| Autor |
Zpráva |
Biluška
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2007 09:54
- Nahlásit
Wivien23
Takže chceš mi říct, že pokud budeš chtět běhat agi v L, tak si koupíš třeba rotvíka?
Ne, to ti říct opravdu nechci. Já si totiž nikdy nepořídím žádného psa, protože budu chtít běhat agi v L. Já si psa pořizuju proto, že mi vyhovuje jeho povaha, líbí se mi jeho temperament, líbí se mi jeho vzhled a mám podmínky pro držení daného plemene. Až mám psa doma tak se podle povahy daného jedince rozhodnu jestli s ním budu dělat agi, coursing, doktreking, nebo se válet na gauči. Nikdy jsem si nepořídila a nepořídím psa proto, že chci běhat agi. Asi proto mám doma tolik vynikajících agiliťáků. Všechno kromě jedné (opravdu vynikající) šeltie jsou to netypické plemena.
|
Wivien23
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2007 10:03
- Nahlásit
Souhlasím naprosto s tebou, že záleží na každém jedinci, ale hold předpoklady každého plemene se liší. A u některých (ať maliňák, bordera nebo jim podobný) mají bezesporu předpoklady o něco vyšší - to je podle mě důvod, proč si je lidé pořizují. Závěr: Kategorie L je mi ale úplně volná, prostě ať si každý pořídí plemeno, které mu vyhovuje. Někdo třeba do života někdo na agi. Je fajn, že stále existují lidé, kteří si do L pořizují i jiné pejsky. Ale opravdu nechci rozebírat borderky...
Ja tady chtěla pokecat o plemenech S a M z jednoho prostého důvodu, chci si pořídit druhého pejska a chci najít nejvhodnější plemeno, tak aby mě vyhovovalo do normálního života a zároveň vhodného na agi. Proto jsem sem psala, aby se třeba lidé se mnou podělili o zážitky se svými pejsky.
|
Wivien23
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2007 10:08
- Nahlásit
Uvažuji o parson russel teriérovi, patterdale teriérovi nebo o jiném teriérovi, ale než si nějaké plemeno pořídím, chtěla bych mít co nejvíc info, abych si pak nepořídila pejska se kterým si nebudem vyhovovat, samozřejmě, že podle plemene se nadá říct jaký bude nebo nebude, ale čím víc info tím líp...
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2007 11:01
- Nahlásit
Wivien23
Promiň, ale mám pocit, že asi nečteš to, co ti píšu. Stále meleš svoje "chci najít nejvhodnější plemeno". To, že někdo má vynikajícího parsona neznamená, že parson, kterého si pořídíš ty bude taky vynikající. To, že někdo já mám vynikající šeltii neznamená, že další šeltie, kterou si pořídím bude taky vynikající. Už to proboha chápeš? Žádné plemeno není "nadanější" . Ani proto, že ho mají všichni, ani proto, že má lepší stavbu těla. Ta stavba těla se dá malinko zohlednit, ale pořád to nic nezaručuje. Tak teda hledej a pořiď si co budeš chtít
|
Wivien23
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2007 11:24
- Nahlásit
Vybíráš si jen zlomky vět a používáš to co se ti zrovna hodí...Je třeba (pro správné pochopení) si číst věty do konce, já napsala: "chci najít nejvhodnější plemeno, tak aby mě vyhovovalo do normálního života a zároveň vhodného na agi", to znamená plemeno s kterým si budu rozumět...(Nekoupím si plemeno jen proto, že někdo s ním je úspěšný)
Neboj je mi úplně jasné, že za úspěchem je trénink a ne plemeno.
A jak jsem už psala (což jsi asi taky nepřečetla): "podle plemene se nadá říct jaký bude nebo nebude", tak nechápu to tvoje moralizování o tom, zda to chápu nebo ne...
|
Shelticka
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2007 11:44
- Nahlásit
Já bych řekla, že každá z vás má v něčem pravdu a v něčem ne Tady vidíte, jak se každýho názor trošku liší a trošku schází... Podle mě, nejprve by měl člověk vybírat samozřejmě to co mu vyhovuje podle povahy, podmínek... ale když už má člověk trochu představu, že ho budou bavit agility a nemá rád třeba obrany, tak si spíš pořídí plemeno, který je k tomu nějak předurčený a nevezme si třeba toho rotvíka, kterej je "udělanej" spíše na ty obrany, ale vybere si psa, kterej je hbitej, lehkej a mrštnej...
Rozdíl jedinců v rámci jednoho pleme můžu dokázat komukoliv, kdo nás bude chtít vidět. Biluška nás zná. Jedna šeltie absolutní flegmoš, překážky nijak nežere a sem tam něco skočí, aby mi udělala teda tu radost a dostala pamlsek a druhá nepotřebuje ani odměny a prostě miluje pohyb pohyb a pohyb...
přeberte si to jak chcete, třeba mě za můj názor ukamenujte, mě je to jedno, je to můj názor a ten mi nikdo neveme...
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2007 12:00
- Nahlásit
Shelticka
No právě, každý pes je jiný a je úplně jedno co je to za plemeno. Jistě, stavba těla je důležitá, ale znám pár psů s absolutně nevhodným tělem (rotvík, fr. buldoček, bulteriér) a strčí do kapsy leckerou borderu, nebo šeltii. Je to prostě o jedinci, o motivaci a o tréninku.
Wivien23
Víš co, diskuzi jsi začala s úplně jiným názorem a během dopoledne tvrdíš, že jsi to nikdy neřekla a že vlastně říkáš něco úplně jiného. Upřímně řečeno, je mi to jedno, pořiď si třeba černobílého slona. Jdu trhat třešně, připadne mi to smysluplnější
|
Shelticka
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2007 12:04
- Nahlásit
Biluška
jojo přesně tak, taky jsem viděla některý "nevhodný" psy, kteří byli lepší než ti "vhodní", ale moc jich není, spíš takový výjimky, ale ty potvrzují pravidlo že Prostě toto téma je furt omýlání dokola, to už se řešilo na netu tolikrát, že aji já už mám naučený fráze co vždycky odpovídám, ale nedá mi to a většinou musím reagovat
|
Wivien23
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2007 12:08
- Nahlásit
Biluška
Vidím, že od tebe se stejně nic zajímavého nedovím. Napadat a urážet umí ledaskdo, ale poradit málokdo...
|
Wivien23
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2007 12:10
- Nahlásit
Shelticka
Ahoj, mohla bych se zeptat, zda máš šeltičky v S nebo v M? A slyšela jsem o nich, že v teple se jim moc dobře neběhá vzhledem k jejich bohaté srsti, je to pravda?
|
Wivien23
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2007 12:37
- Nahlásit
Pokud někdo máte jakékoliv zkušenosti s teriérama na agi (ať už parson, jack, manchester nebo jakýkoliv jiný teriér) a chcete se o ně podělit, tak pište a pište. Budu ráda a vděčná za všechny informace. Teď běžím s mým pesanem (křížencem patterdale teriéra) na rybník, miluje teplo a vodu, tak si jdem zaplavat
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2007 12:47
- Nahlásit
Já běhám s křížencem v M a jde jí to celkem dobře (aspoň teda myslím)... Je fakt, že příštího hafa bych chtěla vybírat i s ohledem na to, ale v podstatě jsem otevřená jinak každýmu sportu...
Spíš to ale vidím tak, že příští hafan bude zase kříženec, i když kvůli zdravotním rizikům budu hodně přemýšlet...
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2007 12:56
- Nahlásit
Wivien23
Ono se dá diskutovat jenom s někým kdo nemění názor o 180 stupňů během dopoledne. Můžu se zeptat ještě na dvě věci?
1. znáš rodiče svého psa?
2. kde jsi slyšela takovou kravinu jako že se šeltiím v létě špatně běhá? Nechci tím nijak napadat tebe, předpokládám, že jsi to opravdu někde slyšela a bereš to jako fakt. Docela by mě ale zajímalo kdo takovou ptákovinu vymyslel a šíří mezi lidi
Shelticka
Nehodlám s nikým diskutovat o "nejvhodnějších plemenech" to je fakt zabitý čas. Vždycky mě ale spolehlivě nadzvedne ze židle konstatování...:" no jo, borderky jsou nejlepší" . Eventuelně pozměněná verze ala Wiwien "v large je to přece jasný"
|
Shelticka
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2007 13:08
- Nahlásit
Wivien23
Jedna je v S, druhá bude v M. Ale to je docela jedno ne? Vím o šeltiích i v L. Normálně jim teplo nijak nevadí. Prostě jako každýmu jinýmu psovi. Akorát je fakt, že když měla Bessina obrácený línání (v zimě letní-řídkou srst a v létě zimní husout), tak jí to moc dobře nedělalo, ale to se jí nechtělo nic, ne jenom skákat... ale to je něco jinýho, normálně jim léto nevadí Jsou to normální psi jako každý jiný...
Biluška
Jo na to už jsem taky dostatečně alergická, i na otázky typu "který pes je nejvhodnější?". Otázku "kteří psi jsou vhodnější?" bych množná ještě brala, na to se dá říct třeba to, že ti lehčí, mrštnější... ale ta první mě už vytáčí. Taky to když někdo tvrdí, že bordery a šeltie jsou nejlepší...
|
Wivien23
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2007 19:03
- Nahlásit
Eimy
Taky mám křížence a vždy jsem přemýšlela i o dalších, ale vzhledem ke zdravotním problémům mé fenky už budu vybírat spíše určité plemeno - vhodné (vhodnější nebo nejvhodnější) na agi (je úplně jedno jak tomu kdo říká).
Jak mi veterinář řekl (po úraze při agi a následné operaci zadní nožičky) nemá moje fenka přiliš vhodnou stavbu zadních končetin ke skákání a tudíž ani k agi... Proto bude velice pečlivě vybírat, aby další pejsek byl pro mě i sport ten nejvhodnější...
Teď přemýšlím, jaký jiný sport budu dělat se svoji fenkou, když na agi to už moc nevypadá...
Biluška
Opět jenom samé útoky a narážky, názor jsem na nic nezměnila. Opravdu nevidím smysl diskuze s tebou - k ničemu to nevede.
Shelticka
Děkuji za vysvětlení šeltií a teplého počasí...
|
Altcha
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2007 20:33
- Nahlásit
Wivien23
Já osobně si stojím za malým kníračem. Mám jednu přerostlou v medících a jednu v kategorii small - jsou to akční neúnavní psi. A jako společníci taky super...
Osobní dotaz - neznáš náhodou Jardu Štefka a jeho ženu Květušku?
|
Aknah
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2007 20:43
- Nahlásit
Wivien23
ja mam havanskeho psika, dle zajeteho nazoru by to mel byt gaucak, jestli ma do neceho daleko, tak do gaucaka, urcite to neni plemeno predurcene pro agility, ale beha skvele, asi nebudem mistri sveta, nam staci republiky
ne ted vazne, vybirala jsem si plemeno, tak aby mi vyhovovalo v beznem zivote, povahove, vahove, srsti (nemaji podsadu, s ohledem na budouci deti, kteri by mohly byt alergici) a dalsi a to ze behame agi je takovy bonus
nevim co mas za pejska, ale plati jedno pravdilo, ktere vidim u nas na cvicaku, jakykoliv terier, potrebuje duslednost, pevne vedeni a zamestnat kazdy den, nikoli jen na agi, potrebuji utahat, aby nevymysleli kraviny, ale jsou to skokani a jsou rychli. takze se zeptej sama, mas pevnou ruku? Jsi dusledna? Dokazes si na psa udelat kazdy den cas, tak aby jsi ho vyradila?
Precti si stranky o tech psech, jdi na nejaky sraz kde se Ti pejsci budou pohybovat, videt je na zivo a zazit je neco jineho, nez si precist co pisou jini.
Moje rada - jet na zavody se na pejsky, podivat at vidis co umi a jak se s nima pracuje, s jakymkoliv, treba Te uchvati jine plemeno. Ale v prvni rade bych vybirala psa, ktery mi bude vyhovovat v beznem zivote, protoze se muze stat, ze pejsek bude "nemocny" a behat nebudete moci a nebo ho to nebude bavit a ty budes zklamana.
Ja jsem se zamilovala do australskeho ovcaka, to plemeno me uchvatilo, ale budu muset kvuli nemu prekopat uplne svuj zivot
|
Wivien23
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2007 20:46
- Nahlásit
Altcha
Nedávno mi jedna trenérka taky doporučovala malýho knírače, ale přiznávám se, že jsem je nikdy nijak při závodech nesledovala, moc o ncih nevím, ale určitě na to něco bude, že jsou fajn.
A děláš s nima i jiný sport kromě agi?
Neznám ani jednoho, měla bych je znát? A kdopak to je?
|
Wivien23
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2007 21:06
- Nahlásit
Aknah
Děkuji za super dlouhý příspěvek, je v něm spousta rad. Musím se přiznat, že nejsem příliš přísná. Důsledná to ano, ale jak mi říkají někteří agiliťáci od nás, tak si mě moje fenka vychovala k obrazu svýmu. Moje fenka je kříženec patterdale teriéra, ale i přes její vrtochy a její hyperaktivitu jsme si složily alespoň zkoušky ZZO (Mezi těma samejma NO to byla trochu sranda). Řekla bych, že poslouchá docela solidně. Venčím ji na volno a pokud zrovna nenarazí na mrtvou krysu (jako dnes ráno), ve které se musí vyválet, tak poslechne i v přítomnosti jiných pejsků na zavolání. Největší její nešvar je ale štěkání, což opravdu odnaučit nedokážu...
K mé fenečce právě hledám dalšího hyperaktiviťáka, aby si rozuměli
Děkuji za rady a určitě zvážím všechna pro a proti...
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2007 21:06
- Nahlásit
Wivien23
My máme taky zdrav problémy, ale v agi nás to naštěstí neomezuje (ještě že tak, protože psici to baví neuvěřitelně ). I tak bych asi šla znovu do křížence, mají něco do sebe...
Každopádně já moc v agi ambice nemám, dělám to pro zábavu svou i psa, úspěch potěší, ale hlavně mi jde o to, abychom se zlepšovaly v rámci svých možností, to udělá asi největší radost... Takže vhodnost x nevhodnost plemen už řeším jen minimálně...
|
Altcha
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2007 21:34 - Změnil/a: Altcha
- Nahlásit
Wivien23
Já si malého knírače vybrala kvůli tomu, že jsem chtěla dělat hlavně "služebácký" výcvik. V MT jsem chodila kdysi dávno ještě na Svazarm s kámoškou z Kunčiny... vždy jsem si přála většího psa, ale rozum mi řekl, že v centru Prahy bude lepší pes menší. Ale dle dřívějších měřítek služební. Tedy - malý knírač. Pravdou je, že se mi původně ani nelíbil vzhledově
Každý pes může být vhodný ke všemu Bílá se bohužel bojí jakékoliv rány - střelba, ohňostroj - ba i tlesknutí. Černá je v povaze naprosto pevná. Děláme - poslušnost, stopy, pachové práce (začátečníci), dog-trekking, s černou chci zkusit i coursing..... Pro mne je to všestranný pes. Bohužel tady v Praze se na ZKO moc malým plemenům nevěnují /pamatuji si na cvičáku v MT pána s dobrmanem a malým kníračem / ... a hlavně si myslí, že s nima není potřeba dělat "obrana" - nemyslím klasickou, ale takové kousačky do pytle či kůže nebo revíry - na to jsou malí knírači, jak dělaní
Jo a ad. Štefkovi - to je můj strejda... a já kdykoliv jsem v MT, tak ho každý zdraví (tak jsem si říkala, že je to třebovsky známá postava) ..... hraje na varhany na úřadě při svatbách, organizoval pár koncertů (např. v kostele za radnicí) atd. no a jeho žena Květa učí na škole Mimochodem - strejda míval kdysi erdela... to je taky úžasný pes.
|
Dasha
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2007 18:58
- Nahlásit
Wivien23
Ahoj!Já mám úžasnýho černýma labradorskýho kluka, agi jsme poznali, když mu byli 4 roky(teď je mu čerstvých 5),baví ho to, podle mě je naprosto suprovej, mám pocit, že den ze dne lepší! Musím teda říct, že to není typický labrouš, je hodně štíhlej, podle ostatních labradorů až vyhublej , takže to taky hraje roli. Ale myslím, že labradoři v agi ještě neřekli poslední slovo! Jo, a taky s ním koušu a to hravě strčí do kapsy NO i rotvíky!
Ještě máme dvě šeltie, oba psy, oba jsou super, ale zase nechci tvrdit, že jsou všechny šeltičky stvořené pro agi.To je prostě naše zkušenost.
Souhlasím s Biluškou, že je moc "hezkej" pohled na bordery poletující zběsile po place, ale nemůžu soudit, jaký jsou mimo cvičák, v civilu. My máme na cvičáku jedno bordeří štěně, zatím se otrkává a už teď je šílenáááá!
|
Dasha
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2007 15:05
- Nahlásit
Tééééda, čumim, jak žaba z kyšky, že tu je tak mrtvo, mrtvolně!
|
Dasha
Člen |
# Zasláno: 4 Čec 2007 21:56
- Nahlásit
Tak já si zasejc něco přispěju, ať to tu tak nestojí. Dnes jsme učinily s Venuší objev storočia! Akutně potřebujeme zmáknout odložení!
Né, že by nebylo zmáknuté, o tom žádná, jenže zmáknuté je v podstatě kdykoliv, jen ne když před hafunou číhá lákavý tunel apod. Takže, jdu nafasovat tučné zásoby trpělivosti(I.P.Pavlov hadr)a hurá na něj!Myslím na to odložení...
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 4 Čec 2007 22:41
- Nahlásit
Dasha
Mě se na odložení nejvíc osvědčili hřebíky do tunelu. Přitlučeš každou pacičku k zemi a pes se nehýbe Je to to jediné, co na pumu funguje
|
Wivien23
Člen |
# Zasláno: 5 Čec 2007 09:10
- Nahlásit
Eimy
Altcha
Dasha
Děkuji Vám za rady a své zkušenosti.
Myslíte si, že agi je stejně náročné nebo náročnější než flyball? Jde mi o to, že s moji Berrynkou už agi moc nemůžeme dělat. Kvůli operaci zadní nohy (přetržené kolení vazy). Jelikož je hodně velký závislák na agi, tak hledám nějakou náhradu, ale která není tak fyzicky náročná, protože áčko a podobné překážky by ji dle veta mohly ublížit.
Poradíte.
|
Dasha
Člen |
# Zasláno: 5 Čec 2007 09:37
- Nahlásit
Biluška
Skvělej nápad!Akorát si nejsem jistá, že by to prošlo na závodech. Ne tak kvůli psovi, ale možná by jim vadilo to zdržování zatloukáním...leda...vrtačka to jistí!
Wivien23
V tom ti moc neporadím, flájból neznám osobně, ale co tak vím...no, myslím, že náročný to je, kromě toho šílenýho běhání je tam ta pitomá otočka...říkáš áčko a podobné překážky, myslíš kladinu, houpačku a co ještě?Přece i skokovky jsou dost velká zátěž na šlachy, ne? Co třeba zkusit tanec? Když to hodně přizpůsobíš pejse, tak tam má i slalom, všelijaké hopsáníčko, běháníčko, točeníčko... ale podle mě ne tak náročné. Nevím, nejsem expert, ale byla bych teda určitě hooodně opatrná a asi začala pejsu zvykat na to, že i takový pěkný trek je super zábava
|
Altcha
Člen |
# Zasláno: 5 Čec 2007 09:49
- Nahlásit
Wivien23
Je mi líto Tvé fenky.... každopádně flyball je podle mne též náročný, navíc v něm pes mnohdy vyvíjí ještě větší rychlost, než při agi (tam třeba na áčku, houpačce... zpomalí). A jak zmínila Dasha, skočky jsou taký velká zátěž - no ve flyballu jsou skočky uzpůsobeny nejmenšímu členu týmu, předpokládám, že by to byla právě Tvoje fena, takže taky nic moc....
A běhat bez skákání bude moci? Co takhle zkusit coursing? ALE - tam zase jsou změny směrů....
Myslím, že ten tanec by určitě byla pro vás nejlepší zábava.
Nemusíš to dělat na závodní úrovni, prostě jen spolupráce páníčka a hafánka...
|
Wivien23
Člen |
# Zasláno: 5 Čec 2007 10:16
- Nahlásit
Dasha
Altcha
Moje fenka má 3,5 roku v kohoutku 30 cm. Má zhruba půl roku po operaci a vet říkal, že to má krásně zahojené. Občas ji nechám proběhnout tunýlek, ale to je z agi zatím vše. Už normálně běhá (klidně i do schodů bez náznaku kulhání), začali jsme už i aportovat, protože bez aportu by to nepřežila. Umí spoustu cviků z tance, baví ji to, ale při tom ze sebe nedostane tu energii jako při agi. Začala jsem ji i schovávat různé hračky, to ji taky hrozně baví, je hledat. Ale potřebovala bych nějakou víc aktivní zábavu. O coursingu jsem taky začala přemýšlet, ale to nejdřív chce toho pejska na to trochu připravit ne? Aby měl pořádnou fyzičku a tak...
Zkusím ještě zajet za veterinářem na další kontrolu (jezdím do HK vet - jsou tam skvělí - vřele doporučuji) třeba mi nějaké agi (bez áčka, kruhu, dálky) na úplně malinkých skočkách dovolí. Nepotřebuji dělat nic závodně jen hledám zábavu pro Berrynku.
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 5 Čec 2007 10:35
- Nahlásit
Wivien23
ahoj, to je super, že se operace tvojí fenky takhle vydařila. myslím, že flyball je přece jen poněkud méně náročný, ale určitě bych dala hlavně na radu veta a nic neriskovala.
jinak jak píšeš, dál byste přece mohli dělat z parkuru právě tunely, probíhat bočnice překážek, nebo úplně na nejmenší, slalom, vlastně jumping
a ještě mám jeden typ, kamarádka si vyrobila doma vlastní flyball, kdbys udělala nizonký překážky, nakonec dát bedýnku s tenisákem, pro kterej by Berrynka lítala, to by se jí určo taky líbilo. ale je mi jasný, že to neni to samý, jako když člověk běhá někde organizovaně-lidi, pejsci...
ten tanec je fajn nápad, ale zas si myslim, že různý přeskoky atd. jsou nevhodný, takže by to chtělo si vybrat vhodnou divizi, třeba heelwork (HTM), kterýmu byste se mohli bez problémů věnovat třeba i závodně-kdybyste chtěli, tady sou fajn stránky o tanci:
http://www.lerl.info/dogdancing/divize.html
a co třeba ještě zkusit stopičky??to pesany unaví i psychicky a kníračku by to mohlo doost bavit!
Altcha
zdravim, tak jak to dopadlo s táborem, pojedete??!
tam třeba na áčku, houpačce... zpomalí
bych tady zdůraznila to třeba, radši ani nechtěj vědět, jak teď s jondou zvládáme zóny a vůbec všechno letem světem
a jak se maj holky?
|