| Autor |
Zpráva |
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2008 12:21 - Změnil/a: blanulinka1
- Nahlásit
younglady
Díky
Dneska ráno, po tom, co si po dvou měsících permanet zápřahu a totální únavy, dva dny odpočinula, se mě jala sežrat Asi deset minut mě v posteli lovila stylem hup sem, hup tam...sežeru tě No a pak celá rozdováděná chytla rapla a lítala jako prdlá po bytě rychlostí tryskáče... Ráno, v šest... To, že při tom dupe jak slon... Sousedi museli mít radost... Ale jsem ráda, že vím, jak ji na dva dny utahat... Dva měsíce s ní makat jako šroubek...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2008 12:47
- Nahlásit
blanulinka1
(bo Eva by v tomhle prsty mít nikdy nemohla
no to jistojistě ne!! Ta by rozhodně něco takovýho nemohla dopustit.
No já mám doma podruhý v životě pomalou vižlu . Jak byl nabitý vypustit páru po tý sešívaný noze, tak se teď o prodlouženým víkendu totálně zničil. No, trochu jsem mu teda pomohla, ale jen trošinku. A v sobotu si hrál na zajíce . Koukám proč ten pes tak divně hopsá podél plotu a on si tam pospolitě hopsal se zaječím mrňousem, až dohopsali do rohu a zajda se procedil skrz plaňky ven. K velké nespokojenosti zrzavého rádobyzajíce, který nechápal, proč to toho druhýho už jako neba
|
Bassi
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2008 13:01
- Nahlásit
blanulinka1
....Doly nezklamala a předvedla,čím jí pánbůh obdařil.Za svůj přesvědčivý výkon získala plných 228 bodů - I.cenu za což si odnesla celkové prvenství!!! ....
teda velká gratulace Štěpánovi - kloubouk dolů
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2008 13:01
- Nahlásit
PetraK
jéééžišmarjá...Já už jen ze slova zajíc mám husinu Ten můj magoroidní zájícoštváč by se zbřídil Tu by normálně klepla pepka stát se jí tohle...
Jo jsem si vzpoměla, jak jsme si to před týdnem, v pondělí ráno, hasily s Bassi po dálnici, někde za Humpolcem si to v osení hasila liška asi tam myškovala... krásnej pohled, i když jen "rychlej"... Od malička, kdy jsem chodívala se "strejdou" na čekanou na vysokou (na Vysočině), jsem lišku už neviděla...
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2008 13:04
- Nahlásit
Bassi
taky mi psal a ještě toto: Dixi s Lenkou složili v sobotu ZV v I. ceně a skončili na krásném 3 místě. Super... Škoda té Dity
Jinak díky za vzkazy na Hafbofóru. Vyřiď prosím poděkování bo mám v práci nějaký divný "koláčky" co mě tam nepustí...A doma nějak nemám čas ani moc chuť být na netu
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2008 13:26
- Nahlásit
blanulinka1
u nás se už druhý rok pořádají na zahradě jakýsí zaječí sešns , takže Ešus pravidelně od tý doby vylítne po příjezdu z kufru a jde si očíhnout, jestli jsou či nejsou přítomni kámoši . To víš, že jsem na něj houkla, páč jsem se orosila. On by mu spíš něco udělal ve svý potrhlosti si myslím. Byl pak víc rozjetý, když prcek seděl přitisknutý k vnější straně plotu, to do něj žduchal šňupákem a ocas si mohl vyvrátit, jak s ním samým vzrůšem mydlil. On i když našel loni krtka, tak nad ním jen stál a hlásil nález . Já už od štěněte na tomhle pracovala, takže když si drapnul první úlovek-myš hulákala jsem jak prorvaný Slapy a když jsem pak našla v krabici další, musel sedět, dívat se ani se nehnout. Ale neboj, že nehonil. Můj nejhnusnější zážitek je, když mi vyrazil za kolouchem - nebyl mu ještě ani rok, zmetkovi. Taky jsem si na tom hezky mákla . Ale snad dobrý,musím to do něčeho zaťukat
Jinak lišky - u nás jich je celkem prý dost, jak jsem se bavila se sousedem. Já teda viděla zatím jen jednu a musím říct, že to nebyl žádný drobeček. Pěkný kusan. Ale my tam máme všechno nějak větší. Svýho času u nás bydlíkoval na louce zajíc, který se nežinýroval se promenádovat kolem plotu v pravý poledne, když jsme obědvali a bez přehánění, to byl fakt obr obří . Tak snad jen ten hranostaj má normální velikost
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2008 14:44
- Nahlásit
Bassi
OT...náhodou si asi nevzpomeneš, jak se jmenuje ta Martinova reklamka... Chctěla bych nechat udělat pár triček... Zkusim se zeptat Štěpána
|
jezevčice
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2008 20:36
- Nahlásit
[b]Blanulinka1
Na ZV jdeme v neděli na OMS Nymburk. Mají tam prý hodně zajíců, tak bude sranda!
