| Autor |
Zpráva |
Baysha
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2010 13:29
- Nahlásit
Lidičky, zase potřebuju poradit!
Dala jsem štěňule kuřecí křídla a večer měla v bobku cca 3 cm dlouhý kus kosti s docela ostrými konci. Je to normální? Já žila v přesvědčení, že by se ty kosti měly víceméně úplně strávit... teď mám strach jí kostičky dávat
|
Mirkoooza
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2010 13:35
- Nahlásit
Baysha
No to by se teda měly! Napadá mě, že nemá dostatečně silné trávicí šťávy - je na kosti zvyklá? Zkus jí zvýšit podíl masa, ty trávicí enzymy se začnou tvořit až po mase, třeba ho tam bylo málo... Neměla průjem? Že by ty kosti opustily trávicí trakt příliš brzy...
|
Baysha
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2010 13:40
- Nahlásit
Mirkoooza
Na maso je zvyklá už od chovatelky a kosti baští, co je u mě - měsíc a půl, ale zatím jsme dávali jenom krky. Průjem neměla a roste moc pěkně, takže vyloženě nějaký deficit trávení tam nebude. Ale faktem je, že drobné kousky kostí jsem v bobku cítila už dřív.... Zvýšit podíl masa jako myslíš míň kostí a víc svaloviny?
|
Mirkoooza
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2010 13:43
- Nahlásit
Baysha
A neboj, nic se nejí tak horký jak se to uvaří... Vynech den dva kosti a pak jí dej roztlučené kuřecí krky (přidej trochu masa, moje pesice má po samotných krcích zácpu, tak pro jistotu...), jestli je stráví v poho, tak jí dej celé krky, a jestli i to v poho, tak jí dej křídlo a maso. Já bych z toho zatím tragédii nedělala, mohla to být shoda náhod, prostě jí to jednou nesedlo... Řešila bych to až kdyby se to opakovalo. Ale je mi jasné, že u štěníka se to řeší více panicky
|
Mirkoooza
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2010 13:46
- Nahlásit
Baysha
Zvýšit podíl masa jako myslíš míň kostí a víc svaloviny?
Přesně tak, pokud to bylo tím, že měla slabé trávicí šťávy, tak by to mělo pomoct - dát jí kousek čisté svaloviny a pak to křídlo, tou svalovinou se nastartuje produkce trávicích enzymů, které by si pak s kostma měly poradit. Pokud to křídlo bylo hodně kostnaté, mohla mít prostě ty trávicí šťávy slabé.
Je to jen jedna z teorií, uvidíme co napíšou ostatní
|
chvilka
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2010 15:45
- Nahlásit
tahlenta diskuze je baječná, jen nevím co by řekla moje šéfka ve švýcarsku která psa - velkého bernského - fenu, krmí vařenýma bramborama a namočeným chlebem, s trošičkou tech nejlevbnějších granulek a lžící konzervy, ale to jen tak občas,
|
Mirkoooza
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2010 15:55
- Nahlásit
chvilka
Když mojí tetě došly levné granule, namočila psovi chleba do oleje, ve kterém se smažily řízky, prej "dyť se v tom smažilo maso, tak tam musí být ňáký vitamíny, ne?" a pes to přežil dobrých deset let, než ho přejelo auto... Jak už tu bylo řečeno, pes je zvíře smetištní, přežije téměř na čemkoli, což ale neznamená, že ho budeme čímkoli krmit... Chceme mu dopřát to nejlepší... A možná máme málo problémů a starostí, tak řešíme takový hlouposti jako je strava psa...
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2010 17:55
- Nahlásit
chvilka
šéfka ve švýcarsku
Já dělala ve Švýcarsku dog-sittera. Rodina nóbl, otec lékař, matka výživová poradkyně (!). Psi nechodili na procházky, byli pouštěni na zahrádku. Kadili v domě (ve sklepě). Pili vodu ze záchoda, misku s vodou neměli. Dostávali nějaké granule ve stylu Pedigree namočené v mlíce. Zdraví tedy moc nebyli, ale majitele to nijak nevzrušovalo...
Mirkoooza
máme málo problémů a starostí, tak řešíme takový hlouposti jako je strava psa
Já to mám místo dítěte, tak co bych to neřešila, že ano. Ovšem není to jen problém dívek a žen, jak jsem zjistila - včera se mě ten můj zeptal, kdy už jako koupíme nějaký ten pulťák, aby se tam vešlo víc masa pro psa
|
Tutuli
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2010 17:57
- Nahlásit
corgi
včera se mě ten můj zeptal, kdy už jako koupíme nějaký ten pulťák, aby se tam vešlo víc masa pro psa
Tak tomu říkám pokrok, no vidíš, třeba ho časem chytí i cestování na výstavy
|
chvilka
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2010 21:11
- Nahlásit
corgi Já dělala ve Švýcarsku dog-sittera. Rodina nóbl, otec lékař, matka výživová poradkyně (!). Psi nechodili na procházky, byli pouštěni na zahrádku. Kadili v domě (ve sklepě). Pili vodu ze záchoda, misku s vodou neměli. Dostávali nějaké granule ve stylu pedigree namočené v mlíce. Zdraví tedy moc nebyli, ale majitele to nijak nevzrušovalo...
to je neskutečný, a já si dělam hlavu čím budu krmit svoje štěně ale už mám jasno
|
borrasca
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2010 12:05
- Nahlásit
Mirkoooza: hele ale mě to náramně baví řešit stravu psa, fakt, snad toho ani nevim tolik o své stravě, jako vim o psí
Nooo a naše pudlice jedla guláš s knedlikem a chleba s máslem, prostě naší solenou a kořeněnou stravu...
Beysha: jojo taky se nám stalo, že v bobkách byli kostičky, zvýšila jsem víc masíčka, například, že nedám tu ramenní kost z křídla (páč jí stejně nechce kousat) a dám jí z toho ramene jen to masu ke zbytku křídla a je klid...dokonce teď když přezubuje tak papá jen masové kosti (krky, křídla, kostry) s troškou zeleniny, hurá už jíme i petržel a syrovou a bobky má v pohodě, sem tam jí sypnu trošku vápníku, protože přezubujeme...
corgi: no že si lámu hlavu, fuj pít ze záchoda, to dlouho žít asi nebudou pejskové, kort jestli v míse měli i voňku, tolik jedů do těla... bleee
|
Baysha
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2010 12:24
- Nahlásit
borrasca
tak to jsi mě uklidnila přestanu to s kostma tolik hrotit, ono si tělo poradí...
já jsem právě měla strach z nedostatku vápníku, přece jenom labrador je poměrně velkej pes... a četla jsem některý receptury BARFu, který doporučujou skoro žádnou svalovinu a jenom masový kosti tak jsem to asi trošku přeháněla, když to tak rekapituluju, tak jsem dávala cca 1/3 až 1/2 denní dávky masových kostí - krky, hřbety, křídla...
