Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Pro Eninku
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 76 . 77 . >>
Autor Zpráva
Sízra Milanová
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2011 01:28
- Nahlásit

younglady
V první řadě si myslím, že bordera tě má silně na háku. Potřebovala by vycepovat a srovnat do latě

souhlas

Hipík a Tonička a Rozinka
v momentě, když si kdokoli z mé smečky dovolí na jiného člena pobrkávat, vytěsňovat, odstrkávat natož cenit zuby – podle situace přiměřeně a hlavně okamžitě reaguju

souhlas!!

Navíc si chceš vzít dospělýho psa, u kterýho neznáš minulost a můžou se po čase objevit nejrůznější problémy.

No to taky vlastně....prostě dalšího psa nebrat!!!!NEBRAT!

Hipík a Tonička a Rozinka
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2011 01:38 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit

Jěště když si vzpomenu na začátky s nynější sestavičkou, tak to bylo docela maso.

Nejdřív byl Hipík, pak Tonička - naprostá pohoda. Přišla Rozinka - dobrý, ale musela jsem několikrát důrazně Hipíkovi vysvětlit, že nesmí bejt na Rózu hnusnej (vždy šlo o žvanec), zapsal si to za uši.

Pak přišla mámina Žofka, servali se s Hipíkem hned ten večer, co jsem ji přivezla z útulku (brčení a žvanec). Zlila jsem je ledovou vodou (parkety neparkety), rozkopala (holení) od sebe a sprdla je oba na tři doby.

Se Žofkou se tenkrát posléze dala dokupy Róza a začaly Hipíka napadat. Ten je dvakrát tak velkej a i když se s fenkama nikdy nerval, tohle si líbit nenechal. Dokáže bejt hnusnej, když jde o jídlo, ale není rváč.

Když se podařilo jakž takž srovnat vztahy mezi Hipíkem, Žofkou a Rózou, napadla v únoru tohoto roku Žofka nejslabšího a do té doby všemi šanovaného člena smečky - slepou a hluchou starou Toničku. Žofka rvala Toničku a Žofku pokousal Hipík. To bylo naposledy, co se mí psi servali.

Teď klepu na všechno, co nehoří, a píšu, že je pohoda. Tedy za cenu toho, že Hipík a Tonička dostávají jídlo jinde než Žofi s Rózou, ale jinak jsou vztahy mezi nima dobrý.
Nedělám si iluze, že by nějak zmoudřeli a stali se z nich pacifisti , ale zvykli si na sebe, ti labilnější se srovnali, a mají se více či méně rádi, ale především, všichni chtějí být zadobře se mnou...

Tohle slohový cvičení ti sem píšu pro ilustraci, jak to může vypadat ve smečce, kde jsou pes a tři fenky.
Už jsem to psala - sehráli se, resp. sehráli jsme se , a je klid , ale skoro rok to bylo poměrně hodně náročný pro všechny zůčastněný.

kachna_
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2011 06:09
- Nahlásit

