Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / pro agiliťáky :-)
<< 1 ... 18 . 19 . 20 . 21 . 22 . 23 . 24 . 25 . 26 . 27 . 28 ... 77 . 78 . >>
Autor Zpráva
Aknah
Člen
# Zasláno: 13 Kvě 2007 19:20
- Nahlásit

eva od jondy
Evicko, nestihla jsem vas beh, jak to dopadlo? bylo vse v pohode? Jak se Ti bezelo? Co Jonda?

Eimy
Člen
# Zasláno: 13 Kvě 2007 23:47
- Nahlásit

Tak my jsme se ve stredu snazily s Veverkou o ukázku agility, ale u nás to vesmes byla ukázka toho, jak to vypadat nemá Podrobnosti má Veverka v deníčku (i když jich není moc )
http://eimy.unas.cz

Venuše
Člen
# Zasláno: 15 Kvě 2007 12:27
- Nahlásit

Dotaz, úvaha

Obíhačky
Chtěla bych kluky naučit tzv.obíhačky, nejdřív sem to chtěla brát jako další zábavu při vychajdách, ale pak mě napadlo to využít i při agility. Ale co bych potřebovala vědět, je JAK to kluky naučit, a jestli to lze učit dva naráz formou hoňky třeba. Někde sem to četla, ale nepochopila sem metodu. Pomůžete mi?
No a při agi by se to dalo využít třeba při točení kolem bočnic, jak se o tom teď bavili Biluška a KaTachyon

Venuše
Člen
# Zasláno: 15 Kvě 2007 13:17
- Nahlásit

Biluška
KaTachyon

Co to je točení kolem bočnic? A nesmějte se mi Asi tuším, jen si to chci ujasnit.

Aknah
Člen
# Zasláno: 15 Kvě 2007 16:48
- Nahlásit

holky musim se vam pochlubit, pravdepodobne budu mit male soukrome improvizoavne skocky zatim jen 3, ale to staci. a snad se mi podari vymyslet i kruh, s tim mame orad problem, kdyz tam nejsem driv jak Fredy a nedam ruku do kruhu, tak ho podleze

Venuše
Člen
# Zasláno: 15 Kvě 2007 16:57
- Nahlásit

Aknah
Jojo, tak to my máme taky vlastnoručně vyrobené překážky-houpačku, skočky a kruh. Pustili jsme se do toho s vervou a vědomím, že nás bude náš cvičák alespoň částečně finančně podporovat. No nakonec to dopadlo tak, že na to nejsou peníze, takže se budeme skládat na všechno. Blbý je, že jsme tam 2-3 kousky, který se tomu chtějí věnovat. Pravda, máme i další zájemce, ale znáš to, každej se ze začátku nadchne, ale pak zájem opadá. A navíc na ně hned nechci vybafnout s tím, že se mají skládat na překážky, když ještě ani skočku neviděli

Aknah
Člen
# Zasláno: 15 Kvě 2007 17:52
- Nahlásit

Venuše
a neporadila by jsi jak jset vyrobili tu houpacku s kruhem? ja chodim normalne na cvicak, ale potrebujem oba trenovat casteji, tak jich chci mit par soukromych

Shelticka
Člen
# Zasláno: 15 Kvě 2007 18:04 - Změnil/a: Shelticka
- Nahlásit

Venuše
Točení kolem bočnic je, že pes přeskočí překážku a hned se těsně kolem ní vrací zpátky - nesmí ju přeskočit, ale těsně oběhnout kolem bočnice.
Obíhačky na procházkách dělám taky, ale jen s Koninou, Beša už není tak akční a radši si čuchá kolem Konča miluje klacky na kterých je na konci listí, který honí (coursing ). Tak jsem jí s tím utíkala a doběhla ke stromu a jak byla Konina rozběhlá, tak doběhla až za strom, napřed se vrátila ke mě, tak jsem ho oběhla s ňou, příště jsem jen doběhla ke stromu, obejmula ho a za ním si předala do druhé ruky ten klacek a Konča ho následovala a pak už to pochopila. Vypadá to tak, že běžím a ukážu jí na strom, stoupnu těsně k němu (aby nemohla proběhnout mezi mnou a ním) a ona ho oběhne. Zezačátku jenom tenký stromečky, později širší a širší a zvětšovat vzdálenost od stromu... Teď už mi z několika metrů oběhne i mohutnej strom a máš obíhačku i vysílačku zároveň Nebo můžeš dělat i křížení s otočkou-vyšleš ho na oběhnutí stromu a za ním (psem) přeběhneš a na druhou ruku si ho vyzvedneš
Snads to pochopila

KEISSA
Člen
# Zasláno: 15 Kvě 2007 18:05
- Nahlásit

Shelticka
nemam k tomu spravne vlohy a bavi me vic klasicky sportovni vycvik

Venuše
Člen
# Zasláno: 15 Kvě 2007 18:29
- Nahlásit

Aknah
http://www.klubagility.cz/index1.html
koukni sem, tady je přesnej popis.

Venuše
Člen
# Zasláno: 15 Kvě 2007 18:31
- Nahlásit

Shelticka
Tak nějak sem si to myslela, že to funguje, ale v jednom časopise to popisovali tak, že to pochopit nešlo
Fajn, a jak se teda učí obíhání třeba ob jednu? Že se jako nevrátí kolem té co skočila, ale třeba kolem vedlejší? A má tohle cenu učit? Myslím to, že bude obíhat ob jednu?

Shelticka
Člen
# Zasláno: 15 Kvě 2007 18:36
- Nahlásit

Venuše
jako že jsou dvě překážky vedle sebe a jednu skočí a druhou oběhne a pak až se vrátí? Jo to se taky učí, já bych řekla, že stejně jak u těch stromů, ale až bude mít dobře zažitej povel "okolo". Tj aji třeba když chceš, aby běžel vpřed vedle skočky a na cestě zpátky ji skočil. Když chcu aby ju celou jenom oběhla, tak říkám "okolóóóóóó" a když chcu aby ju skočila směrem ke mě, tak řeknu "oko hop"

KaTachyon
Člen
# Zasláno: 15 Kvě 2007 18:43
- Nahlásit

Venuše

Myslíš třeba obíhání stromů? Na Aliciných stránkách http://www.psihry.cz/index.html můžeš něco najít ve "Cvičení do parčíku". Já si ani přesně nepamatuji, jak jsem to vlastně učila, asi jsem začínala na nějakém mladém stromku a Waye naváděla hračkou. Pak jsem ho učila zvyšovat zvdálenost atd. Procvičovala jsem na tom vysílačky a různá křížení, ale používám povely "here" a "out" (tedy z jaké strany má pes strom oběhnout, jestli blíže nebo dál ode mně). Podobně je používám i na parkuru, i když Way má "out" jednoznačně lépe zažité a v "here" mu až tak moc nevěřím. Je to ale tím, že se rád drží dál ode mě, takže jiný pes to může mít jinak.

Znám i lidi, kteří na obíhání stromů používají stranové povely, (jestli je mají oběhnout po nebo proti směru hodinových ručiček), ale já to nedělám. Má to své výhody a nevýhody - já chci, aby mi pes byl schopný vyhnout překážku, na kterou jde přímo, pokud zavolám stranu, i když tím občas riskuji, že tím neplánovaně získám odmítnutí. Člověk tak psa naučí "udělej překážku a pak zatoč tam a tam", což může být dost velká výhoda, protože pes dost předem ví, co ho čeká.

Točení kolem bočnic nebo ve zkratce TT (tight turns, těsné točení) je zase něco trochu jiného. Dost často se ti na závodech stane, že rozhodčí postaví trať, kde psovod musí psa protáhnout o 180° mezi dvěma překážkami na jedné přímce, nebo tím musí zkrátit oblouk okolo jedné překážky v prostoru. Ten druhý případ můžeš trošku vidět na mé sekvenci Kloubouku Willyho Wonky http://www.agility.ic.cz/album_page.php?pic_id=85 v černé dráze vpravo mezi překážkami #4 a #5 a pak #6 a #7. Nákres první varianty jsem teď bohužel nikde nenašla.

Někdo používá specifický povel (u šeltiářů je oblíbené "náááá"), která znamená, že se má jít mezi dvěma bočnicemi. Protože mi nikdo nemůže zaručit, že budu přímo u psa, abych mu zbránila skočit jinou překážku z nesprávné strany, naučila jsem Waye, že má běžet přímo ke mně, pokud se i němu otočím čelem. Nejlépe se to učí tzv. "osmičkou" na jedné překážce, tedy že ji pes skočí, oběhne okolo jedné bočenice, skočí, znovu oběhne (kolem druhé nebo té samé, záleží na vůli psovoda)...

Pro TT používám nejčastěji False turn, V-set nebo stranový povel a nově i "ouuuu" (místo "over") signalizující, že musí skočit těsně za skokovku (nebo jinou skokovou překážku, používám to i na kruh a dálku, zvláště u té dálky to je výhodné). A nejčastěji to dělám všechno najednou, protože jak doporučuje Linda Meklenburg "give as much clues as you can", jinými slovy "čím více povelů dáte, tím jistějšího psa budete mít".

P.S. Správně bych tu neměla být, ale dostala jsem v neděli na závodech neštovice, tak jsem doma. Ale alespoň jsme si s wayem složili poslední zkoušku pro kvalifikaci na MR.

Shelticka
Člen
# Zasláno: 15 Kvě 2007 19:16 - Změnil/a: Shelticka
- Nahlásit

Já dávám akorát povely pro překážky, "běž" ("vpřed"), "pravá" a "left" (to spíše u kola, než si v parkuru uvědomím, co je pro ni vpravo a vlevo, tak je o 3 překážky dál ale někdy to vyjde ), pak povel "tady" ("ke mně"), a to okolo.
Tu osmičku umíme v různých směrech
S tím, že čím víc povelů, tím je pes jistější trochu souhlasím, samozřejmě je ale musí perfektně ovládat a ne na něho vysypat tisíc slov a pes je uplně zmatenej. Pak taky s rychlejším psem dá dost práce to udýchat a při běhu zároveň mluvit (křičet), přemýšlet co dál, sledovat, kde je pes........ je to dost práce....

Venuše
Člen
# Zasláno: 15 Kvě 2007 21:48
- Nahlásit

KaTachyon
Shelticka
Jó holky, moc hezky se to čte, ale podle všeho se tohle v životě nenaučím Zatím teda stíhám řvát, udýchat a sledovat základní slovní povely jako je hop,nahoru, daun na zóny, kolo a tu jako tunel Ale to obíhání bych brala, na tom zamakáme, a ještě bych teda ráda aby uměli strany, potažmo teda i já

Eimy
Člen
# Zasláno: 16 Kvě 2007 00:50
- Nahlásit

Venuše
Já psici učila obíhání na sloupu veřejnýho osvětlení, když jsem čekala na přítula před kolejema Není to složitý na naučení, ale vlastně už pořádně nevím, jak jsem s tim začla, asi předáním pamlsku kolem toho sloupu... Veverucha to pochopila rychle, ale u agi nevim, jestli to vubec nekdy pouziju, jsem rada, ze si pamatuju povely pro prekazky (a i ty si obcas popletu )

KaTachyon
Člen
# Zasláno: 16 Kvě 2007 10:08
- Nahlásit

Shelticka

Ohó, to mi povídej Proto taky běhám stylem, kdy spíš neběhám, abych měla na všechno dost času. Je to asi pomalejší, ale stejně se vejdeme do pěti nejrychlejších a když alespoň dva udělají chybu (a jeden z nich nejsem já ) tak na bednu to stačí.

Myslím, že strany se dokáže naučit každý, pokud nemá vyložené problémy s orientací v prostoru, já to po devíti letech zvládnu téměř v jakékoli situaci. Jinak malá rada - někdo siprostě nedokáže uvědomit, jaké jsou pro psa strany pokud běží čelem k němu. Pak je lepší na nějaké "left" a "right" zapomenout a spojit si nějaká úpně jiná slova ("close" a "back", "cross" a "toč"...) s točení po a proti směru hodinových ručiček. Znám spoustu lidí, kterým to tak v hlavě funguje. Ale než já si představím ciferník, tak mám psa v cíli, takže zůstávám u "left" a "right".

Velké problémy s tím má táta, protože ten je jasně na ciferník, ale běhá s mým starým psem. Takže doběhnou spokojeně parkur a já říkám :"No dobrý, ale tady a tady a tady jsi mu řekl blbě strany." Cannymu to je naštěstí jedno, je to starý harcovník a na tátu už si zvykl, takže když ho táta jednou cpal na závodech na špatnou překážku, Canny zpomaloval a zpomaloval, až si táta konečně vzpomněl, kde je ta správná a psovi uhnul. Pak spokojeně dokončili čistý běh Jsem na něj zvědavá teď na závody s mým novým psem, ten běží většinou rovně, zvlášť, když zjistí, že mu nikdo nezdrží uzdu

Aknah
Člen
# Zasláno: 16 Kvě 2007 10:38
- Nahlásit

Venuše
dekuju, ale ja vim jak ma vypadat, ptala jsem se z ceho jak jste ji vyrabeli.

uz mame doma dve skokovky,mam z nich obrovskou radost

Aknah
Člen
# Zasláno: 16 Kvě 2007 10:45
- Nahlásit

Venuše
ja nemuzu Fredymu utect musim bezet s nim, takze kdyz potrebuji aby mi bezel okolo bocnice, musim byt u ni, nebo nekde hodne pobliz a pak kaslu na stranu a rvu na nej "Ke mne" ale musim si dat pozor, aby tam mel dost mista, abych mu neprekazela a on skocku neskocil zpatky

a taky musim davat pozor jake jsou prekazky na parkuru okolo, nektere ma radsi, tak musim behat tak, abych mu zatarasila cestu na tu prekazku co ma radsi. ted na cvicaku mel jit na houpacku a z leve strany houpacky byl rovnobezne tunel, pohodlnejsi by bylo to bezet na levou, ale to mi sel Fredy do tunelu, takze znova a lepe naa pravou a prekazet u tunelu

Venuše
Člen
# Zasláno: 16 Kvě 2007 10:59
- Nahlásit

Aknah
Náš starší docela víc reaguje na mě jako na pohyb, než na povely, navíc nonstop štěká, takže mě asi ani moc neslyší U mě je spíš asi problém se zorientovat na parkuru samotným a jelikož je fakt rychlej, tak být rychlejší než on, aby nečekal a neměl čas vymýšlet si trasu sám

Houpačku sme dělali ze dřeva, povrch nalezená guma na vrakáči, skočky jekl, a kruh taky z jeklu a kolo z kola obalený různejma nesmyslama, aby byl tlustší. Tak to stačí? A jelikož máme dílnu se soustruhem a cirgulou, tak to šlo jako po másle. Ale ty skočky sme dávali jednomu zámečníkovi, páč je budeme chtít používat i na závodech a musí být dle regulí
Ale původně sem je chtěla dělat sama na koleně třeba s trubek ze smeťáku a podobně pokoutně nalezených věcí

KaTachyon
Člen
# Zasláno: 16 Kvě 2007 13:11
- Nahlásit

Venuše

Jestli nestíháš, tak kopíruj svým pohybem dráhu psa (třeba i úplně mimo překážky, které zrovna jde) a řvi na něj stranové povely a vpřed. Dřív jsem tak běhávala, než jsem se se psem srovnala. Když štěká, tak je to problém - nejen že tě špatně slyší, ale pravděpodobně se vůbec nenamáhá poslouchat. Já jsem řvaní svého psa na parkuru odnaučila tak, že jakmile začal štěkat, tak já ztišila povely natolik, že je fakt neslyšel. Párkrát jsem ho prostě stopla a odešli jsme, aby se uklidnil. No, spíš víc než párkrát. Teď mi na parkuru štěká jsem když je hodně rozrušený, nebo nechápe, co po něm chci. Potom ten běh taky vypadá dost neuspořádaně, protože se vůbec nesoustředí.

S tu orientací na parkuru - tak jsme na tom zezačátku byli všichni. Nejdřív zvládneš sledovat jen psa nebo překážky, což má za následek různé kolize, ale nakonec na závodech zvládneš mrknout i na rozhodčího (pokud ti pes například spadne z houpačky nebo dálky, potřebuješ vědět, jestli to byla chyba nebo domítnutí). Stav si zatím spíš krátké sekvence a častokrát si je procházej, probíhej, vydávej nahlas povely jako budeš chtít použít a mimo trať si je opakuj, dokud je nebudeš umět jako básničku. Mně se pak o nich i zdá Se psem tam běž, až když je budeš umět fakt na 90% (jakmile zabloudíš, zbytečně ho mateš). Další překážky si přidávej postupně, rozhodně nezačni hned s celým parkurem! Když jsem před rokem po dvou letech běhání sekvencí byla postavena před 20ti překážkový parkur, už v půli jsem byla úplně mimo. I zkušenému závodníkovi se leckdy zamotá hlava, tak s tím nezačínej zbytečně brzo

Venuše
Člen
# Zasláno: 16 Kvě 2007 14:17
- Nahlásit

KaTachyon
Jéé, tak díky za uklidnění, že se to třeba časem zlepší. A neboj, já se do žádných větších akcí nepouštím za 1) ještě všechno hafa neumí, za 2) já i on se dokážem koncentrovat na cca první 4 překážky, ale pak, pokud je tam několik otoček, tak se ztrácím já a následně pes a za 3) ještě je na mě pořád hodně rychlej a já ho zatím neumím "utahat" technickejma sekvencema, tak abych já se neuhonila a pesa měl "unavenou" hlavu a nevymýšlel blbosti S tím ztišením to zkusím. Stopnout ho nevím jak by klaplo. Ono taky dělá hodně to, že cvičím se dvěma bráchama, takže se hecujou kdo z koho

Shelticka
Člen
# Zasláno: 16 Kvě 2007 16:13
- Nahlásit

Já to mám tak, že jsem z klidnýho psa, kterýho jsem vedla na ruku uplně všude, protože je pomalá a dělá si to procházkovým tempem, přešla na převtělené torpédo s nabitou energií. Takže je věčně předemnou, ale jsem ráda, že přesto, že štěká, se po mně aspoň otáčí a čučí kam ju dál pošlu a neskáče bezhlavě přes to co vidí a daří se mi ji zaseknout těsně před tím než udělá kravinu. Když řve, tak já zařvu stůj a pak ticho a dokud se neutiší, tak neběžíme.

Venuše
Člen
# Zasláno: 16 Kvě 2007 17:01
- Nahlásit

Shelticka
Jojo, obě sem viděla, a Beša nemá konkurenci To je prochajda jak vyšitá Takhle u nás "běhá" jedna holka s ovčandou a křížencem, to je zážitek. V podstatě si před závodem nemusí vůbec procházet trať, páč během závodu má hódně času na rozmejšlení

Shelticka
Člen
# Zasláno: 16 Kvě 2007 17:34
- Nahlásit

Venuše
Jojo přesně Tak já s Bešou jsem byla na oficiálním závodě jenom jednou a protože jsem chudej student, tak když vím, že to nemá cenu, tak za to utrácet nebudu a radši budu šetřit na něco užitečnějšího

Venuše
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2007 11:42
- Nahlásit

Tak sme si byli včera s klukama trochen hupsnout, ale hlavně nacvičujem poctivě slalom Zatím teda Romiš funguje na balonek a Jimik na žrádlo, ale co dělá Romiš, tak že vynechává poslední tyčku pitomeček jeden. On je docela dost rychlej, takže musím taky makat, a právě jak je tak splašenej, tak se stane, že vynechá poslední. Ale co mi leží v hlavě je to, že už to děláme docela dlouho, tak 2 měsíce, né teda denně, ale určitě tak 3x týdně, a pořád je musím vodit, neřekla bych, že by nějak chápali, že se prostě musí tím slalomem proplést i beze mě
Jak dlouho vám trvalo naučit hafáky slalom?

KaTachyon
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2007 12:47
- Nahlásit

Venuše

Slalom asi tak rok a půl. Ale já jsem ho několik měsíců vůbec nedělala. A šla jsem podle metody 2x2.

Venuše
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2007 13:06
- Nahlásit

KaTachyon
Jupííí, tak to máme spooooustu času Tak to je v poho

Shelticka
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2007 16:19
- Nahlásit

Venuše
Beša neumí slalom sama do teď ju to nebavíííí, ví o co jde a co má dělat, když mám párek, tak JDE docela rychle, když nějakou suchou granulu tak prostě jde, ale když neukazuju, tak si jde klidně vedle slalomu, co by se namáhala, když ani nic nemám Ale Končeti jsem to ukazovala hračkou, že za tím skáče už odmalička, né že ji tím provádím, ale rovnou skáče ze strany na stranu a tak to chápe a jde jí to. Ale nechápu, proč jí to jde jen po levé ruce a po pravé ne, když jsme to vždycky trénovaly na obědvě strany Kamoška má to samý, ale nevím, jestli to cvičily na obě ruce, já teda jo, ale stejně jí to z té druhé strany dělá problém.

Shelticka
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2007 17:00
- Nahlásit

Venuše
jak jsme se bavily o těch otočkách kolem stromu, tak jsem uplně zapomněla, že naše začátky mám na videu ale jak jsem to nahrála na net, tak se to znekvalitnilo, tak když to zmenšíš (tam vpravo dole u obrazovky) tak je to trochu ostřejší. Je to už ale starý, Koninka je tam ještě malá http://youtube.com/watch?v=M-m3bSgIAS4

<< 1 ... 18 . 19 . 20 . 21 . 22 . 23 . 24 . 25 . 26 . 27 . 28 ... 77 . 78 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání