| Autor |
Zpráva |
jana33
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2009 10:18
- Nahlásit
malinka
Jakýkoli syrový aspon u nás
corgi
To se někdo má,když má jednu mrnavou lišku
|
VerčaZ
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2009 10:53
- Nahlásit
malinka
Já jsem doteď krmila vařenou stravou, teď přecházím na syrovou, skoro všechny bylinky dávám syrový, akorát kopřivy spařím. Dávám bazalku, šnytlík, libeček - toho jen trochu, petrželku, sušený dávám celerovou nať a majoránku.
Taky vám pes tahá větší kusy žrádla - třeba krůtí stehno - do pelechu a tam si to pak žižlá? Jak to případně řešíte? Přece mu nemůžu ob den prát pelech?
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2009 11:12
- Nahlásit
jana33
Von je malej, ale šikovnej Počítám, že se časem smečka rozroste, protože jedna liška evidentně nestačí ;)
Tak co s tim zavařováním, dámy, já jsem ouplná lama...
|
VerčaZ
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2009 11:20
- Nahlásit
corgi
No, zavařovala jsem maso pro lidi, ale pro psi to počítám bude stejný . Nacpeš syrový maso do skleniček - tak do dvou třetin (nevím proč, takhle mě to učila skorotchýně ), zaleješ vodou tak, aby byla ponořená cca 1/3 masa, zavřeš, dáš to buď do hrnce a na plotnu, nebo do pekáče a do trouby a normálně zavaříš. S teplotou neporadím, já vždy zavařuju od oka a zavařovat poměrně dlouho, tak tu tu hoďku. A máš pravdu, je z toho potom v podstatě dušený maso.
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2009 11:28
- Nahlásit
corgi
Já nezavařovala ani ten angreštovej džem ale myslím,že si to myslíš dobře
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2009 22:29
- Nahlásit
Jaké máte zkušenosti s těstovinami a rýží od Vetamixu? Nemám radši kupovat levné lidské (tesco těstoviny)? Jsou ty těstoviny neslané? Ta rýže vypadá na obrázku hnědá, je celozrnná nebo co?
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2009 23:28
- Nahlásit
pawLINka
Kupujete někdo z vetamixu Mlsíka nebo Fíka?
Fíka kupujeme. Není to žádný zázrak, asi hlavně pomleté co zbyde (jednou hodně kůží, jindy drůbež vč. kostí, nevypadá to nijak extra tučné). Psům to problémy nedělá, ale oni by strávili i tramvaj.
corgi
Jaké máte zkušenosti s těstovinami a rýží od Vetamixu?
že rýži nemaj , těstoviny nedávám vůbec, půlka psů je nejí, druhá je i tak dost tlustá, takže nevím . Rýži jsem kupovala v pětikilovce v makru. Ov. vločky mají celkem pěkné, většina tady radí spařovat kvůlivá průjmům.
|
Matejka
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2009 07:10
- Nahlásit
corgi
My máme ty těstoviny, dávám je jen občas a žere je v pohodě a bez problému...
pawLINka
Kupujeme Mlsíka i Fíka, hlavně na ty dovolené kde neni lednice a zatim vždycky vše v poho, na výstavě, kde byl stánek vetamixu jim naše prdka pěkně vyluxovala misku
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2009 07:37
- Nahlásit
malinka
Ty bylinky dávám jakýkoliv, co najdu na zahrádce. Mám tam kopr, izop, saturejku, oregano, libeček,...
Přidávám jen někdy, když se mi tam chce jít a tolik, kolik utrhnu.
A všechno dávám syrové.
corgi
Těstoviny od vetamixu jsem měla. Bez problému. Vetamix jinak zatím neberu, tak kupuju krmné těstoviny v krmivech pro zvířata. Výhodou oproti lidským je to, že je stačí zalít horkou vodou. Nemusí se vařit.
