| Autor |
Zpráva |
Biluška
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2007 19:37
- Nahlásit
Barunka
Delala jsem to podle ni a zatim mi to funguje.
mě už fungovalo metod . Bohužel žádná nevydrží dýl než půl roku. Přijď za pár let a povíme si, jo?
leila
.... a prostě von mi začal zpomalovat na pove, ale určitě ho to brzo přejde
Proč by ho to mělo přejít? Pumice taky umí zpomalit i zastavit na povel. Naopak třeba Hesi na povel zrychluje. Pokud teda může, pokud už je na hranici sil tak prostě nezrychlí, ale ví, co se po ní chce.
|
KaTachyon
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2007 19:38
- Nahlásit
Shelticka, Biluška
Tak já se trochu rozepíšu.
Jak něco naučit psa pomocí shapingu (tvarování chování - upevňování chování, které se mi líbí, které pak ve výsledném stádiu dá dohromady často odlišné od původního viz: Mr. Bean a shaping, Co se dá s clickerem dělat - SHAPING, popř. pro jistotu Stavební kameny clicker trainingu):
Rozložte chování do tak jednoduchých úkolů, že je pro psa velmi snadné úkol splnit.
Příklad: Dotyk ruky
Mezi prsty si dám pamlsek, nabídnu psovi otevřenou dlaň, pes si bere pamlsek, přitom se dotkne ruky, kliknu (ještě předtím, než pes pamlsek slupne).
Příklad: Nose target
Pokud pes chápe dotýkání se ruky, vezmu si do dlaně menší předmět, pokud možno neutrálního charakteru (tedy ne hračku), a dám ho před psa tak, aby se k němu snadno dostal. Pokud se pes zvědavě k předmětu v ruce natáhne (může se i dotknout, ale není to bezpodmíňěčne nutné), kliknu.
Příklad: Target packou
Pokud pes umí podávat pac, vezmu do ruky předmět, pokud možno neutrálního charakteru (tedy ne hračku), a dám ho před psa tak, aby se k němu snadno dostal. Pravděpodobně po pár jiných pokusech zkusí po předmětu i hrábnout packou. Pokud se jedná o větší pevný předmět, je možné na něj psa navést, nebo si ho dát například na kolena (klečíte) a pes za vámi přijde sám, protože u sebe držíte pamlsek; kliknete, když vstoupí na target (jednou packou nebo oběmi, ze začátku je důležité, že něco zkusil s targetem).
Když pes zvládá jednoduchí úkony, postupně je stěžujte. Pes postupuje od jednoduchého ke složitému, od známého k neznámému. Protože zvládl jednodušší úkony, má větší šanci uspět ve složitějších = větší šance být odměněn = větší šance cvik úspěšně zopakovat.
Pokud pes úspěšně ihned zamíří k mojí dlani, když mu ji nabídnu, jen předstírám, že si tam dávám pamlsek a opět mu ji nabídnu. Jde čumákem na místo, kde čeká pamlsek, rychle kliknu dříve, než dá čumák pryč a rychle ho odměním. Podle potřeby opět chvíli cvičím s pamlskem mezi prsty, než mu zase nabídnu dlaň bez pamlsku. Někdy je možné hýbat s rukou s pamlskem, aby pes byl zvyklý se dlaně dotýkat po delší dobu a následovat ji a to samé pak mohl zkoušet i s rukou bez dlaně (na první dotek nic nedostane, na druhý/třetí/čtvrtý už ano).
Když pes chápe, že se musí nějak dotknout targetu, dělá to ochotně a jistě, zvýším svá kritéria - položožím ho na zem. Jakmile se ho umí dotýkat na zemi bez mé pomoci, opět zvýším kritéria - nechci, aby se ho nějak dotknul, ale aby se ho dotknul a uprostřed a už se nehýbal (např. s ním nejezdil po zemi nebo po něm zároveň nešlapal). Tvaruje se vždy jen jedno kritérium! Pokud chci po psovi, aby nešlapal po targetu, neřeším, jestli se ho dotýká jen na kraji nebo jestli má nohy vpředu nebo vzadu. Pokud chci, aby se targetu dotknul rychle, je mi jedno, jestli se ho jen dotkne, nebo jestli se na něm rozhodne chvíli vydržet. Pamatujte: Je lepší nejdříve trénovat přesnost a až pak rychlost a výdrž. (viz: D.A.S.H.). Tím, že klikáním a odměňováním upevňuji chování, které se mi líbí, se bude časem více opakovat a chování, které se mi nelíbí a které tím pádem neupevňuji a neodměňuji, se opakovat nebude. Nakonec dostanu chování, které se mi líbí - dotýkání se targetu čumákem.
Když se umí dotýkat targetu, který držím, dám ho dál od sebe. Když to zvládnou, postupně ho pokládám na zem, až leží na zemi úplně a vůbec se ho nedotýkám, Postupně se zvedám a stojím od targetu růůzně daleko. Vyberu i, jak chci, aby se pes targetu dotýkal a na tom trvám (tedy to jsem si vybrala už ve chvíli, kdy jsem držela target v ruce a mohla jsem ovlivnit, že se měl dotýkat jednou packou - například tím, že jsem dala target blíž jedné pacce, nebo dvěmi - například tím, že jsem ho na target navedla nebo nechala naskočit). Postupně zvyšuji svou vzdálenost od targetu a přidávám svůj pohyb. Opět postupně - klikám za to, když stojím u psa a on trefí target, klikám za to, že stojím dál a on trefí target, klikám za to, že jsem blízko u psa a pomalu jdu, klikám za to, že jsem daleko od psa a pomalu jdu, klikám za to, že jsem blízko u psa a běžím, klikám za to, že jsem daleko od psa a bežím...
Pokud máte výsledný cvik, začněte ho zapojovat do praktického využití. Nejdříve v klidnějším prostředí, které můžete kontrolovat a psa nebude nic v okolí rušit od přemýšlení a postupně pracujte i v rušnějších a rušnějších podmínkách - vždy, když pes zvládne jednu obtížnost můžete pokročit k další. Každý pes se dokáže učit jiným tempem. Než postoupíte ke konečné fázi, můžete nchat psa projít i přípravou, například trénovat mimo překážky, nebo jen krátké sekvence...
Nabízejte psovi ruku z různých úhlů, nechte ho, aby ji následoval i ve všelijakých osičkách a jiných klikaticích. Chtějte po něm, aby ji následoval i v hloučku lidí nebo psů nebo hrajících si psů.
Cvičte v různých prostředích - na koberci, trávě, písku... Než se rozhodnete umístit target na konec zóny, můžete ho například umístit na konec schodů nebo nějaké šikmé plochu a učit psa běžet k targetu tam a když tohle zvládne, můžete zkusit cvičit od začátlku zónovky. Opět postupně - backchainingem (postavíte psa na zónu kousek od targetu a vypustíte ho, když to z toho místa bude umět rychle a přesně, postavíte ho kousek výš a tak to půjde pořád, dokud nebude umět rychle a přesně celou zónovku).
Cvičte v různých přostředích, vybíhání z různých vzdáleností a úhlů, zkoušejte různá vedení (rearcross, frontcross, leaod-out...). Opět než dáta target na zónovky si můžete vyzkoušet psovu schopnost soustředit se i při běhu mez překážkami - vysílejte psa k targetu přes skokovku, dálku, tunel nebo ho použijte i jako jednu "překážku" v sekvenci. Když pak dáte target na zónovku, opěr ji učte backchainingem.
Rozvíjet psovi schopnost cvičit i mimo pekážky není ztráta času. Je to možnost, jak ho připravit k práci na překážkách, aby mohl být úspěšný, tím pádem spokojený a rychlý.
Target je jen pomůcka, která se může časem změnit podle potřeby využití, např.: zmenšit se kvůli postupnému odstraňování targetu; zmenit barvu, aby nebyl kontrastní se zónou, ale naopak splýval; změnit látku - místo skla, se kterým se začínalo, aby pes target neaportoval se začne používat plexisklo, nebo kus koberce nebo cokoli jiného, protože už jednou naučené chování se snadněji přenese do jiné situace (= dotýkání se skleněného targetu -> dotýkání se dřevěného targetu).
Omlouvám se za chyby, soustředila jsem se bohužel hlavně na obsah. Pokud by se vyskytl nějaký dotaz ráda se pokusím cokoli vysvětlit lépe.
|
leila
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2007 19:41
- Nahlásit
Biluška
no nevím... on je tak trochu magor. Na zrychlovat na povel ho taky učím.... takže ho na kladině u konce zpomaluju a jak je na zóně tak ho trochu zrychlím... to jsou pak odrazy od země
|
Barunka
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2007 19:48
- Nahlásit
Biluška
No s Barnabasem mi to fungovalo 4 roky, pak prestal behat ze zdravotnich duvodu. Zony na kladine byla asi jedina vec, kterou bych se u nej mohla chlubit. Jak mi to bude fungovat za par let s Buffynou ti rada sdelim, zatim jsou ji 2 roky a zony trenuje od 4 mesicu, na zavodech je mela dosud 100%, v treninku muzu spocitat skocene zony na prstech ruky, hezky si to zapisuju a pokazde to bylo, pokud z nejakeho duvodu zrychlila (vyrostly ji nozicky, pokud vzrostla motivace (dlouho nevidela prekazky), atd.) a pokazde stacilo na zonu parkrat vratit target a upravit jeho umisteni na zone a pak ho zas postupne odstranit. Jestli to tak bude i nadale, to nevim, to se uvidi.
S tvym pristupem asi nebude fungovat zadna metoda.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2007 19:52
- Nahlásit
Shelticka
Nabízejte psovi ruku z různých úhlů, nechte ho, aby ji následoval i ve všelijakých osičkách a jiných klikaticích. Chtějte po něm, aby ji následoval i v hloučku lidí nebo psů nebo hrajících si psů.
TAk se mi zdá, že svět objevil šnečky . Musím zavolat Pepovi, bude mít radost
KaTachyon
Pořád nechápu jedno. Jak psa na závodech donutím, aby šlápl na zonu když tam ten target nemá. Připadá mi to stejné jako když jsme před lety dávali pod zony balonky, efekt byl taky nulový.
Target je jen pomůcka, která se může časem změnit podle potřeby využití, např.: zmenšit se kvůli postupnému odstraňování targetu; zmenit barvu, aby nebyl kontrastní se zónou, ale naopak splýval; změnit látku - místo skla, se kterým se začínalo, aby pes target neaportoval se začne používat plexisklo, nebo kus koberce nebo cokoli jiného, protože už jednou naučené chování se snadněji přenese do jiné situace (= dotýkání se skleněného targetu -> dotýkání se dřevěného targetu).
Tohle taky moc nechápu. Příklad - budu používat kousek koberce (jako target). Pes pochopí, že na povel se má dotknout toho koberce. Já ho pak vyměním za sklo. Pes pochopí, že se má dotknout skla. Znova ho vyměním za plastové víčko... IMO pes už musí mít šílený zmatek a neví čeho se má vlastně dotýkat. Bude vědět jedno - mám povel pro dotek, něčeho se musím dotknout. Můj problém se zonou to neřeší, protože na povel "tač" se mi pes s klidem dotkne třeba látkového tunelu, nebo sice kladiny, ale ne zony.
|
KaTachyon
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2007 19:52
- Nahlásit
Shelticka
a ještě další věc-proč se má psovi dávat ten povel, až když umí cvik? když jsem se tak třeba pokoušela naučit otřepání se, tak se mi to nikdy nepovedlo - jako přidávání povelu když pes něco dělá... nikdy pak nepochopila, když řeknu ten povel např pro třepání, že se má oklepat...
Asi proto, že když dáš povel cviku, který pes neumí, tak mu dáváš povel pro něco, co neumí. Pokud dáváš povel, když se pes třepe, ale on netuší, že se má třepat, pak se mu nespojí "povel = mám něco dělat". Pokud pes ví, že se má klepat, aby dostal pamlsek a klepá se sám od sebe a potom na tebe vyčkávavě kouká, kde se s tím pamlskem flákáš, je připravený na to, abys mu začala před oklepáním se říkat povel. Potom si spojí "jééé, povel, když se oklepu, bude pamlsek, jdeme na to!"
no kdesi se píše, že si pes pak zvykne dávat hlavu za zonou dolů i bez targetu a právě když je to průhledný, tak nezjistí moc brzo jestli tam je nebo ne
Koťátko, kdybys věděla, kde se to píše, tak bys třeba věděla, že to tak není. Plastový target se používá proto, že se pak snáze přejde na target žádný, čili targetem se "stane" země (konec zóny nebo cokoli, kam target dáváš).
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2007 19:54
- Nahlásit
Barunka
S tvym pristupem asi nebude fungovat zadna metoda
Tvé obavy jsou naprosto zbytečné . Taky dost záleží na rychlosti psa a jeho snaze spolupracovat. S Lilou vystřihnu všechny zony a ještě si u toho napíšu sms. S Pumou nestihnu ani jednu a po parkuru lítám jak mastný papír. Holt není pes jako pes
|
Barunka
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2007 19:58
- Nahlásit
Biluška
To je mi jasny, ze neni pes jako pes, prave proto nechapu, proc teda nezkusis neco jinyho - napriklad klikr a target, ale tim zpusobem, ze si to poradne nastudujes z literatury a videi a pak to teprve budes zkouset.
nestihnu ani jednu a po parkuru lítám jak mastný papír
o stihani a nestihani to prece neni, pokud je zona dobre naucena, je jedno, jestli ses pred psem nebo za psem.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2007 20:03
- Nahlásit
Barunka
pokud je zona dobre naucena, je jedno, jestli ses pred psem nebo za psem.
