Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Bisonci - frise, havanak, bolonak, maltezak
<< 1 ... 270 . 271 . 272 . 273 . 274 . 275 . 276 . 277 . 278 . 279 . 280 ... 398 . 399 . >>
Autor Zpráva
Aknah
Člen
# Zasláno: 6 Čen 2007 15:55 - Změnil/a: Aknah
- Nahlásit

Ahoj holky

candymu i gwen to moc slusi s dlouhou srsti, ale kdyz si predstavim Fredyho nechut k cesani, jeho lasku k vode a bahnu, nasi casovou vytizenost, jezdime s Fredym domu mezi devatou az pul jedenactou, udelat veceri jemu i sobe a pak jit cesat, holky sorry, ale nepresvedcily.

S tim syrovym masem, ja nevim. Jsou to sice psi, ale hodne preslechteni, ja urcite zatim krmit masem nebudu. Poradte se na veterine, kdyz se krmi masem, nemelo by se ockovat a ockovani jsou u nas povinna! Odcervovat preventivne nema smysl, lepsi zpusob je, co dela Monka. Nechava kazdy mesic delat testy, to odcervovani je obrovska zatez pro telo a nikde neni zaruka, ze kdyz dneska odcervim, ze zitra nechytne tasemnici.

Candy
Člen
# Zasláno: 6 Čen 2007 18:33
- Nahlásit

Aknah
tak jsme to aspoň zkusily

Candy
Člen
# Zasláno: 6 Čen 2007 18:36
- Nahlásit

krecinek
Vyčistil si Monty tou kostí zubní plak a zubní kámen, jak tu psala Monka? A jak velkou si mu dala tu kost? Dík.

krecinek
Člen
# Zasláno: 6 Čen 2007 18:54
- Nahlásit

Candy
No,proste jsem koupila hovezi jako n apolivku(pry to tam lidi pro psy berou),jednu kost jsem odrizla-byla nejmensi a velka asi jako propiska,ani nebyla moc silna,jeste tam ma tri vetsi kosti,jednu hodne,ale aspon se zabavi No,ten kamen tam samozrejme jeste ma,nevim,jestli to ma jako zmizet po prvni kosti...ale urcite to jeho zubum prospiva,cisti si je tim,to urcite je znat,i zvykaci svaly posiluje Zbytek jsem uvarila,vyvarem pokapala grabule,dala mu do misky asi pet vetsich kousku,aby fakt musel dost kousat,navrch jeste trosku zeleniny a nez jsem se otocila,miska byla vylizana

krecinek
Člen
# Zasláno: 6 Čen 2007 18:55
- Nahlásit

Candy
Jo,sie tu rikam kost,ale on to byl celkem slusni flak masa a uvnitr schvane kosti...

Candy
Člen
# Zasláno: 6 Čen 2007 19:28 - Změnil/a: Candy
- Nahlásit

krecinek
No já si to představovala asi takhle nějak

http://www.holistika.sk/sk/clanky/vyziva/barf.aspx

- dole na stránce je vlkodav chroupající kosti

emikami
Člen
# Zasláno: 6 Čen 2007 20:23
- Nahlásit

No a co vlastně s těma kostma dělají, no vím že je koušou, ale rozkoušou něco? nebo to jako koušou, ale neukousnou nic! Já bych se bála kdyby něco ukously aby to nespolkly, tak ubývá ta kost, nebo je stále celá stejná. Já bych spíše koupila takovou tu velikou, není to taková placatá ze žeber, ale vypadá fakt jako kost, nyní ani nevím z čeho to je, ale je hodně velká.

krecinek
No nechci tě přemlouvat, ale někomu to žrádlo musím dát či poslat či prodat levně, mám tady toho dost. No určitě zkrm to co máš doma, ale až budeš končit měla bys vědět co bys pak dala, abys mu to ke konci mohla přidávat, takže už vědět, co mu chutná a co ne, např. holky zrovna ten Nutro choice obešly a nevzaly si ani kuličku, jim teda není jedno co baští, zatím to tady nevypadá někdy nijak vesele, co se týče žrádla, ale možná je to tím, že tam mají celý den nasypáno, než začlo to zkouškové období tak jsem nasypala dopoledne a navečer, a oni to vždy zdlábly, takže přes den nic nebylo, což je fakt pro ně lepší, jak to tu nyní je a ještě tam mají asi troje granule na výběr, tak někdy kolem toho chodí a nic si nevemou. Takže dnes jsem si řekla, počkám až to sežerou, a pak jim teprve nasypu to nové od First Mate, a už to nebudu míchat s dalším, proto mi tu zůstane hlavně ten Trainer, mě se také líbí ta holystická řada, a i cenově jde, no ale nejdříve to docela šlo ale pak to obcházely. Nebo opravu doporučují to Belcando, ale to tu už nemám, ale není tak drahý, na zkoušku by ti přivezl i kilo jako mě chtěl asi 80kč. Já mu dala kilo.

