Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Bisonci - frise, havanak, bolonak, maltezak
<< 1 ... 234 . 235 . 236 . 237 . 238 . 239 . 240 . 241 . 242 . 243 . 244 ... 398 . 399 . >>
Autor Zpráva
LenkaK
Člen
# Zasláno: 25 Dub 2007 21:17
- Nahlásit

Tak jsem zjistila jednu velkou výhodu delší srsti u fenky,která se stará o štěňátka.
Jak má Belinka srst dlouhou tak krásně Angellu zahřívá. Angii není pod tou srstí skoro vidět. Nemusí být úplně nalepená na Belle a je jí teplo.

Dášenka
Člen
# Zasláno: 25 Dub 2007 21:21
- Nahlásit

MartinaClaudi
Jak si na to Martinko přišla???? Emilka a Kamilka, no prosím tě, a takhle ostříhaný, kdepák, to je číňánek, ostříhaná labutěnka

Dášenka
Člen
# Zasláno: 25 Dub 2007 21:25
- Nahlásit

LenkaK
Nevím zda to je výhoda či není, štěňátkům je teplo i když má srst fena kratší, protože hřejou až dost. Někde jsem četla, čehož já jsem se nemusela nikdy bát, že se na toto má dávat pozor, někdy se štěně do příliš dlouhé srsti může omotat a bohužel i udusit. Nechci tě strašit, ale já bych to za výhodu moc nebrala. Opravdu jsem to někde četla, nevím kde, je to škoda, ale fakt jo. také nevím zda se to může stát, ale u malinkatého prcka by možná mohlo. Radši bych tohle min. 14dní i déle dost hlídala.Doufám, že jsem tě moc nevystrašila, ale nemohu si to nechat pro sebe, když ses o tom zmínila, jinak bych si na to nevzpoměla.

LenkaK
Člen
# Zasláno: 25 Dub 2007 22:47
- Nahlásit

Dášenka
Neboj nevystarašila. Kdyby měla Bella srst o deset cm delší tak bych se toho možná bála. Ať si ji i štěně prohlížím jak prohlížím tak nemůžu přijít na to jak by se mohl pramen omotat kolem krku. V našem případě je to nereálné.
Bylo by to možné možná u výstavní Shi-tzu, Yorkšírka nebo maltézáka,protože mívají srst mnohem delší . Ale ti mají srst nabalíčkovanou takže asi taky velmi malá pravděpodobnost.

LenkaK
Člen
# Zasláno: 25 Dub 2007 22:53
- Nahlásit

MartinaClaudi
zkopírovala jsem to z rad jednoho psího salónu

Kdy nestříhat

Pokud vlastníte bílého psa (bílého se znaky), nestříhejte jej úplně nakrátko pokud je léto a on tráví mnoho času venku na slunci - růžová kůže by se mohla spálit.

Srst některých psů nemá podsadu (např. jorkšírský teriér, shih-tzu) a mnohdy můžete stříháním tomuto pejskovi více ublížit než ulevit. Například v letních horkých dnech delší stst tyto psy chrání před sluncem, byť se nám to může jevit jako paradox. Slyšela jsem již o mnoha případech, kdy majitel nechal svého jorka v létě ostříhat, poté ho venčil v pravé poledne a zůstal překvapený, když pejsek zemřel na přehřátí organismu.

Dášenka
Člen
# Zasláno: 25 Dub 2007 23:43
- Nahlásit

LenkaK
Tímhle jistě narážíš na ty číňánky ostříhané ,

. Slyšela jsem již o mnoha případech, kdy majitel nechal svého jorka v létě ostříhat, poté ho venčil v pravé poledne a zůstal překvapený, když pejsek zemřel na přehřátí organismu.

Jistě to nevyvracím, ale jak víš , tak kde jaký jork je ostříhaný na krátko a běhají venku celé léto, ještě jsem o takovém případu neslyšela a to jorků znám dost, a v okolí je jich také dost. Oni té srsti na sobě nemají ani tak tolik jako třeba havaňáci, atd. aby je vůbec něco chránilo, podle mě. No nám teda tohle nehrozí, protože když je velké vedro, rozhodně nechodíme v pravé poledne venčit, jdeme max. kolem 10hod. kdy mám chládek za barákem, a pak jdeme až navečer, kdy slunce buď již nepálí nebo je již zapadlé, dle velkého vedra. bohužel tyto horké dny ve vedru nevycházíme, jednak stejnak leží pod každým stromem, a nechtěj chodit a jednak asfaltl je tak rozpálený, že by jim to mohlo ublížit na tlapičkách, a také z důvodu že já vedro nesnáším a je mi špatně, takže bych s nima těžko mohla chodit v pravé poledne, když je 30st., no a pokud jdeme, tak vyčůrat, vykakat a šupky zpět do chladného baráku a domů, takže i kdyby.....tak tohle nám nehrozí, leda že by to někdo udělal a šel by s pejskem na celý den na koupaliště, pak by mohl hrozit úpal či úžeh , zrovna tak jako u lidí. Je škoda, že nemůžeme vědět, jak těm pejskům opravdu je, jak to oni cítí, zda by chtěli mít na sobě kožich, nebo hezky kraťoučkého ježka. No zatím co jsem já stačila zjistit, tak to bylo vždy tak, pokud byli chlupatí táhly se venku jak smrad, a pokud na krátko běhají jako čiperky. takže soudím dle toho.

