Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / Bernský salašnický pes II
<< 1 ... 9 . 10 . 11 . 12 . 13 . 14 . 15 . 16 . 17 . 18 . 19 ... 36 . 37 . >>
Autor Zpráva
birma
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2015 16:06
- Nahlásit

worick
Worka někdy na vodítku skočí a zařve, přitom na volno konfliktní není. Ale nemyslela jsem u toho zrovna na tebe i když podle toho, jak popisuješ Adama by to třeba sedělo.
Akorát Adam, když zjistil, že psy, co se mu nelíběj, poslu do řiti, je schopen s většinou psů vyjít, i když je sám na vodítku. Ty, který nedáva na vodítku (jsou to většinou určitý rasy), nedáva ani na volno.
Neviděla jsem situaci, kdy ji obtěžoval pes a Ferina po něm vyjela tak, že Kristýn prokousla to koleno. Jen z Kristýniných reakcí (co jsem měla možnost vidět) se mi právě jeví, že do toho zasahuje už předem moc
Tak jsi prostě Ferinku neviděla v akci. A třeba když všichni včetně Kristýny spí, tak fakt nejde o to, že by někdo na Ferinu něco přenášel…

Drakopes
když se někdo s takhle nesocializovaným psem přijde procházet do parku, kde je volné pobíhání psů povoleno. Od majitele je to zřejmě rozvinutý masochismus a vztek na všechny ostatní psy, kteří si takhle v parku bez konfliktů běhají
Povolen volný pohyb psů snad neznamená, že musí lítat a otravovat všechny v okolí půl kilometru. U nás je volný pohyb psů všude (tedy až na jeden park, ale i tam samozřejmě všichni musej bejt na volno a obtěžovat okolí) - jsem masochista, když si dovolím vylézt se psem z baráku?

Tá ta
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2015 16:12
- Nahlásit

Evey
Drakopes
worick

Omlouvám se.
Pár fotek je tady.
http://ta-ta.rajce.idnes.cz/Angie#

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2015 16:24 - Změnil/a: aňoňouma
- Nahlásit

worick
znám i hodné bull psy(neptej se mne jakové přesně, úplně je nerozeznám) obě jsou to feny a obě typicky ,,zlomený" pes. Obou majitelé jsou feťáci. Obě chodí ven. Jsou ořvané, okošíkované, s elektrickýma obojkama na krku...je mi jich spíš hrozně líto i když vím, že právě takový pes je pak svým chováním nevyzpytatelný...Pak je jich hafl zavřených po zahradách, které si nablbové pořídili na hlídání a ven se nikdy (naštěstí pro všechny ostatní) nedostanou. Opakuju: ti psi, za to, co z nich lidi udělali nemůžou přesto, jsem zastáncem toho, že tito psi do normální společnosti lidí a psů nepatří.
A to, že pitbuly si občas pořizují dementi, znamená, že toto plemeno do normální společnosti nepatří? To jako proč? Opakuji, znám vícero perfektních, pohodových a vychovaných pitbulů, bez náhubku a elektriky, schopných bezproblémového pohybu po psím parku navolno. Se psy stejného pohlaví si pochopitelně nehrají, ale dokáží je ignorovat a jsou od nich bez problémů odvolatelní.
Ano, můj pes je papírový. A konfliktnost vůči stejnému pohlaví není ani u PP psů až tak vzácná - znám jich takových víc než dost. I když ten můj je tak trochu extrém. Samozřejmě navolno v psím parku potkává člověk jen ty pohodové - logicky, lidi s konfliktními psy do přepseného parku obvykle nechodí.
nevím, kde bydlíte, ale snad zase není až takový problém zavolat: ,,odchyťte si vašeho psa, můj psy nesnáší"..každý to milerád udělá..si myslím
Slušní lidi si psa při spatření jiného psa na vodítku odchytnou předem a není třeba nic vyřvávat (mimochodem už to, že na někoho volám, je další věc, která mému psu zbytečně zvyšuje emoce a tím jeho reakce na psy zhoršuje). Nicméně i pokud by si lidi psy odvolávali aspoň na požádání, bylo by to krásné. Ovšem nesměli by být na světě lidi jako vaše maminka, která svou fenku na vodítku mít nebude a ještě požaduje po ostatních, aby pustili i svého psa. Což bylo to, co mě tak nadzvedlo. Bohužel, konflikty s majiteli, kteří nejsou ochotní nebo schopní psa přivolat, míváme několikrát do měsíce...

Drakopes
Masochismus? Že si dovolím vylézt se psem na vodítku před barák vyčůrat, je masochismus? Asi bych ho měla venčit doma na plínečku, abych náhodou neomezovala vás se svobodně pobíhajícími psy...
Mimochodem, jak píšu výš, můj pes není nesocializovaný. Socializovala jsem ho hodně zodpovědně odmala, není to můj první pes. Do psího parku jsme chodili skoro denně, když byl štěně. Nicméně bez ohledu na veškerou socializaci od puberty nesnáší psy-samce, až na cca pět jedinců. Měli bychom to ale už dávno vyřešené, kdyby nás co chvíli nějaký děsně kamarádský svobodný pobíhač neotravoval - každý takový zbytečný konflikt zhatí měsíce intenzivního výcviku.

Strejda
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2015 16:51
- Nahlásit

Tá ta
Anželína je krásná. Už teď je vidět její zahradnické nadání.

Drakopes
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2015 17:22
- Nahlásit

Tá ta
chápu, proč nebyl čas dát sem nějakou fotku. Je nádherná. Ať vám roste ve zdraví)

kachna_
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2015 17:55
- Nahlásit

worick
měla jsem pitbula. Jdu si šlehnout, abych ti nekazila předsudek.

Drakopes
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2015 19:37 - Změnil/a: Drakopes
- Nahlásit

Jeli jsme do centra. S Áďou a samozřejmě s Erwinem. Docházeli jsme na zastávku, když přijížděla tramvaj. Tak jsme honem nastoupili, aspoň teda správnými dveřmi. Jenže tramvaj byla plná, bez šance zaparkovat hafana do rohu. Paní, co tam seděla, držela na klíně velké balení modrého Persilu a intenzivně se na nás mračila.
Hned za zastávkou tramvaj ostře zatáčí vlevo a do kopce. Jednou rukou jsem přidržovala Erwina, druhou se mu pokoušela nandat košík, třetí rukou.. aha, tu jsem neměla. Erwinův názor byl, že košík prostě ne. No, za spolupráce Adélky a toho, že Jirka přidržoval mě, se mi podařilo zvítězit a lovila jsem mobil, abych zaplatila jízdenky. Když se v půli cesty "psí roh" uvolnil, sedla jsem si a přitáhla Erwinka blíž k sobě. Ten toho okamžitě využil a začal si sundávat košík. Bojovali jsme spolu až do chvíle, než jsme vystoupili. Většinu času seděl Jirkovi na botě a přední tlapky jsem mu přidržovala na klíně.
Zpátky jsme jeli autobusem. Košík jsme mu navlékli v momentě, kdy autobus najížděl. V autobuse Erwin zůstal stát, položil mi tlamu v košíku na koleno a předváděl zcela ukřivděného, nešťastného chudinku. Fungovalo to jen na to, že ho každý kolem procházející hladil a litoval. Při vystupování si začal sundávat košík, takže jsme ho museli pomalu vynést.
Ale mezitím příjemná cca tříhodinová procházka)

Tá ta
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2015 19:43
- Nahlásit

Strejda
Drakopes
Děkujeme.
Ano.
Zase tady šišláme (i sousedi) a lezeme po čtyřech.
Máme hezké starosti.

Kessie
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2015 20:09
- Nahlásit

Tá ta - supeeer... jsem nadšená! Krásný fotky, krásná Angie a vám to tam všem také moc sluší... je prima vás zase vidět, aspoň takhle přes fotky... Malá je fakt rozkošná... Bude z ní šťastný pejsek u skvělých páníčků...

worick
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2015 21:22
- Nahlásit

Tá ta
ty jo, to je mimušenko, hned se mi vybaví Berunkovy mimi fotky...Člověk by se uňuňal - mít to doma Já osobně, mít tohle teďka doma...snad ji sežeru A jsem moc ráda, že vás všechny zase vidím, i už velkého Míšu

worick
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2015 21:49
- Nahlásit

kachna_
měla jsem pitbula. Jdu si šlehnout, abych ti nekazila předsudek. - to nemusíš, když už máš jiné plemeno
Předsudek...ne, tady holý fakt. Až narazím na inteligenta s pitbulem, tak můžu změnit názor...zatím nehrozí Tady u nás na vesnici bohužel, čím větší blb, tím agresivnější plemeno je třeba pořídit
aňoňouma
Ovšem nesměli by být na světě lidi jako vaše maminka, která svou fenku na vodítku mít nebude a ještě požaduje po ostatních, aby pustili i svého psa. Což bylo to, co mě tak nadzvedlo. - no a to je možná právě ono, ten problém. Ono totiž na světě nejsou jen ,,kovaní" pejskaři, ale i lidé, co ,,jen" mají pejska, třeba jako mamka, která už by asi po Alfíkovi ani psa nechtěla, ale Mandy chtěli zabít, tak si ji vzala. Rozumnět psům a vychovávat je, se teprve učí. A z vodítka Mandy pouští jen na prochajdě kolem baráku, kde chodí lidi, co zná, vyjímečně jde někdo se psem poprvé. Jinak chodí Mandy neustále na vodítku, protože by jí utekla za zvěří, tak ji nepouští. Takže: tady se nepíše všechno dopodrobilinka: co bylo, jak přesně, co kdo řekl, udělal...tak je zbytečné se toho hned chytat a vyvozovat z toho nějaké závěry
Slušní lidi si psa při spatření jiného psa na vodítku odchytnou předem a není třeba nic vyřvávat - když se s lidma neznáme, psy si odchytávám automaticky, ne, nemusí mne nikdo žádat.
(mimochodem už to, že na někoho volám, je další věc, která mému psu zbytečně zvyšuje emoce a tím jeho reakce na psy zhoršuje) - teď jste si možná odpověděla sama na to, proč se váš pes takto chová. Nechápu, proč by mělo v mém psu vyvolávat emoce, že na někoho něco volám. Za jedno: volám to já, řeším si něco já a rozhodně po něm nechci, aby se mi do toho on montoval, po tom je mu prdlajz a za druhé: ono právě záleží na tom, jakým tónem voláte(což asi nemusím vysvětlovat) a pokud volám v klidu a s veselým podtónem a ne napjatá a vzteklá, tak to tak bude brát i můj pes, že je to normální lidská konverzace a nebude napjatý jak struna. Protože tady právě hrozí, že kolem zařvou třeba nějaká děcka(ty řvou s oblibou), nebo se já prostě třeba s někým zhádám na ulici nevím o co....a psa napadne to řešit

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2015 22:00
- Nahlásit

Tá ta
Nununu. To je prdýlka. A ten barák vzadu, to je nějaké planetárium? http://ta-ta.rajce.idnes.cz/Angie#WP_20150405_008. jpg

birma
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2015 22:10
- Nahlásit

worick
Nechápu, proč by mělo v mém psu vyvolávat emoce, že na někoho něco volám.
Jako že tvoji psi se tě napřed zeptaj jestli v nich má něco vyvolávat emoce a případně jaký a podle tvý odpovědi se pak zaříděj?
Nic stahuju se, protože tohle sluníčkový prostředí plný psů, co všechny ostatní psy milujou a lidí, co nasraný volaj veselým hlasem (a pravděpodobně dokážou vůlí ovlivnit svůj tep, hladinu adrenalinu i složení potu, protože tohle všechno na psa působí) mi způsobuje bolení hlavy a pocit, že bych někde měla sehnat kvalitní hulení.

worick
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2015 22:21
- Nahlásit

birma
Jako že tvoji psi se tě napřed zeptaj jestli v nich má něco vyvolávat emoce a případně jaký a podle tvý odpovědi se pak zaříděj? - no, jako vychovávala jsem je...takže pokud jsem zachytila, nějaký náznak, utnula jsem to v zárodku.
Nic stahuju se, protože tohle sluníčkový prostředí plný psů, co všechny ostatní psy milujou a lidí, co nasraný volaj veselým hlasem - nasraný - tady ti to vypichuju, odpovídáš si stejně jako aňoňouma sama
Pro někoho je to k neuvěření, ale oni na světě ještě žijou lidi (i psi) s veselým pohledem na svět. Možná by jsi si měla hledat kamarády spíš tam a berličky v podobě hulení nebudeš potřebovat Na škarohlídství jsi ještě mladá holka

birma
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2015 22:30
- Nahlásit

worick
takže pokud jsem zachytila, nějaký náznak, utnula jsem to v zárodku.
Máš stěstí na povahu psa, ale to mi neuvěříš, dokud nenarazíš na takovýho, kterej ti tohle dá pekelně sežrat.
odpovídáš si stejně jako aňoňouma sama
Víona ta příčinná souvislost je následující: můj pes nerad psy -> vysvětluju mu, že není třeba psy řešit a na to od nich potřebuju určitou vzdálenost -> dojde k nám pes bezohlednýho individua -> naseru se. Představa, že jen a pouze psi, jejichž majitelé nemaj rádi cizí neovladatelný hovádka ve svý blízkosti, nemaj rádi cizí psy, je minimálně naivní.
Možná by jsi si měla hledat kamarády spíš tam a berličky v podobě hulení nebudeš potřebovat
Doteď jsem je nikdy nepotřebovala, za to zde začínám mít pocit, že i lehké drogy by byly nedostatečné
Na škarohlídství jsi ještě mladá holka
Nejsem škarohlíd, jen nemám ráda lidi, co mají ohledy jen na sebe a nejsou schopni pochopit, že tím mohou ohrožovat nebo obtěžovat druhé (v tom horším případě to sice vědí, neb jim to bylo x krát řečeno, ale je jim to jedno), babi

Tá ta
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2015 23:47 - Změnil/a: Tá ta
- Nahlásit

Zkusím se tvrdošině držet tématu a to BSP.
Takže : Angie !!!

Vlčáčková
nějaké planetárium?

Strašně rád bych ti napsal ,,jak jsi to poznala?!"
Bohužel realita je jiná.
I naše město potřebuje čističku odpadních vod.

worick
snad ji sežeru
No o vítězi bych si dovolil pochybovat.
Ona to už s mlíčňákama docela umí....(ztráty:boty,květináč,trochu ruce,brada.....)
Jo a jak píše strejda konečně začíná pomáhat se zahradou.
Zatím jenom nesměle.
Je hrozně vnímavá.
Ví že za stravu a střechu nad hlavou se musí nějak odvděčit.
Ale zase už si umí třeba lehnout,sednout, dát pac,olízat obličej.
Takže vše odpuštěno.

Kessie
Já už si myslel, že nemáš čas psát,protože máš jiné starosti a v porodnici ti asi Kess a Mikšu nedovolí.
Tak ještě s tebou počkáme dál,když jsme to vydrželi doteď.
Co máme dělat jiného.
Držíme vám pěsti a nezapomeň co jsi slíbila v emailu!

Jinak Barf je super.
Včera třeba dostala Angie poprve zel.dršťky a to byl hukot.
Mám radost ,když vidím jak ji to chutná a s jakou přirozeností
to sní.
Zatím co moc nechce je ale kuchaná treska.
Ryby ji moc nejedou.
Doufám,že ji rychle zachutnají.
Jinak to bude na mě.

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2015 00:46
- Nahlásit

Tá ta
Bohužel realita je jiná. I naše město potřebuje čističku odpadních vod.
Chce se mi říct: Vy u Vás čistíte vodu v planetáriu?
Vypadá to totiž jako některé podobné stavby planetárií.

Evey
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2015 07:07
- Nahlásit

Proč taky nebarvíte vajíčka a zbytečně se tu hádáte?
Můj názor je ten že lidem často chybí soudnost a ohleduplnost. Myslí si, že jejich pes je ten nej a je to slepá láska, jak k dítěti, kde se chyby taky rády přehlíží.
Ptala se mě jedna paní, klasika potíže s přivoláním, pes telátko cca 40 kg, že když při procházce pes uvidí jiného psa, lidi, cyklisty tak zdrhá k nim a neposlechne. Tak jsem jí řekla, že pokud nemá přivolání tak ho prostě nemůže mít navolno, ale musí si ho jistit třeba stopovačkou. Její odpověď byla, že on je přece hodný a nikomu nic neudělá. NO A CO? Nemůže přece vědět, že protějšek o kontakt stojí. Pes může být nemocný, bázlivý, cyklista může mít panickou hrůzu ze psů.... Evidentně se jí moje odpověď dotkla, soudě dle jejího zkřiveného obličeje.

Líbí se mi ten nápad se žlutou stužkou na vodítku, která říká že pes potřebuje mít svůj prostor.

Evey
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2015 07:15
- Nahlásit

Tá ta
Přeji Angie pevné zdraví min. na dalších 10 let.

Tá ta
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2015 07:54
- Nahlásit

Vlčáčková
čistíte vodu v planetáriu?
Aha.Nasadila jsi mi brouka do hlavy.
Možná nám všem tvrdí,že je to ČOV,aby dostali dotace.
Až půjdu na cvičák,tak to prozkoumám.
No jo?
Ale co ta voda co vytéka do Labe?
Chladí se nějak dalekohledy ????

Evey

Přeji Angie pevné zdraví min. na dalších 10 let
děkuji
Taky doufám.
Snad budeš mít pravdu...

Tá ta
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2015 07:57
- Nahlásit

Všem:

HEZKÉ VELIKONOCE

To si zase nejenom pejsci dají vajíček...

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2015 08:42
- Nahlásit

Evey
Můj názor je ten že lidem často chybí soudnost a ohleduplnost. Myslí si, že jejich pes je ten nej a je to slepá láska, jak k dítěti, kde se chyby taky rády přehlíží.
Ptala se mě jedna paní, klasika potíže s přivoláním, pes telátko cca 40 kg, že když při procházce pes uvidí jiného psa, lidi, cyklisty tak zdrhá k nim a neposlechne. Tak jsem jí řekla, že pokud nemá přivolání tak ho prostě nemůže mít navolno, ale musí si ho jistit třeba stopovačkou. Její odpověď byla, že on je přece hodný a nikomu nic neudělá. NO A CO? Nemůže přece vědět, že protějšek o kontakt stojí. Pes může být nemocný, bázlivý, cyklista může mít panickou hrůzu ze psů.... Evidentně se jí moje odpověď dotkla, soudě dle jejího zkřiveného obličeje.

Děkuji za rozumný názor.

worick
teď jste si možná odpověděla sama na to, proč se váš pes takto chová
Těžko. Začal se tak chovat v době, kdy mě něco takového vůbec nenapadlo, vůbec jsem to neřešila a moje emoce do toho tedy nevstupovaly. Jak píšu, starší čuba vychází naprosto s kýmkoliv, ukecá i psy bázlivé, vyjíždějící ze strachu... Takže jsem od začátku očekávala stejné chování i od druhého štěníka a s tímhle předpokladem jsem k němu přistupovala.

Já nevím, vy tu všichni berete jako normu takovou tu sluníčkovou populaci psích parků, kde vyjdou všichni se všema (tohle je hlavně na Drakopsa). Jenže to není norma psí populace. Průměrný pes vypadá dost jinak. Do parku chodí odhadem maximálně 20% nejpohodovějších psů - ti, kteří mají povahu na to, aby to prostředí ustáli. A znám dost psů, kteří tam chodili jako štěňata a pak prostě museli přestat. Takže berte prosím na vědomí, že většinové psí populaci hodně vadí, když se na ně řítí velké černé chlupaté hovado (to nemyslím jako urážku!), byť s přátelskými úmysly.

Kessie
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2015 10:31
- Nahlásit

Evey - Proč taky nebarvíte vajíčka a zbytečně se tu hádáte? - taky nechápu... a co ta vajíčka, povedla se? Slezl u vás nakonec sníh? Máš krásné cibulové s kytičkou?

Tá ta - nezapomenu...

všichni: nepřejdeme konečně na ten vlastní web?

Drakopes
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2015 10:39 - Změnil/a: Drakopes
- Nahlásit

Kessie

plně souhlasím ...
stránky jsou funkční a kdo jste zapomněl přístupy, napište mi na drakopsa

worick
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2015 10:47 - Změnil/a: worick
- Nahlásit

Kessie
Drakopes
plně souhlasím ...
- já se omlouvám, ale už vedle nepolezu, on když bude někdo něco slušně chtít, tak si mne tu najde. Takto alespoň nebude mít nikdo ani důvod sem chodit. Ale přísahám, že teď jsem tam nebyla a nic nepsala... Až zpětně, v reakci na tohle

worick
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2015 10:56
- Nahlásit

Drakopes
plně souhlasím ..
- ne-e holky, teď nesouhlasím, nebudu ustupovat hulvátsví. Nikdy jsem to nedělala a nehodlám. Oni si všichni zase vlezou svůj k svému a bude klid.
aňoňouma
cizí názory beru, i když se v nich neshodneme, třeba proto, že máme ať už s lidma kolem, se psy kolem, se svými psy...jiné zkušenosti a ty nás formují. Názor napsaný slušně, bez urážek.

Kessie
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2015 11:28
- Nahlásit

No, asi o to mi šlo... nechápu, proč bych tu právě měla číst něco o kreténech od člověka, který sem vleze, nepředstaví se a potřebuje lidem okolo něco negativního sdělit... a už vůbec nechápu, jak může soudit někoho, koho vůbec nezná... až se s někým potkám osobně, udělám si na něho názor, tak teprve ho snad můžu soudit takovými slovy... navíc mám pocit, že je dobře, že jsme každý jiný, alespoň se obohacujeme... ale na slušné úrovni...

Drakopes
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2015 11:35
- Nahlásit

worick
Radko,
jakákoliv diskuse s těmito "lidmi" vyvolává další reakce, a o to jim jde.
Já - ano, předpokládám, že psi jsou pohodoví, stejně tak jako předpokládám, že lidi jsou povětšinou dobří. Nechodím přitisknutá ke zdem domů a nesleduju každého kolemjdoucího, jestli nemá v ruce připravenou kudlu či nevytahuje pistoli.

Zažila jsem několikrát situace, kde bylo lepší vyklidit pozice a nechat ostatní, ať si to "užívají". A myslím, že tohle je ta situace.

jo a venku hustě chumelí

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2015 12:53
- Nahlásit

Tá ta
Chladí se nějak dalekohledy ????
No... Takhle velký asi ne. Ale jaderný reaktory ano.

birma
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2015 13:11
- Nahlásit

Drakopes
Takže kdo nechce být obtěžován cizím psem je člověk jenom v uvozovkách? Dobře vědět.
Tak hlavně ať nepotkáváte na svejch procházkách moc hysterek a masochistů, co by vám kazili den tím, že byste si museli volat ty svý hodný pejsky, co akorát toho druhýho složej nba záda a zalehnou

<< 1 ... 9 . 10 . 11 . 12 . 13 . 14 . 15 . 16 . 17 . 18 . 19 ... 36 . 37 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání