| Autor |
Zpráva |
Gerda
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2011 19:21
- Nahlásit
Pumpa
Kdybych někdy chtěla bělouše, pak by to bylo určitě po Fandovi a Dorince - jsou krásní a bezva, normální vyrovnaní čokli. Fufin je dokonce nejvíc krásnej, je to princ Hyacint.
|
Pumpa
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2011 19:23
- Nahlásit
Gerda
tak pozor nejkrásnější na svjetě je Clarke, jo na to bacha
|
Pumpa
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2011 19:25
- Nahlásit
LuSta
právě jsou svoji, nejdou tak bezhlavě do práce, ale přesto, by se pro svýho člověka rozkrájeli
|
LuSta
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2011 19:39
- Nahlásit
Pumpa
Je to už jiný plemeno, povaha se odlišila, a tak to má být .
|
drakka
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2011 20:03
- Nahlásit
Calleb
neber to prosim jako nejakou reklamu na sebe, ale dala jsem do kupy tyhle stranky URL kde jsem se snazila tu bilusi povahu nejak priblizit i treba ve srovnani s jinymi plemeny, tak treba ti to pomuze pri vybirani...
Montik
gratulace nejvetsi! je mi lito ze jsme tam taky nemohly byt A neprihlasite se jeste na ten special BSO do Sezemic? Letos nas tam moc neni...
|
Baico
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2011 20:03
- Nahlásit
Calleb
Tak jsem tu. Bělouši jsou úžasní, dá se s nima dělat všechno možné, jen to chce u toho přemýšlet. Pokud chceš se psem cvičit, tak poslušnost neni žádný problém, jsou chytří, rychle se učí, ale všechno musí jít pozitivně. Trošku "přitvrdit" si můžu dovolit, až teď u toho staršího pětiletého psa, který už má dostatečné sebevědomí. U toho ročního při cvičení chyby jakože přehlížím, ale při správném provedení cviku přehnaně chválím a odměnuji.
Stopaři jsou bělouši výborní, tam problém nebývá, pokud není páneček línej na stopy chodit.
Co se týká obran, je to horší. Baico kouše rád a kouše dobře. Ale nikdy tam nebude ta razance a tvrdost jako u NO.
Mladej Fufin je hlavně krásnej a ještě nechápe, že tahat se se strejdou je vlastně velká legrace. Bude s ním víc práce, ale půjde to. Je důležité najít figuranta, který pochopí bělouší něžnou duši a podle toho s nimi bud pracovat.
Jinak, co se týká ceny. Baico stál před 5 lety 18 tisíc, je po rakouském psovi. Fanda už byl za 25 tisíc, protože po feně importované z Francie a po psovi importovaném z Brazílie do Holandska.
|
Calleb
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2011 20:50
- Nahlásit
LuSta
Jojo mě se právě taky moc líbí a čím víc o nich čtu tím více se mi líbí
Baico
Děkuji za přiblížení bělouščí povahy atd. Jako co se týká sportu a závodů, nechci je dělat nějak vrcholově. Spíš to bude takový parťák na procházky a jako doprovod na dlouhé tůry ... Jenom se ještě zeptám neznáš nějakou dobrou ChS běloušů ?
|
Baico
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2011 21:02
- Nahlásit
Calleb
Jako co se týká sportu a závodů, nechci je dělat nějak vrcholově.
Však jo. My taky jen blbneme. Žádná mistrovská úroveň to není. Dělám jen to, co zvládne pes a hlavně já. Nic nelámu přes koleno.
neznáš nějakou dobrou ChS běloušů ?
No rozhodně domovská mých kluků Ancilia,pak Nubika, výborná zvířata jsou i La blankpapilio. To jsou chovky odkud mám s jejich odchovy osobní zkušenost.
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2011 21:12
- Nahlásit
LuSta
tche, Gríňa už tam s lemončinou Jessie skotačil i v tom proudu a minule dokonce skákal do potoka z cca metrový vejšky
|
LuSta
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2011 21:24
- Nahlásit
Grin
Tak to je ovšem borec - na svůj věk . Potřebujem taky nějakýho tahouna.
|
Calleb
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2011 21:45
- Nahlásit
Baico
Tak to je super, mno já koukala na tu chovku odkud máš Baica ... koukala jsem že na tento rok mají naplánovaného hoooodně moc krytí ... tak si snad vyberu nějakého mazlouna tam
|
Calleb
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2011 22:12
- Nahlásit
Baico
Teď jsem zkoukla všechny ty chovky co jsi mi napsala. Nejvíc se mi asi zamlouvá ta Nubika. Jako psema a tak. Tak uvidíme ale každopádně ti moc děkuji
|
babou
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2011 23:12
- Nahlásit
Calleb
Ahoj, můžu přispět malým srovnáním, teď mám malé štěňě NO ke tříleté feně BŠO (NO jsem měla už i dříve). Rozdíl je mezi nimi diametrální. NO je prostě takový "předprogramovaný" jestli se to tak dá napsat chyby z Tvé strany odpouští a je ve všech okolnostech přizpůsobivý. BŠO je pes, u kterého si musíš všechno zasloužit a spoustu věcí přizpůsobit ty jemu, resp. brát na něj ohled. BŠO jednoznačně citlivější, bezkonfliktní, subtilní až submisivní x NO sebevědomý, závislý, splachovací. Tuším, že když jsem to proletěla, někdo psal, že BŠO neloví..na to velký pozor, je to můj první pes, který opravdu není od zvěře odvolatelný a vím, že obecně je ten pud silný ve více jedincích. Pak ještě pár maličkostí..tak nějak subjektivně ze zkušeností s jedním psem, takže se nemusí vztahovat na plemeno.. BŠO podle mě později dospívají (psychicky), při výcviku opravdu přemýšlí jinak než NO, ale to nevím, jestli není ke škodě (třeba při hledání schované hračky mi vždy NO hledá naprosto systematicky motivovaná hledaným předmětem - to i 4měsíční štěně, BŠO hledá dost chaoticky)..
Obecně se nedá říct, které plemeno je lepší a které horší a hlavně záleží i na jedinci. Myslím, že BŠO je skvělá volba, pokud se chceš o psech něco dovědět a pokud máš zájem se s nimi naučit komunikovat a rozumět jim, ale zárověň doporučuju předem počítat s nějakými problémy a neupínat se na dokonalého kamaráda vysněného v růžovém snu
|
LuSta
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2011 05:24 - Změnil/a: LuSta
- Nahlásit
Baico
Tak přesně tyhle tři chovky jsem kontaktovala, když jsem se rozmýšlela, odkud si vezmu štěndo. Tenkrát jsem skoukla snad všechny, co byly na netu, a tyhle splnily moje kritéria.
Calleb
Akorát v Nubice v té době ještě nechtěli chovat na Shegy a já chtěla dlouhosrťačku.
|
Baico
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2011 09:29
- Nahlásit
Calleb
Nejvíc se mi asi zamlouvá ta Nubika
No tam plánují štěnda až na podzim. Ale obě fenky znám. Odchovy po Nubi jsou moc pěkné. A Shegy odchovala teprve první vrh, ale sama je moc šikovná.
babou
zárověň doporučuju předem počítat s nějakými problémy a neupínat se na dokonalého kamaráda vysněného v růžovém snu
No tak s tímhle musíš počítat u každého plemene. Chce to prostě jen používat zdravej selskej rozum a vnímat, co ti říká pes a nesnažit se ho nacpat do šablony. když je člověk s prominutím debil, tak pokazí i toho "předprogramovanýho" NO.
|
Lemonka
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2011 11:51 - Změnil/a: Lemonka
- Nahlásit
calleb a babou
nejde jen o dokonalého kamaráda vysněného v růžovém snu. já co jsem si třeba pořídila Jess, tak jsem byla dopředu smířená či připravená na různé starosti, výchovu, výcvik, problémy atd. čekala jsem takovou nějakou "normálku", jestli víte co myslím. jenže Jess nebyla takové to roztomilé hravé mazlivé štěňátko, které občas zlobí, něco zničí (ne že by to nedělala, to ne). ona byla flegmatická, pomalejší či v něčem i opožděnější, ne zrovna hravá, bez výraznějších projevů, občas taková "nijaká". dlouho jsme k sobě hledali tu správnou cestu.
edit: tím ale nechci říct, že jsou takový bělouši, to vůbec ne. na vyjímky se člověk musí připravit, některého ho stejně překvapí... bělouš na první pohled vypadá jako skoro dokonalé plemeno. ne tedy na obranářské zkoušky, ale tak jako do života, pro rodinu. má to ale i své mouchy.
k plemeni jako takovému. BŠO loví a celkem rádi a pozor na bojácnost a přílišnou opatrnost. sice se to tu již naťuklo, ale je opravdu potřebova dobře socializovat. a zabránit špatným zkušenostem (např.s dětmi)
Baico
sím sím, já prosím taky odpověď ohledně obran a kořistnického pudu, díky.
|
Calleb
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2011 12:09
- Nahlásit
babou
Jé, mockrát děkuji ... zase si tam napsala něco nového co mě trošku utrvdilo a poučilo ... Určitě nemám nic vysněnýho, vím že pes je strast a rodost závoveň. Nervy i smích a v neposlední řadě láska i nenávist ... Všechno tohle znám, někdy psa miluju k sežrání a po nějaký jeho blbosti co vyvede bych ho nejradši zakopala pod zem ... (samozřejmě ironicky) ...
LuSta
Mě se taky právě líbí Shegy, a mají v plánu jí připustit taky s dlouhosrsťákem, takže to splní všechny moje "kritéria". Když jsem se rozmýšlela nad NO nebo BŠO, tak každopádně i NO měl být dlouhosrsťák
Baico
Shegy se mi moc líbí asi bych brala štěndo po ní
Lemonka
Správnou cestu k pejskovi a jeho výcviku si musíš najít u každého pejska. Někdy je to lepší a někdy človíček musí přemýšlet třeba i x měsíců ne-li let. Jinak co se týče lovení, i to se dá částečně odbourat ... doma mám NO kříženýho s BO Groenendaelem a to je taky neuvěřitelný lovec, neváhal a vždycky vystřelil. Teď už se mnou žije 8 let + 2 roky co mu byly když jsem si ho brala z útulku, takže je mu 10 let a už na to nemá aby vystřelil. Ale jinak okolo 4 let už se dal v pohodě odvolat, chce to kopec rozum a nervy pevně na uzdě.
|
Pumpa
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2011 12:12
- Nahlásit
Calleb
nervy pevně na uzdě
v některých případech nervy, jak lana vod výtahu... Ale jako každej nemá i pes občas náladu šaškovat jenom pro Tvoje krásný oči a dává to velmi najevo
|
Calleb
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2011 12:16
- Nahlásit
Pumpa
... lana od výtahu to zní moc pěkně mám takový pocit že už teď bych měla šetřit nervy na bělouška ... Jojo je mi to jasný ... ačkoliv mám psa už 10-ti letého tak mi plně dává najevo že teda jako ještě furt není důchodce a dokáže provokovat a zjišťovat jestli mám nervy furt stejně pod kontrolou ...
Ale co s tím si člověk toho pesana pořizuje ... A když je to člověk který si to neuvědomuje, tak právě kvůli nim tu jsou narvané útulky nejem pesanů kříženců i pesanů s PP ...
|
Pumpa
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2011 12:22
- Nahlásit
Calleb
to zase ne, jsou to pohodáři. A jak píše Bajkofka stačí zdravej rozum, pevná ale spravedlivá ruka, žádnej velkej dril a hlavně porozumění a máš psí lásku doma...
|
Calleb
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2011 12:31
- Nahlásit
Pumpa
Mno já nejsem zastánce bití psů ... když už něco tak ho vytahám za kůži na krku a je to ... každej má trošku jinej názor na "trest" jak třeba ty dáváš najevo pejskovi že takhle to nepůjde ? ... Jinak zdravého rozumu mám doufám dost ... pomáhám i s výcvikem několika psů v našem okolí. Tak snad si budeme rozumět
|
Pumpa
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2011 12:50
- Nahlásit
Calleb
Clarke je hóódně citlivej, takže stačí říct s podstatným a důrazným tónem v hlase "NESERMNĚ!" a už je mu to jasný jen občas, když je jak utrženej ze řetězu, lehkej klepák po čumáku nebo ho prasknu plochým vodítkem, ale to je pro něj spíš takový nastartování, aby mně vnímal, protože je někdy moc zapálenej do věcí, který nejsou žádoucí... ale bít ho nemůžu, ani kdybych chtěla, páč to má stejně opačnej efekt....
|
Calleb
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2011 13:15
- Nahlásit
Pumpa
Jojo právě ... já to na svýho psa zkusila jednou že jsem ho ... nebá se říct zbila, ale prostě dostal ... a pak už se mu nechtělo ani chodit ke mně, ani nic jinýho ... když jsem už hodně vytočená tak buď psa donutím jít k sobě intonací (jakože mám radost) a nebo ze sebe udělám blbce a utíkám a řvu na druhou stranu než je pes ... mno ikdyž kdo je pejskař nebude se mím manévrům divit
|
Calleb
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2011 13:16
- Nahlásit
ježiš teď jsem to po sobě přečetla a docela se divim ... píšu jak negramot ... bože škola volááá už ani psát neumim
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2011 15:25
- Nahlásit
Calleb
chtěla bych se připojit k názorům na BŠO, protože mám fenečku 7-letou a taky jsem vyrůstala s dvěma NO. BŠO je nádherný a úžasný pes. Má o hodně jinou povahu než NO a pro
mě absolutně vede před NO. Je citlivá, mírumilovná a submisivní ve smečce s dalšími dvěma fenkami, prostě pohodářka. V mých
očích prostě "pan pes". Určitě bych si vybrala na tvém místě
BŠO, žít s ním je fakt paráda...
|
Calleb
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2011 16:17
- Nahlásit
Eninka
Jojo určitě to vyzkouším ... vyzkouším to na celý jeho život ...
Už teď se moc těším až se mi tu bude batolit ta chlupatá kulička
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2011 16:30
- Nahlásit
Calleb
Už teď se moc těším až se mi tu bude batolit ta chlupatá kulička
ty malinký vypadaj jako rozlitej jogurt a líbí se mi na nich, jak jsou jako štěnce děsně ušatý )))
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2011 16:33
- Nahlásit
Gerda
nekecejte pani, hlavně že Grinečka furt pomlouváte!!!
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2011 16:41
- Nahlásit
Grin
nepomlouvám, je úžasně ušatej, má prokazatelně největší uši ze všech běloušů, co znám, je s nima děsně roztomilej, jak řikám - umlátil figuranta ušima ))))
|
babou
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2011 16:57
- Nahlásit
Baico
To je jasný, ale to už je pak víc o lidech než o psech
Lemonka
Trochu vím, o jaké "nijakosti" mluvíš.I když my to máme ještě malinko umocněno tím, že fena je docela nekontaktní a nemazlivá, takže ta "bezemočnost" mi přišla docela výrazná, to se ale s věkem aspoň u nás spravilo
|