| Autor |
Zpráva |
KaTachyon
Člen |
# Zasláno: 4 Úno 2012 08:45
- Nahlásit
RaduM
Neschovává se, jde obvykle tam odkud přišel, lehne si a kouká na mě, neutíká přede mnou,
Tak to je ta lepší varianta. Třeba proto jsem psala, že většinou začínám po krátkém klasickém podmiňování zvuku clickeru s tvarováním nového cviku, abych dala psovi "něco na práci", aby vidět smysl toho clickeru (možná to je blbost, ale zatím se to osvědčuje :-D).
Povel pusť umí, takže ho dostává, ale místo aby se to prodlužovalo, tak mi to pouští rychleji a rychleji, na třetí drž mi to už vyplivne skoro hned, takže to pusť ani nestihnu.
BEZ POVELŮ. Existuje něco jako "otrávený povel", kdy se pes na povel naučil nějakou nevhodnou reakci, a tu pak opakuje, protože je přesvědčený, že je to tak "správně". Povel "pusť" je také upevněním, takže pokud se ti například stane. že máš špatné načasování a občas ho řekneš ve chvíli, kdy pes pouští, tak je pes přesvědčený, že musí začít pouštět, aby tě "donutil" říst povel. Psi jsou moc dobří trenéři, většinou nás naučí něco rychleji, než my je :-D
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 4 Úno 2012 09:46
- Nahlásit
RaduM
ještě co mě k tomu cvičení napadlo, ale neni to rada, jenom takovej postřeh, co se ukázal jako soustřeďující pro psa. Přišla jsem na to, že můj pes, když hodně měnim intonaci a hlasitost, když třeba pološeptem v různých tóninách říkám - budeš chtít cvičit? - začne mě velice pozorně sledovat a ta změna intonace jí strašně baví. Soustředěně čumí, co se teď bude dít, že je to hrozně divný, jak to říkám. Na začátku jsem jí tohle soustředění přiklikla a hned velice odměnila. A nebyl to jen pamslek, třeba jsem jí začala honit, nebo jí kopla šišku, prostě něco, co jí v tu chvíli udělalo děsnou radost. Jakoby to kliknutí už bylo spojený s něčim, co je fakt zábava. Sice mýmu psu ke štěstí stačí kus žvance, ale tahle kombinace se srandou jí nadchla ještě o něco víc. Na to kliknutí se vyloženě těší, strašně ho chce, právě je ochotná kvůli tomu i nějakej cvik vykonat nebo třeba i vymyslet...
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 8 Úno 2012 12:39
- Nahlásit
Tož jsem to vzdala, holt se mi nějako příčí, že když přidám víc než jedno kliknutí, tak jde pryč. Možná by to časem odeznělo, ale proč to lámat přes koleno, když i na pamslky v ruce se snaží.
Ale jsem se chtěla zeptat, jestli vaše psiska používaj zadní packy. Pač jsem si jako řekla, že výsledek bude, že vleze na krabici (jak jsem tu někde viděla). Mno výsledek je ten, že krabice je neskutečně poškrábaná, pač jako jedna packa, druhá packa, rovnou obě packy, tam byl posun celkem rychlý (možná to je tím, že umí target), ale jako použít zadní packu ho prostě nenapadne. A to jsem měla velkou krabici, takže i když jsem mu popošla a chtěla ho navést, tak mi seskočil a šel za pamlskem.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 8 Úno 2012 20:00
- Nahlásit
RaduM
jestli vaše psiska používaj zadní packy
celkově myslim,že s tim psiska někdy mívaj trošek problém a musej se to naučit..asi to chce vydržet..
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 8 Úno 2012 23:06
- Nahlásit
RaduM
A to jsem měla velkou krabici, takže i když jsem mu popošla a chtěla ho navést, tak mi seskočil a šel za pamlskem
zkus úzkou uličku. Já postavila lavór (nedá se zdemolovat jako krabice) mezi stůl a stěnu. Třetí pokus byl úspěšnej. Zatím jedna noha.
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2012 07:28
- Nahlásit
PetraK
zkus úzkou uličku.
Zkoušela jsem včera jestli na něco vůbec nacouvá, dala jsem mu tam jen desku, aby to bylo nizoučké a přestože couvat umí pěkně rovně, tak u desky vždycky šup a zadek jel do zatáčky, aby se mu vyhnul
Ta úzká ulička je dobrej nápad, navíc když dám tu desku podélně, tak se mi krásně vejde mezi zeď a kuchyňskou linku, takže nebude mít prostě na výběr. Postupně ji budu něčim podkládat a zvedat výšku. Díky za radu ;)
Máte ještě nějaké rady na cviky, které je pes schopný vymyslet tak nějak jednodušeji? Zdá se mi tohle učení rychlejší, než když ho pořád do něčeho navádim. A hlavně zábavnější. Ale zdá se mi, že ještě nepřemýšlí tak jak by měl, tak abych nasadila něco lehkého.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2012 08:06
- Nahlásit
RaduM
tak jak by měl, tak abych nasadila něco lehkého.
může ťukat střídavě do levý a pravý dlaně, to má zadáčo.
Ta úzká ulička je dobrej nápad,
nám to šlo rychle a to jsem použila celkem velkej škopek. tak podej hlásání.
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2012 16:45
- Nahlásit
PetraK
může ťukat střídavě do levý a pravý dlaně
Tak jsem myslela, že nám to chvíli potrvá, ale během chvilky jsme zvládli nejdřív pravou a pak levou ruku, teď jsem dala oraz. Zítra zkusíme střídat. Ale asi to bude mít dobré i vedlejší účinky, protože když jsme si pak pohráli, tak já vždycky nastavim ruku, že chci hračku, když mu jí třeba hodim a on tak jako dost otálí (není to zrovna aportér), ale jak jsem nastavila ruku, šup a měla jsem to v ní i s čumákem
Je to myšleno tak, že mám nastevené obě, nebo mu je střídavě nabízím? Protože nabízení by nám šlo už teď
Někde jsem četla, že s klikrem se má vždycky cvičit jen jeden trik. To asi platí, i když klikr nepoužívám, že?
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2012 17:38
- Nahlásit
RaduM
Někde jsem četla, že s klikrem se má vždycky cvičit jen jeden trik.
Můžeš jich cvičit i víc současně, ale musí být hodně odlišné, aby pes ze souvislostí poznal, co se po něm zrovna chce - můžeš například zároveň cvičit lezení do krabice a aport činky, ale nemůžeš současně cvičit lezení do krabice a dotyk krabice nosem.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2012 19:38
- Nahlásit
RaduM
cvičit jen jeden trik.
jak píše lamalucni (O.T. to je moc háskej podpis )
ale asi ne, když se teprve začíná.
My třeba teď trénujeme ten lavór a zároveň už jsem předtím učila skrčování střídavě levý a pravý přední haxny.
Je to myšleno tak, že mám nastevené obě
jo ve výsledku jo. učila jsem to nejdřív na jednu ruku, pak na druhou a pak jsem je střídavě nabízela a nakonec nechala obě ať ťuká.
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2012 20:51
- Nahlásit
Moc prosím všechny, co přispívají do tohoto tématu, aby se nenechali vyprovokovat Psíčkem alias janapalko k jakékoli debatě a nereagovali na jeho vějičky v podobě EO, Desenského, granulí, klikru a tak dále, většina z nás zná jeho oblíbená témata, ať nám tady neosírá, má na to celého cz-psa
děkuji moc všem!
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2012 07:40
- Nahlásit
lamalucni
PetraK
Tak potrénujem ty ruce, to bude raz dva. Aport trénujeme průběžně pořád, přestala jsem dávat povel, takže jen ho nechám vzít ji ze země a když ji správně drží, tak odměním.
S krabicí začneme, až zvládneme ty ruce na 100%. Díky za rady
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2012 13:33
- Nahlásit
Takže zde výsledek 4. lekce se sběračkou )))))))))))asi by to bylo dřív,ale klikám jak ponocnej asi jednou za měsíc,takže tak
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2012 14:25
- Nahlásit
davidkova renata
fůůůj, jak je to oslintaný )))) Nanánek nukánek!
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2012 14:38
- Nahlásit
Gerda
má větší nos, než je ta naběračka
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2012 15:12
- Nahlásit
davidkova renata
Hezky, Pepiku!
A tohle je taky parada: http://www.youtube.com/watch?v=N-UStuLOCdc&feature =player_embedded
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2012 16:37
- Nahlásit
PetraK
má větší nos, než je ta naběračka
ťuťuťu Nananynka Nananááááááá, jak je krásná, smraďoška, co?
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2012 18:37
- Nahlásit
Fifi
Hezky, Pepiku!
Pepiku cos to udělal???
twe ten terik jak stojí f tom kastrolu )))))))))))) tak to bysme tuty nedaly,nemám tak velkej kastrol a kastrol jí evokuje pouze jedinou věc ŽRÁÁÁDLO a přes to vlak nejede.-)))
ale chci ted začít to couvání,to zas bude
Gerda
PetraK
nefmějte se nanynce nebo vás koufne!!!
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2012 08:46
- Nahlásit
Tak mě tak napadá, jestli znáte nějakého chlapa, který by uplatňoval výcvik pomocí pozitivní motivace. Já totiž ne. Manžel sice nemá nic proti, ale se psem v podstatě necvičí a kdyby musel, tak by to nejspíš nepraktikoval.
V práci jsem v kolektivu chlapů, z nich dva mají psy a když se zmíním o výcviku tak, jak ho vedu já, tak se mi vysmívají, že toho psa uplácím a že všechno dělá jen pro pamlsek a že je tím pamlskem zmanipulovanej.
Tak mě právě napadlo, jestli je to jen ženská mírnější povaha, která přistupuje k pozitivní motivaci, nebo jestli ji využívají i chlapy. Co vy, znáte nějakého?
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2012 08:53
- Nahlásit
RaduM
Ja neznam ani chlapa co by se psum fakt venoval, samp krom profiku a ti si fskt pozitivni motivaci nejedou. Takhle mezi normalnima lidma jsem nepotkalA chlapa co by se psem cvicil nebos nim neco delal vic ez ho proste mel. Samci na to podle me nemaj moc geny
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2012 09:07
- Nahlásit
Grin
Tak to potvrzuješ, co si myslím, bohužel
Já vždycky pěním, když to tady musim poslouchat. A pak tu mluvím o pozitivní motivaci a o tom, jak nechávám psa samostatně myslet a jsem jim akorát tak pro smích. Je to škoda, hlavně pro ty psy
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2012 09:11
- Nahlásit
Grin
no Brtnik sice s Ešuse necvičí, ale nějakou tu hovadinku ho naučil
Ja neznam ani chlapa co by se psum fakt venoval, samp krom profiku a ti si fskt pozitivni motivaci nejedou.
nooo, třeba zrovna v PPČ byl chlápek, kterej svý psi klikroval a svýho času tam od něj vycházely články jak, který cviky učit - poslušnost to byla.
RaduM
. Co vy, znáte nějakého?
jak píšu Grinový - tak trochu u nás, ne sice s klikrem ale na podobný bázi, Brtnik učil pár hovadinek (piškot na nose, couvání, zavři oči, Ave cézar, žehlička..... a asi ještě pár pitominek) . Je ale fakt, že to má ode mne, stejně tak jako povelování a vůbec přístup ke psu, protože on nebyl psí člověk a zpočátku mi výcvik - nebo výcvik, spíš cvičením bych to nazvala, protože my si to tak jeden pro sebe - dost komplikoval svým přístupem k tomu, jak a co praktikovat.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2012 09:12
- Nahlásit
RaduM
jak nechávám psa samostatně myslet a jsem jim akorát tak pro smích.
no tak ono ještě donedávna jsi s tímhle byla pro smích nejen mezi mužskejma , ale obecně. Dnešní přístup už je posun.
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2012 09:22
- Nahlásit
PetraK
Asi máš pravdu, ale tak já jsem mezi pejskaři nováček, takže ten dřívejší stav neznám
Manžel taky se psem dělá blbiny, naučil ho ani nevim jak, ale fakt perfektně na povel pouštět hračky a to vlastně jen při hře, protože spolu necvičí. Ale jinak jeho přístup je pozitivní, i když neodměňuje a taky mi do toho nekecá, že bych měla bejt "tvrdší" nebo co já vim.
Ale mně to štve i když to dělaj jiný a na jiných psech Jenže oni to maj prostě takhle zajetý už roky a proč by něco měnili a proč by psa měli brát jako tvora, kterej si zaslouží víc než jen nažrat, vyvenčit a okřikovat. Grrr, už jsem zase rozčílená
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2012 09:50
- Nahlásit
RaduM
a proč by něco měnili a proč by psa měli brát jako tvora, kterej si zaslouží víc než jen nažrat, vyvenčit a okřikovat. Grrr, už jsem zase rozčílená
není zas tak - v lidských dějinách - daleko doba, kdy se psům (zvířatům obecně) vědecky upíralo, že cítí bolest, že by mohli mít nějaký emoce.........takže tetkon už je v podstatě kapek hej. Homo sapiens je sice člověk obdařený myšlením (aspoň v některých případech) , ale všechno mu hrozně dlouho trvá, než pochopí.
|
dorotka1
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2012 10:30
- Nahlásit
RaduM
já jsem mezi pejskaři nováček, takže ten dřívejší stav neznám
Tak jak ho můžeš soudit? Jak můžeš vědět, co je pro toho psa lepší-srozumitelnější. Naopak jsem z tvého příspěvku nabyla dojmu, že ti to moc nefunguje, ale je to tvoje věc, tak jako je věc ostatních majitelů, jak budou svýho psa vychovávat, ne?
Grrr, už jsem zase rozčílená
Proč? Nechci tě tedy ještě víc rozčílit, ale já pozitivní metodu nikdy nepojedu, protože si myslím, že moje metoda je psu mnohem bližší, rychlejší a účinější.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2012 10:42
- Nahlásit
RaduM
Tak mě právě napadlo, jestli je to jen ženská mírnější povaha, která přistupuje k pozitivní motivaci
tak ten byl dobrej ))))) znám pár ženskejch,kterejm chlapi nesahaj ani po kotníky co se tejče nepozitivních metod ,asi se moc ve sportovce neorientuješ(já samosebou taky ne aby nenastala mejlka )
Jenže oni to maj prostě takhle zajetý už roky a proč by něco měnili a proč by psa měli brát jako tvora, kterej si zaslouží víc než jen nažrat, vyvenčit a okřikovat. Grrr, už jsem zase rozčílená
a přesně todle zase rozčiluje mě..velmi mě to zavání květinovým přístupem,kterej neuznávám neb ho považuju za škodlivej.Nemá cenu začínat debatu co je a co neni květinovej přístup,tolik času nemám a třeba sem si tvoje prohlášení blbě vysvětlila
dorotka1
ale já pozitivní metodu nikdy nepojedu, protože si myslím, že moje metoda je psu mnohem bližší, rychlejší a účinější
pani měly bysme se sestěhovat myslim..už je čas ..jinak já pozitivno klidně pojedu,ale ve výcviku,na kterým mi zas až tak nesejde..a klidně to udělám jinak,pokud to pozitivně nepude,ale určitě to napřed zkusim pozitivně to jo..
|
dorotka1
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2012 11:14
- Nahlásit
davidkova renata
pani měly bysme se sestěhovat myslim..už je čas
Není to ňákej neslušnej návrch? Nemusím se bát?
jinak já pozitivno klidně pojedu,ale ve výcviku,na kterým mi zas až tak nesejde..a klidně to udělám jinak,pokud to pozitivně nepude,ale určitě to napřed zkusim pozitivně to jo..
Jasně, žejo, čék se musí přizpůsobit psoj a dělat si to po svým.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2012 11:26
- Nahlásit
RaduM
Co třeba tenhle? http://www.scucka.com/
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2012 11:30
- Nahlásit