| Autor |
Zpráva |
destiny
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2005 18:03
- Nahlásit
Toto bude dlhsi prispevok a tema,upozornujem.Citam odvcera, takmer celu noc,fora o psoch.Niektore prispevky, vlastne vacsina, ma velmi udivuje,ci uz na slovesnkom alebo ceskom nete.Viem,ze sa na mna teraz zosypete s rôznymi nazormi a argumentami,ale musim napisat aj ja.Ja som ten psickar, ktory odmalicka lubi psov, ale nie som profesionalka.Myslim tym, nechodim na vycvik.Kedze som nemohla mat doma psa, starala som ako pubertacka o troch psov z ulice dennodenne, krizenec cuvaca a vlciakom, cuvac a koker.Cuvac bol tak nevychovany svojim panom,ze ak som ho nedrzala dostatocne nakratko,pokusal by ma, ale mne tych psov bolo luto, ked trcali doma,nikto sa im moc nevenoval,takze som ich po skole az do vecera bravala, samozrejme so suhlasom majitelov.Ked som sa osamostatnila,mala som konecne vlastneho hafika,anglickeho kokra,ale s dost agresivnou povahou,bolo to este za sociku,pitbuly a pod.plemena tu este neboli a uz z toho mojho kokrika som mala vycitky,drzala som ho vonku nakratko a pod., jednoducho kokrici mozu mat taku povahu,su to tak trochu cholerici, ale lubila som ho ako kona.Prave preto som si ako dalsieho hafika, ked mi dorastal syn,vybrala americkeho kokra,pretoze su povahovo jemnejsi. Psika beriem ako clena rodiny,pomohol aj pri vychove syna,vedie ho k zodpovednosti a uci ho to starat sa aj o druhych.Je nadherne,ked vas vzdy niekto vita bez ohladu na to,aku mate naladu,ako vyzerate a pod.Beriem ho citovo, ma zakladnu vychovu moju, mozno je to tzv.domaci mazel, ale nie prehnane,ma charakter.Lucky, tak sa nas hafik vola, je neuveritelne dobry pes,tak nam doverujuci a stastnej vyrovnanej povahy.Ked bol stena, bal sa kazdeho psa, tak som ho nasilu po dohode s druhym panom nosila prinuchat k inym psikom,aby si zvykol.Ma len dvoch psich kamaratov, ostatnych psov akceptuje chladne, ale vacsinou na velkych steka.Zo strachu.Ma tri roky.Vencime ho na striedacku so synom, ktory ma 16 rokov.Byvame na prepchatom sidlisku,nielen ludmi, ale aj psikmi.V panelaku.Niekedy ho mam volne,ale davam pozor, ci nejde velky pes,vtedy ho chytim.Ked prechadzam za roh, kam nevidim, chytim ho preventivne.Syn vsak az tak na to nedbal. Divite sa,smejete sa, ze majitelia psov si chytaju pri pohlade na pitbulla a pod. toho svojho.Moja skusenost?V susedstve pitbull,chodi na retazi,asi tak 5-10 metrovej a hulaka na mna z dialky,ze ak nechcem mat. zo psa gulas, nech si ho chmatnem.Napadol uz vela psov.Pritom s jednou pitbulicou sa Lucky ako steniatko hraval.Bola dobre vychovana.Ale raz cvakla,sice neublizila,ale hrat sme sa s nou prestali.Zda sa mi to logicke.Vy,majitelia tzv.bojovych psov,nepoznate ten pocit hrozneho strachu,pretoze vasi psi sa stretnu akurattak so seberovnymi.Ale my, majitelia ostatnych plemien, ktore su skutocne spolocenske,nanajvys polovne,ten strach velmi dobre pozname.Ked som videla v Nemecku, v akych podmienkach drzali tzv.bojovych psov po prijati noveho zakona,strasne mi ich bolo luto a bolo mi jedno, ci je to pitbull alebo nieco ine a nechapala som.Dnes chapem, vazeni.Vcera sa nam totiz stala tragedia.Moj syn rano, pred skolou, vybehol s hafikom vyvencit,nevzal si voditko, nasa chyba.Ano, nasa chyba, mam strasne vycitky svedomia,ten pes sa na nas spoliehal a my sme ho sklamali,neochranili sme ho.Zlyhala som. Hned na rohu pri brane sa stretli s americkym pitbullterrierom,jednym z najagresivnejsich na sidlisku, ktory napadol uz vela psov.Stretli sa viackrat,najezeni,napatie, ale ten druhy bol zvycajne s chalanom,evidentne panom,ktory ho zvladal.Inak, ten s nim vzdy chodil uplne navolno,bez voditka a nahubku.Ano, moj pes nanho stekal.Moj pes, americky koker,si dovolil stekat na toho zabijaka.Tentokrat s nim bola panicka.Ano, mala ho na voditku.Na tom natahovacom, na tri metre pustenom minimalne.Cize bola podla predpisu.Moj pes teda stekal,moj syn ho uz nedokazal zachytit a ten druhy, ktoreho panicka absolutne nezvladala, mu odkusol lave oko.Jeden cvak.Ano, my sme na vine,Keby sme ho mali na voditku,tiez na tri metre pustenom, v uvodzovkach a ironicky by sa to urcite nestalo, ze?My sme na vine,lebo sme ho vyprovokovali. Ved si dovolil stekat.Moj hafik trpi a s nim aj my.Mame velku traumu aj psychicku,verte. Stretli sme sa aj vecer.Cakala som,ze sa bude ospravedlnovat,mozno navrhne krytie nakladov za operaciu a tak, aj ked peniaze su teraz to posledne, na co myslim, ale panicka na mna uz z dialky agresivne volala, aku moj syn spravil rano chybu,ze mal pusteneho psa a dokola tvrdila, ze jej pes nasmu neublizil a oko ma v poriadku.Tak ma to nastvalo, ze som jej strasne zacala nadavat a nafotila som aj ju a psa,naco sa mi zacala vyhrazat, ze ma uda za obtazovanie.Ledva toho psa udrzala,aby neskocil po mojom, ktory bol na druhom chodniku, teda ovela dalej,znova.Dokonca aj do mna.Panicka mi nadranom o stvrtej volala a zlozila. Ked som jej zavolala spat, tvrdila, ze nevolala, ibaze ja mam telefon, kde vidim, ake cislo ma volalo, aj na pevnej linke, z coho bola zaskocena.Cize vyzera to tak, ze budeme mat mensi teror.Byvaju o dve brany dalej.A viete, coho sa bojim? Ze ten pes mojho zabije a vlastne nic z toho nebude mat. Pretoze take su u nas zakony, ktore som tiez celu noc studovala..Bojim sa o syna,aby mu ten ich syn nieco nespravil.Von chodim s nozikom, hoci si neviem velmi predstavit, ako by som ho v pripade nudze pouzila.A preto chcem povedat svoj nazor.Ludia si kupuju psy z roznych pricin.Z osmelosti,ako terapiu,pes je predsa aj liecivy,z lasky k zvieratam a pod.Preco ste si kupili psa, ktory ma v genoch zabijanie?Nevravte mi, ze dobrou vychovou su uplne zvladnutelni.Ziadny pes nie je stopercentny,tak ako nie je stopercentny clovek.Pisete,ze civava a ine podobne druhy pohryzli viackrat.Ale civava neodkusne oko.Ked cvakne vas pes,tak je to vazne.Viem, ze ich lubite rovnako, ako ja toho svojho, ako aj ti ludia, ktori maju malych ustekancov,vsetci ich lubime.Ale preco sa mame stale bat? Preco ste si vybrali take plemeno? Preco nechodite so specialnymi nahubkami a nakratko?Preco ludia v panelaku chovaju americkeho pitbullterriera, prosim vas? Co poznam, vacsinu, nie vsetkych, ide o ludi, ktori si liecia a posilnuju vlastne ego. Kamaratka ma trojmesacneho labradora.Minuly tyzden Pitbull vybehol z brany, nastastie s nahubkom, ale steniatko letelo pat metrov vzduchom a potom ho pritlacil k obrubniku...panicka tiez nezvladala.Myslim, ze zakon by mal byt tvrdy.Ze na takeho psa by mal mat clovek zbrojny pas, prejst psychologickymi skuskami a mat dobry dovod, preco a kde ho chce chovat.Myslim, ze by nemali chodit volne,aj ked su po vycviku, a vzdy s nahubkom.Pisal tu niekto o diskriminacii psov, ako TV skodi tymto plemenam.A co diskriminacia nas ostatnych, majitelov mensich psikov? Viem, som presvedcena,ze je vas vela, ktori sa staviate zodpovedne, ale stale pocujem ten podton vo vasich prispevkoch, to velke udivenie,ze sa vasim psom ostatni vyhybaju.Divite sa? Ja sa teda vyhnem este lepsie,aj ked je uz dost neskoro.A zial, ziskala som vcera taku strasnu nenavist k tymto rasam,ze sa jej asi nezbavim nikdy.Hoci som vzdy lubila vsetkych psov. A propo,mam nejaku sancu? Dovolam sa nejakej spravodlivosti?Spravila som chybu a zaplatila za nu. Ten druhy chybu nespravil, len vykusol mojmu dobremu,zlatemu mazlovi,ocko.Tak koncim, konecne, aby som vas viac neotravovala, aj tak mi uz zase tecu slzy,ono to velmi boli, verte mi.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2005 20:48
- Nahlásit
destiny
Nevím dost dobře, co na to napsat... Chyba je do jisté míry asi na obou stranách. Na vaší straně, protože máte podle toho co píšete nedostatečně socializovanýho, vychovanýho a vycvičenýho psa. Na straně majitele pita, že psa, o kterým ví, že útočí na psy má jen na vodítku...
Je fakt, že jste udělali chybu a zaplatili jste za ni, bohužel nejvíc váš pes...
Dovolávat se něčeho bude asi hodně těžký (nevím jaká je u vás vyhláška atd...), protože ten pit byl aspon na tom vodítku a váš pes ne... U nás se stalo něco podobnýho, i když to bylo opravdu jen ze hry, bohužel ten pit si chtěl hrát s pražským krisáříkam a tomu pejskovi zlomil packu. Vzhledem k tomu, že bez vodítka byli oba dva psi, tak se majitel toho krysaříka taky ničeho nedovolal...
Ale jinak se pitů podobných plemen musím zastat. Znám jich docela dost, dokonce i jejich kříženců. Ani jednou se mi nestalo, že by mi na fenku kterejkoli z těchto psů vyjel. A nedejte se zmást. Mám fenku, která váží jenom 10 kilo. Normálně si s takovýma psama hraje, jsou mezi nimi i fenky a nic se jí nestalo. Nenávist k plemenu vám naprosto v ničem nepomůže. Spíš to vašemu psovi může být ještě víc na škodu. Protože pes tu vaši nenávist nebo i strach vycítí a potom se podle toho chová.
Chápu docela vaši situaci, ale myslíte, že by to stejně dopadlo, kdyby váš pes na toho pita neštěkal? Jak by to dopadlo, kyby se nechal odvolat? Je to samý kdyby, mohlo by to dopadnout stejně, ale nemuselo se taky nic stát.
Pokud už chcete zavádět něco jako psychotesty a zkoušky majitelů, tak potom pro všechny. Protože pak by ubylo malých psů, kteří štěkají na všechno, co je větší než oni.
Taky mám pár zkušeností s napadením mýho psa, cizím psem, naštěstí se mojí fence nic vážnýho nikdy nestalo, ale ani jednou to nebyl pes z řad tzv. bojových plemen. Když nebudu počitat jednoho jorka, kterýmu už se radši vyhýbáme, tak to byl labrador a voříšek. Takže všechno je to jen o lidech.
Jinak se omlouvám všem, jestil jsem napsala nějaký kraviny...
|
destiny
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2005 23:03
- Nahlásit
Eimy,dakujem za odpoved.Stekanie psa vsak nepovazujem za provokaciu, on stekal aj ten druhy.Ked sa pobiju,nazvem to teraz podla seba, normalni psy,moze z toho vyjst kazdy s nejakym tym skrabancom.U pita sanca neni.Podla mojho nazoru su tito psy zbranou.A preto skusky a testy a dovody.V kazdej rase sa najde pes mene ci viac neprijemny,ale bojove plemena...Povedzte mi jeden jediny rozumny dovod,preco mam chodit po sidlisku s nozom v ruke,prave som prisla z prechadzky napriklad a noz sme veru vytiahli, pretoze sa k nam rozbehol nechyteny pitbul.Treti v tej istej brane.Majitelia ostali celi nastvani,ale my sme na nich kricali, nech si ho chytia a jednoducho sme s tym nozom cakali,ak by dobehol az k nam.Slecna ho ledva chytila, cize preco mam chodit po sidlisku,psa mam chyteneho,s panickym strachom,ze ku mne pribehne,prepacte, zabijak.Vravim,aj moj sa uz hral s pitom.Mozno,ak sa vam,nedajboze,nieco podobne prihodi,pochopite.Mozno maju niektori dobre povahy a vycvik,ale je to zbran.A keby aj nas hafik bol na natahovacom voditku,nic by sa nezmenilo,kedze ho nemali pri nohe...Pekny vecer.
|
iva
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2005 23:13
- Nahlásit
Je to určitě velká bolest pro vás a hlavně pro vašeho pejska. Já bych jen přidala své zkušenosti s pitbuly : jeden bydlí u nás na sídlišti, není příliš poslušný, ale od malička ho pouštěli ke psům a tak se všemi celkem vycházel. Jen páníček je mírně arogantní nechápavec, když byl požádán, že si někdo nepřeje, aby psa k jeho malému pouštěl, ignoroval to nebo nepěkně komentoval. Já jsme s ním měla menší spor, když nás pes pronásledoval při venčení hárající čivavy (na vodítku). Ale to byly jen drobné nepříjemnosti. Nedávno tento pit šel na vodítku kolem paní, která stála na chodníku a měla uvázaného dobráka labradora. Pit se najednou, bez jakéhokoliv důvodu, vythnul a ukousnul labrošovi kus nosu! Ten se chudák vůbec nezmohl na nic. Na druhou stranu známe na chatě pitbulku již 5 let, pravidelně se potkáváme na procházkách a je to milá a hravá holka, která si raději lehne, aby na ty naše čivaví obry nešlápla. Ale je perfektně vychovaná a vycvičená a pro jistotu chodí s koženým náhubkem. Já osobně si myslím, že je to hlavně v lidech a ne v plemenu. Některá plemena jsou sice méně snášenlivá vůči ostatním psům, ale rozumný majitel konfliktům předchází výchovou, výcvikem a koneckonců i tím náhubkem.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2005 23:17
- Nahlásit
destiny
To že to štěkání nebyla provokace pro vás neznamená, že to nebyla provokace pro toho pita... Viděla jsem tady u nás taky situaci, kdy malej pes (zhruba stejně velkej jak moje fenka) začal štěkat na dalmatina. S tím dalmatinem šli dva kluci a měli taky co dělat, aby toho psa udrželi, tak na sebe ti psi jen štěkali... Ale ten dalmatin teda chodí s košem a na vodítku právě kvuli tmou, že psy moc nemusí.
Taky nám tady chodí pitbul (myslim , že je to fena) a ten ostatní psy nemusí. Ti lidi mk němu mají druhýho psa, s tím jsou v pohodě, ale na cizí psy je docela dost agresivní. Ale při prvním "setkání" jsme si to s jeho majitelem vysvětlili. Takže teď, když je vidím, tak psici hnedka volám k sobě a pro jistotu dávám na vodítko tak, aby byla vedle mě tak, abych stála mezi ní a tím psem. U jiných psů to nedělám, tohle je vyjímka, která vznikla z té domluvy. Jiak musím podotknout, že toho psa jsem venku jinak než na vodítku a s košíkem taky neviděla...
Každopádně není dobrý psovi tolerovat štěkání na cizí psy... A možná byste se divila, co dokáže uděla psovi třeba čuvač, rotweiler nebo i dobrman... To prostě není o plemeni, ale o výcviku. I když vaši zaujatost chápu, tak s tím nemůžu souhlasit...
Psala jsem to už jednou. Jakmile budete mít panickej strach vy, přenesete to i na psa a další průšvih je na obzoru... Rozhodně není řešení chodit po sídlišti s nožem...
|
Tony
|
# Zasláno: 6 Kvě 2005 23:21
- Nahlásit
Ivo, souhlasím, ale bohužel jeden velký problém na který narazila Destiny tu je, a to že pity si až příliš často pořízují lidé, kteří rozhodně nespadají do kategorie "rozumný majitel" a následky jsou pak takové jaké jsou, a jen těžko se hledá řešení, co s tím dál.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2005 23:25
- Nahlásit
Tony
To je bohužel pravda... Zrovna dneska za mnou přišel známej a ptal se jestli nevím o někom, kdo by chtěl 2,5 letou fenku pita. A napsal cituji že hledá :"zodpovědnýho nedebilního majitele"
Mám totiž fakt takovej pocit, že pes je docela dost odrazem svýho majitele, takže u agresivního člověka těžko najde te psa, kterej bude naprosto vyrovnanej, i když vyjimky být můžou...
|
kure25
|
# Zasláno: 7 Kvě 2005 09:41
- Nahlásit
To je hrozny... Uz to je naky 3roky nazpet,kdyz po nasi tehdy pulrocni fence vystartoval na louce zpoza rohu staford.Ritil se tak,ze nas uplne porazil,ale nastesti jeho panicek brzo zareagoval,takze se skoro nic nestalo,az na nasi vystrasenou pejsinu... Taky myslim,ze to je hodne o vycviku a ne ze kazdej pitbul je "na odpis",zalezi,jak a jakej clovek si ho vychova a jakej maji spolu vztah...i kdyz u pitbula nebo nejakeho bojoveho plemena je urcite daleko vetsi propozice k agresivite a je to treba podchytit uz u stenete...
|
WhiteWolf
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2005 09:52
- Nahlásit
Znám několik vychovanejch pittů a stafordů, většina z nich ostatní psy nemusí, ale naštěstí tihle psi mají normální chápavé páníčky. Na druhou stranu potkávám mnoho lidí s tzv. rodinnými psy, kteří moc hodní nejsou...
Problém je ten, že když kousne pitt, tak je to kousanec, když kousne malej pes, je to štípanec.
|
destiny
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2005 09:58
- Nahlásit
Eimy,este k tomu nedostatocnemu vychovaniu ,socializacii a vycviku mojho psa.Stekanie psa povazujem za komuniaciu.Dobre vycviceny pes,a takym by tieto rasy skutocne mali byt,si mojho prcka nemal ani vsimnut,stat pri nohe pani a ani sa nepohnut.Ja sa snazim, aby nestekal,ale pusinu mu zalepovat nebudem.Nepodporujem ho v tom,cvicim ho tak,ze mu dopredu vravim,ide havino, nesmies a pod.Pit neciti fyzicku bolest,je ostry,tvrdy a pod.Mal by byt brany ako zbran,pretoze aj vlastny majitel ma problem odtrhnut ho,ouzije kladku na otvorenie papule a pod.Mozes ho tlct a on nepusti.V pomere s inymi rasami je to asi tak, ked ide niekto na teba s klackom v ruke a ty ho zastrelis, je to neprimerana obrana a ides do basy.Moj kokrik je ten klacek a pit ta pistol.Rozumies mi?Vies, co chcem povedat?Ja nie som ten typ,ktory miluje len svojho psa a vyzdvihuje ho,nevidi na nom chyby a pod.Preto som sa rozpisala tak obsirne, aby ste pochopili, ze som vzdy mala vztah k psom.Velmi dobry.Nikdy som sa nebala a bola som presvedcena, ze svojho psa ubranim tak, ako aj jedna pani u nas ubranila civavu pred pitom, ked videla, ako nou meta v papuli.V zufalstve a tom soku si klakla a kusala ho do zadku a guliek.Predstavte si, pustil,A vidis, nepodarilo sa mi toho mojho ochranit.Prave preto sa budem snazit zasadit o zmenu zakona.Nie som si ista vyberom psov v novele,ktora je teraz u nas predkladana,to necham na odbornikov,mal by tam byt kazdy pes odolny voci fyzickej bolesti urcite a este dalsi,ale to neviem.Urcite pity,pitbullterrieri stopro, ved terier sam,koniec koncov aj yorkshirak,je ostry, ale zase toho chytis za pacesy a spravis poriadky raz dva.A co sa tyka nozika,ten je len zatial,chystam sa kupit si asi elektricky paralyzator.Nie som jedina, kto tu chodi s nozikom,bavila som sa s viacerymi majitelmi.Ja ti fakt drzim palce,aby sa tvojmu psovi nic vazne nestalo, ale mna pochopi asi len ten,kto uz zazil.Inak, dakujem vsetkym,pretoze som cakala popol na moju hlavu a jednoznacnu oslavu tzv.bojovych plemien,zatial je to fajn,citat si nazory a mne to pomaha,pretoze ten obraz,ked syn v soku prisiel domov s Luckinkom,ktoremu viselo oko a chcel si ho este odlupnut uplne,mam pred ocami stale a niekedy mam pocit, ze sa uz z toho zblaznim.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2005 10:23
- Nahlásit
destiny
ANo je to komunikace, ale víte, co pes tou komunikací tomu pitovi sděloval? A v tom je ten problém. Teď řeknu hodně blbej příměr, ale jde mi o to, že když vy pujdete po ulici a někdo vám začne nadávat hodně silnýma výrazama asi to taky nepřejdete jen tak. Stejně tak si to prostě nenechal líbit ten pit od vašeho psa, v tom je ten zásadní problém. Jinak odolní vůči bolesti jsou hodně třeba i vámi zmiňovaní labradoři. Chodí k nám na výběh mladej kluk s labíkem (psem) a ten když udělá něco, co nesmí, tak jedinej způsob, jak mu muže dát na jevo, že se mu to nelíbí je přitlačit ho k zemi... Pár lidí se ho ptalo, proč to dělá právě takhle a on odpověděl, že do toho psa muže klidně mlátit klackem a tomu psovi to je jedno, protože to prostě necítí. Ten pes je jinak naprosto v klidu, ale když třeba skákal, páneček mu to třikrát zakázal a on to udělal po čtvrtý, tak už letěl (je to ještě mladej pes). to by pak na ten zmiňovanej seznam měly přibýt i labradoři? Rozumíš zase ty mně?
Já znám, když se psovi něco stane... Psici mi před mýma očima a ještě k tomu mojí vinou srazilo auto, sice jí nic nebylo, jen byla v šoku, ale taky pořád slyším jak kňučí a vidim, jak od toho auta odlítla, ale poučila sem se z toho, při přecházení každé silnice jde ted feňule na vodítku, případně ji beru do náruče, abych ji přes silnici přenesla... Prostě jsem se z tohohle taky poučila a to jsem taky považovala za normální, že řidič, když vidí chodce na přechodu tak zastaví...
Je to o ohleduplnosti k jinejm lidem, bohužel vy jste se setkala s blbcem...
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2005 10:27
- Nahlásit
WhiteWolf
Já osobně jsem psy podobný těmhle viděla ve rvačce jen jednou a to byli dva puberťáci... Jeden kříženec argentinské dogy a pita a druhej stafort a bullterier (nejspíš)... Jeden si na toho druhýho víc dovolil a už to bylo, naštěstí páník jednoho byl pohotovej tak, že ti psi si nestihli nic udělat a skončilo to dobře, ale to byla fakt jediná rvačka a že tam těchhle psů nechodí zrovna málo...
Ale to bude spíš i tím, že člověk, kterýmu na psovi moc nezáleží a má ho jen pro zvýšení vlastního ega na takovýhle místa nebude moc chodit, protože mu půjde o to mít doma psa, kterej na ostatní útočí a ne jakž takž bezproblémovýho psa... Uznávám, že u některých jedinců těchhle plemen to jít nemusí, ale to by pak fakt měli chodit na vodítku a s košem jako každej pes, co je na ostatní agresivní...
|
RoSa
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2005 10:33
- Nahlásit
Tak 1. bojový plemena neexistují. Již to tady bylo tisíckrát psáno, je to v majitelích. A ti, co tyhle seznamy plemen podporují, by se jednou mohli hodně divit, až nějaký tupec zařadí právě jejich plemeno na tuhle "listinu"
2. podle toho, co tak čtu na fórech, mám pocit, že je to na Slovensku samý nezvládnutý pit
3. ta panička s čivavou, jak kousla pita do zadku, měla víc štěstí než rozumu! při troše smůly mohla mít pěkně pošramocený obličej - takový zákrok fakt nelze doporučit!
4. jestli máte v okolí tolik pitů s nesocializovanými páníčky, tak bych asi zvažovala výměnu bytu do bezpečnější-slušnější lokality.
5. škoda, že jste pejska neměla na vodítku, měla byste minimálně nárok na úhradu výdajů na veterině a především lepší pozici při stížnosti na úřadě... vašeho pejska je mi líto
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2005 10:37
- Nahlásit
RoSa
Já vim, že neexistují, proto se snažím to psát do uvozovek nebo tzv. a tak... Přece jen spousta lidí si pod tím určitý psy představí...
Ale když tak přemýšlím o těch listinách a zákonech atd. Destiny, mohu se vás zeptat, koilk z těch pitů zaútočilo u vás na sídlišti na člověka? Protože já silně pochybuju, že poslanci u vás nebo kdekoliv jinde budou dělat zákony na ochranu psů... Jim jde podle jejich slov o lidi a myslím, že těch útoků pita na člověka je fakt minimum, i když maji většinou samozřejmě horší následky než když někoho kousne jorkšír...
|
RoSa
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2005 10:41
- Nahlásit
Eimy
jasně, to nebylo na tebe, ale na ten nadpis
|
destiny
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2005 10:56
- Nahlásit
U nas je za nebezpecneho psa, ktory musi nosit nahubok, povazovany len ten pes, ktory uz pokusal cloveka.Cize, ak ide nevychovany pit na desatmetrovej snure, v mojom pripade stiahnutej na tri metre, natahovacej a nezaistenej, je to OK.Mam fotky toho psa s detailami na voditko a pripnutie voditka k obojku.Slabe, ako na kokra.Ta pani ho nezvladla,mala len stastie,ze nahodu moj nebol na takom istom voditku.Ved ten pes bol akoby volny.Ako som pisala,bezne chodi bez nahubku a voditka s tym chalanom,synom,ten ho zatial zvlada.Viete,ked vidim vycviceneho psa,moze byt obrovsky aj nebezpecny a co ja viem co este,ako poslusne ide pripanovi,na jeho povel na tych nasich akoze stekacov ani nemrkne, obdivujem ho.Lenze nie vsetci si kupujeme psy na vycvik.Su stari ludia, ktori su sami a potrebuju nejaky zmysel, o niekoho sa starat, a pod.Ved ti mozu dostat infarkt rovno. Tieto plemena,vravim, nedefinujem presne, ktore,ista som si len pitbulmi a pitbulteriermi,ale tie, ktore si bezne predstavim pod tzv.bojovym psom,by mal mat v rukach len skutocne skuseny kynolog. Co vsak robit, ked prisli tak uzasne do mody a vacsinou ich maju ludia,aspon z mojej skusenosti,vy mozete mat inu, ludia, ktori to beru doslova stylom - mam pita, kto je viac, traste sa. Nahubok jednoznacne k tomu voditku by mal byt.Nech si ide na volny vybeh niekde inde,pretoze jasne, aj ten pes potrebuje svoje,ma svoje potreby a nemoze za to, ze sa narodil zrovna ako pitbul.
|
Kačka 007
|
# Zasláno: 7 Kvě 2005 12:37
- Nahlásit
destiny
Psala jste jste v jednom příspěvku, že vychovaný velký pes by měl stát páníčkovi u nohy a prcka si nevšimnout. Já mám 15ti letého NO a celé roky byl za nejhodnějšího a nejmírnějšího psa u nás na sídlišti. Malí psi mu mohli skákat na hlavu, štěkat nebo mu dokonce chňapat po nohách a jeho to nevyvedlo z míry a důstojně a nevšímavě kráčel dál. Asi pře půl rokem jako by se v něm něco zlomilo, Zase se odněkud vynořil malý pes a začal na něj vyřvávat a dorážet. Než se objevil páníček mému psovi prostě povolily nervy a malýho přirazil košem k zemi a držel. Naštěstí se prckovi nic nestalo, ale mám pocit, že ani sebelíp vychovaný pes nevydrží tohle ,, příkoří " a jednou se prostě vzbouří. Ono není nic příjemnýho jít po sídlišti s báječně vychovaným pse na kterého neustále nějaký malý nevychovanec doráží. Ten pes to přece musí cítit jako hroznou nespravedlnost, že ten malý muže být na něho zlej a on se nesmí bránit. Rozhodně se tímto nechci zastávat agresivních psů, ale i páníčci malých plemen by si měli uvědomit jak se asi musí ten velký pes cítit. Náš to vydržel snášet 14 let. A to jsme byli dvakrát šít ucho, jednou mu ho natrh právě kokr a podruhé westík. Náš pes stál a bolestně kňučel, ale ani v jednom případě se po menším psovi neohnal. A ani jeden s páníčků nám nenabídl náhradu léčebných výloh. Takže já si zase třeba o majitelích menších plemen myslím své.... Agresivní, nevychovaný pes jakéhokoliv plemene provázený ještě navíc blbcem je postrach sídliště.
