| Autor |
Zpráva |
RaduM
Člen |
# Zasláno: 24 Čec 2012 12:46
- Nahlásit
Adiddaska
Ale ono to není tak hrozné. Můj pesan, kterej už uměl target na víčko od krabičky, pochopil velmi rychle, co dělat s podložkou. A pak už jen za každý pohyb zadníma packama odměna a za chviličku bylo hotovo I když jsme to zatím nedotahovali do úplného finále, neb se mi přiřazuje hezky, tak nebylo potřeba. My jsme to spíš trénovali, aby si víc uvědomoval, že má zadní nohy a že s nima může hejbat i jinak
Pokud vím, pracuješ s klikrem, tak bych se toho nebála
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 24 Čec 2012 12:51
- Nahlásit
RaduM
jj, ale hodně jsem dělala s naváděním, dneska jsem zkoušela po dlouhý době něco shapingem a to boleloooo, jak museli namáhat hlavu a moc jim to nešlo, už měli tendenci si lehnout a jakože už ne, že už se jim vaří hlava bude to na dlouho si myslim, ale jako pujdu do toho, nic jinýho mi nezbyde
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 24 Čec 2012 13:33
- Nahlásit
Adiddaska
už měli tendenci si lehnout a jakože už ne
No jo, s borderou tohle neznám Ta má tendenci dělat kdykoliv cokoliv
jj, ale hodně jsem dělala s naváděním
Já jsem povel k noze teda dělala prakticky celej naváděním a celkem to šlo. Jen teda teď přeučit to čumění z pamlsku v ruce na paničku
Když ho navedeš, tak má stejně tendenci tě obíhat? Nebo jen bez pamlsku? Mně obíhal při přivolání k noze, ale párkrát jsem ho navedla rovnou nalevo a teď už to nedělá.
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 24 Čec 2012 14:35
- Nahlásit
RaduM
Když ho navádim pamlskem, tak mi vleze třeba na hlavu, když ho tam nasměruju, ale jak ten pamlsek nemám, tak obíhaj. Maj to strašně zafixovaný ještě uplně zezačátku, dávno před tim než jsem začla dělat s klikrem eště ze cvičáku normálního. Jinak je fakt, že jsou to lenoši a mně to vyhovuje, jsem taky lenoch, z bordery bych se zcvokla, ale někdy by toho elánu mohli mít víc teda no
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 24 Čec 2012 15:46
- Nahlásit
Adiddaska
jestli se ti nechce do podložky nebo bedýnky, jsou i další možnosti.
zkoušela bych zezačátku co nejjednodušší přiřazení. nechat psa krok za sebou a pak přiřadit, aby vlastně jen poskočil dopředu k tvý noze.
když mu jde vpoho se dostat takhle do základní pozice, zkoušet nejdřív jednoduchej obrat vpravo na místě a když zvládá, klidně zkoušet po kouskách jakoby úkrok.
co se týče obratu vlevo, kde už musí hnout zadkem , tak nedělat obrat hned třeba o 90, ale jen o kousek a pracovat na obratech za chůze,pokud umí.
další je fajn třeba s pomocí zdi psa u nohy nejdřív naučit po krocích couvat.
tim se učí ten jinej styl pohybu, kdy je třeba se "zasunout" dozadu. další možnost je využít target- klidně i ruku jako target a s jeho pomocí se postupně točit se psem, aby se učil hejbat.
až nakonec bych učila přiřazování z předsednutí, který je nejtěžší a psi musí hejbat zadkem fakt hodně.
pokud jsou zvyklí na přiřazování obcházením a chceš učit např. úkroky do OB, asi jim to občas bude spínat- jak jsou zvyklí a je to pohodlný navíc ..
když už se to stane, nenech je to obcházení dokončit, klidně bych uhnula hned kus stranou, dojde jim, že jak začnou obcházet, tak jim vlastně zmizíš a tudy cesta nevede .
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 24 Čec 2012 16:18
- Nahlásit
eva od jondy
zkoušela bych zezačátku co nejjednodušší přiřazení. nechat psa krok za sebou a pak přiřadit, aby vlastně jen poskočil dopředu k tvý noze.
jj, to dělám a to zvládaj, jak si stoupnu ale trochu šikmo, tak se už ne vždycky přiřadí perfektně rovně (zadkem jakob vyčnívá)
když mu jde vpoho se dostat takhle do základní pozice, zkoušet nejdřív jednoduchej obrat vpravo na místě a když zvládá, klidně zkoušet po kouskách jakoby úkrok.
tam je už problém, jakmile si sedne blbě a dojde mu to, snaží se to opravit tak, že mě obejde
pokud jsou zvyklí na přiřazování obcházením a chceš učit např. úkroky do OB, asi jim to občas bude spínat- jak jsou zvyklí a je to pohodlný navíc ..
když už se to stane, nenech je to obcházení dokončit, klidně bych uhnula hned kus stranou, dojde jim, že jak začnou obcházet, tak jim vlastně zmizíš a tudy cesta nevede
no já právě zatim nechci to obcházení uplně vyrušit, protože přiřazení z předsednutí je hned tak nepřeučim a nechci, aby si pomotali to přiřazení obejitím, když to zvládaj. V OB-Z nejsou obraty, je tam chůze do kruhu, tak jsem myslela, že nejdřív udělám to a až pak začnu přeučovat
jinak já myslim, že mám problém v tom, označit psovi, že mi jde o ten pohyb zadkem, asi to nějak blbě vychytávám a když se přiřazuje třeba když stojí za mnou, tak kliknu, když si sedne rovně u nohy a kouká, ale to je asi jakoby blbě, měla bych vychytat ten moment, kdy se tam řadí tim zadkem a kliknout, ne? Nejorší je to, že jak ho vedu pamlskem, tak to udělá, ale nefixuje to a jak ho nechám myslet, nevymyslí nic jinýho než obcházení.
|
Hyena
Člen |
# Zasláno: 24 Čec 2012 16:43
- Nahlásit
Adiddaska
Vybavíš si, jak s náma Katka dělala to pochodování s předníma packama na kýblu? Mě to hodně pomohlo při obratech a čuba mi začala zcela přirozeně nabízet i při čelem vzad přiřazování místo obcházení. Možná by to pomohlo i vám...šlo o to, že pes má přední na kýblu- ty ukračuješ okolo kýble a pes s těmi packami na vršku kýble následujetvoje tělo ( nalepený na něm) na obě strany- snazší je začít na tu,kde před tvým tělem ustupuje, druhá strana,kdy ho má následovat je trošku těžší...ale třeba budou tvoji chlpečci inteligentnější než pruhovaná Klikáš nejprve packy na kýble a postupně pohyb.... jak má ty packy na vršku, tak prostě chca nechca maká zadníma. Jinak pak jsme ještě na práci zadních cvičily couvání, ale to už tam nemá takový potenciál pro obraty jako ten kýbl.Musíš mít ale dostatečně široký kýbl, aby se pes moh opírat a nepřevracel se s ním, jinak se bude bát a nebude se chtít hýbat.
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 24 Čec 2012 17:51
- Nahlásit
Adiddaska
jj, to dělám a to zvládaj, jak si stoupnu ale trochu šikmo, tak se už ne vždycky přiřadí perfektně rovně (zadkem jakob vyčnívá)
chtělo by to postupně zvyšovat požadavek odklikávat jen lepší a lepší pokusy a za hození zadkem lepší, dávat bonus.
jinak já myslim, že mám problém v tom, označit psovi, že mi jde o ten pohyb zadkem, asi to nějak blbě vychytávám a když se přiřazuje třeba když stojí za mnou, tak kliknu, když si sedne rovně u nohy a kouká, ale to je asi jakoby blbě, měla bych vychytat ten moment, kdy se tam řadí tim zadkem a kliknout, ne? Nejorší je to, že jak ho vedu pamlskem, tak to udělá, ale nefixuje to a jak ho nechám myslet, nevymyslí nic jinýho než obcházení.
pak bych fakt zkusila nějakou pomoc, aby se rozhejbali ..
tady na tom zrovna moji svěřenci pracujou, je to hezky vidět.
Od 1:38 přibližně
URL
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 24 Čec 2012 18:17
- Nahlásit
Hyena
jj, vim přesně co myslíš. A dávals u toho povel hned zezačátku? Já totiž když jsem začínala s klikrem cvičit tu OB, tak kluci už všechny poveli znali z dřívějška "tak nějak" takže jsme je jen dotahovali a zpřesňovali spíš, takže oni te'd bez povelu prostě stojej a zíraj a čekaj na něj. Když nepřijde, řeknou si : aha, tak je asi pauza a lehnou si trošku jsem v nich uzemnila to nabízení bohužel, takže musim zas od začátku v tomhle směru
eva od jondy
dik, jdu to skouknout!
