| Autor |
Zpráva |
MartinaClaudi
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 17:33
- Nahlásit
Já měla zákaz počítače a tak jsem sem nesměla.
Claudinka má dva hřebínky: s otáčivými hroty a takový jak sem dáváte fotky. Otáčivý teď nepoužívám. Ani jeden nevím od jaké je značky a koupila jsem to tu ve Zverimeksu.
Granule se psům nemají dávat pořád stejné, je to totiž jakoby byl celý život na kapačce. Já si to tady jdu vše přečíst.
|
Raja
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 17:59
- Nahlásit
emikami
Co se týče malých pejsků ,jsem začátečník.My jsme vždy chovali takové menší telátka.Zde celý výčet:bobtail,2 x leonberger,bullmastif.nakonec jsem zatoužila po pejskovi,kterého bych si mohla vzít na klín,tak jsem zkončila u havaňáčků.
Co se týče krmení já nevidím nic špatného na tom,když někdo vaří svému pejskovi.Jen mi připadá velice pracné takto sestavovat správně vyváženou krmnou dávku.-Ale pokuď to někomu nevadí-tak proč ne?
|
Janik
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 18:48
- Nahlásit
emikami
Já myslím, že na tom krmení(střídání značek) nic není.Pokud to pejskům nic špatného nedělá(jako ta změna), tak bych to taky tak dělala.
Já Andyho krmím tak, že každý den dostává konzervu a k tomu má 24hodin denně nasypané granule v misce..může si vzít kdy chce.
U nás je výhoda ta, že Andy není moc žravej, takže tam ty granule může mít pořát..
|
emikami
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 19:15
- Nahlásit
Raja
Co se týče krmení já nevidím nic špatného na tom,když někdo vaří svému pejskovi.Jen mi připadá velice pracné takto sestavovat správně vyváženou krmnou dávku.-
No to je právě ono, já na tom také nic špatného nevidím, vždyť jsem to dělala 11let, ale myslím, že na to musí být člověk docela machr a vyznat se v tom aby měl v tom pejsek vše co potřebuje. Já teda machr na vaření nejsem, a tak si myslím, že víc dám psům v granulích, než kdybych jim vařila. Vím, že to co píší na pytlích že nemusí být pravda, ale to je to samé s našimi potravinami, někdy koukáme na složení a také to tam třeba vůbec není, nebo je tam něco co tam být ani nemá a nepíší to tam.
A když tak nad tím přemýšlím, ono zase na výběr toho masa a zeleniny tak moc není, tudíž když člověk uvaří, tak mu v podstatě dává skoro pořád totéž, jako granule, stále stejné, jen tedy mohu dát jeden den psovi kuřecí maso+zeleninu,atd. další den to třeba z opakuji, další den hovězí, pak mohu koupit třeba vnitřnosti, vepřové psi mám dojem nesmí. No a vlastně by měli pokaždé jiné maso, a když jde o granule, tak nedoporučují dávat, jeden den třeba-purinu proplan kuřecí a druhý den jehněčí či losos, ale spotřebovat vždy celý pytel a pak zase dávat další příchuť, a když se dává maso, tak by měl pes třeba každý den jiný, dříve jsem to dělala tak, nezamrazovala jsem , to ne, ale navařila jsem si třeba na tři dny, a to Belča dostala každý den, maso,rýži,zeleninu, většinou jen mrkev, pak dostávala třeba rajské, papriku, to co měla ráda. Jaký trávení má teda pes když ho má zcela jiné než člověk, a nedoporučújí lidská jídla, zřejmně myslí, aby nežrali vše co si navaříme my. ale maso a zelenina je také lidské jídlo.Mám doma také takovou malou psí kuchařku, ale když jsem do ní nakoukla, tak jsem to zase hned zavřela. Pokud je někdo v tom dobrý ať vaří, když to pejskovi chutná, někdo musí, protože pes nic jiného nechce, a stejnak ať o tom budeme mluvit jak dlouho, stejnak nebudeme vědět, co právě tomu našemu, nebo všeobecně psům vlastně dělá lépe. Pokud jim granule občas měním, pokud jsou tempramentní, pokud mi tu neprdí a ńemají průjem ale tuhou stolicí, pokud jsou veselí a spokojený nemám důvod to měnit, kdyby mně tu pes ležel smutně po zemi a sotva se hýbal, a ke granulím jen čuchl a zas odešel asi by mně nic jiného nezbylo. Když holky porodily, také mně nic jiného nezbylo než jim několik dní vařit, protože se granulí ani nedotkly. Zítra bych měla jít na veterinu, veter. má dobrmana, schválně když si vzpomenu a bude čas a bude to vhodné, zeptám se ´jaký má názor na vařenou stravu a čím on vlastně jako veter. krmí a jakou značku si vybral, no to mně docela zajímá, když se v tom přece jen možná vyzná víc než my, tak z těch značek jako volí, nebo zda vaří.
