Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Výchova a výcvik pomocí pozitivního upevňování
<< 1 ... 18 . 19 . 20 . 21 . 22 . 23 . 24 . 25 . 26 . 27 . 28 ... 59 . 60 . >>
Autor Zpráva
PetraK
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2012 09:02 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit

RaduM

no je to zvláštní reakce, to uznávám - páč kdyby se bál klikru, bude splašilej
asi hned při prvním kliknutí. Ale asi třeba líp reguje na tvůj hlas?? A jaký pamlsky používáš, možná to chce něco echtovnějšího? Možná to chce i třeba vytrvat. Uvidíš až sem přijde kulala, nebo Katachyon, ty budou vědět spíš. já mám "zkušenost" jen s jedním psem

lamalucni

Co používáš jako pamlsky?

koukám, že nás napadlo to stejný

RaduM
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2012 09:16
- Nahlásit

lamalucni
No používám stejné, na které cvičíme normálně. A on je fakt šikovnej (bordera), takže třeba target jsme se naučili tak, že jen když jsem v zavřený dlani držela ty pamslky, tak sám zkoušel, co s tím. A i teď, když vezmu pamslky (používám třeba tvrdý sýr nakrájený na malé kostičky).
PetraK
Možná jsem s tím klikrem jen netrpělivá (já jsem všeobecně netrpělivá ), nebo mám třeba zkusit, když si pro tu odměnu nechce dojít, mu ji donést, nebo někde hodit?

PetraK
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2012 09:20
- Nahlásit

RaduM

Možná jsem s tím klikrem jen netrpělivá (já jsem všeobecně netrpělivá

no tak vyděržáj pyjaňér, vyděržáj. asi tomu nerozumí.,

já bych zvýšila atraktivitu pamlsku, aby ho hodně moc chtěl a zkusila bych naklikávat před jídlem s tím, že bych - pokud dáváš snídani a večeři , tak tu snídani udělala lehkou, aby byl hladovější a víc ty pamlsky chtěl.

když si pro tu odměnu nechce dojít, mu ji donést, nebo někde hodit?

donést ne, možná hodit, ale na tohle se fakt zeptej holek, nicméně nejdřív bych to zkusila s těma lepšíma pamlskama - co třeba špíček?? a s trošinku hladovějším psékem.

lamalucni
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2012 09:21
- Nahlásit

RaduM
Hele tak zkus přeskočit stadium naklikávání a normálně s ním začni už něco cvičit - třeba fakt jenom nedokáže pochopit, že dostává pamlsek "zadarmo"... Někteří cvičitelé to tak dělají vždycky - vůbec nenaklikávají a rovnou se na vrhnou na učení cviků. Ono to psovi taky docvakne.

RaduM
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2012 09:30
- Nahlásit

PetraK
No hladovej je dost, dostává jen večer a cvičíme odpoledne. Zkusím to znovu a případně natočím video, když to půjde špatně. A zkusím tedy nějakou pořádnou dobrotu, které snad neodolá
lamalucni
To jsem zkoušela s tím novým, drobek tišším klikrem, jenže to mělo stejný efekt, klik ho "vyděsil" a přestal pracovat. Tak jsem ho odložila, něco jsme pocvičili, pohoda a jak jsem ho vzala do ruky, tak zase odešel, lehnul si a koukal na mě takovým pohledem "Proč mi to děláš?"

PetraK
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2012 09:36
- Nahlásit

RaduM

no.......... jestli mu vadí ten klikr jako takovej, tak mě napadá..... možná je to blbost...... ale naopak nejdřív přes pamlsky zvýšit jeho zájem o klikr.... neboli..... dát klikr na zem a jak si ho všimne, pochválit, odměnit (neklikat) a odměnit něčím moc dobrým. a takhle furt dokola, aby si ten klikr sám - bez zvuku - spojil s dobrotou (v podstatě na vzbuzení zájmu o klikr použít klikrovou metodu bez klikru ) a až pak , až by měl zájem a "radost" že ho vidí, tak pak ho vzít do ruky, zapamlskovat za zájem ...a pak zkusit kliknout - jednou a dost. a pak zase po přestávce jednou a dost.......... jednou a dost. aby nedošlo k tý fázi odchodu.

Barbucha z Prahy
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2012 10:36
- Nahlásit

RaduM
zase odešel, lehnul si a koukal na mě takovým pohledem "Proč mi to děláš
Já měla ten samý problém s naklikáváním aportu s dřevěnou činkou, pes cvičil v pohodě, pak jsem vzala činku do ruky a on si lehnul zády ke mně na zem, musela jsem začít naklikávat aport na jiný předmět, který občas prostřídám s tou činkou (on se jí totiž bojí, protože mi upadal při nácviku jednou na zem na parkety a vzhledem k tomu, že je to přecitlivěla kolie, tak se k ní teď horko přiblíží

Ohlednětěch pamlsků musím říct, že ve chvíli, kdy mi bylo porazeno,abych zkusila změnit pamlsky (podotýkám, že mám nežravýho psa, takže žrádlo proněj není nic, kvůli čemu by se přetrhnul) a ve chvíli,kdy jsem mu začala dávat šunku, tak se klikání mnohem zlepšilo, pes se mnohem víc snaží, takže bych nějakou tu výměnu zkusila. Jinak nevím,jak dlouho klikáš, ale já jsem taky dost netrpělivá, takže jsem ze začátku propadávala skepsi, že to s mým psem nepůjde (klikám cca 2,5měs.), ale vydržela jsem a vyplatilo se to, necvičím sice na klikr všechno,ale některý věci (aport, rychlejší zalehnutí při odložení za chůze, přesnější obraty u nohy) mi s ním jsou líp, tak jen vvydrž, ono to tomu psovi v tý hlavě sepne. A dělala bych jen krátký sekvence ze začátku, aby se psovi klikr nezprotivil. Nevím,jaký máš klikr,ale já používám dog activity od Trixie a ten zvuk je vážně hodně jemný, že nevadí ani mýmu koliákovi,ale jestli říkáš, že mu vadí i propiska, tak to je asi pak bezpředmětný.

dorotka1
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2012 10:44
- Nahlásit

RaduM
On vyloženě neutíká nebo tak, ale kliknu, dobrý dostane pamslek
A co v tomto momentě skončit a pokračovat po chvíli?
Upozorňuju, že nejsem klikařský odborník, ale pravý opak.

PetraK
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2012 11:03
- Nahlásit

dorotka1
A co v tomto momentě skončit a pokračovat po chvíli?

jojo, určitě, jsem to právě psala, kliknout jednou a dost, a takhle to dělat chvíli pak přidat druhý kliknutí a dost...... musí být trpělivá no. což chápu, že je někdy dřina , protože mi to taky dělá problémy. a jaký pán takový pes, takže včera, když ten hovád zrzavej nemohl přijít na to, čeho se po něm žádá, tak vzal tu bedýnku, přinesl mi jí a když jsem jí nechtěla, vztekle s ní začal třískat po místnosti "Někoho mi silně připomíná" pravil Brtnik tak jsem nejdřív psoj sebrala krabicu a pak šla zabít muže

RaduM
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2012 11:29
- Nahlásit

A jak dlouhou mezeru před dalším kliknutím mám cca dát? A něčím proložit, hrou nebo normálním cvičením?
Každopádně koupím odpolko nějakou dobrůtku, asi tu uzeninu, tu normálně nemá a může se pro ni přetrhnout a snad to půjde.

Barbucha z Prahy
No já právě v podstatě neklikám, učíme se všechno bez klikru zatím, protože se mi ho nepodařilo ani naklikat, aby si to spojil, že po kliknutí následuje odměna. Nejdřív jsem u nás koupila takovou tu žabku a to i mně se zdálo doma v klidu dost hlasité, tak jsem objednala ten klikr s tlačítkem a i když mně se zdá tišší, reaguje stejně. Asi to vážně nebude na ten zvuk, ale na to, že to prostě nechápe a tím pádem se mu to nelíbí. Tak snad mu docvakne, že prostě teď nebude odměna za to, že něco udělá on, ale za to, že panička klikne
Jinak padání činky mu kupodivu vůbec nevadí (on ji potvůrka pouští docela často), ani jiné zvuky. Třeba silvestrovský ohňostroj (letos poprvé), tak jako koukal co je a když jsme řekli to nic, tak si toho vůbec nevšímal. Takže žádnej cíťa to na zvuky není

Barbucha z Prahy
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2012 11:35
- Nahlásit

RaduM
Já jsem si dost dlouho myslela, že to ten můj pes vůbec nechápe s tím klikáním,ale pak jakoby se mu najednou rozsvítilo a jde to, ale ten pravý pokrok přišel až s tou šunkouo,tak bych to rozhodně zkusila, jinak já třeba klikám nějakou dobu to, co chci uděat shapingem, pak klikám něco, co chci jen dopilovat (tzn. to, co zná) a pak se ještě vrátím k tomu, co se teprve klikáním učí a jde to, ale celý tenhle blok trvá tak 15-20min, vždycky přestanu,když se mu daří, abych skončila pozitivně. Jde jen o to vydržet, když to pochopil můj pes,tak musí každý, nota bene, když jsem ho do jeho 20měsíců všechno učila klasicky a začala klikat až tak pozdě

RaduM
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2012 11:40
- Nahlásit

Barbucha z Prahy
No náš má 14 měsíců a do teď taky jedem všechno klasicky. Je fakt, že target jsem učila asi na 6 měsících a myslela jsem, že to prostě nikdy nepochopí a pak najednou bum a bylo to Jenže s činkou už se trápíme 4 měsíce a vůbec nevidím pokrok. Tak si říkám, kdyby byl naklikanej, třeba by to pomohlo.
Tož asi není potřeba cvičit až tak psa, ale paniččinu trpělivost

PetraK
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2012 12:01
- Nahlásit

RaduM
A jak dlouhou mezeru před dalším kliknutím mám cca dát? A něčím proložit, hrou nebo normálním cvičením?

ja nevím, nech tomu třeba půl hoďky? a pak to zase zkus.

Každopádně koupím odpolko nějakou dobrůtku, asi tu uzeninu, tu normálně nemá a může se pro ni přetrhnout a snad to půjde.

je možný, že už tady uvídíš změnu, hlavně vydrž prťka

já při učení něčeho novýho klikám tak pět minut - max. Podle toho co učím, jak mu to jde a v jaký fázi učení jsme. Pak jdu třeba do kuchyně šmrdlat vařečkou v kastrolech, mezi tím v mezi čase si sjedem sestavičku toho co už umí - věci , kde už neklikáme - protože panáček se nudí a chce něco dělat, takže třeba 3x uděláme veverku, 2x zajceva, mrtvýho psa atd. když dovařím tak si ještě chvilku jdeme klikat to nový.

Barbucha z Prahy
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2012 12:11
- Nahlásit

RaduM
Já má doclela neaportéra a ke klikání mě vlastně donutilo to, že jsem nebyla schopná psa "donutit",aby mi aportoval, jelikož on aportuje jen když má náladu, tudíž jsem si řekla, že to zkusím naklikat neb par force aport jsem z principu vůbec zkoušet nechtěla. Akorát jsem to pokazila tím upadnutím činky, takže teď cvičím na něčem jiným a činku občas přihodím k tomu (nicméně s tou činkou žádný velký pokrok teda, a to jí klikám jen za přičuchnutí k ní, zatímco ten durhý předmět už mu klikám pokud to zvedne ze země a zveden hlavu), takže taky nejsem moc optimistická, že by mi vůbec někdy nosil činku, ale nechci to vzdát. Pravda teda je, že zatím klikám jen doma, bez rušivých podnětů,ale až nebudou tak třeskutý mrazy, tak musím zkusit i klikání venku, aby si nezvyknul, že se kliká jen doma. V našem případě je to rozhodně běh na dlouhou trať, ale ono až uvidíš první výsledky, tak pak budeš mít i chuť zkoušet něco jinýho

PetraK
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2012 12:37
- Nahlásit

RaduM

ještě mě napadá - odkud jsi? Nejsi z Prahé? páč kdyby jo, tak Katachyon má klikovací hodiny , takže kdyby vás viděla naživo, tak by mohla posoudit

RaduM
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2012 12:56 - Změnil/a: RaduM
- Nahlásit

Barbucha z Prahy
Mně na činku taky dlouho nereagoval, přestože jinak celkem aportoval (třeba uzel). Ale když jsem se s ním o ni začala přetahovat a prostě ji používat občas jako normální hračku, tak se ten zájem hodně zlepšil. Ovšem držení v tlamě je asi šílená nuda a je lepší to vyplivnout rovnou

PetraK
Bohužel ne, to už mě taky napadlo (jsem z Trutnova). Jenže já ani neznám pořádně nikoho, kdo by klikal tady, aby mi třeba poradil. Na cvičáku nám o klikru právě říkali, ale spíš tak jako jak to funguje a že to existuje a že se tím dá právě naučit to, co normálně nejde třeba. Ale žádnou praktickou ukázku jsem pořádně neviděla.
Našla jsem tohle http://katachyon-training.blog.cz/rubrika/clicker, tak to pročítám a je to celkem poučné, snad se nám zadaří. Z té diskuze jsem tu opravdu nabyla dojmu, že je to v mé netrpělivosti. Prostě hned jak jsem viděla tu reakci jsem si řekla, jemu to vadí, tak ho nebudu stresovat zbytečně. Zkusila jsem tišší zvuky a stejný výsledek, ale je fakt, že nikdy jsem žádnou velkou výdrž neprojevila a rozhodně jsem to nezkoušela proložit většíma pauzama, takže věřím, že tam byla ta chyba a teď s těmi novými poznatky to půjde

PetraK
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2012 13:02
- Nahlásit

RaduM

hm, tak z Trutnova je do Prahé kousek dál teda no. Ale.... třeba se zkus Katachyon zeptat, třeba by ti mohla někoho v okolí doporučit! Mohla by vědět. No a nebo můžeš-kdyby to nešlo, jet na nějaký tábor, kde se klikuje.

Katachyoní stránky jsou dobrý, tam načerpáš hodně inspirace.

takže věřím, že tam byla ta chyba a teď s těmi novými poznatky to půjde

půjde, jen to chce prostě vydržet, protože pes si i musí zvyknout potom na jiný způsob učení se.

kulala
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2012 13:36
- Nahlásit

RaduM

huf tak jsem to tu docetla..
ja myslim ze bys to nemela vzdavat. Nekteri psy seboji nebo neveri zvuku protoze nechapou co to pro ne znamena.
Takze musis vytvorit asociaci klik= neco uzasneho se stane (zradlo, hracka, pusteni z voditka cokoliv co psa motivuje)
Nezacinala bych hned cvicit dokud se tohle nezlepsi. A nebudes vedet ze pes chape klik=odmena

Urcite bych jak uz tu nekdo rikal klikala jenom JEDNOU a dost pokud mas takovyhle problem. A taky chce pocitat s tim ze to bude chvily trvat.Nezacinala bych hned cvicit dokud se tohle nezlepsi. A nebudes vedet ze pes chape klik=odmena

Takze bych si nasla jakejkoliv duvod ke kliknuti a odmeneni (nemusi to byt jen pamlsek! ) a klikala bych nekolikrat denne ale vzdy jen jendou- treba nez mu das nazrat, nez ho pustis ze dveri ven..proste cokoliv. kliknout- pustit nebo dat misku/pamlsek a dost...Klikala bych treba s klikrem v kapse aby byl zvuk tissi- neni treba tim klikrem mirit na psa nebo mu klikat u hlavy..

az uvidis ze mas lepsi reakce tak zacit klikat treba dvakrat a dost - a postupne navysovat pocet kliknuti

RaduM
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2012 14:29
- Nahlásit

kulala
treba nez mu das nazrat, nez ho pustis ze dveri ven..proste cokoliv
Mno to mi přijde takové matoucí, než když vždycky za klik bude nějakej super pamslek. Myslim, že by trvalo to spojení klik = odměna dýl. Protože by to jakoby pokaždé bylo něco jiného, i když vždycky příjemného, ale když budu zoufalá, zkusím všechno ;)

Klikala bych treba s klikrem v kapse
Jo to jsem zkoušela, ale o moc tišší to nebylo Každopádně i jinak jsem měla vždycky klikr v dlani volně podél těla.

Ještě mně tak napadá, dá se tim vůbec trénovat výdrž? Nějak si to neumim představit, jestli zorvna na to držení aportu to bude vhodné Co jsem tak četla, tak nejlepší jsou asi cviky, který se dají hodně rozfázovat.

kulala
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2012 14:46 - Změnil/a: kulala
- Nahlásit

RaduM
Myslim, že by trvalo to spojení klik = odměna dýl.
myslim ze se mylis ale nikomu nic necpu

Jo to jsem zkoušela, ale o moc tišší to nebylo
tak si kup jinej klikr- jestli mas krabicku tak ta je teda fakt hlucna a nekterejm psum to vadi- zvalst tem co maj fobie ze zvuku atd..Tak bejt tebou si koupim ten klikr co ma vystouply cudlik jelikoz ten je opravdu tichej..
a s tim muzes kliklat za zady nebo v kapse...
Ještě mně tak napadá, dá se tim vůbec trénovat výdrž?
da se s tim trenovat co chces. Podle toho co jsi tu ted napsala tak bych ti doporucila aby jsi si procetla Katachyon stranky od zacatku nebo se opravdu jela podivat na trenink k nekomu kdo s klikrem dela,chape principy a umi to vysvetlit, protoze asi moc nerozumis jak to funguje v praxi a jak se da klikr vyuzit treba zrovna na ten aport a jeho drzeni.. Neco jako zvvysovani kriterii ti neco rika- jako treba vzdalenost,cas a rusive vlivy?

RaduM
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2012 15:04
- Nahlásit

kulala
tak si kup jinej klikr
Mám už druhej, právě s tím čudlíkem a reakce je stejná. Navíc jemu hluky nevadí, ohňostroj byl v pohodě apod.

Četla jsem stránky Katachyon teprve dneska, takže jsem to asi všechno ještě nepobrala, ale myslim, že základy snad chápu a chce to prostě ozkoušet. Stejně jako jsem zezačátku ani normálně nevěděla, jak na psa, postupně jsem na to přišla a na pamslky funguje výborně, vlastně když jsem poprvé zkoušela klikr a byla špatná reakce, tak jsem cvičila šlapání na krabici jen s odměnou a pochopil to velmi rychle. Ale tu výdrž si nějak úplně představit neumim no.

Ono mi totiž na cvičáku bylo porazeno, ten aport taky rozkouskovat, že jak projeví zájem, odměnit, jak ho vezme do huby, odměnit atd. Všechno fungovalo, jenomže mi teď přijde, že si spojil, že jak ho vezme do huby, tak odměna a má tendenci ho pouštět, i když pro odměnu nešáhnu a přes to se nějak nemůžeme přenést.

Jinak já vím, že když něco nejde, není chyba v psovi

RaduM
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2012 15:12 - Změnil/a: RaduM
- Nahlásit

Já si totiž hlavně neumim představit, že když to teď vyflusne a nečeká na moji pochvalu a odměnu, tak prostě nebude čekat ani na to kliknutí. A to se fakt snažim postupovat pomalu, pár sekund, odměna, jenže on to pak začíná plivat čím dál rychlejc, pač ho to nejspíš neskutečně nudí. Natrénovat odložení jsme naopak vůbec neměli problém, to jsem mohla časové intervaly prodlužovat celkem rychle. Ale v tom aportu je zakopaný pes

kulala
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2012 15:28
- Nahlásit

RaduM

Ono mi totiž na cvičáku bylo porazeno, ten aport taky rozkouskovat, že jak projeví zájem, odměnit, jak ho vezme do huby, odměnit atd. Všechno fungovalo, jenomže mi teď přijde, že si spojil, že jak ho vezme do huby, tak odměna a má tendenci ho pouštět, i když pro odměnu nešáhnu a přes to se nějak nemůžeme přenést.

no dobre- jenze to je prave ono - tim klikrem by jsi mu "rekla" ze ta odmena je za drzeni toho aportu(kliknutim ve chvily kdy pes ten aport drzi =oznacila by jsi tim kliknutim to drzeni a protoze klik= pamlsek tak pes vi ze po ho dostane, taky je treba si uvedomit ze klik ukoncuje chovani takze je jasny ze ten aport po kliknuti pusti) nikoliv za to vyflusnuti jak pises. Jako moznosti jak naucit aport je spousta. Ja moc nechapu jednu vec- to hodis cinku (aport ) na zem a pak odmenujes?? nebo jak to myslis? to se pak nedivim ze je pes zmaten.

Ja teda ucim aport s klikrem takhle-jinak se tomu rika back chaining - v cestine ze postupujes od konce to jest v prvni rade naucim psa tu cinku drzet- tady zrovna odmenujes delsi a delsi casove useky a pak se proklikas postupne k tomu ze ji budes pokladat na zem a pes postupne zvedat adrzet a pak drzet dyl..... a pak az tohle budes mit zvaldnuty tak se muzem bavit o tom ze budu cinku hazet . OPAKUJI ze zpusobu je hodne jak psa naucit aport!!

já si totiž hlavně neumim představit, že když to teď vyflusne a nečeká na moji pochvalu a odměnu, tak prostě nebude čekat ani na to kliknutí.
tak na to je celkem jednoduche vysvetleni a to ze nechape ze ta odmena je za DRZENI toho aportu
a pokud teda neceka tvoji odmenu pamlsek pochvalu...dopln co chces.- tak bych se zamyslela nad motivaci a jak na tom zapracovat

lamalucni
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2012 15:33
- Nahlásit

klikr aport:
http://www.youtube.com/watch?v=6oFO9Z0oHBA
http://www.youtube.com/watch?v=iahx2OGIdbU

RaduM
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2012 17:02
- Nahlásit

kulala
Ja moc nechapu jednu vec- to hodis cinku (aport ) na zem a pak odmenujes?? nebo jak to myslis?
Ne, tohle zvládá, když ho mám u nohy, odhodim činku, řeknu aport, jde pro činku, sebere, přinese, pouští.
Ale natrénovat to, co je teď nově v OBZ se snažím už celkem dlouho, že pes sedí, dám mu činku s povelem drž a pustí ji až když mu ji odeberu s povelem pusť. On ji na povel drž vezme do tlamy, drží, ale za chvíli aniž bych cokoliv udělala ji prostě pustí. Nevim kde, ale evidentně jsem někde udělala chybu a né a né ji odstranit. Evidentně si myslí, že když ho pustí, tak dostane odměnu a ono to tak je, nemůžu ho odměnit, když to drží Nevim jak na to, radili mi cvičit to držení za chůze u nohy, jenže zase jak dám povel k noze, tak to vyplivne a nebo to vyplivne ještě dřív, než vůbec něco stihnu říct.

Fifi
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2012 17:12
- Nahlásit

RaduM
(jsem z Trutnova). Jenže já ani neznám pořádně nikoho, kdo by klikal tady, aby mi třeba poradil.
Hele, do Dvora Kralovyho n.L. bys to nemela tak daleko a jsou tam moc sikovni, urcite by ti tam dovedli poradit, zkus si tam zavolat (Danče idealne) a domluvit se. Treba ti da tip na nekoho pobliz tebe.

kulala
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2012 17:14 - Změnil/a: kulala
- Nahlásit

RaduM

On ji na povel drž vezme do tlamy, drží, ale za chvíli aniž bych cokoliv udělala ji prostě pustí.[b][/b]
tady mas celej problem v tyhle vete- proste musis pracovat na drz/pust a dat mu ten povel pust driv nez zacne poustet tu cinku sam a postupne prodluzovat dobu..
udelat z toho hru...

KaTachyon
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2012 22:21 - Změnil/a: KaTachyon
- Nahlásit

RaduM
No používám stejné, na které cvičíme normálně. - To je první věc, co bych změnila. Vytváříš podmíněný reflex, a pokud při pohledu na sýr si řekne "OK, jdeme cvičit", tak je to možná málo. Určitě bych neučila na ničem menším, než z čeho je pes nadšen, pokud to alespoň trochu jde. Dobré to je v období večeře, kdy je pes nadšený, rozdávám po kliku například lžíce syrového masa. Dobré jsou třeba ryby, hovězí nebo játrové pamlsky.

Mně tedy schovávání se přijde jako úleková/stresová reakce. Je několik variant, buď se poohlédnout po nějakém ještě tišším, zkusit ho obalit třeba ponožkami, nebo už jste klikali venku? Tam se ten zvuk spíše rozptýlý. Další možností je to, co už ti bylo doporučeno, kliknout jen jednou, hodně odměnit a dát pauzu. Jestli je na nějaké hračky, tak bych klikání spojila spíš s tím, rozblbnout na hračku, schovat ji za záda, klik a voila, začíná hra.

Jinak mně tedy vyhovuje spojit klikání se cvičením, přijde mi, že některé psy samotné klasické podmiňování tak netankuje a mnohem raději vidí ve cvičení smysl. Ale učitě bych clicker nespojovala s aportem, dokud na něm uvidíš tu únikovou reakci.

Ještě mně tak napadá, dá se tim vůbec trénovat výdrž? Nějak si to neumim představit, jestli zorvna na to držení aportu to bude vhodné
Clicker je na aport super. Pro moje psy klik zároveň znamená i ukončení cviku. Vím, že někdo to tak, nedělá, ale mě to docela vyhovuje. Takže když kliknu, pes může aport pustit, aby si vzal odměnu. Fígl je ale v tom, že bez kliku odměna nepřijde, takže pes musí držet, dokud ten klik nezazní, a tak se právě cvičí ta výdrž - oddaluje se kliknutí.

A to se fakt snažim postupovat pomalu, pár sekund, odměna, jenže on to pak začíná plivat čím dál rychlejc, pač ho to nejspíš neskutečně nudí.
Pár sekund je moc kulala už popisovala zpětné zřetězení, takže se zastavím u té 1. fáze, kdy jen vytáheš činku, pes se na ni podívá a klikneš, odměníš. Jakmile pes začnečinku vyhledávat očima, ať s ní pohneš, kam chceš, přejdeš k tomu, že ho necháš k čince čichnout (ani ne kousnout). Jakmile pes má silnou potřebu strkat k čince čumák, tak jí dovolíš, aby otevřela tlamu, a nakonec i chytila činku do zubů.

Jinak je tedy lepší vyzkoušet si postup nejdřív na něčem jiném, než čince, případné chyby se vychytají tam a s činkou to pak už půjde bez nich.

Začíná se pracovat bez povelu. Pro maximální výsledek je nutné, aby všechno byla rozhodnutí psa.

Jsem s tímhle postupem docela spokojená, Verča s Mařkou mi pravidelně hlásí, za kolik bodů mají na zkouškách aport, a kamarádka takhle přeučila aport fenku NO, co s ním nejspíš byla bitá od předchozího majitele, takový z něj měla strach

Tady jsem našla na internetu super videa z nácviku držení aportu:
http://www.youtube.com/watch?v=tjg0RoE4LXE
http://www.youtube.com/watch?v=PAOYpevpBYM
http://www.youtube.com/watch?v=1H0LB8BWX8s

Natoč něco, videa jsou hodnotná.

Gerda
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2012 22:47
- Nahlásit

KaTachyon
Verča s Mařkou mi pravidelně hlásí, za kolik bodů mají na zkouškách aport,
souhlas, přesně tímhle postupem Katka naučila mojí Mařku aport - jako cvik - po odhození doběhnout, chytit, držet, nepřekusovat, nést, předsednout, stále držet, odevzdat na povel. Za 14 dní to, co já za 8 let nebyla schopná naučit. RaduM - doporučuju.

RaduM
Člen
# Zasláno: 4 Úno 2012 02:28
- Nahlásit

kulala
Já se asi vždycky vyjádřim polovičně Povel pusť umí, takže ho dostává, ale místo aby se to prodlužovalo, tak mi to pouští rychleji a rychleji, na třetí drž mi to už vyplivne skoro hned, takže to pusť ani nestihnu. Opravdu to trénujeme celkem dlouho a ten pokrok nevidím v tom čase, když se to snažím maličko natáhnout, tak to pouští, takže se zase vrátím k tomu, že to drží jen pár sekund. A vždycky 3-4 pokusy a končíme. Asi budeme pak s tím klikrem muset začít od začátku s tímhle cvikem, tak jak mi radíte a ta chyba, kterou jsem někde udělala se snad ztratí.

KaTachyon
Díky za cenné rady, i za tvoje stránky
Mně tedy schovávání se přijde jako úleková/stresová reakce
Včera jsme zkoušely a bedlivě jsem ho sledovala. Neschovává se, jde obvykle tam odkud přišel, lehne si a kouká na mě, neutíká přede mnou, ale přijde mi to jako že je to buď děsná nuda dostávat pamslky jen tak, nebo si snad myslí, že si je nezaslouží, nebo nevim
Ale s těmi většími odstupy se zdá, že to půjde, dohromady jsme to tedy zkusili asi třikrát, mezi čímž byla vždycky pauza a po posledním pokusu už zůstal u mně, tak uvidíme jak to půjde dneska.

<< 1 ... 18 . 19 . 20 . 21 . 22 . 23 . 24 . 25 . 26 . 27 . 28 ... 59 . 60 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání