Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Výchova a výcvik pomocí pozitivního upevňování
<< 1 ... 36 . 37 . 38 . 39 . 40 . 41 . 42 . 43 . 44 . 45 . 46 ... 59 . 60 . >>
Autor Zpráva
lamalucni
Člen
# Zasláno: 31 Kvě 2013 09:44 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit

PetraK
mám oči, takže v některých momentech stačí myslím vidět. Tenhle člověk opravdu pro mě ne.

Pod to se podepisuju. Viz labradorka Holly

kachna_
Člen
# Zasláno: 31 Kvě 2013 09:47
- Nahlásit

davidkova renata
normálně se hádáme
to je teda slabý ale, ti řeknu
PetraK
dle takovýhle návodů na nepříjemný povrch (pytel naplněný prázdnýma praskajícíma petkama) tahala právě pěkně jak tu kozu a divila se, že se to stále a stále zhoršuje
hele ale to si myslim, že je ne chyba návodu, práce majitel - pes. To samý podle mě můžeš zvládnout přesně obráceně (zmršit pidikrůčkama, napravit jinak), když nevnímáš zpětnou vazbu.

PetraK
Člen
# Zasláno: 31 Kvě 2013 10:00
- Nahlásit

davidkova renata

ak to asi nebude tak nejhorší.

to jsem fakt neřekla

já vůbec neřekla,pouze předpokládáš,že když jsem tak bekaná a hodim psa do vody klidně

ne, nepředpokládám že seš bekaná, jen předpokládám, v rámci toho co píšeš doposud, že by pro tebe bylo asi přirozenější toho psa vzít a provést ho tím. tak jako tou sockou, tak jako tou kupou psů, lidí....

nicméně když jsem to psala, nemyslela jsem na nikoho konkrétního, chtěla jsem na tom ukázat že systém pidikrůčků vůbec neni nefunkční, toho psa baví, to je pro něj příjemnější a ve výsledku jsem to měla rychlejš. Byla to otázka opravdu pár minut a to jsem pro ní cizí člověk, ona pro mě cizí pes a ještě jsem lajka. profík by to určitě udělal ještě líp. Takže já si nechávám svý pidikrůčky prostě a už k tomu asi nemám fakt co říct. A hlavně jsme utekly myslím zase od tématu.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 31 Kvě 2013 10:01
- Nahlásit

kachna_
o je teda slabý ale, ti řeknu
vydrž..je teprve 10
o samý podle mě můžeš zvládnout přesně obráceně (zmršit pidikrůčkama, napravit jinak), když nevnímáš zpětnou vazbu
jj myslim že to možný je
Petrak
já minulej měsíc dostala kam sem chtěla kamarádky 90kilovou dogu(walda ví vo koho de) hodila sem jí do vody ale jistě uznáš že silou to nešlo.Je zvyklá chodit do háku s kámoškou,ale pouze jednim a tim samým vchodem..autista no..šly sme spolu do háku a já že pudem zadem,vona že jí tam nedostane zaboha,že to zkoušela ,2 cíga u toho vyhulila doga se nehla..tož sem jí poslala at de napřed a neni vidět..do minuty sem tam tu dogu měla..použila jsem hození do vody a svýho vyrovnanýho psa..pes měl jen obojek..stejně bych s nim nehla při tý váze žejo

PetraK
Člen
# Zasláno: 31 Kvě 2013 10:05
- Nahlásit

kachna_

To samý podle mě můžeš zvládnout přesně obráceně (zmršit pidikrůčkama, napravit jinak), když nevnímáš zpětnou vazb

jasně zmrštit přece můžeme úplně všechno. ale o tom já nemluvím, jen mluvím o cestě příjemnější , přijatelnější pro to zvíře -obecně, nejen pro psa. A pochopitelně i u malých krůčků platí, že je zapotřebí aby majitel měl mozek, empatii, a pro psa byl oporou.

Walda
Člen
# Zasláno: 31 Kvě 2013 10:15
- Nahlásit

kachna_

máš potřebu urážet, nebo ti to jenom dělá dobře?

To nebyla urážka. Klidně sem napíš, jak jsi to s těma králíkama myslela. Jestli jako hledáš nějkou analogii mezi smečkovým chováním králíků a psů, trak teda nevím.
Pokud to byla sranda, no tak i mojí odpověď ber jako srandu.

LucieS
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2013 17:27
- Nahlásit

Krásně píšete .

Podle mě to není o hozenídovody x pidikrůčky. A tohle je dobře a tohle špatně.
Ale je to o empatii - zrovna teď zrovna tomuhle psovi bude pasovat zrovna tenhle přístup. Pokaždé to bude trošku jiné.

A ještě o jedné věci - o TLAKU. A o umění ho na psa rozumně vyvinout a včas ho povolit. To je podle mě klíč.
Ať už psa vytáhnu do zátěžové situace nebo ho tomu budu vystavovat postupně, vždycky bude klíčový můj odhad toho, kdy je to ještě ok a kdy už ne a včasná reakce na to.

lamalucni
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2013 17:42
- Nahlásit

LucieS
Máš určitě pravdu. Ale pro člověka, co ten odhad moc nemá, je ta metoda "pidikrůčků" podle jediná možná, páč přes ni se dříve či později k tomu cíli nějak dokodrcá. Kdežto "hozením do vody" toho může hodně podělat.

Z úplně jiného soudku: dnes jsem se dozvěděla, že psy děsně tejrám, když odměňuju pamlskama, páč u každého cviku jednou nastane moment, kdy odměňovat přestanu - a to, že pes očekává pamlsek a on nepřijde, je pro něj trest

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2013 17:51
- Nahlásit

lamalucni
páč přes ni se dříve či později k tomu cíli nějak dokodrcá
jsi si tim takt jistá? pokud je majitel toho typu co popisuješ(případně ještě horšího) tak si nejsem ale vůbec jistá klidně může stát na fleku do smrti..
a to, že pes očekává pamlsek a on nepřijde, je pro něj trest

to sou právě ty kraviny extrémní
LucieS
jo tlak..vono to bez něj totiž nejde,ale jinak souhlasim,je třeba ho odhadnout

lamalucni
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2013 17:55
- Nahlásit

davidkova renata
klidně může stát na fleku do smrti..

Tak bude stát na fleku, no. Ale je mnohem menší riziko, že si psa vypsychuje tak, jako kdyby necitlivě použil metodu "hození do vody". Dám blbej příklad - když má někdo psa s reakcí na střelbu, tak ať se radši dva roky plácá s nahrávkama střelby z jůtrubky, než aby ho chtěl "hodit do vody" a vzal ho na ohňostroj...

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2013 18:00
- Nahlásit

lamalucni
Tak bude stát na fleku, no
jo taghle já myslela že se bavíme vo vyřešení problému,ne vo tom že ho budem mít furt,tak to je jiná pak

lamalucni
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2013 18:21
- Nahlásit

davidkova renata
já myslela že se bavíme vo vyřešení problému,ne vo tom že ho budem mít furt

Tak někdo má na to, aby problém vyřešil, a někdo holt ne, to je životní realita. A někdo na to třeba ještě zatím nemá, a potřebuje právě ty pidikrůčky, aby se někam posunul nejenom pes, ale i on sám...

LucieS
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2013 20:14
- Nahlásit

Máš určitě pravdu. Ale pro člověka, co ten odhad moc nemá, je ta metoda "pidikrůčků" podle jediná možná, páč přes ni se dříve či později k tomu cíli nějak dokodrcá. Kdežto "hozením do vody" toho může hodně podělat.
Jo, naprostej souhlas.
Bohužel občas to "hození do vody" necitlivě používají různé kynologické "autority" a chudák laik-majitel akorát kouká, jak mu rasí psa .

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2013 20:29
- Nahlásit

lamalucni
l, a někdo holt ne,
aha tak to sem celou dobu nepochopila,já myslela že to je o vyřešení problému..

jinak dost nechápu vás pidikrůčkaře co vás vede k tomu že máte jen jedinou představu o hození do vody a to tu nejhorší možnou variantu..viz tvůj příměr se psem se střelbou..jako hození do vody ty vidíš návštěvu ohnostroje..petra zas v hození do vody u psa co má problém se psama vidí jak se k němu přiřítí zdivočelá smečka ostatních čoklů poté co je tam smykem přivlečen bránící se zuby nehty na stahováku a celou dobu ho ostaní psi asi vočuchávaj,koušou,šukaj a já nevim co ještě.Tak to máte blbě,děvčata no..asi nedisponujete tou zminovanou empatií když si nedokážet představit nic jinýho pod tim pojmem..

