| Autor |
Zpráva |
KaTachyon
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2007 21:03
- Nahlásit
Dasha
Jak by to mělo vypadat - správně by pes měl brzdit zadníma nohama a jít hlavou dopředu hned, ne až po zadních nohách. Pokud půjde dopředu nejdříve hlavou, bude muset skutečně zabrat zadníma, jinak by si rozbil čumák. Je lepší, pokud pes brzdí zadníma (zvláště na áčku), protože zadní nohy bývají zpravidla více osvalené a tím pádem lépe chráněné než přední nohy, nárazy do nich, to je opravdu něco.
Já o tom brždění mám také spíše teoretické znalosti než praktické, několik dní se o tom zapáleně diskutovalo na Clean Runovské konferenci a výsledek nyl, že pes brzdí zadními, pokud se chává tak, jak jsem popsala. Aby se v tom podpořil, tak někdy lidé, co dělají two on two off bez nose targetu, nechají psa, aby si na zóně sedl.
Jak dělá nose target Susan Garrett, tak chce, aby pes do targetu neustále ťukal, jak je to na jednom z videí, které posílala Shelticka. Podle mně to je lepší, protože pes je na zóně aktivní a tím pádem ho to baví více, než když tam musí jen čekat. Ale to je můj názor, nikde jsem nečetla zdůvodnění, proč to dlat zrovna takhle. Já jsem nakonec nechala Waye u toho, že neťuká, ale drží nos stále na targetu. Nedokázala jsem mu to pořádně vysvětlit, tak jsem ho nechala u tohohle, protože nevypadal, že by mu to vadilo. Otázka je, co to udělá na celé kladině.
Řekla bych, že obojí varianta je lepší než jen jedno ťuknutí. Jednak pes snadno přejde na žádné ťuknutí (ale to je spíš otázka důslednosti, snadno se to může stát i u jiné formy nose targetu). Co bych viděla jako větší vadu je fakt, že při targetu pes svoji pozornost přenáší na target, dokud mu neřekneš jinak, takže se snadněji odpoutá od tvého pohybu (ale taky to nejde samo, chce to trénink) a hlavně má chování na zóně poměrně jasně definované a to ti dává možnost ho kontrolovat. Když si ťukne jen jednou, tak pak kouká na tebe nebo se rozhlíží okolo, místo aby se soustředil, musela bys tak dobře načasovat povel pro další překážku, aby tam nedocházelo k tomu přerušení koncentrace. jestli by ti nevadilo zkusit naučit ťukání, tak doporučuji to.
|
Dasha
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2007 21:19
- Nahlásit
KaTachyon
Mně by to nevadilo, zní to s tou pozorností logicky.Tak hlavně, aby to vepřador pochopil. Protože najednou mu za ťuknutí nekliknu...Nebo kliknu, ale budu číhat, jestli náhodou neťukne dvakrát?
Ty nohy taky chápu, že je blbý brzdit předníma,zvlášť pro psa s né zrovna prvotřídním kloubem na pravé přední, jenže jak k tomu dojít, kromě toho sedání si? Tak mě napadá, že ani nevím, jak brzdí...
|
KaTachyon
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2007 21:31
- Nahlásit
Dasha
Ty nohy taky chápu, že je blbý brzdit předníma,zvlášť pro psa s né zrovna prvotřídním kloubem na pravé přední, jenže jak k tomu dojít, kromě toho sedání si?
Je, promiň, to jsem zapomněla říct. Já už jsem holt myšlenkami u toho, jak si až do půlnoci pustím film
Susan Garrett na to připravuje psa několika způsoby.
1) Učí ho couvat tak, že mu dá pamlsek mezi přední nohy a on ustupuje. Jak musí předníma nohama uhybat, tak se učí přenášet váhu na zadní.
2) U targetu nikdy nenechá psa, aby k němu běhal po rovné zemi, učí ho k němu běhat po schodech (a odměňuje psa jen za to, když dává dopředu hlavu současně s předníma nohama a ne nejdřív nohy a pak hlavu)
3) V psovi to potom upevňuje tím, že se s ním na zoně o něco přetahuje, přední nohy mu tím zvedne do vzduchu a on musí být zadníma zapřený o zónu. Pokud sleze, hra končí, navede psa na zónu a znovu se přetahují.
A pak je tam možná ještě něco, ale to si teď nevybavím.
S tím učením ťukání - haha, to se ptáš té pravé, já to právě nevymyslela :-D. Ale ségra to dělá se štěnětem a to to pochopilo, narozdíl od mého Tachyona. Dělá se to tak, jak tě to už napadlo - když se pes ťukne (a musí už mít zafixovanou předchozí zkušenost, že ťuknutí je pamlsek) a nic se nestane, tak se na tebe zaraženě podívá a velmi pravděpodobně to zkusí ještě jednou. A za to ty klikneš. Tak, jako když si objednáváš kafe z automatu, ale ten je nějaký porouchaný, takže nezareaguje na první zmáčknutí, tak ho zmáčkneš ještě jednou (a obvyhle důrazněji, pokud do něja rovnou nepraštíš ) nebo jestli nepiješ kafe, tak já to třeba dělám, když něco odkliknu na počítači, ale on funguje jak zpomalený šnek, tak klikám tak dlouho, dokud se něco nestane (většinou si ten program omylem vypnu ). Když umí dva ťuky, tak zkusíš tři. On pak časem pochopí, že musí ťukat, dokud se neozve klik.
Tedy kromě Tachyona, u clickeru je zrada v tom, že si člověk nemůže být vždycky 100% jistý, co upevňuje, takže Way, místo aby mu došlo, že chci dvakrát ťuknout si řekl: "Jo, jasně, mám tam držet ten čumák, tentokrát to tak brzo nevzdám." Ale já ho mám ráda, i když to je Tachyon
|
Dasha
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2007 21:37
- Nahlásit
KaTachyon
Díky za rady! Ty se vždycky rozepíšeš, takže si to přečtu, až přijdu z prochajdy. Teď spíš z plížajdy... Kreténi kreténští, pardon!
|
Alinka
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2008 09:26
- Nahlásit
Tak sem si včera našla video, kde Silvia Trkman učí na schodech ty její sbíhaný zóny, pěkně od začátku a pěkná ukázka jak to dělat, jenže dneska už to zaboha nemůžu najít Nevíte někdo, kde to najdu?
|
wami
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2008 10:17 - Změnil/a: wami
- Nahlásit
Alinka
podívej se o stránku zpátky semka, já ho tu házela, ale není to přímo Silvia Trkman, jen někdo, kdo to dělá podle ní...
tak ti to sem i hodim...
http://youtube.com/watch?v=8oGblg9SlE4
|
Alinka
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2008 10:28
- Nahlásit
wami
Kuju moc
|
zuska
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2008 11:01
- Nahlásit
Alinka
ale stačí když na youtube.com zadáš "running contacts" a vyjede ti to spoustu odkazů na lidi, kteří podle Silvie trénují. A taky na jejich stránkách jsou nejaké odkazy http://silvia.trkman.net/ včetně popisu její metodiky.
|
Shelticka
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2008 11:03
- Nahlásit
jo je to super, kdybych měla schody, tak je to tak taky naučím, ale u paneláku se mi takhle blbnout nechce Už tak mě mají lidi za divnou, že mám dva, slovy DVA psy! to tady má jen málokdo. A ještě navíc s něma blbnu na procházce, ty jsou přece od toho, abychom se procházeli ne? A né běhali jak blázni kolem stromů atd...
|
zuska
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2008 11:20
- Nahlásit
Silvia Trkman učí na schodech ty její sbíhaný zóny
kdybych měla schody
S těma schodama se vám to asi plete s něčím jiným.. Silvia nepoužívá schody, potřebujete jen prkno a něco čím ho podložit (schody použít jdou, ale podle mě nejsou vůbec nejvhodnější)... Silviina metoda je naopak super v tom, že ji můžete cvičit i v obýváku a každý den
|
Shelticka
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2008 11:37
- Nahlásit
zuska
jo jenže ty schody jsou podle mě dobrý, protože může desku po kouskách zvyšovat, stejnně ji tam ještě podkládají cihlama ať se nehoupe... jenže my máme místnosti celkem malý, rozhodně se mi tu nevleze třímetrové prkno a nevím čím ještě bych to podkládala až bude třeba to více zvýšit... ale to už je detail...
|
zuska
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2008 11:41
- Nahlásit
Shelticka
ty schody podle mě nejsou úplně košer, protože nahoře by měl mít pes dost místa, aby se dokázal otočit a na to je jeden schod dost úzký... i když asi záleží
A 3m prkno? k čemu? 2m stačí bohatě, myslím, že i 1,5 je v poho - prostě to musí být delší než samotná zóna a dost dlouhé, aby pes nabral rychlost... což jde i na krátké vzdálenosti.
|
Dasha
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2008 11:45
- Nahlásit
zuska
bydlíte v bytě? já jen, že vám ten obývák upřímně závidím! a i ty tolerantní sousedy! protože já si postavit prkno do obýváku a nechat po něm vepřadora denně lítat, tak už jsem pod mostem! a navíc mu pak nemám kam hodit balonek(pokud ho teda nechci nechat vyletět ze 4 patra!)
|
Shelticka
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2008 11:58 - Změnil/a: Shelticka
- Nahlásit
zuska
s tím úzkým schodem to nějak nechápu, vidělas to video? šlo to ne? podle mě jo... no i dvoumetrové prkno, to je jedno, jedinný trošku vhodný místo je asi tak v obýváku před televizí a jelikož se na ni pořád někdo dívá, asi by mě nepochválili
|
zuska
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2008 12:01
- Nahlásit
Dasha
bydlím na private v malem pokoji, tak že když dám 2m prkno na zem, mám prostor už jenom další 2m ke zdi. Je pravda, že mám malého psa, takže když běží po prkně, tak to asi tak neduní... A člověk u toho taky vůbec běhat nemusí, takže to neduní ani pod ním A na balonek behame, ten se dava do misky za prkno (tak ty 2m ke zdi), ale hazet ho přece nemusím - mí psi teda až tak nemilujou letět 50m za balonem, jakože ho zbožňují spíš proto, že se o něj se mnou můžou tahat... Ale je možné cvičit i na pamlsky v té misce, ni?
Mnoo a když je hezky, stačí prkno vytáhnout někde do parku a taky se dá trénovat.
|
Alinka
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2008 12:05
- Nahlásit
Ještě něco, já sem to teda ještě nezkoušela, ale nebude my náhodou běhat mimo to prkno, když bude na zemi. Jak jí mám vysvětlit, že chci aby běžela po prkně plnou rychlostí, když může běžet po trávě?
|
zuska
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2008 12:07
- Nahlásit
Alinka
to je jednoduché, nejdřív dej prkno k nějaké zdi - z jedné strany zeď, z druhé poběžíš ty, nebude kam mít skočit... až tohle pochopí, tak prkno postupně od zdi oddaluj.
|
zuska
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2008 12:10
- Nahlásit
s tím úzkým schodem to nějak nechápu, vidělas to video?
neviděla a bylo tam někde ukázané, že pes běžel v plné rychlosti po prkně nahoru, tam se otočil a běžel zas dolů? protože takhle to má vypadat a já myslím, že schody jsou moc úzké na to, aby se na nich pes moh v plné rychlosti otočit.. ale závisí od velikosti a mrštnosti, neříkám, že to nejde jen říkám, že schody nejsou podmínkou
|
Alinka
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2008 12:13
- Nahlásit
zuska
A mám jí k tomu říct nějakej povel? Jako třeba u kladiny (lávky) říkam nahoru, tak aby pak věděla, že prkno a lávka je jedno a to samý
|
Shelticka
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2008 12:22
- Nahlásit
zuska
tak se na něho podívej, o stránku dál je odkaz. Jinak já si nemyslím, že by pes měl vyběhnou nahoru po prkně, tam se otočit a zase běžet dolů. Proč? Nahoru ho můžu vysadit (pokud jee pes malý) nebo vyjít po schodech. Na tom vydeu taky pes neběhá po prkně i na horu. Později na kladině běží nahoru, tam se otočí a zas běží dolů. To se mi ale moc nelíbí to otáčení... nevím k čemu to je. Podle mě, když ho naučím jen sbíhat dolů - potřebuji naučit jen sestupku... tak pak už může na kladinu. Vysadím ji nahoru a seběhne, pak bude dělat celou kladinu, bez nějakého otáčení se nahoře...
|
zuska
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2008 12:29
- Nahlásit
Alinka
já třeba říkám jenom vpřed vpřed, protože to pro psa znamená val co nejrychleji dopředu. Když je na zemi prkno, je pro něj smozřejmostí valit po něm Myslím, že pes si rozhodně nespojí, že prkno na zemi má nějakou sovislost s kladinou, a pokud se rozhodneš s prknem dělat, tak to znamená, že chceš celou starou kladinu přeučit, a tak vlastně by nemělo být tvým cílem, aby si pes spojil prkno se starou kladinou. Důležité je si uvědomit, že se neříká žádný extra povel na zonu - vypracování zony je samozřejmostí - povel pro kladinu = vypracuj kladinu a to už v sobě obnáší i vypracuj zonu. Povel na prkno takový, jako se rozhodneš používat i na kladinu na parkuru já bych přidala, až když má prkno určitý sklon.
|
zuska
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2008 12:31
- Nahlásit
Shelticka
takhle to dělá Silvie - nechává psy vyběhnout i seběhnout. Proč? protože pes nabere mnohem větší rychlost a je třeba trénovat od začátku v max. rychlosti, protože pak je krok psa úplně jiný. Určitě se pes tím nenaučí vyběhnout na kladinu otočit se a seběhnout, protože až přejde na normální kladinu, tak pochopí, že když za nástupkou je kam pokračovat není důvod se otáčet
|
KaTachyon
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2008 12:37
- Nahlásit
Shelticka
Tak to dělá Silvie, že si prkno opře o něco, kde se pes může pohodlně otočit a učí ho vyběhnout nahoru, tam se otočit a pak seběhnout co nejrychleji dolů. Je to proto, že tam nemusí se psem vůbec manipulovat, všechno se učí sám (alespoň si to myslím, protože cvičí s clickerem a tam platí, že čím míň se sahá na psa, tím lépe). Ze začátku někdo může stát nahoře, aby psa odměnil než seběhne dolů, ale pak pes už ví, že když nevyběhne nahoru, nebude moct seběhnout dolů a nedostane odměnu. Tak, jak to bylo na videu té Francouzsky, když už dělala celou kladinu, jednou to pes chtěl odfláknout, tak to poslala znovu nahoru bez odměny.
Kdyžtak si přečti Silviin návod na jejích stránkách, nebo mi napiš svůj mail a já ti ho můžu poslat v češtině.
|
KaTachyon
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2008 12:39 - Změnil/a: KaTachyon
- Nahlásit
zuska
|
zuska
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2008 12:43
- Nahlásit
překlad i tady:
http://www.cattle.estranky.cz/stranka/agility
|
zuska
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2008 12:47
- Nahlásit
Alinka
ještě k tomu povelování, nezapomeň, že je to klikr trénink, takže v prvních fázích nechceš psa nijak ovlivňovat povelováním - to je důvod, proč já, když je prkno jenom na zemi nechám psa jenom aby si poněm běhal. Pokud na něj u toho mluvím, tak jen abych ho vyhecovala do rychlosti.
|
Shelticka
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2008 13:04
- Nahlásit
ok díky, přečtu si to na těch stránkách
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2008 13:16
- Nahlásit
KaTachyon
Já bych prosila ten návod v češtině. Mail - libuse.kotkova@seznam.cz. Děkuji.
Ještě mám jeden dotaz. Když mám k dispozici celou kladinu přímo na zahradě - můžu cvičit na ní, nebo je fakt nutné prkno v obýváku? Myslím jako prkno zvlášť. S šeltiema to nebude problém, ty jsou chápavé a určitě přijdou na to, že na prkně se otáčí a na kladině se valí dopředu. Ale pumici nevěřím ani za mák, ona při práci fakt nepřemýšlí. Navíc je podstatně rychlejší než já, u kladiny bude o několik sekund dřív a tudíž bude mít spoustu času se otočit a běžet zase zpátky. Znám ji a vím jak uvažuje. Líbilo by se mi učit ji to přímo na kladině, co si o tom myslíš?
|
Shelticka
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2008 13:28
- Nahlásit
Biluška
na tom internetu to máš v češtině
KaTachyon
nebo to není ono na tom netu? jsem to tak pochopila. Kdyžtak teda taky na mail Shelticka@seznam.cz
|
zuska
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2008 13:29
- Nahlásit
Shelticka
je to přesně ono na tom odkazu
|