Až budu honit čubu až někde u Prahy!?
|
Bassi
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2008 21:15
- Nahlásit
jezevčice
hele,já tam chtěla taky a prej jen jako první náhradník,že je plno
ty bydlíš někde poblíž?
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2008 09:16
- Nahlásit
Prosím o radu. Mám ročního křížence něčeho loveckého, mám ho od února, nedávno začala lovit, a to hlavně na poli. Když vidí ftakouna, tak nereaguje na nic, s voláním, míčky a pamlsky se můžu v tu chvíli jít vycpat. "Daun" není reálný, tak rychle se neučí, možná tak za půl roku. Na poli je na flexině, v lese tak půl na půl, zpočátku flexa, potom na střídačku, jakmile zvětšuje vzdálenost, připínám. Neexistují nějaké vychytávky (neagresivní) jak naučit přivolání nebo alespoň upoutat pozornost u lovce? Na přivolání samozřejmě pracujeme, navic když vylítne na flexině, tak zacvaknu, přivolám pochválím za přivolání. Dík
|
Bassi
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2008 09:48
- Nahlásit
kachna_
píšeš,že na poli je stejně na flexině,takže ty ptáky loví jak?
já osobně bych psa připla na stopovačku a trénovala přivolání nebo dauny,to podle toho co chceš prioritně.
Jinak ji máš docela krátkou dobu,takže to chce čas ,abyste si na sebe zvykly a hlavně tréhovat to přivolání.
Pokud se rozběhne za něčím,tak stopku přišlápneš,přivoláš a pokud nebude reagovat,tak si to tou stopovačkou vynutíš.
Což dost dobře asi na flexině nejde,že jo ...
Nějak pořád postrádám smysl tý flexi (ale to jen tak všeobecně,není to konkrétně na tebe)
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2008 10:07
- Nahlásit
kachna_
Hele pesan je u Tebe jen chvilku. Půjde to pomaličku. Navíc ho máš přesně tak možná v době puberty, takže to půjde ještě o to pomaleji. Takže úplně nejdřív - si dej stranický úkol, že budeš v klidu. Pak si pořiď stopovačku - buď koupit, ale já si zašla do OBI koupila tam dvacet metrů popruhu a nechala si k tomu přišít karabinu. A na konci udělat poutko na ruku - protože buď jí můžeš používat jak píše Bassi a nebo to zkusit jinak. Základ je stejný - musíš ty situace vyhledávat. Takže nejdřív nechat čoklíka vylítat, pohrát si -pokud možno ještě v místech, kde ta zvěř a ptáci ještě nejsou. Pak vzít stopku, dát na ní pesana a jít tam, kde ty zvířata/ptáci jsou. A buďto to dělat tak jak píše Bassi - hlídat psa a konec stopovačky. A nebo to udělat tak, že ten konec stopky budeš mít v ruce a půjdeš se psem do těch míst, kde čekáš, že ta zvířata jsou. Ten pes jakmile na zvíře narazí, vždy nejdřív nějak zareaguje, poznáš to na něm. V ten moment dáš čekej-nebo třeba daun. Pochopitelně že mu nejdřív bude povel šumák, ale tou stopovačkou ho k tomu povelu dovedeš. Pokud to budou třeba křepelky /což je ideální, protože ty se zvednou opravdu až na poslední chvíli/, máš čas. Takže to čekej/daun trošku prodloužíš, aby se pes uklidnil - což pochopitelně zpočátku nepůjde, páč to s ním bude lomcovat. Pak půjdeš Ty první, abys zvíře zvedla. Jakmile zvíře vyletí/vyběhne a pes bude chtít taky znovu dáš čekej/daun a tou stopovačkou máš šanci ho k tomu povelu přimět. Takhle to budeš dělat pořád dokola, až tě začne vnímat ve své blízkosti. Pak můžeš zvětšovat vzdálenost mezi vámi, ale pořád na stopovačce. A až to zmákne na stopce, tak znovu v krátké vzdálenosti u Tebe a tu vzdálenost prodlužovat. Nevím, jestli jsem to dobře popsala, vysvětlování není moje silná stránka. Jo a ještě jedna hodně podstatná věc - ten povel čekej/daun - musíte mít pochopitelně nejdřív nacvičený doma v klidu, pak venku třeba před domeme, pak mezi jinými psy atd. aby mu to přešlo do krve. Je to na delší dobu, ale funguje to. Chce to jen trpělivost a maximální soustředění na toho psa.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2008 10:14
- Nahlásit
Bassi
ona ta flexina není až tak úplně stupído - když se to nepoužívá jen jako venčidlo. Je to vlastně tak trochu kříženec mezi vodítkem a stopkou. Když byl Ešus malinký, tak jsem ho na ní celkem pár věcí naučila. A teď když byl za chromáka, tak venčení na ní sice děs - páč se motáme / venčíme buď navolno, nebo jde u nohy a nebo normoš vodítko-prostě klasika/. Ale když byl povolený volnější režim, ale ještě ne lítání, tak chodil na tý flexe a aby se zabavil tak jsem pilovala předělávku povelu čekej - páč jsem ho naučila čekej, že se zastavil a teď jsem si říkala, že kvůli myslivcům by se mi mohlo hodit čekej v sedu - když si ho zastavím a bude sedět, tak snad takhle každýmu už musí dojít i kdyby mě neviděl, že ten pes tam není jen tak sám, když se zastavil a sednul. No a tak jsme to mohli cvičit i na větší vzdálenost ale ještě v mém dosahu. Tož já až tak tu flexu nezatracuju.
|
Bassi
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2008 10:21
- Nahlásit
PetraK
na tohle možná ano .. já to spíš myslela jako to "venčidlo" ,cuknout se s tím nedá ,všechny joja,co znám,tak jsou na tý flexině neovladatelný ... no hrůza ..
Ale bude to tím,že s tím mám špatnou zkušenost. Pravě v podobě těch sídlištních jojo psů
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2008 10:24
- Nahlásit
Bassi
Aha, tak jsem konečně pochopila správné časování stopky.
Vyběhne za ptakounama jakmile je vidí, vodítko v tu chvíli zcela ignoruje. Nechci zázraky na počkání, spíš přemýšlím, jak nám oběma usnadnit práci.
Flexina je jen dlouhé venčící vodítko, s výcvikem nic společného nemá.
Možná ale dělám chybu, že bych si měla vynucovat chůzi na prověšenym vodítku i u pole. To jde učit i na stopce nebo se přepíná na klasické?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2008 10:27
- Nahlásit
Bassi
no Jójo psi - to je něco jinýho. Ty jsou na tom celej život, vůbec nechápu jak s tím můžou ty lidi chodit, mě to tak s...o, páč jsme se fakt motali jak hajzl při povodni, když jsem ho chtěla venčit - tzn. mu dát volnost. No volnost - těch pár metrů co mohl jít vedle po trávníku . Ale na cvičení se to fakt použít dá. Hele já na tom učila, co je povel Pomaluuuu, obcházení sloupů, stromů, čekání před silnicí, že k popelnicím se nechodí a pod baráky taky ne a tak. No nesmí se to používat jako venčidlo, ale jako prodloužená ruka páně
|
Bassi
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2008 10:30
- Nahlásit
kachna_
nevím ,jestli tomu úplně rotumím,ale myslíš jako chůzi normálně u nohy? jj,to bych cvičila i u pole na klasickým vodítku ..
Ještě možná jedna rada, když takhle vypíchne nějakou křepelku,bažanta nebo zajíce ,tak s ní dojdi k tomu loži,kde ležela a psici tam dej lehni tak ,aby byla čumákem v tom pachu .
a nech ji tam tak dlouho,dokud se neuklidní ... Časem by se měla naučit,že když narazí na pach zvěře,tak nebude jančit
|
Bassi
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2008 10:32
- Nahlásit
PetraK
njn,tak to pak chápu,tvé použití flexiny. Já mám třeba i klasický přepínací vodítko,který má cca 3 metry,takže to mi v podstatě nahrazuje flexinu
Já bych se flexi bála,ten můj magor jak zabere,tak by to stopro přetrhl
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2008 10:38
- Nahlásit
kachna_
Ještě možná jedna rada, když takhle vypíchne nějakou křepelku,bažanta nebo zajíce ,tak s ní dojdi k tomu loži,kde ležela a psici tam dej lehni tak ,aby byla čumákem v tom pachu .
a nech ji tam tak dlouho,dokud se neuklidní ... Časem by se měla naučit,že když narazí na pach zvěře,tak nebude jančit
jojojo, tohle je funkční a dobrá rada!!
A taky s ní hodně na vodítku cvič ovladatelnost právě v místech kde ty zvířata jsou, aby se naučila koncentrovat i tam.
|
Bassi
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2008 10:41 - Změnil/a: Bassi
- Nahlásit
kachna_
ale koukám,že píšeš že to dělá ,když je vidí ... No nic,to je každopádně rada,až je začne třeba aktivně vyhledávat.
Na viděnou bych to řešila tak,jak jsem psala . Přivolat. Nejde,nevnímá? Přiručkovat si ji na té stopce,pochválit,odměnit a změnit směr chůze od toho,co jí zajímá . Pokud se za tím rozběhne,tak zase opakovat. Pokud by pořád chtěla za těma ptákama či něčím zajímavějším,tak bych se pořádně zapřela,vzala stopku do ruky a čekala bych,až stopka dojde a ona udělá pořádnej kotrmelec a hned přivolat.
Jinak ještě k tý stopce,je dobrý mít rukavice,pokud ji budeš držet v ruce. Abys neměla spálený ruce jak já . Ale na druhou stranu,já mám 36 kilový hovado ....
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2008 10:42
- Nahlásit
Bassi
no já si taky říkala, jestli to ta flexa TEĎ vydrží a kupodivu to ustála - je to taková ta s tím plochým popruhem ne s provázkem. Ale je pravda, že asi kdyby vylítnout chtěl opravdu a zabral by, tak ta karabinka by to asi neustála . Ale já byla jedno velký oko, takže když jsem viděla psí kámoše, dala jsem preventivně sedni, páč mi bylo jasný, že by za nima moc chtěl. Ale to u toho štěněte pochopitelně nehrozí. No nicméně -ať flexu chválím jak chci, doufám, že teď nebude dlouho potřeba .
|
Bassi
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2008 10:45
- Nahlásit
PetraK
jj,asi tak nějak ...
Já už od toho blbouna zrzavýho mám spálený ruce x - krát,přervaný 3 stopovačky, asi 4 vodítka ,takže už moc věcem tak nějak neveřím
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2008 11:05
- Nahlásit
Bassi
PetraK
To by znamenalo, že podceňuju výchovu na klasickym vodítku (to je dost pravděpodobný), a že zbytek je přiměřenej věku a době výcviku.
A co volno? Jak se řeší volno u psa bez přivolání? Tam mi stopka nepomůže, protože lítá se zbytkem smečky a zamotává se.
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2008 11:19
- Nahlásit
kachna_
A co volno? Jak se řeší volno u psa bez přivolání?
snad nebudu plácat...ale to přivolání je základ... Takže pilovat přivolání, pořád... Klidně stokrát za "vycházku". Na párek, na tlačenku na cokoliv co má vážně ráda... Odvolávat od hry (nejdřív musíš získat její pozornost, takže zavolat jméno, "houknout" zatleskat...cokoliv takového a teprve až tě vnímá, až na tebe hledí "ke mě", neposlechne - vynutit stopkou - a "ke mě" a jakmile k tobě běží už v tu chvíli, chvááálit "tááák je šikovnáááá" klidně si čupnout, natáhnout k ní ruce...) když bude zaujatá něčím jiným... odměnit, zase pustit mezi ostatní. Volno dávat zatím jen v místech, kde máš jistotu, že ti nezdrhne za zvěří...že se jí nemůže nic stát a ta stopka? Myslím, že by neměla vadit... Já na cvičáku, kde vím, že je sem tam zvěř a že ji láká křoví hned u kolejí, kde pravidelně každou půl hodinu jezdí vlak a na druhé straně je lom, kde občas ezdí náklaďáky, stopku nechávám a nejsem sama... Prostě pak vymotáváme a hlídám šňůru no... No a třeba ji zkoušej dlouhodobě odložit. Nech jí připnuté vodítko, odlož ji a nech klidně 10, 15 i 20 minut leže v místě, nedaleko od tebe, kde na tebe uvidí a ty na ni. Každý pokus o zvednutí zase v klidu položit zpět, případně po ní hodit řetízkem, klíčema... a zase uložit - "zůstaň"...
|
Bassi
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2008 11:20
- Nahlásit
kachna_
pokud nemá přivolání,tak bohužel jen se stopkou
nevýhoda je,že se zamotává ... bohužel,to se nedá nic dělat.
Nebo ho pouštět jen tam,kde máš jistotu , že se nic nestane a nepřivolávat. Nebo přivolávet přes psa,co přivolání má ..
Ale klasika na přivolání .. psa nenahánět,ale otočit se a zdrhat od něj ,ale to určitě znáš
|
Bassi
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2008 11:23
- Nahlásit
kachna_
hele nevěš hlavu , není to štěně. Máš ji krátce a půjde to pomalounku,ale půjde
to Blanulinka
ňák nechápu souvislost s dlouhodobým odložením a přivoláním .. a hned na tak dlouhou dobu ???
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2008 11:25
- Nahlásit
Bassi
psa nenahánět,ale otočit se a zdrhat od něj
Tohle mi tam chybí
A ještě, pokud je totálně mimo a vidím, že ani utíkání od ní nepomáhá, jít se schovat... za auto za strom... Posledně si ze mě Beďas dělala pěknou prcku a měla strašně práce ve křoví tam vedle "parkoviště", tak mi Zuza řekla ať si zalezu za auto... Si měla vidět jak rychle přišla, když viděla, že tam nestojím...
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2008 11:28 - Změnil/a: blanulinka1
- Nahlásit
Bassi
Myslela jsem to na vyklidnění a koncentraci. Nevím jak ostatní, ale Beďas si mě v okamžiku odložení hlídá jak ostříž a oči ze mě téměř nespustí...A následné přivolání je stopro... Časově... myslím, že dest minut pro začátek není zas tak moc u dospěláka, ale pokud to nedává, začít na pěti a prodlužovat...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2008 11:30
- Nahlásit
Bassi
ty jo to je slušnej soupis. Tak to my nic. Jen jednou mi selhala a zrovna v blbým momentě karabina u stopky, takže když Ešus vyrazil, tak místo aby ho to zastavilo, plynule pokračoval v pohybu měla jsem vztek a proklínala čokla a všechny karabiny světa.
kachna_
já bych se teď hodně věnovala cvičení na vodítku, aby se naučila soustředit. Postupně - doma, před barákem, s psíma kámošema, venku kde je zvěř. Ale postupně přecházet nejdřív z klidného prostředí to toho rušnějšího a rušnějšího.Hodně odměňovat - to jsem třeba v tom svým "návodu" zapomněla napsat, že když poslechne, když dám třeba to čekej/daun tak jásám a odměňuju, což je dost podstatný .
a k tomu všemu co psaly holky - během procházky se programově schovávej, aby se naučila hlídat si paničku. Pochopitelně to musíš udělat v místech, kde máš jistotu, že kdyby začla zmatkovat, máš přehled a jí se nic nestane.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2008 11:31
- Nahlásit
a koukám, že to s tím schováváním mezitím holky už napsaly . To je fakt dost účinná zbraň.
|