Eninka
Hele já se přidám s románem.
Mám tři nekastrovaný fenky a nekastrovanýho psa.
Fenky jsou šeltie Bes 5 let, loveckej kříženec Mája 13 kg 4 roky, vlkošpička Baty 1,5 roku (to je strašný jak to letí). Pes - německý ovčák Cir, pracovní verze 7 let.
Cirovi jsou holky naprosto šumák, jediný, o co mu jde je, aby mu neštěkaly u plotu, kde chce štěkat on!!! a aby mu co nejméně lezly do misky. Jo, ještě kdybu mu tak ta lovecká vypíchla srnu nebo zajíce, to by jako byl ochoten spolupracovat. Jinak ani smykem. Do jejich šarvátek se neplete.
Vloni se nám tak vtipně seběhlo několik událostí, Bes s Májou háraly, Mája se rozhodla, že je dospělá, umřel nám takovej stařičkej kříženeček a přišlo štěně.
V tu chvíli začala Mája terorizovat Besku, a spouštěcí mechanismus byl, že se setkaly u vchodovejch dveří. Opět opakuju, že Cirovi to je naprosto šumák, maximálně kouká s výrazem diváka bahenních zápasů.
To "ztraverzovat", znamená vlastně adekvátně potrestat. Jestli můžu poradit, tak začni tím, že si pořádně načteš, jak chytat psy při rvačce, abys uměla účinně zasáhnout. Jakmile je rozdělíš, tak náš nejúspěšnější trest byla krátkodobá izolace. Kromě toho je dobrý začít pracovat s psychikou napadenýho psa (vycházim z toho, že tvůj popis její povahy bude srovnatelnej s šeltičkou), vlastně zvyšovat sebevědomí a hlavně důvěru v tebe. U nás to třeba bylo, že jsem jedinou jí vzala na gauč na mazlení (pozor na agresorku, až bude slejzat).
Jakmile jsme ňák tak ustáli tohle, rozhodla se, po druhym hárání, dospět vlčí špicová . Celkem bez větších problémů se zařadila mezi šeltičku a Máju. No jenže to, že se zařadila je jedna věc, ale to, že při tom zařazování ochutnala sladkou příchuť nadvlády je věc druhá. Ujišťuju tě, že Cir stále zůstává ledově klidný a s výrazem "ste blbý" odchází kamsi do rohu zahrady číhat na auta s vozejkem. Ale tohle se v pohodě dá uřvat, a vlastně teď už ani neřvu, jen houknu, že se to nedělá. Ale chce to fakt sledovat každej náznak a dát najevo, že tudy ne přátelé.
Toho otloukánka v době nepřítomnosti izoluju, ani ne tak ze strachu, že by šeltičce vážně ublížili, ale co se na ní maj co prsit a zvyšovat si svoje ego.
Navíc teda z vlastní zkušenosti mohu dodat, že ne vždy je pes vůči feně neagresivní (popisovala jsem to v tématu, co zakládala Lusahu). A teď si představ, že budeš místo tří rvoucích se psů ve smečce řešit čtyři .

Biluška
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2011 08:02
- Nahlásit

Eninka
Mám pro tebe psa, kterého si prostě musíš vzít. Zachráníš mu tím život, majitel ho chce nechat utratit neboť celá jeho rodina má na tohoto psa alergii, finančně ho nezvládají, nejsou schopni mu dát dostatek pohybu, lásky, času a vůbec všeho co ten pes potřebuje. Pokud nenajde nového majitele do pěti dnů, tří hodin a čtyřiceti dvou sekund bude utracen, rozčtvrcen, zkrmen, spálen, zakopán a na jeho hrobě budou zpívány kuplety. Kdyby ho náhodou nestihli utratit tak ho určitě vyhodí někde u dálnice.

Je to pes-samec, je kastrovaný, pořádky ve smečce ti udělá, o to se vůbec nemusíš bát

Bližší info u mě

makrel
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2011 08:06
- Nahlásit

Eninka
Eninko neblázni, zkomplikuješ si to ještě víc!

Baico
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2011 08:28
- Nahlásit

Eninka
Být tebou, tak si pořídím rovnou dospělého kavkaze. Podle toho, co jsem si tu přečetla, tak by mohl vyřešit tvé problémy se smečkou okamžitě. No v podstatě by vyřešil všechny tvé problémy, definitivně

gabifi
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2011 08:45 - Změnil/a: gabifi
- Nahlásit

Eninka
nový pes ti přidělá starosti a současné problémy nevyřeší.

Já měla ve své minismečce jenom jednu rvačku, ona to vlastně nebyla rvačka, jenom její začátek. Vyřešila jsem ji hodně rychle, hodně razantně, nedemokraticky a nepozitivně. Mohla jsem si za ní sama, protože se to celé strhlo kvůli kradení kostičky z buvolí kůže.
Po akci jsem všechny hračky, kostičky a spol. odstranila, kluci je dostávali jenom na příděl a pod kontrolou.
Ve svý minismečce řeším každý zavrčení.

