| Autor |
Zpráva |
choco
Člen |
# Zasláno: 4 Čen 2008 10:01
- Nahlásit
Ketrin
jana33
aha, no mě to bylo vysvětlováno tak,že jako pes musí mít první ovladatelnost a zvládat chodit na pravou a na levopu,ale to teda vysvětlit Andymu,že tam má jít bezdůvodně je právě kámen úrazu a když nic necítí a ještě tam ani nic nenajde,tak tam prostě nejde....ale jak koukám,tak jsme to vzali na špatný konec a vezmeme to teda z té druhé strany
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 4 Čen 2008 10:12
- Nahlásit
jana33
To je jeden z hlavních rozdílů mezi retrívrem a slídičem v naší zemi . V zemi původu a ve většině evropských zemích slídič nesmí honit živou zvěř, jak píše Lucka od toho jsou honiči, slídiči nebyli šlechtěni pro takový způsob práce
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 4 Čen 2008 10:17
- Nahlásit
choco
Já teda nevím,ale ať jsem viděla cvičit retrievry kdekoli nebo s někým mluvila,tak směrování do stran se vždy cvičilo na viditelných aportech. Tam se pes naučí chápat "levá,pravá", postupně se aporty schovávají, dělá se poloviděná nebo blind. A směřování při slídění se navazuje na to.
mac1
Tak to se přiznám,nevím,co mají nebo nemají slídiči na zkouškách, vím jen od nás. A co má tedy "slídič" dělat,když narazí na živou zvěř,dejme tomu na zajíce?
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 4 Čen 2008 10:22
- Nahlásit
Má zůstat a čekat na další povel , jeho úkolem je tu zvěř najít a vypíchnout z jejího úkrytu - proto flushing dog , po případném výstřelu samozřejmě dohledat a přinést , nikoli ji hnát kamsi do pryč a řvát u toho.
|
choco
Člen |
# Zasláno: 4 Čen 2008 11:26
- Nahlásit
jana33
A co že to je ta poloviděná a blind?
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 4 Čen 2008 11:50
- Nahlásit
mac1
díky za osvětlení
choco
Poloviděná - aport se schová na stejné místo,kde byl aport předešlý,který pes viděl zakládat (tohle schování už nevidí)
blind - aport pes vůbec nevidí
Obojí se provádí s povelem "dopředu",i když je to někde po stranách,natáčíš se celá i se psem. Na ty směry je nejlepší "véčko", uděláš ho nejlépe ze dvou tyček nebo něčeho podobného,psa posadíš doprostřed,dáš čekej a napravo a nalevo pohodíš po jednom aportu,vrátíš se,postavíš se dál před psa a posíláš ho do směru. Ideální je zvednout ruku daného směru a celá se tělem při povelu natočit a zavelet třeba "doprava". A zezačátku je fajn mít sebou pomocníka,který hlídá ten aport,ke kterému aktuálně nemá pes jít a nedovolí mu ho sebrat,zašlápne ho. Když už to pesan umí,můžeš mu na tom dělat i ty poloblindy - pošleš třeba pro pravý, donese ho,pošleš ho pro levý a když pro něj běží,pomocník dá na původní místo vpravo další aport. Na učení směrů psa po přinesení vracíš do původní pozice,tj. doprostřed,ale dá se to samozřejmě taky udělat s vypouštěním od nohy,tam pak platí povel "dopředu".
|
Lucie od Arta
Člen |
# Zasláno: 4 Čen 2008 13:21
- Nahlásit
mac1
njn...já teď taky hledám v zahraničních materiálech a nestíhám se divit, co my to tady po těch psech chceme...ale to asi patří do tématu na mujpes...
|
Lucie od Arta
Člen |
# Zasláno: 4 Čen 2008 13:29
- Nahlásit
jana33
ještě k těm řádům - takže klubové lesní zkoušky (KCHLS) které jsou pro všechna plemena klubu vy chodíte podle jiného řádu? vždycky kliukám na fota účastníků, moc víc o tom nevím, náš ZŘ samo znám, ale myslela jsem, že v rámci jedněch - klubových - zkoušek chodí všichni dle jednoho...vím,že u normál OMS to tak není, šli jsme dohromady s jezevci a teriéry, každý dle svého...dík za vysvětlení a vyvrácení bludu
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 4 Čen 2008 13:33 - Změnil/a: jana33
- Nahlásit
Lucie od Arta
Když se podíváš na výsledky klubovek,tak většinou bývají dvě oddělené tabulky - jedna s výsledky retrieverů a druhá s výsledky slídičů. Teď v posledních výsledcích je jen jedna tabulka,protože mimo retrieverů tam byl pouze jeden kokršpaněl,takže pro něj zvláštní tabulku nedělali,ale pod tabulkou jsou jasně vypsaná hodnocení pro obě skupiny - retrívři a slídiči zvlášť
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 4 Čen 2008 13:35
- Nahlásit
Nejde mi sem dát odkaz přímo na ty výsledky,furt mi to tam háže nějaký mezery,tak se tam mrkni sama.
|
Lucie od Arta
Člen |
# Zasláno: 4 Čen 2008 14:22
- Nahlásit
jana33
díky ,už jsem donastudovala a jsme zase o něco moudřejší, tj když mě jeden pán v jedné psí škole bude poučovat s tím, že jeho golden vyhrál kdeco, tak ten golden nedělal, to co kokr, a navíc to voba dělali v rozporu s tím, na co se plemeno šlechtilo...chm.
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 4 Čen 2008 14:33
- Nahlásit
Lucie od Arta
Sice nerozumím,ale máš zcela jistě pravdu
|
Lucie od Arta
Člen |
# Zasláno: 4 Čen 2008 15:08
- Nahlásit
jana33
to nic...já taky občas nevím, co to plácám ,tohle zas mělo bejt (krom toho pána) o tom, že kokr hlasit bejt neměl a tady mě totak výrazně penalizuje,že automaticky padám do třetí ceny ať pes dělá cokoliv...no co.aspoň že mě už s tím němým psem nechají ty zkoušky vůbec udělat.
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 4 Čen 2008 15:14
- Nahlásit
Lucie od Arta
Stejně by mě zajímalo,jak to tedy u nás vzniklo,protože já vždycky slyšela od myslivců,jak není nad hlásícího kokra a jeden si dokonce chtěl koupit kdysi naší Britušku,protože ta hlásila jak protržená. Jsou to věci na tom světe
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 4 Čen 2008 20:40
- Nahlásit
Sice nerozumím,ale máš zcela jistě pravdu
no rozhodně kterýkoliv pes, covyhrál kdeco je krajně podezřelej
ovšem bacha - teď vážně - na omsových zkouškách se občas dějí věci. např.vím o labradorovi, kterého rozhodčí donutili na SZVP běžet podle řádu ohařů a nezkušená vůdkyně se nebránila a že se ty řády u těhle zkoušek liší dosti podstatně.
|
choco
Člen |
# Zasláno: 4 Čen 2008 21:58
- Nahlásit
jana33
to bylo vyčerpávající,děkuji něco z toho jsme dělali i na cvičáku,ale nebylo to véčko,ale tyčky byly v jedné přímce naproti sobě,ale pak už tam nikdo aport,aby to pes neviděl nedával....a to na to místo před sebe toho psa po přinesení aportu teda zpátky musím dát viď?
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2008 09:05
- Nahlásit
choco
Tohle už jsou věci pro "pokročilejší" a je to vlastně až taková nástavba. Pokud chceš dělat směrování pravá levá,tak psa na místo vrátit musíš,pokud chceš procvičovat povel dopředu,psa vypouštíš od nohy. Hlavně nikam nespěchej a opravdu všechno začni nejdřív na tom hledání jak psala Ketrin a na viditelných aportech.
Ketrin
O tom jsem taky někdy slyšela a je to teda ostuda
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2008 09:14
- Nahlásit
jana33
prý se vůdkyně ptali co je to za plemeno a jestli půjde do vody
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2008 09:22
- Nahlásit
Ketrin
Tak to už si děláš prd..
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2008 09:24
- Nahlásit
Fakt nedělám
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2008 08:11
- Nahlásit
Děvčata potřebuju radu. Sice už pár zkoušek za sebou mám, ale v tomhle pořád tápu Jednou už před lety mi jeden rozhodčí řek, že já jako žena nemám na zkouškách smekat klobouk - nikdy. Jenže opakovaně vidím, že jiné ženy je smekají - ?! Tak pak smeknu taky, ptž mi to přijde blbý a nevím, jestli to dělám blbě já nebo ony. Jde o tyto situace:
--- zahájení zkoušek - nástup
--- hlášení rozhodčím - nástup na disciplínu
--- hlášení rozhodčím u kusu na konci barvy
Jak to děláte Vy??
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2008 08:19
- Nahlásit
Ketrin
Smekat fakt nemusíš... Ženský nesmekají a nesundávají pokrývku hlavy... I kdyby jsi šla na nějakou jinou společenskou událost v kloboučku, tak jej nesundáváš... Pokud teda nemáš desetipatrovej klobouk v první řadě v Národním Chlap smekat musí, stejně tak jako sundávat pokrývku hlavy v místnostech... Jde o to, aby si dámy "nerozfuchaly fazónku"
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2008 08:29
- Nahlásit
Ženský nesmekají a nesundávají pokrývku hlavy... I kdyby jsi šla na nějakou jinou společenskou událost v kloboučku, tak jej nesundáváš
to vím, jenom prostě že ty ostatní dámy skoro vždycky smeknou... asi to nevědí a smeknou automaticky jak vidí že smekli chlapi
ok, tak já nechám na hlavě a ženským řeknu ať mě následují
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2008 08:56
- Nahlásit
Ketrin
Buď statečná průkopnice,fandíme ti
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2008 12:14
- Nahlásit
Ketrin
nesmekám
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 26 Čec 2008 10:42
- Nahlásit
halo, halo , nechce někdo jít na vodní práce 2.8. do Berouna ? Potřebovali by ještě nějakého psa . Není tam nijak moc těžké rákosí, vstup do vody dobrý
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 26 Čec 2008 11:23
- Nahlásit
mac1
S Bucou bych to moc moc ráda zkusila, ale když vy uznáváte jen FCI, tak co s váma?
|
Mar3
Člen |
# Zasláno: 26 Čec 2008 11:53
- Nahlásit
Ketrin
já nechám na hlavě a ženským řeknu ať mě následují
něco jako "Holky, deme!" ?
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 26 Čec 2008 17:45