| Autor |
Zpráva |
kachna_
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2011 09:28 - Změnil/a: kachna_
- Nahlásit
Maya
S tím schováváním to můžeš zkusit, ale třeba na Kima to fungovalo jen u štěněte, pak už neviděl důvod proč mě hledat, když si na procházku může jít sám a dělat si co chce a vrátit domů se umí, protože už to všude kolem vesnice zná.
Fakt? Já s tim uspěla u dospělý Dáji i malý Milči. Ani jednu z nich ani ve snu nenapadlo, jít dál beze mě. A i ta hluchá Hasky o nás věděla.
Ještě, když něco proženou, jdou na krátký vodítko a pokud možno končí procházka (nezaznamenala jsem, že by příště vůbec nepřišli, nebo cokoliv, před čím se varuje, když hned jak přijdou je dáš na vodítka. A fakt nechválim, bezeslova připnu a nekomunikuju s nima, končí sranda a pamlsky). Prostě NA VOLNO u nás může jenom ten, kdo je hodnej a poslouchá.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2011 09:32
- Nahlásit
kachna_
klistata nemame zatim, chystam se jim dat dneska spotony pro jistotu. Loni sme meli taky tak 3 za cely leto na obou psech dohromady
Mayakachna_
schovavame se celkem pravidelne, feri si nas hodne hlida, jak zmizime tak pobiha nestastne a hleda a hleda nicmene srna bude asi stejnej pripad jak kolo. Kolo daleko je vec nehodna jeji pozornosti, kolo tesne vedle ni je neco, co se musi honit... asi fakt problem ze ta srni ji vyskocila pres nosem a ferina okamzite sla po ni - predpokladam jako po objektu na honenou.
S Timem celkem bezpredmetny, ten evidentne rost jak kul v plote tomu se schovat, tak si toho ani nevsimne
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2011 10:03
- Nahlásit
kachna_
Že by ty feny byly nějaý závislejší? Jako Kim je možná extrém, od je samostatná jednotka od štěněte a neznámý věci ho vždycky zajímaly víc než to co zná, co zná to má na háku, tudíž všechno venku je pro něj zajímavější než já nebo i jídlo.
Když byl ještě mlaďoch, šli jsme po polňačce na kopci a já zašla za zatáčku za keřík a za chvilku koukám pes nikde. Pes nejspíš zvedl hlavu z trávy, nikde mě neviděl, tak usoudil že už jsem šla domů a tak šel taky. Já ještě hodinu lítala po kopci a Kim byl dávno doma. Tož asi tak.
To Dorin by chytil hysterák že mě nevidí, jemu by se to teda ani nestalo že by mě neviděl, protože mě nespustí z očí. Jemu můžu udělat i za trest, že ho nepustím domů a nechám ho za plotem, Kimovi jsem to udělala jednou, se sebral a šel se ještě projít.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2011 10:04
- Nahlásit
cernej caj
Tak jí otrkej, na kolo nejspíš někde na cyklistickém závodě nebo zangažovat někoho kdo kolem ní bude hodinu kroužit , na srny tam kde jsou, když to budeš dělat cíleně a mít jí na vodítku, tak si zvykne.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2011 10:17
- Nahlásit
Maya
jojo, s tim kolem to zvazujem jak bude trochu prostor
|
worick
Člen |
# Zasláno: 19 Dub 2011 00:24
- Nahlásit
Čau holky vidím, že se vyskytnul podobný problém jako u nás - kopíruju z minulého týdne: A Woriček..... Woruška nám vzal čáru za zajícem...Byli jsme venku před bránou na té naší velké haldě (navážce) a překopávali jsme tam třešni - vyrostla sama na blbém místě a pak ji budem muset ještě přeroubovat.... Jsme až nahoře a Worka slezl dole - na druhou stranu k potoku. Najednou Tom zařve (to nebylo slušné... ) a ,,vyběhnul mu tam zajíc!!" Já kouknu a... Worick letí jak šílený 20m za zajícem, kolem té sousedovic novostavby, přes pole, cestu a další 300m pole - až ke koním - k náhonu (potůčku nad naším) Pochopitelně jsme střídavě ječeli oba dva - což na tom prostoru bylo spíš směšné a jestli to pes i slyšel - nehnul brvou, mrcha Takže jsme si opět vyzkoušeli, že neposlechne, v žádném případě ho nezastavíme Ještě, že po cestě nic nejelo Po té naší cestě sice něco jede ,,ráz za uherský rok", ale náhoda je blbec Doběhnuli k náhonu a vypadalo to, že mu zajíc přeskočil přes vodu a vletěl do houští, poněvadž tam Worka zběsile pobíhal sem a tam a hledal ho. Tak jsem zase začala řvát a naštěstí se chytnul a rozběhl se k nám. No a co se má dělat správně teď? Neposlouchal a zdrhnul, nereagoval na fuj a nevím ani, co jsme všechno vlastně řvali (určitě ke mně - což byla pěkná blbost, což vím zase až teď zpětně, jenže v tom stresu, si to člověk nezesumíruje... ) - no a pak ale na nás na těch 300m zaměřil a když jsem ječela a mávala rukama, tak se rozeběhnul a doběhnul ke mně. Tak jsem ho radši moc chválila a plácala, že je hodný, že přišel ,,ke mně" Až po chvíli, až pominulo nadšení kolem (Berry byl očividně rád, že jsem ho nezabila ) tak jsem mu vysvětlovala že to se nesmí, takhle lítat za zajícem hlava-nehlava...
Poučení si vzal asi takové, že musí potrénovat....a příště toho hajzla určitě dostane - jelikož jak uviděl zajíce dneska na prochajdě, mohl se na flexině zjančit
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 19 Dub 2011 07:47
- Nahlásit
worick
no u nás to snad tak krutý nebude, když nám přeběhla přes cestu liška asi metr od nás, trochu psi začuchali, ale nezájem, protože ji neviděli přímo. Na druhou stranu v oboře na blízko běžící stádo muflonů dost řvali, ale to mi zas přijde normální.
Myslím, že ty srny ji vyprovokovali prostě tím, že běželi těsně kolem, že sme si jich nevšimli. Kdyby byli dál, asi by jen zaňuchala a bez odezvy. Nicméně teď budu mít strach ji kdekoli pustit, což až do teď jsem dělala naprosto bez obav...
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 19 Dub 2011 20:43
- Nahlásit
No jo, samojed je jiný kafe než špic, ale když psovi vyskočí srna před nosem, to zareaguje každý, jinak by to ani nebyl pes. Se špicem úplně stačí dávat trochu pozor a jak se srny nebo jiná zvěř objeví v dohledu, tak si psy napoveluju k noze a počkám až zvěř zmizí a je to v klídku, ta pravděpodobnost, že něco vyskočí pod nosem je malá, nám se to stalo zatím asi jen dvakrát, většinou ty srnky vyběhnou dřív a když zareaguju hned a přivolám si je, tak je to v pohodě. Já myslím, že i Ferina na tom bude stejně a klidně jí můžeš pouštět.
|
nefritt
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2011 11:12
- Nahlásit
Mayo, nepsala jsi tu o nějakých granulíchm po kterých Ti Kim zhubnul? Potřebovala bych něco pro Charlieho, ale nechci mu vysloveně dávat Light. Teď měl BC s lososem, ale tloustne mi i po tom
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2011 11:37
- Nahlásit
nefritt
Jj, po Frommu Gold mi zhubli oba. Ani nebyli v zimě oplácaní jako vždycky. Teď máme druhý pytel Dog Lovers gold a už trochu nabrali, ale zase Dorin má po tom občas řidší bobky, asi se vrátím zase k Frommu, jen ať jsou hubení, hlavně Kim to potřebuje na tu nohu.
|
nefritt
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2011 11:56
- Nahlásit
Maya
Ty jo, koukala jsem na to, ale dává se toho na jeho váhu cca 320 - to ostatních mu dávám cca 260-280 a stejně mi nabírá
No ale vzpomínám, že jeden z Jindřiných odchovů tím byl taky krmenej a vím, že jsem říkala, že ho trápěj hlady jak byl hubenej..... No tak to asi zkusím tomu lumpovi šedivýmu
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2011 12:05
- Nahlásit
nefritt
No možná to bude tím, že já nedávám dávku podle tabulek na pytli, ale všechny značky dávám stejně velkou dávku mám odměrku, Kim dostává celou a Dorin 3/4 ať je to co je to, takže já to fakt nevážila, kolik toho Frommu vlastně dostávali.
Ale mám dojem, že původně ta odměrka bylo odvážených 250 Eagle Pack, takže by to mělo být +/- podobný.
|
nefritt
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2011 12:39
- Nahlásit
No já právě taky ne. Tohle má odměrku tuším na Belcando a tu dostává s čepicí ......
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2011 12:51
- Nahlásit
nefritt
No nevím, můžeš to vyzkoušet, teď jsem se ale schválně dívala na % tuku a BC losos má 15, Fromm Gold 16, obyč adult 15 a Dog Lovers 18, což se teda nedivím, že po tom přibrali, ale zase až tak markatní rozdíl 16 a 18% není, tak fakt nevím co v tom Frommu je že po tom psi hubnou, když i Jindry štěník....