Verca
Člen
# Zasláno: 26 Dub 2007 07:30
- Nahlásit

Tak jsem se holky byla včera mrknout na štěňátko, je krásnější než na fotkách! Syn Lenky jí trefně pojmenoval jako "kravička Milka", má tak uspořádané flíčky. Ale je opravdu úžasná. Jak je to malinké, tak to kvičí jak morčátko. Ale Bella je opravdu skvělá mamina, jakmila malá zakvičela, tak Bella už byla u ní a zahřívala jí nebo kojila.
Ty chlupy se jí opravdu kolem hlavy nemůžou omotat, to bych se vůbec nebála. Bella, ač má dlouhé chlupy, tak ne natolik, aby to malou mohlo udusit. JO, kdyby třeba Bella měla na konci chlupů nějak zplstnatělý kus, tak by se do těch chlupů mohla zamotat, ale tím, že jí Lenka pravidelně češe, je to spíš nemožné... Tak to je jen můj názor k těm dlouhým chlupům....

Verca
Člen
# Zasláno: 26 Dub 2007 08:22 - Změnil/a: Verca
- Nahlásit

Dasenka
Nevím zda to je výhoda či není, štěňátkům je teplo i když má srst fena kratší, protože hřejou až dost.
Nechci šťourat, jen se chci informovat jako (snad) budoucí chovatelka?
Jak to teda je? nejdřív jsi napsala, že škoda, že nejsou štěňata dvě, aby se mohla o sebe zahřívat a teď jsi napsala, že štěňata hřejou až dost, že se tedy zahřejí sama? Takže když je jen jedno štěně, tak se nemusím bát, že se nepotřebuje o někho zahřívat, když mamka odpočívá jinde, že má svého tepla dost? Když teda beru v úvahu, že byt je řádně vytopen, že ostatní obyvatelé sotva funí.
Někdy mě tvé příspěvky ohledně porodu a potom té péče docela děsí, někdy mám strach i jít do chovu, protože mi to připadá jako něco hrozně těžkého (vím, že to není nic jednoduchého). Ale jak vidím Lenku a taky ostatní chovatelky boloňáčků (píšu si teda jen se dvěma dlouholetýma chovatelkama (chovají 10-15 let) a ještě s jednou holčinou, která má první vrh, je stejně stará jako já a všechno zvládá perfektně, teda spíš její fenečka), tak se začínám uklidňovat. Škoda, že tu někdy nezareaguje i Blanka jako chovatelka, aby ti to třeba potvrdila nebo vyvrátila - prostě taková diskuze dvou chovatelů. Jsem ráda, že tu je teď Lenka, která může taky přispět svou trochou do mlýna. A o to je to teď pro mě zajímavější.

LenkaK
Člen
# Zasláno: 26 Dub 2007 09:58
- Nahlásit

Dášenka
Martina se ptala jestli se nemohou spálit. Tak jsem ji odpověděla tím,že jsem překopírovala informaci ze stránek odborníka. Nejsou to moje slova. Takových stránek jsem už četla víc.
Jinak já jsem o takovém případu slyšela. Stalo se to fenečce Bišonka. Měla kůži zarudlou a spálenou os slunce.
No Bellla se v létě určitě netáhne.... Kdybys ji viděla ve 30 stupňovém horku venku tak bys nevěřila,že je tolik. Je jasné,že nesmí chodit na přímém slunci kdoví jak dlouho. Stejně jako někteří lidé mají příliš citlivou kůži tak i psi,kteří se narodí se srstí mají citlivou kůži. Jejich kůže je připravená na to,že bude něčím pokrytá.

Dášenka
Člen
# Zasláno: 26 Dub 2007 10:52
- Nahlásit

Verca
Nevím zda to je výhoda či není, štěňátkům je teplo i když má srst fena kratší, protože hřejou až dost.

Já nevím co ti z této věty není jasné ???

