| Autor |
Zpráva |
PetraK
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2013 13:45 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
Eldoguero
Protože venku prší, psi spí, dítě jí a já nemám s čím klikat
aha, tak to pak chápu
Baico
Jde jen o to, kdy co použít, každý extrém je špatný.
to souhlasím, a kde prosím Tě píšeme s lamou o extrému?
b]RaduM[/b]
No já trošku nechápu, jak u toho může vůbec bejt
to taky nechápu, měla jsem za to, že je to o přírodu se seriózně zajímající stanice, ale tak třebas časy se mění.
danajasa
De o to,že ta paní z Kazánkem si npřečetla nákou podobnou petru ká a postupovala podle těchdle pidimidi krůčků a vono to nějak nefunguje,samosebě že jí vona jiná petra napsala,že to určitě dělá špatně,ale nebejt týdle jiný petry,tak tendle průser vůbec nenastal.
no a zatímco kdyby kazánka flákla rovnou do vody, tak v jejích rukách by to naprosto krásně fungovalo takováhle paní, ať si přečte cokoliv pravděpdobně nebude fungovat nikdy a s žádnou metodou.
Páč věta "pani to ale děláte špatně" je dost nedostačující dyž už má jinej psa zakouslýho v zádech.
milá danajaso, to by se kvůli takovým lidem, který něco špatně pochopí nemohlo psát vůbec nic. Jak říkám, zrovna tak si mohla někde přečíst o tom, že je dobré psa hodit do vody, aplikovat to a řekla bych, že skončí naprosto stejně. My se tady s holkama bavíme spolu o tom co nás zajímá, neříkáme taky aničce novákové, že má svýho punťu učit to a to a tak a tak. Sis nevšimla?
Eldoguero
Ty hele, skoro si myslím, že ten ovčák co onehdá
nevím, proč píšeš takovýhle nesmysl, který jaksi nepasuje.
RaduM
Já bych vám bezvěrcům doporučila přečíst
a já bych se na ně vyprdla. Vono už za chvíli nebude pršet a budou fuč. Hele buď mě něco zaujme a chci vědět víc a nebo ne, fakt nenaděláš nic.
Taky nevysvětlíš, jak dobře se tahle metoda používá / používala u autistických dětí, u postižených dětí, jak jim pomáhá se zapojit a fungovat, uvolnit se a být hrdobec na to, co jsem dokázal.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2013 13:48
- Nahlásit
lamalucni
A zvířata to navíc baví.
ale nejde tooo,nejde tooo, nejde tooo, nejde.
Eldoguero
Ale vy to otáčíte někam úplně jinam a tuším, že to dobře víte
taky nechápu o čem hovoříš.
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2013 14:04
- Nahlásit
PetraK
jak dobře se tahle metoda používá u autistických dětí
No nejen tam, ona se dobře používá i u normálních dětí a ono to jde i na dospělé, když se to umí a správně se to používá
Mám ve velmi blízkém okolí dvě téměř stejně staré děti. Na jedno je uplatňována výhradně pozitivní metoda, na druhé je uplatňováno plácání přes zadek, zvýšený hlas, zákazy apod. Ten rozdíl je tak neuvěřitelnej, až je mi z toho smutno. Něco bude dáno třeba povahou, ale i tak, s vlastníma dětma pojedu pozitivno stejně jako se psem a nikdo mi nevymluví, že na tom vydělá celá rodina.
|
danajasa
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2013 14:05
- Nahlásit
PetraK
My se tady s holkama bavíme spolu o tom co nás zajímá, neříkáme taky aničce novákové, že má svýho punťu učit to a to a tak a tak. Sis nevšimla?
Čéče nabyla sem dojmu,že pokud neni po vašem je to celý blbě a lidi co to nedělaj nejsou pokrokový a nobrž zabedněný zpátečnický tupci,a samozřejmě pokud to někomu nejde dělá to dozajista špatně a zle vás dámy pochopil. Což vám samozřejmě neberu,jen mě trošku vyčerpává,nechávat se furt vorvávat psama vod pokrokovejch květinkovejch lidiček,kerý to teda špatně pochopily páč jim tudle na cz psu tvrdily že to prostě musí jít a zbytek je špatný
|
laguna
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2013 14:11
- Nahlásit
tak já nevím vaše pidimidi krůčky moc nehrotím jsem teprve na 40 str. ale teď jsem zjistila že čuba nechce do sklepa a měla jsem dvě možnosti pomalu jí tam dostávat pamlsek pochvala nebo klik prostě pomaloučku polehoučku a vím že bych jí tam dostala a nebo jí čapnout za vobojek a do čtyř vteřin jí tam dovlíc dala sem přednost úspoře času a čuba když zjistila že sklep je cajk tak už tam jde sama. Jinak nemám nic proti klikání občas taky klikám ale tady jsem problém vyřešila za čtyři vteřiny.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2013 14:12
- Nahlásit
danajasa
neni po vašem je to celý blbě a lidi co to nedělaj nejsou pokrokový
já jsem tady několikrát psala, že je mi fučik, jak si kdo co dělá
jen mě trošku vyčerpává,nechávat se furt vorvávat psama vod pokrokovejch květinkovejch lidiček,kerý to teda špatně pochopily páč jim tudle na cz psu tvrdily že to prostě musí jít a zbytek je špatn
mno, tak nemyslím, že by byl čézet pes, milá danajaso tak populární, aby Ti přidělával takovou práci. to fakt ne, navíc, tohle téma, jestli sis nevšimla, se nejede furt, jen čas od času někdo něco napíše. To za první. A mimochodem, pokud jsi tedy ten profesionální napravovač psů, co se teda musí nechávat furt vorvávat psama, tak jednak bys pak díky nám měla dost práce a tím pádem si teda dost vydělala, tak bys nám mohla být vděčná a navíc - pokud se musíš nechat orvávat,t ak to značí, že něco je jinak, než by mohlo být, profík se přece orvávat nemusí nechat, ne?
za druhní - jestli sis nevšímla, tak se prostě pozitivní motivace tak nějak obecně dostává do povědomí lidí a to rozhodně ne díky naší diskuzi na čézetu.
a za třetí a to hlavně - jaksi nemůžu za to ani já, ani lama, ani ti kteří tuhle metodu uvedli ve známost, že je někdo mentálně slabší a špatně si to vysvětlí a neumí to uvést do praxe. To bys nemohla potom, milá danajaso, vydávat ani knihy kuchařské třebas, protože někdo je mentálně slabší , nenaučí se vařit ani dosmrti a tudíž bude celý život jíst jen spálené jídlo. A bude to dávat za vinu tomu, kdo tu kuchařku napsal.
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2013 14:13
- Nahlásit
danajasa
No jo, nevýhoda týdlenctý metody je ta, že když se nepochopí správně, tak nefunguje. Ono totiž to, že dávám pamlsek ještě neznamená že odměňuju a tedy posiluju chování.
Naopak výhoda hození do vody je, že se nemůže stát nic horšího, než že to ten pes "nerozdejchá".
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2013 14:14 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
UUUUUŽ ABY PŘESTALO PRŠET
Já jdu a vrátím se až bude hezky po celým území ČR
|
danajasa
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2013 14:31
- Nahlásit
PetraKA mimochodem, pokud jsi tedy ten profesionální napravovač psů, co se teda musí nechávat furt vorvávat psama, tak jednak bys pak díky nám měla dost práce a tím pádem si teda dost vydělala, tak bys nám mohla být vděčná a navíc - pokud se musíš nechat orvávat,t ak to značí, že něco je jinak, než by mohlo být, profík se přece orvávat nemusí nechat, ne? Za á sem psala že nejsem žádnej profík což sem zdůraznila x krát a za bé dělám to páč je mi tý pani a jinejch lidí líto,dyž jim s tím pozitivně zmršeným psem nikdo nehelfne tak to dopadne blbě. To bys nemohla potom, milá danajaso, vydávat ani knihy kuchařské třebas, protože někdo je mentálně slabší , nenaučí se vařit ani dosmrti a tudíž bude celý život jíst jen spálené jídlo. A bude to dávat za vinu tomu, kdo tu kuchařku napsal. Já sem ale eště nezažila aby někomu někdo tvrdil,že pokud nebude vařit přesně podle týdle kuchařky tydle jídla,jeho život bude nadobro zatracen jest zabedněný zpátečník nepokrokový a celá jeho rodina zle skončí šílenou smrtí přežráním hamburgrama
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2013 14:33
- Nahlásit
danajasa
pokud nebude vařit přesně podle týdle kuchařky tydle jídla,jeho život bude nadobro zatracen
Hele já už jsem viděla lidi, co u pokynu "utři do pěny pět vajec" začali hledat utěrku
Prostě komu není rady, tomu není pomoci, a není to rozhodně chyba kuchařky. Obrovský problém pozitivní motivace je, že si to spousta lidí vyloží jako "pes si může dělat, co chce". Ale to není chyba metody, nýbrž těch lidí...
|
bonc
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2013 14:35
- Nahlásit
můžu vám taky něco napsat? Můžu? Ale nebé to o psech a bude to dlouhý... mno máme prej svobodu slova takže máte smůlu
Koně jsou jak známo lovná zvěř, přirozeně trpící lehkou klaustrofobíií, která je u některých jedinců silnější, u některých mírnější, někdy až mizivá. Z toho důvodu přirozeně nemaj rádi přepravní vozík, tudíž je nakládání do něj velmi často velkej problém. Viděla jsem velmi, velmi mnoho případů násilného nakládání koně který byl bez sebe strachy a ohrožoval tak min. na zdraví sebe i svoje okolí. V drtivé většině stačí koně nechat na vozík zvyknout, nechat ho se opatrně, s úskokama přibližovat, tak jak je jim přirozeně vlastní, nechat ho postupně si ho očuchat, ošahat. Zkrátka pidimidikrůčky.
Po mnoha letech úspěchů s touhle metodou (i u kobyly opravdu hysterické, klaustrofobické až na půdu) jsem si pořídila kobylu která lidma pohrdala. Naprosto pohrdala, sebevědomí z ní cákalo po kýblech, nebála se vůbec ničeho a pokud už, tak to řešila nikoliv útěkem ale agresivním útokem. Lidi pro ní byli červy vhodní jen na krmení jejího veličenstva (pro méně chápavé - o takových psech tady byla výš řeč). Práce s ní byla balancování na tenkym laně respektu. Došlo k nakládání do vozejku. Kobyla si ho s naprostym klidem prohlídla zvenku i zevnitř, po té vystoupila a odešla s tim že na tom neshledává vůbec nic zajímavýho. 14 dní po pidimidikrůčkách, páč jiná možnost prostě nebyla, násilí nepadalo v úvahu, 14 dnů jsme se neposunuli ani o píď dál, kobyla vyhladovělá, ale stále stejně hrdá.. Nakonec jedna rychlá sedace, fyzické odnesení koně do vozejku kdy nemohl protestovat, po jakštakš probuzení zacpání huby ovsem aby mi nerozložila vozejk na atomy. Druhej den to samý. Třetí den kůň nastupuje zcela klidně sám. Proč? Protože nemá jiný východisko, ví, že bude přeprán, že nemá cenu klást odpor. Vozíkem následně jezdila každý týden na trénink, nastupovala naprosto precizně, téměř do vozejku vbíhala a hned se zakusovala do sítě se senem. JENOM pokaždý musel bejt v zornym poli někdo, kdo držel něco v ruce. Klidně dítě s koštětem, to bylo jedno. Mohla jsem mít v ruce zlato diamanty (tj. žrádlo), nefungovalo, ona musela mít za krkem ten bič. Že musí. Žádná odměna jí nemohla vyvážit to ponížení.
Závěrem svého elaborátu jen dodam že hrdejch psů - osobností mezi náma běhá mnohem víc než takovejch koní.
Chápete to???? Chápete co tim chci říct, co se tu celou dobu snaží říct holky?? Že nesmíte mít klapky a přiznat si, že jsou jedinci, u kterejch vaše skvělý úžasný nejpozitivnější metody prostě nebudou fungovat kdybyste se na hlavu stavěly a odrážely se ušima.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2013 14:36
- Nahlásit
danajasa
la aby někomu někdo tvrdil,že pokud nebude vařit přesně podle týdle kuchařky tydle jídla,jeho život bude nadobro zatracen jest zabedněný zpátečník nepokrokový a celá jeho rodina zle skončí šílenou smrtí přežráním hamburgrama
špatně jsi mě pochopila pravděpodobně. nepsala jsem o tom, že jen podle týhle kuchařky se musí vařit, alébrž, danajaso, že když tedy podle ní někdo vaří a je rozumu mdlého a nejde mu to a to jídlo furt a furt pálí na uhel až mu hrozí rakovina z karcinogenních látek obsažených v jídle, tak že za to nemůže ani autor, ani ti, kteří se o té kuchařce nadšeně baví, protože jim vyhovuje, ale může si za to jen a jen ten jedinec rozumu mdlého. Je to teď jasnější??
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2013 14:39
- Nahlásit
bonc
Možná jsem úplně mimo, ale... blbá otázka - jakým způsobem byla ta kobyla ze začátku odměňovaná za to, že setrvávala na vozíku?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2013 14:42
- Nahlásit
bonc
jen pro vyjasnění situace - nikdo z nás nepíše o tom, že něco je univerzální. toho si tady ještě asi nikdo, kdo té metodě oponuje, nestačil všimnout, se obávám.
a pak jen dotaz:
u kterejch vaše skvělý úžasný nejpozitivnější metody prostě nebudou fungovat kdybyste se na hlavu stavěly a odrážely se ušima.
hele, můžu se tě na něco zeptat? Proč píšeš tak pěkně lehce ironicky?
já fakt vůbec nechápu co to je za pnutí, že tu jste? proč máte takový nutkání se k tomu vyjadřovat, když to teda nefunguje, podle vás teda.
VŽDYŤ UŽ NEPRŠÍ!
|
danajasa
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2013 14:45
- Nahlásit
PetraKmůže si za to jen a jen ten jedinec rozumu mdlého. Je to teď jasnější??
A co dyž neni co dyž má rozum jiskrnej akorát má blbej šporák a střídavý proud ha?
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2013 14:47 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit
danajasa
co dyž má rozum jiskrnej akorát má blbej šporák a střídavý proud ha?
Jsem těmadle rukama vařila i na plotně na dřevo, i v kotlíku nad ohněm. V druhém případě pro cca 16 lidí. Nějaký střídavý proud je proti tomu malina
Pokud má někdo dvě mozkové buňky v hlavě, tak přizpůsobí metodu aktuální situaci. Pokud mají ty dvě mozkové buňky aktuálně dovolenou, tak to není chyba kuchařské knihy, že ten buřtguláš nad ohněm spálí...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2013 14:48
- Nahlásit
lamalucni
- jakým způsobem byla ta kobyla ze začátku odměňovaná za to, že setrvávala na vozíku?
hele je to jednoduchý, když nemůžeš dostat do vozíku kobylu,, psa do kotce z kotce - ať jsou jakýoliv povahy už, znamená to, že ta metoda prostě nefunguje, natož v rukou někoho jinýho, než jsi ty.
|
bonc
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2013 14:48
- Nahlásit
lamalucni
jakým způsobem byla ta kobyla ze začátku odměňovaná za to, že setrvávala na vozíku?
žrádlem pro který byla jinak ochotná vybourat box
PetraK
když to teda nefunguje, podle vás teda.
přečti si to ještě jednou. Psala jsem že to fungovalo u spousty jedinců, ale nefunguje to paušálně. A to je to co mě i ostatní popichuje, že jste v tom svym pozitivismu tak zaslepený, že odmítáte vůbec připustit možnost, že by to někdy nefungovalo. Prostě když mi napíšeš že všechno a u všech se dá udělat pozitivně... tak mě to popíchne
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2013 14:49
- Nahlásit
danajasa
á blbej šporák a střídavý proud ha?
tak stále ale není na vině ta kuchařka,že? myšleno kuchařská kniha, která je návodem k tomu procesu vaření.
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2013 14:50
- Nahlásit
danajasa
blbej šporák
Jé to řeknu manželovi, že vlastně nejsem špatná kuchařka, jen máme blbej sporák On mi koupí novej a budu v pr....
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2013 14:50 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit
bonc
žrádlem pro který byla jinak ochotná vybourat box
a byla odměňovaná, nebo lákaná? to je dost důležitý rozdíl totiž...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2013 14:55
- Nahlásit
bonc
že jste v tom svym pozitivismu tak zaslepený, že odmítáte vůbec připustit možnost, že by to někdy nefungovalo.
hele ale myslím, že to jsme nikdo nikde nepsal. Teda nepsala. abych byla přesná. Nicméně i to, že to v jedněch rukách na toho jedince nefunguje ještě neznamená že v jiných rukách to fungovat nebude, přeci. Ne? Ty jiný ruce můžou být přesnější , preciznější, mohou si líp s tím konkrétním jedincem sednout.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2013 14:56
- Nahlásit
lamalucni
to je dost důležitý rozdíl totiž..
velmi důležitý bod.
|
bonc
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2013 14:56
- Nahlásit
lamalucni
a byla odměňovaná, nebo lákaná? to je dost důležitý rozdíl totiž...
promiň, ale fakt nejsem dement. Byla odměňovaná za posun a potom motivovaná k dalšímu kroku.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2013 14:58
- Nahlásit
bonc
a potom motivovaná k dalšímu kroku.
jak to myslíš, motivovaná k dalšímu kroku? to nechápu...
|
bonc
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2013 14:59
- Nahlásit
PetraK
Nicméně i to, že to v jedněch rukách na toho jedince nefunguje ještě neznamená že v jiných rukách to fungovat nebude, přeci. Ne? Ty jiný ruce můžou být přesnější , preciznější, mohou si líp s tím konkrétním jedincem sednout.
myslíš kdyby tu mrkev někdo držel lepší, jinak?
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2013 15:02
- Nahlásit
bonc
myslíš kdyby tu mrkev někdo držel lepší, jinak?
přesně tak, třá kdyby někdo (teoreticky) tu mrkev držel schovanou a hodil ji zvířeti až přesně v pravou chvíli... páč držet mrkev zvířeti před ňufákem je naprosto a zcela kontraproduktivní, například... (netvrdím, že jste to tak dělali vy, jen že je to častá chyba)
|
danajasa
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2013 15:03
- Nahlásit
RaduMJé to řeknu manželovi, že vlastně nejsem špatná kuchařka, jen máme blbej sporák On mi koupí novej a budu v pr.... Tak šporák můžeš vyměnit,se psem to bé horší PetraKtak stále ale není na vině ta kuchařka,že? Hele zkus si prohodit plynovou troubu za eletrickou a uvidíš,že tu bábovku prostě neupečeš bo to peče ůpa jinak,takže musíš vyměnit troubu,čímž opakuji,že psa vyměnit nelze na rozdíl vod trouby a následně dodávám,že v plynový troubě rakvičky prostě neupečeš ani dybys byla mistr kuchařskej z deseti zlatýma vařečkama a myším kožíškem zlatým
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2013 15:06 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit
danajasa
v plynový troubě rakvičky prostě neupečeš
v plynový troubě rakvičky upečeš úplně bez problémů, a kynutý buchty plněný tvarohem a povidlama jsme pekli i na otevřeným ohni, jen to chce starej smaltovej pekáč a trošku zkoušení...
ale to je přesně to, o čem celou dobu píšem - že když nemáš ten cit a nejsi schopná přizpůsobit metodu konkrétní situaci, tak jsi v kelu, ale to není chyba tý kuchařky...
edit: protože vaření není o přesném dodržování návodů, jde o to, pochopit základní princip, zjistit, proč to funguje tak, jak to funguje, získat cit pro ten daný technologický postup a přizpůsobit ho konkrétní situaci a surovinám
a s výcvikem psů či koňouchů je to vlastně velmi podobný...
|
bonc
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2013 15:13
- Nahlásit
lamalucni
PetraK
asi se vám ten fakt bude těžko přijímat, ale zkuste to. Při vší skromnosti a úctě k jiným můžu říct, že líp by toho koně v tý situaci nikdo pozitivně nenamotivoval. Znala jsem jí od jejích dvou let, v době kdy se tahle situace řešila jsme měly velmi dobře zajetý stereotipy odměňování a ten kůň PŘESNĚ věděl co se od něj v ten moment chce a co za to získá když to udělá. S jinym člověkem by se u toho vozejku ani nevybavovala a prostě odešla, se mnou z respektu byla ochotná alespoň chvíli vést dialog. Ale nic na světě, žádná odměna, pro ní v ten moment nebyla přednější než vlastní hrdost, ta potřeba nenechat se ovládnout, pokořit. Zkuste to přijmout a vyrovnat se s tim, že jsou na světě i takový jedinci. I mezi psy.
|