| Autor |
Zpráva |
RaduM
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2013 14:36
- Nahlásit
kachna_
Jo a psovi můžeš napovědět tím, že se na předmět díváš, ale jinak ho opravdu nech samostatně přemýšlet. Lidi mají hodně tendenci pořád radit, povzbuzovat nebo navádět, ale zkus se toho vyvarovat a prostě čekat co pes na to Jestli máš aktivce a žravce, tak to bude rychlé ;)
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2013 23:47
- Nahlásit
eva od jondy
Už tvůj příspěvek jako celek je docela typickej. Schematičnost, jako dětská stavebnice.
názor, že klikr ze psa udělá maniaka mě hodně pobavil
Vzpomínal jsem na video, který sem někdo dal, že takhle vypadá dobře naklikanej pes. A ostatní s tím souhlasili. To video je zoufalý, takhle vyrovnanej pes nevypadá. A klikr sám za nic nemůže.
stejně jako že lidi co to neumí jinak, tak klikaj
Jak jsem psal, znám pár takových. Ale ta škoda není v klikání, je v tom co nedělaj. a ohledně klikru a vztahu, to snad není myšleno vážně, že ne
a tenhle názor? co psi s vrozenými vlohami?
Tak to mi poraď. Jaký plemeno má vrozenou fixaci na míček a samo si celou procházku hází do zblbnutí míček a nosí si ho zpět?
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2013 23:56
- Nahlásit
Vero
máš dojem úplně u každýho, koho znáš a kdo psovi kliká, že s ním nemá vztah, jak by měl a mohl mít.
Takhle to není.
Podle mě, lidi co opravdu dobře psům rozumějí a případně dobře cvičí, většinou nejsou výluční klikaři, i když se to o nich třeba říká.
A u těch, kteří se sami do té pozice staví, tak čím ortodoxnější, tím hůř, to ano.
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2013 04:55 - Změnil/a: eva od jondy
- Nahlásit
Walda
můžeš sem dát na to video odkaz? to mě zajímá.
Jak jsem psal, znám pár takových. Ale ta škoda není v klikání, je v tom co nedělaj.
takhle to původně nevyznělo. taky znám a znám ale mnohem víc lidí, co neklikaj, ale to co dělaj, neumí.
Tak to mi poraď. Jaký plemeno má vrozenou fixaci na míček a samo si celou procházku hází do zblbnutí míček a nosí si ho zpět?
tak třeba maliňáci. a vůbec to nemusí být jen míček.. cokoliv co je v blízkosti a dá se sebrat do huby ..
ale neříkám že všichni si ho sami hází, pokud by šel rozkousat na mikročástice, určo daj přednost tomu ;)..
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2013 07:35
- Nahlásit
RaduM
nemáš nějaký odkazy k využití pozitivní motivace u dětí?
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2013 10:15
- Nahlásit
eva od jondy
na to video odkaz?
To už bylo před nějakou dobou, fakt nevím kde, ale všichni klikaři tady určitě vědí o co jde, protože se nad tím rozplývali. Třeba to sem někdo dá.
takhle to původně nevyznělo.
Není divu, je už tady toho popsanýho víc než dost. Já jsem tu asi všechny aspekty svýho pohledu popsal několikrát dokola, ale je jasný, že když si to člověk nepřečte celý, může mu kontext v jednotlivých příspěvcích unikat.
tak třeba maliňáci. a vůbec to nemusí být jen míček.. cokoliv co je v blízkosti a dá se sebrat do huby ..
Skvělý příklad. Jenže maliňáci nespadli na zem z nebe. Lidi je s nějakým záměrem vyšlechtili a aby byli magoři do míčku, to zřejmě nebylo. Tohle zaměření jejich energie je přece potřeba využít, ne ho zneužít jen proto, že nevím, jak psa líp zaměstnat. Takže to využiju ke skvělýmu aportu a motivovatelnosti hračkou, ale tím to končí, nepodpořím to v něm, aby z toho vznikla obscese, která mu užírá energii.
Lidi dost dobře nechápou, že příslušník plemene s velkou energíí, což malina určitě je, sice vždycky obrovskou energii mít bude, ale neznamená to, že ten pes při tom nemůže bejt vyrovnanej. Pro většinu lidí je hodně energetickej pes=magor a nic se s tím nedá dělat, tak to vezmem jako fakt a budem ho v tom ještě podporovat, protože je to jednodušší. Malina, u který se půjde proti tomuhle, bude relaxovaná, využijou se její přednosti, její energie se nasměruje ku práci a dá se jí to poznat, bude daleko spokojenější a ovladatelnější malina. Přitom její pracovní nasazení bude možná větší, než u toho podporovanýho magora.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2013 14:59
- Nahlásit
Walda
Před časem se tu objevil odkaz na video, který mělo ukazovat skvěle naklikanýho psa - byl na něm pes, kterej dvakrát za vteřinu měnil polohu a dával do krabice různý končetiny a údajně tak "nabízel" určitý chování. To je zrůdnost, takhle se vyrovnanej pes nechová. A pokud má bejt pes především parťák, tak se musím především snažit o jeho duševní rovnováhu, a ne mu budovat takovýhle obscese. Nebo cokoli podobnýho vzniklýho z aportu.
Mne to nedalo, prolezla jsem to zpet a fakt netusim, myslel si tohle video? Jestli jo, tak ja tam teda zadnou zrudnost nevidim, ani obsedantni chovani.
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2013 20:35
- Nahlásit
Mně ten pes na tom videu připadá úplně normální....? asi by bylo divný, kdyby to dělal ve svým volným čase, ale to nedělá.
Proč je to zrůdný? protože to je jakože cirkusový, co zvíře normálně nedělá? to by pak ale bylo spíš filozofický než etologický problém a to asi Waldo nemyslíš, když píšeš o té nevyrovnanosti..... můžeš to nějak rozvést?
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2013 22:17
- Nahlásit
Walda
v tomhle určitě souhlasim, stejně by malině rozhodně míček k uspokojení nároků nestačil.
akorát já z tvýho příspěvku pochopila, že žádný plemeno se nenarodí jako magor do míčků apod. a mám zkušenost jinou. takhle řečeno ok.
pracovat se dá skvěle, pokud člověk ví jak.
včetně případnýho využití poz. upevňování.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2013 23:26
- Nahlásit
kachna_
nemáš nějaký odkazy k využití pozitivní motivace u dětí?
Tak tohle by mě taky zajímalo, zatím jsem četla jen "Svého psa nestřílejte", tak je sice výborná, ale moc obecná.
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2013 19:51 - Změnil/a: Vero
- Nahlásit
kachna_
odkazy k využití pozitivní motivace u dětí?
a máš zapotřebí zacházet s dětma podle nějakejch návodů? děti jsou přece chytrý lidi. já myslím, že to zvládne každej svým citem - chválit to dobrý, i to, co by mohlo být samozřejmý, ale není, a pokud možno nekomentovat nedostatky... nebo je usměrnit, aby mohly být pochválený, místo kritiky nebo trestu... a je to celý, ni? nebo je chceš naklikat na nočník?
edit- a nebo to nech v jejich režii, starší díťule bude klikat mladší na tu brambůrku jak onehdá a nemusíš vychovávat vůbec, jen max nebudou muset nudle jako negativní posílení!
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2013 06:59
- Nahlásit
kachna_
Odkazy nemám, ale ségra četla knížku od Pekařové - Jak žít a nezbláznit se a moc si ji chválila. Nevim jestli je to vyloženě pozitivní motivace, ale je tam vysvětleno hodně věcí, který dělají rodiče třeba špatně aniž by si uvědomovali co způsobují atd. Já jsem ji zatím ale nečetla.
A co mám teď pro ségru doma k narozeninám a zatím jsem jen nahlídla jsou Pravidla mozku dítěte. Taky zajímavé počtení o tom, jak to všechno, co na ty děti chrlíme vlastně vnímá jejich mozek.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2013 08:28
- Nahlásit
Vero
máš zapotřebí zacházet s dětma podle nějakejch návodů?
no to vůbec ne, ale mám kamarádku, pedagožku a ona umí dítě navést k řešení problémů (obrázky, hlavolamy), tak, že si na to dítě přijde samo. To se mi strašně líbí, ale nevim, jak se ptát. O nic jinýho mi nejde.
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2013 08:52
- Nahlásit
kachna_
O nic jinýho mi nejde.
Však jsem si převážně dělala ve své odpovědi srandu
navést k řešení problémů (obrázky, hlavolamy), tak, že si na to dítě přijde samo.
A tak tohle určitě je dobrá věc.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2013 10:22 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit
Fifi
prolezla jsem to zpet...myslel si tohle video?
Já měl za to, že klikařům je jasný o jaký video jde, že to je pro ně nějaký známý modelový video. Jako třeba tu bylo před dobou, pro nás ostatní, Quatro the police dog (dával to sem myslím Slony), to mě tehdy fakt ovlivnilo, dost věcí jsme z toho použili a některý se hodily, třeba v horách na skalách a tak. Tak to nezapomenu.
Na tomhle videu jsou jednotlivý figury a pes je odměňovanej za každou, ať udělá cokoli, je to jedno. Tam co já myslím, měl zřejmě pes vždycky udělat určitou věc, byl odměněnej jen za ni a tak vždycky obrovskou rychlostí vystřídal různý možnosti. Ale tohle klidně časem k takovýmu chování může vést taky.
Vero
asi by bylo divný, kdyby to dělal ve svým volným čase, ale to nedělá.
Dělá ty věci bez povelu, spouštěčem je evidentně ta krabice (aby začal, psovodka jí tam dá, aby přestal, musí jí dát pryč), tak je dost těžké říct, co pes udělá, když takovou krabici potká na procházce
To už je lepší přístup Turid Rugaas, kterej nám předváděla, že má psy k tomu, aby věci prozkoumávali. Je to sice trochu proti tomu, co učíme městský psy, aby si věcí nevšímali, ale to je spíš kvůli žraní hnusáků. Tak když je pes nežere a věci fakt jen zkoumá, nic proti tomu. To může k jeho relaxaci přispět, protože přestane být nedůvěřivý k novým věcem.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2013 11:28
- Nahlásit
Walda
spouštěčem je evidentně ta krabice
jestli spíš nebude spouštěčem to, že si psovod vezme klikr a jde na místo, kde většinou začíná výcvik nového povelu. Kdyby byl spouštěč krabice, tak se pes nenaučí nic jiného, než cviky s krabicí a vzhledem k tomu, že se psi přes klikr učí i povely, jako sedni, tak to tak asi úplně nebude, ne?
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2013 12:57 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit
birma
vezme klikr a jde na místo, kde většinou začíná výcvik
No já vidím, že to video začíná a končí položením respektive odebráním krabice. Kdyby krabice nebyla spouštěčem a dělal jsem takovýhle výcvik, tak jí tam nechám ležet právě proto, aby nevzniknul ten stereotyp. V mnoha jiných případech to tak dělám a stejně s tím workoholici mají mírné problémy (jenže já skříně nebo dveře nemůžu tak snadno odendat) , takže tady je to docela jasný.
přes klikr učí i povely, jako sedni
Jak ta paní učí poslušnost nevím, bavíme se o tom videu.
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2013 18:56
- Nahlásit
Walda
taky nevidim na videu nic závadnýho. pokud nacvičuju cvik s bedýnkou, mám zpočátku samozřejmě jako spouštěč bedýnku, až později se přidává povel. ovšem výhodnější je pro mě učit na různých předmětech určité různé chování. pokud je cvik rozpracovaný, je kontraproduktivní mít bedýnku apod. vyndanou, pokud cvičím něco jiného pomocí shapingu.
pes logicky půjde k předmětu. až přidám k cvikům povely, naopak není problém cvičit mezi vším možným, to je žádoucí aby pes zvládal. psi moc dobře chápou, kdy se cvičí. a ikdyž mají v čase mimo výcvik tendenci nabídnout chování, pokud si to nepřeju, prostě neodměním a chování vymizí velmi rychle.
mně osobně nepřijde dobré psa za všechny iniciativy odměňovat (pokud se nejedná o občasné prvky výchovy), pokud má mít zrovna čas na relaxaci, protože to opravdu vede k neustále nabízejícímu psu, zvlášť pokud je prac. plemene.
takoví lidé se najdou, ale to není chyba poz. upevňování, ale jejich, že psa nenechají vklidu a nerozdělí mu čas výcviku a čas kdy má být psem nebo odpočívat.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2013 09:16
- Nahlásit
eva od jondy
psi moc dobře chápou, kdy se cvičí
přesně. Dneska ráno Ešusa rozčílila skutečnost, že do bytu vlítla masařka. nemá rád hmyz. a tak za to "zdupal" prdící ovečku. Využila jsem toho a naklikali jsme si mlácení tlapou do ovečky, aby prděla. Ovečka posléze ponechána volně ložena v prostoru. neb máme prostě ukončení činnosti - ať už je to cvičení, hraní, či povolená žebrota při vaření, když se řekne konec a ukážou se dlaně, tak se prostě končí ať se dělá co se dělá a pes nemá problém to pochopit. žádné obsesivní chování, či samovolné nabízení se nekonalo.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2013 10:39
- Nahlásit
PetraK
řekne konec a ukážou se dlaně
Ty dlaně jste si taky naklikali, nebo to je přirozené gesto?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2013 10:44
- Nahlásit
Walda
to gesto, je milý Waldo, zcela přirozeně naklikané. Naklikané máme i vyměšování, dýchání, krmení, mrkání. Ten pes se v podstatě bez kliku ani člověče nehne. Vůbec. Jak já nemám v ruce klikr, tak mám dřevěnýho pejska.
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2013 11:50
- Nahlásit
Walda
řekne konec a ukážou se dlaně
Ty dlaně jste si taky naklikali, nebo to je přirozené gesto?
My komunikujeme napřímo bez klikru a přesně tohle gesto jako šlus máme taky - jenom to schválně zkusím bez slovního doprovodu....
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2013 12:08
- Nahlásit
Neumi
nom to schválně zkusím bez slovního doprovodu....
je to takovej univerzálek, funguje mi i na koně. Vzníklo to taky tak nějak spontáně kdysi dávno, prostě jsem udělala to gesto a řekla konec. žádný cavyky. Pes (jak můj první, tak druhý) i kůň pochopili a hned z první. teď co jsem měla u sebe včera fenku na hlídání, taky, neznala to vůbec. pochopila taky z první.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2013 13:40
- Nahlásit
hele add. začátek nácviku, když mi pes nabízí stoupání na bednu (to jsem chtěla), ale já už pro tenhle cvik povel mám (jsem to zapomněla), mám to oasi doformulovat do nějakého povelu, co neznají, nebo můžu zůstat u tohohle povelu, dodělat ho a učit nový?
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2013 13:46
- Nahlásit
Neumi
přesně tohle gesto jako šlus máme taky
Ono je to jedno z nejsrozumitelnějších gest vůči psům.
Ještě je lepší nemít tu dlaň napnutou, jako když se to gesto uplatňuje vůči lidem, ale mít ruku uvolněnou, aby prsty tvořily jakoby misku. A přidat k tomu ten správný emoční náboj.
|
ErzebethB
Člen |
# Zasláno: 23 Čen 2013 09:59
- Nahlásit
Zdravím,
obracím se na Vás s radou.
Máme 11. týdenní štěndo, už 3 dny se jí snažím naklikat - vždycky si sedneme někde kde je klid (max. puštěné rádio - je to špatně?) a jedem - klik - odměna, klik - odměna -> cca 10x-15x (2x-3x denně) a pak udělám jakoby čáru ve vzduchu rukama a řeknu končíme.
Po třech dnech se ale vůbec nechytá, ani když kliknu jeden pamlsek a hned na to druhej, je plně soustředěná jen na to, že něco dostane, ale přijde mi, jako by ten zvuk prostě nevnímala.
Snažím se, aby to bylo i rychle za sebou, střídám ruce, viditelně klikr jí na očích, za svými zády, v klíně apod. ale stejně mám pocit, že se nezlepšuje.
Čím to může být? Je na to ještě malá, nebo já dělám něco špatně?
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 23 Čen 2013 17:28
- Nahlásit
ErzebethB
zkus aby nebyla moc hladová, když cvičíte a pamlsek dobrý, ale ne suprdupr. Mně to špic dělal taky, prostě vidina odměny byla natolik lákavá, že ve zbytku mozku nastal blackout.
|
KaTachyon
Člen |
# Zasláno: 23 Čen 2013 22:37
- Nahlásit
Nemusí to být vyloženě super rychlé, může se pak stát, že člověk pohne rukou s pamlskem současně nebo i dříve, než klikne, a pes se tak bude přirozeně fixovat na pamlsky, clicker pro něj nezíská žádný význam. Jinak já většinou klikání po krátkém naklikávání prostě zařadím do učení nějakého cviku, oni to psi chytí za pochodu docela v pohodě, uvidí v tom klikání nějaký smysl.
|
ErzebethB
Člen |
# Zasláno: 24 Čen 2013 12:23
- Nahlásit
KaTachyon
Nemusí to být vyloženě super rychlé, může se pak stát, že člověk pohne rukou s pamlskem současně nebo i dříve, než klikne
- na tohle si dávám pozor, aby to dostala vždy až po kliknutí
Jinak já většinou klikání po krátkém naklikávání prostě zařadím do učení nějakého cviku, oni to psi chytí za pochodu docela v pohodě, uvidí v tom klikání nějaký smysl.
- Super, vyzkouším taky
kachna_
zkus aby nebyla moc hladová
- Dneska ráno jsem jí dala baštu a tak po hodince jsme klikali a bylo to lepší, možná jsem fakt klikala buď brzy po najedení, nebo naopak před baštou a tak měla hlad
Díky holky
|
Kalliope
Člen |
# Zasláno: 24 Čen 2013 15:30
- Nahlásit
ErzebethB
mezi tím klikem a sáhnutím pro odměnu si nech tak dvě vteřiny.
Jinak se tu hovořilo o aportu hrou. Takto jsem aport také učila, pes má z přinášení radost, je tam vidět nadšení, ochota věc přinést, nicméně aport hrou mi vedl k markantním překusům, takže např. poslušnostní zkoušky IPO se nám tím v podstatě uzavírají.
|