| Autor |
Zpráva |
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 24 Čen 2013 16:10
- Nahlásit
ErzebethB
na tohle si dávám pozor, aby to dostala vždy až po kliknutí
Nejen aby pamlsek dostala až po kliknutí, ale abys pro něj nezačala ani náznakem sahat už před kliknutím.
Kalliope
aport hrou mi vedl k markantním překusům
A jak přesně jsi to cvičila? Já bych na to asi šla nějak jako je na tomhle videu
|
ErzebethB
Člen |
# Zasláno: 24 Čen 2013 17:57
- Nahlásit
ale abys pro něj nezačala ani náznakem sahat už před kliknutím.
Vidíš, to mne nenapadlo, díky za tip )
Jinak jsme dneska chvíli klikali - už docela chápe, že klik = odměna... Pak asi po hodině jsem vzala plastovou bedýnku od banánů a položila jí na zem - všimla si jí - klik, přišla k ní - klik, strčila do ní čumákem - klik, pak do ní strkala packama - klik a pak najednou (nejsem si jistá proč) začala okolo lítat jako čertík z krabičky, štěkat, otáčet se na fleku a k bedýnce už se ani nepřiblížila a nakonec se mi vyčurkala a tak jsem tu krabici schovala a uklidnila se... nechápu proč :/
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 24 Čen 2013 18:04 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit
ErzebethB
Normální štěněčí amok Neřešila bych
|
ErzebethB
Člen |
# Zasláno: 24 Čen 2013 18:20
- Nahlásit
Takže mám tu bedýnku ještě vytáhnout a zkoušet?
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 24 Čen 2013 18:25
- Nahlásit
ErzebethB
No snažila bych se to načasovat pokud možno tak, aby na ten amok nedošlo (většinou to štěnda mají, když jsou opravdu hodně rozjetá, nebo naopak těsně předtím, než odpadnou), ale když už se stane, tak bych si z toho nedělala hlavu
|
ErzebethB
Člen |
# Zasláno: 24 Čen 2013 18:33
- Nahlásit
Oukej, díky
Je pravda, že ona začla z ničeho nic, ale celej den tu řádila s hračkama a pak jsem jí vzala vedle s krabicí, tak možná to bylo to odpadnutí
|
birma
Člen |
# Zasláno: 24 Čen 2013 18:40
- Nahlásit
lamalucni
Normální štěněčí amok
nejenom štěněcí
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 24 Čen 2013 19:00
- Nahlásit
birma
a tak některej pes je štěně celoživotně, žejo
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 24 Čen 2013 20:02
- Nahlásit
ErzebethB
okolo lítat jako čertík z krabičky, štěkat, otáčet se na fleku a k bedýnce už se ani nepřiblížila a nakonec se mi vyčurkala a tak jsem tu krabici schovala a uklidnila se... nechápu proč
Protože jsi pro něj zoufale nesrozumitelná. Ještě možná chápe, že po něm něco chceš, ale co to je, to už vůbec. Proto je v takovým stresu, že se i počůrala. Uvědom si, že to je ani ne tříměsíční štěndo, neměli byste se v tomhle věku věnovat něčemu jinýmu, něž takovejmhle experimentům? Třeba by se vám oběma ulevilo.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 24 Čen 2013 20:04
- Nahlásit
Walda
A když se mi takhle štěně chovalo vždycky, když si hrálo s kamarádama a moc se rozjařilo, tak bych ho podle tebe měla asi od kamarádů úplně izolovat, žejo?
|
ErzebethB
Člen |
# Zasláno: 24 Čen 2013 20:29
- Nahlásit
Walda
Nechci po ní nic specifického, jen aby pochopila účel klikru, resp. aby věděla, že když udělá něco dobře, dostane pamlsek... Ale holt začneme klasickým sedni, lehni, zůstaň... jen si říkám, aby to pak nenabízela jako jediné triky a nebyla schopná pochopit, že je to vlastně pokus, omyl. Chytrá je dost, tak jí jen dám čas.
lamalucni
Možná má pravdu v tom, že je to hodně nesrozumitelné, teď jsem to zkusila s tou bedýnkou znova a zase začala vyvádět - párkrát očuchala, dala pac a pak začala čertit, tak jsem jí schovala a nechám to být na později a budem klikat základy. )
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 24 Čen 2013 20:43
- Nahlásit
lamalucni
když se mi takhle štěně chovalo vždycky, když si hrálo s kamarádama a moc se rozjařilo
tak bych ho podle tebe měla asi od kamarádů úplně izolovat, žejo?
možná by bývalo stačilo, mu najít nějaké čitelnější kamarády
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 24 Čen 2013 20:46 - Změnil/a: kachna_
- Nahlásit
ErzebethB
árkrát očuchala, dala pac a pak začala čertit,
a ona umí dej pac? Jestli teda nezačít s tím .
