| Autor |
Zpráva |
Pupy
Člen |
# Zasláno: 21 Bře 2013 12:23
- Nahlásit
Mám několik dotazů, kde bych potřebovala pomoci, nechci na ní křičet ani používat žádné tresty. Jenže nevím co dělat když:
1) Začně kousat něco co není její, bohužel ji okřiknout musím, protože si nevím rady. Pokud kouše svojí věc, tak ji pochválím.
2) Ona mi začně kousat nohavice a boty, co mám udělat?
3) Když se vymočí doma. Na zahradě ji za to velmi chválím, doma se mi vymočila jen párkrát, ale nemůžu to nechat bez povšimnutí ne?
Pokud tady ty podobné otázky někde byli, prosím přepošlete mi je nebo znovu napište. Mám spousty práce se štěňátkem a nemám teď čas tu sedět.
Také bych byla vděčná, za nějaký nápad na nějakou hru, samozřejmě něco u čeho zapojí hlavinku. Hru co můžeme hrát doma...
|
birma
Člen |
# Zasláno: 21 Bře 2013 13:04
- Nahlásit
Pupy
3) Když se vymočí doma. Na zahradě ji za to velmi chválím, doma se mi vymočila jen párkrát, ale nemůžu to nechat bez povšimnutí ne?
pokud jí není víc než nějakého půl roku, tak bych si brblala pod vousy a neřešila
Mám spousty práce se štěňátkem a nemám teď čas tu sedět.
zatímco všichni ostatní mají času tolik, že neví coby
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 21 Bře 2013 13:11
- Nahlásit
birma
jo to mě taky pobavilo
Pupy
bohužel ji okřiknout musím
nemusíš,převeď jeho pozornost jinam.
viz výše.
ale nemůžu to nechat bez povšimnutí ne?
můžeš. štěně je malé, ještě se to za á nenaučilo a za bé se ještě nenaučilo ovládat své svěrače. ještě to nějakou chvilinku potrvá.
píši velmi zkratkovitě, omlouvám se, ale byla jsem pokárána kýmsi, koho ani neznám, za to, že se přilíš rozepisuji - což dělám proto, abych detailněji popsala co mám na mysli. ale tak pokud to někomu působí potíže, nerada bych mu ubližovala
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 21 Bře 2013 13:21
- Nahlásit
Pupy
1) Začně kousat něco co není její, bohužel ji okřiknout musím, protože si nevím rady. Pokud kouše svojí věc, tak ji pochválím.
Můžeš ty věci, které kouše a kousat nemá odstranit z dosahu? Jestli jo, tak to udělej a je to vyřešené Jestli ne, tak zkus odvést její pozornost jinam, jak píše PetraK. Ideálně ještě dřív, než se do toho kousání pustí. Zaměstnej ji, třeba jí dej zmačkanou pet lahev s pár granulemi uvnitř (ale pozor, ať tu petku nežere, znám i takové psy).
Jednoduše se snaž to chování ignorovat a odměň jakékoliv jiné chování, které nabídne. Velmi brzy zjistí, že kousání nohavic a boty je zbytečně vynaložená námaha a že za to nic nedostane. Nejspíš si tím vynucuje tvou pozornost.
Proč to nemůžeš nechat bez povšimnutí? Když se malé dítě učí na nočník, taky se mu stane spousta nehod, než se to naučí a rozumný rodič ho za to opravdu netrestá.
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 21 Bře 2013 13:24
- Nahlásit
Jo a hry...
Her se dá myslím vymyslet spousta, ale nejlepší na zapojení hlavy je podle mě klikr trénink
|
Pupy
Člen |
# Zasláno: 21 Bře 2013 18:59
- Nahlásit
Jojo už klikáme
Jinak zatím ty loužičky bez povšimnutí nechávám. Jen jsem ji vynadala jednou a to když vběhla do jednoho pokoje po vyvenčení ze zahrady.
Jinak samozřejmě se pokouším jí odpoutávat pozornost.
A věci co kouše, stůl, postel a pod dát pryč nemůžu
birma
Já to myslela jako momentálně jinak diskuzi pročítám, jenže než ji dočtu tak to bude trvat
|
Pupy
Člen |
# Zasláno: 21 Bře 2013 19:24
- Nahlásit
Mě jde i o to, že když bude něco kousat co nemá. Tak tedy odvedu pozornost jinam, jenže nebude to pak dělat naschvál, aby chtěla právě tu moji pozornost?
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 22 Bře 2013 07:39
- Nahlásit
Pupy
Proto jsem psala, ideálně dřív, než to kousat začne. A unavit, aby ji to ani nenapadlo, dát jí dostatek jiných věcí/dobrot na kousání, aby neměla potřebu kousat nábytek. Klidně jí přines i nějaký klacek z venku, sice to nadělá bordel, ale určitě ji to uspokojí
|
Pupy
Člen |
# Zasláno: 22 Bře 2013 08:11
- Nahlásit
RaduM
Když ona tu má věci na kousání a vždy ji je dám. Jenže ona je vyčůraná. Vezme tu věc a jde si lehnout například na díru v linu, kouše věc a zároveň i to lino. Já se kolikrát musím smát, že to dělá tak nenápadně.
Jinak má ráda papírové ubrousky, krabice, obal od kapesníčků, ráda to škube, tak jí to občas dám.
Ona je neúnavná
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 22 Bře 2013 09:36
- Nahlásit
Pupy
RaduM
Proto jsem psala, ideálně dřív, než to kousat začne. A unavit, aby ji to ani nenapadlo, dát jí dostatek jiných věcí/dobrot na kousání, aby neměla potřebu kousat nábytek
přesně.
Pupy
hele když jsme byli doma, tak se přiznám, že v tom nejděsivějším období, bylo smrádě hádě neustále pod dozorem a povětšinou se s ním někdo zabýval - pokud si sám nežužlal kostičku, nebo vzácně nespal. Je pravda, že jsme dva, nemáme děti. Hodně jsem si s ním hrála/hráli - klidně i při domácích pracích- naučila jsem se mýt nádobí a při tom se přetahovat o hadr, kterej jsme měla přišlápnutej . V tu dobu jsem toho pravda doma moc neudělala, ale škody na majetku byly fakt minimální. Vznikly vždycky v době, kdy jsme doma nebyli
Vezme tu věc a jde si lehnout například na díru v linu, kouše věc a zároveň i to lino.
no tož jí tu díru něčim přikrej, nebo jí od ní odveď.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 22 Bře 2013 09:49 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit
Pupy
Já jsem štěndo úplně od začátku učila na přepravku, a když jsem si s ním nehrála nebo ho necvičila, tak jsem ho (skoro) vždycky dala odpočívat do přepravky nebo ohrádky. Tím se hrozně rychle naučil jak to čůrání, tak i to, které věci může kousat (páč nic jiného k dispozici prostě neměl). Takže i žužlání kostiček a podobně probíhalo prostě jen v pelechu. Teď má pět měsíců, klec má skoro furt otevřenou a když chce něco kousat, tak si to tam odnese A i na návštěvě, kde to vůbec nezná, lidské věci ignoruje a kouše jen psí hračky - prostě nějak pozná ten rozdíl i u věcí, které nikdy neviděl...
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 22 Bře 2013 10:36
- Nahlásit
lamalucni
lidské věci ignoruje a kouše jen psí hračky - prostě nějak pozná ten rozdíl i u věcí, které nikdy neviděl...
I dětské hračky? My chodíme velmi často za 1,5 roku starou neteří a tam teda mu trošku dělají problém její balónky, zvlášť když ona mu je nabízí Jiné hračky ho nezajímají, tam myslím to taky pozná, že to není nic pro něj, ale ty balónky no, to je pokušení.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 22 Bře 2013 10:37
- Nahlásit
RaduM
to netuším, my jsme byli jen v psí rodině, bezdětné s dětskýma hračkama by asi problém rozlišit je měl
|
Pupy
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2013 12:18
- Nahlásit
Jak jste naučili přes klikr vstaň? Ona si třeba stoupne, jenže musím držet pamslek a navádět ji, nebo mám prostě počkat až vstane sama? Jenže já si myslím, že ona by byla schopná sedět nebo ležet do nekonečna
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2013 19:18
- Nahlásit
Pupy
Já jsem to učila přes nose touch (dotyk čumákem do dlaně). Ale moc ten povel teda nepoužíváme, takže ho ani moc neumíme
|
Pupy
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2013 21:54
- Nahlásit
lamalucni
Tak ona vstane vždy za piškotem, jenže vždy popojde. Není to že by seděla a vstala atd.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2013 22:06
- Nahlásit
Pupy
Ech, tys o tom klikru asi moc nenacetla, nebo proste neumis se psem pracovat? Zkus si najit v okoli nekoho zkusenejsiho, at ti nazivo poradi.
Ja upresnovala vstan pres target.
|
kulala
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2013 22:19
- Nahlásit
Pupy
Tak ona vstane vždy za piškotem, jenže vždy popojde. Není to že by seděla a vstala atd.
asi tak jak pise Fifi... bylo by dobry si nejdriv precist neco o technice a principech vycviku psa a jak pouzivat klikr kterej mimochodem je pouze nacini k vycviku a bez teorie ti bude k nicemu ;)
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2013 22:44
- Nahlásit
Ech, tys o tom klikru asi moc nenacetla
Dneska byl docela dobrej seminář s Františkem Šustou. Tak třeba příště něco takovýho
|
Pupy
Člen |
# Zasláno: 22 Dub 2013 06:58
- Nahlásit
Tak já už s ním naučila sedni, lehni a kývat hlavou, skoro bez navádění. Jen to vstaň se nám nějak nedaří no
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 22 Dub 2013 07:35
- Nahlásit
Pupy
vstaň se nám nějak nedaří
a zahodit na tenhle povel klikr a naučit to "klasicky", tzn. přizvednout si ho pod bříškem?
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2013 10:24 - Změnil/a: RaduM
- Nahlásit
Tak zas otevírám toto téma Včera jsem na semináři s panem Šustou narazili na velmi zajímavou věc a zajímalo by mě, jestli ji někdo v praxi se psy používá. On nám to ukazoval na velrybě a na asistenčních psech cvičených v Rakousku.
Jedná se o tzv. záchranný signál (velmi silný podnět), na který zvíře zareaguje za každých okolností. Třeba u kosatek bylo použito plácnutí do vody a ona připlavala i když zrovna žrala cvičitele (přeháním)
Prostě ať děláš co děláš, přijď teď sem, nebo ať děláš co děláš, lehni. To byl případ těch asistenčních psů, na zapískání zalehli a to i v případě, že byli aktuálně pod povelem psovoda a zapískal někdo jiný, prostě písknutí je nejsilnější podnět, jaký může nastat. Taky je to teda samozřejmě v nácviku fakt vysoce odměňováno.
Napadlo mě, že by se to dalo třeba využít u psů, kteří honí zvěř, ale nevim, jestli je to v praxi vůbec možné dosáhnout, když už je to honění zvěře třeba mnoho let posilováno. Máte někdo takový top povel, u kterého si jste jistý, že na něj pes zareaguje za každých okolností?
|
birma
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2013 10:49
- Nahlásit
RaduM
nemám, ale ta myšlenka se mi líbí. V praxi si dovedu představit spíš to "lehni" než přivolání (třeba právě u rozloveného psa mi to pro něj přijde snazší, protože to nevyžuduje, aby se od silného podnětu otočil a šel pryč).
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2013 10:52
- Nahlásit
RaduM
U lovečáků se za tímhle účelem běžně používá "down". Akorát že oni se to učí pomocí proutku, no...
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2013 10:56
- Nahlásit
birmalamalucni
Dík, já s tímhle nemám zkušenosti právě. Ale kamarád řeší, že mu pes zdrhá za zvěří a tak je teď pořád na šňůře, ale přemýšlíme jak se dopracovat k tomu, aby mohl být i na volno, tohle vidim jako slibnou variantu
|
birma
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2013 11:29
- Nahlásit
RaduM
Petra tu někde (i když netuším, jestli v tomhle vlákně) rozepisovala, jak učila "lov" Ešuse - zajímavé a podnětné čtení
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2013 12:17
- Nahlásit
RaduM
jojo, je to tady asi tak stokrát, páč to původní nikdy neumím najít, zkus pohledat, já dneska vůbec nestíhám. Podle mě je lepší psa naučit se u zvěře ovládat, než mu jí zakazovat, tam je popis jak zhruba na to.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2013 12:20
- Nahlásit
lamalucni
U lovečáků se za tímhle účelem běžně používá "down". Akorát že oni se to učí pomocí proutku, no...
přesně..nic novýho pod sluncem myslim
jiak mě se ta myšlenka nelíbí vůbec, preferuju aby pes poslouchal MĚ a ne kdejaký písknutí kohokoli co se může vyskytnout a prostě když zavolám Pocem přišel za každejch okolností takže za mne nula bodů,myslim,že to je mnoho povyku pro nic a věci sou už dávno vymyšlený
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2013 12:21
- Nahlásit
Máte někdo takový top povel, u kterého si jste jistý, že na něj pes zareaguje za každých okolností?
Hlavně podstata je vycvičený pes, který poslechne na každý povel, a ne kouzelný povel. Každý povel, i reakci na píšťalku, musíš naučit.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2013 12:26
- Nahlásit
Neumi
aždý povel, i reakci na píšťalku, musíš naučit.
no právě takže nechápu proč prostě úplně stejně nenaučit jako nejsilnější podnět kterej bude fungovat za každejch okolností Pocem ..jakej je v tom rozdíl proboha?
jinak s tim zalehnutím místo přivolání třá od zvěře to neni úpa blbý,pro psa je to skutečně o něco snažší,to jo ale cv tomhle kontextu nevidim teda moc spojitost
RaduM
o byl případ těch asistenčních psů, na zapískání zalehli a to i v případě, že byli aktuálně pod povelem psovoda a zapískal někdo jiný, prostě písknutí je nejsilnější podnět, jaký může nastat.
ty vado asi sem divná ale to by mě jeblo!! k čemu je mi takovej pes proboha??
|