| Autor |
Zpráva |
Mirkoooza
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2010 15:23
- Nahlásit
zuzanarosakova
Můžeš jim to nasáčkovat nebo nakrabičkovat, na tři dny do ledničky, zbytek do mrazáku. Navážíš, nastrouháš a namícháš to v klidu sama, můžeš to aj polepit lepkama co kdy komu atd. a oni pak už jenom vytáhnou včas příslušnou krabičku, vyklopí ji do misky a nemají s tím skoro žádné starosti (Takhle to dělá hodně ženských, když nechávají pesany na pospas svým drahým polovičkám...) Nebo jim to můžeš nachystat třeba jenom na snídaně a večer ať jim dávají granule nebo konzervu... Ale jestli máš pocit, že už je tak dost obťežuješ hlídáním, tak jim nakup konzervy nebo pořádné granule, týden to fakt přežijou ve zdraví
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2010 15:57
- Nahlásit
Psíček
1) jsi mě do tý debaty víceméně zatáhl ty , já jsem původně jen našla odpověď na otázku, proč je v ledvinových dietách málo masa
Já? Dyť si vstoupila s odpovědí na docela starou otázku Ebony ne? nebo jsem něco přehlídl?
Asi máme každej jinej názor na to "vtažení" do debaty. Argumentuješ prakticky tím samým čím já
problém bych pak viděl v tom, že si nejsem jsitej, jestli si tu stravu dovede sám zoptimalizovat? Třeba poměr vápníku a fosforu
Teď fakt nevim, jestli to myslíš vážně , u nemocnýho zvířete těžko říct.
Zajímavá je tvoje úvaha o zelenině, vycházejíce (mám ráda přechodníky) z vlastních pozorování, bych fakt jako bližší psí přirozené stravě viděla ovoce + různé traviny a semena.
Na druhou stranu, zdravému psu neublíží ani pedigree
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2010 16:00
- Nahlásit
zuzanarosakova
já bych nesáčkovala, nekrabičkovala. To jsem udělala před poslední dovolenou. Když jsem přijela, zjistila jsem, že psi dostali tak polovinu toho, co měli dostat...
|
Mirkoooza
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2010 16:19
- Nahlásit
kachna_
njn, to už pak záleží na opatrovnících, jak si je usměrníš...
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2010 16:34 - Změnil/a: Vero
- Nahlásit
He, nebude problém v tom, jak si kdo vyloží význam slova "přirozený"?
Já se kdysi na koleji půl roku z důvodu finanční nouze živila instantníma potravinama a musím říct, že od té doby prostě už vím, spolu se svým zažívacím traktem, jaký je rozdíl mezi přirozenou a nepřirozenou stravou , jakkoli nejsem schopná to vědecky definovat a jakkoli je instatní jídlo pro mě jako pro člověka domácího určitě přirozené ve smyslu běžné.
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2010 16:36
- Nahlásit
zuzanarosakova
šiš neblbni, dej rodičům se psama pytel granulí ne? pokud ti je teda psi nepřestali žrát.
jinak se obávám, že jim to jako voser může přijít
|
zuzanarosakova
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2010 17:11
- Nahlásit
Vero
Grancle prave nezerou,jen kvuli tomu jsem zacla krmit masem, me to totiz prijde taky jako peknej voser, ale co bych neudelala pro psy, ze
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2010 20:45
- Nahlásit
zuzanarosakova
Grancle prave nezerou,jen kvuli tomu jsem zacla krmit masem, me to totiz prijde taky jako peknej voser, ale co bych neudelala pro psy,
a jo... tak to maj vaši blbý
pokud mají problém s prostorem v ledničce/mražáku a konzervy by nesedly, můžeš zkusit sušené maso (mému pejsovi to jede)
jinak mě ta syrová strava taky nebaví, ale těší mě, když vidím ten přístup k misce... navíc na syntetiku nejspíš od dob těch svých kolejí prostě nepřísahám.
Psíček
styďulínkuju, příště to zkusím jinak. třeba týý woe!
|
Eva a Dasty
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2010 21:05
- Nahlásit
denyk a to ti nežere ani srdce, nebo žaludky ? U nás je to ňamka Taky budu muset vnitřnosti přidat. A ta návštěvní kniha je super, taky z ní hodně čerpám.
Mirkoooza
A sedmý den je hladovka?
to netuším, jak pan Šťourač napsal, tak jsem okopírovala, ale asi hladovku u svých psů dodržuje. U nás tedy hladovka nehrozí, to by mi pesani pěkně vyčetli tak dávám strouhanou zeleninu, nebo mléčné výrobky, to ale nedodržuji pravidelně, ale pak takové krmení dám 2x do týdne, jen na pročištění a vymetou misky bez problémů, ani nemusím zeleninu dusit.
Já na gramy, ani na procenta nekrmím, prostě večer dám několik kousků masa ( 80 - 120g ), přidám lžíci zeleniny a přidám kuř. křídlo, nebo krk - na 10 kg psa. Ráno dostane 2 křídla, nebo 3 krky + lžíci zeleniny. A když uvařím sulc z vepřových nožek, tak ještě lžíci k tomu. Když se mi zdá, že tloustne, uberu maso, nebo neuvařím sulc.
Ještě hlídat každému psu procenta, nebo vážit jednotlivé složky krmení, nebo si dokonce dělat porce dopředu.. To prostě u nás nefunguje, beru krmení den ode dne, podle vytížení psů a taky podle toho, co je zrovna v mrazáku.
A jak jste tu psali o konzervách.. ani konzervy nejsou vhodné k dennímu krmení, ale nejlepší konzervy jsou od Jeseničanu GRAND - půlka ( čtvrtka ) kuřete. Pěkný flák masa - i s kostí tak rozvařenou, že ji vpohodě rozmělníte lžící, tedy žádná pastovitá pomletina.
|
denyk
Člen |
# Zasláno: 18 Srp 2010 06:22
- Nahlásit
Eva a Dasty
Opravdu vnitřnosti moc nežere, musím je povařit. Včera jsem mu povařila kuřecí játra, nadrobila se zeleninou a ovesnýma vločkama a .....vy*ral se mi na to .
Třeba dnes bude mít náladu, poslední dobou mi příjde, že by raději dalpřednost granclím ...jestli on není nějakej divnej....
|
denyk
Člen |
# Zasláno: 18 Srp 2010 06:24
- Nahlásit
Jo a co se týče hladovky, tu si dává zhruba 1x týdně sám, já to srdce nemám, abych mu nedala najíst....je to přece jen vižle a lidi čučí, že je tak nohatý a hubený
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 18 Srp 2010 13:16
- Nahlásit
zuzanarosakova
Rodiče mi onehdá hlídali týden jednoho ze psů. Vyřešila jsem to tak, že jsem na každý den nachystala sáček, který ráno vytáhli z mrazáku a večer dali psovi.
Do každého sáčku jsem nachystala k masu i zeleninu a případně přílohu a bylo hotovo. Nic nestrouhali, nic nevážili (to nedělám ale ani já).
Rodiče to zvládli bez problémů a pes taky. A já jsem ráda, protože zrovna tenhle pes by týden na granulích zdravotně nedal...
|
borrasca
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2010 09:08
- Nahlásit
Moje taky nechce zeleninu, jsme stále tam kde jsme byli, sní maximálně nastrouhanou mrkev do masa, a to jen trošku. Když jí tam dám moc tak se na to vyprdne a raději nejí...mléčné výrobky jí nechutnají, jogurt čuchne a jde pryč....takže naše strava jsou masové kosti, troška masa s mrkví plus doplňky. Občas ovesné vločky, ale jiné přílohy nedávám, jsem přesvědčená, že lepek v jiných obilninách není nic moc...jen tedy musím přidat vnitřnosti, ty jsem kromě 1x týdně játra, opomíjela...ale když to tak vezmu tak té mrkve v dávce má tak těch 15%, ale tak jednou za tři dny. Tím že hladoví, tak jí tak nechci nechat, takže to má bez zeleniny...momentálně léčíme vykloubené rameno, které si vykloubila když se honila s jiným psem a narazila do truhlíku...takže vet naordinoval zvýšený příjem chonder, konkrétně bereme ArtiCan a ten je prý super
Pokud vím tak TOm Londsdale, taky nepropaguje 30% zeleniny ve stravě...takže jí prostě nenutim, už jsem to vzdala, protože pak se mi na jídlo prostě vybodla...a docela mě tu zaujala ta jablečná vláknina, to bych mohla zkusit
Nori: tak držíme palce ať je pak pejsek v pohodě
|
zuzanarosakova
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2010 15:09
- Nahlásit
borrasca
Me Rocky taky nechce zeleninu, sezere vzdycky jen trochu. Davam mu misto toho nekdy tvaroh s ovocem a medem, klidne k masu. To sezere, je asi vic na sladky
|
Nori
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2010 15:43
- Nahlásit
borrasca
Ahoj, zkus do zeleniny nastrouhat kousek stroužku (podle velikosti psa) česneku, můj se zeleninou bojuje, ale česnek zas nedávám denně, zato je zelenina postrouhaná na co nejmenším struhadle a důkladně ji promíchám s masem, ona se pěkně obalí a pes nemá šanci
|
Cesmina
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2010 19:43
- Nahlásit
Psíček
No kouzelný na tom je, že většina lidí to někde četla, že se musí dávat zelenina a věří tomu.
Musíš najít teda toho prvního člověka, co to napsal na Internet a pokud si to nevymyslel z nudy, možná se od něj dozvíš erudovanou odpověď.
|
borrasca
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2010 20:52
- Nahlásit
zuzana: nooo moje nejí tvaroh, ale celkem papká ovoce když ho jím já, takže tak např. švestku za den dávám tu mrkvičku a to celkem jde, taky na jemno na struhadle, na zítra jsem k mrkvi přidala pažitku tak jsem zvědavá zda to sní, problém je, že ona raději bude hladovět než aby to snědla a to nechci, je to rostoucí štěně...
Nori: zkusíme česnek, dík za tip, no a struhadlujem to jo, ale sní to jen s tou mrkví...
Psíček: nevim, já nejsem přesvědčená, že je pro psa životně důležitá, myslím, že je lepší když se venku napase různých druhů trav a sní pár bylinek z truhlíku, ale ráda bych aby jedla i zeleninu, protože pár vitamínů si z ní určitě vezme...psala jsem si s lidma co zeleninu téměř nedávají a chovají psy na syrovém již pár let po celý život psa a nikdy neměli problém, že jim psi nejí zeleninu, dostali jen občas třeba ohryzek z jablka, nebo šlupky od okurky atd...podle mě má pes vše co potřebuje v mase, kostech a bylinách, ale přesto dávám chondra, vit C a olivový olej a jsme bez problémů. Chondra teďka bereme povině nařízeně od veta, jelikož si malá vykloubila rameno při nárazu v běhu...
|
Eva a Dasty
Člen |
# Zasláno: 20 Srp 2010 09:59
- Nahlásit
zelenina ? - jak to s ní vlastně je ? Tak v první řadě ji nepovažuji za zcela zbytečnou, protože plní podstatnou funkci - jako zdroj vlákniny a dodává i potřebné vitamíny. Zelenina obalí i ty nejmenší střípky kostiček v žaludku, takže nehrozí, že by nějaká kostička psa zranila ve střevech. Dále plní funkci "čističe " střev - podobně jako suché vločky u člověka.
O důležitosti zeleniny ve výživě psů se psalo, když ještě v ČR nikdo o internetu neslyšel a "počítač" mělo jen pár vyvolených...
Na zahradě jsem si nikdy nevšimla, že by nějaký z mých 4 psů žral krom ostřice, jablek a švestek nějaké jiné rostliny, nebo si vyhrabával kořínky.. ale zeleninu, tu mají moc rádi. kdyby pro ně neměla nějaký význam, nežerou ji.
Našla jsem starou ročenku PPS, z roku 1990, str. 44, kdy se běžně ještě krmilo masem a uvádějí zde množství potravy na 10 kg psa:
180g hovězí ( vařené ), 120g ovesných vloček a 180g zeleniny ( může být i zčásti vařená ). Spolu se sýry, tvarohem, psími suchary a dalšími doplňkovými krmivy by měl tento pes dostat asi 530g potravy.
Podobných receptů je tu více, ale základ je stejný - maso a zelenina jsou podstatnou součástí psího krmení. Vyzdvihují hlavně mrkev, jako dodavatele vit. A a taky že podporuje pohyb střeva.
Masa krmím cca stejně, ale zeleniny dávám jen lžíci tj. 30 - 50 g, vločky jen občas.
Zajímavé, co píšou o kostech - pokud pes dostává Roboran H, bez kostí se pes může obejít. Zdůrazňují podávání velkých kostí - ty s hlavicema, ale jen na posílení chrupu - jako doplněk.
A je tu recept na suchary pro štěňata:
základ mouka a ovesná drť, přidají se škvarky, rybí moučka, tvaroh,cibule,česnek,mrkev,špenát,kopřivy, nebo mletý jetel !, vápno, kvasnice. Hotová placka 1 cm se nechá vysušit. Autor je Dr. Antonín Hrůza - monografie čuvač.
Dělám podobné suchary:
300g jater, hrnek zelozrnné mouky, vajíčko ( celé ) Roboran a placku upeču. Podařilo se mi sehnat mleté ryby, tak o víkendu zkusíme rybí suchary.
|
zuzanarosakova
Člen |
# Zasláno: 20 Srp 2010 11:11
- Nahlásit
Eva a Dasty
Jojo uz za hlubokyho totace moje babicka krmila psa varenym hovezim, mrkvi, petrzelkou a vlockama. Pes se dozil 18ti let
|
borrasca
Člen |
# Zasláno: 20 Srp 2010 11:37 - Změnil/a: borrasca
- Nahlásit
Ale o tom to je ne, pes se umí skvěle adaptovat na téměř cokoli. Zrovna o vločkách jsem četla, že zase tak skvělé nejsou a obilniny jsou pro psa téměř nestravitelné...zároveň znám psy co jsou celý život na konzervě od Pedigree, nebo dostávají vařené maso s těstovinama, nebo jídlo přímo co páníček tudíž kořeněné a slané a přesto žijí do vysokého věku a bez problémů. Podle mě je to individuální od jedince.
Nicméně si myslím, že stejnou funkci jako vláknina mají rozkousané kosti ne? To co se nestráví tak projde ven, alespoň u mojí feňulky to tak je a nikdy to není ostré.
Ráda bych kdyby moje také snědla víc než jen mrkev (a řepu, tu taky jí), ale myslím si, že když pejsek zeleninu nechce, tak ho nemusím trápit hlady a nutit ho aby to snědl, prostě mu jí dám méně nebo vůbec a nic se nestane, protože podle mě je horší rvát do psa celý život pedigree nebo těstoviny. No naše si trhá na balkoně meduňku, šnitlik, mátu a rozmarýnu. V lese oždibuje ostružiny, lesní jahody, borůvky i s listama atd...a jako zákusek si dá kobylku nebo mravence hi. Taky si myslím, že vlk si jen tak zeleninu nenatrhá a nenastrouhá aby byla lépe stravitelná...
Eva a Dasty: a jaký má význam pro psa třeba čokoláda, která je pro ně nevhodná a většina psů co znám tak po ní šílí? Žádný, je prostě dobrá. A to je proč některý pes zeleninu jí a jiný ne, prostě jim chutná nebo nechutná. Instinkty dnešních psů dávno nejsou takové jako u vlka, jsou zkreslené a polovičaté, pes si klidně dá jedovatou rostlinu nebo sežere jed na krysy a umře. Prostě mu to voní a vypadá to zajímavě. Ale každý má chuťe jiné třeba se mýlím, ale když to vezmu selským rozumem tak mi to dává smysl
|
denyk
Člen |
# Zasláno: 20 Srp 2010 12:35
- Nahlásit
Tak můj nežravec se trochu zlepšil i v pojídání zeleniny. Davám mu pomleté maso z masopropsy, míchnu tam trochu zeleniny, občas i spařím. Sranda je v tom, že z té směsi to prostě vyndat nejde
|
Eva a Dasty
Člen |
# Zasláno: 20 Srp 2010 12:49
- Nahlásit
borrasca - jasně, nenutit psu zeleninu za každou cenu, když ji nechce, já jen psala, že zelenina nějaký význam přeci jen má, že to není jen, že někdo napsal na webovky a všichni to okoukají, krmí a přesně na gramečky a nutí do psíka, i když se brání.
Jed na krysy - je ochucený, jinak by ho krysy nežraly. Však i Fridex je sladký a psům ( i kočkám ) taky moc chutná. Co vím, tak je nátlak na výrobce, aby dávali do Fridexu nějakou hořkou látku.
Taky máme psa, 16l který celý život žral Pedigree, marketovky a taky je naprosto zdravý.
Já když psu dám mrkev - celou, projde nestrávená, když ji nastrouhám, ani není poznat, že pes mrkev měl. Tedy ji strouhám.
A čokoláda - neznám nic a nikoho, kdo by odolal Já se jen na ni kouknu a hned mám 3 kg nahoře
O vločkách se stále vedou debaty o jejich užitku - syrové vločky nic psu nedají, jsou jen balast, který pes neumí strávit, ale namočené vločky, už strávit zvládne. Sehnerová na ně nedá dopustit. Já je přidávám jen občas a co vyjde, je natrávené. Oni vločky zase mají význam skrz vitamíny "B" a stopové prvky.
Nechci se dohadovat o krmení, ale "na každym šprochu pravdy trochu" Tak proč to nezkusit ? Každý organismus reaguje jinak a když se krmení podepíše na zdraví psa - v dobrém, tak proč to taky nezkusit ?
zuzanarosakova moje teta krmila kokřici taky tak a taky se dožila vysokého věku. Nadávám si, že jsem dala na radu veta a taky přešla z vařeného na granule a nedala jsem na zkušenosti "starých pejskařů" Ale už se nedám více zlákat na bezvadné, kompletní granule
|
Eva a Dasty
Člen |
# Zasláno: 20 Srp 2010 13:37
- Nahlásit
[b]Psíček [/b]já jsem jen prachvobyčejný člověk, co nemá přístup k nejnovějším poznatkům o výživě - jak zvířat, tak lidí, dokonce ani přístup na pitevny nemám, abych viděla, jak probíhá v žaludku trávení jednotlivých složek potravy, dokonce jsem ani neměla možnost číst žádnou studii o pitvě divoce žijícího vlka, šakala, či dinga, abych se dozvěděla, co vlastně všechno žerou, vím jen to, že vlci jsou taky zatížení DKK a překvapivě se u nich i objevuje zubní kámen, tedy to, co tu píši, je ve většině případů převzato, nebo vidím na svých psech.
Ten článek je 20 let starý, ale nyní aktuální. Jen nevím, k čemu jsou jsou dobré těstoviny - ty mi ani žádný pes nechce žrát a nenutím, je aby je žrali i když jsou tak doporučované
Vločky jsou lépe stravitelné, když jsou namočené - jako u zrní, které když dáš naklíčit tak z nich taky využiješ maximum - např. výhonky mungo
|
Eva a Dasty
Člen |
# Zasláno: 20 Srp 2010 13:47
- Nahlásit
Psíček - pravdou je, že BARF krmení začalo být hodně výnosné podnikání a to nejen u nás, kde se dá sehnat kousek masa s kostí a zeleninou jako kompletní "nové" krmení za nehorázné peníze a to nemluvím ani o doplňkách
|
borrasca
Člen |
# Zasláno: 20 Srp 2010 13:49 - Změnil/a: borrasca
- Nahlásit
Eva a Dasty: já se taky nehádám a nechci, pro mě je nejdůležitější, že lidi mají své psíky rádi a starají se o ně jak nejlépe umí a dle svého přesvědčení, to je na tom to skvělé...dřív se psům hodilo něco a ono to nějak dopadlo...dnes se každý rozmýšlíme a přemýšlíme nad důsledky...to co jsem uváděla, čokoláda atd..to byly jen příklady, které mě momentálně napadly (a propó s čokoládou jsme na tom obdobně he ....mě se jen nelíbí taková ta hysterie jak zmiňoval Psíček, že to musí být tak a tak jinak že tohle a tamto, tím nemyslím třeba konkrétně tebe, spíš všeobecně, každopádně teorie krmení syrovou stravou vychází z přirozené stravy vlka, my se to snažíme co nejvíce přiblížit, to jestli je to to správné se ukáže až za několik generací....a snad je to správná cesta nicméně stále zastávám názor, že funkci vlákniny nahrazují kosti, protože i ony udržují správnou funkci střev, četla jsem i výzkum, že při krmení nepevnou stravou, tj. granulema, kde je vysoká stravitelnost a strava je necelistvá, tak se zvyšuje výskyt rakoviny střev prý z toho důvodu, že ve stravě chybí pevné částice jako kosti a nesundávají hnilobný šlem ze střev, což mi zní opravdu logicky...takže jen tím chci říct, že když pes nejí pravidelně zeleninu, tak se z toho nestřílí a sám pes už nemá instinkty na to aby poznal na 100% že je zrovna tohle pro něj to ono, kort když je to nenažranej jedinec a to s tím jedem na krysy, to že ho přislazují, to je přeci to o čem mluvím já, je dobrý je sladký proč si nedát, ale to že v tom jsou jedy, to pes nemá ani páru, dle teorie, že ví co pro něj je dobré by se toho nedotkl ani kdyby to vonělo po mase
Myslím, že to tu všichni myslíme dobře, jen to může někdy vyplašit začínající krmiče syrovou stravou
|
borrasca
Člen |
# Zasláno: 20 Srp 2010 14:04 - Změnil/a: borrasca
- Nahlásit
Eva a Dasty: no dokud se najdou pohodlní a uspěchaní lidé, co jim přijde lepší míň práce za víc peněz, tak bude všechno kšeft. Mě třeba baví vymyslet si co dám Áje dneska k jídlu a ta radost když jí to konečně chutná to je skvělý, ale znám plno lidí, co tvrdí, že nemají čas přemýšlet nad tím natož dát rozmrazit pytlik s masem a přidat tam nějaký doplňek, taaakže nasypou granule, případně odloupnou kryt již připravené směsi...
No já mám poznatek, že naší nechutná hovězí, ale fakt nechutná, vyžere jen kuřecí kousky a hovězí nechá a taky jakmile maso trošku zasmrádne tak už se toho ani nedotkne fifča jedna a propó moje kamarádka dává jorkovi celé krky, ačkoli jsem jí říkala ať jí je seká když hltá, nu předevčírem se jí málem zadusil, prostě mu krk uvízl v krku (který je menší než ten kuřecí) a málem se udusila...
Hele já jsem byla přesvědčená o úžasnosti granulí několik let, ačkoli jsem neměla psa, kterého bychom takto krmili a tak jsem chtěla u svého vlastního vysněného začít takhle zdravě...no a jak jsem začala rozumět složení granclí a zkoumat co ty látky v nich obsažené vlastně dělají, tak z toho krmim syrovou stravou heh. Ale grancle mám jako odměnu při cvičený, jsou praktičtější než buřt nacpaný v pamlskovníku
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 20 Srp 2010 20:42 - Změnil/a: Vero
- Nahlásit
Tak jsem si vzpomněla, jak mi maminka každý den strkala talíř zeleniny s výhrůžným "Jez, to jsou VITAMÍNY!!!"
A napadají mě nejspíš tyhle klíčové otázky:
1. Kde má psí organismus "správně" a "přirozeně" brát vitamíny, když je nemůže mít v té formě co vlk, v čerstvě uloveném mase (aspoň věda tvrdí, že většina se jich zmražením zničí)?
2. Je nějak věděcky doloženo, že psí organismus je/není schopen si vzít nějaký vitamín ze zeleniny (případně že by to bylo individuální)?
3. Stačí psímu organismu umělé vitamíny (ať v granulích, nebo v Roboranech atd? Páč u lidských nedávno už vyšlo najevo, že s výjimkou vit. C jsou syntetické vitamíny k ničemu, jen na tahání peněz pro farmaceutické firmy, a zčásti že i spíš škodí než prospívají.
4. Je vědecky doloženo, že organismy potřebují vitamíny a že vitamíny existují?
Tak. Kdo to ví?
Edit: Každopádně se uklidňuju přesvědčením, že ta zelenina fakt asi žádnýmu psovi nemůže uškodit, a případně mu může trochu prospět. I kdyby jen jako ta balastní látka.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 20 Srp 2010 21:56 - Změnil/a: Fifi
- Nahlásit
Eva a Dasty
Na zahradě jsem si nikdy nevšimla, že by nějaký z mých 4 psů žral krom ostřice, jablek a švestek nějaké jiné rostliny, nebo si vyhrabával kořínky.. ale zeleninu, tu mají moc rádi. kdyby pro ně neměla nějaký význam, nežerou ji.
borrasca
Instinkty dnešních psů dávno nejsou takové jako u vlka, jsou zkreslené a polovičaté, pes si klidně dá jedovatou rostlinu nebo sežere jed na krysy a umře
Edit : Tak ja si vsimla letos, u stary cuby, po pyometre uzavreny, mela malo sanci, ale zvladla to. Misto bezny ostrice se zacala past nejdriv na pyru, mladych listech smetanky (to jen tu a tam),ale hlavne na svízelu (to sou ty zasraty kudlibabky, co clovek musi z coklu vycesavat tejkonc! ). Ze by pes sezral dobrovolne jedovatou bylinu rostouci volne, to snad ne. Zajimavy, ze sama moc dobre poznala, co ji udela dobre a nikdo ji to neucil. Takze to s tema instinktama psu nebude az tak hrozny. Jen pro predstavu, co jakej plevel obsahuje A mnozstvi vlakniny v tom obsazeny ji asi nezajimalo.
|
borrasca
Člen |
# Zasláno: 21 Srp 2010 14:48
- Nahlásit
Fifi: no mnohdy si pes myslí, že je to pro něj dobré a dopadne to špatně...je to individuální od jedince a jistě má lepší instinkty německý ovčák nebo ještě lépe československý vlčák, než pekinéz nebo jorkšír...takže to asi nejde brát všeobecně, tvoje fenka jistě není třeba japonský chin ne? Každopádně si nemyslím, že když pes sežere hromadu vánočních žárovek, tak že si chtěl nějak prospět, ulevit, či doplnit minerály.
Včera jsem se zase setkala s vyděšeným člověkem, co mi oznámil, že když bude můj pes jíst maso tak bude zlý a bude vraždit všechna zvířata, protože ucítí maso ...tak jsem jen řekla, jasně a když pes žere trávu tak bude pršet
Psíček: mě zase nejde do hlavy, proč se radí zakápnout zeleninový salát olivovým olejem kvůli rozpuštění vitamínů i když je v něm například sýr nebo jogurtový dresing, vždyť přeci ty vitamíny rozpustné v tucích se musí rozpustit v tom jogurtu nebo tuku ze sýru v žaludku ne...
|
Mirkoooza
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2010 09:51
- Nahlásit
borrasca
Dyť jo, olejem se zelenina zakapává jenom když ji dáváš s něčím dietním (kuřecí maso, libové hovězí...). Jinak stačí tuk obsažený v mase nebo sýru. Já ale přesto dávám pár kapek olivového oleje téměř denně, bo věřím, že je zdravý
Tuto jsem narazila na zajímavý článek
http://www.windywest.ic.cz/czech/krmeni.html
|