Mám pro tebe jenom obecnou radu: uštvat, uštvat, uštvat. Pokud je to nutné, jsem přítelem oddělování psů v nepřítomnosti majitele.

Monty
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2011 09:27
- Nahlásit

Eninka
no nevím jestli si pomůžeš, já měla zase třeba fenku dominantnější než psa, sice jen v některých situacích, ale zrovna doma byla a je dominantnější

Tinta76
# Zasláno: 30 Zář 2011 09:29
- Nahlásit

Eninka
tyvoe, neblázni! řešit problém ve smečce pořízením ještě dalšího psa s nevimjakejmaproblémama, to je v tvym případě čirý šílenství! ono to jako může vyjít, ale taky nemusí ... nevidim jedinej důvod, proč to riskovat ... snažně tě prosím, pořeš si radši tu borderu

makrel
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2011 09:33
- Nahlásit

Monty
co kecáš?!

Eninka
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2011 09:36
- Nahlásit

Moc děkuju za příspěvky, dočtu dnešní a vrátím se sem, ráno se mi zase porvaly, tak jsem teď dojela z veteriny, musím něco vyřídit a za hoďku jsem tu

Monty
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2011 09:40
- Nahlásit

makrel
no Sophyje na Montyho, hlavně doma, venku byl on, on jí bránil atd. ale když třeba leželi a Monťas do ní šťouchl, tak po něm vyjela a to je i na malou, Soph mohla po Montym skákat a Monty nic, ikdyž měl půlnoc, v tom je Soph dominantnější

makrel
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2011 09:41
- Nahlásit

Monty
normálně je drzá, jaká dominance?

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2011 09:43
- Nahlásit

Eninka
já mám větší probém a s háráním vůbec nesouvisí. Nejmladší bordeře se obě fenky absolutně podřídily. Nikdo ji neprovokuje, nikdo neleze do misky, pokud ona chce do postele, tak ony ji tam nechají jít a lehnou si vedle atd atd. Jenže ta borderka, jak dosáhla cca roku, začala terorizovat fenku, co byla předtím nejvýš nad fenama. A docílila toho, že tu druhou dostala na svoji stranu, utvořily si svoji "dvojku" a v okamžiku, kdy bordera vrčí a míní útočit na australačku se přidá BŠO a pak ji dorvou obě společně. A už zašly fakt hodně daleko, naposledy před třema týdnama ji 3 hodiny šili na veterině a ty dvě v tom prostě pokračujou. Blbý, vím, ale je to prozatím takto

Jestli ti někdo po tom, co jsi mu tohle řekla, poradil nebo schválil pořízení psa do týhle "smečky", kde vládne šikana, tak je to buď kretén nebo naprostej blázen.

Monty
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2011 09:44
- Nahlásit

makrel
ne, ale ona je fakt doma suverenější než venku

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2011 09:46
- Nahlásit

Eninka
proč se rvou jsem napsala Eldoguero, vlastně nevím proč, jen se to tak ve smečce prostě vytvořilo a mně se nedaří to pořešit. Když jdou dva psi proti sobě, s tím jsem si vždycky poradila, ale dva proti jednomu je průser, kterej nemusí jednoho dne dopadnout dobře a přece jenom jeden 50-ti kilovej pes a jeden přes 20 ks proti 18 kilové nejmenší...hrůza, fakt jo

Ty si děláš prostě jenom prdel

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2011 09:54
- Nahlásit

Eninka
Ještě pro úplnost mě napadlo uvést v krátkosti příklad - měli jsme 4 letého psa NO (velmi dominantní, v mládí vyloženě bitkař, v okamžiku, kdy se dostal k nám bitky mu přestaly procházet a tak je přestal vyhledávat, v podstatě se z něj stal pohodový pes, i když tak trochu provokatér ), fenu NO 3,5 roku a ani ne ročního argentince.
Pes NO se jednoho dne rozhodl, že kost, která ležela 2 týdny prakticky nepovšimnuta na dvorku a tak trochu byla zamaskována trávou, je jeho a že to jasně ukáže argentincovi. Ten se dlouho nechal "otloukat" až v té chvíli mu došla trpělivost. servali se a od té doby se nesnášeli, tolerovali se jen s náhubky. Především NO musel mít náhubek, argentinec byl schopen chodit v relativním klidu i bez něj.
Jednou jsem je vypustila na zahradu a NO okamžitě vlítnul na argentince (dnes už si opravdu nepamatuju proč), dřív než jsem stihla cokoliv udělat (byť se i nadechnout pro okřiknutí, který fungovalo), vlítla mezi ně čuba a za strašlivého řevu udělala mezi psy takový pořádek, že během pár vteřin stáli v pozoru každý v jednom rohu dvorka a byl klid. Je to už pár let, ani jeden z ovčáků už nežije, argentinec je kmet. Za tu dobu se u nás vystřídalo pár psů a fen a podobný případ se NIKDY neopakoval v tom slovy smyslu, aby konklikt řešil pes. Opravdu nikdy. Jediný, kdo kdy konflikty řešil byla zase fena (argentina), která si dokázala zjednat pořádek vždy a všude a to naprosto bez agresivity.
Pokud na sebe čubiny vrčí, nebo se provokují, dělají to jen v přítomnosti psa - samce (a naší nepřítomnosti zároveň). Pes - samec se do konfliktu nikdy nemíchá (krom kanárka, který nesnáší násilí a poletuje okolo jako motýlek a kníká, ale to už jsem psala, on je prostě zvláštní pes, přesto ani on šarvátky fen nijak neřeší).
Chtěla jsem ti jen na konkrétním přikladu ukázat, že ono to ve smíšených smečkách většinou funguje opravdu obráceně - tedy, že fena rovná psa, ne pes fenu

hally001
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2011 09:55
- Nahlásit

Já nejsem žádnej profík, ale vždycky jsme měli doma víc psů najednou-max. bylo 5 a vždycky se našlo něco, kvůli čemu se do sebe chtěli pustit..já si myslím, že doma jsi pánem ty a ty bys měla "určovat" co si může kdo a ke komu dovolit. Momentálně mám dvě feny a menší má tendence uzurpovat dogu..okamžitě zasáhnu, protože si nepřeju aby se rafaly a...žijou spolu 4roky a jen jednou byl úraz, ale moje blbost..při krmení v přítomnosti osob nepoučených. Já bych nikdy nebrala dalšího psa, pokud mě někdo nerespektuje jako pána. Podle mě to může skončit tím, že budeš mít 4 "nezvládnutý" nebo pes ustoupí a problém to nevyřeší. Jak jsi psala o tý posteli a...osobně bych v týhle atmosféře nedovolila lézt do postele ani jedný. A nikdy bych nenechala čokly na sebe vrčet, pokud to tedy není to přátelské vybízení ke hře, což třeba naše doga dělá. Pokud se dostanou k "objektu" o který mají zájem a začnou na sebe"blbě čumět", okamžitě zasahuju, nikdy je nenechám aby šly dál. Já bych měla strach z toho, že pes se přidá k "silnějším"-bylo by to logický a budou jí šikanovat všichni tři. Vůdcem smečky by měl být majitel..to není ve zlým, jenom si myslím, že si zaděláváš na pěknej průser.

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2011 09:59
- Nahlásit

Lucie Kratochvílová
Jestli ti někdo po tom, co jsi mu tohle řekla, poradil nebo schválil pořízení psa do týhle "smečky", kde vládne šikana, tak je to buď kretén nebo naprostej blázen.
mám stejný názor, proto jsem se ptala od koho padla rada a nezmýlila jsem se
Je to nesmysl,přestože Eninka tvrdí, že ji to logicky vysvětlil jen se obávám, že Enince asi omyl jejího "poradce" nebudeme schopní vyvrátit
Eninka
Ještě znova upozorním - jsi připravená na to, když se pes přidá na stranu (jednu nebo druhou) zvládnout i jeho - psa, kterého vlastně neznáš, a který na tebe v téhle situaci může klidně hučet?

Baico
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2011 10:02
- Nahlásit

Eldoguero
jsi připravená na to, když se pes přidá na stranu (jednu nebo druhou) zvládnout i jeho - psa,
Dyk říkám ,ať si pořídí dospělého kavkaze a bude mít po všech problémech, definitivně

Sízra Milanová
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2011 10:08
- Nahlásit

hally001
Podle mě to může skončit tím, že budeš mít 4 "nezvládnutý" nebo pes ustoupí a problém to nevyřeší. Jak jsi psala o tý posteli a...osobně bych v týhle atmosféře nedovolila lézt do postele ani jedný. A nikdy bych nenechala čokly na sebe vrčet, pokud to tedy není to přátelské vybízení ke hře, což třeba naše doga dělá. Pokud se dostanou k "objektu" o který mají zájem a začnou na sebe"blbě čumět", okamžitě zasahuju, nikdy je nenechám aby šly dál

přesně tak! Já bych jim sebrali všechny hračky....najn nic nebude

Eninka

prosim tě proč je pořád necháváš se rvát,chudák ten napadenej pes, tak je odděluj radši, protože nechávat ty dvě furt napadat tu jednu mi příde hrozný, ta ti už vůbec nemůže věřit,když jí furt necháváš cupovat a to s tim psem ti poradil Dostál? Jako fakt? To teda nechápu vůbec

Gerda
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2011 10:16
- Nahlásit

Eninka
V žádnym případě nejsem ani omylem odborník na smečky, zvíře mám jen jedno, a z tohohle pohledu bych asi taky uvažovala nad tim, jak je tomu nejslabšíému a nejvíc pořád napadanýmu zvířeti, když necháš dvě mnohem silnější čuby, aby jí neustále rvaly...nezvažovala jsi někdy odělování? Nebo aspoň koše? myslim si, že u vás už je to tak rozjetý, že bys musela zatraceně na výchově máknout, aby se vztahy vylepšily. Alespoň aby se čuby zvládly tolerovat a nenapadat...Nevim, jak to pořešit, co je spouštěčem, ale dvě silný prostě nemůžou napadat malou a nejslabší, u svojí čuby bych to brala jako nejhhorší prohřešek. Nechceš se třeba poradit s někym, kdo má vztahy doma zmáknutý, podivat se do jeho smečky, jak to řeší, co dělá...a též se přimlouvám za to, nebrat dalšího psa, neni to vůbec řešení. Nakonec se ti budou rvát a prdět na tebe čtyři.

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2011 10:18
- Nahlásit

Baico
Dyk říkám ,ať si pořídí dospělého kavkaze a bude mít po všech problémech, definitivně
A tak to je taky pravda vlastně ideálně nějakýho v Rusku vyřazenýho z chovu pro vysokou agresivitu ten pak vyřeší všechny problémy a rychle
Sízra Milanová
Po pravdě mě taky moc nejde na rozum proč je od sebe neoddělí, pokud problém s borderou neřeší, zatím ho neřeší, až ho začne řešit, pak bude potřebovat i ty druhý dvě feny, pokud mají zůstat společně.
tim psem ti poradil Dostál?
Mno, taky se mi to příčí, ale mě se tak nějak příčí téměř vše okolo tohoto pána

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2011 10:22
- Nahlásit

Eninka

Jenže ta borderka, jak dosáhla cca roku, začala terorizovat fenku, co byla předtím nejvýš nad fenama. A docílila toho, že tu druhou dostala na svoji stranu, utvořily si svoji "dvojku" a v okamžiku, kdy bordera vrčí a míní útočit na australačku se přidá BŠO a pak ji dorvou obě společně. A už zašly fakt hodně daleko, naposledy před třema týdnama ji 3 hodiny šili na veterině a ty dvě v tom prostě pokračujou.
ráno se mi zase porvaly, tak jsem teď dojela z veteriny,
já jen procházim..beztak nevim co napsat,jsi na mě prostě moc chytrá...

Sízra Milanová
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2011 10:23
- Nahlásit

Gerda
V žádnym případě nejsem ani omylem odborník na smečky

tak to já už tuplem ne , ale to člověk nemusí bejt odborník na smečky aby poznal že takový chování co předvádí ta dominantní se nemělo tolerovat od začátku a že ta napadaná už musí bejt z toho hodně v pr..., to stačí selskej rozum,netřeba studia chování divokých psůch ve smečce si myslim! Bohužel mám obavu, že nakonec jedno zvíře půjde z domu...

Baico
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2011 10:23
- Nahlásit

Eninka
ráno se mi zase porvaly
A jak je o možné? když vím, že se mi rvou, tak je prostě k sobě nepustím, ne? Tohle celkemslušně zavání týráním zvířat.

Mathea
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2011 10:29
- Nahlásit

Nechcete tady zas rozpoutat "hon na carodejnice", ze ne? Mne se taky vubec nelibi, jak to chce Eninka resit a co se ji doma deje, ale nechte si osobni invektivy na doma, prosim.

kejtlin
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2011 10:31
- Nahlásit

Eninka
můj názor-ty feny čekaj,na příležitost, kdy tu nejslabší udělaj, prostě ji zabijou, nevím jestli roztrhaj ale určitě ji zabijou a ty jim tu příležitost dáváš, bud´ udělej kotce, nevím kde bydlíš zda v bytě nebo baráku a feny do tý doby zakošuj a nejlíp odděluj, ale mám dojem že ty budeš oddělovat celej život už ty feny. Začni protěžovat nejdominantnější fenu z nich, ale striktně odděluj, když budou v uzavřeném prostoru, spolu je ber jen na procházky, aby si nebyly úplně cizí. Je mi divný, že jde borderka i přes tebe at´ jsem měla sebedominantnějšího psa nebo fenu, tak přese mě nikdy nešel

Gerda
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2011 10:31
- Nahlásit

Sízra Milanová
chování co předvádí ta dominantní
hele třeba vůbec neni dominantní, třeba je to jen rozcapenej spratek, co mu to prochází už od mala, a pokud by to tak bylo, sebrat všechny pravomoce a rozcapenostě a zdržet borderu vyčůranou při zemi.

Pokud se rvou prostě už furt, proč nemaj aspoň koše? vždyť ta aussina musí bejt už děsně porvaná, neustále šitá, co to musí bejt za rány, když se šijou tři hodiny?

Alexa
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2011 10:39 - Změnil/a: Alexa
- Nahlásit

Eninka
musím se připojit se souhlasem k ostatním. Protože doma mám agresivní Báru, která si na Alexu vyskakovala musela jsem to řešit a to rychlou fackou, pravda párkrát se stalo že holky šly do sebe, v tuto chvíli jsem nastoupila holky od sebe roztrhla a Bára dostala velkej pojeb. (podotýkám že nikdy nebyly ani jedna na šití, většinou jsem to nejhůř odnesla já) Prostě dostala do držky a zavřela jsem jí do kotce. Stačilo když kolem Alexi prošla s "ocasem až nad hlavu" ježkem na hřbetě a brumláním už sem zasahovala, to si prostě nesmí dovolit. Dneska už ví že to nesmí a ani to už nezkouší. V okamžiku kdy ti bordera začne útočit, nějaký postavení se proti ní ti nepomůže protože je rychlá a oběhne tě, já bych jí v tu chvíli kdy začne vrkat okamžitě chytla a zavřela, do klece, kotce, či něčeho podobnýho. Ale to už ti tu všichni doporučovali

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 76 . 77 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání