| Autor |
Zpráva |
PetraK
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2012 11:32
- Nahlásit
LucieS
Ha! Nojo! Vidíš, na něj jsem zapomněla a to jsem ho na vlastní bulvy aji viděla!!
RaduM
tak vidíš.
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2012 11:51
- Nahlásit
Však ať si každej jede to svoje, moje otázka byla, jestli pozitivní motivaci využívaj i chlapy (koukám, že aspoň jeden jo) . A vztekám se nad tím, že to tady moji kolegové odsuzujou, aniž by to zkusili nebo se nad tím zamyslely.
Když si člověk vyzkouší oboje a zhodnotí, co na jeho psa funguje líp a co mu víc vyhovuje, tak nemám nic proti žádné metodě, je to čistě věc psovoda. Vadí mi ale psovodi, kteří zarytě jedou jedno, aniž by se zamysleli, jestli by pro toho psa nebylo lepší něco jiného.
Ale já na to možná koukám z pohledu svého plemeno, protože bordera cvičí vcelku vzato sama, přístup, kterej uplatňuju na ni bych třeba jinde taky uplatnit nemohla, ale proč to nezkusit?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2012 12:05
- Nahlásit
RaduM
ale proč to nezkusit?
to je jako se všim, páč se to nejdřív musí nafouknout jako bůůůůblina, aby ti, kteří si z toho dřív dělali srandu, to pak zkusili taky.
víš co před sedmi lety tady o klikru nebylo pořádně asi ani slyšet, knížky jako jsou teď tady nebyly, to že se to dneska jede už v takovýmhle rozsahu, to je v podstatě trend poslední doby.
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2012 12:20
- Nahlásit
PetraK
aby ti, kteří si z toho dřív dělali srandu, to pak zkusili taky
No tak někteří to nezkusej asi ani tak. Ani to, že tak někdo jiný dosáhne stejných nebo lepších výsledků je nepřesvědčí, což je podle mě škoda. Myslim, že většina psů je natolik vnímavejch, že ho prostě takovej výcvik musí bavit víc, než když se na něj řve nebo se s ním manipuluje.
A já sama jsem si vyzkoušela, že můj pes si mnohem rychleji zažije cvik, ke kterému došel sám, než cvik, do kterého ho neustále navádím a on u toho vůbec nepřemýšlí.
No jo konec debaty, tohle už se tu nejspíš probíralo xkrát a stejně jako ve všem jiném jsou dva tábory
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2012 12:46
- Nahlásit
PetraK
to je v podstatě trend poslední doby.
jako trend je taky nabroušenej ostnáč a EO nasazenej už na štěně..nesnášim trendy,sem málo stádní zřejmě
páč se to nejdřív musí nafouknout jako bůůůůblina, aby ti, kteří si z toho dřív dělali srandu, to pak zkusili taky.
no..stejně jako s tim EO a ostnáčem..
aby to nevyznělo že mám něco proti klikru,víš že sama s tim tu a tam dělám a spokojenost velká,ale vono vocad pocad jako se všim..
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2012 13:04
- Nahlásit
Hele děfčata svazarmovky a pozitífky, já si dycky ráda poslechnu každej názor, všichni víme kdo jak cvičí a je to naprosto ale naprosto každýho věc, někomu funguje to, někomu ono, někomu nefunguje zhola nic Myslim, že to tady už nejni potřeba nějak pitvat, prostě k výcviku psa je předevšim potřeba nemít v hlavě úplně nasráno a pak jaký si kdo zvolí pomůcky je jeho věc, na tom se asik i shodneme. Tak to tady nemusíme zase rozjíždět ne
Já jsem se docela chytila toho tématu o těch chlapech, pojďme se k tomu ještě vrátit -
díky Petře K, já jsem doteď opravdu o nikom takovým nevěděla, nepsala jsem to jako že to neexistuje, ale že o tom nevím.
Myslím si, že chlapi se k tomu pozitovnímu výcviku stavěj taky nedůvěřivě kvůli tomu neustálýmu chválení, což jim činí podle mě velikou potíž, když chlap broukne na psa že to je pašák, tak je to super, ale ještě jsem nezažila že bych slyšela chlapa vyloženě nad něčim jakoby jásat, což já dělám třá i jednou denně, když fakt hodně cvičíme Oni to jednak možná neuměj a nebo to uměj a dělaj to tehdy, když je nikdo neslyší ???
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2012 13:11
- Nahlásit
Grin
ještě jsem nezažila že bych slyšela chlapa vyloženě nad něčim jakoby jásat
Jé a já myslela, že můj manžel je v tomhle divnej On sám prohlásil, když mě to nějak nejde z huby. On jako řekne, že šikovnej, ale takovým tónem, že ten pes absolutně nemůže poznat, že je to pochvala. A to já zas ze sebe klidně udělám debila, když se něco fakt povede.
Já mám ale dojem, že to je stejný jak s výchovou psů, tak s výchovou dětí, většina chlapů nevychovává, nechválí a neodměňuje a nechává to na ženských, ale jak se jim něco nezdá, tak hned brblaj
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2012 13:12
- Nahlásit
davidkova renata
stejně jako s tim EO a ostnáčem.
no tady je to myslim ale trochu obrácenej postup, ne? U klikru zájem lidí přibývá, u EO ubývá.
ale vono vocad pocad jako se všim..
ale jo, každej jak to vidí sám. Já třeba když vidím poslušnost u psa, která je dělaná na klikr od štěněte, tak na to už jinak než s klikrem nepůjdu a mrzí mě, že s Ešusem jsem to právě neměla šanci dělat všechno s klikrem od začátku, páč jsem o klikru nevěděla
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2012 13:18
- Nahlásit
Grin
vyloženě nad něčim jakoby jásat,
no vono to pro chlapa asi nejni úplně typický, aby ve vysokým cé jásal (když to přeženu) , takže se nedivím, že se jim do toho nechce
Nicméně ono o to vysoký cé nejde, páč Brtnik vloží do hlasu slušný nadšení - v mužský tónině, ale tak, že se Ešus zamotá do preclika, jak je radostnej, že ho zrovna TAKHLE pochválil .
Jde o to, projevit tu spokojenost, ne to zamumlat.Jenže oni chlapi nejsou stavěný na to, aby emoce projevolali. to je prostě tak.
RaduM
Jé a já myslela, že můj manžel je v tomhle divnej On sám prohlásil, když mě to nějak nejde z
no ale to je proto, jak říkám - že nejsou od přírody nastavený k tomu, aby z nich emoce proudily v gejzírech - když to zase přeženu
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2012 13:24
- Nahlásit
PetraK
že nejsou od přírody nastavený
to si právě myslim, že to je od celý tý idey pozitívna odrazuje třeba. Že oni to neuměj takhle projevit
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2012 13:30
- Nahlásit
Grin
PetraK
dyť metodu operantního učení vymysleli chlapi, ne? a nechválili u toho ty krysy a holuby určitě
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2012 13:32
- Nahlásit
Vero
no jo ale to bylo v zájmu vědy jamile to bylo už objevený, tak je to přestalo bavit
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2012 13:34
- Nahlásit
Grin
jamile to bylo už objevený, tak je to přestalo bavit
Aha , tím by se to vysvětilo
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2012 13:36 - Změnil/a: Vero
- Nahlásit
Jinak, když se nad tím zamyslím - nevidím zas tak problém v projevování emocí a jásání - není přece nutné u té metody ječet sopránem (když to přeženu), spíš tam bude problém u chlapů jednak s trpělivostí, jednak s většími sklony být direktivní...
