| Autor |
Zpráva |
Kalliope
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2013 11:45
- Nahlásit
Fifi
jo je, navíc teďka po semináři se mi trošku otevřela vrátka, zase o trošku dál, tak to jde zase o něco lépe. Hlavně jsem právě přestala vysílat stovky nejasných signálů, které psa akorát tak mátly. Je to rozhodně lepší, než to bylo - o 100%, to musím uznat.
|
KaTachyon
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2013 11:52
- Nahlásit
ErzebethB
Pokud je to alespoň trochu možné, doporučuji natáčet videa tréninkových lekcí
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2013 11:54
- Nahlásit
ErzebethB
chtěla mít takový superman štěně..
ono ale každý štěně je superman , už jen tím, jak se umí učit. všechno.
to naše má venku zásadně zabořenej čumák do trávy a čuchá, nebo čučí, co se okolo ní děje
jasně, nutně musí poznávat svět, to je v pořádku a moc důležitý.
Walda tu ale nadhodil jeden důležitej bod - opravdu to chce to hraní a učení vybalancovat, nepřetáhnout to, nechtít víc než je zdrávo, jen pro to, že nám to jde. jakýkoliv sekvence učení musí být pidikrátký a vždy, to je opravdu důležitý VŽDY konči tím, že štěně skončí úspěšným pokusem toho co se učí. I kdyby to zpočátku měl být jen jeden jediný pokus. Protože - to se mu zapíše na "harddisk", to že se to povedlo. když budeš chtít víc a ono se to nepovede, zapíše se mu na ten harddisk, ten neúspěšný pokus. však si uděláte přestávku a po nějaký době si zase můžete učohrát
kachna_
učila bych pohled z oka (jejího) do oka (tvýho), to mě docela mrzelo, že jsem to štěně neučila
JO! to mě taky mrzí, v mých začátcích se tohle nikde nezmiňovalo.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2013 12:00
- Nahlásit
ErzebethB
e když zavolám "ke mě" tak po přiběhnutí dostane mlsku a než jí zbaští, můžu připnout vodítko. x)
pokud tohle uděláš pokaždý,budeš mít brzo asi problém,že ti asi ani klikr nepomůže
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2013 12:05
- Nahlásit
ErzebethB
jo to je fakt, davidkova renata má pravdu, štěně si nesmí v žádném případě zafixovat, že přivolání rovná se připnutí na vodítko a konec srandy! Připnutím může končit tak dejme tomu každé desáté přivolání, ale většinou ji jen odměň, pomuchlej, pohraj si s ní, utíkej před ní, aby tě honila, dřepni si nebo klidně i lehni na zem, aby ti mohla oblízat ksicht - cokoliv má ráda. A pak dej zase volno. Musí si zafixovat, že přivoláním sranda nekončí, ale naopak začíná
|
ErzebethB
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2013 12:06
- Nahlásit
kachna_
To mi ještě prozraď, jak se tohle dá naučit... naše Eliza sice do očí kouká, ale za chvíli uhne )
|
ErzebethB
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2013 12:10
- Nahlásit
davidkova renata
Nedělám to vždycky, špatně jsem to napsala. Snažím se jí volat pravidelně, vždycky přidřepnu, zavolám, přiběhne dostane mlsku a pak slovem volno jí zase pustím. Jen když už končíme procházku a přicházíme k baráku, tak si jí zavolám, dám mlsku, řeknu jdeme domů a připnu... kdybych jí totiž nepřipla, tak mi vleze pod schody a vyválí se mi tam v bahně a nenechá se zavolat, takže se tomu takto snažím předcházet.
|
ErzebethB
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2013 12:12
- Nahlásit
KaTachyon
Pokusím se to natáčet
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2013 12:18
- Nahlásit
davidkova renata
pokud tohle uděláš pokaždý,budeš mít brzo asi problém,že ti asi ani klikr nepomůže
jo, pravda, to jsem pro své grafomanství zapomněla na to ErzebethB upozornit.
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2013 12:25
- Nahlásit
ErzebethB
naše Eliza sice do očí kouká, ale za chvíli uhne
No ono taky nejde o upřený pohled z oka do oka, to je psům nepříjemné a naopak to zavání agresí, ale aby se na tebe pes díval a tudíž ti věnoval svou pozornost a tudíž i vnímal, co po něm eventuálně chceš. Naučit - jako cokoliv jiného - třeba na jméno (oslovíš, jukne na tebe a letí jí odměna, postupně dobu očního kontaktu a tedy odměny prodlužuješ - jsi klikrista tak klikej), zvol si pro oční kontakt povel.....
na flexi úvaze - ty si chodíš kudy tudy, jak na tebe pes kukne = odměna.......
|
ErzebethB
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2013 15:59
- Nahlásit
PetraK
Na to se snažím dát si pozor, aby si to nespojila, bohužel se bojím, že to připnutí, nebo zvednutí do náruče (i když to dělám fakt, jen když jdeme domů) už si s tím spojila a nechce se jí domů, ani když je vyvenčená, vylítaná a padá držkou na chodník, jak je utahaná :/ Když mám sebou mlsky, tak jí po schodech vyvedu tou mlskou a dostane jí nahoře, ne vždy je sebou ale mám... a co v tu chvíli?
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2013 16:00
- Nahlásit
ErzebethB Trávím s ní teď deset dní v kuse a další týden ještě budu, snažím se jí směřovat k tomu, aby věděla jak a s čím si může hrát, do čeho smí kousat, kde spát, kde se venčit, jak nám nevytopit byt vodou z misky, to že se vrátíme domů i když tady bude chvíli sama apod. je toho pořád hodně co se dá. Nerada bych zameškala období, kdy je schopná se naučit toho, co možná nejvíc - je to naše první štěně a ráda bych měla vychovaného a socializovaného psa a ne nějakého poděse, jak to člověk kolikrát vidí u ostatních.
Vycházím jen a jen ze svého pocitu z toho, co píšeš, ale mám dojem, že na štěně hrozně moc spěcháš, chceš ho naučit mooc věcí najednou - zvyknout na sebe, na chod domácnosti, do toho sedni, lehni, ke mně - sakra neblbni, to štěně klidně můžeš přetížit a pak právě budeš mít toho magora... Uber, uber, uber. Času máš habakuk.
To s tím "ke mně". Když chceš připnout na vodítko, tak ji NEVOLEJ. Prostě k ní dojdi a připni ji.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2013 16:00
- Nahlásit
ErzebethB
ne vždy je sebou ale mám
a proč je nenosíš pořád?
Já teda bez mlsek vyrážim akorát na krátký noční venčení na vodítku a i to jenom někdy a s blbym pocitem, že je budu zrovna potřebovat.
|
ErzebethB
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2013 16:06
- Nahlásit
LucieS
sakra neblbni, to štěně klidně můžeš přetížit a pak právě budeš mít toho magora.
Ono to tak, jak jsem to napsala zní strašně divoce, ale většinu dne si hrajem, venčíme apod. ale nesnažím se jí vyloženě něco nutit, nedělám z ní robota, ale je pravda, že na ní asi pospíchám. Díky za připomenutí
Když chceš připnout na vodítko, tak ji NEVOLEJ. Prostě k ní dojdi a připni ji.
ok, takovou radu jsem potřebovala )
birma
Zvykla si kníknout u dveří, že potřebuje čůrat a to pak jak nestihnu během 10sekund vyběhnout, tak máme někde louži, tak proto je občas v rychlosti nestíhám vzít.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2013 16:08
- Nahlásit
ErzebethB
to pak jak nestihnu během 10sekund vyběhnout, tak máme někde louži, tak proto je občas v rychlosti nestíhám vzít.
přidělej si pamlskovník třeba ke klíčům a bude po problému
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2013 16:18
- Nahlásit
ErzebethB
ad to chození domů : s Ešusem hraju od malinka hru - kdo je první na podestě má nárok na dobrůtku. Jak jsem nahoře já - není nic, když je tam první, dostane dobrotu, takže stačí říct, kdo bude první? a už mastí. Příchod domů udělej taky jako něco moc příjemnýho, musíš tím vyvážit to, že zábava venku končí.
|
ErzebethB
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2013 16:27
- Nahlásit
birma
Díky, zkusím =)
PetraK
A jak si ho to naučila? To zní jako super hra, jen nevím, jak to začít trénovat
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2013 17:01
- Nahlásit
ErzebethB
jak to začít trénovat
netrénuj a užívej si štěně
|
ErzebethB
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2013 17:36
- Nahlásit
kachna_
Já jí potřebuju taky ale dostat domů Teď jsme byli venku, vyčůrkala se i hodila bóbika, lítali jsme s větví, míčkem, honili jsme se, ale jakmile přijdem ke schodům domů, tak se otočí a zdrhne... jestli je to tím, že jí doma hodím do vany a jí se to nelíbí... nevím
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2013 17:41 - Změnil/a: kachna_
- Nahlásit
ErzebethB
já bych to řešila tím, že bych jí připínala dřív , nepravidelně a pak můžete zařadit třeba i na vodítku to vybíhání schodů a když bude rychlejší, odměnit.
|
ErzebethB
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2013 18:05
- Nahlásit
kachna_
To připínání dělám nepravidělně - jednou jdeme celou procházku na vodítku, jindy jí připnu poté co udělá obě potřeby a nechám jí blbnout s vodítkem, nebo jí když se za něčím rozeběhne pustím i s vodítkem na krku, ale jakmile řeknu jdeme domů, nebo se jen vzdáleně blížíme schodům, tak se mi zasekne dole a dostanu jí na ten pamlsek nahoru, ale než odemknu, zase čučí ze schodů a když se mi občas podaří jí tam dostat bez vodítka, tak šup a je zase dole
Jinak schody zvládá bezvadně, jak nahoru (když se jí chce), tak dolů a nikdy z nich nespadla, nebo se jí nic nestalo, nebojí se jich, spíš prostě mám pocit, že jí vadí to mytí pacek, jenže v tomhle počasí to jinak nejde a to po té sprše pacek dostane celej piškot (jindy dávám piškot na osminky)
|
birma
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2013 18:07 - Změnil/a: birma
- Nahlásit
ErzebethB
to po té sprše pacek dostane celej piškot (jindy dávám piškot na osminky)
když jí dáš osm osminek ocení to mnohem víc než celej piškot v kuse kdyžtak zkus odměňovat i během sprchy, nejen po ní
Edit: a odměň jí třeba i hned po příchodu, ještě před sprchou - prostě za to, že je doma
|
KaTachyon
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2013 18:17 - Změnil/a: KaTachyon
- Nahlásit
ErzebethB
Myslím, že jsi trefila hřebík na hlavičku Taky by se ti asi nechtělo domů, kdyby ti rodiče pokaždé bez dlouhých cavyků strčili ruce do umyvadla a vymydlili ti je Každý trest (byť neúmyslný, prostě cokoli, co je zvířeti nepříjemné) bude snižovat pravděpodobnost, že se chování, po kterém trest následoval, vyskytne v budoucnu znovu. Takže pokud po návratu domů následuje něco nepříjemného, snižuje se pravděpodobnost, že se bude vracet domů
EDIT: Je sice hezké, že ji dáš celý piškot místo osmin, ale psi nejsou jako lidé, aby si řekli "když to teď vydržím, budu mít potom víc" (na to je hezký experiment zde http://www.youtube.com/watch?v=7_waarFnPOg), možná by to fungovalo na něco opravdu extra, třeba syrové hovězí. Ale mnooohem lepší varianta je pamlskovat neustále, třeba za každou packu. Podobně, jako to je zde: http://www.youtube.com/watch?v=dzYGxgdY6eE
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2013 18:23
- Nahlásit
Psům packy nemyju, zato po příchodu domů dostanou nažrat. Pastevce taky při příchodu připínám na šňůru, protože by si rozbil držtičku o branku, jak letí domů.....
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2013 18:51
- Nahlásit
ErzebethB
po té sprše pacek dostane celej piškot (jindy dávám piškot na osminky)
Psi nepřemýšlí jako lidi a neumí počítat. Pro psa je jeden piškot jedna odměna, stejně jako jedna osminka piškotu je jedna odměna Když už jí chceš dát extra odměnu, tak jí dej postupně osm osminek, to je pro ni mnohem větší odměna než jeden celý piškot.
|
ErzebethB
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2013 20:20
- Nahlásit
birma KaTachyonlamalucni
Hehe, tak jsem z ní udělala baby, páč jsem si říkala, že možná to i pochopí jako biiiiiig odměnu.
Každopádně díky za objasnění, já už začínala být opravdu nervózní proč a dělala jsem všemožný psí kusy a ono to je moje chyba. :-/ Myslíte, že by tedy fungovalo, když si k ní mezi dveřma sednu, a packu po pacce vezmu hadrem a za každou pacinu dostane mlsku? To videjko se stříhání drápků mi přijde jako docela dobrej návod, jak na to... doufám, že to zabere, jelikož teď váží 5kg, ale jak bych to dělala za půl roku, to už nevím
Díky, jste zlaté
|
KaTachyon
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2013 20:22
- Nahlásit
ErzebethB
Jasně, klidně ji můžeš naučit, aby si tlapky otírala i sama
|
ErzebethB
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2013 20:22
- Nahlásit
Neumi
Já jí paciny mýt musím, jelikož je to chlupatá koule a když přijdeme z venku, má je opravdu zasviněné a nerada bych za půl rok měnila koberce a sedačku kvůli tomu, že by se to nedalo ani vyčištit.
|
ErzebethB
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2013 20:23
- Nahlásit
KaTachyon
aby si tlapky otírala i sama
Budu ráda, když zvládneme to, aby se jí chtělo domů :o))
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2013 20:39
- Nahlásit
ErzebethB
Kdyby ses kromě piškotků vytasila s kouskem hovězího srdce nebo játýrek nebo špíčku a přistrčila jí to pokaždé hned za dveřmi, tak bys jí možná ani nestačila, jak my domů metla.
|