| Autor |
Zpráva |
LucieS
Člen |
# Zasláno: 20 Led 2012 19:19
- Nahlásit
Grin
no vida s tim mluvenim co čék to názor.. ale třeba z mojí zkušenosti Trixina, která je učená postaru, tak se bez mluvení zasekne, kdežto při mluvení a poczbudzování furt něco zkouší, kdežto Grin kterej jede klikr odmala a nic jinýho skoro nezná tak ten ani to mluvení nepotřebuje, spíš je pro něj lepší když je ticho... chce to asi zkusit možná jak bude její pes reagovat..
Jo, on taky právě není zvyklej, když je ticho... Cokoliv se psem dělám, snažím se do něj vcítit a představit si, jak je jemu... a svoje chování tomu pak případně přizpůsobit. Tak snad tu míru nějak odhadnu, uvidíme.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 20 Led 2012 19:28
- Nahlásit
LucieS
Jo, on taky právě není zvyklej, když je ticho...
Cuby to taky neznaly, a jak se jim hlavinky varily a vari doted. Zkus kor ze zacatku mluvit co nejmin, nejlip vubec a klikat za kazdou kravinku, obe predni do bedny je tezky zacatek.
|
kulala
Člen |
# Zasláno: 20 Led 2012 19:39
- Nahlásit
Grin
no vida s tim mluvenim co čék to názor.. ale třeba z mojí zkušenosti Trixina, která je učená postaru, tak se bez mluvení zasekne, kdežto při mluvení a poczbudzování furt něco zkouší, kdežto Grin kterej jede klikr odmala a nic jinýho skoro nezná tak ten ani to mluvení nepotřebuje, spíš je pro něj lepší když je ticho... chce to asi zkusit možná jak bude její pes reagovat.
... no jo pani a o tom to je.. proste si musis najit co ti sedi
ja sem mlcenlivy clovek a klikr mi vyhovuje ze nemusim nikde vriskat ... kdyz se nad tim tak zamyslim cim vic s tim delam tim min mluvim
|
KaTachyon
Člen |
# Zasláno: 20 Led 2012 20:53
- Nahlásit
Tak ještě já zkusím něco přidat
1) mám naklikáno na pamlsky, tak jsem zkusila nějaký ten první úkol - konkrétně bednu s tím, že mi bude stačit, když se na ni postaví předníma packama. Není to moc těžké pro začátek? Příp. co vybrat jiného...? Nebo to už dokončit, když už jsme začali?
Já dávám spíš přednost tomu, nedávat si v začátcích žádný konkrítní cvik za cíl. Jak komu to vyhovuje, ale občas se pak člověk strašně soustředí na to, co ke cviku vede, až přehlédne jiné dobré pokusy, které psa napadnou. rozmysli si, co všechno by pes mohl udělat, a pak budeš připravená to včas označit.
2) musela jsem trochu napovídat, protože zatím vůbec netušil, že má dělat něco jiného, než zírat na mě (a zkoušet sedni, lehni a tak). Nakrájela jsem dva párky, cca 20 kousků, možná víc. Skončili jsme tak, že přišel na to, že pamlsek má něco společného s bednou, tj. má se ňuchákem přiblížit k bedně. A moje otázka - mám připravit pamlsků víc a pokračovat, dokud nedojdem k cíli, nebo můžu "seanci" přerušit (to jsem udělala) v tomhle bodě a zítra na to třeba navázat...? Co je lepší?
Připrav si pamlsků klidně víc, ale přerušit cvičení je určitě žádoucí, třeba hrou nebo odpočinkem, je to psychicky náročné, než naposiluje mozek, nemůže cvičit dlouho v kuse.
3) zezačátku jsem házela pamlsky poblíž bedně, pak jsem začala radši házet na zem různě, protože nejdřív myslel, že má hledat tam, kde spadly ty předchozí pamlsky, taže mi přišlo, že si kazím pochopení toho principu (že klik znamená "to je správně"). ok?
