| Autor |
Zpráva |
kachna_
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2012 20:34
- Nahlásit
eva od jondy
nebo pokud chci ovladatelnost u zvěře, nechat se za odměnu na zvěř dívat apod.
to si neumim představit moc. Jako že když mi přijde ze křoví, kde už začíná hledat, tak co? Tak jí připnu a jdu s ní do toho křoví, kde jí nechám volně čmuchat?
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2012 20:46
- Nahlásit
kachna_
paráda ! taky se mi to prostě hodně osvědčilo.
ohledně tý zvěře, záleží co pes konkretně vyhledává. pokud ho baví čuchat, ale je odvolatelnej už, klidně přivolat a zas poslat si ještě začuchat. pokud loví pro adrenalin z honění kořisti, většinou je hodně bere i na zvěř čučet.takže zastavit, pochválit a nechat se dívat. samo u tý zvěře bych si psa jistila, pokud už to není vychytaný, je to hodně na hraně..
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2012 20:50
- Nahlásit
kachna_
jinak ta zvěř je dost ožehavý téma, pokud se pes už rozloví.. je průser, že se nedá moc ovlivnit, kdy se kde objeví a pokud pes není jištěnej, může to samo dopadnout blbě. z vlastní zkušenosti vim, jaký je psycho, když člověk čumí na vycházkách jak ostříž, vše se dobře vyvíjí, ale v zazvěřený oblasti to úplně ošéfovat prostě nejde,aby viděl člověk vše..a pak stačí jeden error a je to nazačátku..
|
agáta12
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2012 22:00
- Nahlásit
Adiddaska
Oční kontakt by měl být soustředěnej . Ne takovej kuk a kouk jinam . Nemusí bejt dlouhej , ale přímej .
Stejně jako u lidí , když tě nesleduje , je to divný
V nejlepším odměnit !
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2012 22:20
- Nahlásit
Fifi
Krásný video, podbarvený perfektní hudbou. Tu skladbu jsme hráli s orchestrem. Zní to mnohem líp v reálu, než na té nahrávce, ale je to zabijácký - jak uržet to tempo a nezrychlit!
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2012 07:46
- Nahlásit
Oční kontakt by měl být soustředěnej . Ne takovej kuk a kouk jinam . Nemusí bejt dlouhej , ale přímej .
Pokud ale psa něco učím - shapingem, musím zachytit vteřinu, kdy se podívá a tu označím, následuje odměna. Když pochopí spojitost, tak teprve začnu prodlužovat. Protože mi jde o ten první moment podívání se, abych označila chování, které formuji. Pokud použiju rovnou povel pro oční kontakt v situaci, kdy je skoro jisté, že pes nezvládne cvik splnit, zbytečně si cvik kazím.
Podle mě je lepší přistoupit k situaci tak,aby pes musel přemýšlet a pak naopak v dalším opakování dojde k zrychlení procesu a pes sám začne cvik nabízet.
Myslím že Adiddasky psi oční kontakt normálně zvládají, ale jedná se jí o tyhle ztížené situace, kdy jsou motivovaní silně na nějaký vnější faktor.
Z mojí zkušenosti je super i cvčit s odměnami v prostoru, protože pes ví, že k odměnám se dostane jedině přese mě, ikdyž se mu válí pod nohama apod. a projev je ještě soustředěnější a rychlejší.
|
helps
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2012 13:29
- Nahlásit
třeba v případě koupání v bahnitým jezírku si myslím, že je to v pohodě a když poslechne, tak ho můžeš nechat jít jako za odměnu. já tohle dělám u psů. když vidím, že Ajsí za nějakým chce jít, tak ho odvolám, musí něco udělat - například nose touch (dotek dlaně) a pak mu dám volno.... ale právě je důležitý ten mezikrok, jak už se tu píše - musí se na tebe podívat nebo i ten nose touch, ale musí tam být něco jako taková pojistka..... zkrátka se pes naučí, že nemůže pak automaticky vyletět, že už čekal dost dlouho, ale musí tě nejprve vnímat a něco pro tebe udělat. pak třeba když jde pes, ke kterýmu mu volno nedám, tak se místo toho potaháme nebo dostane nějakou super odměnu. pes se postupně naučí větší a větší sebekontrole a neměl by to bejt problém. třeba se zvěří je to samozřejmě horší - tam člověk nemůže jen tak dovolit psovi, aby jí honil. kamarádka to třeba řeší tak, že nechá její vořešici občas hrabat myši, ale to je tak lákadlo pro teriéry, třeba ohaře myš asi moc nezajímá
vím že Klimeška říkala v tom rozhovoru v rádiu, že co se týče srnek, že pes musí mít největší hodnotu v majiteli a pak je problém vyřešen
|
Cesmina
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2012 15:53
- Nahlásit
U Klimešové jsme byli na kurzu pozitivní motivace a tam říkala, že jí pes taky ze začátku tíhnul ke zvěři, tak si s ním chodila hrát a blbnout na "nejvíce problematické" místo, čímž zvyšovala svou hodnotu a teď je bez problému.
Jenže člověk už musí mít celkem velkou hodnotu u psa sám o sobě, aby její navýšení bylo k něčemu. Ono to co hlásá Klimešová totiž není jen o výcviku, ale o celkovém přístupu k psovi.
|
helps
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2012 17:31
- Nahlásit
tak to rozhodně, určitě je to běh na dlouhou trať a je pravda, že když jsem třeba viděla co všechno dělá Garrett (a vlastně i Klimešová), aby měli u psa takovou hodnotu, jakou mají, tak mi došlo, že takhle úplně to asi mít nikdy nebudu..... například, co Garrett popisovala v knížce Ruff Love - pes zavřenej pořád v kleci a heslo "nic není zadarmo" a všechno dobré přichází jen od páníčka..... atd. Takže určitě je to i o celkovém přístupu ale oni by stačili i ty hry a základy, aby to fungovalo, jenže to chce asi opravdu začít co nejdřív a tu hodnotu u psa budovat postupně
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2012 18:55
- Nahlásit
Adiddaska
holky, co si myslíte o dměňování dříve zakázanou činností? například - pes chce strašně do bahnitýho potoka, je rozběhlej, zastavim ho, pes sedí jak na žhavym uhlí, pochvalu nevnímá, pamlsek si neveme případně ho vyflusne, pohlazení ho obtěžuje. Mám dvě možnosti: A) přivázat ho, což je v podstatě trest (bylo by asi možný i dát knoze a odejít, ale bylo by to velmi neradostné k noze, což nechci) nebo B) výborněěěěě, volnooooo a nechat ho vymáchat v bahně, což je v tu chvíli největší a jediná odměna a značné pozitivní upevnění
Já bych ho tam většinou pustila - ale někdy ne (a odměnila ho místo toho jinak). Aby si nezvyknul, že mu stačí chvilku "přetrpět" to, co po něm v tu chvíli chceš (třeba to "sedni, koukej na mě") a pak stejně vždycky dostane to, co celou dobu chtěl on.
A přetahování nebo nějaké podobné hry ho neberou? Nějaká "kořistnická" činnost by pro něj v tu chvíli mohla být lákavější odměna než pamlsek.
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2012 00:01
- Nahlásit
lamalucni
Nonono! ) tys to nejlíp vystihla, přesně, on to PŘETRPÍ zejména proto, že čeká, že přijde ta odměna v podobě povolení.
Aby teda bylo jasno teda, jak psala Eva od Jondy
Tak s očním kontaktem nemáme problém, ale jedná se právě o vyhrocenou situaci, kdy se pes už natěšeně rozběhl (do bahna, za psem, za kočkou, za člověkem) když jdeme normálně kolem vody a já jí včas vidim a zrovna je situace, že nechci aby tam pes šel, normoš řeknu, teď tam nechoď, a on tam prostě nejde jinak jinou odměnu, která by ho v týhle vyhrocený situaci nalákala jsem právě zatim nenašla, takže jsou jen dvě varianty - dovolit zakázané nebo pochválit a odvést si nasranýho psa, kterej nebyl odměněn ačkoli poslech
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2012 08:10 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit
Adiddaska
No a co ho nasraného odvést o kousek dál, kde už pro něj nebude ta voda (či cokoliv) tolik lákavá, tam s ním trošku poblbnout a teprve pak, až tě opravdu vnímne, ho tam poslat - nebo někdy zase neposlat (zase, aby si nebyl stoprocentně jistý, že tu "nej" odměnu dostane úplně vždycky)? Nevím, jen tak uvažuju nahlas...
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2012 12:20
- Nahlásit
lamalucni
Jj, vyzkoušim to ho poodvést trochu bokem a tam namotivovat na nějakej echtgold pamlsek. Ale zas by to asi nemělo bejt moc dlouhý ta akce ne? Jakže odměna by měla přijít do 30ti sekund, ne?
|
lucYnka XIII
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2012 12:41
- Nahlásit
Jdu se s vami taky radit Tobiaš mi v poslední dobe vrci na lidi, vetsinou na chlapy vetsinou s cepici. Myslim, ze to dela ze strachu, protoze kdyz na nej zacne clovek mluvit jde se mazlit a je videt, ze predtim se boji ( stazenej ocas..). Jak to mam resit? Skubat s nim nechci protoze to se bude jeste vic bat, ale on me jinak vubec nevnima ani pamlsek nic. Jak ho presvedcit, ze i muzove jsou hodni a nemusi delat bububu
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2012 12:44
- Nahlásit
Fifi
tjooooooo, viděla sem enem minutu třináct a bravoooooooo, já bych si nikdá nepamatovala na co jsem kterýho psa učila kterej trik /páč evidentně musí mít při těch společných cvičení každýho psa tu pozici naučenou jinak, frajerka
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2012 12:53
- Nahlásit
kachna_
s tou zvěří - dělám to nevědomky taky tak, když odvolám, nechám pak Ešátorovi probádat to místo, kde zajoch ležel, stejně to dělám, když odvolám od hárafky, nechám ho pak - ať si počuchá a přečůrá kde co (když to jde)
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2012 13:03
- Nahlásit
lucYnka XIII
já bych mu dala víc prostoru - pokud to půjde - takže když uvidíš chlapa s čepicí /Ešátor je taky nerad, chlapi s čepicí jsou obecně nebezpečná stvoření / , posaď si Tobýse a dej sedni a chtěj a se soustřeďuje na Tebe, třeba cvič oční kontakt s tím, že budeš mít v ruce přichystanýho něco suprtrupr dobrýho. Musíš vychytat tu vzdálenost, kterou ještě ustojí a tam začít, vzdálenost pak postupně zkracovat. Když to nevychytáš, páč ne vždycky si všimneš dopředu, tak prostě bez jakékoliv reakce na vodítku poodejdi do vzdálenosti, kterou už dává. Toť rada lajky. třeba bude mít někdo lepší nápad.
|
lucYnka XIII
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2012 13:40
- Nahlásit
PetraK
dik
vcera se Tobias odnaucoval honit zajice, sam je to dobrej pes vychovava se sam
jsem ho vecer na sidlisti pustila a najednou zajic, nejdriv si ho moc nevsimal, pak se za nim rozbeh, byl tam takovy plot z pletiva, zajic probeh dirou a za chvili slysim jak neco vrazilo do pletiva Tobiasek to nevychytal trochu
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2012 13:50
- Nahlásit
lucYnka XIII
za chvili slysim jak neco vrazilo do pletiva Tobiasek to nevychytal trochu
no a máš možná vyřešeno
|
lucYnka XIII
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2012 13:51
- Nahlásit
PetraK
uvidime, on je hodne splachovaci, ale jeste parkrat do plotu vrazi a prestane zajice honit treba
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2012 14:04
- Nahlásit
lucYnka XIII
ale jeste parkrat do plotu vrazi
při jeho potrhlosti s tím jde víc, než počítat no vidíš, někdo používá proti lovení életrickej obojek, tys šla rovnou do pletiva
|
lucYnka XIII
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2012 14:21
- Nahlásit
PetraK
on vylozene nijak nelovi, teda neni uplne mimo ze zajicu a srnek, da se odvolat i kdyz kdyz pred nim bezi tak se za nimi rozbehne, ale neni v tom ten pravej loveckej zapal, me prijde, ze je spis zvedavej co to je a chce se na to kouknout a kdyz to utika bezi taky a protoze je pomalej tak se po par metrech vrati, protozr uz nema co lovit D
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2012 14:59 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
lucYnka XIII
me prijde, ze je spis zvedavej co to je a chce se na to kouknou
hale na tohle bych úplně nespoléhala, přeci jen, lov malé kořisti jest poměrně pevně zakódován a na hadrdisku automaticky zapsán (proto třeba já nenechávám lovit ani myši) , tož bych to přivolání i v těchto situacích pílila. Páč kdyby nedejbože jednou pomalej nebyl (a to si teda nedovedu představit, že on by byl pomalej ), tak jak jednou zkusí, tak pak už musí, neboli bylo by našlápnuto na průšviha. jsem ten preventista, takže hlasuju pro prevenci a ovladatelnost.
|
danajasa
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2012 15:15
- Nahlásit
lucYnka XIIIje pomalej tak se po par metrech vrati, protozr uz nema co lovitTřá šetří syli jak lvi,ty taky dyž už ví že tudle antilopku nedaj,tak pošetří na další co bude blíž no a ta už to má jistý
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 24 Čec 2012 09:28
- Nahlásit
EVA OD JONDY a spol kdo tomu rozumíte
Chtěla jsem se zeptat jak přeučit přiřazování k noze. Pes je zvyklej mě obcházet. Zatím jsme nedělali to, že bych třeba ukročila do strany (do prava) a on se posunul zadkem ke mě. Ten posun zadkem prostě neumí a i tehdy má tendenci mě obcházet. Kdykoli se prostě přiřadí nepřesně a chci po něm, aby si sedl pořádně, chce mě obejít. Jak ho mám naučit ten pohyb zadkem ke mě? Nechci to dělat naváděním na pamlsek, protože v tu chvíli jde jen tupě za žrádlem a cvik si vůbec nezafixuje, bez pamlsku pak zase neví, co má dělat. Jak ho navézt třeba trochu pohybem, aby měl aspoň ideu, co vlastně po něm chci a mohl se tam dopracovat sám vlastnim přemýšlením a tak si to zafixoval? Dik moc
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 24 Čec 2012 09:44
- Nahlásit
Adiddaska
No asi bych na to šla s podložkou. Stoupat předníma na podložku a pak ho naučíš se otáčet s předníma nohama pořád na podložce podle toho, jak se otáčíš ty a on bude pořád u nohy. Sakra to neumim moc vysvětlit, ale viděla jsem někde od Katky Lerlový pěkné video, ale nemůžu to najít
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 24 Čec 2012 09:46
- Nahlásit
Adiddaska
http://www.youtube.com/watch?v=yo_nINCpULw Není to zrovna to co myslím, ale je to ten princip ;)
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 24 Čec 2012 09:47
- Nahlásit
RaduM
Já vim co myslíš, jen jsem doufala, že mi někdo poradí nějakej jednodušší trik
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 24 Čec 2012 09:51
- Nahlásit