MartinaClaudi
Marti, mně to bylo divné, že ses včera nějak neozvala, a pročpak si měla zakázaný pc. možná proto že si u něj moc dlouho, ne? Kolikrát se přihlásíš opravdu hodně pozdě večer, skoro do noci, no to by se mi asi také moc nelíbilo kdybych měla dceru v tvém věku.
Raja
Ještě víš že jsem si myslela, že máš frizáky? Ale ty máš vlastně Belču , tu bílou s černým, že? a pak toho kříženečka? pamatuji si to dobře. Tu tvou Belču bych ráda někdy viděla, snad se někdy také potkáme.
A kdo z vás jede na MVP Praha - Letňany, jede vůbec někdo???
|
Raja
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 19:15
- Nahlásit
Janik
Já jsem dělala taky tak,ale Belča je dost žravá a tak teď ji ty granule dám,jen když žadoní.
|
MartinaClaudi
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 23:42
- Nahlásit
emikami
Měla jsem bordel v pokojku od Claudi, rostrhala igelitový sáček na kousky a všude ho roznosila, tak jsem to musela uklízet. A také byli po celém bytě granule, tak se vysávalo.
|
Darina1
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2006 16:19
- Nahlásit
emikami
Dagmerko ohledně těch granulí a vařeného, já si myslím, že pokuď pejskovi nic nevadí tak může vše a v jaké koliv kombinací střídat granule, vařit, dávat syrové a konzervy. Já mam vlastně dva a každý má jiný přístup k jídlu Bišo je frfla na jídlo s krz něho musím měnit granule často, ale co máme na talíři by ze žral hned. Damišek to je naše popelnice, on může cokoliv a kdykoliv. Tak se u nás strava spíš řídi podle Biša a Damišovi to ne va. Takže podle mě můžu dát psovi cokoliv, ale přiměřeně k jeho výšce a váze no a samozřejmě pokuď mu to nevadí. Za ty léta co máme psi už vím co jak mohu a co né. Takže ponaučení můžete jim dát co koliv co je nesklátí, ale páneček musí mít rozum.
Pac a pusu Biško a Damišek.
|
Darina1
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2006 16:43
- Nahlásit
VERUNKO takže ti oznamují, že jsem dnes letěla na veterinu. Už tři dni se Damišák moc drbal a dnes jsem ho vzala do parády a hledala zase blechy no a co nevidíme že má u konečníku malé něco co tam nepatří. Tak jsem věděla, že potřebujeme odčervovací prášky, u veta jsem se zeptala a ukázala co že to je já myslela že by to mohly být škrkavky a ono to bylo TASEMNICE nějaká třívrstvá nebo tak nějak, ale tasemnice vím určitě. Dostal to s těch blech, prý to má delší dobu. Já se ještě veta zeptala jestli mu poleze něco takového dlouhého a jestli to mám tahat, bylo my řečeno že ten parazit se po těch lécích rozloží a vyjde s trusem. Tak to vidíš musíme mít vše co ty. Jo a za léky pro dva pejsky na dvoje odčervení, vyšetření a konzultaci jsem zaplatila 46kč a to ještě v soboto v 10hod HEČ to se mám.
Pac a pusinku Biško a Damišek.
PS: ato manžel mě v čera upozornil, že bych je měla odčervít, že měly blešky. No a už je to tady oba dva jste to přivolali. Verunko nechci tě strašit, ale měsíc si sem tam zkontrolujte stolici můžeš to dostat a nemusíš tak pro to jistotu.
|
Darina1
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2006 16:53
- Nahlásit
MONIKO já vždy rozčesávám kartáčem ten co popisuješ a když je mám na zádech tak hned je sjedu celé hřebenem od kůže no a jak je postavím tak taky tak. Mě se líby jak jsou načechráni a dostaly jsme pochvalu od střihačky, že mám dva psi a žádne cucky. To jsme dobří, klukům to nevadí už si na to moje česáni zvykly a pak při střihaní nejsou snimi žádne problémy a paní se nemusí snímá zdržovat.
Pac a pusinku Biško a Damišek.
|
emikami
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2006 18:12
- Nahlásit
Teda mně už z těch blech a tasemnic začíná naskakovat husí kůže.Já takové potvory strašně nesnáším, to samé pro mně vosy, včely,a různý hmyz který je spíše na chatách,atd. Ještě že ty moje holky se tak drží. Jednou měl jeden pejsek co ho nemám škrkavku, či co to bylo , a pak už dobrý a Emi měla blešku asi jen jednou, a nějaká vajíčka, to jsem vybrala a blechu zardousila a ani jsem je nemusela v ničem mýt nebo tak něco, jo možná jednou ještě pudlička, a tenkrát mně ji přišla vykoupat známá v nějakém šamponu co měla proti blechám, ona to občas používala, Jinak dobrý, třeba tohle léto, jsme neměli ani jedno klíště, a vím o jedné chovatelce ktrá denně vybírá z venku svým psům několik klíšťat, to bych se asi fakt zbláznila, a to také používá různé spreje, obojky, atd. a nic tam na to nezabírá. V té oblasti bych fakt bydlet nechtěla, protože se klíštaťa jsou pro mně též nepříjemné. Když už máte blechy po několikátý musí to tam u vás nějak řídit, či co, jinak si to nedovedu představit. Sice do střev mých psů nevidím, ale snad nic nemají, snad bych na to přišla.
Dnes jsme byli na vzteklině, Deniska to zvládla na jedničku. Můj doktor tam nebyl tak jsem se ho na tu stravu neptala, ale možná bych si nevzpoměla jako u té doktorky, byly jsme tam skoro dvě hodiny, bylo tam sice pár lidí, ale každý asi tak půl hodiny uvnitř. No a u doktorky jsem se radši moc nerozkecávala, aby mně náhodou zase nenapsala 90kč konzultace.Tak jsem radši víceméně byla sticha.
Je já chtěla napsat jen něco tučně a pak na to zapoměla.
Darina1
Tak samozřejmně s tebou souhlasím, můžeš dát psovi co chceš a co mu nevadí, teda s mírou, ale stejnak nevíme zda mu to do budoucnu pomáhá nebo spíše škodí. Např. někdo dává psům běžně kosti, slyšela jsem že se někde ukládají a pak je to průšvih. Takže oni si myslí jak jim nedopřejou, ale pak musí třeba na operaci, pokud to pejska nesklátí dříve než se na to přijde. U nás jeden takový případ byl, ale moc o tom víc nevím.
MartinaClaudi
No jo , sáček, jakmile něco takového Deny vidí, tak s tím hned lítá po bytě, kdybych to nezmerčila, asi by to také rozervala. A co s těmi granulemi dělala? Že byly po celém bytě!!!
Např. naše Kamilka baští takto : v misce jsou granulky, je to v kuchyni a hned před vchodem jakoby do obýváku, ona si veme pár granulek do tlamičky běží s nimi do obýváku, něco poztrácí, vyskočí si na pohovku a tam si je pěkně všechny asi vysype a sežere, a jde na do mističky znova. Je to takový rituál. Deniska jí jednou pozorovala, a měla jsem pocit , že si říká, co ta Kamí blbne, dívala jsem se na ně, a opravdu jen aby začli mluvit, Kamí si stále chodila pro granulky, zase na pohovku, a pořád to samé, Deny stále seděla na jednom místě a asi se to snažila pochopit, pak pochopila, že jich hodně poztrácí, a tak chodí za ní a ty poztrácené pěkně zbaští, takže to nemusím uklízet já Je opravdu legrační je takto pozorovat.
Včera jsem tu vytáhla jeden míček, je Lukáška, takový měkký,malý s koženky, či co, a to se tedy Deny a Britušce moc líbilo, a začli se o něj přetahovat, já jim ho házela a oni se po něm sápaly, kdo dřív, tak jsem něco natočila, ale nevím zda se to dá použít, jdu to dát do pc. a juknu na to zda dám něco na web. Bylo to fakt legrační.
Darina1
Jak docílíš toho, že máš kluky na zádech když je češeš? Střihačka mně poradila ať si ji naučím, při česání a foukání ležet, no myslím, že se nám to asi nepodaří, češu zatím ve stoje a stejnak to pořádně schytám.Včera jsem zkoušela ji vykrákat za kůži, až zakňučela ale stejnak dál nedržela. Co ohledně česání vám na vaše pejsky nejvíc platí aby drželi a neoháněli se po vás, když ji mám někde na stole, nebo na kleci, kterou tu momentálně nemám, tak ona tak uskočí, že se bojím že mi spadne. Češete na zemi? Tam bych já nemohla, nevydržela bych to tak dlouho být tak sehnutá. Tak přijímám rady co platí na vaše miláčky abych to mohla také vyzkoušet.Díky
|
Janik
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2006 18:22
- Nahlásit
emikami
Tak já když Andyho koupu a potom češu a fénuju, tak na stole ale jinak na zemi..tak Andy je kliďas, takže je to v pohodě jen teda do té doby než se mu řekne, že jdeme ven...to už jinak nemám šanci ho dočesat
|
Darina1
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2006 18:40
- Nahlásit
emikami
Takže sednu si natáhnu nohy a mezi ně si položím na záda pejska, když nechce vydržet a nebo se ohání tak ho přitisknu nohama a nemá šanci se pohnout, když ucítím,že povolil tak sevření povolím mírně i já a to opakují celou dobu u česáni až si na to zvykly a teď nemusím svírat a leží mi mezy nohama na zádech volně jen někdy když se jím udělá cucka tak je přimáčknu aby lépe držely. No a jedu s kartáčem a pak přejedu hřebenem všechny místa. Pak je nechám ať se postaví a zase vemu a přimáčknu jejích tlapky mezi nohy a chytnu za ocásek a kartáčují pak vezmu hřeben a od kůže přejedu. Toť celá procedura která nám trvá na jednoho pejska 5min. Člověk musí byt jen důsledný a nepovolit i kydy kňouraly, vyli a nebo se po nás oháněly u mě nemá šanci. Taky to zkoušely, ale když si představím,že takových nejmíň 15let to budu dělat každý den tak jsem si musela najít nějakou metódu ač koliv mi ji poradil manžel.Nesmíš povolit a si myslím, že bys to naučila i ty starší pejsky, ale hlavně nepovol, když to ho docílíš uvidíš jak se ti budou lechčejí rozčesávat a když budou takle doře rozčesáni pak nemusíš každý den to jen já, že se mí líby jak jsou nečechráni.
Pac a pusinku od Biška a Damiška.
|
Darina1
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2006 18:46
- Nahlásit
emikami
Ještě jsem zapomněla připsat, že je i takhle fenují, takže nemusím mít toho druhého na pomoc. Je to výhodo nemusím na nikoho čekat, no on dva by mi asi jen tak nepostály a ke všemu Biško se moc bojí o přední tlapky a Damišek zase o zadní tak si je stále chcou schovávat, ale takhle nemají šanci.
|
Marcela_S
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2006 21:35
- Nahlásit
Je boloňský psík hravý a zábavný, nebo spíše rezervovaný a distingovaný? Jaký je jeho tamperament? Dá se unavit, nebo má stále plno energie? Stále se nemůžu rozhodnout kterého psa si vybrat (uvažuji o kavalírovi, boloňkovi a pudlíkovi).
|
MartinaClaudi
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2006 22:27
- Nahlásit
emikami
Tak Claudi roznáší po bytě asi stejným spůsobem granule jako její maminka, akorád nechodí na gauč ale do všech postelí.
Claudi češu na klíně, nebo nagauči, nebo na zami a nebo na chodbě na potníku. postavím ji aby se ani nehla, pak češu: chytím za zadní nožičky a učešu, na zadní nožičky a češu, tak to už mám bříško. Pak zase stojí, češu ji a když se na mě začne otáčet, tak jí fouknu na čumák a nebo udělám nějáký zvuk nepř. č´č´č´č´č´č´t. Ona se lekne a zase se dívá před sebe.
|
Romaine
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2006 22:36
- Nahlásit
Robby taky veme pár granulek z misky a jde si to snís o metr, dva, dál Ale do misky se už nevrátí, protože to jí jen jako z nouze Snaží se furt něco vyžebrat a samozřejmě i často vyžebrá..
|
Janik
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2006 22:47
- Nahlásit
Romaine
Tak to jsi napsala přesně to, jak to chodí i u nás s Andym
|
MartinaClaudi
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2006 22:58
- Nahlásit
Plyšáček Frizáček do tlamičky vzal,
malou hrstku granulí, zbytek vyžebral.
|
MartinaClaudi
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2006 23:08
- Nahlásit
To mě právě napadlo. Ale dobrý, ne?
|
emikami
Člen |
# Zasláno: 8 Říj 2006 01:09
- Nahlásit
Darina1
Tak to já to zkusím, díky za rady, jenže ona je ještě maličká, myslím, že když ji sevřu nohama tak už budou koukat jen tlapičky . Jinak Kamilka , ta se češe v pohodě, ta drží, a s Emilkou jsem si užívala asi tak rok,děs, to je prostě temperament, ale nyní to jde také dobře, když začně utíkat, držím ji za ocas, také je mám ráda načesané, ale hlavně vykoupané, protože jsou potom hezky načechrané, ale holky jsou skoro pořád na krátko, takže tam nemám problémy.Ale s Deniskou bych ráda aspoň na nějakou tu výstavu, tak bych si to ráda ulehčila abych s ní nebojovala celý rok jako s její maminkou, a navíc mám ji tu od narození, tak by si snad mohla dát říci. ale fakt se jí to nelíbí.
Marcela_S
Už ses tu ptala, a my ti kavalíra moc nedoporučovali, každý asi z jiného důvodu. Pokud bych ti měla poradit mezi boloňákem nebo pudlíkem, tak zas záleží co od něj právě očekáváš, rozhodně boloňský psík nebo havanský patří mezi opravdu živá a temperamentní plemena, mohu říci až dost bláznivá, myslím, že frizáček bude asi také takový, jsou to prostě bišoni, a pudl je prostě pudlík, mám již druhého , a ani jeden nemá v sobě tu šílenou temp. jako bišoni. Je to prostě klidnější pejsek, učenlivé povahy, je velmi chytrý, přizpůsobivý, mazlivý, samozřejmně hravý, ale je to prostě něco jiného než u bišona i´když to samé bych ti napsala i o bišonovi, pokud chceš klidnějšího pejska rozhodně vol pudlíka, pokud chceš bláznivýho temperamenta vol boloňského psíka, neb jiného bišona. Toť můj názor.Jo a myslím, že bišon se jentak neunaví, rozhodně ne nějakou pulhodinkovou procházkou, to mu ještě hodně zbývá do únavy, pudlík se sice také moc neunaví, ale vystačí si s tím velmi dobře a je spíše jak píšeš rezervovanější. Zda to dobře chápu.
A napiš jakou povahu by sis tak představovala ty u pejska. Jaké máš na něj nároky, nebo jak si představuješ aby měl on být.Dobrou noc všem co již spinkají.
Pac a pusinku posílá Emí, Kamí, Brituška, Deniska
|
Romaine
Člen |
# Zasláno: 8 Říj 2006 08:16
- Nahlásit
Janik
No jo, ty psiska jsou prostě všechny stejný. Poslední dobou, ale granule opravdu moc nechce, protože byl rozmazlený (mamka má dost slabou vůli a vždy mu tohohodně dá), takže teď prostě nesmí nic dostat, aby se zas naučil papat granulky. Samozřejmě třeba o víkendu má, když mi jíme oběd, nějakou konzervu nebo mu něco uvaříme např. kuřecí prsa a rýži, ale přes týden se to snažíme dost omezit, aby papal granulky.
MartinaClaudi
Básnička je dobrá, ale u nás je to naopak. Napřed žebrá a když nic nedostane, tak si jde S POVZDECHNUTÍm vzít pár granulek, abychom jako věděli, že on teda hrozně trpí
Marcela_S
Souhlasím s emikami. Všichni bišoni jsou hodně živí a temperamentní, myslím, žes to mohla i poznat ze zdejších příspěvků. Ale u mě prostě toto plemeno vede. Nechci psa, který bude furt ležet a bude nenáročný, protože to zas není pro mě pořádnej pes. I když mě někdy svým temperamentem až naštve, tak pořád je to pro mě ten nej pes na světě Já stále doporučuji bišonka frisé Když už pudlíka, tak TOY PUDLÍKA.
|
Raja
Člen |
# Zasláno: 8 Říj 2006 09:45
- Nahlásit
Holky,dávate pejskům od stola?
my když sme kupovali našu Belču,tak jsme byli plný elánu a rozhodnutí,že od stolu nic nedostane,aby se nenaučila žebrat.Uplynulo pár měsíců a pejsek si nás vychoval,opustili jsme bláhové předsevzetí a nějakej ten pamlsek vždy dostane.Já nesnáším,když jsi hladová zasednu k jídlu a ona přiběhne ke mne a dívá se.Nic jiného nemusí dělat,jen se žádostivě a vyčítavě dívat.Najednou si začnu připadat jako Herodes,a normálně mi přestáva chutnat.Takže nakonec vždy dosáhne svého.
Marcela_S
myslím si,že bys do úvahy měla brát i individuální rozdíly mezi pejsky.I v rámci jednoho vrhu jsou veliké rozdíly mezi šteňátky.Ať už se rozhodneš pro jakékoliv plemeno,tak pozorně vybírej.Dívej se jak si hrají a z toho můžeš hodne usoudit o jejich budoucí povaze.
|
Vernisss
Člen |
# Zasláno: 8 Říj 2006 10:21
- Nahlásit
Ahoj já mám také boloňáčka jsou jí 3 měsíce.
|
Marcela_S
Člen |
# Zasláno: 8 Říj 2006 11:16
- Nahlásit
Emikami
Ano už jsem se ptala, a stále tápu, a nemůžu se rozhodnout (jednu chvíli jsem už byla 100% rozhodnutá pro kavalíra). Jsem šíleně nerozhodná (už s tím lezu na nervi i sama sobě). Na pejska se už všichni těšíme, ale já to pořád hatím tou mou nerozhodností. Nejraději bych, aby mi někdo toho pejska dovezl, a řekl: tak tady ho máš (a už bych se nemusela rozhodovat). Možná, že té volbě plemene přikládám až moc velkou důležitost.