Jedině bych upravila pro lepší pochopení kdo je teda nechápavý, poslední slova takt : protože je zahřejou až dost.

Když píši že je štěňátkům teplo i když má fena kratší srst, asi to znamená, že fena je schopná štěně zahřát i kratšími chlupy, a nejen chlupy, protože fena ze sebe vydává dost tepla i bez chlupů, to dodávám nyní protože např. číňánci mají také štěňátka, a chlupy nemají a též štěňata zahřívají, vím, že oni hřejí daleko více, než normální psy, i jejich teplota je vyšší než u jiných psů, takže to musí být takto přůzpůsobený aby mohla štěňata zahřát i bez chlupů.

Štěňátka narozená nemají schopnost si vytvářet sami teplo, abych byla upřímná nevím nyní kolik dní to trvá. Ale narozená určitě ne. Štěňata se zahřívají o sebe, když jich je víc, a to alespoň dvě, včera jsem si psala s kámoškou, která také měla již jen jedno štěně, říkala že by to už takto nechtěla, že je štěně smutné, nemá si pak s kým hrát, i když má kolem psů dost, je to prostě jiné než když je jich víc, já to nezažila a nevím jaké to je, a třeba u každého to je jinak, netuším, ale jen vím, že štěňátka se spolu muchlují, mazlíčkují, hrají si, zahřívají, také bych nechtěla zažít jedno štěně, bohužel se proti tomu nedá nic dělat, je to hold příroda, ale bylo by mi z toho smutno taky, protože vím, co štěňata co se začnou trochu víc hýbat co spolu dělají, naštěstí jsem měla také dvě Denisku a Dendryho,ale měla jsem v té době i druhý vrh, takže by nebyl problém, štěně dát k těm druhým.Sama Lenka uvidí jak to bude dál, Bella jak to popisujete je fakt jako Emí, takto se přesně také o ně stará, jsem zvědavá od kdy Bella bude častěji od štěněte odbíhat a odpočívat jinde. Možná že když ví že tam je samo, to bude jiné, že pro to bude mít instikt, netuším, ale je to prostě škoda.

[když mamka odpočívá jinde, že má svého tepla dost?/b]
Takže rozhodně nyní nemá svého tepla dost.

[b]Někdy mě tvé příspěvky ohledně porodu a potom té péče docela děsí, někdy mám strach i jít do chovu, protože mi to připadá jako něco hrozně těžkého

Tak tomuhle moc nerozumím. Nevím jaké příspěvky máš na mysli.Ale i tak se vyjádřím.

Já jsem citlivá osoba, víc se bojím, mám větší strach, nechci chybou přijít o štěně. To je jen k mé osobě.

Není porod jako porod.

Každý porod nemusí probíhat tak dobře jako třeba nyní u Lenky, dle toho co jsem s Lenkou ponocovala, ji praskla voda, pak nějakou hodinku byla lehčí pauza kdy se mezitím snažila tlačit, pak náhle štěně bylo venku, Bella si to dokonce i sama ošetřila, Lenka pro to udělala minimum. Má velké štěstí a i ti, kteří prostě rodí tak, že jde jedno štěně za druhým nebo s pauzami, ale prostě štěně fena vytlačí a je venku a ty ho můžeš ošetřit. Jsou ale případy, kdy fena cítí bolest a dál netlačí, což je dost často o prvorodiček,každá fena to snáší jinak, tak jako rodící matky, některý řvou, jiní porodí jedna dvě, a jiní jsou u toho zase hiserický.Není snadné když fena vytlačí kus štěněte, dál skoro netlačí a ty ho prostě nemůžeš dostat ven, navíc jsme všichni laici, nemáme vyštudovanou žádnou veterinární školu, nebo kurz porodnictví, takže si vem, máš štěně na půl venku a nejde ven, co budeš dělat????

Na takové různé případy člověk musí být připravený a umět si poradit, ale v takových chvílích pokud nejsi z ledu, je to o to těžší. Takže pokud fena někdy takto rodí, musíš si s tím umět poradit, tudíž jakmile vyleze hlavička či nožičky, musíš vědět jak štěně okamžitě vyndat aby se nestalo to že štěně bude napůl venku. a to není tak jednoduché při málo zkušennostech.

Každý porod je rizikový, nevíš zda se štěňata narodí všechna zdravá, zda budou mít všechna sací reflex, zda budou mít zataženou fontanelu, to sice nevadí, ale když se nezatahuje je to špatné, zda nebudeš muset štěně oživoavat, a zda se fena neodvápní, nebo nedostane horečku, nebo zánět dělohy.
Verčo někdo s tímhle nemá vůbec zkušennosti, protože jim prostě feny rodí tak, že přijde ten správný den, oni prostě začnou tlačit, štěně se vytlačí, ošetří a dá k cecíku, až do skonční porodu. Ale pokaždé nebo u někoho jiného tomu tak být nemusí.
Kamarádka porodila jedno štěně, druhé se narodilo, ale střeva štěněti lezla s bříška ven, jelikož byla zrovna doma sama, musela si zavolat taxík, naložit rodící fenku, narozené štěně a i to druhé a jet na veterinu, bohužel štěně nezáchránili, bylo to moc otevřené aby se to dalo sešít, nevím proč se to stalo, na to jsem se radši neptala, a dál odrodila již na veterině.
Také nemusí všechna štěňátka přežít, štěně je zdravé, a když mu jsou třeba 3 týdny, ráno ho najdeš bohužel mrtvé, já znám několk případů, kde nejde vše jako po drátku, a tak se snažím se o tom dozvědět co nejvíce, i tak jsem nervozní a nejistá.
Je toho více, ale popsala bych asi celou stránku, nechci tě vystrašit a do chovu se klidně dej, může u vás vše probíhat dobře, a nebo můžeš mít komplikace. Jiná matka porodila 7 číňánků a zbylo jen jedno, jedno po druhém pochcípali, důvod neznám. Nebo štěně může mít roštěp patra, fakt je toho strašně moc, a pokud se s tím nesetkáš tak se ti zdá porod jako jednoduchý. Fenka začne rodit, porodí, ošetří se štěně a dá k cecíku, štěně roste jako z vody, matka má hodně mléka, stará se o něj pečlivě, pak se začne přikrmovat , naočkuje se a šupky do světa. Jooo kdyby vše bylo tak jednoduché.
Neumím si představit ty chovatelé kteří mají feny někde v kotcích, kam se třeba nejdou týden ani podívat. No děs běs, na to ani nemohu myslet, protože i když fenka min. 14dní štěňátka obstará sama, stejnak je nutná kontrola, vážit, čistit, pečovat o fenu, atd. takže z toho co jsem nyní psala o těch chovatelích mě běhá mráz po zádech, ale to už by bylo jiné téma.
Fakt je to stejné jako u lidí, některé ženy nemohou porodit normálně přirozenou cestou, ale musí rodit císařem. Říká se že druhé dítě se rodí snáž, já např. první porod měla ok, a druhý docela děs, až jsem chtěla utéct, když jsem se chtěla zvednout a odejít, tak dcera vylítla tak, že ji málem nechytli.
Také fenu musíš pozorovat jak se chová, a poznat kdy není něco v pořádku, nebo jsou moc dlouhé intervaly mezi porody, pak nevíš co s tím, štěňátka jsou uvnitř a fena ti prostě nerodí.Tos položila opravdu velmi závažnou a těžkou otázku, na to se nedá jentak odpovědět.Mám sestřenici ta má jorky, no a už se jí stalo, že přišla domů z práce a mamina si to pěkně i se štěňátky narozenými, odpočívala v její ložnici, porodila sama, vše obstarala. No tohle bych fakt chtěla zažít. To samé se přihodilo již podobně i katri.

Dášenka
Člen
# Zasláno: 26 Dub 2007 10:55
- Nahlásit

LenkaK
Jsem ráda, že tu je teď Lenka, která může taky přispět svou trochou do mlýna

Jo a ještě toto, Lenka má za sebou druhý porod, porod velkého plemene je něco jiného, tam tě kolikrát k sobě fena ani nepustí, malé plemeno je odlišné, nyní má Lenka za sebou jeden podle mě asi dost jednoduchý porod, s dobrým koncem. myslím, že může opravdu přispět jen malou trošičku do mlýna.Mám 6 porodů za sebou malého plemena, a mohu ti říci, že se mám stále co učit, a každý porod může být jiný. Nemůžeš být nikdy připravená na to co se stane, protože to nevíš.

LenkaK
Člen
# Zasláno: 26 Dub 2007 11:49
- Nahlásit

Dášenka
Fena se může odvápnit v případě že bude rodit sama,v případě nutnosti pomoct při porodu nebo např.císaře. Odvápnění nemá souvislost s porodem.Odvápnit se může i velké plemeno.
Oživují se např. i štěňata velkých plemen.
Ajdě jsme museli štěňata asi čtyři dny přikládat co dvě hodiny,aby se naučila pít a taky aby se vystřídala,protože Ajda má jen sedm cecíků a měla 12 štěňat.
Nikdy nemáš jistotu to já vím moc dobře. Ne nadarmo se všude píše a říká, že je nutné být u porodu feny. Ať trpasličího plemene nebo obřího.
Veronika nenapsala,že tím,že mám za sebou porod Belly bych všechno znala. Ale že jsem přispěla svou troškou do mlýna. Ví že je i varianta lehkého porodu v případě porodu Havanského psíka. Samozřejmě musí být ona i já připravena na komplikace.
Když jsi psala o tom otevřeném bříšku tomu se říká rzštěp břišní stěny. Stává se to i u lidí. Je to chyba při vývinu štěněte v děloze.

Verca
Člen
# Zasláno: 26 Dub 2007 11:56
- Nahlásit

Dášenka
Ok, tak já jsem ta nechápavější... Z té věty jsem to prostě pochopila, že štěňata hřejou samy o sobě. Nevěděla jsem, že po porodu nemají tu "schopnost" zahřát se.
vím, že na porod se nejde nikdy 100% připravit, že je to těžké. O těch úmrtích a dalších komplikacích vím, taky se jedné chovatelce narodilo 8 malých štěňátek a tím, že maminka byla drobná a štěńátka malinká, tak by potřebovali inkubátor a tak 4 zemřeli. Já se spíš horzně děsím i toho porodu,jak to tu popisuješ - že musíš holkam pomáhat, ač měly už několik vrhů...
Taky se tě chci zeptat, co si myslíš o tom, že porod ulehčují vypracované svaly na psovi...? Víš, já tak nějak doufám, že tím, že je Pheobe vcelku "vymakaná" , tak by i mohla rodit lépe... Ale jestli je to pravda, to nevím, spíš moje domněnka.
Já co jsem Lenku pochopila, tak i Bella měla bolesti,ale je to holka statečná (vím, že ne všechny jsou takové) a zvládla to.

A k těm chlupům a venčení. Jasně, že někteří psi rádi lenoší, když je vedro, ale holky sice vyhledávají stín, ale řádí jinak jak urvané a to chlupy nechlupy, vedro nevedro. Každý pes snáší horko jinak a tomu mu ostříhání nepomůže.
Já co vidím výhodu v ostříhání, že se nepletou klacíky do srsti a není počůraná. Ale už kvůli té ochraně bych je na kraťounko nestříhala. Ale to je zas věc názoru.

Verca
Člen
# Zasláno: 26 Dub 2007 12:06 - Změnil/a: Verca
- Nahlásit

Dášenka
myslím, že Lenka tu může přispět hlavně co se týče té péče o štěńátka po porodu. Jak psala, tak není lehké, když má pes 12 štěňat, to musíš skákat kolem nich mnohem víc, než když má fenka třeba 6 štěňat. Navíc 12 labroušů není jen tak jednoduché ukorigovat a sama víš, že co dostanou u chovatele, tak to se projeví na počátku (jak co) u nových majitelů. Jako fakt jí tuhle zkušenost nezávidím, mít doma takovou smečku akčních labradorků, to musí být záhul nejen pro ní, ale i pro barák.
A právě, že Lenka má teď zkušenost jen s jedním štěńátkem, tak nám může psát, jak probíhá péče o něj, když se vlastně nemá jak zahřívat o druhé štěně..co pro to musí dělat...
Obě máte nějaké zkušenosti a proto je super, že je už i z Lenky je paní chovatelka a může nám tu dávat rady, fotky... Už je to prostě diskuze dvou chovatelů...

Aknah
Člen
# Zasláno: 26 Dub 2007 14:31
- Nahlásit

Leni, jak pak se ma Tvoje mimco k svetu? uz mas zajemce o princeznu?

Aknah
Člen
# Zasláno: 26 Dub 2007 14:35
- Nahlásit

Holky, vcera jsem koupila Fredymu ten balonek co se do nej davaji pamlsky a kdyz s nim kutalí tak vypadavaji, ve zverimexu se mohl zblaznit co delal, pak o nej vubec nejevil zajem, tak jsme si rikala, hm, zase jsem utratila 350 kc zbytecne a dneska rano, kdyz jsem odchazela do prace jsem mu ho zkusila dat znova, chlupac konecne pochopil k cemu micek slouzi a co s nim musi delat a spokojene si s nim sel kutalet. a vubec ho nezajimalo, ze panicka odchazi.

Dášenka
Člen
# Zasláno: 26 Dub 2007 14:42
- Nahlásit

LenkaK
Fena se může odvápnit v případě že bude rodit sama,v případě nutnosti pomoct při porodu nebo např.císaře. Odvápnění nemá souvislost s porodem.Odvápnit se může i velké plemeno.
Oživují se např. i štěňata velkých plemen.

Fena se může odvápnit v případě že bude rodit sama.....tak tohle nechápu....tím že fena bude rodit sama či s majitelem nemá vliv na odvápnění. Má to akorát tak vliv na to, když u feny jsi, že rozpoznáš kdy je něco špatně nebo kdy je vše v pořádku.

Odvápnění nemá souvislost s porodem
Tak s tím bohužel nesouhlasím, nemám s tím žádné zkušennosti, jelikož se mi zatím žádná fena neodvápnila, ale odvápnění má vliv i na porod, myslím že toto je velmi složité téma a že na toto by si mohli vyměňovat názory i zkušení veterináři. Odvápnění je pokud vím, ztráta vápníku, ten se ztrácí i porodem, jelikož se svaly napínají, atd. at. pak je to laktací, může přijít odvápnění týden po porudu, nebo i 3 týdny po porodu, je to kojením štěňat, kdy fena vlastně ztrácí vše potřebné ze sebe a dává to formou mléka štěňatům, proto je dobré feně zajistit potravu takovou aby měla dostatek vápníku, ale na druhou stranu se to zase nemůže přehnat. Do tohoto tématu bych se radši nijak nezapojovala, jelikož je to opravdu velmi složitá věc, nemůže se jednou větou říci čím to je, má na to vliv hodně věcí, a já nejsem natolik tímto tématem zkušenná abych zde někoho poučovala, nebo ho chtěla zasvětit. Jen je nesmysl to co píšeš ty.
Že se může odvápnit i velké plemeno, tak to je samozřejmé, v tomto směru si jsou rovni. Že je práce s více štěňaty, tak to je zcela jasné, i u malého plemene je znát když jsou jen 2-4 štěňata než třeba 5-7 štěňat. Velké plemeno má min. váhu při porodu půl kg, je to velký kus, a samozřejmě jak rostou, rozhodně není jednoduché o ně pečovat, je to opravdu demoliční četa, a já jsem nic takového tady vůbec nepsala, že to není žádná starost se starat o tolik velkých bojovníků, kor když jich je více, vím, že 4 štěňátka malého plemene když vyrostou tak už nevím jak jeposkládat aby se k feně vešla, proto Emí pak zřejmě u kojení stojí, např, že se vrátím ještě k odvápnění, tak aby unesla 4 zavěšená štěňata musí používat také svaly, a svaly když pracují tak jistě ze sebe něco vydávají, takže pokud by byla fena celkově slabá, tak by to asi špatně zvládala.
Takže co se týče starání se o velké plemeno o štěňata jsem zde nezdůrazňovala , jen to, a já s tím zkušennosti nemám, takže to vím jen z doslechu, že fenka si většinou vše dělá sama, a pánička k porodu někdy ani nepustí, páníček udělá jen to ce je nutné, k čemu ho fena pustí, samozřejmě když uvidí že štěně je bezvládlé tak ho zkusí oživit, ale i toto si velká plemena rádi dělají samí masírováním a to olizováním štěněta jazykem.

[Veronika nenapsala,že tím,že mám za sebou porod Belly bych všechno znala/b]............Tak toto jsem zde nikde nenapsala, tudíž nevím proč se o tom zmiňuješ.

[b]Verca

Já se spíš horzně děsím i toho porodu,jak to tu popisuješ - že musíš holkam pomáhat, ač měly už několik vrhů...

Nevím co jsem zde popisovala, ale nepomáhám vždy, ale vždy na to musím být připravená. Jelikož jsem měla již těžší porody, nejsem zrovna na to stavěná, tak jsem ráda když mám po ruce někoho zkušennějšího, nebo aspoň na telefonu, nebo veterináře kam mohu jet. Kamilka rodila 4 štěňata, šlo to skoro jako po másle, ale také byla maličká, když jsem tahala ty nudličky až na Elinku, tak jsem se trochu vyděsila, takže většinou zatlačila a za chvíli bylo štěně venku, ošetřilo se a dalo se k cecíku. Kdy Emí rodila Denisku a Dendreho, tak Deniska zůstala v půlce a prostě nešla ven, různě jsem to zkoušela ji vyprostit, ale byla tam jak přirostlá, Emí skoro přestala tlačit, a já ji nemohla přes plínku vykroutit nijak ven.Byla tam dost dlouho, už jsem nedoufala , že by ještě žila, hýbala se málo, když se nám to nakonec podařilo nemuseli jsme ji rozdýchávat, nebo pod. ale museli jsme ji docela dlouho třít aby se vzpamatovala.

Taky se tě chci zeptat, co si myslíš o tom, že porod ulehčují vypracované svaly na psovi...?

