Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / pro agiliťáky :-)
<< 1 ... 45 . 46 . 47 . 48 . 49 . 50 . 51 . 52 . 53 . 54 . 55 ... 77 . 78 . >>
Autor Zpráva
Biluška
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2007 21:21
- Nahlásit

KaTachyon
Nic, kde se používají výcvikové pomůcky, nefunguje dlouhodobě, protože pes se naučí akorát vyhnout se pomůckám, ale neučí se nic o šlapání na zónu. Dlouhodobě fungují jen metody, kdy se pes učí, že má šlápnout na ten legrační barevný obdélník tam u země.
A ten barevný obdélník jako není výcviková pomůcka? Si krapet odporuješ ne?

Shelticka
to prostě musíš být u té zony stejně jako ten pes a já tam s ní nikdy nejsem
Nekecej, nekecej, když to stihnu já se svýma špekama tak ty to musíš stihnout třikrát . Neboj, jak se trochu vyběháte tak nepůjdeš celou trasu s ní, sem tam ji někam vyšleš samotnou a nadeběhneš si to k té kladině.
a i když jo, tak se odrazí, jí je jedno jestli tam na ni třeba čeká ruka se žrádlem, hračka..
Ten princip je v něčem jiném než nastavit jí tam ruku. Přesně naopak, tu ruku ti přeskočí a skákne tím i zonu. Ruku jí musíš nastrčit ještě kus nad zonou a jít dolů do podřepu, ona půjde za rukou. Je to normální šneček, ale na kladině

Shelticka
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2007 21:22
- Nahlásit

KaTachyon
jenže já když si k ní sednu s targetem, tak ona bude sedět a čumět na mě, když jí nic neřeknu, neukážu, nenapovim, tak nebude nic dělat po chvilce se sebere a pujde pryč myslim, že prostě nebude se snažit a koumat co má s tím udělat...

Shelticka
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2007 21:24
- Nahlásit

Biluška
Ten princip je v něčem jiném než nastavit jí tam ruku. Přesně naopak, tu ruku ti přeskočí a skákne tím i zonu. Ruku jí musíš nastrčit ještě kus nad zonou a jít dolů do podřepu, ona půjde za rukou. Je to normální šneček, ale na kladině
jojo to vim jsem i četla, že se má dát loket nahoru, aby jako tu ruku nemohla přeskočit ach jo achjo, uvidíme příště na cvičáku to asi zkusim i na te služebácké kladině...

dneska už končím, segra mě odsud vyhazuje...

zuska
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2007 21:34
- Nahlásit

když jí nic neřeknu, neukážu, nenapovim, tak nebude nic dělat po chvilce se sebere a pujde pryč
tak to znamená, že nechce dostat to, co ji za to nabízíš (nemáš dost lákavou odměnu) Protože kdybys ji měla a jí by to za to stálo, tak by určitě jen tak neodešla a něco by zkusila. Jenom si nesmíš ze začátku dát velké cíle a odměňovat už náznaky.

KaTachyon
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2007 21:38
- Nahlásit

Biluška
Neodporuji, protože píšu, že nakonec se i target a TouchBoard odstraní ještě dříve, než se vyrazí na závody a pes chápe, že se má dotknout zóny, zóna se pro něj stane targetem, je to něco, na co se soustředí, kouká na to, říká si "dupnu tam, dupnu tam, jóóó, bude pamlsek!"

V rané fázi sbíhaných zón používám oblouk, ale nečekám, že pes udělá stejný pohyb, i když tam oblouk nebude. S Obloukem se učí "běžím pod obloukem". Když ho dám pryč, pod čím má běžet? Se zdí se učí "neskáču do zdi". Když bude pryč, do čeho že to nemá skákat?

Biluška
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2007 21:40
- Nahlásit

KaTachyon
rané fázi sbíhaných zón používám oblouk, ale nečekám, že pes udělá stejný pohyb, i když tam oblouk nebude. S Obloukem se učí "běžím pod obloukem". Když ho dám pryč, pod čím má běžet? Se zdí se učí "neskáču do zdi". Když bude pryč, do čeho že to nemá skákat?
To je pořád stejné. Chválím za neskočenou zonu. IMO je jedno jestli použiju target, který potom odbourám. Nebo zeď, kterou potom odbourám. Nebo oblouk, který odbourám. Nebo piškot, který odbourám.... Pořád chválím za fakt, že šlápl na zonu. Ať s targetem nebo bez něj. Pořád je to výcviková pomůcka.

zuska
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2007 21:41
- Nahlásit

Shelticka
jí je jedno jestli tam na ni třeba čeká ruka se žrádlem, hračka... myslim že stejně tak jedno jí bude target
Mezi balonkem a targetem je obrovský rozdíl. Když si pes běží pro balonek za zonou, tak ho nic nenutí, aby na ni u toho šlápl. Já kdybych byla pes a videla balon za zonou, tak bych pro něj letěla, kdyby byl šikovně, možná bych u toho nechtic šlápla na zonu, ale kdyby tam nebyl, tak proč bych neskočila. Target je něco jiného. Pes dostane odměnu jen za to, že na něj šlápne, tzn. že už si uvědomuje dotyk na určitém místě a má to hlavu a patu. A problém s odstraněním tergetu? ja žádný nevidím. Jenže to chce stovky seběhů a opakování a jelikož target bude stokrát a víckrát pořád na tom stejném místě, pes tam začne zastavovat automaticky, přestane nad tím přemýšlet, protože to tak prostě je, jen za tenhle pohyb dostane odměnu... Ale to psa nenučíš za měsíc.. chce to denní trénink (ke ktreému nepotřebuješ kladinu, já cvičím v obýváku) a spoustu času

KaTachyon
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2007 21:42
- Nahlásit

Shelticka
Yup, jak píše Zuska, podívej se třeba na její videa (odkaz na svoje stránky má v profilu), jak cvičí s clickerem.

Když nic nezkouší, znamená to, že neví, že něco zkoušet může (a taky tu zmíněnou malou motivaci, pořiď si pořádnou pamlskovou bombu). Zkus ji nejdříve naučit některé nové cvicky s clickerem (tedy s clicker trainingem, kdy budeš říkat "jo!") než zkusíš target. Pes, který je zvyklý s clickerem cvičit, tedy operantním podmiňováním, ne klasickým, si v takové situaci, jakou popisuješ, hned řekne "Hele, panička má pamlsky, co bych tak mohl udělat, abych je dostal?" No a nezůstane jen u přemýšlení, ale hned něco zkusí.

KaTachyon
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2007 21:46
- Nahlásit

Biluška
Jo, ale ví to pes, že chválíš za neskočenou zónu? Ty to víš, ale on si může myslet, že chválíš za neskočenou zónu nebo si taky může myslet, že chválíš, že netrefil zeď. What you click is what you get. Co upevníš, to dostaneš. Můžeš dostat 100% neskákání před zdí, ale bez zdi to je naprosto jiná situace.

Možná by bylo přesnější, kdybych neřekla, že target odbourám, ale podstatu targetu "přenesu" na zónu.

zuska
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2007 21:51
- Nahlásit

Jo, ale ví to pes, že chválíš za neskočenou zónu?
joj, přesně tohle jsem zrovna chtěla říct:-D... aby pes chápal, že chválím opravdu za zonu, musela by to být teda extra dobře načasovaná pochvala, protože si vem, co všechno pes při překonávání sestupky dělá a za co všechno si může myslet že chválím (za to, že běží rychle? za to, že někam kouká? za to, že něco sleduje? za to, že doběhl ke konci kladiny a odrazil se pryč?...)

