučnýma vycházkama nepřeháněj, fakt jenom kousek a chvilku, pozor na podezřele (nemocně) vyhlížející psy a ne aby na něj každej cizí člověk chcrchlal a sahal špinavýma rukama prostě s mírou a s citem, někde se s ním posaď na lavičku a ať pozoruje městský cvrkot
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 23 Čen 2006 08:34
- Nahlásit
modrypes
Nezvykne si, že vždycky něco dostane? Jak dlouho se jim dávají při určitém povelu mlsky?
Klidně to střídej, jednou mu něco dej, podruhé si s ním za odměnu pohraj, potřetí mu za odměnu třeba hoď míček... ale VŽDYCKY ho hodně chval. Štěně se líp a snadněji vychová odměnami a chválou než tresty... trest jenom říká, co NE, ale neříká co JO
|
modrypes
Člen |
# Zasláno: 23 Čen 2006 08:44
- Nahlásit
Ketrin
Mrkvičku mu dávám v celku,mezi jídlem, on si pohraje, okouše, a pošuňá si..))
Všimla jsem si, že chtěl rybíz,angrešt,a le je to zatím nerzalé, neva? Jahod chtěl včera taky...
Jo, půjdem pozorovat cvrkot, jsme spíše na polovesnici,ale úplně mrtvo tu není..))
|
modrypes
Člen |
# Zasláno: 23 Čen 2006 09:04
- Nahlásit
Ketrin
Ještě dotaz, Nero minimálně pije..misku s vodou mu dávám k čumáčku, ale on nic. Granule má máčené, je pravda, že se při jídle i napije, ale i tak, jak moc by měli štěňátka pít?
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 23 Čen 2006 09:37
- Nahlásit
modrypes
Neboj, napije se tolik kolik potřebuje.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 23 Čen 2006 10:11
- Nahlásit
modrypes
Ahojky, vidíš, už to zvládáš líp. To chce jen chvíli cviku a taky postupné sžití s rodinou. Teď k tvým dotazům.
1) jste šikovný a Nero ještě šikovnější, když už vydržel chvilku sám doma. Takhle se to naučí rychleji a ty budeš mít v práci klid a nebudeš nervózní, jestli doma nevyvádí. Nezapomeň mu tam nechávat hračky a taky nějakou kostičku na žužlání.
2)s tím baštěním to znám. Tohle mi dělal Brut taky a do dneška je hrozná popelnice. Jestli máš pocit, že má hlad, doplňuj mu baštu zeleninou a ovocem. Vzhledem k nenasytnosti Bruta jsem občas namočila kukuřičné lupínky do mlíka nebo do jogurtu a dala mu je ještě mimo jedno jídlo. Taky jsem mu dávala tvrdý chleba a rohlík....teda občas i čerstvý na chuť. Jinak hodně tvrdých sýrů.
Pozor, jestliže je takhle žravý, ať ti něco venku neslupne...musíš být jak ostříž.
3)po probuzení Nera honem pospíchej ven, jinak se ti bude doma počůrávat. My jsme pustili vše, co jsme měli v ruce a mazali. Oni to totiž ještě dlouho nevydrží.
4) S pitím si nedělej starosti, jen pokud by měl horký čumáček a viditelně strádal. On se napije kolik potřebuje.
5)Ještě s těma mlskama. Mně Brut reagoval ze začátku jen na mlsky. Tak je dostával s velikou pochvalou. Až teprve jsme měli za sebou miminkovské období ( asi od 5měsíce) jsem pomalu přestávala dávat pamlsky...střídala jsem je s hračkou a velikánskou pochvalou. Ovšem i dneska když chci, aby bylo něco perfektní, tak mu ten pamlsek dám raději ( vzhledem k tomu, jaká je žíravina, tak se na pamlsky učí rychleji).
Ze začátku jsem dávala kousky piškotků, pak jsem přešla na psí sušenky..přece jen v nich není tolik cukru.
6) Na vodítko si pomalu zvykne. Někomu nevadí a jinému to trvá déle. Takže trénovat, chválit, odměňovat....a uvidíš, jak to zvládnete
|
modrypes
Člen |
# Zasláno: 23 Čen 2006 11:57
- Nahlásit
Ketrin
JO? Aby nebyl nějaký dehydratovaný, jsem zvyklá, že velcí psi "chlampou" někdy jako o život..
|
modrypes
Člen |
# Zasláno: 23 Čen 2006 13:02
- Nahlásit
brut
Jo, díky za pochvalu..
Právě o té kostičce jsem chtěla napsat...máme kostičku z bůvolí kůže, když ji dostane,nevnímá svět..jen nevím, jak často mu ji můžu dávat, pokud budu chodit do práce, denně mu ji jako náhražku za mně asi dávat nemůžu, ne?
A teda jaké vhodné ovoce a zelenina pro toho mojeho miniňáka, ještě kromě mrkvičky a jablíčka nic neměl, a je pravda, že i když mně kouše stále jako vlk a trká mi kůžičku z rukou a nohou, jablko na plátek celé nepokouše..tak na ještě menší kostičky?
Může lupínky? To jsem nevěděla...Myslela jsem, že jen ty granule + obměny, stejně budu asi muset postupně přejít z té lososové puriny na něco mírně levnějšího, ale kvalitního, protože je to fakt dost drahé...byla by rada? ))
No, to mi povídej, i na zahradě jsem jako ostříž a otvírám mu tlamku, co zas žvýká? Málem slupnul dva slimáky...(udělalo by mu to něco? )
Jasně, příště praštím hadrem a pomažu ven..))
O pití mi už psala Ketrin, tak jo, no, zas jsem byla až moc vylekaná..
Dobrá, budu mlskovat a myslím, že Nero je obdobná žiravina jako Brut..))
Jojo, vodítko jsem trénovala dopoledne...uzel před čumákem, vodítko nahoře, jak se mrsknul měl ho v zubech dřív, než jsem se stačila podivit. Pak jsem ho lákala na piškotek a chodila s ním po bytě..občas reaguje, občas trucuje jako oslík a nehne se z místa a to už je co říct, když chvíli vodítko nehryže,.))Budeme trénovat dál,samozřejmě..
|
modrypes
Člen |
# Zasláno: 23 Čen 2006 13:03
- Nahlásit
brut
Prosím ještě o návod, jak tady dostat fotku Nera, kterou mám na ploše PC..
A teď jsem si vzpomněla, můžu ho dávat do bazenku, co mají děti, i když nedosáhne na dno, když ho budu držet pod bříškem, nebo raději počkat, až budeme někde u řeky a on si sejde ze břehu sám kam až bude chtít?
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 23 Čen 2006 13:16
- Nahlásit
modrypes
S tím bazénkem - já bych ho tam nedávala, pokud tam sám neskočí... Nesmíš ho zradit, spíš mu třeba pusť na chvilku hadici, jemným proudem, polož jí na zem a uvidíš, co bude dělat...
|
Jumi
Člen |
# Zasláno: 23 Čen 2006 22:16 - Změnil/a: Jumi
- Nahlásit
modrypes
Tak to jste moc velký šikuly, že už takhle vydrží sám. To ten náš ďáblík byl včera pár hodin doma sám a vykousal do pelechu díru a to co vykousal - sežral
Ráda bych ti teď něco řekla k tomu krmení......nevím jestli se mnou bude ketrin souhlasit, ale já předem upozorňuji, že mám psa s kloubem v háji a proto jsem u malýho na ty nožičky doslova úchylná pořád ho pozoruju zkoumám a při každé návštěvě nutím veta ať mu nohy podrobně prohlédne!
No, ale teď k věci. Když mu dáš tabletku do taveňáku, tak se nic neděje, ale jinak se prosím mléčným výrobkům vyhýbej. U tohoto plemene je důležitý pomalý a rovnoměrný růst. velice důležitý je poměr vápník/ fosfor a proto je velmi nevhodné do vyváženého krmení zasahovat a narušovat tuto rovnováhu mléčnými výrobky. Co se granulí týče - můj starší pes také dostává levnější řady, ale u malého bych tedy nechala co nejdéle super prémiové krmivo. My máme to samé co vy od paní chovatelky ale teď už má Purina proplan puppy large breed - příště až budeš pořizovat papaní tak určitě large breed - je speciálně pro plemena velkých psů sestavené tak, aby nerostli příliš rychle. Já ještě ke krmení přidávám Artikan pro výživu chrupavky. Dáváš také kloubní výživu?
Jinak náš malý po jídle také vylizuje ještě půl hodiny misku a kouká, že ho mučím hlady...Ale člověk jím nesmí podlehnout!oni by jedli až by praskli!
Já se ale řídím tím, že tlustý pes neúměrně zatěžuje klouby a ty se pak mohou špatně vyvíjet - a jak jsem psala nohy jsou moje noční můra!
|
Jumi
Člen |
# Zasláno: 23 Čen 2006 22:22
- Nahlásit
brut
Retrívrovi bych moc sýr, jogurt a mléko nedávala obecně se to příliš nedoporučuje....
staršímu jsem dávala pacholíky a vše - samozřejmě důvodů je víc a jiné asi vážnější, ale klouby má v háji
|
Jumi
Člen |
# Zasláno: 23 Čen 2006 22:27
- Nahlásit
modrypes
s tím bazénkem - já malýho takhle namočila, ale nadšenej z toho nebyl..Thorin (starší) se narodil 25.5. a první léto vůbec neplaval a brouzdal se jen po kolena..Teď plave jak vydra!
Příští týden je v Plusu akce a je tam malý bazének 90x30 za 70kč tak ho malýmu chci koupit a uvidíme, jestli tam veze!
|
modrypes
Člen |
# Zasláno: 24 Čen 2006 12:43
- Nahlásit
Jumi
Jo, děkujeme za pochvalu
Musím ho učit, za týden budu muset nastoupit do práce, děti doma nebudou, tak bude muset vydržet sám..
K té kloubní výživě, ptala jsem se chovatelky, jestli mu mám něco přidávat, ale říkala, že je to všechno v těch granulích...tak teď nevím?
A ještě dotaz...Nera jsme ráno vážili, měl pět kilo, ve 2 měsících a 2 dnech...je to běžná váha? Manžel právě četl v knize o labradorech, že by snad měli vážit čtyřnásobek toho, jak jsou staří..takže podle nich by měl Nero mít teď 8 kilo...?????
Máme ho týden doma, nevážila jsem ho při příjezdu, ale docela mně vyděsili..
Kolik váží Tvůj ďáblík?
S tím vylizováním misky to máme úplně to samé.. )
|
ko4ka
Člen |
# Zasláno: 24 Čen 2006 13:02
- Nahlásit
Ahoj, nějak jsem se nedostala chvilku na net a tady je spousta novinek Jsem ráda, že modrypes to už dobře zvládá...My už se taky lepšíme
Jinak podařilo se mi najít ideální váhy štěnd, vybírám pro nás co tu maj retrievra a pod., tak vám to snad trošku pomůže ( poradila mi to výživářka, je to z krmení Hills canin large breed puppy ).. :
hmotnost psa v dospělosti/věk (měsíce)/ ideální hmotnost štěněte
25 kg/2/5.3 kg/ 3/9.1 kg/ 4/12.7kg/ 6/17.1 kg/ 12/22.9 kg
30 kg/2/6.2 kg/ 3/10.7 kg/ 4/14.8 kg/ 6/20.0 kg/ 12/26.5 kg/ 18/29.8 kg
40 kg/2/7.7 kg/ 3/13.4 kg/ 4/18.6 kg/ 6/25.6 kg/ 12/33.6 kg/ 18/38.2 kg
|
Jumi
Člen |
# Zasláno: 24 Čen 2006 14:27
- Nahlásit
modrypes
já jsem také četla, že měsíce x4 a ve dvou měsícívh mi 5kg přijde celkem málo! my jsme ho vážili před necelými 14 dny to mu bylo 9 týdnů a měl 7,8kg a to je to vyžloun....Ale zas nevím, jak je váš velký! Jestli máš purinu, tak na druhé straně je jak má pes s ideální váhou vypadat - dobře hmatná ale ne viditelná žebra atd.
Kdy jdete k vetovi na další očkování?Ten vám určitě řekne jestli je akorát nebo ne!
Kloubní výživa se do granulí sice přidává, ale to množství, co tam je je poněkud směšné. Já mu proto přidávám ten Artikan - je to pro zdravé psi - doplněk stravy a není to zas až tak drahé, jako jiné preparáty..Třeba ty co kupuji staršímu.
|
Jumi
Člen |
# Zasláno: 24 Čen 2006 14:30
- Nahlásit
ko4ka
Takže vzhledem k tomu, že náš velkej má 36kg tak by měl mít vždy něco tak v polovině...
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 24 Čen 2006 15:21
- Nahlásit
No, vzhledem k tomu, že je to pes, tak těch 5 kg není moc. Ale chce to klid, modrypes zmiňovala že štěně bylo nějak trochu nemocné, tak by to mělo dohnat. Znám jeho rodiče i některé další předky a to nejsou žádní zakrslíci, takže předpoklady pro normální růst tam jsou.
jinak co píše Jumi o mléčných výrobcích se vším souhlasím, ovšem to je jen jedna - teoretická- stránka věci. Druhá věc je praxe. Situace je taková, že u těch všech problémů s pohybovým aparátem, DKK atd. stejně jak se zdá největší roli hraje genetika. Kvalitní vyrovnaná strava, rozumné dávkování pohybu do roka věku, kloubní preparáty... to vše mnoho lidí dodržovalo a nakonec se stejně dysplazii nevyhnuli. A někdo naopak o těchdle věcech nemá ani tušení, krmí masem s přílohou, od tří měsíců bere štěně na několikakilometrové pochody, pak ho v roce nechá zrentgenovat a pes má 0/0.
Nechci vás děsit, ale je to tak. Dělejme všechno jak nejlíp umíme, ale stejně to chce mít i trochu štěstíčka.
Já ty mléčné přídavky dávám, ovšem jen symbolické 1x denně na ochucení-- např.do dávky granulí 1-2 lžičky jogurtu nebo tvarohu. Lipánek nedávám, ten je moc sladký a tučný, ten si radši dám sama Jo a zrovna včera jsem se s vetkou radila o kloubech, ona je také vždycky při očkování prohlíží a zatím se jí zdají ok v porovnání s jinými LR, co jí chodí do ordinace...(ovšem to jsou i bez PP) ale i přesto teď od dokončeného 4.měsíce začnu dávat caniviton, tím se nic nezkazí. Je ovšem docela drahý, ale co se dá dělat.
|
Jumi
Člen |
# Zasláno: 24 Čen 2006 23:07
- Nahlásit
Ketrin
Caniviton jsem chtěla dávat také,měla jsem na něj doporučení od chovatelky ZR a současně veterinářky, ale artican byl součást chovatelského balíčku, tak máme ten a caniviton koupím,až tohle dobaští!
S tou genetikou máš 100% pravdu. Dysplazie je děděna polygenně - tzn. malý účinek mnoha genů najednou...Něco jako výška postavy např. U tohoto druhu dědičnosti je ale velkým faktorem vnější prostředí.Samozřejmě, že pokud jsou oba rodiče vysocí bude asi i dítě vysoké (a ještě to různě přeskakuje generace), ale když bude špatně živené a kdesi cosi, může být nakonec mrňous...
Proto jak říkáš - člověk musí udělat maximum - tedy alespoň já, abych měla sama před sebou čisté svědomí a pokud nebude malý v pořádku mohla si říct - mělo to tak být, já udělala vše co jsem mohla!
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2006 10:54
- Nahlásit
Jumi
Dysplazie je děděna polygenně - tzn. malý účinek mnoha genů najednou...
Právě proto je tak těžké ji z populace vymýtit a ani negativní rodiče, prarodiče,... nejsou žádnou stoprocentní zárukou.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2006 23:14
- Nahlásit
modrypes
Ptala jsi se na vkládání fotek. Já zase tak velký odborník nejsem. Nejprve si na úvodní staně cz-psa založ galerii a vlož do ní fotky. Pak už se na ně můžeme všichni kouknout.
Ještě ti odpovím na koupání Nera. Nech ho, aby si na vodu zvykal pomalu, nikam ho nedávej a ani Nera nenuť do vody nebo se začne bát. Pak by jsi měla problém. Až na koupání bude připravený, tak do vody vleze sám.
|