Gerda
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2013 20:40 - Změnil/a: Gerda
- Nahlásit

lamalucni
když má někdo psa s reakcí na střelbu, tak ať se radši dva roky plácá s nahrávkama střelby z jůtrubky, než aby ho chtěl "hodit do vody" a vzal ho na ohňostroj...
nesouhlasim. Ohňostroj je věc, která se vyskytuje dost běžně, ke konci roku pak úplně naprosto běžně. Ohňostroj/střelba z nahrávky nezní jako ohňostroj/střelba, pes se ho ve valný většině nebojí. Je potřeba, aby se pes z ohňostroje/střelby nezhroutil, musí to tedy znát. Moc možností, jak zvykat na tyhle věci, nemáš. Musíš najít náhradní, jemnější reálný zvuky a pořád opakovat, opakovat...
edit: ty náhradní zvuky ale musej připomínat střelbu anebo ohňostroj, protože je spousta psů, co mají jako s nárazovým zvukem problém výhradně se střelbou nebo petardama či ohňostrojem...a tudíž se někde plácat s nahrávkou dva roky je při častým výskytu bouřek, ohňostrojů a jinejch blbejch nárazovejch zvuků dosti zbytečný a k ničemu. Ty prostě do tý vody musíš s tim čoklem.

Fifi
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2013 21:08
- Nahlásit

Zajimavy cteni, se pridam se svou troskou do mlyna.
Nejmladsi cuba po tezkym otresu mozku ziskala prapodivny reakce na do ty doby bezny veci. Pes s kovovym nahubkem = zavru voci a priplacnu se k zemi, at neprijde rana do hlavy; spadne poklice na zem = prchnu, aby neprisla rana do hlavy, zvuk mi ale nevadi; neprojdu skvirou ve dverich, ktery jsem si driv rypakem otevrela vice, protoze se bojim, ze by me mohly flaknout do hlavy; klec velka s kovovym dnem, ze ktery jsem driv v ramci blbnuti a klikani nosila hracky, je ted nepritel nebezpecnej, protoze by me mohla prastit po hlave...
Na takovyho psa pomaha smes "hozeni do vody" a "krůčků" - pes v kosiku? - kdyz ti vadi, tak mu uhni, nebo prijd ke mne, tam je bezpecno. V byte bezne padaj veci, stava se, holt tomu neujdes. A je na tobe, jestli si prijdes pro zrovna rozdavanej Pangamin, kdyz neco leti na zem (no kdo by si ho nechal ujit, ze ). Nebezpecny dvere jsou min nebezpecny, kdyz cuba po par klikach vi, ze se neni ceho bat a proste se nezavrou, neskripnou ji lebku. A tak dal...

Gerda
protože je spousta psů, co mají jako s nárazovým zvukem problém výhradně se střelbou nebo petardama či ohňostrojem..
A nektery nemaj problem se zvukama, ale vadi jim ty svetelny efekty ohnostroju. Pritom bourka jim je sumak.

Gerda
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2013 21:19
- Nahlásit

Fifi
Na takovyho psa pomaha smes "hozeni do vody" a "krůčků"
myslim si, že na všechny, že jde o to vybalancovat tu situaci. A proto jsem předtim psala, že stejně píšem všichni o tom samým, protože je to vždycky kombinace. Vždycky upravuješ podmínky pro toho psa tak, aby se daly zvládnout. Ale když tě při trénování bouřky chytne průtrž a hřmění na výletě, máš po pidikrůčkách a řešíš peklo přímo za pochodu. A to už dáš jen psa na vodítko, aby se ti nevyvlík a mažeš se schovat, aby do vás neuhodil blesk. Neřešíš už po cestě vůbec nic jinýho. A nemůžeš ani řešit, jestli to na psovi zanechalo nějakou psychickou újmu. Prostě to tak je a bouřka vás venku chytne ještě mockrát za váš společnej život.

Fifi
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2013 21:31
- Nahlásit

Gerda
A proto jsem předtim psala, že stejně píšem všichni o tom samým, protože je to vždycky kombinace.
Vetsinou, pani, bych rekla, ne vzdycky. Zalezi na cloveku.
Ale když tě při trénování bouřky chytne průtrž a hřmění na výletě, máš po pidikrůčkách a řešíš peklo přímo za pochodu.
Nebo pod stanem, kdyz praska vsude kolem do reky a do stromu a padaj kroupy a ty drzis stanek, aby neulit a vylejvas vodu, aby se nepolozil... Tak jen strcis psa do auta (i bojavyho ohledne bourek) a nazdar, bud rad, ze mas klec faradajovu. A pes je rad, ze je rad.

Gerda
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2013 21:42
- Nahlásit

Fifi
Nebo pod stanem, kdyz praska vsude kolem
ani mi nepřipomínej, přesně se mi vybavila bouřka v kempu na Slovači, kdy jsem se i já začala modlit, ať ten strom, pod kterym máme stan, nespadne, protože stromy v kempu padaly. Psovi stejně nezbylo nic jinýho než to přežít. Přesto na stanování nezanevřela.

mac1
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2013 22:58
- Nahlásit

Já jen stručně, jsem na straně Petry

lamalucni
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2013 23:01
- Nahlásit

Gerda
Jsme si nerozuměli asi, já psala o tom, že když někdo nemá ten cit a dělá to úplně blbě, tak je lepší, když dělá blbě tu pidikrůčkovou metodu než hození do vody. Páč tím aspoň psu tolik neublíží...

Gerda
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2013 23:17
- Nahlásit

Pořád si myslim, že to nejsou opačný strany - pidikrůčková a házecí do vody, že se prolínaj a kombinujou, doplňujou a můžeš pro psa a každou situaci tu kombinaci nastavovat.

Walda
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2013 23:19 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit

Trochu jsem zřejmě neporozuměl tomu, že je to tady o hození do vody/pidikrůčkách obecně. Já měl za to, že je to o vybalancování psa zařazením do smečky.

Pokud jde o věci, které mají být psovi přirozené, což zařazení do smečky je, tak tam jsem si hozením do vody jistej.

Pokud jde o věci z lidského světa, které se pes musí naučit, opravdu to závisí na situaci.
Například jsem teď učil město čtrnáctiměsíční kříženku, která nikdy pořádně město a dopravní prostředky nezažila.
Vždycky mám v takových situacích tendeci říct psovi "pojď jdeme", moc se nestarat, jestli chce nebo ne, a bok po boku to projít. Tahle holka tramvaj zvládla, tak jsem s ní prošel kus středu města, taky docela dobrý, když jsem se zastavil u výkladní skříně, za chvíli si i lehla. Tak jsme šli do nákupního centra. Než jsme se vydali na pojízný pásy a schody, chtěl jem zkusit, co řekne na výšky a vzal jí na galerii, opět s výrazem "pojď jdeme". Udělala pár kroků a pak si všimla proskleného zábradlí a pohledu dolů. Zaryla drápy do dlažby a vydala takovej skřek, že na nás v ten okamžik čuměli všichni, kdo v obchoďáku byli.
Takže jsme následující tři čtvrti hodiny kroužili galerií zrychleným přesunem vpřed, nejdřív těsně kolem výloh a s každým oběhem jsme se břibližovali klandru. Nejdřív já mezi ní a klandrem, pak jsme se i otočili a už šla těsně u něj. Nakonec jsme se zastavili a čučeli na lidi dole, a pak příšla rozhodující chvíle - čubina si při tom koukání sedla a bylo to OK.
V pondělí to bude čtrnáct dní, od té doby umí už i jezdící pásy a schody, obojí jsme brali postupně, jeli jsme i metrem, to už dala rovnou.

RaduM
Člen
# Zasláno: 3 Čen 2013 10:03
- Nahlásit

Walda
tři čtvrti hodiny kroužili galerií
A to jsou podle mě ty pidikrůčky, ač se pidi nezdají. Tohle je podle mě naprosto ok přístup. Nedělám žádné coby kdyby, prostě jdu, když vidím, že pes zvládá, jdu dál, když nezvládá, zvolnim. Prostě je to postupné, žádné hození do vody, pod kterým si zřejmě nejen já představujeme, že by se tam fena dotáhla a nechala se v tom "vykoupat", dokud se "neotuží". Což by dle mého a dle toho, co jsem měla možnost vidět, byla metoda zmíněného Cesara. Který mimochodem podle mě velmi často k vyřešení problému používá to, že několikrát přesáhne tu stresovou hladinu psa a ten pes to nakonec prostě vzdá, protože mu nic jiného nezbývá, dojdou mu síly. Chtěla bych vidět, jak pak tu stejnou situaci zvládá dál majitel sám.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 3 Čen 2013 10:27
- Nahlásit

RaduM
A to jsou podle mě ty pidikrůčky, ač se pidi nezdají.
no já nevim ale co jinýho si jako představujete že by walda udělal??tu čubu by tam stejně nedostal a neudržel bez použití tvrdýho násilí,to sme jinde trochu už..
to je právě to nepochopení výrazu hodit do vody..
a navíc vysvětluje že to psal o smečce..

P.s.A jestli okamžitě nepřestane lejt tak se tu pobijem!!!!!!!!!!!!

RaduM
Člen
# Zasláno: 3 Čen 2013 10:37
- Nahlásit

davidkova renata
No když se někdo ohání Cesarem, tak já vidim rudě, tož to bude možná tím

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 3 Čen 2013 10:42
- Nahlásit

RaduM
ti řikám..už aby přestalo lejt..

RaduM
Člen
# Zasláno: 3 Čen 2013 10:49
- Nahlásit

davidkova renata
U nás neleje, u nás už se vylilo a to tak i tak. A jelikož nám to huplo i na cvičák, ještě chvíli potrvá, než se přestanu nudit

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 3 Čen 2013 10:53
- Nahlásit

RaduM
U nás neleje

aha tak u nás leje vlastně od čtvrtka skoro nepřetržitě,ty přestávky nestojej za řeč vůbec
my sme na kopci takže cajk v tomdle směru ale jinak se nedá dělat vůbec nic naštěstí pes odmítá vcházet a hnije v posteli furt

Walda
Člen
# Zasláno: 3 Čen 2013 11:23 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit

RaduM

když se někdo ohání Cesarem, tak já vidim rudě

To mi připadá trochu zbytečné.

to jsou podle mě ty pidikrůčky, ač se pidi nezdají.

Já myslím, že zdají, ale nemusejí být vždycky pidi. My se opravdu nejdřív posunovali s každým oběhem tak o půl metru. Důležitý je při tom ten pohyb vpřed, tím se chlupáčovi zaměstná hlava.

Tím příběhem jsem chtěl ilustrovat, že je třeba reagovat na situaci a nevyhýbat se ani hození do vody ani krůčkům.

Což by dle mého a dle toho, co jsem měla možnost vidět, byla metoda zmíněného Cesara. Který mimochodem podle mě velmi často k vyřešení problému používá to, že několikrát přesáhne tu stresovou hladinu psa a ten pes to nakonec prostě vzdá, protože mu nic jiného nezbývá, dojdou mu síly. Chtěla bych vidět, jak pak tu stejnou situaci zvládá dál majitel sám.

Koukám, že o tom moc nevíš. Tohle, co popisuješ, je třeba použít jen v případě, že pes je z nějakého důvodu přeskočený, nefunguje dostatečně vnitřní útlum a tím pádem se pes nedokáže sám klidnit. Tak je třeba mu pomoct a vlastně mu zresetovat mozek. To ale naprosto nebyl případ mé feny v té situaci, jakmile jsem ubral tlak, hned se uklidňovala.

Vy jen tady moc nerozumíte té přijatelné hladině tlaku na psa, jak psala Lucie, která pomůže situaci rychleji vyřešit a pak se hned tlak povolí. Tím se vlasně ve výsledku pes zrelaxuje rychleji, než kdyby se postupovalo dlouho s malým tlakem. To bysme tam kroužili dodnes.

Cílem je vždycky relaxace psa za každé situace, k čemuž obvykle bázlivý přístup, abych pro Boha něco nepřehnal, není nejlepší. Pes při tom cítí nejistotu psovoda, třeba i nevědomou, a to postup dál zpomaluje. naproti tomu, když mi pes důvěřuje a já jdu do situace rozhodně a na hranici možné zátěže, pes cítí podporu a pomůže mu to.

<< 1 ... 36 . 37 . 38 . 39 . 40 . 41 . 42 . 43 . 44 . 45 . 46 ... 59 . 60 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání