| Autor |
Zpráva |
Skypy
Člen |
# Zasláno: 21 Kvě 2008 12:31
- Nahlásit
Bassi
taky se přidávám se svou gratulací, hlavně neusněte na vavřínech a makejte dál
|
Bassi
Člen |
# Zasláno: 21 Kvě 2008 12:39
- Nahlásit
Skypy
díky
neusneme,začínáme barvu a pokud to dobře pujde s aportem ,tak hned po barvářkách lesky
|
Skypy
Člen |
# Zasláno: 21 Kvě 2008 12:48
- Nahlásit
Bassi
Teď nechcu kecat bludy, ale pokud chceš jít na lesní tak tam aport není (podle zkušebního řádu pro jezevčíky a terriéry), ten je až na podzimkách. Na lesních je odložení, následování, nahánění, slídění, vodění na řemeni a barva tři hodiny stará (píšu to zpaměti, tak možná nšco chybí).
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 21 Kvě 2008 13:06
- Nahlásit
Skypy
Myslím, že Bassi jde hlavně o to nahánění, který se trénuje přes aport... Jestli teda nekecám bludy zase já
|
Skypy
Člen |
# Zasláno: 21 Kvě 2008 13:18
- Nahlásit
No tak asi to jde i přes aport. Já sem to cvičil trochu jinak a foxla měla celkem zájem do houštiny jit a prohledat ju, tak sem něměl nijak velké problém.
|
Bassi
Člen |
# Zasláno: 21 Kvě 2008 13:38
- Nahlásit
Skypy
přesně jak píše Blanka .. aport kvůli té naháňce ..
Můžeš mi prosím popsat,jak jsi tu naháňku učil ty?? Ráda bych nějakou jinou alternativu ..
Plus popsat jak to vlastně má probíhat,nějako si to z těch řádů nedokážu představit .
|
jezevčice
Člen |
# Zasláno: 21 Kvě 2008 19:12
- Nahlásit
Bassi
Nahánění - přivedou tě před nějakou houštinu, nebo kus lesa, ty vypustíš psa, má vběhnout do lesa a hledat- nahánět zvěř, nemá běhat okolo, aby byl vidět. Když rozhodčí uznaj za vhodný, že ji prohledal, dají ti pokyn, ať ho přivoláš. Taky může jeden rozhodčí jít na druhý konec houštiny a sledovat, jestli tam pes doběhl.
Trénovat lze s klecí- v ní morče, králík. Klec se odnese kus do lesa a pes se tam pošle. Na to zvíře v kleci pak hlásí a doráží, ty tam po chvíli jdeš a chválíš. Postupně klec dácáš dál a dál.
Nebo když je pes chuťovej, jde sám hledat, tak jen chválit .
Na výstavce jsme dopadli skvěle- CAJC a BOB!
|
Skypy
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2008 07:39
- Nahlásit
Tak jezevčice mě předlběhla. Ten rozhodčí většinou na druhé straně je a stačí když už toho psa na konci houštiny zahlédne, tak dává signál a ty si ho odvoláš. Lepší varianta je pokud v houštině není zvěř. pokud tam je a pes ti ji vyžene, tak se musí do půl hodiny vrátit, což někdy bývá problém. Já sem to zkoušel s králíkem, ale větší úspěch byl, když sem si "pučil" sousedovu kočku, ale pokaždý sem ju poctivě v pořádku vrátil - dráždit psy na střechu mě chodí potvora furt
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2008 08:09
- Nahlásit
Bassi
Když jsem byla se svou první fenou na všestrankách, tak retrívři ještě museli taky nahánět-že jim to není zrovna vlastní, netřeba dodávat. Šli jsme na to jako na poslední disciplínu, měla kromě jedné 3 samé 4 a já se děsně bála, že tam nebude chtít jít, že bude vybíhat atd. a celé to pokazíme. ještě k tomu okolo vedla cyklostezka, jezdili tam výletníci a volali jééé pejsek, pocem... atd. Tak jsem jí pošeptala- běž se podívat, je tam zajíček! a ona tam vlítla a lítala tam ty požadované minuty, až to odtroubili a vrchní rozhodčí pravil: já koukám, vy nedáváte žádný povely a čuba vám vyšlapuje
ovšem s jejím synem jsem loni byla na BZ podle řádu jezevčíků a teriérů, čili taky naháněl - a to jsem neměla dělat, nějak se mu to zalíbilo a máme velké problémy sklidem před zvěří
|
Bassi
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2008 12:31
- Nahlásit
jezevčice
Ketrin
Skypy
díky moc. No zkusím ,co bude nejlepší a podle toho budeme trénovat ...
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2008 12:45
- Nahlásit
Nahánění - přivedou tě před nějakou houštinu, nebo kus lesa, ty vypustíš psa, má vběhnout do lesa a hledat- nahánět zvěř, nemá běhat okolo, aby byl vidět tak to nám půjde
Když rozhodčí uznaj za vhodný, že ji prohledal, dají ti pokyn, ať ho přivoláš tak to už bude horší
|
choco
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2008 12:56
- Nahlásit
Ketrin
ještěže to teda nepotřebujeme umět, od mala ho driluju nic nehonit....ani kočku,ani ptáčka jarabáčka...
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2008 13:13
- Nahlásit
od mala ho driluju nic nehonit....ani kočku,ani ptáčka jarabáčka hehe...to já od štěnda neřeším nic jinýho, než že mě furt někde něco nahání
|
choco
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2008 21:39
- Nahlásit
Ha,tak páč je Andy fakt lemroidní lemroid,tak máme naopak nakázáno ho probudit prolítnutím za zajícema,takže o víkendu vyrážíme s Andym do polí a zajíčci těšte se...Aporty už nevídaně zrychlil,ale teda při pokusu o hledání a posílání doprava doleva se o de mě prostě jentak nehne
|
Bassi
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2008 22:18
- Nahlásit
choco
hele já se dnes se Zuzkou domlouvala,ať na příští tejden ráno vypíše pole. Tak si myslím,že by nebylo od věci,aby ses do naší skupiny přidala tam je zajíců jak naseto
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 2 Čen 2008 10:22
- Nahlásit
Lucie od Arta
tak co ty BZ ? V Berouně jsou 31.8. , takže času na cvičení dost .
|
Lucie od Arta
Člen |
# Zasláno: 2 Čen 2008 10:33
- Nahlásit
mac1
jojo,jen teď nemám na zaplacení vlezného,ale počítám s tím a domluvím se s nima.když jsme daly tohle, barva není problém...si myslím, tedy až na odložení a to dopilujem.tak.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 3 Čen 2008 21:28
- Nahlásit
mac1
ptala jsem se, jak jsem slíbila na ty kolínka, ale kolegyni ten druhý pejsek zrovna umřel . Tak zatím asi nic.
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 3 Čen 2008 21:43
- Nahlásit
PetraK
to je mi líto , ta kolínka nejsou důležitá
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 3 Čen 2008 22:28
- Nahlásit
mac1
to je mi líto ta kolínka nejsou důležitá
jsi hodná, vyřídím jí to, bez keců bude ráda. Athosek byl u ní rok a fous a myslím, že si na něj udělala větší vazbu, než si dokázala představit, když si ho brala. Vzala si mladou pejsku a starýho pesana-na dožití. Tak jí furt tluču do hlavy, že tím co udělala mu dopřála to nejhezčí co asi zažil.
"závidím" jí, že může hned jít a znovu zalovit v útulku.
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 4 Čen 2008 08:40
- Nahlásit
choco
naopak nakázáno ho probudit prolítnutím za zajícema
Hani to si děláš legraci?
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 4 Čen 2008 08:51
- Nahlásit
nakázáno ho probudit prolítnutím za zajícema
ha - dřív jsem si toho nevšimla.
choco
Nedělej to!!! nebo skončíš jako já - celou zimu a kus jara jsem nedělala nic jinýho než se trápila s Borgovou chutí slídit a vyhledávat zvěř. nemohla jsem mu skoro dát "volno" protože okamžitě začal slídit a vždy našel nějakou stopu a pustil se po ní a pokud jsem ho nezastavila hned, tak od určité vzdálenosti už neposlechl. Sice se skoro vždy hned vracel, ale taky párkrát tu srnu nebo zajíce prohnal a samozřejmě podle zákona schválnosti ho při tom i jednou viděl mysl.hospodář, zatímco když byl poslušný, tak jsme nikoho nepotkali Už jsem chodila na procházky s hrůzou, co zas bude, že zas neposlechne a já ho budu muset... atakdál, a samozřejmě taky čím víc jsem se nervila tím to bylo horší... až v poslední době vidím zlepšení, tak doufám že se nepletu
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 4 Čen 2008 08:54
- Nahlásit
Ketrin
A to jsi zapomněla dodat,že jsi ho nikdy zajíce honit nenechávala,jen jsi jednou šla zkoušky s naháňkou
choco
Fakt si leda zaděláš na problémy a fakt si nemyslím,že by to zrychlilo jeho směrování. Leda tak přestane bejt ovladatelnej.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 4 Čen 2008 09:00
- Nahlásit
nikdy zajíce honit nenechávala,jen jsi jednou šla zkoušky s naháňkou
jo, přesně tak, nemyslím že bych v tomdle něco zanedbala nebo byla nedůsledná, a před těma zkouškama jsem to s ním jenom 1x zkusila - poslal jsem ho do houštiny, napočítala do 60 a on už mi hnal srnce přímo na mě.
