| Autor |
Zpráva |
zuska
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2007 09:43
- Nahlásit
Deska na zónu je o něco větší (snad 44x48cm, ale já to z palců jen tak odhaduji) a používá se při pokročilejším cvičení cvičení, například s targetem mezi překážkami, kde psovi může pokaždé vyjít jiný krok, tak aby ho nemusel drasticky měnit. Na áčko se pak dává přibližně doprostřed zóny (vyndá se prostřední příčka)
pro mě je cílem, aby se pes naučil běžet překážky co nejvíc konstatním krokem a tímpádem mu krok na zoně vyjde vždy skoro stejně a pro ozanačení místa dotyku tudíž podle mě nepotřebuje 50cm board... ale já mám malé psy, s BC je to možná trochu jiné. Nicméně když to pes zvládne označit 25cm místo na kladině, tak proč na áčku má být tolerance najednou dvojnásobná tomu moc nerozumím... je to větší sklon (?) ale v tom případě nevidím důvod, proč pro cvičení na zemi používá ten větší board a ne ten z kladiny... Mnoo a proto než zkopírovat metodu a používat tak něco, co si neumím 100% odůvodnit, proč to tak je, tak raděj si to přizpůsobím podle sebe tak, bych věděla proč každý krok dělám, měla ve všem jasno a viděla jsem v tom hlavu a patu.
já taky mluvím o touch boardu v souvislosti s A.R.-C., ale jen jsem chtěla říct, že já touch board vnímám jako typ targetu, takže i když jsem v předchozích příspěvcích mluvila o targetu, mohla jsem tím myslet nose traget i touch board
|
KaTachyon
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2007 11:46
- Nahlásit
zuska
Je možné, že to je tím sklonem, protože bych řekla, že pes má jiný krok, aby vyrovnal převýšení. Na zemi ho používá asi proto, že chce. Ze začátku cvičí s malým, když pes ví, že má trefit oběma packami Touch Board, vezme větší. Kdyby začínala rovnou s ním, asi by se pes na něj trefil oběmi packami spíš jen náhodou, nenaučil by se na ně myslet, jako se to učí s malým. Na velký se mu pak mezi překážkami lépe trefuje, když třeba na něj nabíhá z úhlu a pak se na něm má otočit zase na druhou stranu. Když jsem učila Waye zatáčet pod obloukem, taky mi ho bral víc na straně, nešel vždy středem.
|
Shelticka
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2007 11:46 - Změnil/a: Shelticka
- Nahlásit
druhý pokus o "tač" a psice to pochápaly i bez klikeru nebo "jo" a bez nějakýho vyčkávání až psa samo napadne co má udělat
Asi mám geniální psy i když si pořád stěžuju jak jsou blbý
http://youtube.com/watch?v=yxHtV3GPpas a todle je drsný Mamka říká, že ze psů děláme blbečky (to ale ještě nevěděla, že se takhle pokouším naučit zóny )
|
Shelticka
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2007 11:57
- Nahlásit
http://youtube.com/watch?v=dcLMH8pwusw for all
|
wami
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2007 12:04
- Nahlásit
KaTachyon
mne pro zmenu fascinuje pristup "tohle funguje na meho psa a tak to bude fungovat na vsechny"
problem s motivaci nemam, ja motivaci pro sveho psa mam. Dosla jsem k situaci, kdy je trosku slozitejsi s tou motivaci, kterou mam, prijit na reseni - podle tebe je lepe zmenit motivaci, podle me to vzhledem k memu psu neni dobry napad... Takze budu hledat dal, to je to jedine, co z toho pro me vyplyva
A ver mi, ze psa nepolidstuju, z toho jsem vyrostla. Jo, nekdy jsem mekka, a nekdy se chovaji rozmazlene, to je muj boj. Ale skutecne verim tomu, ze psi umi delat naschvaly, umi delat veci "natruc". Nekolikrat me o tom presvedcili - ne vsichni, to je pravda, ale nekteri tohle dokazou. Treba budes mit stesti a nekdy se s takhle premyslivym psem setkas, a treba taky ne... (BTW clanek znam, a nejen ten, skoda, ze je to v tomhle pripade fakt trochu mimo )
|
wami
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2007 12:09
- Nahlásit
Shelticka
jj taky jsem se vcera radovala, "tač" uz umime i na kratkou vysilacku, v ruce, na kline a dokonce i z postele dolu...
ukazkove to neni, ale zatim chnape, co jsem potrebovala, a jedeme dal...
akorat teda koukam na ty viiideja, cos tu davala - no tak my mame target fakt veeelikej...
|
zuska
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2007 12:10
- Nahlásit
Shelticka
všechno jde i bez klikru, o tom není pochyb, je to jen o tom, jak to jde rychle a jak moc pes opravdu pochopí princip cviku (protože když ho necháš samotného přemýšlet, tak máš větší jistotu, že opravdu ví o co go a ne že to dělá jenom proto, že ukazuješ, nějak se hýbeš apod. a navíc je to jako u lidí, když na něco přichází člověk sám, tak si to pak líp vžije a pamatuje, než když je mu to dáno jako na podnosu ). Pro mě je klikr neocenitelný v tom, že když jsem dřív učila bez klikru, nešlo to ani náhodou tak rychle a myslím, že to nebylo tak srozumitelné. Paradoxně spousta lidí si myslí, že cvičení s klikrem je zbytečně zdlouhavé.. možná první krůčky, než pes pochopí, že má myslet, ale jakmile začne používat hlavu, tak je to obrovské usnadnění práce. Opravdu spoustu triků naučíš psa za pár minut, ne-li sekund a už po téhle době máš jistotu, že on ví, co je podstatou cviku, protože ten cvik dělá úplně sám od sebe.
Nicméně já pořád říkám, že klikr není všelék a sama ho nepoužívám úplně na všechno, někdy mi přijde jednodušší použít klasické podmiňování. Koneckonců záleží jen na psovodvi, především by měl používat metody, kterým důvěřuje a kterým rozumí... proto nevidím důvod, když se někdo v klikru nenajde, aby ho používal, jde to i bez něj.. nikdo neříká , že ne
|
KaTachyon
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2007 12:28
- Nahlásit
Shelticka
Naprosto krásné video, teď lituji, že jsem Wayovi netrvala na tom, aby se naučit ťukat, ale drží čumák na targetu. Ale vypadal s tím spokojenější, tak co. Jedinou výtku bych měla k tomu, že se mi zdálo, že takhle psa neučí brzdit zadními. Ale třeba předtím dělala jiná cvičení, kde to psa už učila.
|
Shelticka
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2007 12:31
- Nahlásit
já kliker neodsuzuju, jen ho nemám a tak ho nemůžu posoudit, určitě je v něčem dobrý, že psovi klikneš v ten jeden pravý okamžik ihned...
jenom mi pořád nejde do hlavy to čekání až pes něco udělá... jak ho to může napadnout jen tak?
Já jsem ji to třeba načila tak, že jsem jí pod tím ukázala pamlsek, ona ho zkusila vzít, tím do toho ťukla a já jsem jí ho dala, pak přišla na to, že ho takhle nevezme, že je pod tím a když ho chtěla vzít zespodu řekla jsem "ne" a ona chvilku nevěděla co má dělat, pak zase teda ťukla zvrchu a hned jsem ji pochválila a pamlsek dostala, pak už ťukala i když tam pamlsek nebo ruka nebyli... a v této fázi jsme zatím skončili. Cvičili jsme to teprve dvakrát a to, že už pochopila, že má do toho ťuknout je podle mě velký úspěch.
|
zuska
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2007 12:49
- Nahlásit
já kliker neodsuzuju
já neříkám, že ty klikr odsuzuješ, ale jsou tací.. anebo jsou tací, kteří klikr moc dobře nepochopili a ti by podle mě taky udělali líp, kdyby ho nepoužívali.
jenom mi pořád nejde do hlavy to čekání až pes něco udělá... jak ho to může napadnout jen tak?
protože přemýšlí, to se právě s klikrem naučí A princip není takový, že si řeknu, teď chci, aby se pes dotkl nosem předmětu a budu čekat, než to udělá... musíš krok po kroku, odklikávat letmé náznaky - zajímá se o target-klik = pochopí, aha, tď mám něco dělat s touhle věcí... a pak neboj, to, aby k targetu čuchl ho napadne hned mezi prvními pokusy=klik
Ale samozřejmě jsou cviky, kdy nemůžeš čekat, že ti je pes předvede úplně sám od sebe (například panáčkování na zadních končetinách ), klikr není jenom o tom, že sedím a čekám, někdy je třeba psovi konstruktivně pomoct, ale opravdu jen pomoct - ne mu např. tlačit na zadek, když chci aby si sedl - u tohohle klikr nepotřebuju
|
leila
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2007 17:35
- Nahlásit
lidíí první foto z agility
táákže běháme tunýlky
|
Shelticka
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2007 18:18
- Nahlásit
tady jsem našla nějaký zpomalený video se zonou s nose touchem http://youtube.com/watch?v=FWBLbydx8nE&feature=rel ated
|
Shelticka
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2007 18:25
- Nahlásit
http://youtube.com/watch?v=ssKu4BGvOK4&feature=rel ated tohle asi nebude zrychlený že?
|
wami
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2007 18:34
- Nahlásit
Shelticka
to posledni jsem nasla kdesi, kde cvicili podle Silvie Trkman sbihane na klikr, taky tam meli sice cca 8 minutovy sestrih videa, ale moc pekne navodny... jestli chces, tak ti to najdu
|
wami
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2007 18:35
- Nahlásit
Shelticka
http://youtube.com/watch?v=8oGblg9SlE4
|
zuska
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2007 18:36
- Nahlásit
Shelticka
nene, tohle jsou running podle silvie trkman a je to opravdu takhle hustě rychle... viděla už jsem několikero provedení i od psů naživo a člověk se fakt nestačí divit Silvie má nejrychlejší provedení zon na světě a jak je cvčí popisuje na svých stránkách... myslím, že podle její metodiky začalo cvičit strašně moc lidí a už na MS mělo hafec týmů takhle perfektní sbíhané zóny. Na ms hraje roli každá setina, tak není divu, že vrcholové týmy učí running, protože ani perfektní zastavované zóny prostě nikdá tak rychlé být nemůžou
|
wami
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2007 18:42
- Nahlásit
zuska
jj, taky se mi to libi, a moc hezky je nacvik videt na tom dlouhem videu, co jsem sem hazela Shelticce...
a podle myho jsou ty jeji running zony nadhernou ukazkou toho, ze bez klikru tohle clovek nenacvici, protoze ten moment tam proste v ty rychlosti jakkoliv jinak nema sanci zachytit (a jeste bych dodala, ze je lepsi, kdyz klika pomocnik, ktery stiha sledovat jen tlapy na zone )
|
zuska
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2007 18:48
- Nahlásit
a jeste bych dodala, ze je lepsi, kdyz klika pomocnik, ktery stiha sledovat jen tlapy na zone
ja myslim, ze je lepsi, kdyz si klika psovod sam, protoze se nejde vyhnout tomu obcasnemu ukliknuti a aspon se tak nemuzes zlobit, za ti nekdo cizi spatnym klikanim kazi psa Já bych se ted asi za spatne kliknuti zlobila a takhle se muzu zlobit leda sama na sebe A neboj za ty tisice sebehu prkna si clovek oko vytrenuje o tom neco musim vědět
|
wami
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2007 18:52
- Nahlásit
zuska
no co, vzhledem k tomu, ze ja se teda jako ukliknu, a vedela bych o pomocnikovi, co ma presnejsi ruku, nez ja, klidne bych si klikat nechala...
jenze tomu jednomu neklikam (ano, jeste porad jsem lina ho to ucit, kdyz nam zatim slo vsechno bez toho ), a s tou druhou mame na zony jeste nejakou tu chvilku cas, tak snad se do ty doby vyklikam i ja...
Problem s mastodontem jsou ty tisice sebehu , jak je to caste opakovani a dril, muzu to zabalit - a nez budeme mit stylem "2x a dost" tisice sebehu, tak ze psa bude prestarly dedecek a ze me zombie, bo me dostane do hrobu jeste mnohem driv
|
KaTachyon
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2007 18:58
- Nahlásit
zuska
Přesto Greg Derrett, láska moje, může vyhrát se zastavovanými zónami na MS agility (v jumpingu měl tuším ten rok odmítnutí na slalomu). Každý sledujeme jinou kategorii Ale přiznávám, že to bylo v roce 2005 a existují anglické zóny a pak zastavované zóny zbytku světa. No nic, stejně už je ženatý
|
zuska
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2007 18:58
- Nahlásit
wami
vedela bych o pomocnikovi, co ma presnejsi ruku, nez ja, klidne bych si klikat nechala.
princip je ten, že žádný pomocník nebude mít vycvičenější oko než psovod, protože psovod absolvuje tech spoustu sebehu, za ktere se stopro vycvičí líp než kdokoliv jiný.. já to vidím na sobě. Ze začátku jsem klikala strašně, měla jsem opožděné a nepřesné reakce, ale teď už jsem si jistá, že zony odkliknu špatně už jen málokdy
Pokud jsou problemy tisice sebehu, pak bych se asi do těchhle running nepouštěla a dělal bych jinou metodu. Protože running bez těch tisíců seběhů nikdy nebudou to, co by být měly... to je jejich největší nevýhoda.
|
zuska
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2007 19:01 - Změnil/a: zuska
- Nahlásit
KaTachyon
však Adélka Králová má s Bejbinou myslím taky ne úplně sbíhané a kam to dotáhla, že? Tihle lidi to umí nahnat jinde... ale podle mě, kdyby běžely dva opravdu vyrovnané týmy (hoodně rychlí, bezchybným vedením, s min. oblouky a tak) a jediný rozdíl by byl jen v provedení zon, podle mě, vyhrál by tým co sbíhá... Vem si Silviii, jaký má vždycky časový náskok před ostatníma, které, pokud běží čistě, s přehledem nechává za sebou na výsledkové listině
|
KaTachyon
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2007 19:10
- Nahlásit
Shelticka
To video s nose target se mi moc nelíbí, jednak pes vyloženě brzdí předními, jednak vlastně ten nose target dost odfluákl, ani se nedotknul země. Trošku si nose targetu můžeš všimnout na videu běhu Susan Garrett http://www.youtube.com/watch?v=2L5NAwCIDPk, hlavně na houpačce, kde se dotkla konce, na kládě to buď flákla, nebo to nebylo vidět a áčko dělá s Encore sbíhané.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2007 19:17
- Nahlásit
zuska
vidis, tak treba od tebe bych si kliknout taky nechala... ale jsou to jen teorie...
ja ted ty zony resim intenzivnejc par dni, ne tydnu, protoze jsem doma uveznena mrtva a nachcipana, tudiz omezena v jinem beznem provozu , coz je touhle dobou mushing (no, nesouvisi to s agi, ale na kondicku psu super ), takze zatim ctu, studuju, okoukavam, co se mi libi, a co z toho nakonec vymyslim se psem, se teprva uvidi...
zatim tribim teorie, to cloveku taky leccos da
|
KaTachyon
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2007 19:20
- Nahlásit
zuska
Ano, sbíhané jsou rychlejší, zvláště, když člověk započítá i čas, který pes se sbíhanými zónami neztratí, když se nemusí po zastavení na zóně opět rozebíhat. Ono to samozřejmě záleží i na víc věcech, taky na tom, jestli to jsou sbíhané zóny jako u Silvie, která potom dokáže psa zatočit na pětníku, nebo jaké měla Christine Charpentier a jaké jsou občas francouzské sbíhané zóny. V roce 2004 vyhrála součet Francouzska Christelle Bouillot a Greg byl druhý, ale za kládou byla otočka o 180° (a hned potom otočka okolo bočnice) a tam Greg nahnal na ní snad půl sekundy, než ona uřvala psa od tunelu, který byl rovně. Ale dokázala to nahnat jinde, takže v součtu měla náskok skoro 2s. Ale v agility byla až pátá a před ní byli dva Angličani, kteří určitě nedělají sbíhané zóny, přičemž Lesley Olden měla takové zdravotní potíže, že po parkuru kulhala a psa jen vysílala . Ale to je taky před třemi roky a od té doby se hodně změnilo. Jsem zvědavá na Bu, protože já si o nízkoalkoholické kategorii nemyslím nic celkově, Silvie je jediná, kdo tam umí pořádně běhat s malým psem, takže si myslím, že i se zastavovanými zónami by měla mnohem lepší čas než ostatní. Ale každopádně sbíhané zóny jsou rychlejší, na určitém typu trati zvláště.
|
zuska
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2007 19:26
- Nahlásit
vidis, tak treba od tebe bych si kliknout taky nechala
ale kdybys požádala mě, abych ti klikala a věděla bych, že s klikrem chceš vážně pracovat, tak bych ti klikr leda strčila do ruky, řekla, kam koukat a nechala tě se trápit , protože jedině takhle si vytrénuješ perfektní reakce, které se ti v klikr tréninku budou hodit a jednou se staneš ty tím, za kým budou lidi chodit, abys jim klikala Ale já cizím psům neklikám ráda
|
zuska
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2007 19:28
- Nahlásit
nízkoalkoholické kategorii
???
|
KaTachyon
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2007 19:35
- Nahlásit
zuska
nízkoalkoholické kategorii
???
S tím přijel Honza Smoček z toho MS 2004, že ty nebyly takový nervák, tak nemusel tolik pít :-D
|
wami
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2007 20:12
- Nahlásit
zuska
nechala tě se trápit
tyrani zvizatek
ale jo, chapu a beru to
|
Dasha
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2007 20:48
- Nahlásit
KaTachyon
U toho zpomaleného videa se ti nelíbilo, že pes brzdil předníma nohama. Doufám, že si nevysloužím označení "koťátko", když se zeptám, jak to mělo vypadat, aby to bylo správně(podle tebe). A nemyslím to nijak ironicky nebo tak, ba naopak, natolik jste mě hecly, že jsem vepřadorka dneska začala učit nose target a nezklamal! Je to prostě chytrá kebule! Sice jsem si ze začátku připadala, že už to s tou psychoterapií přeháním, když to přenáším i na psa(myslím tím čekání, až si na to sám příjde), ale musím konstatovat, že jste měly pravdu, on si na to sám přišel! Akorát nevím, jestli není špatně, když do toho jen ťukne čumákem(nedrží ho, ani ťukání neopakuje)...jasně, nemůžu chtít hned všechno naráz, jde mi o to, jestli to je podstatné nebo jestli stačí jedno ťuk.
|