Biluška
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2007 21:55
- Nahlásit

KaTachyon
No dobře, ta zeď je blbá, je jasný, že tohle prostě nemohlo fungovat dlouho. Prostě tu kladinu nebylo kam jinam dát, bylo tam málo místa a pak jsme ji už tak nějak využili . Ale třeba ten piškot na zoně. To je podle mě stejné jako target. Dokud teda využíváš nějaký předmět. Pokud se ti povede vysvětlit psovi, že target je zona pak ano, pak by to mohlo fungovat. Není pak ale jednodušší učit to přímo na zoně? Vždyť je to prakticky zastavovaná zona, ne? Jenom k tomu přes ten target jdeš delší cestou.

zuska
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2007 22:00
- Nahlásit

Ale třeba ten piškot na zoně. To je podle mě stejné jako target.
pokud pes chápe, že piškot je tam i kvůli něčemu jinému než ho sníst

KaTachyon
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2007 22:01
- Nahlásit

Biluška
Možná delší, ale jasnější. Než abych blbla rok na zóně, můžu blbnout rok mimo zónu a pak měsíc na zóné a "voilá" Samozřejmě tomu, kdo vyráží na závody po plů roce trénování se to zdá jako věčnost. Já si pak ale ráda užiji alespoň sedm let aktivního vrcholového závodění.

S tím pamlskem, pokud ho časem dokážeš odstranit tak, že pes je na zóně jistý, rychlý a přesný, nepotřebuje, abys tam byla atd, pak je to stejně účinné jako target. Důležitý je výsledek.

Jo a zkoušela jsem zóny bez targetu, ale nedokázala jsem Wayovi přesně vysvětlit, co tam má vlastně dělat, doufám, že s targetem, se kterým můžu trénovat kdykoli a kdykoli, mi to půjde lépe.

wami
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2007 22:03
- Nahlásit

KaTachyon
je to samoodmenujici chovani...
chuzi pri noze zvladame ve vsech tempech, vcetne obratu (ze sportovky). Ani v te sportovce ale nemame naucenou IPO chuzi - nekouka se na me, ridi se mym pohybem.

Co se tyka maotivace a odmen... Je zravej, ale kdyz na to prijde, na pamlsek se vykasle. Pripadem "kdyz na to prijde" je treba balonek. Psa jsem 2 roky ucila klasicky aport, ktery funguje jen diky tomu, ze vi, ze za pekne predvedeny klasicky aport ziska balonek, ktery hodim daleko. Miluje balonek - ne pro balonek samotny, ale protoze se za nim muze hnat pokud mozno co nejrychleji co nejdal. Takze nejvetsi motivaci a odmenou je moznost nekam vystrelit plnym tryskem.

Totez plati pro agi - kdyz mu za nejakou sekvenci hodim balonek stylem "metr do tlamy", tak je to neco jako "hmmm, dobre". Kdyz mu ho hodim 20 metru, je to odmena, ktera mu neco rekne.

Takze na to, ze jsme zacali teprve v breznu, si nestezuju - hodne veci je proste nevybehanych, hodne veci je proste moje chyba, bo jsem porad jak slon v porcelanu. To, co tady resim, jsou zony - je jedno, jestli je ucim zvlast nebo je bezi v ramci skevence nebo parkuru - jakmile se jednou rozbehne, je temer "nezastavitelnej". Na zacatku jsme zkouseli jak misticku s jooo dobrotama, tak balonek - po prvnich par "prekvapenich", ze tam neco je, se ale na to vykvaknul, jak na misku, tak na balonek... Nejen, ze se jeho rozbehnutych 40 kg neda zastavit, proste te prevalcuje, ale ani to nechci zkouset, protoze ho to akorat rozhodi a neni schopny se soustredit.

Takze - momentalne trenujeme zony na oblouky, coz si myslim, ze by mohlo vest k nejakym vysledkum. ALe premyslela jsem i nad doplnenim necim jinym... a ted - pokud ho naucim nose target, drive nebo pozdeji ho to budu muset naucit na te kladine. Tak nebo tak ji budu muset jit vzdycky celou, protoze se neotoci a kdybych ho nechala nalizat ze strany, stopro si zrusim nastupky (nepresvedcovat, to proste vim, natolik ho znam dobre ). No, a jakmile je na kladine, je to uz rychly pohyb, samoodmenujici chovani... Kdyz ho upoveluju "pomalu", aby ji sel stejne, jako kladinu ve sportovce (kde ji jde pes v urovni psovoda), tak mu ji diky tomu povelovacimu drilu tak na 98% znechutim, a budu ji muset ucit pak znova na rychlost - a zas skoncim na samoodmenujicim chovani... proste trosku zacarovany kruh...