A jeden tip - těstoviny zasypávám lněným semínkem (kupuju za pár kaček v krmivech pro hosp. zvířata) a zaliju horkou vodou zároveň s těstovinama. Nic neslívám - semínko udělá sliz, který je na srst.
A vločky jsem od Vetamixu tehdy taky měla - jsou to takové zlomky, ale to na kvalitě nic nemění. Vločky jak vločky
Já je zalívám dopředu vodou - půl dne nebo den. Jen je zaliju studenou vodou, a pak sliju. Někde jsem četla, že to stačí - proběhne v nich nějaký proces (myslím fermentace) a jsou pro psa stravitelné.
Přílohy dávám jen maximálně 2x - 3x do týdne a jen v zimě a teď, protože trochu vykrmuju ty psíky moje.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2009 09:30
- Nahlásit
Díky všem. Takže ty těstoviny budu brát a rýži holt koupím jinde, když se u nich nedá sehnat. Sice jí mají v eshopu, ale jistější bude vzít óbrbalení z makra, když tam tchánovci stejně furt jezdí. Vločky budu muset nejdřív zkusit, nevím, jak se na ně bude pesan tvářit. Každopádně mám podezření, že on bude ten typ, kterému budu muset zeleninku důkladně vmíchat do masíčka, aby jí neplival všude kolem.
Tak, teď ještě vysvětlit své drahé polovičce, že můj pes bude žrát tak, jak já řeknu, a od srpna (po dovolené) jdeme na to
|
Nori
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2009 09:38
- Nahlásit
corgi
Já rýži kupuju v Tescu, mají za 16.90kč/kg..
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2009 09:39
- Nahlásit
corgi
Tak možná tu rýži v tom Vetamixu přidali...
Vločky mi žerou psi hezky. Pravda ale je, že do nich přidávám hlavně ty pivovarské kvasnice, které to ochutí.
S něma sežerou většinou i tu zeleninu. A když ji nechcou někteří žrát, tak je zajímavý, že když jim to dávám z ruky, tak to sežerou. Takže čekám co zbouchnou sami, a pak je obejdu a zbytek dám z ruky. Nevím proč, ale tak to většinou dožerou. Zvláštní
Dej vědět jak budete ty i pesan spokojení.
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2009 10:01
- Nahlásit
Rýži mají,nějaký velký balení. My do hlavní dávky přílohy nedáváme a ráno jen spařenou hrst vloček a to hlavně proto,že si to večer na ráno připravím a dám do ledničky,tak aby to neměli ledový. Vločky z Vetamixu jsou drobné,ale jinak fajn. Kupujeme
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2009 14:00
- Nahlásit
Zatímco včera jsem si četla samé kladné ohlasy na BARF, dneska jsem pohledala všechny negativní. Takže se musím zeptat: Co syrové maso a bakterie? Co kosti a zlámané zuby? Co kosti a perforace střev? - To jsou asi tak všechny hrůzy, které jsem vyčetla. Vím, že by kyselé šťávy v žaludku měly zničit třeba i salmonelu, ovšem vědkyně v tomhle článku tvrdí opak. Stejně tak zmiňuje i všechna možná další negativa. Takže jaké jsou vaše zkušenosti?
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2009 14:22
- Nahlásit
corgi
Kosti a zlámaný zuby??? To jakože by si pes vylámal zuby na kostech? A to myslí někdo vážně? Ad bakterie - slyšela jsem o jednom případě v cizině,kdy psa bakterie z masa zabily,ale tam se jednalo o maso pro lidi na grilování Pokud maso přemrazíš,všechno by se tím mělo zničit. No a kosti a střeva - obecně známý fakt - syrové kosti jsou v pohodě, perforace střev způsobují uvařené upečné kosti,které se tříští
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2009 14:24
- Nahlásit
Bohužel anglicky moc neumím, tak to louskat nebudu.