Tak tohle si myslím, že bude individuální, já osobně si myslím, že vypracované svaly rozhodně mohou přispět k lepšímu výkonu čehokoliv. Ala také si myslím, že to opět záleží na feně, může mít vypracované svaly, ale může mít malou pipku, nebo se u porodu neotevře dostatečně dost na to aby štěně v pohodě vyšlo ven, tím že pes bude mít vypracované svaly, nemusí vždy souviset s orgány jimiž fena rodí. Pes je v dobré kondici, a zvládne víc, ale myslím, že s porodem to nemusí mít vždy souvislost. vím že to tu Lenka psala, že to veterinář říkal, možná ji chtěl jen uklidnit, a možná si to i myslí, já si to sice také myslím, že to může být jen k dobru ale jak říkám, záleží na feně, jak se celkově otevře.
Zas dám příklad na člověku, moje dcera je takové tintítko, je mladá, jistě svaly nějaké má, ale není sportovkyně nemá je vypracované jako oni. Říkali že bude mít asi těžký porod, možná že bude muset mít císaře, protože je dost úzká, a je tu možnost že se neotevře natolik aby mohla hlavička projít ven, což u ženských které jsou vypracované a robustní, si člověk myslí že porod je u nich raz dva. Opak je pravdou, a zase záleží na dotyčné těhotné. O dceru jsem se bála víc než bych se bála normálně, a nakonec porodila poměrně dost lehce, a ženská která je udělaná měla velmi těžký porod. Takže to je ještě k těm vypracovaným svalům, atd. že si myslím, že to sice je k užitku, ale řekla bych spíš k celkové kondici, než samotnému porodu, tam záleží bych řekla, jak se fena otevře, a jak umí tlačit, jak se smíří s bolestma.

Já co jsem Lenku pochopila, tak i Bella měla bolesti,

Verčo, jasně že měla bolesti, kdyby je totiž neměla, neměla by ztahy a nemohla by porodit, těmi bolestmi totiž porodíš, víš nelze porodit bezpolestně, leda tak císařem.

Že to zvládla dobře, je jen dobře, a že je statečná a dobře se k tomu postavila, to je super, jako první porod zvládla hravě, může tak rodit i příště třeba i 6 štěňat, ale také příště to může být zcela jiné. Zrovna tak jako u lidí, někdo má pět porodů a každý má zcela jiný průběh.

Kamilka křičela jen u prvního porodu, ale jen tak lehce , na to že je docela tintítko, také dobře zvládala, byla hodná, klidná, a trpělivá. Emilka měla první porod těžší, rodila 5 hodin, po prasklé vodě se po dvouch hodinách nic nedělo, a měla bolesti. Myslím, že se ale také zachovala statečně, a při dalších porodech, až na tu Denisku, a u Kamí mi také zůstalo jedno štěně viset, nevím které, jo a Emí ještě jedno z vrhu B, myslím že to byl Benie. tak se ke všemu také stavěla dost dobře, u ní je problém, že se nám zdá že málo tlačí, a proto se jí musí pomoci tím, že když štěně vykoukne ať hlavičkou nebo nožičkama, ona hlavně rodila většinou nožičkama, což není tak ideální, pak se tam může spříčit ručička a to pak fenu bolí, takže prostě jak se něco dostane ven, je dobré za to chytit a vytáhnout, tím tahem štěněte, fena tlačí a pomůže ti ho vytlačit ven. Tohle ale zrovna já co se týče psychiky je pro mě náročnější, a tak si radši někoho zkusím zajistit. No ale i když je to tak, nevzdám se kvůli tomu chovu, kvůli pár hodinám porodu, musím a chci to překonat.

LenkaK
Člen
# Zasláno: 26 Dub 2007 15:04
- Nahlásit

Fena se může odvápnit v případě že bude rodit sama,v případě nutnosti pomoct při porodu nebo např.císaře.
Neopsala jsi to celé. Může se odvápnit v jakemkoli případě. Tohle jsem chtěla říct.
To, že se odvápňuje i při porodu jsem ještě neslyšela,ale je to možné.

Aknah
Angella se má čile k světu. Už tolik nekňučí. Bella od ní už občas odejde a malá si klidně spí i bez mámy. Když se napapá je jako kulička.

Janik
Člen
# Zasláno: 26 Dub 2007 16:18
- Nahlásit

AHOJKY HOLKY!!!

MUSÍM VÁM SDĚLIT, ŽE DNES (26.4.2007) OSLAVUJE ANDOŠEK JIŽ 8 LET.

