| Autor |
Zpráva |
Zany
Člen |
# Zasláno: 9 Zář 2005 11:30
- Nahlásit
Já mám malého psa,takže se s tím asi nesetkám,nemám zkušenosti majitele velkého psa.Prostě jsem to nikdy neviděla,naopak mám zkušenosti opačné.Vidím velkého psa,uhnu třeba nat trávník,psa tam posadím ,ještě si stoupnu před něj abych dala co nejvíce najevo,že nestojíme o to ,aby k nám pes běžel,ale absolutně bez reakce,majitel to vidí a snad schválně nechá svého psa ,aby si nás běžel očuchat.Nevím,co by komu udělalo ,kdyby si na 2 metry dal psa alespon k noze.Někdo z toho má prostě legraci ,že se ho bojí nebo mu uhýbají z cesty.Taky tu chodí mladík s pitem ,vidí nás ,že mu děláme místo a nechá psovi cele voditko povolene ,abysme si museli couvnout ještě dál.Ale to je neřešitelné,každý má svoje nepříjemné zkušenosti.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 9 Zář 2005 21:33
- Nahlásit
Já mám v podstatě taky malýho psa - ve srovnání s RR a pod... Ale zase oproti třeba některým, jorkum, čivavám atd. je už docela velká. A musím se přiznat, že jakmile vidím jorka, tak jsem mnohem víc ve střehu než když potkáme třeba pita nebo tak...
Zrovna dneska jsem před tipovací kanceláří čekala na přítele, feňuli jsem měla na vodítku a měla i koš, protože jsem byla líná jí ho na tu chvilku čekání sundávat. Kolem šla ženská s jorkem, kterej mi na psici okamžitě začal štěkat a vyjíždět, i když ona si ho ani nevšimla, seděla mi u nhohy a hypnotizovala dveře, aby zjistila, kdy už přijde páneček...
Teď večer jsme zase potkali jorka, kterej byl ve vztahu k psům v pohodě, ale zároveň šla koelm fenka pita a panička vzala jorka do náruče se slovy:"Za takovým psem nepudeš"... Přitom ta fena je bezproblémová v chování ke psům i k lidem, takovej velikej mazel... I když možná až dospěje bude to jinak, kdo ví... Každopádně ji pánečci stejně vodí na vodítku a s košem..
|
haha
|
# Zasláno: 10 Zář 2005 07:59
- Nahlásit
já má 3 velký psy a jednoho malýho a stává se mi často že mýho psa priběhne otravovat pudl nebo jorkšír a majitel je v nedohlednu, zrovna včera jsem na stahováku dusila svýho ovčáka zatímco majitelka jakéhosi dotěrného podvraťáka zdálky volala že její pes nic nedělá,to že jenom očuchnout mýho Brita by pro něj mohlo znamenat jistou smrt jí jaksi nedocházelo, ale znám i opačný případy kdy například chodila jsem z práce se svým nebožtíkem bíglem a potkávala pána s dalmatinem který mého psa asi 3 krát napadl ale přesto si ho jeho pán na vodítko nikdy nepřipínal, zajímavé na tom je že když jdu s některým z dalších psů který je větší a je jasné že by ten jeho neměl šanci připne si ho na vodítko vždy , taky zajímavý poznatek, nemyslíte??
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2005 10:54
- Nahlásit
moje kámoška 3 měsíce léčila svého malého křížence knírače z napadení americkým buldokem....Kámoška byla s přítelem a psem na výletě a jen co naparkovali auto na parkovišti, přiřítili se na jejího psíka dva am.buldové a jeden ho chňapl a držel za bříško.....kámoška řvala na majitele, aby si psa odvolal (bála se, vyprostit svého psa sama, protože bulda držel a násilné odtržení by mohlo mít pro malého psíka katastrofální následky)... Majitel buldoků seřval kamarádku, "co sem leze"....a odvoláním psa se nezabývál....se psem si nakonec nějak poradil (hrubým násilím - jinak to nešlo) kámoščin partner......oba dostali od majitele am.bulů (kteří byli oba bez vodítka a bez košíku) ještě vynadáno, a když kámoška zařvala, "ať si ty čokly dá na vodítko", řekl jí na to, že by je přece neudržel, takže ho ani nenapadne...... Kámarádčinu psíkovi doslova lezly vnitřnosti z těla a jen tak tak se ho podařilo zachránit (teď už je v pořádku). majitel am.buldů samozřejmě žádné náklady na veterinu neuhradil a už vůbec žádná omluva......
Tohle považuji za vrchol nezodpovědnosti, arogance, nadutosti a úplné bezohlednosti vůči jiným lidem a psům. Moje kámoška se od té doby se svým psem bojí mezi jiné psy a stále se jí nedaří svého psa odnaučit strachu. Její pes je v důsledku napadení tím buldokem agresívní vůči všem psům, kteří jsou větší než on a hrozně těžce se dává zase dohromady.....
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2005 19:35
- Nahlásit
haha
zajímavé na tom je že když jdu s některým z dalších psů který je větší a je jasné že by ten jeho neměl šanci připne si ho na vodítko vždy , taky zajímavý poznatek, nemyslíte??
Myslím!!! Dokud jsem chodila na procházky jenom s šeltiákem, musela jsem neustále svého psa bránit před agresory a nevychovanci. Pak jsme si pořídili krátkosrstou kolii a já se bavím, jak všichni najednou svolávají své miláčky a i ti nejlhostejnější, kteří předtím v klídku a pravidelně sledovali, jak si jejich mazlík podává naši šeltii, dokážou pěkně pohnout zadkem. Někdo se asi řídí heslem: Můj pes je silnější, tak co bych se staral.
A ještě k tématu: Útok velkého a malého psa se nedá srovnat! Pokud si pořizuji středního nebo velkého psa, musím se smířit s tím, že jeho výchova musí být důslednější a že jeho pohyb na veřejnosti bude daleko složitější záležitost, než je tomu u kapesních pejsků. Mne taky otravují malí agresoři. Z těch velkých mám strach.
|
Pupy
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2005 19:40
- Nahlásit
taky se potýkáte s tím že lidi říkaj že jou vlčáci nebezpeční a že koušou skoro pořád oni? asi je to tím že je vlčáků nejvíc.
Možná sem to téma moc nepatří protože to není bojové plemeno, teda pro mě není žádný bojové plemeno, ale prostě mi vadí že když lidé vidí vlčáka, staforda...spustí: ježiši ten pes určitě kouše.
a přitom ho ani nezná.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2005 19:51
- Nahlásit
Moj pes sa hraval s pitom, docela drsno, ale bola to hra. Boli steniatka a zrazu jedneho dna sme ho stretli, Hugo sa za nim rozbehol a pit zrazu, zabit, zabit, zabit. Vysvetlite mi to?
|
birma
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2005 19:53
- Nahlásit
pigie
Dospěl. Můj pes si jako malej hrával se spoustou psů - teď se ho hodně z nich bojí a hodně z nich by se chtělo prát....
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2005 19:53
- Nahlásit
Pokud si pořizuji středního nebo velkého psa, musím se smířit s tím, že jeho výchova musí být důslednější a že jeho pohyb na veřejnosti bude daleko složitější záležitost, než je tomu u kapesních pejsků. Mne taky otravují malí agresoři. Z těch velkých mám strach.
Máš pravdu jen napůl. Útok se jisto jistě srovnat nedá po fyzické stránce, ale co stránka psychická? Tam se to myslím rovná. Znám pár psů ,kteří mají s malými problémy a okamžitě je napadají. Proč? Protože byli sami v mládí napadeni malým psem a tak se brání dřív, než se na ně vrhne ten malý. A to se hodně těžko napravuje.
Takže já si stále trvám na tom, že i malý pes musí být vychovaný. To, že způsobí zanedbatelná fyzická zranění, není omluva. Ono i malým kousnutím se do rány může dostat pořádný sajrajt a jizva může zůstat hodně dlouho. Důlazem je i moje sestra, kterou v dětství kousl kokr do obličeje - jizvu má doteď a doteď se psů radši straní
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2005 20:00 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit
birma
Ale preco sa to nestalo s BSP alebo s inymi psami?
A co sa tyka pohryzeni, hugo ich najviac utrzil od jazvecikov ale ani na kozu sa mu nedostali cez chlpy nastastie, ale nemusi ich... Toho sa tiez bojim v dospelosti. Preto suhlasim s nefer. Aj maly pes musi posluchat a to poriadne, nie len trochu. Ako kazdy iny pes.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2005 20:05
- Nahlásit
pigie
protože tohle byl pit - uvědom si jak dlouho byli chovaní na psí zápasy, taky to může být nedokonalou výchovou. U těchto psů to musí být velmi náročné (sama pita nemám, ale vím, že můj pes už jako štěně ke psům choval velmi dominantně - i napadal a prostě jsem to z něj musela "vymlátit")
Tak tu mojí obludu pokousal AST ale tím myslím, že měl v sobě pár děr, jinak spousta malých psů a nejkurióznější je asi napadení mopsem
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2005 20:05
- Nahlásit
nefer
Bylo by to hezké, kdyby všichni psi byli vychovaní a měli zodpovědné páníčky.
Zažila jsem útok dvou psů najednou. Labrouš na mou šeltii a fena BO na mne (vedla je desetiletá holka). Co bych tenkrát za to dala, kdyby to byli dva krysaříci....
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2005 20:09
- Nahlásit
Len ma prekvapilo to zo dna na den. Predtym sa proste hrali (inak vzdy je vedeny na voditku, preto sa nezahryzol, ze som Huga odvolala). Ini psi ked dospeli, tak len pri fene rafali vychovne, akoze ja som starsi, ja mam pravo.
U nas to bol ratlik, ktory vyskocil Hugovi na chrbat a tam ho sticoval
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2005 20:28
- Nahlásit
gabifi, jasně že jo, to já chápu. ale snad se dá pochopit i to, co píšu já. každá mince má dvě strany. mou čubinu už napadl tolikrát malý pes, že děkuji bohu, že to ustála bez následků a je s malými stále bez problémů. známý takové štěstí neměl, doteď bojuje s tím, jak jeho pes napadá jezevčíky...¨
já přeci netvrdím, že napadení velkým psem je menší zlo, ale to, že i napadení malým psem je pořád napadení a nedá se omluvit.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2005 20:33
- Nahlásit
nefer
Stojim pri tebe
Aj ked na tvari miesta je vzdy napadnutie malym psom znesitelnejsie. Ale aj maly pes moze urobit sarapatu, vyhryznut oko, co je podla mna horsie ako par stichov po zahryze velkeho psa.
Co sa tyka napadnutia cloveka, pri tych malych sa to prepacuje. Aj ked moj otec neprepaci nic. Ci sa zahryzne velky alebo maly, letia rovnako. Otec na to hovori, ze ked ich nevedia vychovat majitelia, tak nech ich nenechavaju obtazovat ludi. (podotykam, ze letia len ti so zlymi umyslami, nie, co si pridu ocuchat cloveka)
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2005 23:23 - Změnil/a: gabifi
- Nahlásit
nefer
pigie
Myslím, že váš názor je úplně OK. Přesto jsem majitelům malých nevychovanců vděčná, že si nepořídili 70 kilové hovádko.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2005 07:35
- Nahlásit
já taky musím naprosto souhlasit s nefer........i malý pes musí být vychovachý stejně jako velký.....je pravda, že fyzicky může malý pes napáchat méně škod než velký, ale na psychice je to úplně jedno, jestli mi psa napadne čivava nebo doga....přesně jak nefer napsala.....on se to pak takový na duši poraněný pes dává hodně těžko dohromady....Náš 14,5letý knír dodnes nenávidí všechny jezevčíky ( a "podlouhlé psy"), protože, když mu ještě nebyl ani rok, ho jeden jezevčík napadl ze zadu a prokousl mu ucho. Muselo se to šít a dodnes má pejsa jizvu. Naproti tomu můj mladý choďák má strach z RR, protože ho (taky mu ještě nebyl rok) jeden nevychovaný a agresívní napadl (byla to vina paničky toho RR - ta byla úplně blbá a nic neudělala). Od té doby kdykoli potkáme RR či podobného psa, pejsa se hned staví do opozice a já mám co dělat abych ho uklidnila, aby po psovi nevyjel....
Prostě každý máme nějaké zkušenosti, s napadením jak od malých tak od velkých psů a pokaždé to odnese především psychika napadeného psa. Proto je moc důležité aby si všichni lidé uvědomili, že za "to", co k sobě připoutali nesou zodpovědnost a jsou povinni se starat, aby nebyli nebezpeční pro své okolí. Mám pocit, že toto si právě více uvědomují ti majitelé větších psů než těch malých.
|
Joanna
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2005 16:10
- Nahlásit
[b]R[/b]
[i]A vysvětlení, že způsob, jakým můj pes na toho druhého zaštěkal se mu nemusel líbit, je sice logické a nejspíš pravdivé, ale pochybuji, že ho naučím štěkat na velké psy,zvlášť po tomhle zážitku jinak.[/i]
A co takhle ho odnaučit štěkat. Ve 12 letech už je to problém, ale je vidět, že o výchově psa toho moc nevíte. Tak pro příštího pejska, aby byl v pohodě bych navrhovala spojit se se zkušeným kynologem nebo navštívit nejbližší cvičák a přečíst si již zmiňovaného Mikulicu "Poznej svého psa".
[b]Nefer a Evik[/b]
Takovým lidem jako jste vy fandím!!!
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2005 16:20
- Nahlásit
gabifi
No, tak to som tym ludom vdacna aj ja.
U nas mam pani RR, ktoreho nezvlada, lebo ako mi sama povedala, proste si povedali, ze chcu psa a dal jej ho znamy, co ma steniatka. O jeho historii nic nevie, o vychove, cviceni... Pusta z voditka velmi zriedka a pes je na voditku agresivny. Ak je navolno, tak je agresivny ovela menej. Keby sa mu niekto venoval, tak by nemusel byt agresivny vobec...
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2005 19:24
- Nahlásit
Přesto jsem majitelům malých nevychovanců vděčná, že si nepořídili 70 kilové hovádko.
Já jsem asi větší pesimista, já si vždycky říkám: pane bože, co bude až si pořídí velkého
Další agresivní RR? chjo, na tohle jsem háklivá, už aby ta móda přešla a my, normální majitelé, měli zase klid
|
uhlo
|
# Zasláno: 20 Zář 2005 00:09
- Nahlásit
mam pitov a su to vychovane psy ktore nenapadnu ani macku vy kokoti
|
Pastelka
Člen |
# Zasláno: 20 Zář 2005 10:47
- Nahlásit
Pořídili jsme si štěňátko RTW, je jí 11.týdnů a snažíme se naší fenečku vychovat co nejlépe.Myslím, že vzhledem k mým letitým pejskařským zkušenostem se nám to podaří...Jenom se mi nezamlouvají reakce některých lidí.Komentáře typu: "To je rotvajler, ne? To je to bojový plemeno ! No to se budeme muset co nejdřív odstěhovat, jinak toho našeho sežere." Přitom to pronášejí většinou lidi co mají malý uštěkaný a někdy i agresivní pejsky.
|
Zany
Člen |
# Zasláno: 20 Zář 2005 12:21
- Nahlásit
Nechtěli byste ty malý pejsky uplně zlikvidovat,když Vám tak strašně překáží?Já myslím,že třeba do města a do bytu je nejvhodnější RTW,společenská plemena nejlépe k boudě na vesnici.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 20 Zář 2005 15:21
- Nahlásit
Zany
Je uplne jedno jak je pes velikej, ale neni vubec jedno jak je ovladatelnej. Pes s nedostatecnou ovladatelnost (hlavne privolani) podle mne nepatri nikam ani do mesta ani na vesnici. A ze maly psi maji castejc problemy s ovladatelnosti je bohuzel pravda.
|
Zany
Člen |
# Zasláno: 20 Zář 2005 17:00
- Nahlásit
Každý to vidí jinak.Já mám malého psa/ovladatelného až příliš / a mám zase zkušenost s těmi velkými neposlušnými ,malí psi nám vůbec nevadí.A hlavně pořád cítím z příspěvků ,jako by malí psi byli nějaký povl,který majitele s temi super velkými psy musí trpět.Je to pořád stejné ,prostě se dělíme na dva tábory,což je škoda.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 20 Zář 2005 17:21
- Nahlásit
Zany
Prosim te nemam nic proti tobe ani proti malejm psum, mam ale podstatne vyhrady vuci majitelum neovladatelnych psu. Bohuzel mam tu zkusenost ze se pomerne hodne majitelu malech psu ovladatelnost vubec neresi - "on nemusi poslouchat vzdyt je malej a nikomu neublizi" u velkejch psu ta neovladatelnost vic prekazi vlastnim majitelum takze ji ve vetsim procentu resi.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 20 Zář 2005 17:29
- Nahlásit
Zany
prosímtě to neřeš,pořád se tady mele to samý,nejsou žádný dva tábory,to leda v něčích hlavičkách zamyšlených,jsou jen dvě kategorie psa-ovladatelný a neovladatelný,a ten neovladatelný se dělí na subkategorii "hračička" a "kripl napadák",a prostě s kým se zrovna potkáš,podle toho to dopadne.Tak to nepitvej a řeš situace v reálu jak přijdou.
|
Zany
Člen |
# Zasláno: 20 Zář 2005 17:35
- Nahlásit
O.K. Mně jenom štve ta vzájemná nesnášlivost,já mám psa ovladatelného hlavně proto,abych ho uchránila případného nebezpečí,nedovedu si vůbec představit ,že by šel otravovat nějaké RTW apod,proto to nejsem schopná pochopit.Na druhou stranu se podobným psům vyhýbám,ale často mi to není nic platné .Ted ,ale budu mít štěnátko/spol.plemeno/tak mám taky trochu strach ,protože přeci jen chvíli trvá než zvládne ty základy,aby nevletělo někomu do tlamy.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 20 Zář 2005 17:44
- Nahlásit
Zany
Já mám taky malýho psa (cca 10 kg), je naučená, když ji jinej pes napadne, tak čekat, co udělám já. Ale dneska po třech letech jí prostě trošku ty nervy ruply a na jezevčíka, co se do ní pustil (byl na flexině a panička se tvářila, jakoby nic) vyjela. Měla koš, takže to bylo v klidu, k sobě jsem ji taky dostala za chviličku, ale už to nebyla ta klidná reakce, jako vždycky "TAk jo paničko, kašlem na to", ale ještě po tom jezevčíkovi vrčela, dokud jsme neodešli o kus dál... Nejvícc mě na celé té věci naštvalo, že panička dovolila, abych ji k tomu jezevčíkovi pustila
Takže i když jsem majitelkou relativně malýho psa, tak mám radši ty větší... Protože s těma jsme měli konflikt jenom dvakrát
|
Zany
Člen |
# Zasláno: 20 Zář 2005 17:48
- Nahlásit
Já mám taky radši větší,ale jenom když jsem bez psa.Na rozdíl od Vás nás ještě nikdo vážně nenapadl,což může být tím,že k tomu nedáváme příležitost a nebo tím,že můj pes je nekonfliktní a ti psi cítí,že to nemá smysl,pokud nejsou uplně na hlavu.
|