|
Hyena
Člen |
# Zasláno: 24 Čec 2012 21:31
- Nahlásit
Adiddaska
Tak já byla ve stejné situaci- čuba cviky znala a Katka mi šila sviky na zpřesnění a zrychlení.Povel jsem vůbec nedávala..když už byla čuba na kýblu, tak jsem kousek cukla tělem směrem k ní- instinktivně ustoupila kousíček zadníma a já jí hned klikla...pochopila to celkem rychle. Na rduhou stranu to trvaloc hviličku dýl,a le už zanal princip, tak to za chvíli nabídla.Myslím, že právě to, že se naučila následovat moje tělo a ne povel jí nejvíc pomohlo zpřesnit obraty .... promítlo se to i do chůze....
|
Hyena
Člen |
# Zasláno: 24 Čec 2012 21:33
- Nahlásit
Adiddaska
trošku jsem v nich uzemnila to nabízení bohužel
na tohle bych zkusila takové to rozhýbání přemýšlení- bednu nebo židli a odklikávat každej novej cvik, co nabídnou..to by je mohlo probrat.
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 24 Čec 2012 21:38
- Nahlásit
Hyena
jj, začnu bedýnkou a stoupáním na ní, snad je to probere a pak rovnou přejdem na ten pohyb zadníma hnátama
|
Cesmina
Člen |
# Zasláno: 27 Čec 2012 11:59
- Nahlásit
http://www.rande.cz/video/default.aspx?a=7&id=7396
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 13 Srp 2012 15:44
- Nahlásit
Mám takový zapeklitý dotaz:
Chci naučit psa slalom mezi nohama, a nevim, kdy mu mám kliknout. Čubě jsem klikala vždycky když se srovnala zase zpět vedle nohy, naváděla jsem ji rukama, takže to pochopila rychle, problém se psem je v tom, že je obří,je vysokej, ale hlavně dlouhej - mám co dělat abych ho překročila, a hlavou se dostane na úroveň toho, kdy musím dělat další krok, ještě v okamžiku, kdy má tělo stále pod mojí nohou... doufám že to je srozumitelný... no a navádění pamlskem nebo rukou je v tomhle případě skoro nemožný, protože mám co dělat abych se nepřerazila o prolejzajícího psa... říkala jsem si že bych mu mohla klikat v okamžiku kdy prostrčí hlavu pod tou mojí nohou, protože to má tělo ve správný pozici, ale radši se zeptám, abych ho nenaučila nějakou chybu. Máte někdo nějaký velký vemeno a učili jste ho to...?
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 14 Srp 2012 13:13
- Nahlásit
Grin
já to vůbec nechápu, jak to popisuješ Já mám čokle o trochu menší teda, ale dělala sem to tak, že mi seděl u nohy, já nakročila a pamlsek ho navedla pod tu nakročenou nohu, když pod ní prolejzaj, tak jsem klikla, pamlsek jsem mu dala až byl celej prolezlej. Pak jsem nakročila druhou nohu a zas to samý
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 14 Srp 2012 13:58
- Nahlásit
Grin
já myslím že snad chápu a nevidím problém to učit takhle .
ještě je možnost si pomoct nějakým targetem, kterýho se pes dotýká - za ním hlavu prostrkuje a aby se k němu dostal, musí se samo i hejbat .
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 14 Srp 2012 14:37
- Nahlásit
Adiddaska
já to vůbec nechápu, jak to popisuješ
já se omlouvám, fakt nevím jak to popsat líp..
já nakročila a pamlsek ho navedla pod tu nakročenou nohu, když pod ní prolejzaj, tak jsem klikla, pamlsek jsem mu dala až byl celej prolezlej
tohle dělat nemůžu, protože bych se o něho přerazila, nějak mi to prostě nejde zkoordinovat, když jsem ohnutá (protože musim tu ruku strčit pod koleno, aby za ní prolezl a neměl tendence to obejít..) už se mi při tom i stalo že jak jsem se soustředila na ruce, tak jsem na psa šlápla a nebo o něj zakopla a víš jaká je Grin citlivka, takže pochopitelně pak chvíli nechtěl cvičit...
eva od jondy
ještě je možnost si pomoct nějakým targetem
a no jo, dyť jsem blbáááá!!!! Vůbec mi to nedošlo - target na hůlku umí čuba, a jeho jsem to neučila, jen na ruku, protože jsem to nikdy nepotřebovala, když je tak velkej jsem idiot... děkuju!
|
Radecha
Člen |
# Zasláno: 14 Srp 2012 15:29
- Nahlásit
Taky je varianta učit to čistě na šejping, bez navádění i targetů. Učila jsem to tak například filu (a dobrý ).
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 14 Srp 2012 15:46
- Nahlásit
Radecha
šejping nám moc nejde bez předmětů, když máme předmět, tak super, ale bez předmětů jsem v psovi nedokázala jaksi vyprovokovat to pravý nadšení :/ zatim snaha je
|
Radecha
Člen |
# Zasláno: 14 Srp 2012 15:52
- Nahlásit
Možná trošku upravit kritéria?
Tohle je fakt jednoduchá věc bych řekla, teda podle mých zkušeností (každej pes co jsem ho to učila to vymyslel na první lekci). Ale samozřejmě záleží, kolik má pes s tvarováním zkušeností (a hlavně jak páníček navymejšlí kritéria a zvládne timing).
Pokud to jde, vždycky učím prioritně na čistý šejping, target používám jen když první varianta z nějakýho důvodu nelze.
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 14 Srp 2012 16:18
- Nahlásit
Radecha
Ale samozřejmě záleží, kolik má pes s tvarováním zkušeností
Právě že takhle nasucho moc ne, a hlavně já nemám skoro žádný zkušenosti s čistym shapingem, ten problém je ve mě, pro mě je snazší práce s targetem u těhlech věcí, no..
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 14 Srp 2012 16:50
- Nahlásit
Grin
neni zač vůbec . čistě na shaping to jde samo taky,
ale právě mi nějak přišlo, že ten tolik neděláte.
a i při targetingu se dá udělat spousta práce a zábavy !
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 14 Srp 2012 17:16
- Nahlásit
eva od jondy
jen tak pro odlehčení, jsem zapojila do výcviku ten "jackpot", co jste mi tu radili a pes má z toho doteď zánět v uchu za odměnu jsem ho pustila do jezírka s koi kaprama, to je pro něj meta nejvyšší, chodí se na ně koukat jako na televizi, a on se pro ně potápěl až na dno, měl uplný zatmění, nedal se odvolat ven vubec, podle mě se mu tim adrenalinem všechny dosavadní zážitky a dovednosti vymazaly z hlavy
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 14 Srp 2012 17:25
- Nahlásit
Adiddaska
jako nechci se tomu smát, ale musim ..
jen škoda toho zánětu v uchu .
a kapři přežili šok?
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 14 Srp 2012 17:31
- Nahlásit
eva od jondy
a kapři přežili šok?
jj, přežili, ale hrozně jsem se bála, že jednoho chytí a donese mi ho a já ho budu muset převzít, abych mu nezkazila aport
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 14 Srp 2012 18:20
- Nahlásit
Adiddaska
jj, přežili, ale hrozně jsem se bála, že jednoho chytí a donese mi ho a já ho budu muset převzít, abych mu nezkazila aport
ale tak zas takovej trumf v rukávu dobrej .. nemyslim kapra v rukávu tim samo..
|
Radecha
Člen |
# Zasláno: 14 Srp 2012 21:31
- Nahlásit
já nemám skoro žádný zkušenosti s čistym shapingem
Aha. Tak doporučuju začít, je to dobrý .
Jinak v podobnejch případech se dá použít i nosetouch, výhoda je že nemáš v rukou zbytečný věci navíc.
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2012 19:53
- Nahlásit
čus, máte někdo nějaký tip na couvání u nohy? myslim, jak to učit. Dělám to u zdi, jeden čokloid to už pochopil, tam to jde, ale druhej se furt tý zdi nějak bojí nebo co, kroutí se tam jak blbej, tak se chci zeptat, jestli na to neni ještě nějakej jinej fígl. dik moc
|
Venta
Člen |
# Zasláno: 6 Zář 2012 09:19
- Nahlásit
Adiddaska
A zkoušela jsi to u toho nízkýho nábytku? Toho by se tolik nemusel bát. Nebo se to učí i v úzké uličce kdy jdeš proti němu, ale to bych teď nemíchala s tím zastavováním
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 6 Zář 2012 09:21
- Nahlásit
Adiddaska
naučit nacouvat např. na nějakou podložku, nejdřív normálně čelem ke psu. pak připojit změnu tvojí pozice a až bude bezpečně zvládat, odbourávat podložku.
nebo pomocí ruky jako targetu a doteku nosu např.
a nebo čistě shapingem, pokud pes zvládá pozici u nohy, tak se posouvat po minikrůčcích a odklikávat i ten nejmenší pohyb nohou dozadu. až pak zvyšovat kriteria, aby bylo couvání rovné.
nebo naučit couvání zvlášť na povel a pak aplikovat u nohy.
|