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2011 12:52
- Nahlásit
nefritt
Jinak odměrku mám asi Eukanubu, má takový fialovorůžový pruhy.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 23 Dub 2011 15:46
- Nahlásit
Já chci taky aby mě psi ztloustli, ale přijde mi, že nepřibíraj po ničem
Jinak z Ferinky bude přece jen vodní pes, na loňské spadnutí do rybníka zapoměla a jak si vesele leze do vody
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 23 Dub 2011 18:51
- Nahlásit
cernej caj
Paráda, to je super, že tam máte takhle vodu, u nás jen potok kde je v létě 10 cm vody. Kim by takovéhle jezero taky ocenil.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 23 Dub 2011 18:55
- Nahlásit
Holky můžete mi, plís, někdo říct jestli je v povaze rozdíl mezi velkým bílým špicem a samojedem? Exteriérové rozdíly jsou mi jasné, jde mi o tu povahu. Konkrétně o snášenlivost s jinými psy, o lovecký pud a o "klidnost versus drajv"
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 23 Dub 2011 19:20
- Nahlásit
Maya
to sme byli nekde u zdáru nad sázavou dneska na vycházce, to bohužel u nás není
Biluška
řekla bych že loveckej pud velkýho špice (pravděpodobně ne moc výraznej) a samojeda (ještě sem nečetla o samojedovi kterej by moh pobýhat volně bez toho aby pán trnul strachy) je diametrálně odlišná věc. Samozřejmě řečeno s trochou nadsázky...
Na ten zbytek se necítím způsobilá odpovídat
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 23 Dub 2011 22:38
- Nahlásit
cernej caj
kuju paní. Jak jsou na tom špicové s drajvem? Hlavně ti velcí. Jsou to spíš flegmoši a lenoši, že jo? V porovnání třá s šelmyjema.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 24 Dub 2011 00:57
- Nahlásit
Biluška
Špicové nejsou lenoši, jsou celkem temperamentní, ale pokud máš na mysli drajv jako nadšení do práce, tak to ve srovnání s ovčákama moc není, baví je to, práce je baví, ale chvilku a musí za to něco kápnout, baví je agi, Kima třeba hodně baví blbinky z tance se psem, ale klasika pořadovka, to už za chvíli bojkotuje, cviky se naučí za žrádlo rychle a pak prostě když už to umí ho to nebaví pořád opakovat.
Já můžu porovnávat s borderou, ta jen čeká na povely a vydrží je plnit půl dne, špic počká vteřinu a když povel není, jde si po svým a když povely jsou, tak po pár minutách už je znuděnej.
Mám na stránkách povídání o povaze vlčího špice, velký špic je v podstatě stejnej a platí to tedy na něj taky, jen to agi by zvláště bílému šlo asi líp, protože má mnohem lehčí kostru než vlčí http://assil.sweb.cz/vlcispic-povaha.html
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 24 Dub 2011 01:05
- Nahlásit
Biluška
Jo ještě jsem si vzpomněla mamka mi vyprávěla když byla s dětma v cirkuse, měli tam špice a bordery, zatímco bordery celou dobu jen nadšeně cvičili, všichni špicové si po každém cviku doběhli pro mlsku, takže sami sežrali všechno co měla drezérka v kapse. To je asi tak ten hlavní rozdíl mezi ovčákem a špicem.
Svatou pravdu měl Raber ve svý encyklepedii, kde napsal, že ovčák udělá všechno, aby potěšil pána a špic udělá všechno, aby potěšil sebe.
|
worick
Člen |
# Zasláno: 24 Dub 2011 08:19 - Změnil/a: worick
- Nahlásit
Ahoj holky, nejpovolanější bych měla být asi já, jenže tchánů špice se ani nepokoušel nikdo cvičit Každopádně je určitě líp vycvičitelný než samojed, protože ke špicům už byla přimýchávána pracovní plemena - právě z tohoto důvodu. Samojedi se křížili maximálně se severskými plemeny, takže to jim co do cvičitelnosti nijak nepřidalo
Maya
Svatou pravdu měl Raber ve svý encyklepedii, kde napsal, že ovčák udělá všechno, aby potěšil pána a špic udělá všechno, aby potěšil sebe - tohle platí asi pro obě plemena
On ne, že by se nedal cvičit, nenaučil se....ale on to prostě udělá buďto za tu mlsku a nebo si to bude setsakra rozmýšlet, jestli Třeba Worka, se na něco tváří jako jojo a dělá, že nechápe, co po něm chci. Už mu nevěřím, potože jsou věci, které zvládá výborně. Třeba vymotávání se kolem stromů na flexině už umí skoro na 100% a naučil se to víceméně sám, protože ví, že jinak se nejde Nebo když mu řeknu přines hračku, tak někdy jde a mrskne ji na zem dva metry ode mne. Když mu pak říkám, že tak nevypadá správně ,,přines" tak se otráveně zvedne a dá mi to před nohy - přesně proto že ví, že pokud se mi to nebude zdát dobře, kokino nebude
Kima třeba hodně baví blbinky z tance se psem, ale klasika pořadovka, to už za chvíli bojkotuje, cviky se naučí za žrádlo rychle a pak prostě když už to umí ho to nebaví pořád opakovat. - nemůžu říct, že by něco Worku vyloženě bavilo. Přesně jak to popisuješ - i u agility je to stylem,,jsem ti to už udělal a podruhé to nebudu opakovat - a začne to bojkotovat tím, že překážky obíhá. A to u toho nevidíte jeho otrávený ksicht A to tempo Panička letí, řve, hecuje a on si normálně vyklusává....tudíž ho normálně musím u překážek čekat
agi by zvláště bílému šlo asi líp, protože má mnohem lehčí kostru než vlčí - z tohoto pohledu asi ano, ale teda berňák u toho vypadá mnohem nadšenější a lítá a ,,směje" se u toho, kdežto Worka se šourá...
Biluška
o neschopnosti odnaučit ho lovit - bych mohla napsat román... Je pravda, že drastičtější metody typu EO pro mně nejsou, snažím se ho spíš přesvědčit že to není správně, ale v tomhle případě mně má parádně na háku. Ví, že když mi na flexině vypálí za volně loženýma slepicema, co tady jsou všude kolem, že budu řvát, ale prostě v 80% procentech to udělá vždycky Jak je zahlídne, už se chová jak smyslů zbavený.... To se týká koček, zajíců, srn atd. atd.....
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 24 Dub 2011 08:50
- Nahlásit
Kuju za odpovědi. Jsem nemyslela špice ani tak na agi (ale kdyby ho to chytlo tak s ním klidně běhat budu, to už mě nezabije ), ale na canisku. Konkrétně ho po mě chce jeden klient na polohování. Tak jestli by vydržel ležet půl hodiny v klidu a nevrtět se u toho. Když to porovnám s mýma psama - akity (obě) leží i hodinu a půl, klienti se na nich střídají a psi se vůbec nehnou ani při střídačkách. Je to až neuvěřitelné. Když potřebuju Harýse posunout jinam tak mu řeknu a on se neochotně zvedne. Rika se ani nezvedne a smýkám ji za postroj po zemi jak pytel . Vám to někdy natočím, nebudete věřit,že ti psi nejsou plyšoví .
Buldočka Ora a Lilátko polohují taky bez problémů, ale jakmile se zvedne klient tak nadšeně vyskočí i ony. Šeltie nevydrží ani jedna, maximum je pět minut, pak se začnou vrtět a dávají najevo, že chtějí vstát a jít si po svých.
Nejradši bych, kdyby špic dosáhl akitích kvalit, ale v podstatě by mi stačila úroveň Ory a Lilátka.
Z důvodu canisky je taky důležité, aby nelovil. Jednak v tom ústavu mají hodně moc zvířátek (králíčky, morčátka a tak) a za druhé tady je plno zvěře a mě neba furt někoho odvolávat a rvát se s loveckým pudem. Takových psů už tu mám dost, další, kterého pořídím bude jedině od malička nelovící, stejně jako šeltky.
No a do třetice musí být snášenlivý s mojím zvěřincem, takže akity jsem předem z dalšího výběru vyškrtla. Po tom, co píše Worick teda škrtám i samojeda a zaměřím se na toho velkého špice.
Velcí hnědí už fakt nejsou? Ani ve světě? Bych si klidně přiimportovala, jsou z nich jednoznačně nejhezčí.
|
worick
Člen |
# Zasláno: 24 Dub 2011 11:15 - Změnil/a: worick
- Nahlásit
Biluška
Tak to zase musím říct, že samojed je na canisterapii skvělý - to se mi u špice nezdálo, špic je ostražitý a s bílým i vlčím mám zkušenost, že nečekaně po člověku vystartovali, i když je před tím 10minut hladil to si u samojeda neumím představit, to je pes, co lidi prostě miluje (někdy až moc - tak podává packu a lízá, až je s tím kolikrát otravný )
Se zvířátky - těm, co má doma v žádném případě neublíží, je strašně opatrný. Na zahradě neublíží ani cizí kočce, ani ježkovi, když byl malý, tak mu tu chodil i jeden zajda a taky v pohodě. Zvrtlo se to až kolem puberty, to začal, podotýkám venku - lovit. Kdybych to předpokládala a zarazila to hned v zárodku, možná by to dopadlo líp. To jsem prostě prosr.... Je zajímavé, že slepici venku oškube (ale nezakousnul ji, dokonce ani nepokousal) ale když mu pískne, kvokne....gumová hračka, okamžitě pouští a nechce ji už vzít do huby - musím z toho vytrhávat ty slavíky Jemu asi nejde o to ulovit, ale o to pronásledování, respektive běh. Když nám jednou utekl do ohrady za naším - ke koním rozhodně je nemínil ulovit, ale hnal je pořád dokola po celé pastvině, dokud koně nemohli a nezastavili
Trochu je problém akorát s tím, že v místnostech mu je horko a to nevydrží. Za náma domů se sice nacpe, ale po chvíli škemrá u dveří - to berňák vydrží mnohem dýl, nemá tu hustou podsadu.
P.S. hnědý špic je opravdu hezký
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 24 Dub 2011 19:35
- Nahlásit
Biluška
Tak s caniskou to nevím, neznám jediného špice, který by jí dělal a popravdě moji by to nezvládli a osobně to tedy na nějaké delší ležení bez hnutí nevidím. Možná jedině vybrat od chovatele nějaké flegmoš štěně, i takový jsou, bohužel zase ve velkých špicech není takový výběr, je třeba jen jeden vrh ročně.
Spíš to vidím jak popisuješ ty šeltky, moji špicové třeba u česání vydrží tak 10 minut a pak už se melou, dýl vydrží jen když je někdo drbe. Jako historicky se po špicech chtělo, aby na dvoře byli všude a nic jim neuniklo, tudíž jsou to takový neposedové.
S domácím zvířectvem jako kočky, slepice atd. nemají problém, když to znají od štěněte, s hlodavcema je to horší, jsou to historicky myšilovci, k morčeti bych je já teda nepustila.
Velkého hnědého opravdu nekoupíš nikde na světě, byl pouze jeden experimentální vrh s hnědou střední fenou v Německu a dál to zatím moc nepokročilo. Ale jistě by chovatelé ocenili i import velkého bílého, je jich taky strašně málo, ale obávám se, že něco nepříbuzného by se taky těžko hledalo.
Nevím, možná na canisku by byl klidnější keeshond, jsou i povahově rodinnější psi, ale tam je zase je cena jinde a taky buď na štěně čekat a nebo import.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 24 Dub 2011 19:50
- Nahlásit
Biluška
Jinak pokud chceš informace o velkých přímo od zdroje, zkus kontaktovat tuto chovatelku http://www.gross-spitz.wz.cz/index1.htm s velkýma dělá dost věcí jistě když jí popíšeš na co bys ho chtěla, může ti poradit nakolik jsou vhodní.
Akitku já znala jen jednu a oproti mejm psům to byl fakt kliďas.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 24 Dub 2011 19:55
- Nahlásit
Biluška
No a na závěr ještě dodám, pokud vezmu mého vlčího psa a canisku, tak on miluje lidi a jistě by se mu líbila taková caniska, kde ho lidi drbou a krměj piškotama. Ale polohování by rozhodně nedal. Ale zase když jsem si ho byla vybírat, tak jeho brácha byl strašnej flegmouš, tak bůhví jakej je dospělej.
Každopádně ve vlčích bys měla mnohem větší výběr.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 24 Dub 2011 21:00
- Nahlásit
Maya
Když mě se vlčí moc nelíbí . Chtěla bych buď velkého hnědého (což teda asi nepůjde když nejsou), nebo velkého bílého.
O tu canisku zas až takový strach nemám, tvrdím, že jaké si to udělám, takové to mám, tudíž ho to prostě naučím . Akity taky bůhvíjací kliďasi nejsou, normálně chtějí procházkovat, běhat, zabíjet malé pejsky a tak podobně. Ale řeknu "hají buci" a dělá se hají buci
Na ty nakryté velkobílé feny jsem koukala, ale teď je ještě moc brzo, chtěla bych štěně tak plus mínus za rok až dva.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 24 Dub 2011 21:06
- Nahlásit
Biluška
další, kterého pořídím bude jedině od malička nelovící, stejně jako šeltky. sme měli šeltku která šla po všem co se pohnulo a nosila domů aspoň mrtvoly myší
no mě pes vydrží ležet i hodinu a v pohodě, je takovej víc flegmouš, ale fenka, ta teda nevydrží ani 5 minut, ta je jak z divokejch vajec...
|