|
Mirkoooza
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2010 12:54
- Nahlásit
borrasca
hele ale mě to náramně baví řešit stravu psa
Chi, já to myslela ironicky, mě to taky baví, dokonce se řadím mezi vyšší třídu bláznů - píšu si každý den co pesici dávám, abych měla přehled a vyhla se stereotypu (bo si nevzpomenu co jsem měla včera k obědu já, natož pes...). Mám tam poznámky o hárání, tuhosti bobků, zvracení... Prostě blázen
|
borrasca
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2010 13:51
- Nahlásit
Baysha: pozor já jsem nepsala, že dávám hodně svaloviny, svalovinou jsem myslela to rameno od křídla, bez té kosti, tvůj labřík by měl zvládnout v pohodě tu ramenní kost...naopak bych mu klidně dávala vše v podobě masových kostí, i jsem psala, že dáváme samé masové kosti, pouze když jde o křídla, tak tam vyoperovávám tu velkou kost, ale už asi moc nebudu, protože když jí rozseknu tak je to v pohodě. Jsem to asi napsala špatně jen jsem tím chtěla říct, že stačí zvednout to maso jak ti už někdo psal a bude to v pohodě...já dokonce pozoruju změnu bobečků, než začaly růst zoubky tak měla feňule tuhé tvrdé bobečky (krmíme masovýma kostma od začátku s cca 10% svaloviny zvlášť) a teď když přezubuje, tak bobky jsou mnohem měkčí, že mám strach aby toho vápníku měla dost, proto ho tak obden přidávám...krmíme trupy, křídla, krky (ty sekám, protože po nich malá blinkala, když je zhltla, teď když je nasekám, tak je to v pohodě, kostry a vepřová žebra, k tomu trošku někdy hovězího, krůtího, atd...) u nás je jiný problém a to že prďouch odmítá zeleninu, jí jen trošičku, jakmile dám víc než píď tak to nejí raději vůbec, ani mléčné výrobky jí nechutnají...už jsem zkoušela vše co mi tu holky radily, ale hladovět jí nenechám, na to je moc mrňavá...
Mirkoooza: jé tak to je hezký, to já si píšu takové to nejdůležitější, kdy byla játra abych je nedala moc atd...
Dají se do vnitřností počítat, když v kostře kuřete je ten zbytek plic a brzlík?
|
romcca
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2010 13:54
- Nahlásit
Mirkoooza
Tak to jsme dvě, já mám tabulku v dokumentech na google, píšu si ranní i večerní dávky, vážím na digitální váze...
Ale já krmím syrovým jen krátce, tak snad to časem přejde.
Manžel nad tím kroutí hlavou
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2010 14:00
- Nahlásit
romcca
píšu si ranní i večerní dávky, vážím na digitální váze...
tak snad to časem přejde.
to bych ti přála,musí to bejt únavný ..jako nic ve zlým,já jen že jak jsem zcela opačný typ,kterej neni schopnej najít ani občanku jakej je bordelář..tak si to neumim vůbec představit.Se divim,že moje děcko vůbec přežilo kojenecký a batolecí a věk a dožilo se 20 let celkem v poho,páč mě kdyby viděla nějaká pani dochtor přes děti..no nevim
|
borrasca
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2010 14:00
- Nahlásit
romcca: přejde, mě to taky přešlo, já to dělala takhle ze začátku teď už podle oka
|
Mirkoooza
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2010 14:04
- Nahlásit
romcca
No... já krmím masem už devět měsíců... a maso pořád vážím Baví mě to a vím, že kdybych nevážila, postupně bych jí nenápadně zvyšovala dávku, a to nesmím, bo chudák hned přibírá. Ale zeleninu dávám od oka
|
Baysha
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2010 14:06
- Nahlásit
borrasca
asi jsem tě právě přestala chápat
Já vím, že by třiapůlměsíční labrouše mělo zvládnout i větší kostičky - ona je skřoupe, ale ne vždycky je kompletně stráví, drobné úlomky kostiček cítím v bobku docela často, ale tenhle velký kus kosti mě dost vyděsil tak jak teda na ni?
|
borrasca
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2010 14:08
- Nahlásit
Mirkoooza: no já to zatím neomezuju, sní co sní, rostoucí štěně může baštit furt když netloustne...ale až bude dospělá, tak vážit asi budu abych doma neměla dělovou kouli...
|
Mirkoooza
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2010 14:10
- Nahlásit
borrasca
No počkej, ty máš vipetici, nee? To je anorektik od přírody, nee?
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2010 14:19
- Nahlásit
Baysha
Já bych to zas s kostma tak nepřeháněla. Hlavně z mé zkušenosti je u labrošů ten problém,že jsou to polikači,takže dvakrát zkousnou a polknou kost jako vrata. Tříměsíční Fanča spolkla celej kuřecí krk! Já nekrmím podle "barfu",takže jsem kosti nikdy neřešila,ani u štěňuchy a vyrostla z ní krásná a zdravá čuba včetně kloubů. Víceméně maj jednou týdně lososa s kostmi, jednou kachní křídla a třikrát v tejdnu dostanou každej kachní krk jako ňamku,plus mlaďošce jsem ještě jednou týdně dávala od Vetamixu kuře mleté celé,v tom kosti taky jsou
|
romcca
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2010 14:23
- Nahlásit
davidkova renata
mně to baví, já jsem v soukromí puntičkář, místy až dost divná osoba
|
borrasca
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2010 14:24 - Změnil/a: borrasca
- Nahlásit
Jak jsme psaly, před masovýma kostma dej maso, aby se produkovaly správné enzymy k trávení kostí ale nebylo tím podle mě teda myšleno, že když máš třeba 80% masové kosti a 20% maso, že snížíš 50 na 50, ale spíš bych dala pořád hodně masových kostí a k tomu maso ke každému krmení, aby prostě jeden chod (štěně ti baští víckrát denně než jednou né?) nebyl jen čistě masové kosti, ale mas. kosti s troškou masa... chňápeš?
Mirkoooza: yes ale i vipet může mít faldy
|
Baysha
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2010 14:28
- Nahlásit
borrasca
už chápu takže míchat i v rámci jednotlivých jídel. děkuju, zkusím
jana33
Nojo, polykačka ona je, spolkla mi velkej kus krku už jako dvouměsíční Vzápětí ho vyhodila ven a od té doby je řádně kouše
|
borrasca
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2010 14:29
- Nahlásit
jana33: já myslím, že spolknutí krku, když je psí krk dost veliký a né jako u jorka třeba, není problém, pes od přírody hltá velká sousta...
Beysha: krm jak chceš, mě taky zrazovali, že néé tohle a tamto, a že moc mas. kostí atd. načetla jsem knížky a tam radí hodně masových kostí a tak se tím řídím a nemáme sebemenší problém, takže musíš vypozorovat co tvé feňulce vyhovuje názory na podíl masových kostí jsou dosti neucelené, chodím na tři fora a všude mi radí něco jiného my prospíváme a tak to dělám tak jak dělám
|
Baysha
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2010 14:38
- Nahlásit
borrasca
Mně štěňula taky krásně prospívá, je pěkně nasvalená a krásně stavěná, i veterinář ji chválil jenom ty nestrávený kostičky mně trošku trápí... uvidíme, zkusíme tvoje rady děkuju
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2010 15:47
- Nahlásit
borrasca
: já myslím, že spolknutí krku, když je psí krk dost veliký
Není problém to spolknutí,ale event. zašprajcování střev. Proto třeba našim nedávám syrový vepřový nožky,taky polykaj a známé labík takhle málem musel na operaci, protože se mu střevo ucpalo kostma
|
borrasca
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2010 16:35
- Nahlásit
jana33: no nožičky a kuřecí krk jsou rozdíl...kuřecí krky mají maličké obratle, z toho by být problém podle mě neměl...
Baysha: jasný, my tam občas tu kostičku taky máme, ono jsem i četla, že ty kosti potřebují na trávení hodně času, takže když je jí pupák i přes den, tak je možné že prostě projdou trávicím traktem rychleji než se stihnou ztrávit...já to dělám tak, že přes den dávám k masovým kostem i to maso samotné a na noc dávám největší dávku samotných masových kostí aby se v noci v klidu strávily...páč jinak nevim jak to dělat, když štěně baští víckrát denně
|
jfi
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2010 21:33
- Nahlásit
Zdravím, jaké máte poslední dobou zkušenosti s Vetamixem? Na jejich fóru teď nějaké stížnosti, že maso je dodáváno povolené...
|