| Autor |
Zpráva |
monka
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2006 08:36 - Změnil/a: monka
- Nahlásit
wami
ja tiez na agility z dialky kricim na psa, ze ho dam vykastrovat, ked mi odide za haravou fenkou, ze ho dam do gulasu... Ked ma niekdo pocuje, tak ma urcite chce nahlasit za tyranie psa. A pritom som v zivote Lukyho neuhodila a nevymenila by som ho za nic na svete, a zasadne som proti kastracii zdraveho psa. Na Tvoje jahniatko by som ani hlas nemohla zvysit . A po tych ukazkach frisbee na voriskiade som sa rozhodla, ze sa aj mi do toho pustime. Len musim zmaknut spravne zasady hadzania, ale dievcata mi daju skolenie
|
LenkaK
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2006 08:39
- Nahlásit
monka
Naše Belinka taky zvedá nožičku. Jedna paní mi říkala,že to většinou dělají hodně čistotné feny.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2006 08:39
- Nahlásit
monka
A po tych ukazkach frisbee na voriskiade som sa rozhodla, ze sa aj mi do toho pustime.
je to svanda pro pana i pro psa...
Len musim zmaknut spravne zasady hadzania, ale dievcata mi daju skolenie
tak to mas dobry, my si to holt budem zkouset zas jen tak sami pro sebe a s myma obema rukama levyma...
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2006 08:42
- Nahlásit
monka
To jako fakt značkují jak psy? Tý jo! tak to jsem fakt nevěděla. No tak jsem zase o něco chytřejší... Ale myslíš, že se to vyskytuje i u "bišonků"? To by podle mě musela mít joo "štěstí", aby narazila na dominantní fenku bišona...
... a ani jsem nevěděla, že moč fen je agresivnější...
|
LenkaK
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2006 08:51
- Nahlásit
Belinka měla doma návštěvu. Psí mimi Shi-tzu. Moc krásně si hrály.
Ale vím jistě,že bych Shi-tzu nechtěla. Měla jsem jí tady i s její psí maminkou tři dny a trochu jsem se tomto plemeni poučila.
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2006 08:51 - Změnil/a: Verca
- Nahlásit
LenkaK
to jo, ale ne jak pes. Spíš jen tak mírně nadzvihuje. To dělá i Phoebe. A neřekla bych, že je nějak dominantní. Ale zažila jsem fenku maltézáka, která si zahrabávala každé vyčůrání a vykadění. A ta je fakt dominantní hodně i ke psům. Jen nevím, jestli nemůže být i důvod to, že je bez PP. Navíc s maltézákem má podobnou snad jen bílou srst...Přeci jen by se to nemělo vyskytnout v chovu, ale i to se stává.
|
Raja
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2006 10:07
- Nahlásit
Marcela_S
Hoky se do tebe pustili dost z ostra,tak se to pukusím zmírnit.Jelikož jsme chovali i veliké psy(naposledy 70 kg bullmastifa),tak vím,jak dokáže pes zdevastovat záhradu.Teď máme dva malé (pes-gulášek a fenečka-havaňák)škody,které způsobí jsou minimální a zanedbatelné.Takže toho,že ti zničí záhradu by jsem se nebála.
Co se týče kastrace,mám trochu jiný názor i zkušenosti.Pejska máme vykastrovaného.Nechteli jsme ,aby náhodou nakryl fenečku.Jedno hárání jsme přetrpěli,ale bylo to hrozné.Musím říct,že jsem nepozorovala,že by se mu změnila povaha.
Ke kastraci feneček se obvykle přistupuje,když trpí falešnou březostí.Pokud nechceš odchovávat štěňátka,tak je možné,že by se s tím setkala.Rozhodně bych však fenečku nekastrovala preventívně,falešnou březostí trpí jen malé procento fen.Známý( veterinář) má vykastrovanou fenku a povaha se taky nezměnila.Pristoupil k tomuto kroku,protože pro neustálé falešné březosti,byl vážně ohrožen její zdravotní stav.
Píšeš,že bydlíš 20 km od Brna.Kterým směrem?My bydlíme 40 km jižně od Brna.
|
Darina1
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2006 10:12
- Nahlásit
Marcela_S
Můj podpis přidávám pod vše co napsala emikami a další děvčata.
Jen chci napsat, že jsme taky musely ze zdravotních problému nechat kastrovat fenečku NO která měla již 10let a velkou rakovinu dělohy i mléčných žláz. Po operaci se pejsek dožil ještě navíc 3let a můžu říct, že neměla žádne problémy ( únik moči, změna chováni a ani nepřibírala ). Je jedna pravda kdyby neměla problémy nikdy ji ne nechám kastrovat, žádnému pejsku bych to neudělala není to přirozené. Já mám teď dva pejsky bišonky a ten starší co je mu 2,10měsícu už mi 4krát zdrhnul a bylo vidět na něm, že je zmatený. Do té doby vždy poslechl že se dokázal spamatovat když jsem na něho zařvala, ale asi příroda začíná byt silnější. Tak dostal obojek s vodítkem a znova procvičujeme, ale on u přivázaní poslouchá na slovo takže ho nemám co učit zavolám a neš stačím doříct je u mě. Počkám ještě chvíli a pak ho pustím uvidím co to sním zase udělá, myslím si že chvíli bude sekat latinu a pak zase to na něho přijde. Holt příroda. Ted druhý je zatím v pohodě, ale má jen 10měsícu ono voláni teprve přijde.
Je taky pravda, že pejsci hodně značkují mojí dva stále, ale je to tím že jsou dva tak se snaží toho druhého přeznačkovat. Holt chlapy. Jsou hodně taky mazlivý, temperamentní což se kolem 2-3roku změní na kliďase a pohodáře. Ten starší už je takoví a nemít to 10měsíční štěně tak by už u nás bylo smutno a ticho, takže jsem moc ráda za to druhé stvoření. Už jsem se ptala manžela co budem dělat až nám zvážní i Damišek a bylo mi odpovězeno tak si pořídíme třetího.
Toť můj krátky výčet zkušenosti, ale stejně vám přejí veliké srdíčko při výběru štěňátka, proto že když se půjdete podívat na to svoje vysněné tak v tu ránu už nebudete chtít bez něho ani minutu. Každý pejsek je individualista a je jiný, na všechny rady v tu ránu zapomenete a stejně si svého pejska přispusobite k obrazu svého.
Pac a pusu Bišo a Damiš.
|
monka
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2006 10:14
- Nahlásit
Raja
falesnou brezosti trpi skoro polovina fen, aspon co sa tyka stredneho a velkeho plemena. Neviem, ci to plati aj pre male plemena.
|
Darina1
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2006 10:17
- Nahlásit
emikami
Holčiny a pejsek jsou jak jeden, kdybys to nerozepsala ani je nerozeznám. Já spíš rozeznávám bišonky. Ty už mám v oku.
|
Darina1
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2006 10:21
- Nahlásit
monka
Moničko nech toho, až se Luky doví co jsi na něho zase bonzla tak se chudák bude stydět.
|
monka
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2006 10:26
- Nahlásit
Darina1
|
Darina1
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2006 10:32
- Nahlásit
Verca
Verunko Damišák by si taky tak poležel na Bišovy, ale ten blbec vždy zdrhne a nechce mu to dovolit, ale když on má náladu a chce se tulit tak Damišák musí držet. U nás se prosazuje v dominaci Damišek a Biško mu stále ustupuje i když ho někdy seřve Damišák to má na háku a prdlajs si stoho co dělá. Bišo už si ani nehraje s hračkami, kdykoliv si něco veme Damišák mu to v zápětí ukradne a on si to nechá líbit. Někdy je mi ho už líto, ale můj říka že jeto Bišková vina a on si musí sjednat nápravu, pokuď to nezvládne jako že to vypadá že né tak do budoucna tu bude vládnout Damišek.
Holčiny jsou moc šikulky, Fíby má zase ten svůj účes afro a Eli záři jen ty tři tečky.
Pac a pusu Biško a Damiško.
|
LenkaK
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2006 10:37
- Nahlásit
Raja
Nám naše Labradorka udělala z tůjí bonsaje. Půl metru od země holé kmeny a pak teprve porost.
|
Raja
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2006 10:37
- Nahlásit
monka
Já měla na mysli falešnou březost takové intezity,že ji doprovází např.tvorba mléka.Samozřejmě,může se stát,že se manifestuje pouze dočasnou změnou chování-to ovšem pro zdravotní stav není podstatné.
|
LenkaK
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2006 10:54
- Nahlásit
|
Marcela_S
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2006 15:14 - Změnil/a: Marcela_S
- Nahlásit
Musím říct, že mě ta vaše kritika dost vzala, pořád si říkám že přece nejsem žádný tyran... Musím na to myslet před spaním, po probuzení, no skoro pořád. Pořád sama sebe obhajuji, ale objektivně musím uznat, že opravdu k pejskovi přistupuji nevhodně (spíš rozumem než srdíčkem – snad proto, že pejsek pro mne zatím nemá žádnou podobu, ani jméno...). Vidět to vašima očima (milující své mazlíčky) tak reaguji stejně. Takže vám to určitě nezazlívám. Je také pravda, že ještě vůbec netuším, co to háraní vlastně obnáší (to se zjistí až praxí).
K té kastraci: dosud jsem se tím nijak podrobněji nezabývala, pouze jsem si přečetla v knížce ten článek, a vzala na vědomí že tato možnost tady je. V diskusi o fenkách a pejscích jsem si na to vzpomněla a přihodila (zřejmě nevhodně) do diskuse. V knížce píší, jak některé feny prožívají falešnou březost, o nechtěném „otěhotnění“, o lékařských důvodech, atd. Ani slovo hovořící proti kastraci. Samozřejmě, že kdyby přišlo na „věc“, tak bych se nad tím zamyslela, opatřila si podrobnější informace, porada s veterinářem .... atd. (rozhodně nejednám unáhleně a bez rozmyslu – mám spíše opačný problém). Také je něco jiného přemítat o „něčem“ zatím neznámém, a o roztomile se batolící kuličce chlupů, která bydlí s vámi doma.
Nicméně po zamyšlení a po vašich příspěvcích (i po té studené sprše) jsem si udělala názor, že pokud nejsou zdravotní problémy, nebo problémy s chováním, tak je lepší do přírody nezasahovat. A psa tímto způsobem „neznásilňovat“.
Ke kastraci psa mé máti: máti má psa venku, mněl sklony k toulkám (nejednou přišel zakrvácený – bydlí na vesnici, a tam se sousedi s tulákama nemazlí), také měl dominantní chování a mockrát se nám stalo, že jsme dětem (a nejenom dětem) ošetřovali kousance. Jasně že je to chyba především výchovy, asi nevěděl kam v hierarchii „smečky“ patří. Po vykastrování se velmi zklidnil, netoulá se, naše děti zatím nemají žádnou špatnou příhodu (pouze nějaký cizí chlapeček co byl u nás na návštěvě odcházel s upomínkou v podobě vytištěných zubů na ruce) a řekla bych, že je větší mazel. Chuť do života rozhodně neztratil, rád si hraje a k ostatním psům se chová normálně. V jeho případě, co se týče chování, mu kastrace vcelku pomohla (nebo spíš nám). Jediný problém je v té inkontinenci (nevím jestli za to může kastrace, ale řekla bych že ano). Ale jinak se opravdu chová šťastně a hravě – kdo to neví (že je kastrovaný) tak na něm nic nepozná – rozhodně není mrzák! Jestli o něco přišel, nebo mu něco schází, to vážně netuším, ale vypadá celkem spokojeně.
Samozřejmě souhlasím s tím že kastrovat preventivně je nesmysl a nerozum.
|
Janik
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2006 15:22
- Nahlásit
Ahoj holky!
Tak dneska jsem si už vytiskla i přihlášku do toho Brna v únoru a jdu ji vypsat(to mě totiž jrozně baví )
Andošek už má v pátek vytáhnuté stehy a krásně se mu to hojí. Večer si vždycky sednu k televizi a jemně mu odlupuji strupy, které na tom má.
Dneska jsem mu byla vyzvednout nové vitamíny od Fitminu na srst...tentokrát ale tabletky, protože ty se budou léte dávat(vždycky mu je zabalím do šunky nebo do sýru a je to )
|
Darina1
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2006 16:50
- Nahlásit
Marcela_S
Nic si stoho nedělejte, to my jen tak. Jen si dobře rozmyslete jakého pejska chcete a co od něho očekáváte a co jste ochotni mu tolerovat. Ono háráni a čůráni je jen zmála věcí co budete řešit, ono je toho o trochu víc, jen si nesmíte namlouvat že tady tohle štěňátko bude to pravé které nic nevyvede a bude absolutně podle vaších představ. Vše je pro a proti.
|
Darina1
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2006 16:58
- Nahlásit
Janik
Janičko já když dávám s vím pesanům prášek tak jím otevřu tlamy strčím prášek až do zadu pak jím zavřu pusy a jak máj stále ty tlamy nahoře tak jím fouknu do nosu, oni okamžitě spolknou ten prášek a je to. Kdysi ovčákům sem prášky dala s hořčicí kterou milovaly, ale ti maly to tak necudou a kdybych jím to jen zabalila tak ten prášek vyplivnou. Takoví jsou vykukové.
Pac a pusinku Andoškoví od Biška a Damiška.
|
Janik
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2006 17:08
- Nahlásit
Darina1
Tak Andy to vždycky zabalené bez problému snědl ale dneska jsem mu to tam musela dávat asi 5x než to spolkl.
Kdysi jsem to dělávala jak to říkáš ty ale připadalo mi to hozné, tak jsem mu to začala zabalovat do té škunky..
|
Darina1
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2006 17:24
- Nahlásit
Janik
Mňa já chci taky šunku. Bohu žel já mám jen rybičky což jsou šproty, myslím že by Andik i semnou měnil. Skus se ho zeptat a virtuálně si to vyměníme.
|
Janik
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2006 17:38
- Nahlásit
Darina1
Nene Andík by neměnil
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2006 20:03
- Nahlásit
Emikami
Teda ta videa jsou na tvých stránkách fakt super. Nasmála jsem se u nich. Deniska držíííí a nepustííííííí!
|
MartinaClaudi
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2006 20:42
- Nahlásit
emikami
Ta videa jsou super, ale Claudi by asi jemom štěkala a běhala za nimi, někdy možná i někoho ňafla do zadku.
|
Romaine
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2006 20:52
- Nahlásit
Chci opravit omyl, který napsala Verca a to, že nezabráníš pejskovi, aby čůral na baráky. Toto je věc, kterou nemám ráda, když někdo řekne, protože my Robbyho naučili, že tam čůrat nesmí a tak to nedělá. A když vidím náznak, že tu nohu chce na barák zvednout, tak řeknu NESMÍŠ a on prostě jde dál a vyčůrá se někde na trávu. To, že to nejde naučit je jen blbá výmluva lenošných majitelů. Ať prominou ty, co maj pejsky, ale je to tak. Vím, že to jde a taky by mi vadilo, kdybych měla rodinej barák nebo obchod a měla ho počůranej od pejsků, takže to Robby prostě dělat nesmí!
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2006 21:01
- Nahlásit
Romaine
já to myslela spíš tak, že to nejde zabránit, jako že když si toho nevšimneš a pak se otočíš a vidíš, jak ti čůrá někam na roh, že pejsci si prostě značkují území, což u fen moc nebývá, teda ty občůráváné rohy. No blbě se vyjadřuju.
Já se spíš setkávám s těmi, co jsi popisovala. Jednou jsem stála u výtahu a přišla paní s yorkem a on hezky zvednul nožičku a občůral roh a ta paní se na to celou dobu dívala a viděla, že se kolem toho rohu ochomejtá a očichává, aby věděl, kde to označkovat. No hrůza. Ale věřím, že tomu zabránit jde, i když nevím, jestli přímo odnaučit, protože venku to prostě dělávají, je to přirozená věc. Jen člověk musí mít opravdu oči na štopkách a pokaždé mu to zakázat. Ale o otm můžou víc mluvit majitelé pejsků....
|
Romaine
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2006 21:08
- Nahlásit
Marcela_S
Opravdu bude nejlepší, když s rodinou navštívíte různé chovatelské stanice a nebo alespoň někoho, kdo toho pejska má, aby jste je viděli naživo. Já vím už od 3 let, že chci psa, ale pokud v tolika věcech váháš, musíš je vidět a pak to poznáš.. Doufám, že u vás přece jen vyhraje bišonek.
Jinak s kastrací taky nesouhlasím, zvlášť, když je to pro pohodlí člověka, ale je to pouze tvoje věc a tyto věci stejně budeš řešit až psa budeš mít. Spíš si dobře promyslete finance. Opravdu to hodně leze do peněz. Ale ta láska, kterou ti pejsek dá se nedá penězi zaplatit. Já svého psa opravdu miluji víc neýž kohokoli jiného, ale to tu nebudu rozebírat. Hlavně vybírejte řádně, ale ať zase nepřeberete. Vemte toho pejska (fenku), která vám při prvním či druhém pohledu okamžitě zaplní srdíčko láskou a něhou.
Neberte si až tak tu kritiku tady. Všichni tu své pejsky milují a proto je představa nějakého ubližování děsí..
|
Romaine
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2006 21:16
- Nahlásit
Verca
Já to nemyslela jako nějaký útok Právěže se to už naučil. Teď už se o to ani nesnaží.. Dalo to trochu práce, když byl malý, ale vyplatilo se to. Jsem na něj pyšná, že se to naučil.
Já právě nemám ráda, když se majitelé odvolávají na to, že za to můžou ti psi, co tam čůrali předtím.. Zvlášť, když vím, že to jde.
Přiznávám, že na sloupy čůrá, ale tam už to smyje déšť a taky nemůžu mu zakazovat vše
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2006 21:28
- Nahlásit
Romaine
No máš vlastně pravdu. Je to jako naučit štěně čůrat venku. Vím blbé přirovnání, ale hafík se taky naučí,že doma je to eee a venku super. Takže vlastně pejskovi pokaždé zakážeš čůrat v baráku a očůrávat rohy a venku ho za to budeš vlastně chválit. Teda to je dobrý !!!
|