Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / pro Ešusovou III
<< 1 ... 387 . 388 . 389 . 390 . 391 . 392 . 393 . 394 . 395 . 396 . 397 ... 598 . 599 . >>
Autor Zpráva
cernej caj
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2015 12:49
- Nahlásit

Maya
tyjo, ja taky pisu carku...

Dobry den,
chtela bych se zeptat... /muzete mi usit/ atd...

a to je teda bez carky, jo?

nech si napsat "pro utekare" kdyz je to exit game ja kamosce koupim asi voucher do lanace

Maya
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2015 13:00
- Nahlásit

cernej caj
Dobry den,
chtela bych se zeptat... /muzete mi usit/ atd...

a to je teda bez carky, jo?

ne, to je správně,
ale Dobrý den, paní XXXX,
je fakt tak blbě, ta čárka uprostřed je navíc, že by člověk řekl, že to nemůže nikdo napsat a vono jo a je jich čím dál víc

pro útěkáře
jako nevím, ale aby to nezůstalo nepochopeno

cernej caj
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2015 13:09
- Nahlásit

Maya
aha, tak to ja nastesti osloveni nepisu

tak totam vypis jmenovite...

Maya
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2015 13:19
- Nahlásit

cernej caj
aha, tak to ja nastesti osloveni nepisu
no ale tobě v odpvědích už většinou jo, ne?
jako to je základní marketingovej nástroj, jen akrát dřív to bejvalo gramaticky správně, jako tipuju, že to někdo napsal blvě a všechny vovce to teď opakujou a bude to jen přibejvat
tak totam vypis jmenovite
no jo, musím to nějak vymyslet

kachna_
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2015 13:20
- Nahlásit

Maya
no a to správně nemáš psát ani "dobrý den ...", ale "vážená paní ..." (byť s dovětkem, že při mailové komunikaci se to toleruje)

birma
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2015 13:23
- Nahlásit

Maya
co je to za novou gramatickou módu, psát oslovení v emailu s čárkou???
jakože Dobrý den, (fakt čááárka tady!!!) paní XXX

no ono se tam podle mě úplně správně nemá psát "dobrý den"
nicméně gramaticky správně je to s čárkou a ne bez ní

cernej caj
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2015 13:24
- Nahlásit

Maya
no i kdyz me nekdo napise, tak mu to nepisu se jmenem... jestli to je nejaka slusnost to tak delat, tak o tom nevim a nedelam to...

jakoze kdyz sem treba objednala granule a oni mi napsali, ze neco nemaj, tak taky nepisu "dobry den pani z granuloveho obchodu, tak prosim o zruseni objednavky" ale napisu jen, "dobry den, tak prosim o zruseni objednavky"

kachna_
a kdyz teda nekam pisu s dotazem, tak se nemam ptat "dobry den, mate skladem tyto granule" ale "vazena pani xxxx, mate skladem tyto granule" ?

ja to nevim ale nechci byt taky za debila

Maya
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2015 13:28
- Nahlásit

birma
na tom tvým odkazu je taky, že jako oslovení je to bez čárky
jestli je správně dobrý den netuším, ale 20 let se v mailech nepíše nic jiného
cernej caj
je úplně jedno jestli to jméno napíšeš nebo ne, akorát firmy to píšou, protože to je marketing, jakože větší důvěrnost a větší pravděpodobnost, že si dotyčnej něco koupí
takže obvykle ty napíšeš jen Dobrý den a oni odpoví Dobrý den paní XXXX

birma
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2015 13:39
- Nahlásit

Maya
na tom tvým odkazu je taky, že jako oslovení je to bez čárky
asi čteme každá jinej odkaz:
U víceslovných pozdravů je rytmický celek méně těsný, proto pozdrav a oslovení čárkou oddělujeme, je však třeba zvážit vhodnost takových pozdravů. V současné době proniká i do oficiální e-mailové komunikace nepříliš vhodné oslovení typu dobrý den, paní Opatrná, které vytlačuje zažité, zdvořilejší a vhodnější vážená paní Opatrná. Oslovení typu dobrý den, paní Opatrná má však své opodstatnění např. v mluvených dialozích v beletrii: „Dobrý den, paní Opatrná,“ hlaholil pan Nováček, zatímco odemykal dveře svého bytu. „Dobrý den, Jano, pojďte dál.“

kachna_
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2015 13:40
- Nahlásit