tušila jsem že by se mu to mohlo zalíbit a to se také stalo. Někdo má v sobě tuhle chuť víc, někdo míň... p.Blecha mi na zkouškách říkal : to je správnej pytlák, ten se mi líbí! - a myslel to pochvalně... ta chuť je fajn, ale musí se to ukočírovat a není to zrovna lehké, aspoň pro mě
|
Lucie od Arta
Člen |
# Zasláno: 4 Čen 2008 09:18
- Nahlásit
Ketrin
a co retrívři, co dělají zkoušky podle řádu pro slídiče? Ti přece musí slídit, ne? Nevím, ptám se...jen vím,že tací jsou, když jsme jezdili s Horysem, retrívři chodili s námi španěly prohánět zajochy...netvrdím,že je to plemeni vlastní, to ne, ono u nás se po kokrech např taky chce hlasitost, která v zemi původu nijak neprefruje,nepožaduje atd(od toho jsou honiči, aby řvali na stopě)...
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 4 Čen 2008 09:24 - Změnil/a: jana33
- Nahlásit
Lucie od Arta
Retrívři mají svoje vlastní řády a nemělo by se chodit podle řádů jiných,mimo barvářek. Retrívr má slídit a dohledávat,ale i při slídění a dohledávce platí,že jakékoli pronásledování živé zvěře je nepřípustné! To je jeden z hlavních rozdílů mezi retrívrem a slídičem.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 4 Čen 2008 09:25
- Nahlásit
Lucie od Arta
Máme své vlastní řády, nemůžeme chodit podle slídičů.
Výjimka jsou barvářské zk, které můžeme jít podle slídičů (tj.šoulačka) nebo podle teriérů a jezevčíků (tj.nahánění) - podle toho, jak to pořadatel vypíše.
Jinak slídění jakožto disciplínu máme taky, ale je to teď podle těch nových řádů takové...... podivné, a stopu živé zvěře už nemáme. A to je ten důvod, proč se se psem takhle peklím - jinak by to bylo super, že jde od nohy a má chuť hledat - není žádný štváč, v 98% se mi do minuty vracel. Předchozí psy jsem pracně učila slídit a jít po stopě - tenhle to umí sám od sebe, ale už se to po nich nechce.
Prostě prohánět zajochy bych s retrívrem, co chce chodit na lov.zkoušky, rozhodně nechodila.
|
choco
Člen |
# Zasláno: 4 Čen 2008 09:37
- Nahlásit
jana33
Ketrin
No fakt mi to bylo doporučený, protože se beze mě nehne ani na krok...ale ještě jsme se k tomu nedostali a pak jsme si řekli,že když už obstojně aportí (píšu obstojně,mprotože kolikrát přece jen přemýšlí jestli to do tý držky vzít nebo ne),tak ho to hledání budeme učit přes aporty...(no i papírový kapesníček zabral...to jsem se docela smála....jsem se naštvala,že furt jako kouká,že mám jít s ním a že čeká na mě a tak jsem švihla na tu stranu kapesníček a to už tam běžel a vesele mi ho nesl zpátky a čekal, že mu ho hodím ještě)...ráda bych mu ale vysvětlila,že má chodit na ty strany a hledat,ikdyž tam nic nemá...
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 4 Čen 2008 09:41
- Nahlásit
To nejde najednou, ale postupně. Když do těch stran ty aporty poházíš (aby to neviděl) a nejdřív pudeš s ním a pak postupně budeš zůstávat pozadu a on časem přijde na to, že když bude hledat, tak tam vždycky něco najde a bude moct přinést.
Taky se to dá pěkně učit v zazvěřený honitbě, že ho navnadí ty stopy... ale to zas opatrně, viz výše, i když teda u vás to asi v takové míře nehrozí, ale stejně bych toho lovce v něm nepodceňovala
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 4 Čen 2008 09:48
- Nahlásit
Ketrin
Naprostý souhlas
choco
Chce to dělat postupně,jak píše Helča, musí se naučit,co se po něm vlastně chce. Určitě bych začínala od "hledání" s ním, nejlíp když ve chvíli,kdy si budeš 100% jistá,že už aportík vidí a jde pro něj,tak začni od něj couvat,aby zpátky musel popoběhnout a zase mu dej hledej a jdi pomalu s ním. Uvidíš,že časem se to naučí sám a na to můžeš navázat další. To,že bude pořádně hledat i tam,kde nic není,taky časem přijde,ale chce to dělat sestupně, začínat na více aportech a počty snižovat. A hlavně nezapomínej,že i když bude prohledávat plochu,na které aport nebude,vždy se to musí zakončit tím,že mu tam nenápadně nějaký aportík lupneš. Aby neztratil motivaci!
|