Brituška všem děkuje za přáníčko haf, haf, haf

krecinek
Člen
# Zasláno: 6 Čen 2007 21:09
- Nahlásit

Candy
To ne,je to mensi

emikami
No,on t kosticku celou snedl,ale mozn,az mu dam tu vetsi,tak ji jen ohloda-ona je vevnitr celkem mekka,jak tam je ten morek
No,ja si to necham projit hlavou,nevim,zase jsem nekde cetla,ze Eukanuba je celkem dobra...A nebo proste zustanu u toho Pro planu,myslim,ze mu nedelal nic zleho,bobiky pravidelne,neni ani tlusty,ani uz na nem nehraji zebra...a ze bych mu do toho obcas koupila tuhletu kost a maso z toho mu dala na velke kusy,aby proste ty zuby posiloval a cistil si je,kdyz mu ty psi dobroty nejedou...Ale v kazdym pripade moc diky za nabidku Jen se mi to ted asi 14 dni proste nehodi,ale nekdy bych se mohla prijet podivat,jen nevim,jestli bych brala s sebou Montyho-prece jenom cesta vlakem,pak metro,pak treba jeste bus...aby to na nej napoprve nebylo dost.
Jinak ted jsme prisli z prochzky,jsme vykoupany,Monty tu lita jako blazen a je tady pekne cerno a blizi se bourka,nastesti si z ni Monty nic nedela.
Jo,jinak ty kost,ja osobne si myslim,ze tyto ploche moc nebezpecne nejsou,horsi jsou treba kureci,ne?

krecinek
Člen
# Zasláno: 6 Čen 2007 21:13
- Nahlásit

Candy
Mimochodem-zajimave povidani o tom krmeni masem...

emikami
Člen
# Zasláno: 6 Čen 2007 21:34
- Nahlásit

krecinek
Jaký vlak, myslela jsem že bydlíš s přítelem v Praze? Ty s ním necestuješ? a domů jezdíš s Montym jak? autem? no já si vybavuji, žes mluvila žes v Praze, nebo ne?

Po té co jsem fakt nyní proštudovala tak bych v této době těmi granulema prostě nekrmila, jsou slané, je v nich soja, asi bych měla blbý pocit že jim to dávám, ale co člověk ví, třeba se k ním také jednou vrátím, ale ne na dlouhou dobu. Za tu cenu, nyní je např. v obchodě Proplan 3kg asi za 420kč. což je teda fakt hodně, a za to máš např. Belcando, o kterém se mluví že je bez soji, je živočisného původu, atd.atd. a je levnější než Purina, i ten Trainer vyjde myslím levněji, a ty chceš , když ti teda žere vše, zůstat u krmení které není v této době jako kvalitní ale daleko dražší, tak to podle mně není zrovna nejlepší nápad, když už si o tom začla přemýšlet, přečti si např. něco o tom First mate, myslím že , www.firstmate.cz a něco si o tom přečti, to samé na www.belcando.cz u first mate, si přečti jak je to zpracované, a je logické co tam zřejmě píší, ty granule jsou tvrdé, tím si i lépe čistí zuby, jsou tvrdé proto že je v nich hodně masa, protože to je dělané jinak, neumím to tak vysvětlit, je to stlačené a je z toho vytlačená voda, a zůstane ti maso, ty granule prý ani nejdou namočit, jsou těžké /já toještě nezkoušela/ a zůstanou na dně, kdežto prý např. Eukanuba když ji zaleješ vodou, prý plave na povrchu , to prý znamená, že tam je skoro nemaso a je to samá voda, a ty si za ty prachy kupuješ vlastně vodu, místo toho masa. Věř mi že celý týden jsem nedělala nic jiného než se zajímala o granule a mluvila jsem s několika lidmi, a snažila jsem si z toho vzít to, na čem se schodovali, pak jsou tam ty deriváty, což je vše dohromady, pak snad nemá být dehydrovaná moučka, no tomu fakt nerozumím, přišlo mi , že když jsem namočila granule a oni krásně změkli na takové jakoby masíčko, že to je ok. ale opak je pravdou, bohužel je to jen nabobtnalé a to samé se zřejmě děje i v bříšku, tyto granule které jsou takto zpracované, pak v bříšku bobtnají a může to způsobit torzi žaludku, kdežto tyto granule o kterých mluvím jsou dělané jinak, a v žaludku psa nebobtnají. No nebude ze mně nikdy odborník, ale snad jsem to aspoň trochu dobře vysvětlila. Např. Frencisku ta slečna začla krmit Friskísem, no prostě děs, to bych psovi nedala ani za boha, granule z hypermarketu, ale může být 10 let zdravá, ale také může mít ve dvouch letech problémy, špatná srst, špatné zažívání, sůl jde na ledviny, tyto žrádla jsou přesolené aby psům chutnali, o Eukanubě se říká, že to je možná tak trochu lepší prémíovka, být tebou určitě to změním. a jak vidíš radiím ti levnější granule a kvalitnější než je Purina a Euk. no do nedávno jsem si o Purině také myslela to nejlepší, ale kdyby sis vyslechla vše co já, změnila bys názor.

Aknah
Člen
# Zasláno: 6 Čen 2007 21:35
- Nahlásit

krecinek
ahojky, hele cestovani sice opruz pro Tebe, ale bezva socializace pro Montika. I to je potreba aby umel, muze se Ti stat, ze proste budes muset MHD. Tobe to prijde jako samozrejmost, ale pro psa je to novinka, hodne lidi namackanych na sebe a nekteri bez ptani psa pohladi, ezdici schody a podobne.

Zrovna dneska mame tento zazitek: narvane metro, narvany autobus, ale nasel se pan, ktery me pustil sednout, kdyz videl jak balancuji na jedne noze a Fredyho mam v naruci a ono se tech 5 kg pronese.

Radsi jsem se posunkem pana ridice zeptala zda muzu do busu, Fredy nemel ani kosik ani nebyl v tasce, (s cestou MHD jsem nepocitala, byla mimo plan, jinak mam tasku) byl hodny a dovolil nam to, ale uz jsem i zazila, ze autobusak lidi se psem vyhodil. A kdyz jsem pak jela zpatky, opet narvany bus a nasledne metro, tak se mi postestilo, ze jsem jela s tim samym panem ridicem, uz se z dalky smal, kdyz me tam videl.

Majko a dlouha srst po dnesku urcite ne, sli jsme ze cvicaku, Fredy si nasel takovou peknou, uz vysichajici, ale porad mazlavou louzi, napred se prosel tam a zpatky, pak si do ni lehl, predni dopredu a zadni na zabu a aby toho nebylo malo, tak si podrbal i zada

jiste si dokazes predstavit jak vypadal a takhle chtel nastupovat do auta, tak sel do prepravky.

