| Autor |
Zpráva |
PetraK
Člen |
# Zasláno: 13 Lis 2013 15:47
- Nahlásit
lamalucni
no mě teď v rychlosti napadá zatím jediné, ale nevím jak moc účinné a spolehlivé, když ostatní dovnitř mohou a on jediný ne??? a určitě by to bylo na hodně dlouhou trať..... napadá mě - tak jako učím Blanimůru odměnou to chování, že přijde k čemusi na zemi a dobrovolně se od toho odvrátí, odměňovat to, že pes sice ke vchodu přijde, ale nevstoupí. Sám od sebe, prostě vystihnout ten moment, kdy se z nějakého důvodu zarazí před tím, než by vlezl /tak jako se Blanimůra zarazlla nad kouskem chleba a teď už touhle cestou chleba a pečivo nalezené zvládá nevdechnout,a le chlubit se tím, že nevdechla. Takže prostě jednoduchej vzorec, jako u všeho, že podporuju to, co chci - tedy pes dovnůtra nevleze. a podporuju to víc než vydatně, protože to je pro něj hodně, hodně velká odměna, to když se dostane dovnitř, takže jí musím přebít něčím mnohem vyšším. Co to je, to už musí vědět majitelka. ale jak říkám, je to jen momentální nápad, nevyzkoušený, jen postavený na jednoduchým vzorci a s tím, že by to bylo opravdu na dlouho, protože by se to muselo odkrokovat, co se přítomnosti / nepřítomnosti majitelky týče a pak samozřejmě odkrokovat v čase. Ale nevím, zda ten dotaz myslí bonc úplně doopravdy.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 13 Lis 2013 16:20
- Nahlásit
PetraK
Něco v tomhle stylu mě taky napadlo, ale nějak nevěřím, že to může bejt pro toho psa i v nepřítomnosti majitele víc motivující než prolezení za ostatníma psama... ale třeba se pletu
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 13 Lis 2013 17:03
- Nahlásit
lamalucni
no právě, však taky píšu, že to je velká motivace.
|
bonc
Člen |
# Zasláno: 13 Lis 2013 18:47
- Nahlásit
PetraK
dotaz myslim zcela doopravdy, psala jsem i panu Šustovi, jen nevim jestli si na mě udělá čas. Řikala sem si že se v mezičase optam i tady, jestli někoho něco chytrýho nenapadne. Páč problém jako takovej mě zaujal, jak psu vysvětlit že nemá něco v mojí nepřítomnosti dělat aniž bych mu mohla nabídnout něco lepšího. U ostatních psů by přicházelo v úvahu jen nějaký mechanicko/technický řešení, ale tohle zvíře je tak poddajné, že mi to stojí aspoň za úvahu jak mu to vysvětlit.
S navrhovanym řešením jsou 2 problémy: 1.pes tráví v místech okolo průchodu spoustu času, za hezkýho počasí tam i spí. Nedokážu si představit, že by po roce pobývání v těch místech pochopil spojitost - teď novinka, jsem-li v místě průchodu sem za to odměňován, nepoužiju-li ho. Blbej úplně neni, ale tohle nedá. Pochopil by to jako cvik - mam jít do těch míst ale nešahat na vrata, ale ne v souvislosti setrvalý. Kor když by ho za to nikdo přes den neodměňoval.
2. co v mezičase? jak řešit období mezi vytvořením si souvislostí? Byl by to běh na kurvadlouhou trať, a ten pes mezi tím nebude někde jinde, aby si "nekazil" spojitostě tím, že bude průchodu užívat nebo naopak sezení vně nepřinese žádnejch ocenění..
Je to takový překladatelský oříšek
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 13 Lis 2013 19:00 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit
bonc
Ještě mě napadlo: existuje metoda, kdy psa naučíš dělat dané chování na povel a pouze na povel - a pak nedáš povel. Ale praktickou zkušenost s tím nemám, znám pouze z chytrých knich Ani netuším, jestli by to vůbec šlo aplikovat na tuhle situaci...
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 14 Lis 2013 12:59
- Nahlásit
bonc
A co mu udělat samostatnej výběh, jako oplocení kolem boudy + kus prostoru? Aby se k průchodu vůbec nemohl dostat?
|
Radecha
Člen |
# Zasláno: 16 Lis 2013 23:27
- Nahlásit
Záleží, co psa motivuje. Pokud hodnota odměny spojená s prolezením dovnitř (pes je v such, v teple, ve společnosti...) je větší, než hodnota odměny, která přijde za chování "neprolézt" nebo za alternativní/nekompatibilní chování, tak to nejspíš fungovat nebude. Plus další věc je otázka kontroly nad daným chováním po nějaký čas (pes nesmí mít možnost odměňovat se za prolézání dovnitř).
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 18 Lis 2013 20:28
- Nahlásit
Jdu vás pobavit, dneska jsem chtěla pesa trošku zabavit na zahradě, tak jsem mu klikala, když stoupnul předníma packama na dekl od pískoviště (taková ta plastová "mušle").
Skončilo to prošlápnutím toho deklu .
Letos už je to druhé pískoviště v háji, to první zrušily kroupy.
Ps. kdybyste někdo měl doma taky jen jeden díl, jsem zájemce
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 19 Bře 2014 11:39
- Nahlásit
Hledám inspiraci: hry na udržení pozornosti, nahodí někdo?
aspoň oprášíme staré téma a budem chvíli kynologovat - možná
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 20 Bře 2014 06:11
- Nahlásit
PetraK
Tak u nás jednoznačně zpozdit se s večeří. Špic se pak dokáže soustředit na téma "jak dostat paničku do kuchyně" dost intenzivně až surově
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 20 Bře 2014 09:45
- Nahlásit
kachna_
tjo jako nevím, zda se úplně dá nazvat soustředěním ta hysterie, která vypuká v půl sedmé a vteřinu, když ešče miska neputuje na své místo.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 20 Bře 2014 16:55 - Změnil/a: kachna_
- Nahlásit
PetraK
hele, já bych co nějakou schovku několika hraček (pamlsků) na procházce a pak bych to psa nechala procházet a hledat s tim, že bych jí naváděla povelama (nebo bych jí doma naučila povel pro hledání jedný speciální hračky+superpamlsek a tu jí pak nechala hledat v přírodě, jako téma procházky).
No ale vyčtený z knih to není. Na děti tohle hledání pokladů funguje, a když bude vědět, co se po ní chce, tak by to mohlo zabrat?
tjo jako nevím, zda se úplně dá nazvat soustředěním ta hysterie
mě tuhle Batynka budila tak důsledně, že mě shodila z gauče
|
birma
Člen |
# Zasláno: 20 Bře 2014 16:59
- Nahlásit
PetraK
udržení pozornosti jako sebekontrola, nebo aby byla schopná se na tebe dlouhodobě soustředit a spolupracovat?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 20 Bře 2014 19:44
- Nahlásit
birma
sebekontrola
sebekontrola. sebekontrola pro pomatený
soustředění na mě problém není, soustřeďovaná je v podstatě 24 h denně.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 20 Bře 2014 19:46
- Nahlásit
kachna_
No ale vyčtený z knih to není. Na děti tohle hledání pokladů funguje, a když bude vědět,
tohle ona umí, bravurně. ohařka no , vyhledává supr. já spíš potřebuju, aby se naučila ovládat, sama sebe, jde do všeho s takovým šíleným nasazením
|
birma
Člen |
# Zasláno: 20 Bře 2014 20:47
- Nahlásit
PetraK
tak zkus kouknout na trubce na crate games a modifikovat si to na pelech
co teda zatim postačuje mě u Adama, je zadržený přivolání. Odložim, poodejdu, odpočítám 3, 2, 1 a pak volám, jak vyběhne dřív má smolikof a mám pocit, že i tohle je pro něj už dost na tu sebekontrolu náročný
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 20 Bře 2014 21:09
- Nahlásit
birma
to dáváme - jak pelech, tak přivolání z odložení, tyhle věci právě dá.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 20 Bře 2014 21:31
- Nahlásit
PetraK
přivolání s odpočítáváním mi přijde těžší než to klasické přivolání z odložení ale jinak mě už krom it's yer choice, kterou znáš, nic nenapadá
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 20 Bře 2014 22:01
- Nahlásit
birma
přivolání s odpočítáváním
ona nějak odpočítávání neřeší . Dokud se neřekne tak prostě nejde (ešus odpočítáván miloval ), no mě právě taky nic nenapadá. Ona často propadne takovýmu svatýmu nadšení, že je pak jak nevybuchlá mina je zbrklá a já bych ráda, aby se trochu ovládala.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 20 Bře 2014 22:25
- Nahlásit
PetraK
Ona často propadne takovýmu svatýmu nadšení, že je pak jak nevybuchlá mina je zbrklá a já bych ráda, aby se trochu ovládala.
Hele a co to naopak umocnit, jako aby to šílenství rychlejc vybila? Převést to na jednu činnost, kterou se to naučí vybít a vpodstatě jí naučit nějakej spouštěcí signál pro onu činnost?
Jako moc si nedovedu představit, jak se při tom chová, ale tohle by to možná mohlo pomoct nějak zorganizovat a při tom by jí to nepřipravilo o tu možnost se vybít
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 21 Bře 2014 06:10
- Nahlásit
PetraK
je zbrklá
a nemůže bejt problém
1) v nevyblblosti (jestli jako nejdřív nekravit pár minut bez pravidel - to dělal Cir)
2) hladovosti (chápu, že má hlad 24 h denně, ale třeba Batule tohle dělá, je-li hladová, jako vysloveně hladová, třeba když nedám žrádlo kvůli cestě, před večeří, když jí dám třeba kousek rohlíku, je to v pohodě)
U Cira to třeba dělalo rozdíl umístění v soutěži první třetina nebo úplný chvost závodu. Batynčin projev na výstavě taky byl děsnej.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 21 Bře 2014 11:04
- Nahlásit
birma
kachna_
, jako aby to šílenství rychlejc vybila? Převést to na jednu činnost, kterou se to naučí vybít a vpodstatě jí naučit nějakej spouštěcí signál pro onu činnost?
hm přemýšlím tu................. /to bude na dlouho / můžem zkusit vždycky nejdřív hovadinky s krabicí- jestli jí to nerozpumprdlikuje ešče víc, to jí totiž hrozně ba
Jako moc si nedovedu představit, jak se při tom chová,
jako magor je při tom sama sobě nebezpečná, páč lítá, zkouší a je fakt schopná se přelomit vejpůl, U ní je to jednak o tom, že jí to hrozně chytlo a druhak o tom, že je ten tip, co jí pamlsek zatemní mozek (takže pamlsky musí být stranou a když použiju něco víc atraktivního, zešílí ).
Zkusím i nějakou tu minisváču před cvičením. Ale hladová vona je furt, a to má hele skorem tu stejnou dávku, jako měl Ešus!!!!!!!!!!! a huž se jí i přes to pěkně ukazujou žebra
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 2 Čen 2014 16:05
- Nahlásit
V č. 6/2014 Psa přítele člověka je rozhovor s Františkem Šustou. Myslím, že jsou tam pěkně, souhrnně a smysluplně podaná základní východiska tohoto způsobu soužití se psem, seznamte se, kdo neznáte
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 2 Čen 2014 16:07
- Nahlásit
Vero
bylas rychlejší
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 6 Čen 2014 08:51
- Nahlásit
copak říkáte na tohle prej instruktážní video?
https://www.youtube.com/watch?v=x544OdtgpSg
|
birma
Člen |
# Zasláno: 6 Čen 2014 09:20
- Nahlásit
davidkova renata
Moc jsem to nepochopila - občas se paní podle mě zastavila mnohem dřív a občas pozdějc než podle mě měla, chyběl mi tam signál od feny, že má chuť to zkusit znovu a načasování odchodu mi taky nepřišlo vždycky dobrý (dost dlouho mi trvalo najít ten klíč). Na to, že fena nevypadala ani na začátku v nějaký extrémní panice, tak bych čekala, že to půjde rychlejc a líp (alespoň moje zkušenost s takhle velkýma bubákama je, že do minuty je má pes očuchaný a nadále je neřeší).
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 6 Čen 2014 09:31
- Nahlásit
davidkova renata
instruktážní video?
já bych ještě dodala, že to podle mě není žádný instruktážní video, ale popis toho jak to někdo dělá se svým psem, takových videí na trupce koluje habakůk, ale je možné, že se pletu.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 6 Čen 2014 09:38
- Nahlásit
birma
Na to, že fena nevypadala ani na začátku v nějaký extrémní panice, tak bych čekala, že to půjde rychlejc a líp
jj,ten pes byl úplně normální než na něj začli "pozitivně působit",pak už byl v řiti samosebou
právě že prej instruktážní,to mě jako dost vyděsilo ) že za prachy by si někdo takhle nechal zku*vit psa,ale je to dost pravděpodobný v dnešní době ..tvrdit to samo nemůžu bo sem u toho nestála(naštěstí )))))))))) ) jen to tam bylo tak uvedený,no..
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 6 Čen 2014 09:52
- Nahlásit
davidkova renata
copak říkáte na tohle prej instruktážní video?
https://www.youtube.com/watch?v=x544OdtgpSg
Podobně přínosných je spousta, třeba zde:
https://www.youtube.com/watch?v=TF8qrMMyyyY
na druhou stranu jsou i mnohem horší, která jsou navíc posvěcena relativně znamými vydavateli a na naprostou většinu lidí tak zapůsobí jako něco, co je správné, přičemž se jedná o prezentaci psychopatie:
https://www.youtube.com/watch?v=9ihXq_WwiWM
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 6 Čen 2014 09:57
- Nahlásit
birma
no tak hlavně zásadním výsledkem toho, co ta paní dělala bylo minimálně znejišťování psa
|