Co od pejska očekávám:
Rodinného mazla do bytu, prostě dalšího člena rodiny. Přeji si nekomplikovaného psa, který si bude mírumilovně hrát s naší čtyřletou dcerkou. Dcerka je velmi plachá (právě proto, myslím že pes by pro ni byl velkým přínosem, zvláště když sourozenec se nám nedaří a zřejmě ani nepodaří), ke zvířátkům je velmi citlivá a opatrná – máme už morče a činčilu. Pejsek by měl být pokud možno bez přehnaného loveckého instinktu. V žádném případě by neměl být nervózní, ani příliš temperamentní - nejsme zrovna sportovně založená rodina. Co se týče pohybu můžeme mu nabídnout přes týden jednu půlhodinovou až hodinovou procházku a dovádění na zahradě, a o víkendu nějaký výlet. Nehodláme se s ním věnovat žádnému sportu, pouze soukromému základnímu výcviku.
Doma máme rádi klid a pohodu, protiví se nám neklid a hektika, a proto že přes týden nehrozí abych vzala kolo a šla svého temperamentem nabitého psa vyběhat, a také proto, že se musím přizpůsobit zbytku rodiny (hlavně dceři) se snažím vybrat takové plemeno, které je příjemné a v pohodě i když „leží na gauči“.
Nevím co jsem tady v téhle diskusi už psal, tak se omlouvám, jestli se opakuji.
Tohle byly doteď mé priority při výběru psa, ALE:
Včera jsme byli (naše rodina) na hodech u mých rodičů, byla tam i sestra s rodinou a se svým kokršpanělem. Kokršpaněl je nádherný, mazlivý a oddaný pes. Sára (to je ta kokršpanělka) je velmi dobře vychovaná (není uštěkaná a je poslušná), ale s dětmi se příliš "nebaví" (spíše je přehlíží) a stále si jenom hlídá svého páníčka a paničku (je to pěkná závislačka). Prostě ji ostatní lidé vůbec neberou (i když ji voláte, tak vás přehlíží) - jenom ty její. Příjde mi strašně vážná a rezervovaná.
Do teď mou prioritou bylo, aby byl pes spíše klidnější (asi bych řekla, že takový pes jako je Sára je ideál), ale po včerejšku zjišťuji, že je velmi důležité, aby pejsek také dokázal pobavit a pohrát si s dětmi (aby byl tak trochu "rošťák").
Proto jsem se ptala na tu hravost a veselost.
Tak asi nějaký kompromis mezi klidným temperamentem (aby jenom neležel) a mezi tryskomyší (aby nás také dokázal pobavit a pohrát si).
Ptala jsem se na ten temperament boloňků, protože jsem v atlase četla že je vážný a zdrženlivý, vůči cizím je spíše odmítavý, ale svému majiteli věrně oddaný. V důvěrně známém prostředí se pohybuje s uměřeným temperamentem a chová se spíše klidně.
O bišonovi: plný šarmu, inteligence a veselí.
Tak mi bylo divné, ten velký povahový rozdíl mezi bolońkem (vážný a zdrženlivý) a bišonkem (temperametní a veselý). Asi ne vše co se píše je pravda.
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 8 Říj 2006 11:45
- Nahlásit
Marcela_S
Ahojky, už jsem to tu někde psala možná se v něčem budu opakovat, ale napíšu Ti zkušenosti s naší boloňačkou (v srpnu jí byly dva roky).
V naší rodině jsem byla ta poslední, která by si přála psa. Máme byt 2+1, mám dvě dcery (13 a 9). Jako každé dítě žadonily o domácího mazlíčka, takže od rybičkek přes křečky jsme došli k pejskovi. Bylo mi jasné, že všechna starost po úvodní eufórii bude na mě a že si tím pořizuji další dítě. Stejné jako u Tebe je to u nás, že nejsme žádná sportovně založená rodina. Spíše procházky, výlety atd. Proto jsme hledali psa, který se přizpůsobí a můžu Ti říct, že naše boloňačka je v tomhle opravdu skvělá. Ze začátku to bylo opravdu docela hektické, práce, děti, škola, loužičky, v chodbě občas rozšlápnuté hovínko ale to k tomu patří. Dnes se naše čubinka skvěle všemu přizpůsobí. Jedeme na celodenní výlet, v pohodě ho zvládne, neprotestuje, není nijak zvlášť unavená, ujde v klidu s přestávkami i 10 km. Ale když je nějaká situace, kdy to prostě na dlouhou procházku moc není (jako třeba teď, jsme celá rodina marodná, takže procházky docela flákáme), tak jí to prostě nevadí, pohrajeme si s ní doma. Ven vezmu míček za půl hodinky je vyběhaná a pak padne doma do pelíšku a chrní a chrní. Všude se píše, že se pes ve dvou letech uklidní, a musím říct, že u nás to platí. Je to úplně pohodovej pes. Je pravda, že k cizím je zdrženlivá, ale brzy se okouká. Děti miluje, nechá si od nich všechno líbit. Bratr má dvouletého kluka a sama od sebe ho nějak neprovokuje, ale když se chce on muchlovat je úplně ukázková a nechá si od něj všechno líbit. Samozřejmě hlídáme, nikdy nezůstává s malým sama.