Bohuzel fotak ani mobil nebyl po ruce ale mam dva svedky

Aknah
Člen
# Zasláno: 6 Čen 2007 21:44
- Nahlásit

krecinek
o granulkach toho bylo napsano hodne, muzes cist a studovat, ale pokud psovi jeho granule vyhovuji, ma peknou srst, netloustne ani nehudbe a nema hlad, tak bych zbytecne nemenila aspon zatim, za chvili budes prechazet na dospelacky, tak pak bych se nad tim zamyslela, ale pokud ted krmis puppy, tak bych krmila dal stejnymi a menila az pri prechodu na adult.

Casta zmena stravy muze vest ke zhorseni srsti, k zazivacim problemum a mnoho dalsim. Taky kdyz budes procitat granule vem v potaz aktivitu sveho psa, pokud se vali na gauci a jde na prochazku okolo domu potrebuje jine, nez pes, ktery ma aktivni sportovni program.

krecinek
Člen
# Zasláno: 6 Čen 2007 21:58
- Nahlásit

emikami
Bydlim v Kralupech,v Praze studuju..Ano,s Montym jezdime autem,hlavne proto,ze se mu delalo spatne,porad blinkal,autobusem to mam z cernaku vde a pul hodiny a to jsem riskovat nechtela a domu ted moc nejezdim stejne. Ale cestu vlakem mam naplanovanou-do stromovky s kamaradkou,jestli nam to teda vyjde,nejak se mijime.
Ja vim,ze tomyslis dobre Ja si ted hlavne musim rozmyslet,jestli ho krmit masem,trebas varenym a nebo zustat u granuli...to bych asi teda zvolila jine nez co mam. v kazdym pipade je na tom porad lip,nez abych ho krmila treba Pedigree.coz krm vetsina lidi,co znam Taky si zajdu do zveraku omrknout,co tu maji,protoze granule radeji kupuji osobne nez po netu, ale nebyl by takovy problem pro ne jezdit treba do prahy,tam je urcite budou mit....Libi se mi ten trainer a jeste firs mate,tak az to tu zkrmim,tak vemu bud jedno nebo druhe a uvidime,ale Monty stejen me nadseni zdilet nebude,granule tu nekdy lezi i skoro dva dny,nez se do nich pusti...ach jo Ale proc teda veterinari tvrdi (nejen ta nase),ze Eukanuba a Hills jsou ok,ja vim,asi to prodavaji,ale muzou prece prodvat co chteji a ja byt veterinarkou a mit znalosti a tech krmivech,tak doporucuji jen to nej.No,ale asi to tak teda neni

krecinek
Člen
# Zasláno: 6 Čen 2007 22:03
- Nahlásit

Aknah
Ok,diky On ted tady jeste ma to svoje..mozna na tom neco je,prejit pak az na adlut...Ja vim,ze casta zmena neni dobra,proto bych zustala u te puriny,ale po tom,co tu pise emkami a je pravda,ze to ma ted nastudovany..dokrotka mi zase rika Eukanuba nebo Hills...pak se v tom mam vyznat.Jinak vylozene gaucak neni,chodime tu do lesa a celkem ho prohanim,nekdy i doslova,az bude starsi,ctela bych s nim chodit i behat,jenze ted se jeste bojim,taky moc nevydrzi a jeste u toho na me skace a steka

Aknah
Člen
# Zasláno: 6 Čen 2007 22:08
- Nahlásit

krecinek
od te doby co varim, se jeste nestalo, ze by misku nechal bez povsimnuti dva dny, vetsinou ji hledam po byte az kam s ni odcestoval pri vylizovani poslednich drobecku a to ji ma pekne tezkou.

akorat jsem si zacala vsechno psat, abych vedela kolik me to jeho vareni stoji, zda je to drazsi nez granule a kdyz ano, tak o kolik. zrovna dneska mel veceri za cca 10 Kč, 100 g vareneho veproveho jazyka, 60 g ryze, 60 g varene zeleniny, a 1/4 cerstve zlute papriky, jednu tabletku vitaminu a 1/2 lzicky olivoveho oleje. a rozhodne nezbylo

krecinek
Člen
# Zasláno: 6 Čen 2007 22:12
- Nahlásit

Aknah
No,ten muj obcas dostane ryzi s kurtem,dneska mel granule s vyvarem a v tom velke kusy masa,aby musel kousat,pak tu syrovou kost,navrch trosku zeleniny a miska byla behem chvilicky vylizana jo a jeste mel dve cherry rajcata,se kterymi si tu nejdriv hral a pak je slupnul. Jinak on zeleninu a ovoce ma hodne rad,hlavne cerstve,tak kdyz ja mam,tak mu davama,ale ted ma v oblibe mrkev a tu m davam jen pomalu,aby nezezloutnul.

Aknah
Člen
# Zasláno: 6 Čen 2007 22:15
- Nahlásit

krecinek
vis, zadne granule nejsou idelani, jedny maji moc toho, jine zase toho, jedny chutnaji tomu psovi a jine jinemu psovi.