|
Locco
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2005 13:01
- Nahlásit
destiny
predem se omlouvam za mozna trochu ostrejsi ton, vzhledem k situaci ... ALE ... porad dokola pises, ze byl na 3metrovem voditku a to je myslim, to dulezite - proste byl na voditku a k vasemu pejskovi by se nedostal, kdyby si on sam pro zraneni neprisel
o dalsim uz toho tu rekli dost jini - treba Eimy (moc hezke prispevky, mas muj obdiv) jasne napsala, ze je stekat a stekat - je rozdil mezi "Dobry den" a "Chcipni stara kravo"
takze zaverem - chapu vasi bolest, ale odmitam hystericke utoky na jedno plemeno, zabezpeceny musi byt kazdy pes
ja osobne mam nejhorsi zkusenosti s dalmatiny, ridžbeky, setry a kokry - zvlastni, ze ? nebo spis logicke, protoze jsou to plemena velmi krasna vzhledove, ale uz nikdo neresi, ze to nejsou spolecenska plemene do bytu
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2005 13:36
- Nahlásit
Locco
Děkuju... Vidíš, že se se mnou dá občas komunikovat i normálně...
|
destiny
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2005 14:44
- Nahlásit
S Eimy sa da komunikovat super,prva odpisala na moj citovy vylev, ktory, bala som sa, nebude chciet vela ludi citat.Tak podme k faktom, bez citakov.Mat takeho psa na natahovacom voditku,nezabezpecenom,to neni buhvico.Ak ho hlavne nezvladam.Keby oj pes bol na takom istom, co inak aj chodi,nic by to na situacii nezmenilo, pretoze panicka sa len pozerala ako blba, ani si ho nepritiahla, nic. Len ja by som ho mohla tak rychle MOZNO ak by som stihla dvihnut do vysky.Tu sa pytam, preco ja?Ze takeho psa ma mat len skuseny kynolog,s tym snad nemate problem nikto.Ze ten isty pes bezne chodi bez voditka a nahubku,nad tym ste sa nikto nepozastavili.Teraz mal ON stastie, ze mal provizorne voditko.Provizorne, lebo na takom ho neudrzi.Hovorila som s viacerymi ludmi,dotycni sa im dokonca vyhrazali,ze zbiju a nechaju napadnut aj ich.Take rodiny su v jednom vchode dve, treti mlady pit sa objavil teraz.Ale oni su OK, hej?Ostatni radsej frcia dalej od nich,boja sa.Ved aj ja,pisala som,ze bude teror.Telefony a pod.AKU MAM MOZNOST BRANIT SA????Chodim eso svojim hafikom uz len vo dvojici, jeden na obranu, jeden na orientaciu.Povedzte mi niekto,preco chovate tuto rasu?Ja viem, spytate sa, preco ja chovam tuto.Ja preto,lebo povahovo mi vyhovuje,je to prijemny spolocensky pes.Preco ludia chovaju pitbulov?Co maju take v povahe?Komunikacia - je jedno, o com bola komunikacia, ved ked vam decko vyplazi jazyk, neudriete ho predsa.A hafik, co 14 rokov znasal suzenie od malych psov? Vsetka cest, aj ked prichlostil, bol s NAHUBKOM a to je uzasna zodpovednost, vsetka cest, kedze nikdy nikomu neublizil predtym.Ja viem, ze im to lezie na nervy, maly ustekani hafici,casto agresivni, ale velky hafik nemoze predsa jednat z pozicie sily.Ako som spominala, mala som anglickeho kokra predtym,agresivneho a drzala som ho fakt nakratko a zodpovedne, pretoze som mala zanho zodpovednost a viem, ze by ma bolelo, keby ublizil inemu hafikovi.Moje utoky su mozno hystericke, niet sa co divit, ta hysteria ma asi dlho neprejde,aj dnes zverolekar povedal,ze je to tak mily pes,ze zvycajne byvaju ostri, a on prave takto dopadol.... OK, dopadol, moja vina.Davam otazku do plena, preco chovate pitbuly a v panelaku?
|
destiny
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2005 14:45
- Nahlásit
Jaj, este nieco.Moj pes si po zranenie neprisiel, moj stekal tak meter od neho.On prisiel, vdaka volnemu voditku k mojmu.Moj pes sa zase tak blizko boji ist k velkemu psovi.Moj ho nenapadol a necpal sa na neho.
|
destiny
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2005 14:58
- Nahlásit
Daju sa sem poslat nejako fotky?Dakujem.
|
Beagle_009
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2005 15:05
- Nahlásit
destiny
Myslím že nikdo neřekl že váš pes na něho útočil ale provokoval ho. Druhá strana věci je proč ta paní nezareagoval a pita ihned nestáhla, ale nechala ho zaútočit... řekl bych že tu nejde o to jestli chovat pitbuly v paneláku nebo někde jinde. Jde o to proč si nezodpovědní lidé pity pořizují.
|
destiny
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2005 15:13
- Nahlásit
Beagle...009,moj pes provokoval rovnako ako ich pes.Tiez stekal.Tu sa asi pravdy nedopatram,fakt je,moj nebol na voditku, ale opakujem, ten ich akoby nebol tiez.Dobra otazka, preco si nezodpovedni ludia pitov porizuji.A moja otazka, ako tomu zabranit?Pisala som, ze by taky pes mal byt v rukach skuseneho kynologa.Suhlasite?Ale pre moju, a nielen moju zvedavost,ale aj mojich priatelov-psickarov,naozaj a bez urazky, preco si clovek vyberie prave taku rasu?
|
destiny
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2005 15:15
- Nahlásit
Inak, na slovenskom fore mi to ani neuverejnili,tam tema musi ist cez administratora a ten je, podla prispevkov,zastancom tzv.bojovych plemien - viem, ze oficialne take nie su, ale neviem to inak vyjadrit.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2005 15:36
- Nahlásit
destiny
Víte, ona se ta situace hodně špatně hodnotí, když tam nikdo z nás nebyl. My víme v podstatě jen to, co nám tady píšete a vy víte jen to, co vám řekl váš syn, alespoň pokud to správně chápu. Majitel toho pita by to možná popsal trošku jinak, přece jen váš syn musel být v šoku... Takže myslím, že tohle je tady fakt obtížný, ne-li nemožný řešit.
Dál bych se chtěla vyjádřit k tomu, proč lidi taková plemena chovají. Mně osobně se piti líbí a to nejen fyzicky, ale i povahově. Bohužel mě od tohohle plemene odrazuje právě to, že jsou obtížnější na výchovu a hlavně bych měla strach, že by začal být na psy agresivní a já bych psa, se kterým bych mězi ostatní psy nemohla nechtěla... Jinak povahově se mi to plemeno líbí kvůli oddanosti k pánovi, a taky schonposti dotáhnout to, co chtějí do konce (pravda, při rvačce s jiným psm to může být na škodu) i přes případný znevýhodnění (zranění a podobně).
K těm fotkám... Vložit se sem dají, ale musí být umístěný na nějakým webu (vkládají se sem pomocí webové adresy). Pokud budete chtít, tak ty fotky můžu natáhnout na adresu stránek svojí fenky a pak ty fotky dát sem... Kdyžtak mi je pošlete na mail k.ate@centrum.cz - tohle je možnost, jak je vložit přímo do fora, pak je tady možnost založit fotogalerii, ale v tom se na těchhle stránkách moc neorientuju, abych se přiznala.
Jinak bafíkovi přeju ať se co nejdřív uzdraví.
|
Beagle_009
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2005 15:38
- Nahlásit
detiny
Mají na tom asi oba svůj díl, ale jako vždy to odnesl ten slabší...
V rukou zkušeného kynologa nebo svědomitého člověka...Souhlasim, ale jak poznáte že zrovna v těch nebo oněch rukou z toho štěněte vyroste socializovaný pes... Podle mého musí být těžké takové plemeno socializovat když se ho už jako štěněte lidi bojí pustit k sobě či svému psu(díky propagandě po Hamburku2000).
|
Beagle_009
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2005 15:44
- Nahlásit
destiny
Také přeju pejsíkovi brzké uzdravení.
Piti se mi taky docela líbí... Ale jentak bych si ho nepořídil(rodiče by to asi nesnesli mít doma takového "hafíka",protože mamka se bojí skoro každého psa)
|
Beagle_009
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2005 15:46
- Nahlásit
destiny
Také přeju pejsíkovi brzké uzdravení.
Piti se mi taky docela líbí... Ale jentak bych si ho nepořídil(rodiče by to asi nesnesli mít doma takového "hafíka",protože mamka se bojí skoro každého psa)
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2005 16:17
- Nahlásit
Beagle_009
Problém je v tom určit, kdo je zkušenej kynolog... Přece jen je mezi jednotlivýma plemenama rozdíl a pitbul nebo i bulík jsou podle mě hodně specifická plemena na výchovu, bavila jsem se s paní, co má bulíka a ta mi řikala, že je to občas o nervy, protože té svojí fence něco 4 krat zakáže a ona to ještě po 5 zkusí. Zas na druhou stranu se o těchhle plemenech říká, že co se jednou naučí, to už nezapomenou. Otázkou je, jestli to taky občas není na škodu...
Já znám totiž spoustu lidí co mají druhýho, třetího psa a stejně výchova a výcvik nic moc, přitom by si člověk řekl, že by určitý zkušenosti mít mohli. Pak znám lidi, co mají psa prvního a šlape "jako hodinky". Liší se to fakt člověk od člověka...
|