Verča tady má, jak ona sama píše, hyperaktivku. Třeba se taky potom věkem trochu uklidní. Naše je naopak hrozně klidná i když zařádit si umí. Podle mne je to taky výchovou, my jsme rodina takoví gaučáci, i když tenhle termín nesnáším, tak pes prostě zjistil, že u nás u kola (jak i ty píšeš) prostě běhat nebude. Pořizovali jsme si fenku jako domácího mazlíčka s tím, že nebudeme chodit na výstavy (nic proti tomu nemám, ale nikdy mě to nebralo, k tomu musí mít člověk zapálení), že ji budeme mít prostě za dalšího člena a pro radost. Naše představy se naplnily na 100%, i to, že je to moje třetí dítě.
|
emikami
Člen |
# Zasláno: 8 Říj 2006 11:46
- Nahlásit
Marcela_S
Je to opravdu těžké, protože tak jak to čtu to je něco mezi pudlem a bišonem, ale jak správně píše Raja, jde o to že i mezi štěňaty byť v jednom vrhu jsou rozdíly v povaze. Já být tebou tak si vytipuji inz. na plemena která tě zajímají a pak se jdi podívat na štěňata a promluv si z chovatelkou, myslím, že pak tvé rozhodnutí bude daleko snažší, ale kavalír bych řekla, opravdu, že to není to co právě hledáš, a proč sis vybrala zrovna boloňáka, proč ne frizáka, nebo havanského či maltézáčka, maltézáček bych řekla že je možná i klidnější nežo ostatní bišoni, a pak je také cotonek, ale ten je už dosti drahý. Třeba ti pomohu v rozhodování , tady ti nabízím havaňáčky, ta světla to je fenečka, ostatní dva jsou pejskové a jsou velmi krásní. Kdyby byl ten černý pejsek , holčička, jedu si pro něj.
jsou úžasní všichni ale ten černobílý pejsek vede. je to tak nějak u Berouna, odkud si ty????
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 8 Říj 2006 11:48 - Změnil/a: Martina
- Nahlásit
http://www.cz-pes.cz/gallery.php?akce=galeria&gall ery_id=430
Nevím jestli jsi viděla moji galerii, kdyžtak koukni a klidně se ptej, vím jaké to je ta nerozhodnost.
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 8 Říj 2006 11:51
- Nahlásit
Marcela_S
Víš, je to jak který pes. Starší lidé si klidně vezmou i boloňáčka a zvládají to a taky to nejsou sportovci. Já mám doma šílence, ale když jsem třeba nemocná a přítel není doma, tak se opravdu spokojí s malou procházkou (spíš ven a vyčůrat a zase domů). je to hrozně přizpůsobivý pes a já to někde i četla,že je to pes, který se vždy přizpůsobí majitelům. A toí si myslím,že je u více plemen. Prostě, když z něho budete chtít mít gaučáka, tak ho mít budete. A navíc ne všechny štěňata jsou temperamentní. Chovatelka vám jistě poradí, které štěně z vrhu je klidnější. A takové si vybírají ti starší lidé. Pudlík je taky super, ale prý jsou hodně tvrdohlaví, ale nemám s nimi zkušenost. Jen jsem slyšela, že jsou občas i agresivní. Ale to jsem samozřejmě nemusí být pravidlo. Jen jsem znala dva takové a proto jsem pudlíka nikdy nechtěla. -ale v tomto Emikami poradí určitě líp. Třeba moje kamarádka má teď trpasličí pudličku a ta je perfektní, ale předtím měli pudlíka a ten byl celkem agresor a Emikami má taky moc hodného pudlíka. Takže to bude spíš podle toho, jak natrefíš.
Ta moje torpédka jako malá hondě hryzala do ruk, ale nikdy ne malým dětem. Pejsci to prostě poznají. Jsou k nim hodní a umí si s nimi hrát. A Phoebe, ta děti přímo miluje a tak ani když spatří dítě, tak jí neodvolávám,protože bych neměla šanci. Až si pohrajou, tak jdeme.
Přeji hodně štěstí při výběru plemene. A dejte vědět, jak jste se rozhodli.
Darinko,
no to je teda hrůza. Já jí to ze zadku vytáhla, protože jí to už trčelo. Já se hrozně bála, aby se jí to nerozložilo v těle, protože to prý může způsobit otravu, rozkládající tělo obsahuje toxiny, které můžou psa zabít. Proto by se měli odčervovat pastou, aby vylezli živí. Ale mi taky odčervovali tabletami, takže to bude určitě běžný postup. Myslím, že veterináři ví, co mají dělat, takže na ně spoléhám, i když mám pořád strach....Já teda dala za jednu tabletu (dvě odčervení pro Phoebe, půl tablety jsaem měla pro Eli ještě doma (dávám jí čtvrtku)) 50kč!!! to je síla. A jaký máte druh?
|
emikami
Člen |
# Zasláno: 8 Říj 2006 11:57
- Nahlásit
Martina
Jo a ještě moje havaňačka Emí vyrůstala s mým vnoučkem, Emi byla přinesené štěně a Lukášek ještě ležící mimino, pak lezly oba po zemi a tahali se o hračky, bylo to úžasné. Emí Lukáška miluje, a když jsme vhůru dříve než oni, tak jde čekat za dveře a čeká až se otevřou aby se mohla pomuchlovat. Nechala si od něj líbit všemožné, jako dítěti se mu občas podařilo zatahat, ale jinak je strašně miluje, všechny mé pejsky a je na ně moc něžný, jsou mu 4 roky, no někdy trochu zazlobí tak ho okřiknu, je to přece jen kluk rošťák, ale jinak je to vše ok. a Brituška pudl, jakmile je tu Lukášek tak k němu jde a namáčkne se na něja a on ji objímá. Ale mám pocit že pudlíci jsou takhle myzlivý výjimečně jen harlekýni a i jsem to o nich slyšela od chovatelky která chová více barev.Ti jednobarevní prý mají jinou povahu.
A co se týče velikosti pudla, pokud ti nebude vadit že bude mít váhu tak kolem 4-5.5kg v dospělosti, zrovna tak přibližně jako havanský psík, ten možná spíše tak 4-5kg. tak bych rozhodně volila trpasličího, protože toy bývá některý tak moc malý a křehký a je na vše více náchylnější, mám takové zkušennosti, protože znám lidi kteří je mají.Ale opět to může být výjimka.
Víš co, tak si vyber z výše foteček havaňáčka a máš po starostech, budeš mít krásného pejska, je dobře socializován a navíc jsou opravdu moc krásní. S tvou dcerou si vyhraje, a moji psíci se také musí vystačit z procházkama co jim dám, bohužel s nimi nemohu chodit denně hodiny, a doma pak padnou a jsou v klidu, také záleží jak si pejska vychováš a co mu dovolíš.
Raja
Toto jsem děla s první Bellinkou, a pořád šíleně žebrala, s Bišonama už to nedělám. teda tak, že jim dám až ty poslední kousky, to znamená že schovám pro každého jeden kousek, já dojím, dám jim a jsou spokojení, u snídaně na mně vyskakuje jen Emi, ostatní jen leží opodál. U ostatních jídel už jsou zvyklé že si lehnou a vědí že dostanou až já končím s papáním takže neotravují. Manžel jim většinou nedá nic. Jen když je kuře, tak jim dá také až to poslední co nechá pro ně.
Jsi Marcelo z Prahy? Asi ne, co? Už si byla ukouknout nějaké plemeno, klidně bych tě s malou pozvala , můžou ojuknout holky bišonsky, štěně, a pudlíka, možná by ti to pomohlo. Holky to je ostuda , co? Bude 12hodin a já ještě v pyžamu, dnes manžel odjížděl brzo makat, tak holky vyvenčil a já už musím do sprchy,abychom po obědě také vyrazily.
|
emikami
Člen |
# Zasláno: 8 Říj 2006 12:01
- Nahlásit
Martina
Marti, máš ji moc pěknou, očička má krásně čisté, jí se tam ten rez nedělá? Je s PP nebo bez PP, protože mně uplně až tak jako boloňačku nepřipomíná, kor na té fotce s tebou, zda to jsi ty a na té poslední, má chlupy jen takové vlnité, ne jakoby krepovaté kukuč má takový podobný, ale to havan také různý, ale spíš mně přijde že vypadá více do havanského psíka, než do boloňáka, tak jsem zvědavá co napíšeš zda je s PP. či ne.Ale je opravdu moc hezká, málokterý boloňský psík se mi líbí.
|