Pokud mu nedelaji neplechu a neni to uplny sit NO NAME, tak bych nechala byt. ja krmila purinou rok a kousek a pes byl ve vyborne kondici. Je pravda, ze jsem do detatilu prispevky o granulich nestudovala, protoze se me netykaji, ale neverim tomu, ze pokud je granule dehydrovana a to musi byt, ze nenabobtna, je asi rozdil jak moc nabobtnaji, ale urcite do sebe vodu vcucne, stejne jako ryze ci cocka ci cokoliv jineho. nabobtna uplne vsechno od rohliku az po ja nevim co.

nenech se zvyklat a rid se svym instinktem a zda vet prodava ci neprodava lehce zjistis, zeptej se ho

Aknah
Člen
# Zasláno: 6 Čen 2007 22:21 - Změnil/a: Aknah
- Nahlásit

krecinek
tak prejdi uplne na varenou stravu, me do toho uvtrala Monka s holkama z Kiricanu a nemuzu si vynachvalit chce to trosku fantazii, aby pes nemel porad to same a tim padem nevyvazenou stravu, ale nemyslim si, ze by to bylo o tolik drazsi. zrovna dneska jsem koupila tri mrazene makrely, staly 46 korun a Fredy je bude mit minimalne na 6x, kdyz pripoctu ryzi a zeleninu jsme na cca 15 kc za veceri, nekdy vic nekdy min, granule staly kolem 450 Kc

hippie
Člen
# Zasláno: 6 Čen 2007 23:09
- Nahlásit

krecinek
Jen v pohodě dejte na veterináře a na vlastní rozum - pejsek vašich známých krmený eukanubou vypadá skvěle, ne?

hippie
Člen
# Zasláno: 6 Čen 2007 23:15
- Nahlásit

krecinek
Jen v pohodě dejte na veterináře a na vlastní rozum - pejsek vašich známých krmený eukanubou vypadá skvěle, ne?
Krmíme už přes 12 let eukanubou, krmíme 35 pejsků - od mini po large, seniorky atd. A vše je v pořádku - nádherná srst - neuvěřitelný lesk, super kondice, pevná hovínka. Bílá barva je bílá (to, že srst jde do žluta je jen výmysl), jen eukanuba nejvíce podporuje pigmentaci ze všech krmiv. Proto se občas může stát, že z tmavých pigmentových skvrn na těle vyrostou tmavší chlupy (ale i to je jen sezónní). Věřte vetovi, že na našem trhu nenajdete kvalitnější krmivo (ještě společně s ProPlanem).

emikami
Člen
# Zasláno: 6 Čen 2007 23:54
- Nahlásit

hippie
Hm, pěkně napsané, a co teda ta soja dělá v tom krmení a dost sole, když to pro psy není dobré???

Jeden kluk, a možná jsem to zde již psala, tak krmil také Euk. a pak přešel na F.M. pes kadil krev a čistil se, myslel, že to bude F.M. že to nesnáší, ale pak zjistili že to je tím, že byl Euk. zanesený. Tak vím to jenom od něj, zda je to čistá pravda to tvrdit nemohu.

Také jsem krmila Purinou tak asi dva roky, a také se mi zdají holky v pohodě, ale od jisté příhody jsem se o to začla více zajímat a zjistila jsem, že špatnou stravou se může psovi hodně ublížit a nejčastější onemocnění je selhávání ledvin, mám tohle zjištěné od veterinářů, a už jsem mluvila s několika lidmi, že to je časté onemocnění psů s následnou smrtí, a to v různém věku. Takže nyní se soje a soli budu opravdu radši vyhybat. Pro lidi sůl také není dobrá, tudíž pro psy už vůbec ne.

emikami
Člen
# Zasláno: 7 Čen 2007 00:28
- Nahlásit

Aknah
Vraťme se ale nyní k titulku článku. Už tedy víme, že krmná dávka složená převážně z masa není vyvážená co se týče poměru základních živin, vitamíny a minerály nevyjímaje, doma připravená kvalitní a vyvážená krmná dávka znamená investici potřebných znalostí, času, kvality vstupních surovin a potravinových doplňků (tedy ne slezina a krmné těstoviny posypané od oka mletým vápencem) a kvalitní granule se tak jeví jako optimální forma výživy. Je tu jedno úskalí a to jsou tepelné procesy používané při výrobě granulí. Bílkoviny a některé vitamíny jsou citlivé na vysokou teplotu a tak tepelně zpracovaná strava (a to i ta doma vařená) postrádá některé vitamíny, aminokyseliny a např. enzymy.

Já si to nevymyslela, že by ten co to napsal?

Dle toho co píšeš, je vidět, že si dáš velkou práci Fredymu dát vše co by měl potřebovat, je vidět, že se tím zabýváš a že to opravdu umíš, ale přesto si myslím, že poslední věta výše je pravdivá.

emikami
Člen
# Zasláno: 7 Čen 2007 00:31
- Nahlásit

Vím že tento článek je velmi dlouhý, mohla jsem sem dát odkaz, ale většinou by asi každý vylezl, možná že ti co to ještě nečetli, si přece jen udělají čas, nevím zda je to pravdivé ale určitou logiku tu vidím. Myslím, že zkusím požádat jednoho pána, když by si udělal čas, vysvětlit nám všem, proč ne tyto granule a proč tyto granule, a jak se v tom vlastně vyznat.

POHŘEŠUJE SE MASO

Ptáte se kde? No přece v některých granulovaných krmivech pro psy. A není takových málo.

Mysleli jste, že granule jsou převážně z masa ? Kdeže, ale to by nebylo ani dobré. Začněme naše povídání jako by z druhého konce, tedy tam, kde je masa přebytek. Kdybychom psa krmili převážně masem, chyběly by mu další základní živiny, jako jsou škroby a tuk, dále minerální látky , vitamíny a vláknina.

Základní živiny musí být v krmivu obsaženy jak ve správném množství a kvalitě, tak ve správném poměru, odpovídajícím věku, velikosti, fyzické aktivitě a stáří konkrétního jedince. Možná namítnete, že jsou chovatelé, kteří krmí převážně masem a…nemají problémy. Nemohu si pomoci, při takovém krmném režimu jsem přesvědčena, že je pes na jednu stranu překrmován bílkovinami (za předpokladu, že se masem rozumí svalovina a kvalitní vnitřnosti - játra, srdce,dršťky a nikoliv vepřové pacičky apod.), na druhou stranu je vystaven trvalému nepříznivému poměru vápníku a fosforu a pokud není majitel vybaven potřebnými znalostmi a trpělivostí při přípravě denní dávky, tak i obsah ostatních vitamínů a minerálů je nedostatečný, stejně jako vlákniny a tuku.

Co se týče sacharidů, můžete se v poslední době setkat s názorem, že pes jako masožravec sacharidy z obilných zdrojů nepotřebuje, vlk či kojot přece také sem tam seberou nějakou sladkou bobuli, trochu trávy a to je spolu s obsahem žaludku ulovených býložravců vše. Na trh se tak dostávají i formule granulí, vyrobené v tomto duchu, tedy bez obilí (grain free). Vypadá to jako filozofie nejbližší přirozenému způsoby výživy psa, stejně jako teorie stravy syrové (BARF). Zachovejme ale chladnou hlavu. Pes je po tisíce generací domestikovaným zvířete, po celou tuto historickou dobu živen více méně tepelně zpracovanou stravou a strava čistě syrová nebo strava založená převážně na mase je pro jeho zažívací trakt již nepřirozená a může přinášet problémy ( k syrovému masu - hygienické hledisko je poměrně závažné, řada nebezpečných bakterií není likvidována ani mrazem -18 st. v našich domácích mrazících, jak často příznivci tohoto způsobu výživy doufají). Dále si uvědomme, kolik loveckých pokusů musí divoce žijící psovitá šelma učinit, než se jí podaří zmocnit se kořisti. Takový způsob života je energeticky vysoce náročný a tak musí být po zásluze odměněn tím, co je v přírodě nejhodnotnější potravou, masem a tukem.

V tomto duchu se nesou i oficiální výživová doporučení amerického časopisu Whole Dog Journal nezávisle na krmivářských firmách recenzujícího průmyslově vyráběnou výživu pro psy. Volná citace tohoto zdroje: " Strava bez obilovin je nezdravý extrém ( pozn.: všimněte si, že takové formule mají kolem 42% bílkovin na 100g granulí, což je při trvalém zkrmování bez míchání s obilovinami - čímž tedy v tu chvíli popíráme smysl koupě takových granulí - poukázka na obezitu a posléze selhání ledvin a jater), za ideální považujeme krmivo, kde převaha bílkovin je pokryta kvalitními živočišnými zdroji (rozumí se tím prémiová jednodruhová masová moučka v potravinářské kvalitě nebo sušené maso v dostatečném množství , pokud je použito maso čerstvé, pak na druhém místě surovinové deklarace doplněno masovou moučkou zmíněné kvality), zdrojem tuků je převážně tuk živočišný, druhově určený, rostlinné oleje pouze na případné doplnění a sacharidy v krmivu v prvé řadě pocházejí z kvalitních obilovin nebo brambor, dále pak z menšího množství ovoce a zeleniny.Tyto sacharidy však nesmí být hlavní složkou krmiva a hlavním zdrojem bílkovin" (pozn.: avšak u komerčních granulí, kterých je trh plný tomu tak je). Takové krmivo pak může být zařazeno, pokud splňuje ještě řadu dalších kriterií, na seznam dlouhodobě bezpečných naturálních krmiv nejvyšší jakosti." Seznam těchto krmiv naleznete zde.

Budete-li ho studovat, prohlédněte si složení jednotlivých značek, je obdobné. Hledejte totéž na vašem pytli s granulemi. A buďte obezřetní, najdou se výrobci, nebo fikaněji, dovozci, kteří by se rádi pyšnili tímto titulem a tak si ho jednoduše přivlastní, ač jejich krmivo je vyrobeno na prvních dvou místech z obilovin, masa obsahuje, co by se za nehet vešlo a navrch je konzervováno několika chemickými konzervanty. To nemaluju čerta na zeď, to je zcela současná realita (nejen) české krmivářské scény. Špatná zpráva? Ano, ale dobrá je, že volba je na Vás a závisí jen na vašich znalostech.

Vraťme se ale nyní k titulku článku. Už tedy víme, že krmná dávka složená převážně z masa není vyvážená co se týče poměru základních živin, vitamíny a minerály nevyjímaje, doma připravená kvalitní a vyvážená krmná dávka znamená investici potřebných znalostí, času, kvality vstupních surovin a potravinových doplňků (tedy ne slezina a krmné těstoviny posypané od oka mletým vápencem) a kvalitní granule se tak jeví jako optimální forma výživy. Je tu jedno úskalí a to jsou tepelné procesy používané při výrobě granulí. Bílkoviny a některé vitamíny jsou citlivé na vysokou teplotu a tak tepelně zpracovaná strava (a to i ta doma vařená) postrádá některé vitamíny, aminokyseliny a např. enzymy.

Řešení jsou v současné době k dispozici dvě a naleznete je jen u špičkových výrobků. Za prvé to je šetrná výrobní technologie, která jednak pracuje s nižší teplotou, čímž nedochází k poškození aminokyselin, jednak na konec výrobního procesu zařazuje aplikaci "za studena" látek termolabilních, jako jsou enzymy, vitamíny a tuk. Druhou možností je kombinace granulované stravy se syrovým, mrazem sušeným masem (bio-coat), které si zachovává všechny nutriční hodnoty. O šetrné výrobní technologii se dočtete na obalu krmiva (Gentle Manufacturing ), mrazem sušené syrové maso užívají některé ojedinělé značky, na našem trhu zatím nedostupné, vyjma pamsků norské značky Provit, což jsou mrazem sušená játra.

Pokud se rozhodnete pro granule a vyberete si značku z výše uvedeného seznamu, nemusíte dál číst, protože tam je vše v pořádku, samozřejmě, některé značky se ideálu blíží více, jiné méně, ale zásady výše uvedené v tučném textu splňují, stejně jako další, o kterých si můžete přečíst v článku " Jak vybrat spolehlivý způsob výživy psa". Chcete -li se však účastnit detektivního pátrání po obsahu toho hlavního, co by v granulích mělo být, tzn. masa jako hlavního zdroje živočišných bílkovin, čtěte dál.

Poměr bílkovin a tuků je u většiny krmiv v pořádku a v zásadě obdobný, pokud srovnáváme formule stejného určení ( na tomto místě poznamenám, že některé firmy vyrábějící právě ty nejkvalitnější druhy krmiv, sáhly k následujícímu kroku - počet formulí u nich není nijak velký, čítá třeba dvě,tři a vychází z toho, že máma vlčice se živí stejně jako živí svá odrostlejší mláďata a starý děda vlk je na tom podobně, takové formule se nazývají All Life Stages - pro všechna období života, případně je nabídka doplněna formulí pro nejmenší štěňata a seniory, jde o věc vědecky i prakticky dobře zdůvodnitelnou a není třeba se těchto univerzálních formulí bát, zásadní je, zda jde o vysoce kvalitní značku). Proto uvidíte na obalu různých značek granulí pro dospělé psy poměr bílkovin/tuků nějak kolem hodnoty řekněme 25/12. Znamená to, že ve 100g granulí je 25 gramů bílkovin a 12 gramů tuků.

Pojďme se nyní zastavit u bílkovin. Bílkoviny najdeme v surovinách živočišného původu - mase, mléce, vejcích a to jsou bílkoviny plnohodnotné, s kompletním spektrem aminokyselin (v zažívacím traktu se musí rozložit až na tyto aminokyseliny, teprve ty přestupují do krve a jsou základním stavebním kamenem pro bílkoviny tělu vlastní), stejně tak v surovinách původu rostlinného (= neplnohodnotné, některé aminokyseliny chybí a nemůže tak být zajištěna bezchybná syntéza aminokyselin tělu vlastních, hovoříme-li o masožravcích či všežravcích)- nejbohatším zdrojem rostlinných bílkovin jsou obiloviny a luštěniny. 100 gramů kuřete obsahuje v průměru 20 gramů bílkovin, 100 gramů pšeničné celozrnné mouky 12 gramů bílkovin a sója má ve 100 gramech celých 44 gramů bílkovin. Maso přitom obsahuje až 70% vody, obiloviny podstatně méně, stejně jako výsledné granule. Je tedy velmi snadné a lákavé, protože levné, vyrobit granule především z obilovin (pšenice, kukuřice, rýže) a při tom dosáhnout kýžené hodnoty bílkovin. Ovšem větší část bílkovin v krmivu pak je původu rostlinného a menší živočišného.

Nejhorší ovšem je, že je těžké toto odhalit. Výrobci totiž umí deklaraci surovin na obalu, která by nám měla být jedním z hlavních vodítek při výběru, pořádně zamotat. Vlk se nažere a koza zůstane celá, skoro doslova. Připočteme-li zavádějící reklamu a obtížně dostupné objektivní informace, je to voda na mlýn komerčních výrobců.

Připravila jsem si pro vás následující výpočet, vypadá to na první pohled možná komplikované, ale ono je to spíš neuvěřitelné. Srovnáme si dvě reálné receptury krmiv, která si odpovídají cenou. Budeme pátrat, kolik čerstvého masa bylo použito na výrobu daných granulek.

První tedy bude FirstMate, jednak krmivo "moje" :, druhak krmivo z výše uvedeného seznamu. Značkou, kterou použiji pro srovnání a vysvětlení, kde může být (a daleko častěji, než si připouští řada z vás je) příčina, že granule, které se tváří, jako že v sobě skrývají především maso, jsou ve skutečnosti krmivem málem vegetariánským, je široce rozšířené a masivně propagované superprémiové krmivo,které na obalu uvádí, že obsahuje v surovinovém složení 20% kuřecího masa. Takových je na trhu celá řada. To, že jsou tu taková, která se cenou řadí k předchozí, ovšem masa v nich najdete ještě méně, to už ani komentovat na tomto místě nebudeme. V následujícím výpočtu tedy budeme pátrat, kolik čerstvého masa bylo použito na výrobu daných granulek.

FirstMate Potato and Fish Puppy:

28gramů bílkovin ve 100 gramech granulí, z údajů výrobce víme, že je zde 87% podíl bílkovin živočišných, jediným zdrojem bílkovin je sleďová moučka.
87% z 28mi gramů bílkovin je 24,3

emikami
Člen
# Zasláno: 7 Čen 2007 00:40
- Nahlásit

http://www.firstmate.cz/cz/index.php?id=vyziva-vyk lad&menu=menu6 toto je také zajímavé.

Ale mohu vám říci, že i přesto že si myslím to co si myslím, bych nejradši koupila a krmila tím, co holkám chutná a nejradši bych na nějakou soju či sůl kašlala, ale také bych asi nedělala nic jiného než bych si kladla otázku, zda je to opravdu správné.

emikami
Člen
# Zasláno: 7 Čen 2007 00:45
- Nahlásit

http://www.firstmate.cz/cz/index.php?id=odborne_cl anky&np=Výživa&menu=menu6 ................nevím zda by si někdo až takovýmto způsobem dovolil balamutit lidi.

Můj vet. kterému opravdu věřím, doporučuje jen Hills, Pro plan, Royal a Eukanubu. ale v tomhle věřím více lidem, kteří se zabývají dloho chovem, a také se zabývají složením granulí, a různě se v tom vztělávají, než těm veterinářům. Jak je možné teda že je doporučuje, když je tam ta soja, nebo další různé věci, které vhodné pro psa nejsou. No je už pozdě a už mi to přestává myslet, a mám hlavu skoro na klávesnici. Ještě jsem něco chtěla, ale loučím se .........

emikami
Člen
# Zasláno: 7 Čen 2007 00:55
- Nahlásit

Aknah
Jo vlastně chtěla jsem reagovat na toto. S tím nesouhlasím, že pokud někdo chce převést psa na jiné granule aby čekal až mu bude rok a bude rovnou přecházet na adult. Psovi se má dát v jeho prvním roce co nejvíce toho nejlepšího na jeho vývin, protože to je pro něj nejvíce důležité pro jeho další život, pes se v tuto dobu vyvíjí a potřebuje to nejlepší, pochopitelně lidi krmí i těma nejhoršíma šuntama a jejich psi jsou v dobré kondici a zdravý, zřejmě to záleží na rase a na jedinci. Ale já dám psovi co nejvíc si budu myslet, že mu dám prostě to nejlepší.Nečekala bych na přechod na dospělácké krmení.
A pak jak píšeš, že každá změna psa rozhodí, tak to také záleží na jedincích, některému můžeš dát každý měsíc jiné krmení a nic mu to neudělá, některé musíš převádět týden.
Také jsem se setkala s tím, že když granule tak je vhodné je každým rokem přibližně měnit. Když ne jinou značku, tak střídat, kuře, jehně, ryba, nedávat třeba Purinu pro plan 5 let a jen kuřecí, např. Psům to prý více vyhovuje, značky občas měnit, nemusí samozřejmě vystřídat všechny, ale jen pár a ty co se nám budou zdát nejlepší.
Také si fakt neumím představit , že bych dávala psovi 5 let stejné granule se stejným složením. To samé, když Fredymu vaříš, také mu to střídáš abys to měl pestrý, upřímně ale když to čtu co mu dáváš, tak bych se bála, že by měli každou chvíli prdíky a řídkou stolici.
Já vařila 11 let, a vím jak to vypadá že lidské jídlo prostě psovi velmi chutná, když dám holkám kuře s rýží, tak to také vylížou, nic nezbyde, a mohla bych jim to dát 10 krát denně, když bych jim nabídla granule 10krát denně určitě by se mi na ně vykašlali.

Aknah
Člen
# Zasláno: 7 Čen 2007 02:51
- Nahlásit

Emikami
nerikam, ze to neni pravda, rikam, ze nic neni idealni

to, ze vitaminy a aminokyseliny jsou citlive na vysokou teplotu a ze urcite veci by se nemely kombinovat (napr. hlinik a kyselina citronova) je stara znama vec. Ale v tom pripade by 99% lidi by melo byt uz po smrti, protoze to chybi i nam! Nevim jak Ty, ale ja si rozhodne k obedu nedam kus syrove flakoty. Davas si caj s citronem? Delas obrovskou chybu, ten duhovy povlak, ktery se vytvori na caji je hlinik, ktery potrebujem k zivotu, ale citron ho rozlozi na casti pro nase telo nezpracovatelne a uklada ho. Neumi si s nim jinak poradit, sice si telu dodala potrebny prvek, ale ve spatnem stavu. A tak je to se vsim.
Vis Dagmar, ja si myslim, ze v necem jsi pecliva az prepecliva a v necem ignorujes zakladni pravidla. To, ze ma pes dostavat jednou za den, male plemeno a mlady pes muze 2x, rano 1/3, vecer 2/3 se pise vsude, to ze se ma prechazet postupne se pise taky vsude, takze Ty si vse nastudujes a vyberes si z toho co se Ti hodi a zbytek ignorujes. Tri druhy granuli nasypane cely den. Necham to radsi bez komentare. Vem sebe, budes mit cely den na misce vedle sebe orisky, bramburky a nejake keksy a kdyz pujdes okolo, tak si jednu vemes, budes mit pak hlad? A snis s chuti veceri? Troufam si tvrdit, ze ne.

A kdyz treba najdes "idealni" granule, dle svych meritek, tak je stejne nebudes z financniho duvodu kupovat a budes zase vybirat ty "horsi". A jsme tam, kde jsme zacaly, nic neni idealni, pouze se muzeme pokusit priblizit idealu.

A do idealu dle meho patri vse, aby nebylo vic skody nez uzitku - kdy krmit, jak casto krmit, cim krmit, postupovat dle "predepsanych" postupu, nemenit casto zradlo, atd.atd.atd.

Pak se stane to co Tobe, zhorsi se srst a neni mozne vypatrat proc. Spatny sampon? Spatny kondicioner? Spatna strava? Moc zmen naraz a nedopatras se proc se to stalo. A pritom to muze byt jen spicka ledovce a pricina je zavazna.

krecinek
Člen
# Zasláno: 7 Čen 2007 08:58
- Nahlásit

Ahoj holky,tak hlasim,ze k snidani mel Montik dalsi kost(tentokrt uz varenou)a zda se mi,ze ten zubni kamen,co ma na dvou stolickach, zmensil,tkze u kosti zustavam,na zitrek tam ma jeste jednu,pak mu dam asi chvili pauzu a po nedeli kupuji dalsi

emikami
Koukala jsem jeste na ten First Mate a zarazi me,ze jsou n aorvnim miste uvedeny bramborove vlocky,pak sledova moucka,atd...ale maso zadne,jen ta mouka...Fitmin taky uvadel pouze moucku,nikoli maso....
Eukanuba deklaruje 26%,pro plan 24% kureciho masa... Eukanuba obsahuje psenici, pro plan ryzi,ta si myslim,ze je lepsi...a taky se bojim,abych ho moc nezhyckalakdyz bych ho krmila hypoalergennim krmivem,prestoze diky bohu zatim zadnou alergii nema a snad ani mt nebude. Aby se mi proste "neosypal",az mu dam kure s ryzi nebo tak...

Toto jsem tady na cz psu nasla-hodne zajimave:

Ahoj lidi, tak jsem tohle v(d)ěčné téma jen tak narychlo prolítla a připojím se svou troškou vědění. Předně je dost problematické srovnávat např. K9 s Pro Planem, protože se jedná o dvě rozdílné kvalitativní třídy, premium a superpremium. Hlavní rozdíl mezi těmito třídami je v tom, že ta lacinější mají jako bílkovinový základ moučku z masa a superpremiovky by měly mít jako první uvedeno čerstvé maso.
Co je moučka (pozor, ne masokostní ale masová, nejčastěji z kuřecího): je to vlastně maso rozdrcené a za vysokých teplot usušené, aby se dalo skladovat. Masová moučka je méněhodnotná tím, že se sušením znehodnocují některé živiny. Jenže pod masovou moučkou se může skrývat jak kvalitní surovina, řekněme svalovina, tak i úplný odpad(pařáty, hlavy). To je zjednodušeně řečeno případ těch úplně levných krmiv. K9 to ale není, je to taková ta lepší prémiovka.
Co je čerstvé maso: znamená to, že z masa se udělá kaše, ta se neskladuje, ale rovnou se z ní a ostatních přísad dělají granule a ty se suší za nižších teplot, takže si krmivo zachová kvalitnější bílkoviny.
Co se týká příloh, v obyčejnějších krmivech sa obvykle jako první uvádí pšenice, v lepších je to rýže. Rýže je lepší v tom, že je zpravidla nealergizující a lépe stravitelná. Na pšenici by nebylo zas až tak nic špatného, ale některým citlivějším psům může způsobovat alergii nebo zažívací potíže. Jako další přílohy se dnes v těch nejlepších používají např. bramborové úsušky nebo hnědá rýže.
A ještě ke kvalitě použitého masa. Na stránkách každého výrobce by měl být uvedený zdroj získávání masa. Tak např. kanadská firmy Maple Lodge farms, odkud pochází K9 a Nutram, který je kvalitativně o dost výš používá kuřata z vlastních odchovů a zabývá se současně i produkcí pro lidskou spotřebu. Porážecí linku mají ale pouze jednu a na ní se kuřata po opracování bez třídění rozdělují jak pro lidi tak pro psy. Takže v těchto krmivech najdete stejné kuře jako na vašem stole. Jestliže výrobce kuřata nebo jiné maso nakupuje z různých farem, nemůže nikdy udržet stabilní kvalitu. A to se týká těch obřích a často předražených krmiv jako je např. Eukanuba (mimochodem v Americe je to obyčené supermarketové žrádlo). Naopak právě u krmiv z menších firem s vlastní produkcí masa můžeme předpokládat stabilní vysokou kvalitu. Příkladem je bohužel nepříliš známé krmivo Chicken Soup a NutraGold.
Celkově je ale otázka které krmivo je nejkvalitnější nezodpověditelná, protože co může vyhovovat jednomu nemusí druhému. Psi nepocházejí z jedné výrobní linky a na to se dost často zapomíná.
Osobně mám možná trochu lepší přístup k informacím o krmivech jelikož již 15 máme prodejnu a velkoobchod s psími krmivy a zároveň 7 psů, ale pídit se po původu krmiv by měl každy a je to jen ku prospěchu našich pejsků. Zkušenosti se zákazníky z tohoto obchodu by ale vydaly na knihu..

Takze asi zustavam u Pro planu,to kilco Eukanuby,co mam,tk mu budu davat jako ozvlastneni. Msylim,ze hafan je v dobre kondici,sice nevim,jak se to pozna,podle srsti ted asi moc oudit nemuzu,je takova rzlitana-asi o tom kouani,lesk n abile taky moc videt neni,ale temperamnetni a cily je az az, na vaze neubira,pribira jen zvolna (mimochodem,ma 4,30 kg ),nijak extra se nedrba-no,trosinku ted rano na uchu,ale to asi zanemna,ze musime trhat chloupky...,bobky taky v pohode a kdyz bude dostavat ty kosti,myslim,ze i zuby budou ok... Sice e tzarazi vas nazor na Eukanubu,prootze jsem cetla,jak uz tu psala hippie,ze je na nasem trhu nejlepsi,ale odrazuje me tam ta psenice...zse na druhou stranu ten vlcak co na ni je,je fakt jak ze zurnalu,bile zuby,skvea srst...no,zkusim,kdyz ji tu mam a uvidim,jak se nam osvedci,ale asi zustanu u toho pro planu...

krecinek
Člen
# Zasláno: 7 Čen 2007 10:27
- Nahlásit

Holky,tak asi budu par dni bez PC tak se tu zatim mejte hezky

Aknah
Člen
# Zasláno: 7 Čen 2007 12:01
- Nahlásit

emikami
srtidam mu to, protoze v jednom mase neni vsechno, jine slozeni ma hovezi a jine veprove, takze pokud chci aby to mel vyvazene, tak musim stridat, pokud ty krmis vyvazenymi granulemi nevidim duvod stridat kazdych pul roku ci casteji.

ridkou stolici Fredy nema a prdiky taky, nesmis to prehnat s bilkovinama, ty pak delaji problem, takze jak jsi si si jiste spocitala, maso a priloha neni 1:1, ale 1:2. a obcas mu uvarim maso, nebo ryzi s fenyklem a ten jak znamo predchazi nadymani

<< 1 ... 270 . 271 . 272 . 273 . 274 . 275 . 276 . 277 . 278 . 279 . 280 ... 398 . 399 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání