| Autor |
Zpráva |
brezen2008
Člen |
# Zasláno: 3 Kvě 2009 10:47
- Nahlásit
pawLINka
tak dej pak vědět jak jim to jelo
|
Dáška
Člen |
# Zasláno: 3 Kvě 2009 13:03
- Nahlásit
pawLINka
Kuřata zní dobře, ale tam spíš kdyby se to dalo koupit už mražené a nachystané za tu cenu
|
brezen2008
Člen |
# Zasláno: 3 Kvě 2009 16:38
- Nahlásit
Dáška
no taky jsem si říkala že by to už mohlo bejt bez smrti a škubání
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 3 Kvě 2009 16:41
- Nahlásit
Takový zdroj by se mi taky hodil.Ale u nás o ničem takovém nevím
|
brezen2008
Člen |
# Zasláno: 3 Kvě 2009 16:46
- Nahlásit
makrel
tady okolo prahy taky nic není
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2009 10:34
- Nahlásit
Kdo máte zkušenosti,poraďte. Od kdy byste štěndu dávali lososa z Vetamixu? Ty kosti mi tam přijdou dost ostrý, ale zas jsou to velký kusy, tak by to mohlo štěně dobře rozkousat. V pátek si pro ní jedeme, bude jí sedm týdnů a první týden jí budu převádět z granulí na maso, takže v úvahu přichází losos od osmýho týdne dál
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2009 11:14
- Nahlásit
Tak hlásím, že pesům kuřátka moc chutnají. Hlavně pařátky
Jinak si zjistěte, kde máte nejbližší drůbežárnu, která prodává brojlery na dokrmení - určitě budou mít i tady tyhle špatný, protože co by s tím dělali? Vykrmit nepůjdou, a tak to radši určitě prodají pro zvířata. U nás tyhle berou prý do ZOO jako živé krmení.
|
reneeska
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2009 11:31
- Nahlásit
pawLINka
už du psát, jen nevím jestli na to mám
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2009 18:42
- Nahlásit
reneeska
Jako jak mít? Udělat z živých neživé?
Ještě že mám na tohle lidi - já to jen sáčkuju a dávám do mražáku
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2009 18:50
- Nahlásit
jana33
Co vzpominam, tak jsem nejak kosti v lososovi neresila, mala zvejkala od mala vsecko - skelety, lopatky, pstruzi hlavy. Byla zvykla a i jehlickama si dovedla pekne poradit s flakotou.
Jestli mas ale stendo puvodne granulovy, tak bych byla opatrna - uvidis, jak bude poctive zvejkat nebo hltat. A vzala jsem nedavno prvne sumecka-kapra, nebo jak se to jmenuje, od vetamixu. A jsem prijemne prekvapena, takova nahrubo pomleta rybinovita rybina (hrubeji nez piliny a neni tam tolik vody), cubam to smakuje vic nez losos. Tak treba bys to mela coby alternativu, kdyz mas strach z kosti v lososovi.
|
Nori
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2009 19:02
- Nahlásit
Když jste začali s "BARFováním" řídili jste se podle nějaké knížky? Jak co a kolik s čím dávat?
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2009 19:07
- Nahlásit
Nori
Spis tak nejak selskym rozumem. A jestli si nejsi jista, coby zacatek doporucuju precist tenhle jidelnicek na Baronu.
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2009 20:09
- Nahlásit
Fifi
Díkas. Sumeček-kapr jsem posledně objednávala,ale přijel mi novej řidič a nebyl to schopen v autě najít,tak až budu objednávat za týden,dva,snad už to dorazí. Já se trochu bojím,že jsou ti kosti fest ostrý, jinak normální kosti jí dávat určitě budu, kuřecí krček,křídlo,velký hovězí. A hltat by snad neměla,aspoň i naši stávající psi, hltači, lososa překousávaj
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2009 20:11
- Nahlásit
Nori
Přečetla jsem si Sehnerku,ale jinak jsem to moc neřešila. Jak píše Fifi,řiď se selským rozumem a tím,jak ti pes bude reagovat
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2009 20:18
- Nahlásit
jana33
Já se trochu bojím,že jsou ti kosti fest ostrý,
Bych zacala se sumeckem a pozdeji lososa. A neprijde mi, jsou mekky, ohebny, obaleny. Tak max ji oriznout ploutev horni, co tam nekdy bejva. At stendu chutna!
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2009 20:25
- Nahlásit
Fifi
Jj asi to tak udělám. Stejně ho musím postupně převést z granulí,tak budu postupně přidávat nejdřív hovězí,pak piliny a sumečka a následně losůska.
Btw jestli máte někdo uložené poznámky z přednášky Sehnerové, které jsem posílala spoustě lidí, pošlete je někdo Nori. Já je mám někde zašantročený a nevím kde
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2009 20:36
- Nahlásit
jana33
Sem je naslaa Co kdybych to sem plivla online? Bude ti to coby autorce zapisku vadit?
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2009 20:41
- Nahlásit
Fifi
No mě určitě nee,jsem ráda,že je máš - během konce v zaměstnání a stěhování,nějak vzaly za své a to nejen tyhle zápisky
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2009 20:43
- Nahlásit
jana33
ok, tak zde tvuj historicky zaznam.
• Obecně platí,co je škodlivé pro děti do 3 let, je škodlivé pro psy
• Pes jí hodně „čichem“,proto má rád bylinky a koření,které je pro něj i moc zdravé – rozmarýn,bazalka, petržel, majoránka, kopr, skořice, listy kopřiv a pampelišky, kmín, kari, sladká paprika, mák, cibule česnek,med
• O cibuli se říká,že je pro psa toxická,způsobuje anémii – ano, pokud by pes sežral najednou zhruba 3 kila cibule
• Důležité jsou přírodní antioxidanty (obsahují vitamíny C a A) – petržel, špenát, salát, ředkev, broskev, šípek, třešně, víno,jahody, olej z obilných klíčků, rajčata, kopr
• Minerály jako vápník,hořčík,draslík se nacházejí v syrovém mase, jsou důležité pro kosti,tkáně,svaly,rovnováhu tekutin
• Stopové prvky – játra, žloutek, droždí, hovězí maso
• Dříve doporučovala pangamin,ale o 100% lepší je klasické droždí, pangamin je „mrtvý“ a má mnohem menší účinky
• Mléko – tolerance psů je rozdílná, pokud je pes krmen mlékem bez přestávky, může trávit mléko dobře celý život,ale obecně je lepší kozí mléko. Nezapomínat,že mléko není nápoj,ale potraviny
• Obilovinné burisony, pufované výrobky – podle posledních výzkumů toxické – vyrábějí se pod obrovským tlakem a tím se při výrobě vytvářejí obrovské chemické reakce
• Oleje – kvalitní jsou samozřejmě olivový,rybí,slunečnicový,ale potřebné látky má i obyčejný řepkový
• Nejbohatším na aminokyseliny jsou bílkoviny živočišného původu, syrové maso obsahuje 10 životně důležitých esenciálních,které pes z ničeho jiného nezíská
• Psi na granulích jsou hladoví, granule se tráví 2-4 hodiny, maso 12-15 hodin
• Poměr maso a ostatní – dospělý pes 1:2, březí fena 3:1, štěně 2:1
• Poměr kalcium a fosfor 3:1, velký rostoucí pes 4:1 – dobrý tvrdý tvaroh, tvrdé sýry, zakysané mléčné výrobky, koření,mandle rybí tuk (pro vápník) – v většině běžných potravin převládá fosfor, proto doporučuje štěňatům vápník přidávat – doplňky od renomovaných výrobců,nepřekračovat doporučenou dávku!
• Štěňatům přidávat vitamín C jako ochranu pohybového aparátu,přidávat i březím fenám
• Vitamín D – zvířata žijící v bytě, kotci,které nebývají tak často na sluníčku,mohou mít nedostatek
• Denní dávka má mít zhruba 23% tuku, nedostatek tuku je pro psa nebezpečný
• Nejlepší maso koňské, hovězí
• Vepřové a jehněčí – příliš tučné
• Kuřecí – pro psa má málo bílkovin,dietní
• Zvěřina,telecí,drůbeží maso a masové vývary – velký nadbytek purinů – močovina – výsledkem je stále větší počet onemocnění Dnou! – platí,z čím mladšího zvířete krmné maso je, tím více purinů obsahuje
• Je proti velkému zkrmování drůbeže pokud není z domácích chovů – dnešní kuřata jsou plná hormonů a antibiotik (jsou to rychlokvašky), cholesterolu
• Na problémy s ledvinami doporučuje čaj z kopřiv a čaj s z černého bezu
• Nezkrmovat starou „zešedlou“ drůbež a kachní vejce – riziko salmonely, králičí játra – cizopasníci
• Krmiv dvakrát nebo i víckrát denně (hlavně starší psy), nedávat stravu ani příliš hustou ani řídkou s velkými kusy masa
• Doplňkově krmit plíce, játra,ledvinky, slezinu,žaludky (hlavně neprané)
• Potrava – pokojová teplota
• Pozor na sůl – ve velkém pro psa jed
• Na zácpu funguje mléko,olej, slezina a játra
• Pozor na vodu z kaluží a zelených rybníků
• K pití jsou vhodné i zeleninové vývary (výborné pro psy na hubnutí)
• POZOR na kaštany – neházet psům na hraní a aportování – ve střevech nabobtnají a střeva zacpou!
• Přílohy – nejlepší natural hnědá rýže, po těstovinách je brzy hlad a v žaludku kysnou
• Vhodné i kroupy – blahodárné na játra – uvařit,rozmixovat
• Ovesné vločky namáčet, luštěniny nevhodné
• Mořské řasy – studnice minerálů,bílkovin, vitamínu B, železa,vápníku, sodíku,jódu
• Pokud se krmí syrovým masem a syrovou stravou,není nutné počítat a dovažovat minerály,vitamíny, pes má vše,co potřebuje
• Pro štěňata je velice důležité syrové libové maso, mléčné kaše, žloutek, mrkev atd
• Dávky jsou individuální – každý pes je jiný a každý majitel musí vysledovat,kolik jeho pes potřebuje – většina plemen si řekne a nadbytek nesní, některá plemena (retrívři,boxeři,RTW) jsou nenažraná,musí se kontrolovat
• Vláknina – super rozinky,sušené švestky,fíky
• Torze – nikdo přesně neví proč vzniká, názory se různí,co platilo před rokem,dnes už neplatí
Po přednášce jsem se jí ještě osobně ptala na přidávání vitamínových doplňků apod. pokud člověk krmí syrovým masem,zeleninou atd a říkala mi,že je to naprosto zbytečné,pokud je potrava syrová a pestrá,pes si vezme vše,co potřebuje
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2009 20:51
- Nahlásit
Fifi
To jsem to hezky sepsala
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2009 21:07
- Nahlásit
jana33
Mooc pekne.
Btw, jsem u jednoho reznika za pako, prijdu a ve dverich uz zvolavam - "mate lopaty?" Kdyz maji, tak pak tahnu treba deset kg lopatek v taskach, konecne jsem objevila zdroj, ze kteryho mi nebleje ani hltavka rotvajleri.
|
reneeska
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2009 21:20
- Nahlásit
Jako jak mít? Udělat z živých neživé?
Ano, a hlavně bydlím v BYTĚ
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2009 21:39
- Nahlásit
reneeska
hlavně bydlím v BYTĚ
Tak to jo.
Můžeš udělat sousedům před panelákem šou
A nebo krmit živým
|
WhiteWolf
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2009 22:18
- Nahlásit
Fifi
Zvěřina,telecí,drůbeží maso a masové vývary – velký nadbytek purinů – močovina – výsledkem je stále větší počet onemocnění Dnou! – platí,z čím mladšího zvířete krmné maso je, tím více purinů obsahuje
Takže masové vývary NE? Chápu to dobře?
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2009 22:27
- Nahlásit
WhiteWolf
Me se neptej, to jsou zapisky jana33 , ja na ty prednasce nebyla.
Ja zverinu ani teleci nekrmim, z drubeziho jen bytelny skelety bud vetamix nebo reznik a masovy vyvary delam z nozek prasecich ci hrtanu, co sezenu od reznika.
|
WhiteWolf
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2009 23:19
- Nahlásit
Fifi
Aha, to jsem se nevšimla, že je to od jana33
Právěže můj starej pes má vývary celkem často a kulhá, jenže u něj to asi bude věkem, DKK a artózou, každopádně je to zajímavé a zkusím se po tom popídit.
|
brezen2008
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2009 08:02 - Změnil/a: brezen2008
- Nahlásit
Nori
já akorád ze začátku jo,ale ted už nee
ted vím že když má šiška hrubomletého 1 kg,rozpůlím a mám 500g + dávám co mě napadne,jablka,hrušky,cuketu,ředkvičky..... + dávám těstoviny a mořskou řasu
ALL:
ale hodně lidí mi říká,to musí bejt práce ,jako míchat a hledat co a jak, a já vždy řeknu,no 10 minut maximálně
bo maso vyndám přes noc do lednice,to mi krásně se rozmrazí a pak ráno rozdělím na 2 části a dostrouhám ovoce + spařím těstoviny,za 10 minut je papů hotové
práce je jenom 1x týdně : jít do cukrárny pro skořápky,zastavit se u kuřecího ráje pro skelety a krůtí byskupy,jít k řezníkovi pro prasečí nožky,pak jít asi 5 minut a vzít 5 kg hrubomletého a máme vychajdu za hodku hotovou
|
Pink
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2009 08:22
- Nahlásit
Fifi
O stánku vpřed píšeš, že jsi zhubla fenu. Mám dotaz - co jsi jí dávala za přílohy, když nabírala? Mám hubeňoura, tak mě zajímá po čem kdo přibírá. Já teďka zkouším bylinky na podporu trávení od Phytovetu (pes je vyhrál na závodech, tak si je hezky slupne).
|
brezen2008
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2009 08:29
- Nahlásit
Pink
no co vím,tak pes nabere po suchejch rohlíkách,těstovinách,kostí,vločky
sama mám hubenoura a tak dávám tohle
|
Montik
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2009 08:44
- Nahlásit
heleďte lidi, tak mi napadá...Já dávám maso a zeleninu a přílohu (vločky) jen občas..Vadí to? hafani evidentně nestrádají..Já jen, jestli tolik masa v jedný dávce bez přílohy nemůže uškodit.. (pro upřesnění, k snídani maj kosti, skelety, kusovky, ryby, atd... a k véče nejčastěji hrubomleté, hovězí s droby,dršťky- i bez - se zeleninou....)
|