Házet pamlsky mimo objekt je určitě super hned z několika důvodů - pes se rozpohybuje = uvolní, pročistí si hlavu. Pak se taky ukáže, jestli pes pochopí, za co se mu klikalo, jestli se dokáže vrátit. Ale taky platí "klik za akci, odměna za pozici". Klidně bych psa několikrát odměnila u krabice nebo v krabici a pak pamlsek hodila mimo. Když hledá, tak ať hledá, je to jen chování, které nebudeš upevňovat, a tak vymizí. Nakonec pochopí, že pamlsky nejsou za čmuchání.
4) celou dobu bylo sice vidět, jak usilovně přemýšlí, jak na to, ale byl takový zaražený, bez elánu... Je zvyklý se mnou hodně komunikovat (že já s ním komunikuju) a teď jsem byla zticha a to mu prostě nesedělo. Jak moc je dobré se psem mluvit? Nikde na videích se nemluví. Ke konci jsem pak dělala to, že jsem klikla, hodila pamlsek a zároveň pochválila. Je to ok? Nemlátí se to spolu nějak?
Čím víc se musí přemýšlet, tím pomaleji pes pes pohybuje. Je to normální, myšlenka předchází akci, je to všechno o tréninku. Jako když se člověk učí tancovat nebo řídit, jde to ztuha, než se sehrají všechny končetiny, ale pak jsou pohyby plynulejší a rychlejší.
Je dobré mu opravdu dát prostor, pokud je na něm vidět, že se k něčemu odhodlává, tak vůbec není zakázané klidně pochválit. Po kliku klidně můžeš jásat jako blázen, po označení má následovat odměna a nadšení psovoda odměna je Jen pozor na chválení před klikem, aby se ti nestalo, že si na něm pes vytvoří závislost a nebude samostatný a iniciativní.
5) pokud stihnu kliknout v jednu chvíli víckrát, pro posílení toho, že je to správně, je to ok? Nebo klikat striktně jednou? Svádí mě to ke kliknutí víckrát, ale asi je to blbost, co.
2 kliknutí = 2 různé věci, přičemž pamlskem odměníš tu druhou, ale většinou člověk stihne maximálně kliknout správně za tu první.
|
dorotka1
Člen |
# Zasláno: 21 Led 2012 09:28
- Nahlásit
kulala
ja sem mlcenlivy clovek a klikr mi vyhovuje ze nemusim nikde vriskat ... kdyz se nad tim tak zamyslim cim vic s tim delam tim min mluvim
My zatím pořád naklikáváme, myslím si, že času je dost a protože velmi málo mluvím se psy bez klikru, tak mě ani nenapadne, že bych u klikru měla něco pronášet.
Ze své smečky jsem vybrala Dorotu, kterou to nesmírně baví, se úpa rozžhaví, že se vždycky těším, když jdeme "na to" a zároveň mě to nebaví s ostatníma psama ze smečky, protože jsou proti ní děsně vlažný.
Děvčata díky za perfektní servis - vysvětlování ke klikru, je to skvělý.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 21 Led 2012 10:53
- Nahlásit
KaTachyon
Po kliku klidně můžeš jásat jako blázen, po označení má následovat odměna a nadšení psovoda odměna je
Tohle přesně jsem potřebovala slyšet . Chválení+pamlsek= obojí je vlastně odměna, máš recht.
Díky! Zase pak napíšu jak pokračujem .
|
kulala
Člen |
# Zasláno: 21 Led 2012 14:05
- Nahlásit
dorotka1
rado se stalo jen tak dal
a jak pise KaTachyon- chvalit muzes slovne na vrch po kliknuti az do halelujaaa
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2012 11:33
- Nahlásit
Když už je tu řeč o klikru, mám taky otázku. Zkoušela jsem svého pejska naučit na klikr, začala jsem klik, odměna, jenomže on po čase tu odměnu už ani nechce, přijde mi, že se toho klikání bojí, že mu ten zvuk vadí. Koupila jsem i jiný klikr, tišší, ale stejné reakce, i když ho strčím třeba do kapsy. Možná jsem netrpělivá a časem si zvykne, ale když prostě dvakrát kliknu, dvakrát si vezme odměnu, ale po třetí už ji nechce a schoulí se radši do klubíčka, nevim jak pokračovat. Přitom jinak cvičí na odměny suprově.
Tak nevím, jestli to nechat být, nebo to lámat přes koleno. On totiž i tak, že mám odměnu v ruce začíná vždycky vymýšlet co bych mohla chtít a jde mu to pěkně, ovšem moje reakce prostě nejsou tak rychlé jako to kliknutí
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2012 12:38
- Nahlásit
RaduM
jako nevim,ale slyšela jsem,že některejm psům je ten zvuk nepříjemnej..za sebe řikám,že bych klikr spláchla do záchoda tim pádem a pokračovala normál přes odměny jak píšeš.nevidim důvod nutit psa milovat cosi co evidentně nechce
|
dorotka1
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2012 12:43
- Nahlásit
RaduM
za sebe řikám,že bych klikr spláchla do záchoda tim pádem a pokračovala normál přes odměny jak píšeš.nevidim důvod nutit psa milovat cosi co evidentně nechce
Anebo se k tomu vrátit později. Dyk to má být zábava, přeci.
davidkova renata
Tak já se teda pochválím, no..
Dorota už bere petku ( váleček na nudle jsem vyměnila za petici ) do huby. Ale my dvě Dorota a já, to jse smrtící kombinace na klikání.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2012 12:46
- Nahlásit
dorotka1
Dorota už bere petku ( váleček na nudle jsem vyměnila za petici ) do huby. Ale my dvě Dorota a já, to jse smrtící kombinace na klikání
ooo gratulace pani ,smrtící kombinace ste i normálně )))) ale super! a to ses bála že to Dorce nepé tak vymyslete další kousek
|
dorotka1
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2012 12:55
- Nahlásit
davidkova renata
Jo teďka začneme, že bude do té petky "kopat nohou". Už jsme začaly, ale zvrhla přitom vodu na kytky, tak jsme to musely přerušit, bo to zas těžce nesla. Naučila jsem se od nich trplěivosti, takže naše heslo zní "máme čas".
smrtící kombinace ste i normálně
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2012 12:57
- Nahlásit
Právě že je to zábava a jeho baví vymýšlet co bych po něm mohla chtít a proto bych chtěla nějaký nástroj, kterým mu dát jasně a rychle najevo, že je to dobře, přeci jen slovní reakce nebo pamlsek opravdu nejsou tak rychlé. I bez klikru jsme docílili šlapání na krabici apod., ale s ním by to bylo nejspíš jednodušší a rychlejší. Bojujeme teď s aportem, tak i tam by to třeba mohlo pomoci.
Já jsem spíš myslela, jestli jen nejsem netrpělivá a nemám se snažit i přes to, že mu to vadí, jestli třeba někdo nemáte zkušenost, že to přejde, že se to těmi pamslky přebije a zvykne si na to. Nechci ho zas ale zbytečně stresovat, když vidím, že je mu to nepříjemné.
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2012 13:06
- Nahlásit
RaduM
Tak zkus místo kliknutí říct třeba slovo JO a nauč to na slovo místo na kliknutí Třeba by to pomohlo, když se mu klikání nelíbí...
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2012 15:53
- Nahlásit
RaduM
někde jsem četla, že se dá cvakat třá propiskou.
|
fidalka
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2012 21:26
- Nahlásit
http://www.hafbezobav.cz/clanek-2012013101-Seminar -pozitivni-motivace-ve-vycviku-psa.html
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2012 18:04
- Nahlásit
Todle esli nekdy zvladneme...
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedd ed&v=mbN54Yi0eRI#
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2012 18:07
- Nahlásit
Fifi
twe nevim to snad s dortíícima třá ani nejde..by ti vyvalily zed ))))
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2012 18:18
- Nahlásit
davidkova renata
to snad s dortíícima třá ani nejde..by ti vyvalily zed))))
Sprostoto! Kolik pak vazi Nanynka, he? se vsadim, ze vic nez Kremylek. Vetsi problem vidim v tom, ze by se Kremylovi prekrvila kebule a byla by este blbejsi.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2012 18:23
- Nahlásit
Fifi
Vetsi problem vidim v tom, ze by se Kremylovi prekrvila kebule a byla by este blbejsi.
jako f klidu,nána by to taky dělat nemohla,bourání nosných zdí zde není povoleno
a má dle mýho tak plus mínus 38 kilíček asi tak nějak přibližně myslim
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2012 20:37
- Nahlásit
Fifi
Vetsi problem vidim v tom, ze by se Kremylovi prekrvila kebule a byla by este blbejsi.
já si myslím, že u nás by hrozilo přeražení jednoho z nás vejpůl, jak by padal , vím jak těžkej byl pro něj balanc toho zajceva.
|
kulala
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2012 16:17
- Nahlásit
Fifi
Todle esli nekdy zvladneme... jako ucitele me velice tesi ze premyslis o domacich ukolech a jak je splnit...
|
kulala
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2012 16:21
- Nahlásit
RaduM
Když už je tu řeč o klikru, mám taky otázku. Zkoušela jsem svého pejska naučit na klikr, začala jsem klik, odměna, jenomže on po čase tu odměnu už ani nechce, přijde mi, že se toho klikání bojí, že mu ten zvuk vadí. Koupila jsem i jiný klikr, tišší, ale stejné reakce, i když ho strčím třeba do kapsy. Možná jsem netrpělivá a časem si zvykne, ale když prostě dvakrát kliknu, dvakrát si vezme odměnu, ale po třetí už ji nechce a schoulí se radši do klubíčka, nevim jak pokračovat. Přitom jinak cvičí na odměny suprově.
Tak nevím, jestli to nechat být, nebo to lámat přes koleno. On totiž i tak, že mám odměnu v ruce začíná vždycky vymýšlet co bych mohla chtít a jde mu to pěkně, ovšem moje reakce prostě nejsou tak rychlé jako to kliknutí
boji se pistalky?? pokud ne a nepouzivas ji k vycviku nebo na privolani tak muzes misto klikru pouzivat jako marker tu pistalku- jedno kratsi pisknuti na oznaceni toho co chces..
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2012 21:00
- Nahlásit
kulala
člověče mi přijde, že na tu píšťalku bych já osobně nepískla tak úplně přesně, jak kliknu.
|
kulala
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2012 22:11
- Nahlásit
PetraK
kdyz to zvladnou s kosatkama a delfinama takto musi jit i se psem ja myslim ze to je otazka zvyku - s klikrem se taky musis naucit nacasovani a presnost- zadnej ucenej z nebe nespad
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2012 22:44
- Nahlásit
kulala
asi jo, a nebo to je tím, že používám tu píšťalu při výcviku jako takovým, že si to neumím představit.
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2012 08:05
- Nahlásit
Píšťalku nemám, takže nevím, ale každopádně to za zkoušku stojí. Propiska má ale stejný efekt jako klikr, zkusím najít ještě nějakou tišší.
Je to trdlo no a nenechá si vysvětlit, že ten klik je pro něj dobrej Ale jinak moje JO funguje dobře, to už máme navyklé. Jenže mi vždycky přijde, že nezareaguju tak rychle jako klikr a hlavně ten tón hlasu se přeci jen mění a když nejsem úplně spokojená, tak to je poznat na tom tónu hlasu.
Mno a především jsem spoléhala, že by nám klikr pomohl vyřešit držení aportovací činky, které se prostě nedaří a s pamlsky nevidím žádný pokrok, pořád mi to plive po pár sekundách
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2012 08:33
- Nahlásit
RaduM
a lusknutí prstů? nebo takovej ten zvuk jazykem o patro? (tím klikám na našeho anduláka)
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2012 08:47
- Nahlásit
PetraK
Jé no já si přijdu pěkně natvrdlá, že mě nic takového nenapadlo Vyzkouším. Možná by nebylo marné natočit video, abyste viděli tu reakci. Možná se toho nebojí, jen je zmatenej, že vlastně dostává pamslek jen tak. On vyloženě neutíká nebo tak, ale kliknu, dobrý dostane pamslek, kliknu už si pamslek bere opatrněji, kliknu a jde si někde lehnout a kouká na mě tak jako vyděšeně, ale možná jen zmateně. Je to můj první pes, takže nemám s čím srovnávat
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2012 08:56
- Nahlásit
RaduM
kliknu, dobrý dostane pamslek, kliknu už si pamslek bere opatrněji, kliknu a jde si někde lehnout a kouká na mě tak jako vyděšeně, ale možná jen zmateně.
Co používáš jako pamlsky? Není možný, že mu třeba jenom nechutnaj a bere si je spíš jen aby neurazil?
|