Maya
20 let se v mailech nepíše nic jiného
jj, tak jsme se to učili, že se to toleruje, páč v začátcích Internetu byly vztahy mezi dopisujícími méně formální a už to tak nějak zůstalo

Maya
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2015 13:42
- Nahlásit

popravdě mě oslovení Vážená paní přijde jako fakt hodně formální a v mailech jsem se s tím nikdy nesetkala nebo tak zřídka, že si to ani nepamatuju

Maya
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2015 13:45
- Nahlásit

birma
no já tam čtu
Je-li jednoslovný pozdrav bezprostředně spojen s oslovením, tvoří spolu velmi těsný významový i rytmický celek. Proto není bezpodmínečně nutné pozdrav a oslovení oddělit čárkou: Ahoj(,) Vítku, už jsi o sobě dlouho nedal vědět.

Takže jako stejně se běžně píše Ahoj Vítku bez čárky, tak stejně se doteď v mailech psalo Dobrý den pane Vítku

jako těch mailů mám x denně léta od x lidí a firem a tohle s tou čárkou je fakt záležitost tak posledních dvou měsíců

Maya
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2015 13:48
- Nahlásit

kachna_
a tak díky internetu se musí tolerovat věcí, takový anglicismy běžně používaný jsou taky super

takže podle všecho tipuju, že někdo nahlídnut někam do pravidel, zjistil, že se to může psát i s čárkou a začal s tím v rámci zviditelněnění se a teď se to valí a následujích 20 let bude zuřit mailová bitva o čárku, chjo to jsou věci

birma
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2015 13:53
- Nahlásit

Maya
no ale "dobrý den" není jednoslovný pozdrav

Maya
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2015 14:11
- Nahlásit

birma
tys teda detailista
ono když to vezmeš takhle do detailu to vysvětlení, tak třeba
současné době proniká i do oficiální e-mailové komunikace nepříliš vhodné oslovení typu dobrý den, paní Opatrná, které vytlačuje zažité, zdvořilejší a vhodnější vážená paní Opatrná.
je blbost, protože teda zažitější a bych řekla nejzažitější je Dobrý den paní Opatrná a to tu vůbec nezmiňujou, prostě ignorujou běžný věci, což je špatně
si najdi návody na emailovou komunikaci a většinou se dočteš
Při oslovení v emailu či dopise vždy používejte 5. pád, tedy příjmení skloňujte. ("Dobrý den pane Dvořáku", "Dobrý den paní ředitelko" apod.).

Maya
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2015 14:15
- Nahlásit

asi přejdem na agnlickou emailvou konverzaci, tak ty čárky lítaj odjakživa, protože to věštinou píšou neagličani
ale v těch českejch mě to fakt vždycky úplně praští do očí

birma
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2015 14:25
- Nahlásit

Maya
tys teda detailista
nejsem však tam máš dva odstavce. V prvnim píšou, že v jednoslovnym pozdravu se čárka psát nemusí (=může) a příkladem je tam "ahoj", ve víceslovnym musí a příklad je "Dobrý den". Tam fakt podle mě není, co za tim víc hledat
A jestli se to dvacet let psalo bez čárky, tak se to dvacet let psalo blbě. Já to bez čárky snad nikdy neviděla.
To mě třeba víc překvapilo, že když se píše datum, musej bejt za jednotlivejma ciframa mezery.

Maya
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2015 14:41
- Nahlásit

birma
vždyť ty taky komunikuješ se zákazníkama, chceš říct, že všechni ti píšou to Dobrý den s čárkou a nebo Vážená paní?
asi teda já komunikuju s nějakejma divnejma zákazníkama, ale u všech je to Dobrý den a bez čárky když už tam je jméno, jako samo většina píše jen Dobrý den bez jména
prostě evivalent anglického Hello, nic přehnaně formálního, jen běžný obchodní styk
To mě třeba víc překvapilo, že když se píše datum, musej bejt za jednotlivejma ciframa mezery
jako za těma tečkama? já teda píšu datum obvykle s lomítkem, protože tečka není mezi číslama na klávesnici

birma
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2015 14:45
- Nahlásit

Maya
chceš říct, že všechni ti píšou to Dobrý den s čárkou a nebo Vážená paní?
většina píše pozdrav bez oslovení (já taky), ale když oslovujou, tak s čárkou. Bez ní by mě to praštilo do očí
jako za těma tečkama?
jj za tečkama

Maya
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2015 14:51
- Nahlásit

birma
no a mě praští do očí zase tak čárka
so fakt jinej typ lidí a nebo nevím
a to teda musím říct, že v práci mi čárku nenapsal ještě nikdo, to zatím bylo jen u soukromejch objednávek z eshopů
doufám, že to tak zůstane, vidět to ještě v těch hromadách mailů v práci, tak mě klepne

Maya
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2015 15:09
- Nahlásit

ta 7, to je jak z Růže pro Algernon, děsivá socha
http://mentalfloss.com/article/54579/8-dna-sculptu res-around-world

birma
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2015 15:09
- Nahlásit

tvořim doprovodný dopisy k životopisu pro potenciální zaměstnavatele. Mám chuť z toho mlátit hlavou o zeď

Maya
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2015 15:26
- Nahlásit

birma
to jich máš tolik? tak hlavně ať ti něco vyjde
tohle mě naštěstí minulo, i když pár jsem jich taky zkušebně dělala a posílala, ale to bylo v dobách, kdy se ještě tak nezkoumalo každý písmenko jako dneska

birma
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2015 15:27
- Nahlásit

Maya
mně na mlácení hlavou o zeď stačí i jeden snažim se krátce, stručně, slušně, ale tahle písemná tvořivost šla vždycky mimo mě...

birma
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2015 15:30
- Nahlásit

a to zatim píšu tam, kde nevadí, ba naopak teoreticky může bejt i přínosem, moje fotka z čundru s batohem na zádech a Adamem vedle sebe

zbrnd
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2015 15:38
- Nahlásit

birma
tvořim doprovodný dopisy k životopisu pro potenciální zaměstnavatele. Mám chuť z toho mlátit hlavou o zeď
natoč to na video a požádej o fleka v :
http://www.demolicniprace.com/
Není nad to, ukázat zaměstnavateli, co umíš.

Maya
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2015 15:39
- Nahlásit

birma
píšeš výrobcům batohů, že jim budeš dělat testéra?
ale tahle písemná tvořivost šla vždycky mimo mě...
jj, já to tenkrát obšlehla někde z netu, zlatý devadesátky, když stačilo zvednout telefon a zavolat a domluvit si schůzku

birma
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2015 15:41
- Nahlásit

zbrnd
natoč to na video a požádej o fleka v :
http://www.demolicniprace.com/
Není nad to, ukázat zaměstnavateli, co umíš.

zeď stále stojí, nevzali by mě

Maya
píšeš výrobcům batohů, že jim budeš dělat testéra?
to by nebylo špatný, ale teď na zimu nevim nevim

cernej caj
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2015 16:09
- Nahlásit

ja psat musela jeden, ale to napisu ze su pecliva, rada se naucim nove veci a tak, to de napsat par vet. otazka, zda dneska porad staci par vet...

cernej caj
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2015 16:09
- Nahlásit

birma
tsk aj v zime muzes testovat

<< 1 ... 387 . 388 . 389 . 390 . 391 . 392 . 393 . 394 . 395 . 396 . 397 ... 598 . 599 . >>
Toto téma je uzavřeno. Nemůžete zaslat odpověď.

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání