| Autor |
Zpráva |
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 6 Zář 2012 09:28 - Změnil/a: eva od jondy
- Nahlásit
jinak tip na další dvě super knížky,
co určitě stojí zato si přečíst.
http://www.knihcentrum.cz/klikrtrenink/d-115176/
http://www.knihcentrum.cz/poslusnost-i-bez-voditka /d-117847/
a ještě kdyby se zázrakem našel někdo v okolí, kdo potřebuje poradit, rád by si pocvičil nebo si osobně vyměnil zkušenosti o výchově a výcviku pomocí poz. upevňování
http://psiskolaeasy.cz/
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 6 Zář 2012 09:30
- Nahlásit
Venta
zastavování už jim jde celkem hezky oběma, už děláme i u nohy, ne jen proti. Kokosek už u zdi couvá, ale Rambík je furt jak dement dělám to u kuchyňský linky, ta jediná je rovná a tmavá, jinak je všude sklo nebo zrcadlo, to by si cvrknul asi zatim s nim vůbec necouvám a snažim se, aby šel v pohodě u nohy u tý zdi aspoň dopředu..
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 6 Zář 2012 09:32
- Nahlásit
eva od jondy
dik za tipy
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 6 Zář 2012 12:14
- Nahlásit
Adiddaska
A co někde v klidu venku? u nějaké zídky, co hoch zná?
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 6 Zář 2012 19:13
- Nahlásit
Vero
tak žádnou zídku asi nezná tak dobře jako linku v naší kuchyni dneska jsme trochu pokročili, odklikla jsem dvakrát jeden krok zpět zadní nohou, ale byl to porooood! druhej už normálně couvá, nevim, proč je tendle tak blbej
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 6 Zář 2012 19:27
- Nahlásit
Adiddaska
. malý krok pro psa, ale velký krok pro Rambíka
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 6 Zář 2012 19:31
- Nahlásit
eva od jondy
přesně!
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2012 20:52
- Nahlásit
Adiddaska
jenže si nám všem zatajila že Rambík je pěknej kolomajzna,aha!
|
wami
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2012 08:02
- Nahlásit
malá reklama
snad odpustíte...
diskuze nějak nestíhám, ale pokud byste chtěli pracovat s pozitivkou - Ostrava, Opava, Havířov a okolí... tož mám momentálně čas...
http://vycviky-berenika.webnode.cz/
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2012 10:28
- Nahlásit
Sízra Milanová
Fešáááák! Mooooc!
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2012 14:19
- Nahlásit
Ahoj jsem tu opět s jedním s nešvarů svého čokla, kterému v poslední době hráblo trochu. Začal se hrozně vzdalovat na procházkách, vyrazí dopředu a když ho nepřivolám, jde klidně 300 metrů z dohledu. Přivolávat ho pořád nehodlám, chci ho prostě to vzdalování odnaučit (už ani nepátrám po tom, proč to začal dělat, už jsem se smířila s tim, že prostě jednou za čas si vymyslí nějakou chujovinu bez zjevného důvodu). Takže, kdykoli se vzdálí z dohledu, zmizim i s druhym psem, ten se mě drží jako klíště. Na procházce se snažim často měnit směr, jednou upozorňuju povelem "tadydeme" a kdo se mnou nejde, má smůlu. Když se ten magor vrátí z tý svý trasy, nikdy tim směrem nepokračuju, ale otočim to jinam. Snažim se měnit stereotyp trasy, nechodim okruhy, který zná, nebo naopak chodim, ale dělám v nich nečekaný změny. A teď dotaz: když přilítne po chvíli, co si uvědomí, že nějak osaměl, mám ho odměnit??? Nebo dělat jakoby nic a jakože máš vlastně štěstí, žes vůbec přišel, jinak bys mě už nikdy neviděl. A nebo, máte někdo třeba jinej typ, jak tenhle nešvar odnaučit? Dik moc
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2012 14:38
- Nahlásit
Adiddaska
kdykoli se vzdálí z dohledu
a nebojíš se, že udělá ňákej průser, nebo se mu něco stane? bych čokla z dohledu vůbec nepustila......ani dál než na ňákejch 30-50 m (podle přehlednosti prostoru teda, na louce dál než v lese).
jinak tipy za zmenčení akčního rádiusu bez povelů taky uvítám. já jsem se smířila s tím, že ho musím připískávat prostě.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2012 14:42
- Nahlásit
Vero
já jsem se smířila s tím, že ho musím připískávat prostě.
taky musim přivolávat
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2012 14:45
- Nahlásit
Vero
no jako trochu se bojim, ale přijde mi, že když se vyděsí, že se ztratil, tak se přestane vzdalovat. Jako přivoláváním si myslim se to neodnaučí, nehledě na to, že se mu to přivolávání dost zprotiví si myslim. Právě jinej nápad nemám jak to udělat.
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2012 14:47
- Nahlásit
kachna_
jenže já bych musela přivolávat prakticky nonstop, jakmile přijde a dostane volno, okamžitě letí zas daleko stejně jak před tim.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2012 14:50
- Nahlásit
Adiddaska
mám ho odměnit???
za co? z mého pohledu není za co odměnit. ne? Odměńuju u naučenýho jen excelentní výkon. A tady není. si myslim.
Když mi jednou za čas přijde, že si pes zvětšil vzdálenost, udělám to, že pokaždý, pokaždý, když tu vzdálenost překročí, se okamžitě otáčím a jdu jinam. Takže to jsme pak sice chvíli de-facto na stejném místě, protože jdeme furt kus sem, kus tam, kus tuhle, kus támhle, ale za pár otoček si to pes v makovci srovná a pak se zastavuje.
Plus občas dělávám, že cestou hrajeme na honěnou - tzn. že hóknu jen jméno a tryskám do někam, jakmile mě pes chytí, serveme se a jdeme dál, já pak po chvíli zase zavolám a utíkám mu, on mě chytí, serveme se, případně si vezme něco z pamlskovníku, nebo mu hodím hračku a zase se jde. Je to v podstatě to stejné, ale v hravém duchu - což ovšem dělám, pokud se nevzdaluje on. Pokud si vzdálenost natahuje sám, není to hravě, ale měním ty směry rychle, bez avíza, v rychlém sledu za sebou, dokud si sám neuvědomí a nezačne se kontrolovat sám o sobě.)
Nechodil teď se psy partner? Mně se tohle stává, když venčí Brtnik, že si pes pak natáhne vzdálenost a prodlouží i reflexní oblouk a já to pak musím stahovat.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2012 14:53
- Nahlásit
taky musim přivolávat
připískávat prostě.
já to ještě mám tak, že v tenhle moment nepoužívám klasický přivolání, nebo Pojď sem!, kdy pes musí dojít až ke mně, ale mám volnej povel "Seš daleko!" kdy mi stačí, že se zastaví, případně se může i přiblížit, to je na něm, co udělá, pochopitelně přiblížení se, obnáší odměnu. Používám to v civilizaci, kde pochopitelně musí být trochu kratší vzdálenost než je v loukách a polích, kde je přehledno a není provoz.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2012 14:55
- Nahlásit
Adiddaska
okamžitě letí zas daleko stejně jak před tim.
no protože tam má zajímavější věci, než když je u Tebe.
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2012 14:56
- Nahlásit
PetraK
Takze v podstate stejne jak to delam, jen pridam ty hry, kdyz se nevzdli sam. Pri ty zmene smeru ho upozornujes nebo ne? Jinak je to myslim tim, ze obcas se psama byla pani uklizecka, ktera to pojala tak, ze Rambik je velitel a ona jde za nim, tam kam chce. Ja hodne zacla chodit s holkama na dlouhy prochazky, hodne psu dohromady, nektery se vzdalujou nektery ne, tak jsem to neresila a nepodchytila v zarodku, az se to dostalo do tehle obludnejch rozmeru
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2012 14:58
- Nahlásit
PetraK
Jak jako zajimavejsi veci? Dnes jsem mela s sebou bazanti stehno!!!! jinak mam taky povel na zmenu smeru a priblizeni se ke me "ZPĚT".
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2012 15:09
- Nahlásit
Adiddaska
jinak mam taky povel na zmenu smeru a priblizeni se ke me "ZPĚT".
to já taky- právě abych mu nezprotivila to klasický přivolání.
a vlastně si teď uvědomuju, že můj psák se neztrácí z dohledu... když je to na něm, tak si to hlídá - jenže po svým, ten akční rádius je stejně příliš velkej, nesouhlasím, že stačí mě monitorovat z jednoho rohu parku do druhýho.....takže já bych se asi musela schovávat nějak jako ve chvíli, kdy už je moc daleko..... ale asi přece jen zůstanu u toho připískávání...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2012 15:10
- Nahlásit
Adiddaska
Pri ty zmene smeru ho upozornujes nebo ne?
Pokud je to ten případ, že se mi nelíbí na jakou vzdálenost se pohybuje, neříkám nic, prostě se otočím a jdu, či se rozeběhnu a klidně mu zmizím (v místech, kde to jde, pochopitelně), když mě najde, či doběhne, tak nic neříkám a jdu v tom směru, kudy jsem běžela- tedy opačně,než byl původní směr, jakmile zas nabere rychlost, točím to beze slova dojinam a mastim, takhle si to dáme párkrát s tím, že už i z tváře pozná, že jako nejsem nadšená. Nemluvím, neříkám nic, Když se srovná, pokračujem v původním směru s tím, že jakmile by zas chtěl být samostatnej, mizím bez ohlášek. Dělala jsem mu to odmala, takže ví, že jsem fakt schopná mu ty kramle vzít.
Upozornění na změnu směru dávám jen v případě, že jdeme jako "smečka" nebo když hrajeme tu hru na honěnou, kdy na něj hóknu jménem a utíkám, pokud hodlá být mimo "smečku", tak se o něj taky "smečka" nestará a jde si po svým. A on se naučil, že opravdu dokážu ho "zapomenout" , když se mě nedrží. V době puberty si kolikrát postál hezky" sám, vopuštěnej" (pod nenápadnýmdozorem) před barákem, nebo na chalupě před zahradou. Kdy ostatní si debužírovali a psí návštěva dostala jeho večeři. Buď chci se smečkou být a mám její výhody a když nechci, tak holt nemám ani smečkový výhody. Jeho volba.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2012 16:20 - Změnil/a: Fifi
- Nahlásit
Adiddaska
Jeste je vyborna hra na schovku, v bezpecnym prostredi. Parkrat mu zmiznes, az te aktivne najde, tak hra a pochvala. Treba si te zacne vic hlidat, na my cuby to odmala plati skvele.
edit
Vero
takže já bych se asi musela schovávat nějak jako ve chvíli, kdy už je moc daleko..... ale asi přece jen zůstanu u toho připískávání...
Ja se parkrat schovala tak dukladne, ze cuba chytla doslova paniku - a jak se pak drzela pobliz, neustale me kontrolovala. Nekde mimo civilizaci to je idealni zpusob, jak ve psovi vybudovat primerenou vzdalenost vzdalovani. V parku to asi pujde blbe, mno.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2012 16:32
- Nahlásit
Fifi
Ja se parkrat schovala tak dukladne, ze cuba chytla doslova paniku
supr skovka, kde má člověk psa pod kontrolou je co? je POSED! a člověk si pak pěkně mne ručičky. škodolibě
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2012 18:27
- Nahlásit
PetraK
supr skovka, kde má člověk psa pod kontrolou je co? je POSED!
a jak na něj asi dostanu toho druhýho psa, aha?
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2012 18:51
- Nahlásit
Fifi
Nekde mimo civilizaci to je idealni zpusob
mimo pidlivizaci bejvá zvěř... takže tam ho s oka nespouštím ještě intenzivněji než ve městě
my nemáme holt ten základ, kdy čék učí blízkosti štěně, já byla nadšená momentem, kdy psovi došlo, že venku je se mnou a začal se podle toho i řídit ... od bodu, kdy mu bylo fuk, jestli existuju, včetně mých kuřat po kapsách. takže vlastně jsem s výsledkem spokojená bylo by fajn, aby si akční rádius nějak víc korigoval sám. ale jak tak te´dka přemýšlím nad tím provedením, jak ho to učit...tak nějak nevím. kdybych se mu schovala tak, že ho nevidím, chytla bych paniku napřed já.
PetraK
POSED
to jsem buldozéra pěkně frustrovala... napřed jsem vylezla na posed já a pak muž..... a buldozér chytil paniku a pokoušel se taky nahoru... abysme tama horem někam nezmizli
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2012 20:31
- Nahlásit
Já se přiznám, že nemám nervy na to se psovi nějak moc schovávat... navíc prvnímu psovi to bylo fuk, že jsem pryč, a pokračoval v krasojízdě, druhý/á vždycky přesně věděla kde jsem a nerozhodilo ji to, a u třetího se bojím, že by chytil paniku a šel mě hledat někam na druhou stranu zeměkoule, navíc ho z bezpečnostních důvodů nemůžu nechávat nějak moc samotného.
Takže připískávám taky a funguje to parádně. Prostě dvojitý, trojitý krátký hvizd znamená něco jako "seš moc daleko, brzdi", pes se většinou prostě dýl začuchá a počká. Pokud nereaguje, následuje naléhavější hvizd a pokud ani to ne, tak volám "pojď zpátky" a pes má opruz v tom, že se musí vrátit aspoň do půlky zpět. Takže po krátké době krásně reagují na to písknutí.
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2012 20:36
- Nahlásit
LucieS
já bych se upřivolávala. on si vyloženě vypěstoval zlozvyk, že cíleně valí dopředu, aby tam byl první, ten zlozvyk se samozřejmě upevnil tim, že byl ostatníma (venčícím člověkem a druhym psem) následován, takže teď potřebuju, aby mu došlo, že na něj ostatní prděj a nikdo ho následovat nebude, čili si musí smečku hlídat. Ale je to o nervy někdy, když je z dohledu, ale prostě nevim, co jinýho dělat. dělám to v místech odlehlejch, kde neni blízko žádná silnice nebo tak něco no..
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2012 20:46
- Nahlásit
LucieS
pes má opruz v tom, že se musí vrátit aspoň do půlky zpět
a jak zabraňuješ tomu, aby se pokoušel tu vzdálenost k návratu postupně zkracovat? já už jsem se nakrkla na to ustavičné testování hranic, co ještě stačí a co už ne, a zavedla povel, kdy se musí vrátit a oběhnout si mě.
ten zabržďovací povel máme taky a když někdy nezabere, taky místo běhu nazpět ho někdy posadím... což má radši, když by cesta zpět byla do kopce, v tomhle je děsnej ekonom.
Adiddaska
v místech odlehlejch, kde neni blízko žádná silnice nebo tak něco no..
Pokud víš, že ti neloví, případně se s nikým neporve, tak proč ne.
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2012 20:48
- Nahlásit
Adiddaska
jakmile přijde a dostane volno, okamžitě letí zas daleko stejně jak před tim
jo tak tohle přesně můj psák ale dělá taky , prostě chce dohnat svůj náskok. na to pak mám to zabržďovací písknutí - jako že dál už ne.
|