Takže jen co vím:
Většina bakterií by se měla zničit přemražením. Na druhou stranu - pes je jenom pes, takže by mu zas až tak pár bakterií vadit nemělo. (to berte trochu s nadsázkou)
Kosti a zlámané zuby? To myslíš vážně? Já když dám psům kost, tak jen hledím, jak jednou křupnou a je po kosti. A když dostanou velké morkové kosti, tak je zkouší žužlat a když zjistí, že to nejde, tak jen vyberou vnitřek. A to mám jednoho psa, který je na tom se zubama hodně špatně.
Kosti a perforace střev... Toho jsem se zpočátku bála, ale podle toho, co jsem četla, tak riziko hrozí spíš u tepelně opracovaných kostí - ty se štěpí na ostré úlomky. Když to vezmu z osobní zkušenosti, tak když psíci kakají po kostech, tak to bývá obalené v hlenu. Prostě to tělo si s tím poradí. Mají ho na to uzpůsobené...
No ale ber to jen jako mé zkušenosti. Možná někdo bude tvrdit něco jiného.
Pro mě je nejdůležitější to, že vím, co těm psům do misky dám. Oproti granulím. Postě už nevěřím tomu, že by do nich dávali čerstvé voňavé masíčko... A ty konzervanty... No to radši pár bakterií.
|
Matejka
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2009 14:24
- Nahlásit
corgi
Moc zkušeností se syrovou stravou ještě nemám, má na ní štěně od 2 měsíců a je jí teď 7 měsíců. Myslím, že ke kosti se během života ať už omylem nebo úmyslně dostane každý pes, a ten který je na kosti zvyklý a umí je od mala kousat, má mnohem menší šanci, že si jí zapíchne někde v krku nebo že jí spolkne celou a pak se mu ucpou střeva nebo propíchne žaludek, než granulář, který to neumí. To samý s tim lámáním zubů, zub si pes může zlomit i při hrátkách s jiným psem nejen kousáním kostí. S těma bakteriema fakt nevím, věřím tomu, že si s tím žaludek a pes s dobrou imunitou poradí, snad se nikdy nepřesvědčím o opaku V granulích jsou zas často plísně a děsivé konzervanty a psovi to oddělává játra, takže je to fifty fifty
Po přečtení článku jsem na tu autorku tropchu mrkla na netu a našla třeba článek o téhle knížce: URL, kde zas propírá granulářský firmy, takže možná ví o čem mluví, ale je asi na každym co si z toho veme...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2009 14:33
- Nahlásit
corgi
k tomu zavaření - koukám, že už odpověděla Verča - tak nějak jsem to tehdy dělala - já to tedy páč jsem kopyto tehdy zavařovala v zavařovacím hrnci podle návodu na lidský maso - to jsem někde vyčetla v kuchařce jak dlouho a na kolik stupňů to vařit.
Kosti a vylámané zuby - no moooožná když bude pes echgold magor, tak na morkové či jiné tvrdé kosti si je ve svý náruživosti může i vylomit. Ale známého fena kavkazáka si vylomila zuby na dřevěném plotě, když moc vášnivě hlídala a zahlodla se do dřevěného trámu.
Kosti a perforace střev - je-li kost na mase (takže pes musí kapek požvýkat)a syrová, je to něco jiného než tříštivé vařené kosti.
Přemražením by se měly batérie zničit. Hele taky Ti nescípne, když uloví někdě pohozenej humus tři neděle starej a jak si na něm pošmákne , zatímco se člověk může přeskočit (vzpomínka na mého prvního čoklida, kterej tohle dělal s oblibou smeták jeden nenažranej ). Však psi si občas ushovají nějakou tu zásobu - když mají možnost, což třeba Ešus v paneláku teda nemá . A když to pak vyčutaj, jak myslíš, že to vypadá . Neboj se. Pes je pes, je přeci jen víc životaschopnej, než my scípáci lidi.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2009 14:45
- Nahlásit
corgi
Tak jsem si to procetla.. Vono je nekdy lepsi necist podobny blaboly, maso nevarit a krmit dle selskyho rozumu.
A moje zkusenosti jsou - krmim skoroBarfem uz par let, a sakris, ty psice maj srst lesk jak lesk, stara cuba zhubla, mlady si drzim v akuratni kondici atd. Nejsou nemocny, neznaji katary zaludku ci prujmy, virozy, pokud pokouse rotvice kost moc nahrubo (bo je to stara hltna), tak ji druhej den vyhodi ze zaludku.. Jo a muzu jim obcas nasypat i granule, kdyz zapomenu rozmrazit maso.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2009 15:26
- Nahlásit
jana33 pawLINka
No jo, fakt v tom článku autorka cituje veterináře (jistě nějakého echtovního profíka), co prý už viděl mnoho psů se zlámanými zuby od kostí. Holt to bude jak říká Fifi, lepší vůbec nečíst...
PetraK
Moje ovčanda (před asi 10 lety jsem skutečně měla módní plemeno) si ty zuby o plot vylamovala - z dásní. Vet tenkrát lez po stropě. Když zašíval třetí díru po špičáku (!), konstatoval, že musí jít o nějakou vadu držení zubu v dásni. Nikdy jsme to ale nedořešili, fena v 6 letech umřela. Mimochodem, tenkrát se hu nás na vesníci dal sehnat jenom Delikan - a jaká to byla sláva, když se jim to sypalo do misky...
|
Nori
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2009 19:18
- Nahlásit
All the people
Mám dotaz:
Z jakými výrobky jste anebo nejste spokojeni. Z hlediska kvality, ceny, ... a co se Vám na to líbilo/nelíbilo. Myslím štangle syrové aj vařené, kusové maso i vnitřnosti, přílohy, pamlsky.. no prostě to co vyrabí Vetamix..
Díky za vypsané zkušenosti
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2009 19:59
- Nahlásit
Nori
Vareny stangle neberu. Ze syrovyho jsem spokojena temer se vsim, jen teleci kusovku jsem si predstavovala libovejsi a ne samou flaxu, kureci samotny namlety jsou pro nektery psiska doslova ucpavadlo (pomlety kosti a tak), super je hovezi s drobama. Obcas je neco citit, ale jinak spokojenost, cubky si nestezujou.
Z pamlsku bravam usiska nestandard (kdyz jsou, pak je potreba je nechat doschnout), nejaky ty suseny slachy a kuze - spokojenost taktez. Jo a prvne jsem ted vzala syrovy veprovy kuze a jsou moc pekny, odrezky s kouskama masa, do vyvaru ideal, ale dam v klidu i syrovy.
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2009 20:22
- Nahlásit
My bereme hrubomletý, hovězí s droby, rybí piliny, lososa, sumečka a kapra, ledvinky,srdce,držˇˇtky,vemeno ted pro štěndo i drůběží ořez. Se vším spokojenost, jednu dobu bylo v hrubomletým dost chrupek,ale zlepšili se a ted je to v pohodě. Zkoušela jsem i to telecí,jak píše Fifi a přesně - za ty prachy jsem očekávala něco libovějšího,tohle je plné šlach, takže to už nebereme. Kůže jsem taky začala brát,dělám z toho sulc jako z nožiček, je to moc pěkný.Z pamlsků bereme kosti, nestandardní i standardní ušiska (nic nedosušuju,naši stráví vše), záušky, šlachy... Jo a ještě bereme vločky, jsou drobné,ale jinak v nich není oproti normální rozdíl. Vařený nebereme,ani jinou drůbež než ten ořez ( a na tu bývají nejčastější stížnosti, pokud jsou).Já si fakt na Vetamix nemůžu stěžovat
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2009 22:26
- Nahlásit
Byla jsem dneska v pet shopu objednat Roboran, že jako budu krmit syrovým, a hned mi to tři lidi včetně prodavačky začali vymlouvat. Prodavačka, že prej mu mám dávat půl maso a půl granule. Chlap, že ze syrovýho bude mít koliku. Ženská, že jejich pudl dostal po mase takovej průjem, že málem chcípnul. Tak si říkám, jestli nejsem nějaká divná...
|
Nori
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2009 22:27
- Nahlásit
Fifi a jana33
Díky za detailní popisy...
Zajímá mě:
Hovězí: droby, hrubomleté, kusové, játra, ledviny, srdce, jazyk
Kuřecí: celé kuře, hřbety, stehna, křídla, ořez (je v tom hodně kůže?)
Vepřové: s droby a hrubomleté
Ryby: Piliny, Kapr, Losos
Dršťky
|
Nori
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2009 22:30 - Změnil/a: Nori
- Nahlásit
corgi
Asi podobně, byla jsem ve zvěráči a chlap na mě čuměl jak vyoraná myš.. oči vykulené... prý: No nej pro psa by byl jehněčí Nutram... Si říkám: Jak to může tvrdit, když kažkému psovi sedne něco jiného.. Chtěl mě prostě dostat za každou cenu zpět ke granulím..
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2009 22:48
- Nahlásit
Já tedy beru ve Vetamixu jen kuřecí, hovězí mám kvalitní ze svýho zdroje. Poprvé byly hřbety úplně šílený, smradlavý a zelený, ale hodně lidí si stěžovalo, tak teď se drží a zatím spokojenost. Pak beru drůbeží mleté s droby, tam je nejmíň kostí jsem zjistila, jednou jsem vzala drůbeží s mrkví a to byla hrůza, samá kost. Sušený beru pařátky, ty jsou kvalitní, rypáčky, mulce apod. Jednou jsem měla taky úplně nedosušené uši, ale u nás je velká spotřeba, takže se nic neskazí
Teď jsem zkusila poprvé Fíka, vzala jsem ho původně na stopy a to se mohli tedy utlouct, vypadal moc dobře a nádherně voněl, naše kojící matka teď nechce nic jinýho.
Vepřový s drby jsem vzala jednou, ale divně smrdělo a pár psů se mi poto...a že naši psi jsou jinak popelnice, nic je nerozhází...
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2009 22:53
- Nahlásit
Nori
Zajímá mě:
Dršťky
Hovezi: - vse ok
Kureci - tyhle kusovky dle mych cub taky ok
Veprovy - jednou jsem vzala s droby, a hnus, samej tuk a cosi v tom, dle myho veprovy nebrat v jakykoliv podobe z vetamixu, to radsi koupit praseci hlavu u reznika apod.
Ryby - v pilinach je prilis mnoho vody, kapr-sumecek hoodne chutna, mozna vic, jak Losos (ale ten je taky pry k sezrani)
|
Erin
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2009 23:10
- Nahlásit
Nori
Zajímá mě:
Dršťky
Krmím 2 vlkodavky ,3 čauky a jednu akitku
Beru hovězí směs,játra,ledviny OK
Kuřecí beru jen mleté v omezeném množství a ořez(máš na mysli krůtí ořez?)bezva, víceméně krůtí prsa z malých kusů.
Vepřové s broby beru a vařené kombinuji s kuřecím.
Ryby nevím mám jiný zdroj
Držky ano a psáci to milujou
|
Matejka
Člen |
# Zasláno: 10 Čec 2009 06:31
- Nahlásit
Nori
Zajímá mě:
Dršťky
Hovězí: Berem droby, hrubomleté a teď kusové, zbytek beru v krámech, vemeno mi štěndo nežralo, tak už neberu.
Kuřecí: ořez - super, teď jsem vzala směs hovězí s kuřecím a taky dobrý.
Vepřové: s droby - berem často a u nás žádný problém
Ryby: Zatim jsem měla jen lososa a psici fakt vůbec nechutnal, jiný ryby sežere,ale tohle jí nějak nejelo, tak už neberu, skoro všechno skončilo v záchodě
Dršťky: super, ty miluje
|