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2012 13:39
- Nahlásit
Vero
nevidím zas tak problém v projevování emocí a jásání - není přece u té metody ječet sopránem
já jsem to psala hodně s nadsázkou, a i když si myslim, že s tím samečkové obecně maj problém, tak ono taky jde o to, že ten chlap sice chválí chladnějc, ale ten pes se na to nastaví dřív či pozdějc a někteří bejvaj i o to nadšenější z tý pochvaly.
Myslím, že ta trpělivost je vypíchnutá od tebe správně - a taky tolerance vůči chybám často chlapům chybí.
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2012 13:41 - Změnil/a: Vero
- Nahlásit
dorotka
já pozitivní metodu nikdy nepojedu, protože si myslím, že moje metoda je psu mnohem bližší, rychlejší a účinější.
mně tak napadá, že se možná ztrácím v tom, o čem je řeč.
jako pokud bych měla psa-štěně učit základům poslušnosti shapingem, tak do toho fakt nejdu, taky by mi to přišlo moc zdlouhavý a pro psa možná ne ideální. ale proč nepoužívat pochvaly, včetně klikru? k tomu už je varianta jen tvrdej dril starýho svazarmu, ne?
možná tady mluvíme po pozitivnu, klikru, ale každý chvíli myslíme nějaké jiné použití, není to možný?
Edit:já sama to asi docela směšuju, když se otom bavím, jednou si předsavím shaping, jindy prostě klikr všestranně - coby signál pochvaly
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2012 13:42
- Nahlásit
Vero
chlapů jednak s trpělivostí, jednak s většími sklony být direktivní...
tak , přesně tak nějak jsem to chtěla napsat, a nemyslím to nijak zle. Je to prostě navíc i zajetý a myslím, že mužský jsou v některých věcech víc konzervativní, než baby.
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2012 13:58 - Změnil/a: RaduM
- Nahlásit
Vero
jednou si předsavím shaping, jindy prostě klikr všestranně
Jojo, na tom něco bude. Protože můj dnešní dotaz směřoval k tomu, jestli chlapy využívaj pozitivní motivace a tím jsem myslela, klikr, pochvalu, pamslek prostě cokoliv jiného než lehni a přitlačim tě zakrkem a řeknu to tak, že mě slyší celý sídliště. Jenže někteří si to tu vyložili tak, že útočim na jejich metody Já jsem o klikru taky nevěděla, takže jsme začli pamslkama a naváděním rukou a šlo to dobře, vůbec nebyla potřeba se psem manipulovat a sahat na něj, tak jak je někde zvykem. U nás třeba v neděli na sídlišti trénuje jeden chlapík takovou skupinku, jedou podle NZŘ, byla jsem se tam podívat jednou a nějak mě to neoslovilo. A když jdu odpoledne se psem na pole, tak je slyšim přes celý sídliště a přesně poznám, že maj trénink. Tak proto, zas když jsem poznala dva cvičáky vedený ženskou, tak to prostě bylo o něčem jiném, tak mě tak zaujalo, jestli to je v tom pohlaví, že chlapům je bližší ten dril než pozitivní přístup s odměnama.
Edit: aby nedošlo zase k mejlce, k tomu chlapovi samozřejmě choděj i ženský a nemaj problém bejt drsný stejně jako on. Ale mně šlo spíš o to, že chlapy prostě uměj jen tu jednu metodu narozdíl od ženských.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2012 14:24
- Nahlásit
RaduM
Protože můj dnešní dotaz směřoval k tomu, jestli chlapy využívaj pozitivní motivace a tím jsem myslela, klikr, pochvalu, pamslek prostě cokoliv jiného než lehni a přitlačim tě zakrkem a řeknu to tak, že mě slyší celý sídliště
jasně že jo . Michal (partner) cvičí na míček a naučil se to v Kralupech na cvičáku a pokračoval na Mělníku.
|
Alexa
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2012 14:28
- Nahlásit
RaduM
Ale mně šlo spíš o to, že chlapy prostě uměj jen tu jednu metodu narozdíl od ženských.
no nevím, mě tedy přijde, že spíš chlapi maj víc trpělivosti a docela jich znám dost, který dělaj na klikr, míček, pamlsky a pod. a taky znám ženský, jak píše Renata, kterejm bych nesvěřila ani rybičky, nemyslím, že je to o chlapech či ženskejch, ale o jednotlivým člověku.
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2012 14:34
- Nahlásit
Alexa
že spíš chlapi maj víc trpělivosti
No tak třeba já v běžných věcech jsem velice netrpělivá, z čehož můj manžel občas "roste". Naopak on je velice trpělivý. Ovšem ve výcviku psa je to jaksi obráceně, což mi hlava nebere
kachna_
Michal (partner) cvičí na míček
No vida, tak někdo má takového cvičitele i doma ;) A namíček se zvládá soustředit a cvičí přesně? Náš pes třeba na hračku cvičí mnohem rychleji, ale nesoustředěně a nepřesně.
|
dorotka1
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2012 17:37
- Nahlásit
RaduM
prostě cokoliv jiného než lehni a přitlačim tě zakrkem a řeknu to tak, že mě slyší celý sídliště.
To bude asi ten problém, že popisuješ buď tuhle metodu nebo klikr. Nic mezi tím, což je málo.
Vero
ale proč nepoužívat pochvaly, včetně klikru
Ale ano, pouze jsem se ohradila proti příspěfku RaduM na přecházející straně, kde píše, že ji rozčilujou lidi, kteří nepoužívaj pozitivní metodu a přitom sama žádnou jinou nepoznala, jak píše. O to mi šlo, o nic jinýho. Sama jsem klikr zkusila po zdejší debatě a bavilo nás to. Ale proč někomu něco vnucovat.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2012 17:57
- Nahlásit
PetraK
no tady je to myslim ale trochu obrácenej postup, ne? U klikru zájem lidí přibývá, u EO ubývá.
nemyslím,že by jich ubývalo..ty se jen nepohybuješ ve sportovce třá
Vero
tomu už je varianta jen tvrdej dril starýho svazarmu, ne?
zažila jsi ten starej svazarm co tu popisuješ a když tak v kterejch letech ,plís?
RaduM
nás třeba v neděli na sídlišti trénuje jeden chlapík takovou skupinku, jedou podle NZŘ, byla jsem se tam podívat jednou a nějak mě to neoslovilo. A když jdu odpoledne se psem na pole, tak je slyšim přes celý sídliště a přesně poznám, že maj trén
nebydlíš u nás? .-)))) akorát že tenhle blb netrénuje podle ničeho,řiká tomu"výchova" asi nebo tak,ale to je prostě debil
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2012 17:59
- Nahlásit
davidkova renata
..ty se jen nepohybuješ ve sportovce třá
ne to jsem nemyslela, myslela jsem to svatý nadšení obyč pejskařů, kdy furt padaly dotazy na EO. Takže stejně jako s klikrem - obyč lidi.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2012 18:20
- Nahlásit
PetraK
ne to jsem nemyslela, myslela jsem to svatý nadšení obyč pejskařů, kdy furt padaly dotazy na EO. Takže stejně jako s klikrem - obyč lidi.
jo tak..tak já to pojala celkově jako..
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2012 18:31
- Nahlásit
dorotka1
pouze jsem se ohradila proti příspěfku RaduM na přecházející straně, kde píše, že ji rozčilujou lidi, kteří nepoužívaj pozitivní metodu a přitom sama žádnou jinou nepoznala
Já mám trošku dojem, že to bereš jako útok na tvou osobu a tvé metody Ale já si tu jen stěžuju, že kolegové v práci nejsou schopni připustit, že pes je myslící tvor, že jim nedělá věci naschvál a že ho může bavit pracovat.
Tvoje metody neznám. Mně štvou lidi, kteří si myslí, že nejlepší je na psa křičet, manipulovat s ním a že tak docílí nejlepších výsledků aniž by zkusili něco jiného. Na druhou stranu jsem napsala, že jsou možná psi, kteří to potřebují a nic jiného na ně neplatí, to je každýho věc, ale štve mě, když někdo něco schazuje aniž by to vyzkoušel nebo se zamyslel, jestli to nemůže opravdu fungovat (a tím opět myslím jen mé kolegy v práci)
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2012 18:31 - Změnil/a: RaduM
- Nahlásit
davidkova renata
to je prostě debil
No tak těch je víc, protože nebydlim určitě u vás Ale přesto k němu chodí lidí dost a jedou to tak jak on a převážně ženský.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2012 18:37
- Nahlásit
davidkova renata
jo tak..tak já to pojala celkově jako..
ne-e, to bych si netroufla hovořit o něčem do čeho úplně nenahlédám
|
dorotka1
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2012 19:11
- Nahlásit
RaduM
Já mám trošku dojem, že to bereš jako útok na tvou osobu a tvé metody
To určitě ne. Přestávám se v tom orientovat. Nejprf napíšeš toto:
Mně štvou lidi, kteří si myslí, že nejlepší je na psa křičet, manipulovat s ním a že tak docílí nejlepších výsledků aniž by zkusili něco jiného
pak zase toto:
že jsou možná psi, kteří to potřebují a nic jiného na ně neplatí, to je každýho věc,
Moc ti nerozumím, tak je to každýho věc nebo ne. Já mám pocit, že ať si to každý dělá po svém, ne?
štve mě, když někdo něco schazuje aniž by to vyzkoušel nebo se zamyslel, jestli to nemůže opravdu fungovat
Zrovna tak tohle můžu říct o tobě, že schazuješ metodu těch kolegů, aniž bys to vyzkoušela.
Chci jenom říct, že bych asi vykvetla, kdyby mi někdo mluvil do mé výchovy - třá za to, že málo chválím nebo se špatně tvářím nebo co já vím. Proto jsem reagovala. Pro nic jinýho. (Přemýšlím o tom, jak lidská slova jsou nedokonalá, že neumím vyjádřit, co potřebuju).
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2012 19:52
- Nahlásit
dorotka1
Však ale to se přece nevylučuje, říkám, že jsou psi, na který možná nic jiného neplatí a musí se na ně "tvrdě" a zároveň píšu, že mě štvou lidi, kteří to dělají aniž by zkusili něco jiného. Že na ně platí jen to tvrdě zjistím přeci právě tak, že něco jiného zkusím, nebo ne?
Zrovna tak tohle můžu říct o tobě, že schazuješ metodu těch kolegů
Jenže u těch kolegů to není metoda, to jsou obyčejní pejskaři, co psa necvičí na žádné závody apod. Ale prostě mají pocit, že jim pes něco dělá naschvál, tak ho za to náležitě sjedou. A já jim do výchovy nekecám, já jsem psala, že když začnu mluvit o tom, jak to dělám já, tak jsem jim pro smích a to mi vadí, že shazujou to co dělám, aniž by se nad tím zamysleli nebo připustili, že to může fungovat. Já jsem tvrdší přístup vyzkoušela, jenže to neumim, nějak to ze mě přirozeně nejde, není mi to blízké a ten pes to podle mě vycejtí a je z toho akorát vyděšenej.
Přemýšlím o tom, jak lidská slova jsou nedokonalá, že neumím vyjádřit, co potřebuju
To je celej problém diskuzí Že to člověk nějak myslí, nějak napíše a druhej to jinak pochopí a to pak jsou debaty na hodiny, než se dopracujou toho, že to vlastně oba myslí stejně. Já opravdu neodsuzuju něčí tvrdé metody (nebo jak to nazvat), odsuzuju ale, když ten psovod nezná nic jiného, než křik, manipulaci apod. To podle mě není dobře. Když vyzkouší to i to a zvolí co je pro něj a pro psa lepší, pak je to v pořádku, ať je to jedna nebo druhá metoda.
|