| Autor |
Zpráva |
PetraK
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2013 12:28
- Nahlásit
davidkova renata
preferuju aby pes poslouchal MĚ a ne kdejaký písknutí kohokoli co se může vyskytnout a prostě když zavolám Pocem přišel za každejch okolnost
no mě tam tohle přijde kapek nebezpečný právě, ale... je možný že u asistenčních psů to musí fungat jinak, asi ne možný, ale určitý bych řekla. Nějaká pojistka, když třeba páník v bezvědomí, záchvatu... či tak??
Jinak teda si právě myslím, že v běžný poslušnosti by měl pes umět rozlišit, kdo velí a poslechnout prioritně majitele. My jsme se to teda nijak neučili . Prý se to má- jsem kdysi četla, aby pak pes při závodech a soutěžích nereagoval na povely cizích. Na to jsem si vzpomněla právě při naší ojedinělý osamocený životní zkoušce tuhle, když byl Ešus odložen a cvičící souběžně s námi velela tak důrazně, že jsem málem cvičila místo jejího psa. i měla jsem strach, zda na to nezareaguje - ustál to, ale prý se může stát, že aji ne .
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2013 12:32
- Nahlásit
RaduM
určitě šlo a krizový povel s extra vysokou hodnotou se hodí každopádně. ale u rozloveného psa je to podle mě otázka spíš několika let, kdy nejlépe se podle mě osvědčuje lehni-pes má šanci dál sledovat zvěř a nemusí se k ní otáčet zády. zvyšování vlastní hodnoty, naučit krizový povel, mít pod kontrolou vždy psa nebo prostředí. postupně zvětšovat zónu ve které pes krizový povel zvládá. zvyšovat pozvolna kriteria a náročnost prostředí. ale každá odměna v podobě zdrhnutí za zvěři člověka vrátí zas na nulu, ne-li hůř ;).. co je pro mě prostě těžko zkousnutelné, protože zvěř mít pod kontrolou nejde, je mít psa v přírodě velice dlouhou dobu uvázaného. ale nic lepšího nevím, že by někdo vymyslel (v rámci poz. upevňování).
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2013 12:34
- Nahlásit
davidkova renata
ty vado asi sem divná ale to by mě jeblo!! k čemu je mi takovej pes proboha??
Hele nevim, proto se právě ptám, mě to u těch psů nepřijde až tolik využitelný, teda krom tý zvěře třeba. Ale u divokých zvířat, jako je třeba kosatka, tam je to v zájmu zachování života cvičitele
U asistenčního psa si říkám třeba někdy v zájmu zachování psa života. Protože přeci jen ho nemůžou připravit úplně na všechno asi a ten předpoklad, že ho majitel bude dál cvičit tam většinou není, takže je pak něco, co spolehlivě funguje, když potřebuješ dostat pod kontrolu psa v situaci, kterou třeba nezná nebo z nějakýho důvodu nezvládá.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2013 12:34
- Nahlásit
davidkova renata
proč prostě úplně stejně nenaučit jako nejsilnější podnět kterej bude fungovat za každejch okolností Pocem..jakej je v tom rozdíl proboha?
no však Radu tam původně psala, že někdy je to přivolání, někdy zalehnutí, někdy na píšťalku, někdy na povel... si myslim, že v tý myšlence jde hlavně o to, dotáhnout jeden povel k úplný dokonalosti, aby ho pes udělal třeba i v panický atace, loveckym zaujetí, nebo jakýkoliv jiný extrémní situaci. Na takovej level člověk asi úplně všechny povely nedotáhne. Tak mít prostě jednu jistotu, že e něco, co pes udělá vždycky (i kdyby to měl bejt panáček )
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2013 12:39
- Nahlásit
birma
přesně tak. hodí se to v krizových situacích- zvěř, na psa mi letí jiný pes, cyklista apod. je lepší se soustředit a vypilovat podle mě co nejdřív jeden takový povel, než mít jich tisíc najednou, které se snažím k takové dokonalosti vypilovat. na tom můžu samo taky potom pracovat.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2013 12:41
- Nahlásit
RaduM
Ale u divokých zvířat, jako je třeba kosatka, tam je to v zájmu zachování života cvičitele
nemám kosatku,čili jí nehodnotim( a asi jí mít nebudu) hodnotim to u psa..což byl asi původní dotaz.
U asistenčního psa si říkám třeba někdy v zájmu zachování psa života. Protože přeci jen ho nemůžou připravit úplně na všechno asi a ten předpoklad, že ho majitel bude dál cvičit tam většinou není, takže je pak něco, co spolehlivě funguje, když potřebuješ dostat pod kontrolu psa v situaci, kterou třeba nezná nebo z nějakýho důvodu nezvládá.
hele todle ale jaxi platí pro naprostou většinu psů..
já si zas neumim představit jak pes např. vycvičenej k tomu aby při záchvatu majitele nějak reagoval, najednou zaleh bo venku nějakej pitomec písknul..
birma
Tak mít prostě jednu jistotu, že e něco, co pes udělá vždycky (i kdyby to měl bejt panáček )
noo von pes je furt živej tvor,nikdy nemáš u nikoho jistotu,že udělá přesně to co chceš,to by musel bejt stroj..až přijde petrak,jistě se o tom rozepíše
za sebe naprosto! nechápu v čem tkví tadle "převratná" myšlenka jako prostě naučim psa Pocem a to tak že přijde vždycky(jo de to),co jako na tom koumat proboha?!.S vědomím toho,že 100%přivolání neexistuje,přátelé ,je ale možné se k němu velmi přiblížit.a zrovna tak neexistuje žádnej povel ani signál či jiná blbina,která zabere 100%..prostě neexistuje..leda byste měli ten stroj místo psa..fakt jsem asi divná,ale přijde m i to úpa mimo tohle..
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2013 12:41 - Změnil/a: eva od jondy
- Nahlásit
jinak nej je aby se pes prostě naučil nějaké náhradní chování, které bude dělat bez povelu, ale ne všechny situace může podle mě pes stihnout zaregistrovat a nelze ho na ně připravit. v tu chvíli se tenhle povel hodně hodí!
ještě mě ale napadá, že u psa teda chci, aby pes reagoval jen na můj povel, ne cizí.
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2013 12:44
- Nahlásit
davidkova renata
podle mě se nejedná o převratnou myšlenku . ale že je super mít nějaký povel, ve kterém se pes těm 100% blíží co nejvíc. pro někoho to převratná myšlenka ale být může. a jak se to nazve je jedno asi ).
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2013 12:46
- Nahlásit
eva od jondy
ale že je super mít nějaký povel, ve kterém se pes těm 100% blíží co nejvíc
no dyš na to já mám vodjakživa to starý dobrý Pocem,no
pro někoho to převratná myšlenka ale být může
jo to sem právě pochopila
btw jaxe má malina?
|
birma
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2013 12:48
- Nahlásit
davidkova renata
noo von pes je furt živej tvor,nikdy nemáš u nikoho jistotu,že udělá přesně to co chceš,to by musel bejt stroj..
tak jasně, to mi přijde samozřejmý, tak jsem to extra nevypichovala
za sebe naprosto! nechápu v čem tkví tadle "převratná" myšlenka
si nemyslim, že je to něco převratnýho a ani snad to tu tak nebylo podávaný. Jenom prostě něco, co třeba já vím nějak podprahově, ale pomůže mi do mý skládačky představ jak a co a proč, když to někdo napíše nebo řekne nahlas. A podle reakcí asi nebudu sama
jako prostě naučim psa Pocem a to tak že přijde vždycky(jo de to),co jako na tom koumat proboha?!
no rozhodně to jde u psa, na kterýho působíš od štěněte. Pokud má někdo už rozlovenýho psa (ať už je důvod jakejkoliv), tak pro něj budou určitě snazší jiný povely než Pocem.
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2013 12:51
- Nahlásit
davidkova renata
tak to je jasný, však klidně Pocem .
ale tak docela to jde, už se s malinou dá celkem žít, přece jen sou mu 3, stárne chlapec ))..
ale určo by si stěžoval na malej přísun živý kořisti, kdybych se ho zeptala :-D.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2013 12:51
- Nahlásit
davidkova renata
až přijde petrak,jistě se o tom rozepíše
proč já?
eva od jondy
. ale že je super mít nějaký povel, ve kterém se pes těm 100% blíží co nejvíc
ale tak pokud mám super přivolání a super zastavení/znehybnění psa (ať už čekej, nebo lehni), tak nic dalšího nepotřebuju, zase ale, ne? proč mít ještě jeden nějakej povel navíc. není lepší vypilovat ty základní?
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2013 12:53
- Nahlásit
PetraK
no jasně, to se tu celou dobu snažim psát !!! je fuk jakej povel to je a nemusí být nijak navíc přece.
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2013 12:55
- Nahlásit
PetraK
jen že někdo to nazve záchrannym signálem a někdo co nejlíp vypilovanym pocem apod. ale podle mě jde o jedno a to samé.
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2013 12:55
- Nahlásit
Pokud má někdo už rozlovenýho psa (ať už je důvod jakejkoliv), tak pro něj budou určitě snazší jiný povely než Pocem
Určitě, třeba taková stopovačka bude jistě snazší, tu nemůže neposlechnout
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2013 12:56
- Nahlásit
birma
dotáhnout jeden povel k úplný dokonalosti, aby ho pes udělal třeba i v panický atace, loveckym zaujetí, nebo jakýkoliv jiný extrémní situaci
Ano ano, to je přesně to, co tím prvním příspěvkem chtěl básník říci
eva od jondy
ještě mě ale napadá, že u psa teda chci, aby pes reagoval jen na můj povel, ne cizí.
Jasně, tam to bylo u těch asistenčních psů podané tak, že píšťalka (počítám, že nějaká s výjimečným zvukem) je víc i když je ten pes v tu chvíli nějak zpovelován.
davidkova renata
Tož já mám prvního psa, 2,5 roku, takže pro mě je každou chvíli něco převratného I když tady pro mě konkrétně to využití tolik nevidím. A neměla jsem oumysl to prezentovat jako převratnou myšlenku, spíš zjistit, jestli někdo věnuje konkrétnímu povelu tu větší pozornost, aby ho dovedl k co největší dokonalosti.
Pes není stroj samo, to je jasné. Ale jak už bylo řečeno, všechny povely nejsem schopná přiblížit 100%, takže si prostě vybrat jeden, kterej klidně odměním šiškou salámu (zase přeháním), abych tu šanci na úspěch pro příště zase ještě zvýšila.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2013 12:59
- Nahlásit
Neumi
Určitě, třeba taková stopovačka bude jistě snazší, tu nemůže neposlechnout
no tak to určitě ale zas asi nikdo nechce mít psa nadosmrti na stopce, ne? Tak neni důvod ho na ní něco nenaučit (a proč ne to snazší), aby jí pak už třá nemusel mít. Nebo se pletu?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2013 12:59
- Nahlásit
eva od jondy
no jasně, to se tu celou dobu snažim psát
aj, jsem to v tej rychlosti blbě pochopila.
RaduM
jestli někdo věnuje konkrétnímu povelu tu větší pozornost, aby ho dovedl k co největší dokonalosti.
bych řekla, že fšicí jedou to Pocém, nebo ke mně. A myslím, že to čekej, nebo stůůj na dálku taky není marná věc, protože jsou situace, kdy přivolání by psa spíš ohrozilo, takže je lepší ho zastavit.
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2013 13:04 - Změnil/a: Neumi
- Nahlásit
RaduM
Ale jak už bylo řečeno, všechny povely nejsem schopná přiblížit 100%, takže si prostě vybrat jeden, kterej klidně odměním šiškou salámu (zase přeháním), abych tu šanci na úspěch pro příště zase ještě zvýšila.
Já se na to dívám jinak - neselektuji, který povel bude můj pes umět líp a který hůř, musí umět a provádět všechny stejně. Ale můžu řešit, jestli např. při útěku za zvěří dám "lehni" (které je v této situaci pro psa asi "snazší" ) nebo "ke mně". Rovněž můžu zvažovat použití píšťalky, která je pro svůj zvuk pro psa velmi silným signálem. Samozřejmě preferuji výchovu tak, aby psa za zvěří ani nenapadlo vyběhnout.
Třeba já povel "stůj" v civilním životě velmi často používám, i štěník se ho naučil velmi rychle.
Stopovačka samozřejmě není na doživotí, ale dokud psu povel (obecně žádoucí chování) "nepřejde do krve".
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2013 13:06
- Nahlásit
PetraK
bych řekla, že fšicí jedou to Pocém, nebo ke mně
A tož já právě ne, proto se asi zdá, že je to pro mě tak převratné. My tak nějak pořád pilujem co pokulhává, ale nezvolila jsem žádný povel, kterému bych věnovala výjimečnou pozornost a především ho nějak výjimečněji odměňovala, abych z něj udělala něco extra, co se vyplatí za každých okolností.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2013 13:08
- Nahlásit
eva od jondy
ale určo by si stěžoval na malej přísun živý kořisti, kdybych se ho zeptala
chudák..asi tě nahlásim
PetraK
proč já?
pže ty dycky tohle vytáhneš když je k tomu odpovídající situace..nemyšleno pejorativně.Prostě pokaždý připomínáš jak pes neni stroj a tahle situace je dle mne odpovídající když žádá po psu něco co udělá prostě VŽDY..neřikej že tě to nenapadlo
RaduM
tak hlavně že se nakonec i chápem snad
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2013 13:11
- Nahlásit
RaduM
ale nezvolila jsem žádný povel, kterému bych věnovala výjimečnou pozornost a především ho nějak výjimečněji odměňovala, abych z něj udělala něco extra, co se vyplatí za každých okolností.
a proč to neuděláš z Pocem alias přivolání? jen se ptám bo odjakživa je obecně známo,že pokud nemáš přivolání nemáš nic..zbytek je jen nadstavba v zásadě.Já právě Pocem odměnuju tak intenzivně a super(v nácviku) že fakt letí jako debil i vod veverky páč ví že se jí to vyplatí od mala prostě
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2013 13:12
- Nahlásit
RaduM
V tomto kontextu je pro mě asi nejdůležitější okamžitá reakce psa na jméno, neboli zajištění si pozornosti psa, protože psu, který tě nevnímá můžeš dávat povelů milión a je ti to na....
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2013 13:15 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit
davidkova renata
preferuju aby pes poslouchal MĚ a ne kdejaký písknutí kohokoli co se může vyskytnout
Budeš se divit, ale pes pozná, kdo píská, každý člověk má svůj nezaměnitelný styl pískání - když půjčím svou píšťalku někomu jinýmu, tak na ni moji psi nereagujou vůbec nebo jen málo... U těch zmíněných asistenčních psů se to asi musí cvičit na víc pískajících lidí, aby si to pes generalizoval na "obecné písknutí", ale taky si teda neumím představit, k čemu je to v praxi dobrý.
takže nechápu proč prostě úplně stejně nenaučit jako nejsilnější podnět kterej bude fungovat za každejch okolností Pocem..jakej je v tom rozdíl proboha?
V principu žádnej, ale píšťalka je mnohem líp slyšet a pes ji daleko líp vnímá, i když je v rauši.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2013 13:20
- Nahlásit
lamalucni
Budeš se divit, ale pes pozná, kdo píská, každý člověk má svůj nezaměnitelný styl pískání
no a co ? ted tě nechápu..psalo se,že se učí aby reagoval na určitej signál(řekněmě písknutí)..i pod povelem psovoda..čili kdyby to by,lo jak řikáš,musel by pískat furt ten samej čék,vlastně by to n bylo učení na písknutí určitýho člověka..což asi tak neni..je to učení na písknutí tý píštalky kymkoli,jinak by to asi nemělo smysl přece
V principu žádnej, ale píšťalka je mnohem líp slyšet a pes ji daleko líp vnímá, i když je v rauši.
jj a nejlíp jí slyší když jí má na EO přímo pod krkem.. spoustě lidí to dobře funguje jen na pískání
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2013 13:23
- Nahlásit
davidkova renata
a proč to neuděláš z Pocem alias přivolání?
No protože jak říkám, pilujem co pokulhává, takže přivolání funguje, funguje i od psů, kde dřív nefungovalo. Věnovala jsem mu právě větší pozornost, když to bylo potřeba, ale teď jsem spokojená s tím, jak funguje, tak ho jen občas posílím odměnou. Ale ne nijak výrazně víc než jiné povely. Proto jakoby nemám pocit, že by bylo něco, co by bylo v našem případě echt a asi s tím budu něco dělat po téhle diskuzi Každopádně asi to nebude přivolání, ale spíš to zalehnutí na dálku, pač mi to v některých situacích přijde bezpečnější.
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2013 13:30
- Nahlásit
davidkova renata
že se učí aby reagoval na určitej signál(řekněmě písknutí)..i pod povelem psovoda
Přesně. Bylo tam konkrétní video, kde byli dva psi. Někdo písknul na píšťalku a oba zalehli. Jeden byl na vodítku a jen čučel, druhý cvičil s psovodem. Nebo aspoň tak jsem to já pochopila z toho videa a komentáře.
Právě to u těch psů taky nechápu. U té kosatky mi to bylo prostě jasný. A proto to tu tak voslim a ptám se, jestli to používáte u psů, abych se dopídila, jestli to někdo používá v běžné praxi. Protože já když se nad tím zamyslím, tak my to fakt neděláme, fakt jsem se do teď nesnažila dát nějakému povelu vyšší prioritu než ostatním. Nebo ho nějak výjimečně posilovat.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2013 13:31
- Nahlásit
RaduM
Ale ne nijak výrazně víc než jiné povely
jasně..to já mám právě naopak
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2013 13:36
- Nahlásit
RaduM
U té kosatky mi to bylo prostě jasný.
zas kdo má dneska doma kosatku žejo
hele eště dotaz..viděla jsem to video Šustovo s tim morčetem..jak ho naklikal na tu bedýnku..jako jo dobrý,fakt dobrý .Nicméně tam od něj padlo,že ten den kdy to chtěl předvést naživo na přednášce to jaxi nešlo neb morče bylo nažraný a vyfláklo se mu na to ..funguje to teda jen tehdy kldyž to zvíře chce žrát a pokud je nažraný nehneš snim?nemyslim psa ted ale tydlety divný zvířata
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2013 13:42
- Nahlásit
Tak já třeba vypichuju to přivolání, že jako je to ten povel, kterej spešl upevňuju. A abych byla upřímná, tak mi přijde hodně divný, že někdo to přivolání třeba nepovažuje za prioritní povel nebo necítí, že by ho měl upřednostňovat před povely typu panáček... Nebo nevím spíš jak to napsat, takže nic )))
|