Dostal ode mě sušené prasečí ucho, které přímo miluje a potom ještě koupel a piškotky. No a na večeři bude mít nějaké masíčko To tak strašně letí ty roky vzpomínám si, když jsem dojela domů z prázdnin a jak jsem jela k nám do sedmičky výtahem, tak jsem poprvé spatřila takové malé štěňátko za sklem a teď jaký je z něj kus psa
Ještě pár foteček z dnešní vycházky

Velký pozdrav od Andoška a Janika

janča
Člen
# Zasláno: 26 Dub 2007 16:25
- Nahlásit

Janik

Přejeme Andoškovi vše nejlepší k narozeninám!!!!!!! Hodně zdraví, a ať je s vaší rodinou co nejdéle!!!!!!

A Jani, psala jsi tu, jak jste dopadli s mažoretkama? Asi jsem to přehlédla. Kamarádky dcera chodí taky na mažoretky, jsou taky Panenky, ale Č.B.

Aknah
Člen
# Zasláno: 26 Dub 2007 16:31
- Nahlásit

Janik
Toje krasný, taky přejeme Andoskovi vse nejlepsi. budes mu pec dort? vubec bych mu podle fotek nerekla, ze uz mu je osm, vypada porad vybornr

Aknah
Člen
# Zasláno: 26 Dub 2007 16:32
- Nahlásit

janča
ahojky, koukala jsme na ty tvoje fotky, jak se gwen hraje s kamoskou, ta to potfora ma tak slastny vyraz na te fotce, ze by jeden rekl, ze tu tvar nastavuje zamerne k polibku

janča
Člen
# Zasláno: 26 Dub 2007 16:43
- Nahlásit

Aknah
No dyť taky jsme to řešili, jestli by byla vůbec na chov..
Ona je strašný mazel a s Bessi si vyhrála mimořádně!!!!! Vůbec jsme o nich nevěděli a to štěstí si v té hře cítila úplně hmatatelně. Prostě si padli do oka.

Aknah
Člen
# Zasláno: 26 Dub 2007 16:48
- Nahlásit

janča
ja to moc necetla,vis? proste je nadherna fredy je ostrihany, strasne nerad se cese a chodime na prochazku do lesa, takze toho ma vzdy plnou srst

Aknah
Člen
# Zasláno: 26 Dub 2007 16:50
- Nahlásit

janča
koukam na Tve stranjy, Gwen je taky pekny zajic, jen co je pravda

janča
Člen
# Zasláno: 26 Dub 2007 16:56
- Nahlásit

Aknah
No to tedy je a příšerný klackoman, to je vždycky bordelu!!!!!

Teď jedeme o víkendu na chatu a to bude mít klacků dost - v tlamě i v srsti, tam máme totiž les hned u chaty. Pro ní je tam ráj!!!

Aknah
Člen
# Zasláno: 26 Dub 2007 17:07
- Nahlásit

janča
tak uprimnou soustrast, vim co umi Fredy a to ma tu srst urcite krastsi i kdyz neni ostrihany. milej taky vodu? vcera sjem se byli projit v Praze na Luzinach a maji tam rybnik, tak nevahal a hupsnul tam, uz mame i prtvni letosni koupel za sebou muzu se zeptat kam jedete na chatu? budem az do uterka v Treboni.

janča
Člen
# Zasláno: 26 Dub 2007 17:21
- Nahlásit

Aknah
To je škoda, my jedeme na opačnou stranu na Horažďovice.
A první koupel už máme taky za sebou. Byli jsme se švárovou labradorkou u rybníka, ta se šla napít a osvěžit si břicho a ten náš malej trotl za ní bez rozmýšlení vlítnul. Byla to sranda, protože se Gweny chudák tak lekla, když do tý vody zajela! A na rozdíl od Betyny, která se oklepala a vypadala pořád jako labrador, naše Gweny šla domů jak zmoklá slepice a lidi jen co nás potkali jen stěží tipovali co to je za rasu o to hůř, že v tom rybníku tedy čistá voda fakt nebyla.
Jo a teď koukám, že mi potvora čmajzla propisku - no je v háji, můžu jí hodit akorát tak do koše.

Aknah
Člen
# Zasláno: 26 Dub 2007 17:30
- Nahlásit

janča
taky mas doma mokrou krysu? my taky. prospisky fredy miluje, rozkouse je na malicky kousicky a co vic nez propisky, tak miluje kolicky na pradlo. ty si nosi do pelisku a dela si tam sbirku, tak cekam kdy si skripne jazyk do toho perka, to bude jekot

janča
Člen
# Zasláno: 26 Dub 2007 17:39
- Nahlásit

Gweny po rybníkové koupeli.

Gweny po vanové koupeli.

<< 1 ... 234 . 235 . 236 . 237 . 238 . 239 . 240 . 241 . 242 . 243 . 244 ... 398 . 399 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání