Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / pro agiliťáky :-)
<< 1 ... 18 . 19 . 20 . 21 . 22 . 23 . 24 . 25 . 26 . 27 . 28 ... 77 . 78 . >>
Autor Zpráva
Biluška
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2007 07:26
- Nahlásit

KaTachyon
A nemůže to opačně vést ke zpomalování kladiny? Nikdy jsem teda neměla problémy s pomalou houpačkou, psi mi vždycky dobíhali až na konec, ale už od osy se s nimi houpačka začínala překlápět a oni věděli, že jsou na houpačce. Mám dojem, že pokud bych učila systémem přišlápnutí houpačky tak pes nemůže vědět zda je na kladině nebo na houpačce a pak pro jistotu pokaždé bude očekávat zhoupnutí a tudíž na kladině zpomalí. Ale nevím, v praxi jsem to nikdy nezkoušela.

Aknah
Mezi stolem a houpačkou jsou dost velké rozdíly . Stůl si pes nemůže splést s žádnou jinou překážkou a proto je schopen zabrzdit i v poměrně velké rychlosti. Na rozdíl od houpačky, na kterou nabíhá v domění, že je to kladina a pak po něm najednou chceš aby zastavil na pětníku. Bwt viděla jsem mraky psů, kteří na stole prostě nezastavili i když brzdili i očima a ani nemuseli být extrémně rychlí. Já osobně jsem pro jeho zrušení a jsem ráda, že jsem ho už několik let nepotkala. Jednak proto, že ve sportu kde o vítězství rozhodují setiny vteřiny je odpočítávání rozhodčího (i když má v ruce stopky) hodně laické a za druhé ze zdravotního hlediska - na jednu stranu se můžeme zbláznit, aby se psovi na dráze náhodou něco nestalo (viz třeba úprava skoček dle nového řádu) a na stranu druhou ho v plné rychlosti necháme brzdit. To je jako kdybychom si napsali kolkovanou žádost o poškození šlach a šlachových úponů. Děkuji, o úrazy tohoto typu nemám zájem

wami
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2007 07:56
- Nahlásit

Biluška
OT.
Tak uz mame "vesele obojky" i v agi. Prave vcera jsem slysela uzasnou teorii, jak s nimi naucit zony.

Biluška
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2007 08:05
- Nahlásit

wami
Poláci je vesele používali už před několika lety. Lidská ambicioznost prostě nemá mezí

wami
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2007 08:08
- Nahlásit

Biluška
no ja byla donedavna naivni ditko... a brala agi ciste jako zabavu pro psy... kdyz se nedarilo, obvykle jsem se zacla chlamat...

no po vcerejsku jsem se trochu smat prestala, prislo mi to lito

eva od jondy
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2007 08:13
- Nahlásit

KaTachyon
no jo, jenže pro jondu je tohle nepoužitelný..když už, tak bych ho aspoň ráda naučila zpomalovat vprostřed, aby to sklopil a neodpálil se..bohužel, včera sme houpačku na tréninku neměli, ukradla nám jí jako vždy druhá skupina..tak metodu u nohy vyzkoušim až v neděli na závodech

Biluška
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2007 08:13
- Nahlásit

wami
Agi udělalo za posledních pár let obrovský skok dopředu. Někde k horšímu, jinde k lepšímu. Musíš si vybírat jenom ty lepší lidi, lepší závody a prostě v tom vidět to lepší a běhat pro radost. Já třeba mám obrovské ambice. Ale pořád to má své hranice, za které prostě nepůjdu ( a pumu tam nepustím ) . Nedávno jsem zažila dokonce i to, že se ná závodech měnili časy - chápej,pes doběhl v čase x, pořadatelé to vynásobili bulharskou konstantou a na výsledcích se objevil upravený čas y . Bylo mi do breku kam se to agility řítí.

eva od jondy
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2007 08:15
- Nahlásit

wami
Biluška
zrovna včera sem s kamarádkou elektriku probírala a dělala sem si srandu, že jondu s ní naučim pořádně zóny a houpačku..že mu za odměnu zabrnim...děsná sranda, ha,ha, ale koukám, že nejsem jediná, koho to napadlo a bohužel ne z legrace...

eva od jondy
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2007 08:17
- Nahlásit

Biluška
k čemu to je??násobit časy bulharskou konstantou??!!

wami
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2007 08:28
- Nahlásit

Biluška
u nas to nikdy o nicem jinem nez o radosti nebude... Lidi mam docela dobry, i kdyz drobny vyhrady bych mela, ale to ja mam asi u vsech...

I kdyz...vlastne kecam... Covece, ja bych agi nechala delat uplne vsechny lidi se psem. To obrovske pochopeni, ktere z toho mam, je to, ze PES nikdy nic nedela blbe. Jen JA ho to bud blbe naucim, nebo ho blbe navedu... Nekdy stacit zdvihnout spatne ruku, nekdy spatne mrknu, nekdy natocim opacny rameno. Ale kdyz to udelam spravne JA, pes chyby nedela! (blbe odhadnuty kroky taky nepovazuju za chybu, a navic to je vetsinou tak, ze dam pozde povel... )
Je to zajimavy poznani, a covek ho vyuzije i v te sportovce...

Biluška
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2007 08:48
- Nahlásit

eva od jondy
k čemu to je??násobit časy bulharskou konstantou??!!
No přece k tomu, aby vyhráli ti správní lidi

wami
To je sice obecně známá věc, přesto existuje řada lidí,kteří za svou chybu zkopou psa dokulata . Holt i mezi námi jsou lidé nervově labilní, kteří si svou zlost vylívají na psovi. Pochopitelně jejich běhy podle toho vypadají, pes se jich bojí, každou chvíli čeká ránu, plíží se po parkuru....v důsledku toho je pomalý, ve člověku začíná bublat vztek a při sebemenší zámince psa praští... a je to začarovaný kruh. Ze svého cvičáku tyhle lidi vyhazuju kosmickou rychlostí. Díkybohu mezi závodníkama jich nenajdeš moc, ale i tam jich pár je.

wami
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2007 08:54
- Nahlásit

Biluška
o je sice obecně známá věc
pro agilitaky... pro me to byla ohromna novinka, snad asi proto, ze si to clovek vyzkousi na vlastni kuzi - a hlavne, pozna to na tech nejjemnejsich drobnych nuancich. A je nadhera to pozorovat, na co vsechno pes dokaze reagovat.

Holt i mezi námi jsou lidé nervově labilní, kteří si svou zlost vylívají na psovi.
ti jsou vsude... ja bych je strilela, at je potkam kdekoliv...

eva od jondy
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2007 08:57
- Nahlásit

Biluška
to to joo, to už je mi jasný...
Pochopitelně jejich běhy podle toho vypadají, pes se jich bojí, každou chvíli čeká ránu, plíží se po parkuru....
tak obávám se, že takhle bude vypadat náš nedělní běh, teda krom toho, že jonda nebude očekávat ránu ode mě, ale akustickou ránu..včera se totiž cvičili vedle nás obrany, ač tam nemaj ve čtvrtek co dělat, stačí, že běhaj dva instruktoři plus poslušnost..
no a samo se tam práskalo bičem..jonda se od doby, co se stal terčem pro petardy, děsně bojí jak střelby, tak biče..když se to stalo asi před půl rokem na tréninku, spojil si to s parkurem a běhal tři hodiny jak posranej..takže pokud to tak bude i teď, bude chuchle na h...ale odlašovat se nechci, , jestli to nepůjde, holt zaběhnem aspoň kousínek a pak zdrhnem z placu..je to k pláči, vidět jondu takhle zděšenýho, to už sem radši, když lítá jak magor podle svýho..

Biluška
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2007 09:02
- Nahlásit

eva od jondy
Když se bude bát a bude se ti plížit po parkuru tak si udělej rovinku (vykašli se na to jak vede trať a najdi si tam svoji ) a na konci rovinky uteč pryč a měj hroznou radost jak vám to krásně jde, aby měl radost taky.

eva od jondy
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2007 09:07
- Nahlásit

Biluška
takhle to plánuju, ale je fajn to slyšet i od někoho zkušenýho.. sice si vysloužim asi pár udivených a znechucených pohledů, jen aby mě neobvinili u tréninku na parkuru, ale kdyžtak řeknu, že sem myslela, že tudy se má běžet..a času tim ostatním zaberu míň, než kdybysme to proploužili..takže vo co go??

Aknah
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2007 13:12
- Nahlásit

Biluška
jsem tepve zacatecnik a se stolem jsem se setkala jen jako divak a to ted v Hradci na TOP CUPu. my mame pro houpacku a kladinu jiny povel, tak by snad nemelo dojit k mylce, i kdyz tudle jsem ho hnala na skocku a dostal povel skrz a taky se neotocil celem vzad do tunelu.

Biluška
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2007 13:22
- Nahlásit

Aknah
Vidíš, odpověděla sis sama . Slovní povely jsou fajn pro udržení kontaktu se psem. Ale,že by se podle nich řídil, to se říct nedá. Určitě je dobré mít jiný povel pro houpačku a pro kladinu. Rozhodně ale nespoléhej na to, že pes se podle slov bude řídit. Já mám dost splašeného psa, takže před houpačkou dávám povel "hou" a pak, když letí nahoru tak řvu znova "hou hou" aby věděla, že má zastavit. Stejně to ale dost často neubrzdí, ale to už je o něčem jiném.

Aknah
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2007 13:27
- Nahlásit

Biluška
muzu se zeptat? presli jsme na varenou stravu, pes ma pomerne velkou zatez, doporucila by jsi mu dat nejakou "energetickou" bombu pred dalsim vycvikem? cca dve hodky, ted dostal trosku nastrouhaneho jablka, mrkve a zakysane smetany, ty tam bylo jen malicko a trocku mletych orisku. co ty na to, jako trener?

Biluška
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2007 13:36
- Nahlásit

Aknah
Ty krmíš psa před tréninkem? To máš teda odvahu . Doporučuju ti na to rychle zapomenout. Jestli už je dospělý, tak normálně jednou denně - večer. Krmím vždycky až ve chvíli kdy jdeme spát (já i psi). Jestli ještě žere dvakrát denně tak ho krm co nejdřív ráno. Jednak kvůli torzi (můžou ji dostat i úplně malinké plemena, už jsem viděla malého knírače s torzí) a za druhé kvůli lepší motivaci. Nažraný pes nemá důvod běhat, stejně jako si člověk po obědě nejraději dáchne na gauči. Žádné extra energetické krmivo na tréninky nepotřebuje, agility vyžaduje kvalitní krmivo dlouhodobě, ne jen nárazově před tréninkem.
Zrovna jablka, mrkev a podobně jsou plné vlákniny. To znamená, že běhat bude de facto s plným břichem.

Aknah
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2007 13:41
- Nahlásit

Biluška
dekuji, tak toho dneska moc nenacvicme,a le chutnalo mu normalne dostava jen vecer. ale panicku dneska upekla jatrovou pochoutku, tak ten muj nenazranec cvicit bude, za zradlo udela cokoliv, klidne praskne, dostal toho jen malicko.
kde cvicis, zda se muzu zeptat?

Aknah
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2007 13:44
- Nahlásit

Biluška
a co se tyce toho kvalitniho krmiva, tak pejsacek si zere lip jak ja.

zrovna dneska jsme nechala v masne za jeho masicko 150 korun a ja jsem ziva na sucharech, jeste ze je tak malickej a sezere toho jen trosku

Biluška
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2007 14:17
- Nahlásit

Aknah
Trénuju v Alfě Bruntál - www.alfabruntal.com - jenže ty stránky nejsou aktualizované ani nepamatuju, nemáme webmastera . Za týden se stěhuju takže Alfa ukončí činnost a místo ní nastoupí Beta Liptaň . Dneska už to nějak odběháte, ale příště ho před tréninkem nekrm, hladoví psi jsou mnohem lépe motivovatelní a hlavně je to lepší po zdravotní stránce. Ono se to nezdá, ale fakt to může udělat problémy. Ať už torzi, tak třeba srdeční kolaps ( žrádlem se žaludek rozpíná, tlačí na bránici, ta dále na srdce a kolaps je raz dva) a spousty dalších, méně závažných. Prostě na cvičák patří jenom hladový pes. Mě se občas stane, že některý pes sežere něco nedopatřením - třeba děcka nechají na stole nedojezený oběd.... V tom případě s ním radši netrénuju a nechám ho doma. Jenže mě se to mluví když jich mám na výběr tolik

KaTachyon
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2007 19:07
- Nahlásit

Biluška

U houpačky to je jedna z metod nácviku - pes se naučí brzdit na konci a ne už od prostředka. Houpačku a kladinu rozližuji výrazně povely - u kladiny to je jednak povel pro překážku a když je nahoře, tak povel pro sestupku (dělám 2o2o). U houpačky to je povel pro překážku, vzápětí "stop" pro zbrždění a hned na to povel pro zónu.

Povely ti pes dělá tak spolehlivě, jak spolehlivě je naučíš. Skoro na všechno mám povel, a když zařvu "vpřed", očekávám od psa, že vystřelí dopředu na překážku, i když já tělem akceleraci moc nepodporuji. Rozlišování překážek na povel moc nedělám, ale stranové povely pes musí ovládat perfektně, jinak je opakujem, dokud je nepochopí.

Mluvím samozřejmě pouze o metodě, kterou dělám já a která se mi se psem osvědčila, to ale neznamená, že se osvědčí každému.

Biluška
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2007 19:45
- Nahlásit

KaTachyon
U houpačky to je jedna z metod nácviku - pes se naučí brzdit na konci a ne už od prostředka.
Já vím, ale já tuhle metodu prostě nemám ráda.
Houpačku a kladinu rozližuji výrazně povely
Jasně, s tím souhlasím. Ale v praxi to většinou bývá jiné než na papíře.
Ať děláš co děláš tak 99% vedeš tělem a rukama. Minimum ti zbývá na nějaké povely. Používám je, mluvím na psa, ale spíš je to pro udržení kontaktu, aby mě líp vnímal. Určitě už jsi taky zažila, že si spleteš povel a např. u slalomu říkáš tunel. A přesto jde slalom, že jo?
Povel "vpřed" považuju za vyjímku, ale i tady - pokud otočíš ramena a poběžíš jinam tak málokterý pes dokáže jít rovně vpřed. Čili zase vedeš tělem, jenom je pes před tebou .

KaTachyon
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2007 20:35
- Nahlásit

Biluška

Tím rozlišením povelů jsem chtěla říct, že psovi řeknu, jestli je na houpačce nebo kladině, ne jestli jí má jít. Jak už jsem psala, na povelech pro překážky tolik nebazíruji, řeším rozlišovačky jinak, ale znám lidi, kteří na svých psech požadují rozlišování jen podle slovního povelu. Záleží na vkusu a na tom, co člověk trénuje.

Samozřejmě, že vedu tělem, proč by ne. Ale stranové povely u mně hrají velkou roli, podle toho, co jsem pochopila z tvých předchozích příspěvků (i měsíce zpátky), tak mnohem větši než u tebe. Rozlišuji jednak doleva doprava, jednak sem a tam. A to dost výrazně, pokud jde rovně, ale zařvu na psa "out", musí přestat kopírovat mou dráhu a jít překážku dál ode mně. Samozřejmě mu pomáhám protirukou, ale pohyb ramen není zas tak výrazný, aby sám o sobě přebil můj pohyb vpřed. Kdybych chtěla, tak můžu eliminovat i to. "Out" má hodně vštípené, občas mně překvapí, co na ten povel zvládne (třeba oběhne bočnici a skočí překážku směrem ke mně, i když se při tom musí otočit o 180°). Greg Derrett třeba taky učí strany tak, že chce po psovi, aby se točil podle slovního povelu a on sám se klidně točí na druhou stranu. A pes to zvládne. Pokud se mu to hodí a dokáže to natrénovat, tak proč ne?

Další z mých celkem nových povelů je "hóóóp" Martiny Klimešové. Sice jsem její článek v Psích sportech nečetla, ale fotka mně zaujala natolik, že jsem psa naučila, že na "ouuuu" musí zkrátit skok na maximum, protože bude následovat točení okolo bočnice. Na kvalifikačkách mládeže bych skoro řekla, že točení okolo bočnice jsme měli nejtěsnější, i když jinak jsme nepředvedli vůbec nic . Většinou to používám ve spojení s V-setem nebo rarecrossem a není to ještě nejrychlejší, dělám na tom jen pár lekcí. Ale zdá se mi, že Way poměrně dobře rozlišuje, kdy je "ouu" a kdy "vpřed" a že je za to i docela rád, že ví s předstihem, jak má skákat.

Uf, to jsem se rozepsala, ale snažím se si to pořádně užít, než odjedu na závody, pak na týdenní školní akci a pak opět na závody

Biluška
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2007 20:44
- Nahlásit

KaTachyon
Já rozlišování stran nepoužívám, protože mám sama se sebou v tomto dost velké problémy. Kdybych chtěla dát povel "levá" tak bych musela zastavit, pět minut o tom popřemýšlet a pak teprve s klidným svědomím dát povel. Psi umí "levá" a "rajt", používám to u kola, ale na agi to fakt nestíhám. Jenom občas, když mi opravdu teče do bot . Aban od Pepy Žáka se točí podobně jako jsi popsala u G.D., nepřišlo mi těžké jak ho to učil, ale já to holt použít nemůžu.
Kolem bočnic točíme na krásný srozumitelný povel "náááááá" . S tímhle povelem se štěňata snad rodí (alespoň šeltie 100 %) .
Mohla bys mi, prosím, písnou malý anglický slovníček? Co je to rarecross, nebo V-set?

KaTachyon
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2007 20:48
- Nahlásit

Biluška

Já se taky u parkuru neučím, kudy vede trať, ale jak mi jdou povely za sebou a pak je ze sebe jen sypu jak nejrychleji umím Naštěstí strany má zafixované nejen pes, ale i já, tak se ztratíme málokdy. A "náá" používají snad všichni šeltiáři, je to sranda

Alice má na stránkách moc pěkný slovníček: http://www.sweb.cz/aldra/agilityslovnik.html

Biluška
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2007 21:07
- Nahlásit

KaTachyon
Dík. My u nás pořád ještě děláme "francouzské otočky" nebo "stahovačky" takže ve všech těch "crosech" pak trošku plavu

Shelticka
Člen
# Zasláno: 12 Kvě 2007 09:43
- Nahlásit

Biluška
KaTachyon
já teda taky používám češtinu I když mám angličtinu ráda, tak mi připadá už docela trapný, když se v česku začíná mluvit čím dál více anglicky

KEISSA
Člen
# Zasláno: 12 Kvě 2007 10:01
- Nahlásit

hledám někoho z Kroměříže a okolí kdo by chtěl dělat agility s mojí fenou.

Shelticka
Člen
# Zasláno: 12 Kvě 2007 13:07
- Nahlásit

KEISSA
a proč nechceš ty?

<< 1 ... 18 . 19 . 20 . 21 . 22 . 23 . 24 . 25 . 26 . 27 . 28 ... 77 . 78 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání