| Autor |
Zpráva |
brut
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2006 14:02
- Nahlásit
modrypes
12 letá slečna by mohla opravdu štěníka venčit.
Taky bych se přidala k Jandula a Ketrin
..děti se musí s mrnětem co nejdřív sžít. Až doroste, tak by se bály tuplem. Klidně ať vykřiknou AUUU ve chvíli kdy je bude držet za tepláky a tlamku mu otevřou, přitom mu můžou "hubovat" - to se dělá, ty uličníku, nesmíš - nebo něco podobného. On se naučí, že nemá chytat tepláky, kalhoty, prsty atd. Kupte uzlíky na přetahování nebo jiné hračky a ať se s ním perou.....uvidíš, že se to poddá.
Jde spíš o tusynchronizaci a o to, že chci asi až moc, ať neudělám chybu a máme toho nej hodnějšího a nejjjjjjj pesana..a nebo nevím, jsem docela dost utahaná a to má na vše velký vliv..
Nechtěj až moc, zbytečně se nervuješ a jsi nejistá....štěník to vycítí a má navrch. Uklidni se, vypij si kafe nebo čaj a nenech se vystresovat. Nějaké loužičky prostě ještě asi 2 měsíce mít budete, kabely a věci o kterých víš, že by je mohl zničit, tak zvedni nebo ukliď a uvidíš, že bude hned líp.
Dětem vysvětli, že se ho bát nemusí, protože si jen chce hrát a tím, že neumí mluvit, tak to dává najevo chytáním tepláků.
|
monika
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2006 14:12
- Nahlásit
My když přivezli první doginu tak byly malé tři roky. Malá se jí bála ale stačilo to trošku usměrnit a ted jsou nerozlučná dvojka.Teda teď už trojka. Stálo to nemálo slziček, nějaká ta hračka padla za vlast, facka na sále, ale pak se to uklidnilo. Hlavně nepanikařit a zklidnit se. Pejsa má neobyčejný dar vycítit, kdy se do toho má opřít a to mu nesmíš dovolit. Chce to klid a důslednost. To zmáknete, dětem nalož na bedra víc povinností a taky je zapoj do pejskařských aktivit a bude to dobré.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2006 14:18
- Nahlásit
monika
přesně tak....
|
modrypes
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2006 21:11
- Nahlásit
brut
Ještě jsem se chtěla zeptat, malý byl naučený jíst poslední jídlo kolem desíti večer, pak spaní, ale doma mi většinou usíná v devět, takže dalo by se říci, před nočním spaním,mám ho nějak budit, nebo nechat?
|
brut
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2006 21:54
- Nahlásit
modrypes
Já krmím večerní jídlo po posledním venčení a to je mezi 22 - 23 hod......už od začátku. Většinou mi stačilo zarachotit u vchodových dveří a Brut se vzbudil, udělali jsme procházku, dostal po návratu jídlo a pak zalehl a spal ( do rána).
Ty s ním chodíš ještě po devátý ven nebo ho necháváš spát do rána?
Pokud ho necháváš spát a on vydrží s venčením, tak krm před devátou. ale pokud s ním chodíš ještě později ven,tak ho nakrm po večerním venčení.
Já oba psy od malička budím kdykoliv je potřeba jít ven, oni vědí, že je potom nechám v klidu spát.
|
modrypes
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2006 09:05
- Nahlásit
brut
No, chodím s ním po večerním jídle, takže něco před destátou, protože on po jídle skoro vždycky něco venku vyrobí.. Zatím vydržel dvě noci bez počůrání, to ho právě mám v obýváku u sedačky. Když byl v kuchyni sám, bylo tam plno loužiček..
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2006 09:15
- Nahlásit
modrypes
Vidíš, on se to naučí...
Ale já bych mu spíš dávala jídlo až po procházce, na plný žaludek jít ven není nic moc, anebo bych mu to dala už třeba v osm večer a šla s ním ven až po desáté.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2006 09:26
- Nahlásit
modrypes
Zatím vydržel dvě noci bez počůrání,
No vidíš, to je pokrok. Že je klidnější, když je s tebou?
Jandula
Samozřejmě že po jídle se běhat nemá. Ale tys Sáru neměla úplně malou, tak možná nevíš, že to malý mimino opravdu skoro bez výjimky bezprostředně po jídle kadí. Takže se ven musí.
|
monika
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2006 09:44
- Nahlásit
naše holky baští kolem osmé večer a poslední venčení máme kolem půlnoci
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2006 10:00
- Nahlásit
Ketrin
To je pravda, já mám Sáru od tří měsíců, tak to už je lepší a hlavně tím jak dost zvracela jsem hodně opatrná, co se týče pohybu po žrádle...
|
brut
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2006 10:10
- Nahlásit
Ketrin
Nebo udělat větší venčící procházku před jídlem, po návratu chvíli počkat, dát baštu a ještě vyběhnout vyčůrat jen před dům. To je taky varianta.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2006 10:14
- Nahlásit
brut
No, tak nějak. Ona už si to modrypes vychytá. Náš Borgo rozhodně doteď vždycky po jídle do 5-10 minut kadil, na to jsem si mohla vsadit. Teprve teď - jsou mu 3 měs.pryč- se ty intervaly prodlužují. A už se snaží taky stejně jako holky nekadit a nečůrat na dvorku, který je vlastně jejich "obývák"-jsou tam, když není nikdo doma
|
brut
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2006 12:05
- Nahlásit
Ketrin
Brut jako mrně taky po velké venčící procházce dostal baštit a jen se s ním potom vyběhlo " za vrátka", aby hodil bobek a vyčůral se. Od čtyř měsíců se nabaští, plácne sebou na místo a usne. Ven chodí až ráno.
U nás na dvorku ( taky máme "obývák") ani jeden pes nic neudělá - babča vůbec ne, ta je zvyklá z paneláku a Brut jen v nouzi nejvyšší ( průjem) chodí na jedno místo poblíž vrátek.
|
Jumi
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2006 13:39
- Nahlásit
Ahoj holky!
tak jsem se po dlouhé době dostala k PC a koukám kolik jste tu toho stihli probrat
Jen jsem chtěla říct, že sice mám dva psy ale starší jaksi není tak úplně náš - je rodinný a poté co jsem vylétla z rodného hnízda je v tzv. střídavé péči - tedy 14dní u nás a 14 dní u našich....Když jsem popisovala první Bernáškovu noc, byla to ta kdy tu byl poprvé úplně sám - bez Thorina!
Včera jsme byli u rybníka - malého voda moc láká ale ještě se moc neodvažuje, jen tak po kotníčky!
Taky po něm včera vyjel jeden náš kamarád - normálně ho rafnul, byla jsem z toho v šoku, ale malej je pohodář a absolutně ho to nijak nepoznamenalo - uff!
|
brut
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2006 13:46
- Nahlásit
Jumi
Máš štěstí, že je Bernášek pohodář...Brut po několika napadení a rafnutí už preventivně vrčí a tak musím dělat "zlou" paničku a postupně ho to odnaučovat.
|
Jumi
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2006 13:53
- Nahlásit
brut
Jsem se právě hrozně lekla, aby z toho neměl nějaké trauma, ale naštěstí je opravdu pohodář!
|
brut
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2006 14:54
- Nahlásit
Jumi
to je dobře
|
modrypes
Člen |
# Zasláno: 22 Čen 2006 07:48
- Nahlásit
Jandula
No, Nero má od chovatelky režim jídla ráno v pět +-,jak vstane, pak 12,17 a 22+-, tak nevím, když bych mu dávala už v osm, jestli by mu to do rána stačilo...dneska mu jsou přesně dva měsíce, musím mu dát odčervovací tabletku, jsem zvědavá, jestli bude hodňoušek a pěkně ji sní..
|
modrypes
Člen |
# Zasláno: 22 Čen 2006 07:51
- Nahlásit
Ketrin
Klidnější je, to je pravda, ale nezvykne si na to, že je u mně a nebude mu pak dělat problémy, když ho nechám spát v kuchyni? A ještě jsem se chtěla zeptat, děti měly včera napuštěný bazén, může už dvouměsíční štěndo do vody, která by mu byla po krk? Já vím, mám pořád samé obavy, ale nemůžu se jich zbavit...
|
modrypes
Člen |
# Zasláno: 22 Čen 2006 07:53
- Nahlásit
brut
Já právě venčící procházky ještě nemůžu, malý bude podruhé naočkovaný teprve 29.6. Zkouším vodítko, obojek už na pár drbanců snese, ale vodítko mi okamžitě začně hryzat, točit se za ním, lehne si a válí se, nebo sedí jako oslík a točí za ním hlavičku dokolečka...
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 22 Čen 2006 08:43
- Nahlásit
modrypes
jsem zvědavá, jestli bude hodňoušek a pěkně ji sní
I když hodňoušek nebude ( a to asi u tablety nebude) tak ji prostě sníst musí. O tom to je - žádné velké řeči, rychle a rázně udělat co je potřeba, rozhoduješ ty a né štěně. Mimochodem pokud koupíš ty ochucené tablety, tak ty štěňata jedí dobře. Já o nich donedávna nevěděla, syn je koupil náhodou. Já jim tabletu jako obvykle strkala do sýra a oni zhltli tabletu dřív než sýr - to jsem čuměla
venčící procházky ještě nemůžu, malý bude podruhé naočkovaný teprve 29.6.
ale ty s ním musíš ven, už kvůli socializaci, musí si zvykat na městský šrumec atd. nedá se čekat až bude kompletně naočkovaný. Když se vyhneš místům kde je moc psů a budeš jen trochu opatrná, bude to ok.
Vztekání kvůli vodítku - jako bych viděla mého Ramba před 2 lety. Začni tím, že mu ho připneš a jen ho necháš aby ho za sebou tahal. Po chvilkách. To se dá i doma. Musí si zvyknout. Mně to Borgo taky dělal - vyskakoval a chňapal po vodítku, chtěl ho držet a nést. Neuplynul ani měsíc a chodí na něm docela slušně, a to jsme to nijak zvlášť netrénovali, většinou je navolno.
Ke všemu co má umět ho veď pomaloučku po chvilkách a v klidu, ale důsledně.
nezvykne si na to, že je u mně a nebude mu pak dělat problémy, když ho nechám spát v kuchyni?
On pak postupně zjistí, že už je velký kluk a že nemusí mít paničku pořád za zadkem, neboj.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 22 Čen 2006 09:58
- Nahlásit
modrypes
Souhlasím s Ketrin...na procházky choď i na delší, vyhni se většímu množství pejsků a hlavně ho začni zvykat na lidi, auta, autobusy. Když to teď zanedbáš, tak pak už budeš mít problém socializaci dohonit.
S vodítkem bych řekla, že je to problém téměř všech štěňat. Já učila oba psy na vodítko přesně jak ti popsala Ketrin.....doma po chvilkách a pak venku taky po chvilkách. Během pár dní mi psíci šlapali na vodítku....sice občas měli tendence ho kousat, ale to jsem vždy vydala zákazový povel ( u nás je to FUJ) a byl klid.
Ségry mrňavka taky nechce vodítko a tak trénují úplně stejně.
a ještě se vrátím k režimu baštění. Je hezké, že chovatelka krmila v těchto časech, ale myslím, že se vůbec nic nestane, když malému uzpůsobíš časový harmonogram jídla podle vašich potřeb.
Nikdo po tobě nemůže chtít, aby jsi prcka krmila v pět ráno, když ještě spíte........už určitě víš, do kolika hodin psík spí, pak s ním hned dojdi ven a nakrm ho. Od té chvíle si jeho denní baštění rozlož do dalších hodin.
Já krmila v půl sedmé poprvé, protože Brut dřív nevstával. Potom ve 13,18,23.....občas jsem mu baštění o půl hoďky posunula, když jsem měla pocit, že má ještě dost plné bříško.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 22 Čen 2006 10:19
- Nahlásit
modrypes
No to jsem zapomněla, jak píše brut ...samozřejmě si dobu kmení přizpůsob podle svého, to je jasné a já bych už i pomalu přešla na krmení 3x denně, pokud baští bez problémů a není nějak slabý. Kolik váží?
|
brut
Člen |
# Zasláno: 22 Čen 2006 10:31
- Nahlásit
Ketrin
Taky jsem přešla mezi druhým a třetím měsícem na krmení 3x denně, protože Brut je popelnice a misku zbaštil v cuku letu a ještě dostával odměny. Pak jsem mu dával 2-3x v týdnu "třtí denní dávku" ve formě ovoce a zeleniny nebo jen kousek sýra
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 22 Čen 2006 10:33
- Nahlásit
brut
Ovocem a zeleninou si náš Borgo poslouží sám... zrovna jsem to psala na fóru LR..
tak si tu pěkně píšeme spolu a modrypes má chudák asi jeden hadr na hlavě a s druhým lítá za štěnětem...
|
Jumi
Člen |
# Zasláno: 22 Čen 2006 10:48
- Nahlásit
modrypes
Ketrin a brut mají naprostou pravdu! ven rozhodně choďte hned já malého nepouštím k takovým těm zaručeně očůraným místům, jako patníky a lampy a nosili jsme ho vždy na místa, kam už doleze míň pejskařů - tedy ne hned na trávníček přd vchodem! když k nám běžel nějaký pes, tak jsme z malého udělali stromového psíka a zvedli ho do náručí - a pokud se mi pes zdál v pohodě tak jsem je nechala očuchat!
jídlo si samozřejmě uprav, já krmím v 8, 12, 16 a 20 a nemáme problém! Tabletku obal do taveňáku a uvidíš, že ji slupne!
Bernášek si venku ani moc nevšimnul, že je na vodítku, nejprve jsme běhali za ním, aby bylo vodítko stále prověšené a pak jsme s ním pomalu začli korigovat jeho pohyb...
|
brut
Člen |
# Zasláno: 22 Čen 2006 11:35
- Nahlásit
Ketrin
Brut si taky poslouží...včera jsme byli na samosběru jahod, jen jsme přijeli, tak zabořil čumák do přepravky a hltal. Musela jsem ho od ní vyhodit...jahody, které tlamou omačkal jsem mu schovala a čekám, jestli jeho mlasání nebude mít nějakou alergickou dohru.
Zatím se nic neděje a tak předpokládám, že už může odpoledne dostat tu svojí schovanou porci.
Jinak nesmí vidět žádnou zeleninu a ovoce...žere to pitomec i se slupkama
|
Jumi
Člen |
# Zasláno: 22 Čen 2006 11:38
- Nahlásit
brut
To Thorin ne -ten si chytne banán do pacin, pečlivě ho olupe a pak zbaští!
Akorát ten bordel z té slupky na koberci
|
brut
Člen |
# Zasláno: 22 Čen 2006 11:42
- Nahlásit
Jumi
Brut je popelnice a vůbec mu nevadí, že banán má slupku a nejen banán.
Takže musím já přiběhnout, sebrat, oloupat a zase zpátky mu ho dát. To by jsi měla vidět, jak se tváří uraženě.....asi mu ty slupky chutnají či co
|
Jumi
Člen |
# Zasláno: 22 Čen 2006 11:47
- Nahlásit
brut
já jsem malýmu včera dávala salátovou okurku a jak si na ní pochutnával - Thorin ji plive, ten jí ze zeleniny akorát tak kápie, ty jsou slaďoučké...
|