| Autor |
Zpráva |
LucieS
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2012 17:13
- Nahlásit
Vero
mysela jsem testování toho, co už je ta půlka (cesty zpět). já to samozřejmě přesně nikdy neodhadla a pak si postupně všímala, že pes si tu půlku se svým pojetí zas zkrátil
Jo tak jasně, ale v tu chvíli prostě čekám, až se vrátí ještě o fous blíž ke mně, aby se jim to nevyplatilo.
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2012 18:58
- Nahlásit
PetraK
to nehraní si, zkus ho to naučit přes přetahování, třeba s plyšákem měkkým, jen kraťoučce a pak to kousek odhodit, ale jeho u toho přidržet s tím, že vyběhnete spolu a on vyhraje a bude se moct prsit, jak vyhrál souboj.
jo to jsou ty hry na rozehrání se, já vim. Skoro nikdy se nepřetahuje o nic. Mám jen jednu takovou miminkovskou hračku, řikám jí buznoberuška, hrozně debilně píská, se jí dycky stydim vytáhnout, všichni ty sportovní pešky a já todle tak o tu se několik vteřin přetahuje a tu někdy házim při tréningu za odměnu. Ale můžu jí hodit max jednou, strašně rychle ho přestane zajímat. Ani nikdy sám od sebe nic nenosí, jak třeba ten druhej, když má radost, nese mi botu, venku si poponese a kouše klacek. Rambík nikdy.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2012 10:34
- Nahlásit
Adiddaska
od sebe nic nenosí,
proto možná taky není tak odvázanej z toho bažanta např. a jde si radši čmuchat jinam, páč to není ta supr zábava.
Zkusila bych ho rozehrát, protože navíc tím, že do těch nějakých pěti měsíců s nimi nikdo nic nedělal, tak není ten tip co by si hrál sám od sebe asi. Ta hra s odhozením a přidržením psa je myslím, dobře funkční. Taky bych zkusila vybrat nějakou pískací hračku, která by se mu mohla líbit (ešus třeba na hravej aport výrazně přeferuje pískací hračky ovšem s bodlinkama, páč je masochista, ale pro přetahování
má rád měkkej matroš, jak je to gumový, nebo nějak tvrdý, moc do toho nejde) taky není marná věc tenisák (dneska už dělají i pískací od Konga, ) ve fusekli, protože je to jednak kulatý, druhak to lítá daleko, ale dá se o ten tenisák i přetahovat.
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2012 11:09
- Nahlásit
e to jednak kulatý, druhak to lítá daleko, ale dá se o ten tenisák i přetahovat.
balonek na šňůrce. to můj psák miluje. a nejseš trapák se špinavou fuseklí
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2012 11:14
- Nahlásit
Vero
balonek na šňůrce.
balonek na šńůrce nejni tak zajímavej- je gumove, nechutnej. tenisák na šňůrce zas nemá tak dlouhou životnost, páč při přetahování ten tenisák poměrně brzo udělá plop a je bez šňůrky. Tenisák ve fusce je trvanlivej, přetahovací a čokl se s nim též může mlátit do makovice, jako s balonkem na šňůrce, kterej nemá chutnavej povrch. Tolik zpravodaj Ešusích priorit
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2012 11:20
- Nahlásit
PetraK
balonek na šńůrce nejni tak zajímavej- je gumove, nechutnej
ahááá . tak to buldozérovi chutná, hlavně když není hladkej. víc jak tenisák. (a já to mám materiálově taky radši.)
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2012 11:28
- Nahlásit
Vero
von má na něj dobrej aport, to jo, ale na hraní ho nemá rád. I když dřívějc jo, pak mu to nějak začlo vadit. Tenisáky miluje a tenisáky ve fusce úplně nejvíc, páč maj tu funkce jako šňůrkovej balonek(mydlim hlavu, nemydlim hlavu, mydlim hlavu, nemydlim hlavu..... ) a nejsou nechutný
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2012 13:25
- Nahlásit
PetraK
proto možná taky není tak odvázanej z toho bažanta např. a jde si radši čmuchat jinam, páč to není ta supr zábava.
ale to bylo vařený a obraný bažantí stehno
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2012 15:11
- Nahlásit
Adiddaska
ale to bylo vařený a obraný bažantí stehno
aha. No ale, právě ani super žrádlo nemusí znamenat, že pro něj budeš nejzajímavější či zajímavější teda než to čmuchání.
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2012 16:05
- Nahlásit
ni super žrádlo nemusí znamenat, že pro něj budeš nejzajímavější či zajímavější teda než to čmuchání.
tak tak... když jsem si přivedla psáka, tak jsem chodila ven s hračkama a super voňavým masem a zoufalstvím, páč pes ignoroval mě, ignoroval hračky, a když jsem mu nabídla maso, znechuceně se odvrátil prostě jsem ho neměla jak motivovat... jediný, co ho zajímalo, bylo si čuchat.
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2012 17:02
- Nahlásit
PetraK
Vero
já asi nebudu řešit, jak bejt pro něj zajímavější než to čuchání. Stačí mi, že jsem pro něj zajímavá pamlskama a pochvalou při tréningu. A venku holt ať má prostě bobky, že se mu ztratim.
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2012 07:15
- Nahlásit
Tak jsme se včera naučili první cvik pomocí klikru Až když jsem zavedla klikr do běžného výcviku (povel, klik, pamlsek), tak to pesanovi přestalo vadit a včera jsem si ověřila, že je opravdu naklikaný, protože se snažil, nabízel a po kliknutí mi nikam neodcházel Hurá!
Jinak teda rozhodla jsem se pro zachytávání - cvičili jsme oblíznutí. Říkala jsem si, že to nebude tak složité, když po odměně se vždycky párkrát oblízne. První den mu to nedocvaklo, ale druhý den už pochopil, co chci. Nakonec jsme to teda dopracovali na vyplazování jazyka. Klikala jsem totiž na začátku kdykoliv jsem viděla jazyk. On pak začal nabízet dvě varianty, vypláznutí jazyka a oblíznutí, tak jsem za oblíznutí klikat přestala a klikala jen za vypláznutí. Musela jsem se u toho tlemit, jak vtipně to vypadalo a když jsme to ukázali páníkovi, tak se smál, co ho to učim za blbosti, ale prej hlavně že nás to baví
Máte nějaké další náměty na podobné blbinky, které by se mohli líbit především dětem?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2012 08:48
- Nahlásit
RaduM
Hurá
no vidiš!! Šikovný jste. Můžete dělat reklamu Stounům
které by se mohli líbit především dětem?
většina dětí miluje, když si může Ešátora zastřelit - cvik spočívá ve spojení couvání a povelu mrtvý. Neboli jsem ho nejdřív naučila Mrtvý pes - neboli upadnutí/ulehnutí na bok a nehýbání se a pak to spojila s couváním. takže pes na ruční povel odcouve, člověk vystřelí z imaginárního kvéru a pes se kácí k zemi
další co se dětem líbí je zajíček - neboli pes sedí na zadních a panáčkuje
a udělej Pápá, neboli pes mává přední nohou. .
Pak mám takovou sestavu s povídáním:
"Co udělá slušně vychovaný péf, když potká člověka?" - pes si sedne a
podá tlapu.
"Může ten slušně vychovaný pes člověku ukázat, jak vypadá Mrtvý péf?" - pes se svalý a předstírá mrtvolu.
"Může se z mrtvýho psa stát veverka?" - pes se převalí na záda, přední nohy pokrčený
"Může se z veverky stát zajíc?" Pes předvede zajíce.
"A může ten slušně vychovaný pes člověku na rozkloučenou zamávat/udělat pápá?" a pes zamává
Děti jsou z toho nadšený.
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2012 09:36
- Nahlásit
PetraK
cvik spočívá ve spojení couvání a povelu mrtvý
Couvání nám stále moc nejde, ale mrtvýho psa zařazuji na seznam, to se bude líbit i tchánovi ;)
udělej Pápá, neboli pes mává přední nohou
Hmm, jak jsi učila mávání přední? My s packama zatím umíme jen podávání do ruky nebo na kolena.
Pak mám takovou sestavu s povídáním:
A v těch větách dáváš na něco důraz, nebo mu pak dáš ještě nějaký posunkový povel? Mi přijde, že musí být docela těžké dávat povel celou větou Ale klobouk dolů, to je fakt super nápad!
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2012 12:11
- Nahlásit
RaduM
jak jsi učila mávání přední?
no , to bude problém si vzpomenout myslím, že jsem vycházela z toho, že se dotýkal mojí dlaně a potom jsem mu tu ruku dala výš a jak máchnul, bylo klik. Myslím si to tak, já jsem takovej chaotik. Hodně i využívám náhodnýho chování.
A v těch větách dáváš na něco důraz
no trošku intonačně, jako že zvednu v otázce hlas označím to slovo - mrtvý, veverka, dobrý den a tak. plus jak se to naučí, ví, jak to jde za sebou, takže je to vlasně řetězení cviků a já do toho vkládám slova. Blbý je, když von to moc zrychlý
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2012 12:19
- Nahlásit
PetraK
se dotýkal mojí dlaně a potom jsem mu tu ruku dala výš a jak máchnul, bylo klik
Super, vyzkoušíme. Myslim, že to by mohlo fungovat v pohodě
Blbý je, když von to moc zrychlý
Právě toho bych se obávala. Jako že vim, že když toho mýho trdlouna něco baví, tak nečeká na povel, ale rovnou to provede, když to očekává a čučí kde jako je jeho odměna
Každopádně díky za náměty, pápá a mrtvý pes si přesouvám na začátek seznamu
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2012 12:24
- Nahlásit
RaduM
Právě toho bych se obávala.
no to pak musí nastoupit trpělivá důslednost a tohle neodměňovat. Plus průběžně při cvičení to cvičit kouskovaně či zpřeházeně (stejně jako S-L-V), aby pes na to slovo opravdu čekal.
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2012 12:33 - Změnil/a: Vero
- Nahlásit
PetraK
týýý jo!
Plus průběžně při cvičení to cvičit kouskovaně či zpřeházeně
tak, tak... jinak ti bude psák válet sudy, když řekneš ticho, dělat veverku místo zajíce a tak dál
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2012 12:38
- Nahlásit
Vero
jinak ti bude psák válet sudy, když řekneš ticho
no ale na zmatení povelů se dá taky postavit vtipná scénka. Páč pokud psa naučíš že na povel mrtvý pes bude válet sudy a na povel živý pes čokl zcepení.... můžeš předstírat, že si se psem vůbec nerozumíte,
Na poklonu to není, je to jen taková blbinka
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2012 12:47 - Změnil/a: RaduM
- Nahlásit
PetraK
stejně jako S-L-V
Jooo, tam se nám to podařilo odstranit
Na poklonu to není, je to jen taková blbinka
Ale je, mně se to moc líbí a věřím, že děti jsou nadšené. Možná si to trochu upravim na to, co umíme, něco se naučíme, ale rozhodně to využiju a těším se na to
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2012 15:04
- Nahlásit
RaduM
Možná si to trochu upravim na to, co umíme, něco se naučíme,
no jistě, člověk musí umět inprovizovat. To mávání je dobrý pro malý děti,když se třeba na ulici bojej psa, že je velký, tak když jim zamává, bát se přestanou.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2012 07:43
- Nahlásit
Moc zajímavý článek a hlavně video - aneb háravka jako odměna Jednak je pes úžasně motivovaný a za druhé se výrazně zlepšila jeho ovladatelnost v přítomnosti háravek. Zajímavé!
(Jen si nejsem úplně jistá, co na to říkala ta čubina...)
http://www.fannygott.com/epic-learning-a-big-lesso n
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2012 18:54
- Nahlásit
lamalucni
hm, né vždy odměňujte stylem, který čeká mně by se na ten míček zvysoka v.... s tou háravkou na place, teda na míček by se mi vlastně vy.. dycky, ale v tomhle případě asi i na pamlsek. Ale jinak je to zajímavý, já takhle odměňuju, že pouštim za jinym psem. Ale na semináři OB jsem slyšela, že se to nemá dělat, při výcviku, že pak když bude nervní (zkoušky, závody) se odmění sám a zdrhne mi za psem...
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 19 Úno 2013 08:47
- Nahlásit
Tak jsem v sobotu absolvovala přednášku o pozitivním posilování s panem Šustou. Kdo neví, o koho jde, tak může zjistit zde: http://www.impuls.cz/clanek/video-frantisek-susta- agresivita-u-zvirat-se-da-odnaucit/230864.
Měla jsem trochu obavu, že celý den neudržím pozornost, že po obědě budu v útlumu a bude se mi chtít spát, zvlášť když jsem vstávala v 6. Ale k mému překvapení to tak vůbec nebylo. Pan Šusta ráno v 9 spustil a najednou byl oběd a pak najednou konec a myslím, že všem to bylo líto, že už musí domů.
Přednáška byla skvěle připravená, žádné velké odbornosti, prostě základní věci a podány naprosto srozumitelně. Uvědomila jsem si spoustu věcí, nad kterými člověk ani nepřemýšlí. A hlavně jsme se nasmáli, protože pan Šusta je nejen odborník na trénink zvířat, ale i sympatický a vtipný muž.
Takže všem, kteří klikají nebo jinak pozitivně posilují a trénují jakékoliv zvíře, vřele doporučuji! Určitě jsou nebo budou další přednášky, protože je o ně obzvlášť ve světě kynologie obrovský zájem.
|
Hipík a Tonička a Rozinka
Člen |
# Zasláno: 19 Úno 2013 19:28
- Nahlásit
RaduM
To je moc zajímavý... Nefungoval mě na video tvůj link, tak ho sem dávám znovu.
http://www.impuls.cz/clanek/video-frantisek-susta- agresivita-u-zvirat-se-da-odnaucit/230864
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2013 09:22
- Nahlásit
Hipík a Tonička a Rozinka
Ano, pan Šusta je úžasný člověk a určitě se přednáška s ním vyplatí i nekynologům, má zkušenosti se spoustou zvířat, učí např. i morče
Tady odkaz, ale je to jen na facebooku myslim.
https://www.facebook.com/pages/Franti%C5%A1ek-%C5% A0usta-Zaobzor-os/528727567139092?ref=ts&fref=ts
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2013 10:45
- Nahlásit
RaduM
Takže všem, kteří klikají nebo jinak pozitivně posilují a trénují jakékoliv zvíře, vřele doporučuji!
takže dobrý?? Já se o tom dozvěděla bohužel pozdě, on je bezvadnej.
a díky za odkaz, ráda čihnu.
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2013 11:20
- Nahlásit
PetraK
No určitě to nebyl poslední, je o něj velký zájem, takže se teď pořádají přednášky všude možně a určitě i budou (záleží odkud jsi). Já jedu ještě v květnu na navazující besedosemináře Jak naučit a Jak odnaučit a zvažuji i ten třetí - Práce se skupinou. Strašně se těším. Kdo třeba četl Karen Pryor a hodně do pozitivního posilování pronikl, nedoví se třeba nic moc nového, ale i tak, pro osvěžení informací a hlavně to velké množství názorných ukázek na všech možných i nemožných (třeba skunk) zvířatech je super A pak samozřejmě ty vtipné poznámky, co hází do placu, to člověku ty dojmy ještě zesílí.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2013 11:26
- Nahlásit
RaduM
záleží odkud jsi
z Prahé, takže ho mám tuším u nosu, že?
nedoví se třeba nic moc nového
četla jsem, ale vždycky člověk načerpá info od někoho živýho, kdo má navíc ještě jiný pohled, za sebou jiná zvířata, jinou praxi. a pokud jsou tam názorný ukázky -tak z toho člověk odkouká nejvíc. Jsem ráda, že to dorazilo i k nám do zoo, je to pro ty zvířata neuvěřitelný osvěžení v tom zalígrovaným pobytu, není pro zvíře nic horšího než ubíjející každodenní nuda a šeď.
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2013 11:37
- Nahlásit
PetraK
Jojo, to ho máš u nosu. Tam toho dost pořádá Šimona Drábková, ale jestli bude i přednáška nevím, musela bys to očíhnout.
http://dogsports.webnode.cz/f-susta-/
Jo, já jsem taky četla a on třeba měl nějaké body přímo z knížky a pak ještě k tomu nějaké svoje dodatky, takže určitě do toho dal i něco svého a hlavně to umí všechno hrozně hezky vysvětlit a předat. Knížka je fajn, ale v tomhle je taková omezená a málo názorná, i když tam je dost příkladů.
Já jsem byla oněmělá úžasem, když ukazoval někde z Denveru ze zoo hyenu, která cvičila jak pes. Úplně super, ale hlavně, ona měla tak namáklý nose touch, že jí dali ruku na mříže a z krku jí mezi tím co se dotýkala čumákem odebrali krev. To samé třeba se lvem. Je super, že vlastně ty zvířata nemusí uspat, což pro ně není dobré a ještě to stojí zbytečně finance, takhle je naučí jednoduchý cvik a můžou to využít i při veterinárních ošetřeních.
|