ErzebethB
začala čertit, tak jsem jí schovala
Když mě u Waldy vadí, že strašně schematizuje, a přitom stačí zapojit zdravej rozum .
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 24 Čen 2013 21:05
- Nahlásit
kachna_
najít nějaké čitelnější kamarády
hele občas to dělal, i když si hrál s klacíkem nebo šiškou, asi bych mu měla najít nějakou čitelnější šišku myslíš, že smrková šiška bude čitelnější než borová?
|
birma
Člen |
# Zasláno: 24 Čen 2013 21:36
- Nahlásit
lamalucni
smrková šiška bude čitelnější než borová?
smrková se snáz rozpadne, abys ho nezmátla ještě víc
|
Kalliope
Člen |
# Zasláno: 24 Čen 2013 22:28
- Nahlásit
Walda
od té doby co používám klikr jsem pro své psy mnohem srozumitelnější, nepletu jim při výcviku hlavu tisíci slovy a gesty, které nevědomky produkuju, netančím oslavné tance za každou podařenou věc. Odměnou je mi radostnější provádění triků, zapojení psa do aktivní role. Já za sebe mohu říci, že jsem rozhodně spokojená.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 24 Čen 2013 22:31
- Nahlásit
Kalliope
To je zmena, vid.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 24 Čen 2013 22:38 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
lamalucni
, asi bych mu měla najít nějakou čitelnější šišku
pomoooooooct, dejte jí někdo řád obří Stračeny
edit - ehm, vzpomínám si na dobu, kdy jsem hlídala Murphyho, svýho prvního psa, tehdy ještě vůbec nebyl můj. Nedělala jsem s ním vůbec nic, jen ho hlídala a chodila s ním ven, jako s každým štěnětem. Dostával takovýhle "amoky" taky - venku, jen tak prostě najednou začal řezat kolečka a vyřvávat, energie z něj lítala jak z roztřískanýho černobylu. Neměl tam ani bedýnku, ani kámoše, šišky nic, dokonce jsem s ním ani nesrozumitelně nekomunikovala, jen jsme prostě byli venku. Co čitelnýho jsem mu měla najít já? jsem bezradná
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 24 Čen 2013 23:15
- Nahlásit
ErzebethB
jen aby pochopila účel klikru
Je jí jedenáct týdnů, máš jí u sebe tak tři týdny. Aby jste něco nezmeškaly.
kachna_
přitom stačí zapojit zdravej rozum
Přesně tohle ErzebethB doporučuju. Míň cvičit a víc zapojit etologii a cit.
Kalliope
nepletu jim při výcviku hlavu
Podívej se na věk toho štěněte, tady snad nejde o výcvik.
PetraK
dokonce jsem s ním ani nesrozumitelně nekomunikovala....Co čitelnýho jsem mu měla najít já? jsem bezradná
Na co jinýho takový štěně čeká, než na srozumitelnou komunikaci a vzorový jednání?....Když neumíme, tak to nahradíme výcvikem.
|
moll
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2013 06:52
- Nahlásit
ErzebethB
nepíšeš, jakou rasu máš, ale i tak - 11-týdnů je mimino, které má co dělat, aby pobralo svět kolem sebe. vykašli se na klikr a na výcvik a buduj vzájemnou důvěru a vztah - to je v tomto období nejdůležitější. ukazuj štěněti svět, cho´d s ním do civilizace i do lesa, bude mít plno práce se zpracováním dojmů. vychovávej ho. až bude mít trochu rozum a psychickou stabilitu, můžeš začít klikat na jednoduché cviky.
z té nastražené bedýnky mělo 1. radost, 2. zvědavost,3. strach a proto blblo a lítalo kolem. já bych místo schování bedýnky štěndo povzbudila k prozkoumání - bez klikání, jen pojď se podívat, co to tu je nového - tím podpoříš jeho zájem o svět kolem a o jeho zkoumání, přitom ale musí mít zajištěný pocit bezpečí - jako že mu ten obrovský okolní svět neublíží, pokud jsi u toho ty.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2013 09:36 - Změnil/a: kachna_
- Nahlásit
moll
Walda
já nechápu, co se vám na Erzebethb řešení (necvičit tenhle povel) nezdá. Zjistila problém, změnila postup, kde je chyba?
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2013 09:40 - Změnil/a: LucieS
- Nahlásit
Já se teda přidám k Waldovi a moll, někdy ten amok funguje jednoduše jako ventil. Pes někdy kdy je zmatený, neví, je zaskočený, ve stresu apod., tak prostě použije chování, které se normálně vyskytuje v jiné situaci.
Můj pes když jsem zkoušela klikat a nebyla pro něj asi úplně čitelná, tak najednou vyskočil, dal mi hubana a máchal na mě packama jako ve hře. Ventiloval tu nejistotu trochu jinak, ale vidím tam ten podobný důvod.
edit: jinak ke klikru se nevyjadřuju, pořád teprv zkoušíme, prd tomu rozumím . Možná být zadavatelkou, začnu se štěnětem taky radši "normálně", pokud klikr nemám zmáknutý. Bála bych se, že takhle na začátku, kdy je všechno mega důležité, něco pokoním.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2013 09:54 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
Walda
než na srozumitelnou komunikaci a vzorový jednání?
při vynesení ven na vyvenčení? aha. Já myslím, že není zapotřebí v určitých momentech vůbec komunikovat a vzorově jednat, jen prostě čistě dát štěněti prostor na to být tím štěnětem. To štěně bylo venku, čuchalo si pěkně travičku, hopikalo si spokojeně v trávě a pak si prostě řízlo sprintem dvě kolečka, tak jak to prostě někdy štěňata dělávají.
ale máš pravdu, kdo neumí, cvičí.
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2013 10:00
- Nahlásit
PetraK
Zároveň ale to může nastat i v situaci, kdy štěně nechápe, ne?
v 11 týdnech učit chápat kliky na krabici je možná fakt brzo, pokud je v tom čék začátečník, nechala bych ho asi víc být tím štěnětem, pokud uvažuju o sobě, až třá budu mít štěně - aneb
jen prostě čistě dát štěněti prostor na to být tím štěnětem.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2013 10:16 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
Vero
Zároveň ale to může nastat i v situaci, kdy štěně nechápe, ne?
jo to jo, to bez debaty. ale pokud se to dělá správně,tzn. člověk si zjistí, nastuduje, případně někam zajde- není problém začít klikat se štěnětem hned.
podle mě je chyby tady:
- už docela chápe, že klik = odměna... Pak asi po hodině jsem vzala plastovou bedýnk
štěně chápe docela, ale to neznamená, že úplně. Mně se třeba osvědčilo naklikávat nejen doma, ale i v rušivém prostředí, aby se to psu prostě dobře zapsalo. Postupovala jsem stejně jako u učení povelu, protože když jsem naklikala původně jen doma, nebyla ta reakce na kliknutí venku tak dobrá, takže jsem počkala nějakou dobu a vzala to znovu od podlahy a s tím naklikáním i venku a v rušivém prostředí. Rozdíl vydatnej.
No nicméně si myslím, že to bylo na štěně rychlé s tou bedýnkou, to bez debaty. Myslím, že dokud to nechápe stopro, tak počkat.
jen prostě čistě dát štěněti prostor na to být tím štěnětem.
tak jasně, ale na druhou stranu - oni se velmi rychle učí, a pokud se netlačí moc na pilu, tak proč je neučit HRAVĚ a pozvolna hned? Živý tvor se učí neustále -ze zkušeností, z prostředí,pozorováním, od druhých, pořád, pořád se učí,Musí se to ale, pravda, vybalancovat, to ano.
|
KaTachyon
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2013 10:55
- Nahlásit
Klidně se dá v jedenácti týdnech klikat a tvarovat chování. Já osobně tedy dávám přednost využití toho, co pes nabízí spontánně a postupné rozvíjení takovým tempem, které vyhovuje danému psovi. Čím je štěně mladší, tím jsou lekce kratší a jsou spíš takové "neformální" ve stylu "jé, hele, tady něco leží na zemi, a jé hele, když se na to podíváš, tak se ozve klik a přiletí pamlsek, a jé hele, on se ten klik ozve a přiletí pamlsek, i když jdeš blíž, a víš co, teď si zas půjdeme hrát s něčím jiným". Prostě dva - tři kliky a hra. Jak pes bude stárnout, sám bude chtít zůstávat ve cvičení delší dobu. Štěňata ale potřebují velkou spoustu vyrovnávacích přestávek To ale neznamená, že by se nemohla nic učit, tady je srovnání borderky v 10ti týdnech a pak ve 12ti https://www.youtube.com/watch?feature=player_embed ded&v=uUH4quc0Dlg#at=38.
|
ErzebethB
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2013 11:09
- Nahlásit
Díky všem za odpovědi.
Co se týče klikru, tak jsem toho dost nastudovala a pro vizuální příklady jsem projela snad celé youtube.
Je pravda, že naše vlčí špicka je neskutečně hravá a pozornost udrží opravdu jen chviličku a neposedí na fleku. Snažím se jí naučit klasicky sedni a lehni - pamlskem nad čumou a pak u země. Sedni zvládáme už docela dobře, u lehni je to občas ještě problém, jelikož sebou jednou plácne hezky na panděro, po druhé na bok Proto jsem chtěla začít s klikrem co nejdříve a dle rad několika různých cvičitelů jsem si jí ze začátku měla naklikat a poté, co na klik reaguje, tak jsme měli zkusit bedýnku, tak jsem to zkusila, jelikož jsem si říkala, že to je vyzkoušený postup a jako začátečník se radši nechám vést někým, kdo je v tom odborník, než abych vymyslela nějakou kravinu, co a jak a pak jsem se divila, co mi to vyvedla s tou bedýnkou. Měla jsem za to, že když jí kliknu, tak pochopí, ahá tohle je správně - to po mě panička chce. Holt budem zatím jen naklikávat v různých prostředích (venku zatím nehrozí, jelikož tam jí zaměstnává asi tisíc věcí okolo) a až jí bude nějakej měsíc navíc, tak do toho půjdem )
Walda
Moc nechápu tu Tvou hlášku - Aby jste něco nezmeškaly.
- Trávím s ní teď deset dní v kuse a další týden ještě budu, snažím se jí směřovat k tomu, aby věděla jak a s čím si může hrát, do čeho smí kousat, kde spát, kde se venčit, jak nám nevytopit byt vodou z misky, to že se vrátíme domů i když tady bude chvíli sama apod. je toho pořád hodně co se dá. Nerada bych zameškala období, kdy je schopná se naučit toho, co možná nejvíc - je to naše první štěně a ráda bych měla vychovaného a socializovaného psa a ne nějakého poděse, jak to člověk kolikrát vidí u ostatních.
ale máš pravdu, kdo neumí, cvičí.
Ano, neumím a proto jsem se na Vás obrátila pro radu.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2013 11:19 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
ErzebethB
ale máš pravdu, kdo neumí, cvič
Ano, neumím a proto jsem se na Vás obrátila pro radu.
ne, tak to myšleno nebylo
je dobře, že se ptáš, moc dobře.
a to naklikávání venku jasně, že tam to teď nemá cenu, stejně jako jí tam cokoliv učit. napsala jsem to blbě, já jsem naklikávala už dospělého psa, ale psala jsem to pro tu zkušenost, že se mi to osobně osvědčilo.
|
ErzebethB
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2013 11:30
- Nahlásit
PetraK
Aha, tak to jo, já jsem si říkala, že bych taky chtěla mít takový superman štěně.. to naše má venku zásadně zabořenej čumák do trávy a čuchá, nebo čučí, co se okolo ní děje, jsem ráda, že jsem jí trošku vnutila do hlavy, že když zavolám "ke mě" tak po přiběhnutí dostane mlsku a než jí zbaští, můžu připnout vodítko. x)
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2013 11:32
- Nahlásit
ErzebethB
učila bych pohled z oka (jejího) do oka (tvýho), to mě docela mrzelo, že jsem to štěně neučila, protože jsem to využila strašně moc - při nácviku chůze na vodítku, neštěkání na psy za plotem, vlastně kdykoliv, když se pes dostává "do otáček"
|