| Autor |
Zpráva |
Hyena
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2012 19:57
- Nahlásit
kulala
Fajka
my se k tomu dostaly tak, že čuba sebou cukla na v reakci na můj úkrok a já jí odklikla..ale měla jsem výhodu, že už jsem před tím učila obraty klasicky a hlavně už měla zkušenost s přemýšlením a klikáním.
|
kulala
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2012 20:02
- Nahlásit
PetraKpresne nejdriv musis vytvorit ten reflexni oblouk
KLIK=pamlsek a davat to za dara- samo ze nebudu klikat kdyz mi nekde rasi nabytek ale ta pozornost a koukani je na zatek nej jde to rychle
dorotka1
nemas zac, tak muzes zitra zacit znova nic se nedeje
|
kulala
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2012 20:11
- Nahlásit
Hyena
taaaak dyk vo tom presen mluvim- klikr je jenom nastroj jak ho pouzijes je na tobe
jako to muze Fajka klidne taky - proste ho svym telem jakoby "posouvat" kdyz se uhne kliknout.. ale nenechala bych to dojit do toho ze bude frustrovana a histericky ricet nad skopkem... pokud ji nejde vylozene o to ze pes si bude lamat hlavu tak mu klido pomuzu..
ja sem ucila vobraty na dlazbe kostce co sem mela na cihlach 5cm nad zemi a cuba se me drzela jak h...o kosile a klikala jsem na dopilovani nauceny obraty kdyz na me cumela stylem a co s tim udelas a sedela pul metru vode me.. tak sem teda udala
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2012 20:13
- Nahlásit
kulala
ja uz nevim jak to mam jinak vysvetlit
ne chyba je na mý straně přijímače evidentně. Já jako vim, o čem je to který klikání, jen jak říkám, se bojím, že když bych dělala jak jedno tak druhý (i když jako hru, na rozvoj nabízení chování), tak že se mu to právě v tej makovici zmotá a až budu chtít že jedeme klikání v tom. že má opakovat a vylepšovat to chování co po něm chcu, tak že bude zmatečně místo toho nabízet nový a nový a nový a nenapadne ho opakovat to za který jediný jsem klikla.
|
kulala
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2012 20:23
- Nahlásit
[b]Fajka[/b]
případně dělí mini úkroky a pak se zasekne čumí jak puk a pak řve..
taak proste jak udela jeden krok stranou tak jackpot a konec nez zacne jecet a nechat o tom chvily nekde v klidu v aute popremjslet pokud mu nechces pomahat
jako to ze je rev uz je o nicem.. koukni taky kdy klikas- mozna to bude pozde- nemyslim to nak zle- ale u takovjechle veci je setina sekundy rozhodujici jestli se pohnes dal nebo ne...
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2012 20:46
- Nahlásit
kulala
jako to ze je rev uz je o nicem
jj asi budu muset taky udělat fakt jen pár opakování a nechat bejt aby jsme končili dycky pozitívně..ted to bylo dvakrát s řevem .. možná se mu to moc rychle moc ztížila.
mu nechces pomahat
to sem částeným svým pohybem dělala a to se otočí o poznání víc ale měl by to dělat sám od sebe
takovjechle veci je setina sekundy rozhodujici jestli se pohnes dal nebo
jo dám si na to záftra větší pozor Dííííík
|
kulala
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2012 20:47 - Změnil/a: kulala
- Nahlásit
tak aby se nam nezavaril mozek uplne tak tady je B.F.Skinner v praxi
operant conditioning neni jen pro zvirata
http://www.youtube.com/watch?v=euINCrDbbD4
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2012 20:52
- Nahlásit
kulala
Bazinga, si mi s timhle udelala radost.
|
kulala
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2012 20:54
- Nahlásit
Fifi
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2012 21:43
- Nahlásit
kulala
čooklid?
|
kulala
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2012 21:55
- Nahlásit
PetraK
...bad Leonard
|
Lucie Novotna
Člen |
# Zasláno: 18 Led 2012 14:08
- Nahlásit
Pozitivní metoda vycviku. Jak nejlépe ukázat feně touto metodou že nesmí útočit na kolem jdoucí děti. Nikdy ji neublížili a začalo to už ve štěněcím věku. Najednou se jich začala bát a bránit se tím, že je chytne za nohavicu (v jakémkoliv prostředí, doma,venku na cvičáku...atd) Snažila jsem se tyhle momenty v klidu prokrmovat a zklidnit její touhu ten čin udělat. V mé blízkosti je celkem v pohodě. Ale když je sama venku bez dohledu, tak neváhá přeskočit plot a jít zaútočit na dítě. Vždycky s ní nebudu a neměla jsem ani tušení, že je tohodle schopná. Až když byla přistižena přičinu!!! Neublíží, ale každý se lekne a je to nepříjemný a takový pes je zralý na kopanec. A nechci aby k tomu někdy došlo a takhle jí někdo někdy napadl! Metoda klidný stav prokrmovat a odměnit moc nepomáhá. A navíc s tím bojuji už víc jak rok. Nemáte někdo prosím něco účinějšího ?
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 18 Led 2012 14:54
- Nahlásit
Lucie Novotna
No teda to nezávidim... Fenka si z toho útočení na děti podle mě udělala zábavu, je to samoupevňující, takže se to bude těžko odstraňovat a vůbec teda nevim jak na to Proč myslíš, že to dělá doma, ze strachu? Nebo doma brání teritorium?
kdyby to byl můj pes, tak v první řadě zajistim aby se to už nestalo - když bych s ní na zahradě nebyla, dala bych ji do domu.
v druhé řadě bych si udělala hooodně volna, šla s psem na zahradu, dala fenečku na stopovací vodítko, zaplatila nějakejm známejm děckám aby mi chodili kol plotu a já bych fenku učila nějaké náhradní chování - třeba aby místo na děti bežela se opřít předníma packama o strom, nebo aby si šla do boudičky... prostě tak, aby se jí postupně kolemjdoucí děti staly signálem pro něco jinýho než pro to, že na ně má vyběhnout, aby to pro ni byla hra..
ale teda musim říct, že to je jen neověřená metoda, nikdy jsem nic takovýho řešit nemusela... snad někdo poradí líp
ale
|
KaTachyon
Člen |
# Zasláno: 18 Led 2012 16:56
- Nahlásit
Lucie Novotna
Tak to je dost velký problém a podceňovat nebo zlehčovat není na místě. Abychom pak nemuseli číst na idnesu a poslouchat ve zprávách, jak policajt zastřelil psa na ulici.
1) Nenechat nezabezpečeného psa nikdy bez dozoru (= nebude sám na zahradě). Udělat takový plot, aby se přes něj nedostala. postavit na zahradě kotec nebo výběh, ze kterého se nedostane. Na procházce ji mít vždy pod kontrolou, nesmí se už nikdy opakovat, aby nacvičovala nevhodné chování. Pokud toho není možné docílit bez vodítka, tak musí být na vodítku, jakmile hrozí riziko, že potkáte děti. Pokud by byla na děti příliš fixovaná, nauč ji nosit ohlávku.
2) Odměňovat správné chování. Jsi si jistá, že prokrmování plní svůj účel? Odměňuješ to, že se na ně kouká klidně, uvolněně, nebo napjatě ostražitě? Myslí si "Hm, děti, to znamená pamlsky, super" nebo "už se těším, až si budu moct sama dělat, co chci"? Odměňuj konejšivé signály (jestli nevíš, co to je, najdi si v knihovně nebo knihkupectví nebo na netu knihu Konejšivé signály). Odpozoruj, jaká vzdálenost je pro ni ještě přijatelná a tam pracuj, jakmile projeví stres, couvni si. Ani ji nenech, aby nepříjemné pocity nacvičovala.
3) Nauč ji náhradní chování, jak píše Grin, pokud jde s tebou, tak aby se ti přiřadila k noze, pokud je sama, tak aby si doběhla na nějaké specifické místo na zahradě.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 18 Led 2012 17:11
- Nahlásit
Nemůžu cvičit s klikrem (nezvládám včas klikat), ale jinak se mi osvědčuje cvičit povelem - posunkem a zjistila jsem, že dávám strašně nejednoznačný povely. Nemáte někdo odkaz na povely (sedni, lehni, k noze dobrý, otočky dobrý, ale třeba plaz, couvej, přední nahoru, tancuj.... tam je to fakt špatný)
|
Lucie Novotna
Člen |
# Zasláno: 19 Led 2012 08:16
- Nahlásit
Díky za rady. 100% někde něco dělám špatně. Odměňovat se snažím když je v klidu. Na procházce (na volno) si moc nevšímá dětí. Mám spíš pocit, že si myslí, že jsou děti pro ni nebezpečné. Když jsou v klidu, očichá si je a pak si jich nevšímá. Jsou chvíle kdy ji malé klidné děti dávají pamlsky a dokonce si pro ně i přijde. Ale jakmile se pohnou a hlasitěji promluví, tak už se kryje a je vidět jak jí to stresuje a přemýšlí jak je štípnout. Mám dvě fenky. Jedna miluje všechny lidi a ta druhá moc nemusí, zvlášt děti. Jsou pravý opak úplně ve všem. Konejšivé signály si seženu. Díky
|
dorotka1
Člen |
# Zasláno: 19 Led 2012 09:12
- Nahlásit
Lucie Novotna
Jedna miluje všechny lidi a ta druhá moc nemusí, zvlášt děti.
Toho bych se snažila využít. Ne nijak násilně nebo připravovaně. Prostě jen tak mimochodem a nečekat změnu hned. Kontaktní fenu bych použila jako vzor pro tu bázlivější. Ať se jenom dívá ( na vodítku ), jak se druhá chová k lidem. A bez komentáře, bez jakékoliv snahy z tvé strany. Do ničeho ji nenuť. Píšu to z mé zkušenosti a u nás to klaplo. Bavila jsem se s cizím člověkem, pes si zatím slízal veškerou smetánku tj. směl se mazlit s tím člověkem ( nevím sice proč, ale miluje lidi ) a fena čučákovala opodál. Dneska si chodí taky pro pohlazení. Trvalo to pár měsíců. Tohle bych udělala jako krok číslo jedna, než bych pokračovala v seznamování s dětma. Tam by byl můj cíl - nemusí je milovat, ale nesmí po nich vyjíždět. Soustředila bych se, aby byla vždy jištěná, aby neměla hafo špatných
pokusů, protože tím si upevňuje ve své mysli, že děti jsou na kousání a že je potřeba se jich bát.
A ještě bych chtěla říct, že ten psí vzor funguje, když je ( ten vzor ) přirozená autorita pro toho druhého psa. Ale i tak si myslím, že za pokus to stojí.
|
Lucie Novotna
Člen |
# Zasláno: 19 Led 2012 12:27
- Nahlásit
Dorotko1. starší fenka je rozhodně pro ni vzor. Pár věcí se od ní naučila a v to jsem taky doufala. Ale jaksi se cizím lidem vyhýbá a nepotřebuje jejich kontakt vůbec, pakliže namají pamlsek. A když ho mají tak se pro něj nenápadně natáhne, rychle si ho vezme a zase raději zmizne z dosahu . Je fakt, že díky těm pamlskům přišla na to, že se dospěláků nemůsí až tak bát.
Budem bojovat dál a pevně věřím, že to bude jednou dobré.
Ale kdyby někoho ještě něco napadlo, tak pište, jsem ráda za každou zkušenost. Díky
|
Hyena
Člen |
# Zasláno: 19 Led 2012 12:29
- Nahlásit
Lucie Novotna
ještě k tomu, co tu psala dorotka i ostatní- pracuj i se sebou. Jakmile budeš ty nervozní jak se dítě přiblíží, dáváš čubě " za pravdu", že má proč být ve stresu....je lepší jí pořídit nějaký košík, kterým dětem neublíží a kterým jdou dávat pamlsky a mít jí s košem,a by si ty byla klidná, že se nic nestane a mohla reagovat v klídku a pohodě.Jestli máš vnímavějšího psa navázaného na sebe, tak nervositu můžeš přenést vším- dotykem, hlasem a tak...
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 19 Led 2012 12:35
- Nahlásit
no já bych jen doplnila,že ideální pro nácvik by byli "kynologické děti" pokud je nějaká taková možnost.
|
Hyena
Člen |
# Zasláno: 19 Led 2012 12:40
- Nahlásit
davidkova renata
"kynologické děti kynologické, koňske nebo jinak zvířátkovsky otrlé s podobně " drsnými" rodiči
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 19 Led 2012 12:51
- Nahlásit
Hyena
kynologické, koňske nebo jinak zvířátkovsky otrlé s podobně " drsnými" rodiči
no jasně,to je fuk,prostě "normální" děti
|
dorotka1
Člen |
# Zasláno: 19 Led 2012 18:09
- Nahlásit
Hyena
Jakmile budeš ty nervozní jak se dítě přiblíží, dáváš čubě " za pravdu", že má proč být ve stresu.
To je přesně důvod, proč jsem psala, aby krok číslo jedna byli dospělí lidi. Bude tam méně emocí, vzruchu pro obě strany - psa i Lucii. Je to ta jednodušší situace, kdy všechny pocity si pak může Lucie přenýst, až by řešila přímou socializaci s dětmi.
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 19 Led 2012 18:18
- Nahlásit
dorotka1
proč jsem psala, aby krok číslo jedna byli dospělí lidi.
no nevim. Můj pes se bojí dospělejch i dětí, a moje zkušenost je taková, že dětem (co se teda psa hystericky nebojej) vysvětlíš mnohem snáz jak se mají chovat a co mají dělat,,, dospělí mají vlastní pravdu a i jkdyž jim něco (např nekoukej mu do očí a nemluv na něj) řekneš xkrát, stejně to nakonec skončí tak, že když k nim ten pes přijde si je očuchat, oni řeknou : ty jsi hodnýýý no vidíííš a při tom mu budou civět do bulv.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 20 Led 2012 18:13
- Nahlásit
Tak jsme něco doma zkusili a potřebovala bych ještě vyjasnit pár věcí. Prosím klikaře, napište mi co si o tom myslíte, díky .
1) mám naklikáno na pamlsky, tak jsem zkusila nějaký ten první úkol - konkrétně bednu s tím, že mi bude stačit, když se na ni postaví předníma packama. Není to moc těžké pro začátek? Příp. co vybrat jiného...? Nebo to už dokončit, když už jsme začali?
2) musela jsem trochu napovídat, protože zatím vůbec netušil, že má dělat něco jiného, než zírat na mě (a zkoušet sedni, lehni a tak). Nakrájela jsem dva párky, cca 20 kousků, možná víc. Skončili jsme tak, že přišel na to, že pamlsek má něco společného s bednou, tj. má se ňuchákem přiblížit k bedně. A moje otázka - mám připravit pamlsků víc a pokračovat, dokud nedojdem k cíli, nebo můžu "seanci" přerušit (to jsem udělala) v tomhle bodě a zítra na to třeba navázat...? Co je lepší?
3) zezačátku jsem házela pamlsky poblíž bedně, pak jsem začala radši házet na zem různě, protože nejdřív myslel, že má hledat tam, kde spadly ty předchozí pamlsky, taže mi přišlo, že si kazím pochopení toho principu (že klik znamená "to je správně"). ok?
4) celou dobu bylo sice vidět, jak usilovně přemýšlí, jak na to, ale byl takový zaražený, bez elánu... Je zvyklý se mnou hodně komunikovat (že já s ním komunikuju) a teď jsem byla zticha a to mu prostě nesedělo. Jak moc je dobré se psem mluvit? Nikde na videích se nemluví. Ke konci jsem pak dělala to, že jsem klikla, hodila pamlsek a zároveň pochválila. Je to ok? Nemlátí se to spolu nějak?
5) pokud stihnu kliknout v jednu chvíli víckrát, pro posílení toho, že je to správně, je to ok? Nebo klikat striktně jednou? Svádí mě to ke kliknutí víckrát, ale asi je to blbost, co.
Snad jsem vypsala všechno.... díky.
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 20 Led 2012 18:40
- Nahlásit
LucieS
1) já jsem začala jednodušším cvikem, ale nevidim důvod proč by se to napoprvý nemuselo podařit s bednou, ale musíš to žádoucí chování vyformovat.
Dokonči to, není důvod proč toho nechat.
2) zásada je vždycky přestat v nejlepším. Jakmile se psovi daří, přerušit cvičení, nedělat ten krůček navíc. pokračuj večer, další den... jak budeš chtít. Doporučuju z vlastní zkušenosti když ještě chování není zformovaný pevně vždy používat stejnou místnost a pomůcky, pes si vzpomene ale jiná pomůcka nebo místo by ho zpočátku výcviku moc mátla.
Udělej to, že si v hlavě )nebo to dej na papír, to je fuk) rozmysli několik malejch krůčků, kterejma dosáhneš chtěnýho chování. např, pokud krok jedna = pes stojí u bedny a neví že se o ní má zajímat a krok poslední = pes má stát na bedně předníma packama, tak já bych to udělala třá takhle:
1) pes se zajímá o bednu
2) pes se jakkoli dotýká bedny (čumák, packy..)
3) pes se packou dotýká bedny
4) pes se oběma packama dotkne bedny
5) pes oběma packama stojí na bedně
nebo
1) pes se zajímá o bednu
2) pes se jakkoli dotýká bedny (čumák, packy..)
3) pes se packou dotýká bedny
4) pes se jednou packou postaví na bednu
5) pes položí i druhou packu na bednu
6) pes stojí oběma packama na bedně.
a tak dál, jak budeš potřebovat nebo jak znáš svýho psa (např. můj pes vždycky ochotnějc pracuje packama než čumákem a tak vim, že určitý kroky budu moct přeskočit nebo jen rychle přeletět)
a vždycky postupuj po těch krocích. naváděj ho zezačátku pamlskem, aby zjistil že zajímat se o bednu = klik, a pak už můžeš i bez nich.
nebo to jde i jednoduššeji - psa navedeš pamlskem tak, aby se postavil na bednu a klikneš, za chvíli už nenavádíš pamlskem ale rukou.
možností je spousta, proto je to tak zábavný.
3) tomu úplně nerozumim asi
4) jasně, chválit, pobízet, komunikovat, všecko dovoleno, pokud pes pak líp pracuje, nadšeněji, tak určitě. Ke konci jsem pak dělala to, že jsem klikla, hodila pamlsek a zároveň pochválila
jasně, proč ne. Pokud máš upevněno, že klik= pamlsek a pes ti reaguje už na kliknutí (tj přestane s činností a čeká na pamlsek) tak můžeš.
5) neeee víckrát ne. jeden klik = pamlsek. protože Klik = ukončení cviku. tam není na víc kliknutí prostor. tzn klikat striktně jednou a pak odměnit
|
kulala
Člen |
# Zasláno: 20 Led 2012 18:58 - Změnil/a: kulala
- Nahlásit
LucieS
1)prvni ukol muze byt cokoliv- treba nejakje target- jako "touch" dotkni se cumakem ruky nebo tak neco kdyz bedna moc nejde..
bedna je vice mene jak jsem tu uz psala jako hra pro "crossover " psy co uz jsou poznamenany vycvikem jinym a bedna jim pomaha rozvijet mysleni..je lepsi delat neco co pes nezna z predchoziho vycviku kdyz prechazis na klikr pak uz je to jedno muzes s nim preucit nebo dopilovat cviky uz naucene..
takze bych klido zacala s tim "touch" to psy rychle chapou kdyz mas pocit ze bedna je moc- ale urcite bych se k ni vratila v ramci rozvijeni ..
2)ja nevim ale kdyz - na tebe zira, zkousi sedni a lehni tak by mi to na prvni sesion stacilo- to mas hned 3!! chovani.. pamatuj ze se nedela 100 opakovani ale tak tech 10 (pak muzes neco malo vic kdyz pes chape -ale da se to rychle pretahnout..) Takze udelej si v klidu 10 xclik a pak to zabal treba na 10 minut apak zas ... proste pomalu a po troskach - nech psa trochu si o tom popremejslet pak zacnizase treba 2x jednouchy kliknuti a postupuj dale..
3)hazet ruzne je dobry-tim si zajistujes to ze se pes musi (zvednout, popojit, ustoupi...dopln co chces) a tim padem mas za co klikat ze nestoji ve staticke poloze a slus..cimz muzes pozadovanou akci od psa rozlozit na uplne mini kroky a odmenovat to..
4)pochvalit muzes ale myslim si ze dle toho co je tunapsano to psovi jeste nedoslo poradne- takze se ti teba zitra muze stat ze se mu nad hlavou rozsviti zarovka a pak uvidis jak to pojede samo..to ze premysli jedobry- moc bych na nej zbytecne nemluvila
5)klikas strikne klik/pamlsek klik /pamlsek nekdy to jde opravdu rychle za sebou ale double klick ti neslouzi vubec k nicemu-jelikoz jsi uz oznacila to co jsi chtela ..tudis musi nasledovat pamlsek. Takze jednou klikat staci ;)
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 20 Led 2012 19:12
- Nahlásit
kulala
no vida s tim mluvenim co čék to názor.. ale třeba z mojí zkušenosti Trixina, která je učená postaru, tak se bez mluvení zasekne, kdežto při mluvení a poczbudzování furt něco zkouší, kdežto Grin kterej jede klikr odmala a nic jinýho skoro nezná tak ten ani to mluvení nepotřebuje, spíš je pro něj lepší když je ticho... chce to asi zkusit možná jak bude její pes reagovat..
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 20 Led 2012 19:17
- Nahlásit
Grin
zásada je vždycky přestat v nejlepším
Uff, tak to jsme asi teda zvládli .Doporučuju z vlastní zkušenosti když ještě chování není zformovaný pevně vždy používat stejnou místnost a pomůcky, pes si vzpomene ale jiná pomůcka nebo místo by ho zpočátku výcviku moc mátla.
používat stejnou místnost a pomůcky, pes si vzpomene ale jiná pomůcka nebo místo by ho zpočátku výcviku moc mátla
Jo, přesně tak to chci udělat, super.
tj přestane s činností a čeká na pamlsek
To už taky dělá, hurá.
kulala
jako hra pro "crossover " psy co uz jsou poznamenany vycvikem jinym a bedna jim pomaha rozvijet mysleni
Jo, jemu je 5 let, takže jsem právě chtěla něco úplně jiného, než co děláme jindy.
kdyz - na tebe zira, zkousi sedni a lehni tak by mi to na prvni sesion stacilo- to mas hned 3!! chovani.
Aháá, takže jsem toho měla využít a klikat za sedni lehni, je to tak? Já si právě nebyla jistá, co je u staršího psa lepší - jestli využít už to, co umí, a na tom mu vysvětlit princip klikání, nebo začít právě radši s něčím úplně novým.
Takze udelej si v klidu 10 xclik a pak to zabal treba na 10 minut apak zas ... proste pomalu a po troskach
Ok, já se právě bojím, abych to nepřetáhla, takže tohle ráda slyším, že je to i lepší takto.
pochvalit muzes ale myslim si ze dle toho co je tunapsano to psovi jeste nedoslo poradne- takze se ti teba zitra muze stat ze se mu nad hlavou rozsviti zarovka
Jo, přesně mi přišlo, že mu to ještě nedošlo, ale přišel mi chvílemi už trochu přešlej, proto jsem radši chválila než to nechat být... Těším se na "žárovku", tenhle problém pak předpokládám odpadne . On je docela chytrej, ale občas trošku "pomalejší", chlap, no .
Díky! Zítra zkusíme pokračovat .
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 20 Led 2012 19:19
- Nahlásit
Grin
no vida s tim mluvenim co čék to názor.. ale třeba z mojí zkušenosti Trixina, která je učená postaru, tak se bez mluvení zasekne, kdežto při mluvení a poczbudzování furt něco zkouší, kdežto Grin kterej jede klikr odmala a nic jinýho skoro nezná tak ten ani to mluvení nepotřebuje, spíš je pro něj lepší když je ticho... chce to asi zkusit možná jak bude její pes reagovat..
Jo no, z mych tri kusu, co od mala klikr nejedou, tak Kremyla obcasna slovni pochvala pripojena ke kliku velmi povzbudi do dalsiho vymysleni. Jak promluvim na perdelice, cvak a prehodi si mod samostatnyho premysleni do "anooo, panickooo, tak rikej, co mame delat..". Takze fakt silne indivindi.
|