To předpokládá jedno, musíš mít psa, který je ochotný spolupracovat. Což puma tak nějak není
prave proto nechapu, proc teda nezkusis neco jinyho
Kdo ti řekl, že nezkusím něco jiného? To si myslíš, že deset let běhám jen tak mezi překážkama a doufám, že tam ten pes šlápne?
napriklad klikr a target,
Klikr se mi prostě nelíbí, umím psa pochválit a nepotřebuju mu k tomu klikat. Tak proto.
Target zkouším, ale asi trošku jinak než ho popisuje KaTachyon, proto se s ní bavím a snažím se najít si něco z těch jejich metod.
|
Barunka
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2007 20:08
- Nahlásit
Biluška
me proste prijde, teda podle toho co pises, ze neco zkusis, hned ti to nejde, tak to zavrhnes a vsem rikas, ze to nefunguje a nema to cenu, aby to zkouseli...
A omlouvat to pumou? To bych vsechno, co my psi neumeji, mohla omlouvat Beardedkou.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2007 20:10 - Změnil/a: wami
- Nahlásit
Shelticka
ale seltky jsou mensi, tem to vysvetlis snaz...
co to má s nosetargetem společnýho? jako že jim snáze narvu hlavu k tomu vršku? eeee to asi ne
nee, ehm, ja vlastne nevim, co mas jako target, ja puzivam takove to pruhledne cd, co je vzdycky v krabicce navic, obtahnute paskou na koberce - a ver nebo ne, Lump se to pokousi sezrat tak mam pocit, ze to by seltky nezvladly...
Biluška
zuby uz jsou, staci, vetsi byt nemusi
Barunka, KaTachyon
trpelivost...
Jak to vidim, tak je Biluska stejny typ jako ja (ve sportovce) - patram, ptam se, zjistuju, a hlavne ODMLOUVAM A REMCAM - cimz si ovsem vsechno urovnam v hlave a nasledne vyberu pro sebe a pro psa to nejvhodnejsi...
Jinak - co se nas tyka, mam teoreticky problem zatim jeden: naucim target, driv nebo pozdeji, ale naucim... U nas to hadam selze v okamziku, kdy se to spoji s rychlosti, resp. s jakymkoliv vetsim pohybem, nez je sneci tempo, v tu ranu je nejvetsi motivaci pohyb sam o sobe a na nejaky target se mi pes vyprdne, jako se mi vyprdl na balonky, pamlsky nebo cokoliv podobneho, co ho melo zabrzdit (i v treninku). Napad?
|
Barunka
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2007 20:14
- Nahlásit
wami
mas porad u me ty knizky, bych ti mohla s tim poslat i to dvdcko.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2007 20:15
- Nahlásit
Barunka
Upřímně řečeno, mě je celkem jedno co tobě přijde, nebo nepřijde. Víš o mě hodně málo na to, abys mohla říkat co zavrhuju, nebo nezavrhuju. Tak hodně štěstí s targetem, já se jdu dívat na Mrazíka.
wami
až to použiješ v rychlosti tak skončíš jako já s balonkama, háďátkama a piškotama . Ale pššt, nic jsem neřekla, protože by to vypadalo, že tě od toho zrazuju
|
wami
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2007 20:18
- Nahlásit
Barunka
mas porad u me ty knizky, bych ti mohla s tim poslat i to dvdcko.
jupiiii
kdy kam? resp. dej mi mejla, ja ti napisu a domluvime se, co a jak... budu moc rada!
Biluška
hele, ty mas aspon mali psove, co nechodi acko zpusobem "ja vyskocim nahoru, v letu skobrtnu nohou o ten vrcholek, zakopnu a dolu doletim po tlame" (uz je to lepsi, ale... )
|
Barunka
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2007 20:19
- Nahlásit
Biluška
jenze to o tobe vi vetsina lidi, co to tu cte. Vetsine lidi dojde, ze jen remcas, jak to nazvala Wami. Ale taky se najdou lidi, kteri by to treba chteli zkusit sami, ale ty je odradis, protoze si prectou, ze ty prece behas uz tak dlouho, ze to musis mit vsechno odzkousene a musi to byt teda pravda, ze to fungovat nebude. A tech mi je lito. Ja se jdu divat na Alviho.
|
Barunka
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2007 20:20
- Nahlásit
glenalbyn@gmail.com wami domluvime se...
|
KaTachyon
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2007 20:20
- Nahlásit
Biluška
Pořád nechápu jedno. Jak psa na závodech donutím, aby šlápl na zonu když tam ten target nemá. Připadá mi to stejné jako když jsme před lety dávali pod zony balonky, efekt byl taky nulový.
Ono to je těžké. Už jsem o tom určitě psala, určitě jsem sem o tom dávala odkazy. Jenže on by je musel taky někdo číst, pokud je nečte, asi ho to nezajímá, tak nevím, jestli to mám vysvětlovat. Pes se skutečně na závodech zóny nedotkne, když je na tréninku naučený dotýkat se targetu. Podle hesla "Train as you compete, compete as you train." (Trénujte jako závodíte, závoďte jak trénujete.) je třeba i na tréninku cvičit nakonec bez targetu ještě dříve než vyrazíte na závody.
Když pes předvádí nose target, pokaždé na povel, rychle, přesně a v každé situaci, začne odstraňování targetu. Jako vždycky nechá psa nejdříve se několikrát targetu dotknout, a pak ho nohou odsune tak, aby to pes neviděl, a znovu mu dá povel. Protože pes je zvyklý mít target na konci schodů a protože to je tolikrát opakované chování, měl by se rychle dotknout místa, kde byl target. Někdy je třeba kliknout ještě dříve, než se dotkne země a než si všimne, že tam target není. Pak se tam target znovu přisune (aniž by si toho pes všiml) a zase se mu řekne povel. S targetem se pokračuje, dokud pes nezíská opět jistotu a bezchybnost a pak se zase skryje... A tak pořád dokola, až nebude target potřeba.
zdroj: KaTachyon Training: Nose target podle Susan Garrett
Ani nepočítám, kolikrát jsem to psala ve svém seriálu o učení nose targetu. Jeden příklad za všechny:
Navedla jsem ho na schody, aby zadní měl nahoře a předními stál na zemi. Položila jsem target na zem a párkrát ho nechala dotknout se ho. Pak jsem target sebrala, navedla Way znovu na schody a čekala, co udělá. Chvilku na mně koukal a pak na zemi začal hledat target. Nechala jsem ho šmejdit a přešlapovat a když se na okamžik zarazil, klikla jsem mu a odměnila ho. Když jsem to zopakovala, šmejdil už méně a napotřetí se mu podařilo držet čumák u země. Ještě párkrát jsem ho nechala si to za odměnu zkusit a hlídala, aby se dotýkal pevně země mezi předníma nohama a nesnažil se ulejvat. Dělala jsem ti jen kraťoučkou chvilku a pak jsem mu za mohutného chválení dala za odměnu zbytek sýra.
zdroj: KaTachyon Training: Nose target a my V.
Tohle taky moc nechápu. Příklad - budu používat kousek koberce (jako target). Pes pochopí, že na povel se má dotknout toho koberce. Já ho pak vyměním za sklo. Pes pochopí, že se má dotknout skla. Znova ho vyměním za plastové víčko... IMO pes už musí mít šílený zmatek a neví čeho se má vlastně dotýkat. Bude vědět jedno - mám povel pro dotek, něčeho se musím dotknout. Můj problém se zonou to neřeší, protože na povel "tač" se mi pes s klidem dotkne třeba látkového tunelu, nebo sice kladiny, ale ne zony.
Učí se to, jako ostatně všechno, postupně a tak, aby to pes mohl pochopit. Pokud mu nepomůžeš, není divu, že v tom má bordel. Nejdřív naučíš dotýkat se koberce. Když to umí, ale ty nechceš používat koberec, ale sklo, znovu od začátku, tím pádem i bez povelu, ho naučíš dotýkat se skla. Protože podobné chování už zná, rychleji se naučí dotákat se skla, než se původně učil dotýkat se koberce. Se sklem ale taky nechceš cvičit, tak vezmeš plastové víčko a začneš znovu od začátku vysvětlovat psovi, že povel "touch" znemaná "dotkni se tohohle plastového víčka". Potom ho tedy dáš na zónu a budeš ho učit "dotkni se toho plastového víčka na konci zóny". Ten povel neznamená "dotkni se něčeho", proto se pes nebude dotýkat třeba látkového tunelu. Ale mohl by, kdybys ho učila dotýkat se látkového tunelu a říkala stejný povel. Ale nevím, proč bys to dělala.
Ve finále ale budeš učit, že povel "touch" znamená "dotkni se tohohle místa na konci zóny." Opět nejlépe přestaneš říkat povel , postavíš psa na konec zóny a budeš čekat, jestli něco zkusí. Jestli umí pracovat s clickerem, nakonec něco zkusí. protože je zvyklý dělat nose target, s největší pravděpodobností zkusí nose target. Aby sis nějakým blbým kiknutím nezkazila zónu, je dobré si to vyzkoušet nejdříve jen na nějakém prkně mimo překážky nebo právě na schodech, jak to dělám já.
|
Shelticka
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2007 20:26
- Nahlásit
celý ten dlouhý příspěvek začíná dotykem ruky, psala jsem tu proč dotyk ruky neučím, takže se mi to ani nechce dočítat celý (ale asi se překonám) a oslovení koťátko si vyprošuju...
kvůli jednomu blbýmu dotazu je ze mě blbec...
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2007 20:26
- Nahlásit
Barunka
hele, ty mas aspon mali psove, co nechodi acko zpusobem "ja vyskocim nahoru, v letu skobrtnu nohou o ten vrcholek, zakopnu a dolu doletim po tlame" (uz je to lepsi, ale... )
Holka, ty jsi pumu nikdy neviděla viď? Jediný rozdíl oproti tomu, co popisuješ je v tom, že neletí po tlamě dolů, ale regulerně skáče až za další překážku. Jednou z houpačky skočila na vjezd do látkového tunelu, který byl asi o pět metrů dál. Dopadla přímo nahoru, rána přes celou halu, Lenka Pánková stála jak opařená, já taky, Puma viděla všechny svaté a počítala hvězdičky. Než jsme k ní s Lenkou doběhli tak se otřepala a proběhla si ten látkáč
ale ty je odradis, protoze si prectou, ze ty prece behas uz tak dlouho, ze to musis mit vsechno odzkousene a musi to byt teda pravda, ze to fungovat nebude.
hele, já stojím nohama na zemi. Můj názor je, že to fungovat nebude a s klidem to těm lidem řeknu. Jestli je to odradí, nebo neodradí, to je jejich věc. Nikomu nebráním (ani na svém cvičáku), aby zkoušel cokoliv, i když si myslím, že to nebude fungovat. Jejich boj. Mezi námi, ještě jsem se ani jednou nespletla Fakt už jsem toho v agi viděla dost, vím co se osvědčilo alespoň na některé tipy psů, co se neosvědčilo vůbec a co třeba alespoň trošku funguje, i když na rychlé praštěné psy na zony nefunguje dlouhodobě nikdy nic. Třeba se šeltií nemám sebemenší problém. Zony má sbíhané a fungují. Na jiné psy to třeba zase nefunguje vůbec.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2007 20:27
- Nahlásit
Barunka
promaz si to, mejl mam a poslala jsem ti
|
wami
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2007 20:29
- Nahlásit
Biluška 30 Pro 2007 20:26
to sem psala ja, koukej, komu vodepisujes... a pumu jsem videla, a vsadim se, ze teda kdyz by na to prislo, Lump doskakuje vejs a dal
|
Barunka
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2007 20:29
- Nahlásit
Biluška
Videla jsem dokonce i tu tvoji... ve Vetrkach.
Sice delam agility jen 8mym rokem, ale taky si myslim, ze jsem toho nevidela malo a nemam na to takovy pesimisticky pohled, to bude asi ten zasadni rozdil mezi nama.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2007 20:38
- Nahlásit
wami
Barunka
to sem psala ja, koukej, komu vodepisujes
No jo, sorry Ve svém věku už mám nárok na trochu slepoty
a pumu jsem videla, a vsadim se, ze teda kdyz by na to prislo, Lump doskakuje vejs a dal
Teď už určitě jo, poněvadž jsem jí traverzou tolikrát přerazila hnáty, že už je podstatně klidnější . Tohle byli ty začátky kdy áčko brala jako odrazovou rampu pro rakety vysokého doletu. Teď už tam většinou má všechny čtyři nohy a je to v pohodě
Shelticka
Neboj, jako blbec nikdy nevypadá ten na koho jsou koťátka, děvenky, sluníčka a podobně mířené, ale ten kdo je používá. Ať už z jakéhokoliv důvodu.
Kdysi mě jeden doktor v porodnici oslovil "maminko" a následoval takový vítr, že se mi omlouval na velké vizitě před celým oddělením. Jenom se člověk nesmí dát
|
wami
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2007 20:42
- Nahlásit
Biluška
hm, beru to jako napad, ze zony budu ucit s traverzou...
Kdysi mě jeden doktor v porodnici oslovil "maminko" a následoval takový vítr
no... maminko je ale docela hezky, hadam, ze treba "panimamu" bys nesla hur...
|
KaTachyon
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2007 20:45
- Nahlásit
wami
U nas to hadam selze v okamziku, kdy se to spoji s rychlosti, resp. s jakymkoliv vetsim pohybem, nez je sneci tempo, v tu ranu je nejvetsi motivaci pohyb sam o sobe a na nejaky target se mi pes vyprdne, jako se mi vyprdl na balonky, pamlsky nebo cokoliv podobneho, co ho melo zabrzdit (i v treninku). Napad?
Jak přesně vypadá ta rychlost - tvoje nebo jeho nebo cvičení? Jestli to je třeba to co jsem měla za problém s Tachyonem - můj rychlý pohyb na parkuru a všechny tyčky ležely rázem na zemi. Nebo slalom - jakmile jsem se dostala na jeho úroveň, tak udělal pink... a byl hned několik metrů přede mnou, slalom neslalom. Tohle se řeší tzv. desensitiving, skoro "znecitlivováním", tedy že ho budeš učit pracovat nezávisle na tvém pohybu, postupně si zvykne na to, že děláš jeden krok, pak dva, pak se ploužíš, pak chodíš, pak sem tam se pohneši i rychle, když se vydrží soustředit, pochvala, když ne, tak nechat ležet a uklidnit se. Žádná legrace nebude nezávisle na tobě. Pak pomalu budeš přidávat.
Nebo je to tak, že když se jednou rozeběhne, nechce se mu zastavit? Tak to funguje stejně jako výše, jen je to obtížnější, protože to je takzvané "self-reinforcing" (samo-odměňující) chování a tím se odmění za nesoustředěnost. A odměňované chování má tendence se opakovat. Opět platí, že pravidla hry určuješ ty, takže by se nikdy takhle odměnit nechtěl. Začala bych prací na zemi na vodítku, že budete spolu běhat a budeš po něm chtít, aby se držel blízko tebe (nemusí být u nohy, ale neměl by se ti pod ně plést) a sledoval tě. Pokud se rozhodne, že "hůráá, kupředůů", tak se hezky zastavíš a necháš, ať jeho zastaví vodítko. A znovu, dokud se nebude držet u tebe. Taky je třeba najít takovou motivaci, kterou ho budeš moci odměnit, když na tebe bude dávat pozor, popřípadě se pokus zvýšit lákavost již používaných odměň. Pak můžeš zkusit různé cviky - otočky, křížení. Z vodítka ho pusť až v okamžiku, kdy si budeš jistá, že ho baví běhat s tebou a neodpoutá se sám. Pak můžeš zkoušet různé obíhání stromů. Opět je důležité, abys měla lákavou odměnu a mohla ho odměnit ty, ne, aby se odměnil sám. No a pak přejít na překážky. Vždycky platí, že jakmile se rozhodne myslet za tebe, hezky si ho zastavíš a vezmeš pryč. Aby nezpomaloval nebo neztrácel chuť běhat, musíš mít po ruce něco, čím ho můžeš odměnit pokaždé, když se bude soustředit. Navíc se snaž ho dávat do situací jen takových, kde pro něj bude snažší stále přemýšlet a ne vypnout a letět.
Jestli se mu při učení nějakých cviků stává, že mu do určité doby jdou dobře, a pak najednou začne dělat chyby, pravděpodobně toho po něm chceš moc. Zkus cvičení rozkouskovat do menších fází, aby mu stále dobře rozuměl. Rychlost plyne z toho, že rozumí tomu, co má dělat, ne z toho, že si dělá, co ho zrovna napadne. Například cvič v klidnějším prostředí nebo používej míň lákavé odměny, aby se nesoustředil na ně, ale na cvičení.
Kdyžtak zkus popsat konkrétní případ.
|
Shelticka
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2007 20:47
- Nahlásit
a ještě - KaTachyon
tvoje stránky jsem přečetla celý, ale opět - celý je to postavený na dotyku ruky a klikeru - ani jedno nejde. Ruka-naučené podávání pacek. Kliker-nemam. Tak co mi teda poradíte?
Biluška
i když na rychlé praštěné psy na zony nefunguje dlouhodobě nikdy nic. Třeba se šeltií nemám sebemenší problém.
A co teda po té dlouhé době zafunguje?
ja se šeltii problem mam Ne to asi neni problem, když to necvičíme
ach jo jednou týdně a blbá kladina-to se asi nikam nedopracujem že...
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2007 21:05
- Nahlásit
Shelticka
A co teda po té dlouhé době zafunguje?
Hele, šeltii bych vůbec neřešila a šla do sbíhaných. Je to jednoduché, rychlé a na žravé šeltie maximálně účinné. Ale je to moc jednoduché a to dneska není moderní
Pak se mi taky skvěle osvědčil povel "ček" co používám na pumu. Zastaví kdekoliv a kdykoliv. Když ho řeknu včas tak zastaví i na zoně (když ho řeknu pozdě tak zastaví tři metry za zonou)
Další fígl, který ovšem fungoval jenom krátkodobě bylo postavení kladiny před zeď. Měli jsme ji v hale, zona končila cca deset cm od zdi. Zeď byla pro jistotu vypolstrovaná polštářem . Všichni psi na cvičáku měli tu zimu špičkové zony. Prostě neměli kam skočit. Bohužel mi to prošlo jenom na pár závodech, pak si pumina jediná mozková buňka uvědomila, že žádnou zeď nevidí a vesele se lítalo dál. Jak říkám, nefunguje to dlouhodobě
|
KaTachyon
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2007 21:13
- Nahlásit
Shelticka
To jsem ráda, že jsi mé jedny stránky pročetla celé. Můžu ti dát odkaz na další: http://www.lerl.info/dogdancing/clicker.html Ale nemusíš to číst, jen tam opakuji clicker. Pro tebe ale můžou být důležité některé věty:
Clicker není při CT to hlavní, slouží pouze jako označovač požadovaného chování.
Clicker není jen o kliknutí, ale je to celá tréninková metoda.
Clicker není v celé metodě to nejpodstatnější.
Na cvičáku jsme naučili psa skákat pomocí clicker trainingu, aniž bychom jedinkrát klikli, protože majitelka clicker používat nechtěla. Prostě jsme stáli, nec neukazovali, neříkali, jen odměňovali za správné chvování. A dneska skáká jak koza.
Proto, když nemáš clicker, používej místo nějak pochvalu nebo speciální slovo nahrazující clicker (třeba krátké "Jo!"). A postup učení cviků je úplně stejný jako s ním.
Ruka - Tachyon taky umí podávat packu. Taky musel pochopit, že za to nic není. Pokud nechceš učit nose target přes dotyk ruky, můžeš to samozřejmě dělat jinak, ale já doporučuji ruku (neříkám, že bez ní to nejde, jen doporučuji), protože to pak pes rychleji pochopí. Můžeš ovšem postupovat stejně, jako by se pes už uměl dotýkat ruky, jen to bude trvat déle. Aby ti pes nechtěl podávat packu, můžeš dát ruku s targetem například nad jeho hlavu, aby to pro něj bylo obtížné. Mnohem snažší bude zvednout hlavu, aby se mrkl, co se to tam dělej. A za to už je klik (pardon: "Jo!"). Nebo můžeš vzít psa do prázdné místnosti, začít s targetem, který bude výrazný a odměňovat psa, pokud se na něj podívá - přijde k němu - skloní k němu hlavu atd, dokud se ho nepokusí dotknout. Pokud se umí učit pomocí operantního podmiňovaní, při dost pomalých a jednoznačných krocích pro něj nebude časem problém přijít na to, že ta věcička na zemi (nebo klidně může být někdy opřený, aby byl výraznější) je něčím důležitá a že s ní musí něco zkusit, aby získal odměnu.
Clicker training je normální metoda, která funguje ať už klikáš, nebo chválíš, nebo odměňuješ pamlsky nebo hračkou. Je založená na operantním podmiňování, kdy se pes učí z následků svého chování. Pokud je za své chování odměněn, zopakuje ho, pokud ne, nebude plýtvat časem.
|
KaTachyon
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2007 21:15
- Nahlásit
Biluška
Nic, kde se používají výcvikové pomůcky, nefunguje dlouhodobě, protože pes se naučí akorát vyhnout se pomůckám, ale neučí se nic o šlapání na zónu. Dlouhodobě fungují jen metody, kdy se pes učí, že má šlápnout na ten legrační barevný obdélník tam u země.
|
Shelticka
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2007 21:16
- Nahlásit
Biluška
mě s ní sbíhaný nejdou, to prostě musíš být u té zony stejně jako ten pes a já tam s ní nikdy nejsem a i když jo, tak se odrazí, jí je jedno jestli tam na ni třeba čeká ruka se žrádlem, hračka... myslim že stejně tak jedno jí bude target
|