Biluška
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2007 22:05
- Nahlásit

zuska
pokud pes chápe, že piškot je tam i kvůli něčemu jinému než ho sníst
Jak kdybys neznala šeltie

KaTachyon
Jo a zkoušela jsem zóny bez targetu, ale nedokázala jsem Wayovi přesně vysvětlit, co tam má vlastně dělat, doufám, že s targetem, se kterým můžu trénovat kdykoli a kdykoli, mi to půjde lépe.
Já v to doufám taky, ale mám target-desku, co vypadá jako kus zony. No uvidíme, psů na zkoušení mám dost

zuska
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2007 22:09 - Změnil/a: zuska
- Nahlásit

Není pak ale jednodušší učit to přímo na zoně?
podle mě by to šlo, ale o moc složitěji než s targetem. Ke cvičení s targetem navíc vůbec kladinu a cvičák nepotřebuješ. Můžeš to psovi vysvětlit v klidu domova, pak s ním různě blbnout, nacvičit provedení v rychlosti atd. A pak ho jenom přesuneš na zonu a práce na samotné kladině půjde mnohem rychleji. Navíc je podle mě strašně složité vysvtělit psovi "tam se dotýkej" a pak po něm chtít předvedení dotyku hned z výšky sestupky (asi by to zvládl, ale nejspíš na úkor rychlosti) - je to težký sklon, nejdřív by si měl dotyk zafixovat na zemi... muj názor

Biluška
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2007 22:15
- Nahlásit

zuska
Můžeš to psovi vysvětlit v klidu domova
Mám doma komplet parkur, celý mi stojí na zahradě . Momentálně to mám ke kladině blíž než ke schodům . Ale chápu, co jsi tím chtěla říct.
Navíc je podle mě strašně složité vysvtělit psovi "tam se dotýkej" a pak po něm chtít předvedení dotyku hned z výšky sestupky (asi by to zvládl, ale nejspíš na úkor rychlosti) - je to težký sklon, nejdřív by si měl dotyk zafixovat na zemi... muj názor
No dobře, ale třeba schody by se vynechat dali ne? Napřed na zemi, pak na kladině. Nic mezitím. Ale mě tam stejně připadá nejvíc zdržující to měnění targetů. Napřed sklo, pak látka...pak zona.

zuska
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2007 22:22 - Změnil/a: zuska
- Nahlásit

Napřed na zemi, pak na kladině.
podle mě největší problém je ve sklonu. Tzn. klidně na zemi a pak na kladině, ale určitě psovi jenom prospěje ulehčení, tzn. postupně zvyšovat sklon (dávat target na konec prkna(=fiktivní sestupka), ktere je nejdriv uplne na zemi a prkno pak na jedné straně postupně něčím podpírat a měnit jeho sklon než se dopracuješ ke sklonu kladiny). Ale víš co, sklon áčka už docela složitě nasimuluješ a když přejdeš z kladiny na áčko, tak je to taky skok a pes to zvládne Podle mě je to všechno jenom o tom, kolik času tomu člověk chce věnovat (jestli se mu chce zvyšovat obtížnost postupně) a jak precizně to chce mít vypracované. Ale tyhle metodiky jsou časově hodně náročné a když to člověk nělde ošidí, tak na to jenom doplatí. Proto, pokud čas není, tak myslím, že je jednodušší cvičit něco jiného
Ale neměla jsem čas sledovat celou vaši diskuzi, takže nevím, jaké má být kouzlo schodů, ale schody mi přijdou už stejně příkré jako kladina.
Stejně tak nevím o čem je řeč v měnění targetů, ale já mám jeden target a neplánuju jich mít víc.

KaTachyon
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2007 22:32
- Nahlásit

wami
Když budeš chtít, dá se naučit cokoli jako odměna. Zkusím dát příklad ze Susan Garrett a tím končím, nestihla jsem vůbec nic, co jsem chtěla a už usínám.

Její pes miloval hračky a žrádlo, protože to v něm odmalička rozvíjela. Největší odměna bylo přetahování o uzel (jako tvoje házení míčku 20m). Učila překážky tak, že odměňovala psa taháním o uzel. Nadšení, které měl pro tahání se přeneslo na překážky (protože byly signálem, že přijde tahání). Až jednoho krásného dne prolétl tunelem, Susan mu nabídla uzel a on řekl: "Jo, dobrý, to si nech, kdy budu zase moct jít do tunelu?" A Susan na to: "Tak takhle ne kamaráde" (teda to říká hlavně Honza Smoček, ale Susan by určitě řekla něco podobného ). A měl vopruz - jestli chtěl do tunelu, musel se nejdřív se Susan tahat o uzel. Pochopitelně, že to dělal s naprostým znechucením, jaká je hnusná podrazářka, ale co měl dělat, tunel chtěl a pravidla určuje psovod. A jak se nadšení z tahání původně přeneslo na tunel, tak se i nadšení z tunelu přeneslo na tahání.

A s pamlsky to bylo stejně. "Pamlsky na parkuru, fuj, pliv je ven." "Tak to ne, dokud si je nevezmeš, nepoběžíš." Tak se naučil si je sice vzít, ale pak nepozorovaně vyplivnout před vystartováním. Susan na to přišla, až když se její teriéři mohli zbláznit radostí, že jsou na řadě po tom borderákovi. Tak měl zase utrum a tentokrát se musel naučit i polykat. A nakonec z něj byl opět stal magor do pamlsků, asi tak jako šeltie

Není to pěkná pohádka? Tohle zkus s Lumpem. Nejdřív pamlsek, pak hod míčkem 20 m. Pamlsek a míček. Nehce pamlsek? Uklidíme míček a jde se dál, za chvíli zase: pamlsek, míček. Tak dlouho, dokud bude ochotně žrát pamlsky. Když bude vylítaný, pochválit, nechat mu chvíli míček, pak ho uklidit a jít domů (nebo pokračovat v procházce). Za chvíli pochopí pamlsek = bude míček, tak, jako klik = bude odměna.

Můžeš tak samozřejmě odměňovat i při tom běhání, hodit míček hned, jak se na tebe podívá, pak zase, pak po dvou krocích, pak po pěti/deseti, pak za otočku. Uvidíš, že na tebe bude za chvíli koukat jak na nábožný obrázek, hlavně, dkyž za to bude ten míček. Hodně by ti pomohlo, kdyby se rád přetahoval o uzel, pěška nebo kus hadru, protože bys ho mohla odměňovat častěji a u sebe, ale chápu, že člověk nemůže mít všechno.

A na překážkách to samé. Valíš? Smůla, jdeš si lehnout do kouta. To je přesně to, co tihle psi nenávidí - nemožnost běhat. Budeš na mně dávat pozor? Tak utíkej za balonkem. Nejlépe ještě klikem označit, za co přesně mu ten balonek házíš. Do rychlosti ho dostávat pomalu. Chceš ho přesvědčit, že úplně nejlepší na světě je hnát se k targetu a tam to zapíchnout, to pak balonek nepoletí 20m, ale 40m.

Nebudu tě přezvědčovat, že nalézáním ze strany si nástupky nerzušíš, přestože je to úplně jiné chování, neříkáš povel pro kladinu a u velkého psa je vůbec nejlepší naučit target na nástupce, protože bu ji jinak snadno překročil Ale víč taky o nožnosti návést psa ze strany ze stolu? Mohl by být stejně vysoký jako kladina, držela bys ho za obojek a nenechala ho skákat. Budeš to mít obtížné, jestli budeš chtít začít celou kladinu. Jako jdninou přijatelnou možnost bych viděla začínat na úplně položené a po stranách mít uličku z pletiva. Potom pomalu kladinu zvedat a uličku odstranit.

KaTachyon
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2007 22:40
- Nahlásit

Biluška
Target měnit nepotřebuješ, pokud to pes zvládne rovnou na ten jeden. U nose targetu jsem měla kus plexiskla, který jsem akorát trochu olámala, než jsem dělala "fade out" (na schodech). Tachyon neměl nijak extrémní touhu nose target okusovat. TouchBoard podle Ali Roukas-Canovy má dvě podoby (krát ještě dva, protože na kladinu a na áčku jsou různě velké) a to barevně kontrastní se zónou a barevně stejný se zónou.

zuska
Ale neměla jsem čas sledovat celou vaši diskuzi, takže nevím, jaké má být kouzlo schodů, ale schody mi přijdou už stejně příkré jako kladina.

To dělám já podle Susan Garrett, je to kvůli tomu, aby se pes procvičil v brždění zadníma nohama, než se začne s áčkem a případně nedostatky se vychytaly brzy. Zónovky, jak kladina, tak áčko, se začínají učit rozložené a postupně se zvedají i u nose targetu.

wami
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2007 22:47
- Nahlásit

KaTachyon
chapu princip toho, cos mi popsala. Hm, akorat (jo, ja vim, opet budu vypadat jak remcal, ale ja to proste nikdy nevemu jednoduse ) - pripady, o kerych pises, se tykaly borderek, vid...

protoze pes jeho razeni neco chce strasne moc - ale nepujde pres svoji hrdost. Nechces abych skakal? Dobre, tak ja nebudu. A ja nakonec budu naopak pracovat na motivaci, aby skakat chtel. Bohuzel se umi urazit, takze naucit ho "milovat" neco za neco jineho, je trosku utopie. Pokud to nechce, a ja ho presto presvedcim, s nejvetsi pravdepodobnosti zacne delat neco natruc.

jeden z prikladu jeho premysleni... resime strelbu, reakci ma ziskanou, nevim z ceho, a je netypicka - nekdy ma strachovku, jindy nic. Zkusmo jsem mu vystrelila i doma, nebyl to dobry napad. A kdyz mu muj chlap v me nepritomnosti (a bez predchozi domluvy se mnou) doma taky vystrelil, tak se na nej podival, odkracel nahoru do loznice a pochcal mu polstar. Rozhodne ne strachy.

Takze - netvrdim, ze mam pravdu, ale predpokladana reakce na pamlsek pred balonkem bude ta, ze nasledne balonek nevezme do huby a odmitne mi klasicky aport, ktery potrebuju na sportovce (coz nepotrebuju). A pod. Necham si to projit hlavou, ale tusim, ze tudy cesta na skorovlka taky nepovede... Takze abych MELA fakticky motivaci, musi to byt takova, kterou on vyzaduje a prijima. A pracovat pres ni. Coz je na tech zonach fakt napytel.

zuska
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2007 22:53 - Změnil/a: zuska
- Nahlásit

TouchBoard podle Ali Roukas-Canovy má dvě podoby (krát ještě dva, protože na kladinu a na áčku jsou různě velké) a to barevně kontrastní se zónou a barevně stejný se zónou.
já nevím, my tohle přijde už moc věděcké to řešit já mám kus překližky, psovi jsem vysvětlila, že jsem si vymyslela, aby se jí na povel dotýkal. Neřeším barvu ani velikost. Chápu, že logika barva je třeba v tom, že když začnu postupně target odstraňovat, tak by měl mít stejnou barvu jako zona... ale mezi náma, kdoví, jak to ten pes s barvama má. Barva i velikost je podle mě irelevantní. A v principu odstraňování sázím na kouzlo zvyku. Pes by prostě měl tolikrát absolvovat cvičení na kladině s targetem, až se mu stane automatika se toho místa dotýkat a v ten moment je čas někdy tam target dát někdy ne. Je to princip memorování... babičky taky dokážou plést svetr a u toho se dívat na televizi a už nepřemýšlí jaký pohyb jehlicema vykonávat, aby z toho svetr byl To samé velikost - jo, na áčku je větší zona, ale já chci, aby pes šel až dolů, tak proč mu dávat velká touch board, aby so ho mohl dotknout hned nahoře a pak to odpálit? Kdybych chtěla tohle, tak mu přece dám malý target nahoru na zonu... ale já chci, aby seběh a proto mu dám malý target níž.... mnoo, třeba kdyby si tohle Ali četla, tak by si ťukala na čelo... ale je to prostě můj pocit A jestli je hloupý, tak na to třeba za rok přijdu, když mi pes bude zony pořád skákat... ale chybama se člověk učí)

Barunka
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2007 23:00
- Nahlásit

zuska
Koukala jsem na to video s touch boardem - super - se mas ze se ti psi vejdou do zaberu, ja to neumim natocit, mam tam jen splasene chlupy, musim si sehnat nejakeho kameramana....
Jen takova mala pripominka - neni ta preklizka moc klouzava? Aby se ti pak pes na zone neprizabil Treba by na ni sla nalepit guma, jako byva na kladinach, tak to mam ja, jen s tim rozdilem, ze to prkno nepouzivala jako touch board, ale opirala ho o postel a za nej jsem davala target. Koupila jsem ji tusim v Hornbachu.

zuska
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2007 23:07
- Nahlásit

neni ta preklizka moc klouzava
jo to docela je, ale ted když už je vysílám z dálky a v rychlosti, tak mám jistotu, že na ni šlápli, protože sebou trochu smeknou (sranda Tohle jsem sehnala na rychlo, ale co nejdřív to hodlám doladit stejně, jak jsem to dělala s prknem (ze dřeva taky klouzalo) - natřít barvou, pak posypat pískem a nechat zaschnout. Povrch je pak drsný a už to neklouže.

wami
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2007 23:08
- Nahlásit

zuska
OT otazka...
kam strkas ostatni psy, kdyz cvicis jen s jednim?
me se pak ostatni pokouseji otevirat dvere (nekteri si je samozrejme otevrou ), a dela to ramus a rusi to...

touchboard je neco jako "nohotarget", co jsme tu resily par stranek zpatky, je pekny, jak jim to docvakava , u nas je to vetsi drina...

Barunka
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2007 23:09
- Nahlásit

zuska
no to je taky dobry reseni Asi levnejsi!!! Mozna teda pracnejsi.

Barunka
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2007 23:11
- Nahlásit

wami
ja tem druhym musim vzdycky nacpat velkou hovezi kost necim fakt dobrym, zavrit je do jiny mistnosti a pak je klid.

wami
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2007 23:13
- Nahlásit

Barunka
bohuzel ani zradlo neni tak lakave, jako panicka

zuska
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2007 23:26
- Nahlásit

kam strkas ostatni psy, kdyz cvicis jen s jednim?
za dveře... Ten, který necvičí sice pěkně vyšiluje a sousedi musí mít radost.. ale nedá se nic dělat. napomínání a tak, to ani nezkouším, nejlepší je ignorace a on už si to sám přebere, že si za těma dveřma nic nevyječí. Ten, který cvičí jako první to má lepší, protože tomu dát jako poslední odměnu, než skočíme cvičení, něco fajného na žužlání, třeba ucho a zavřu ho za dveře i s ním. A on je pak spokojený, že už si pocvičil a vychutnává si odměnu za dobře provedenou práci. Ale kdybych mu to ucho dala ještě před tím, než má pocvičeno a když navíc ví, že se věnuju druhému, tak by ani ucho nezabralo

touchboard je neco jako "nohotarget"

ja moc nerozumim te anglicke terminologiii target nebo touchboard... ja mezi tím nerozlisuju. Jestli se tomu rika target, kdyz se toho pes dotýká nosem, touchboard když se toho dotýká nohama?? nevím.. pro mě je to prostě cíl, předmět, se kterým pes bude dělat to, co si vymyslím.Asi levnejsi!!!

Mozna teda pracnejsi.

Mnoo, natřít desečku 20*30cm zas tolik práce nedá

KaTachyon
Člen
# Zasláno: 31 Pro 2007 08:57 - Změnil/a: KaTachyon
- Nahlásit

zuska
Proč je TouchBoard takový, jaký je vyplývá z jeho použití. Ona to tedy Ali nijak extrémě nevysvětluje, ale na kladinu to je takový čverec, stranu má dlouhou jako je šířka kladiny a dává ho (tuším) mezi druhou a třetí příčku dole na zóně. Je to proto, aby se tam snadněji trefil, když je přes zónu. Učí se na něm dotýkat se targetu. Deska na zónu je o něco větší (snad 44x48cm, ale já to z palců jen tak odhaduji) a používá se při pokročilejším cvičení cvičení, například s targetem mezi překážkami, kde psovi může pokaždé vyjít jiný krok, tak aby ho nemusel drasticky měnit. Na áčko se pak dává přibližně doprostřed zóny (vyndá se prostřední příčka), takže když na něj pes chce šplápnouy, musí šplapat na zónu, neučí ho to skákat zeshora.

Target, tedy "cíl" je obecně něco, k čemu pes musí běžet. Nemusí to být jen deska, které se má dotknout čumákem nebo tlapkou, může to být i položená miska se žrádlem nebo hračka nebo člověk, který psa láká. TouchBoard říkám konkrétně tomu, s čím cvičí Ali Roukas-Canova.

wami
Víš, mně fascinuje přístup "já nemám borderku, takže tohle na mého psa nefunguje." Pořád to jsou psi a ti přemýšlí stejně. I když je možná snazší najít pro borderku dostatečnou motivaci, neznamená to, že když najdeš dostatečnou motivaci pro mastodonta, tak nebude fungovat stejně. Pokud píšeš, že si pamlsek nevezme, tak ani míček pro něj není dostatečná motivace. Zkus se poohlédnout po něčem jiném. Když děláte sportovku, nemá rád třeba figuranta a rukáv? Já ji tedy nikdy nedělala, ale můj pes miluje, když se se mnou může přetahovat, ideálně při tom děsně vrčí a škrábe, takže v létě vypadám jako oběť domácího násilí. Tvůj hlavní problém vidím v motivaci (ale nic si z toho nedělej, ten problém má skoro každý).

Že pes "trucuje" nebo "dělá něco naschvál" jsou naše výrazy, ale psi to tak nemyslí (přečti si tady v Článcích Srsrážku kultur, je to zajímavé). Že mám borderku tak to neznamená, že se neumí "urazit". Když ho za něco potrestám, tak mi klidně řekne: "Víš co? Dělej si to sama" a odejde si. Psi jsou stejně líní jako my, pokud se jim nevyplatí něco dělat, nedělají to. A řešením je opět správná motivace, málo trestů, naopak rozkouskuješ něco, co po něm chceš, do takových fází, aby nikdy neměl důvod je odmítnout udělat. Když uvidí, že se mu to vyplatí, bude to dělat, i když by třeba nemusel.

Ty ho nechceš přesvědčit, aby něco dělal, když nechce, ty ho chceš přesvědčit, že něco dělat chce. Jestli chce míček, ukážeš mu, že míček dostane, když bude chtít pamlsek. Když nebude chtít pamlsek, pokračujeme v procházce. Navíc pes neví napoprvé "když si vezmu pamlsek, hodí se mi míček," to zjistí až časem. Poprvé nemá nic na práci, ty mu nabídneš něco super extra dobrého, on to tedy milostivě slupne a "Jéééé, letí míček." A za čas znovu. Klik -> odměna = pamlsek -> odměna. Jestli se naučil slyšet na clicker, naučí se i tohle.

<< 1 ... 45 . 46 . 47 . 48 . 49 . 50 . 51 . 52 . 53 . 54 . 55 ... 77 . 78 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání